2019-10-25
最近見社交平台有post介紹呢間餐廳新出左姆明一族afternoon tea set, 因為朋友係big fan, 所以假日到此一試~打個卡~由細到大都以為姆明一族係來自日本 (因為睇卡通片片尾係出日文字),原來係來自芬蘭架! 所以餐廳tea set都係用北歐食物配搭。Afternoon Tea set (二人份)包括咸點, 無限refill一杯飲品, 同埋任整任食姆明pancake!咸點用Bruno章魚小丸子烤盤載住, 部機係少女心既粉藍色, 上面仲有隻姆明添架! 雖然得一盤, 睇落好似唔係好多, 但食兩個女仔食食下其實有D飽~咸點部分包括:· 香脆煙燻挪威三文魚慕絲球· 脆炸番茄意大利飯水牛芝士球· 脆炸橄欖伴豬肉球· 法國軟芝士及黑松露球· 菠菜球配檸檬香草蝦· 車厘茄伴菠菜球· 牛肝菌泡芙· 配自家製蘸醬:番茄醬、牛油果醬及松露酸忌廉個人覺得三文魚慕絲球、菠菜球配檸檬香草蝦 都幾好食!法國軟芝士及黑松露球味道比較濃郁, 可以放到最後先食~之後就到我地最期待既甜品部分! 可以自製姆明一族pancake!圖案可以印姆明、阿美、史力奇~ 不過要考少少功力先整得靚!如果怕fail可
Afternoon Tea set (二人份)
· 香脆煙燻挪威三文魚慕絲球
· 脆炸番茄意大利飯水牛芝士球
· 脆炸橄欖伴豬肉球
· 法國軟芝士及黑松露球
· 菠菜球配檸檬香草蝦
· 車厘茄伴菠菜球
· 牛肝菌泡芙
· 配自家製蘸醬:番茄醬、牛油果醬及松露酸忌廉
個人覺得三文魚慕絲球、菠菜球配檸檬香草蝦 都幾好食!
如果怕fail可以要求餐廳職員幫手整!
Pancake漿有原味同燕麥奶朱古力兩種味道
Toppings方面都有好多選擇! 水果、果醬、班戟配料、裝飾糖珠、肉桂糖粉等等...
聽職員介紹, 自製果Jam都係採用北歐食材! 非常特別!
仲有製作時大大減少落糖製作, 唔怕個甜品到漏~
第一次食用菜整既果醬但係毫無違和感~ 記得必試佢地自製既果醬!
Pancake食落原味有少少雲呢拿香味! 配埋佢地既自家果醬、雲呢拿Cream 都唔錯!
而朱古力味可能因為冇落蛋同牛奶, 質地結實D, 但可可味好香濃, 有少少似食緊低糖版既Brownie!
飲品方面, 我地兩個都揀左茶~ 係包裝好得意既Or Tea! 佢每種茶都有自己既故事~ (有興趣可以上佢地官網睇下)
Queen Berry 味道酸酸地, 配合Pancake 甜品非常夾!
另一款揀左港式鴛鴦, 茶底係好香既咖啡味, 聞落好香! 可以唔加奶就咁飲, 一D都唔苦, 平時唔飲咖啡既我都覺得幾好飲!
加左奶就係另一種感覺, 好得意! 推介呢個鴛鴦茶包!