2023-03-03 126 瀏覽
好少會特登入去村屋嗰度搵嘢食今次就睇咗OpenRice搵到呢一間坑口站嘅Cafe 唔係你食嘢,我都唔知原來坑口有條村…可能一入呢間Cafe已經係一個好Nice嘅女仔接待,所以第一印象已經唔錯❤️位置唔算多,但勝在坐得舒服黑松露蘑菇湯(個侍應話佢自家製㗎~)美式辣肉腸薄餅正常厚度嘅批~ 個邊好脆~ 好有口感. Massarella 芝士 有打絲~ 啱晒鍾意食芝士驚😂芝士肉醬意粉呢個意粉偏酸嗰啲…食得出係真.番茄🍅, 唔係用醬開! 後來同個女仔侍應傾偈先至發現,原來佢哋係家庭式經營嘅,所以呢度嘅嘢食好有家嘅感覺!我覺得佢哋完全做到👆🏻一定會再嚟幫襯 ❤️
好少會特登入去村屋嗰度搵嘢食
今次就睇咗OpenRice搵到呢一間坑口站嘅Cafe
唔係你食嘢,我都唔知原來坑口有條村…

位置唔算多,但勝在坐得舒服

黑松露蘑菇湯(個侍應話佢自家製㗎~)
美式辣肉腸薄餅
正常厚度嘅批~ 個邊好脆~ 好有口感.
Massarella 芝士 有打絲~ 啱晒鍾意食芝士驚😂
芝士肉醬意粉
呢個意粉偏酸嗰啲…食得出係真.番茄🍅, 唔係用醬開!

我覺得佢哋完全做到👆🏻
一定會再嚟幫襯 ❤️
2023-02-27 212 瀏覽
得悉店主係愛狗之人,特登帶埋孖寶去試吓佢哋嘅出品。甫坐下,非常友善嘅店小二即奉上兩瓶溫水(唔使自己開口問,更加唔係冷冰冰嘅過濾水喉水),貼心的服務暖入心。因為肚餓,點了豐富嘅二人餐。等咗一陣,熱辣辣嘅餐湯奉上。係十分香濃、質地豐厚嘅南瓜湯,健康味美,份量啱啱好。(唔記得影相😅)頭盤嘅牛油果蟹肉脆餅及巴馬火腿無花果沙律隨即送上。蟹肉加埋牛油果鮮甜無比,配搭一塊自家製脆餅,口感豐富,充滿驚喜。沙律嘅菜蔬新鮮爽口,用清甜的無花果配搭咸香適中的巴馬火腿,讓味蕾大解放。(唔記得影相😅)跟住係XO醬香蒜大蝦蝦干扁意粉🍝。這碟意粉冇得輸。爆香咗帶微辣嘅XO醬加埋蝦干煮成嘅汁香氣撲鼻,煎香咗嘅蒜片就連平時一粒蒜蓉都唔肯放入口嘅孖寶爸都要搶住食,大蝦肉質彈牙,味道鮮美,扁意粉軟硬度適中,好吃得念念不忘。令人期待嘅主菜出場喇。炭燒美國安格斯肉眼配黑松露薯蓉。一端上枱,濃烈嘅炭燒香肉味令人垂涎三尺🤤🤤🤤,三成熟嘅肉眼扒肉質鮮嫩多汁,扒上片片的黑松露令到件扒更具風味,扒下面的黑松露薯蓉簡直係估佢唔到嘅驚喜,集香、滑、濃於一身,超好味。就連側邊嘅配菜都一啲唔馬虎,係燒得香噴噴嘅B B椰菜同三色椒,可見廚師在烹調

因為肚餓,點了豐富嘅二人餐。

。(唔記得影相😅)

。(唔記得影相😅)

跟住係XO醬香蒜大蝦蝦干扁意粉🍝。這碟意粉冇得輸

令人期待嘅主菜出場喇
。就連側邊嘅配菜都一啲唔馬虎,係燒得香噴噴嘅B B椰菜同三色椒,可見廚師在烹調上的堅持和用心。食物放進咀𥚃,每一口都是幸福

這間家庭式經營小店嘅每位成員都十分好客健談,嚟食飯,就好似同老朋友聚舊一樣,除咗味蕾得到滿足、五臟六腑得到滋養,還有濃濃嘅幸福感
。好一間小店
2023-02-17
2023-02-27 162 瀏覽
今個周末來到了坑口村嘅Cafe 「Fika」,Fika 係瑞典文,即是coffee break、忙裡偷閒的意思。這間Cafe 裝修以白色為主調,配以不少木製傢具,亦設有露天茶座,令人有一種好chill 很舒服的感覺,非常貫徹Fika的意思!餐廳在周末更多了2位駐場公關,係一黑一啡嘅玩具貴婦狗,非常可愛! 此外亦見到好多客人都會帶同小狗一同進餐,係一間狗狗friendly嘅cafe!食物方面,絕對有驚喜,點了2個下午茶餐,誠意之作。另外有個小插曲,當時下午3點左右,但因為生意太好有部分食材賣光了,廚師竟然不再接新客人,原因係「唔想menu少咗菜式給客人選擇」,乾脆不做生意了,可見廚師對質素嘅堅持,抵讚👍🏻All Day Breakfast $128水準之作,食材講究。有牛油炒野菌、意式香草豬肉腸、田園沙律、香炒滑蛋、煙肉、香草茄汁豆、薯條(薯餅售罄)、牛油果多士。豬肉腸味道香濃口感爽彈,明顯係用上比較高質嘅食材。煙肉同樣是非常有質感,並非煎而是用grill的方法,不油膩而且味道更香。牛油果多士加上了橄欖油和海鹽,口味佳。就連茄汁豆,食得到茄汁是用上優質蕃茄醬汁。野菌亦非常香濃。整體就是每
All Day Breakfast $128
All Day Breakfast
就連茄汁豆,食得到茄汁是用上優質蕃茄醬汁。野菌亦非常香濃。
整體就是每一項食物都不馬虎,不是罐頭不是雙妹嘜的貨色,係近期食過最好食嘅all day breakfast!
Fika 炸雞,配青檸乳酪醬 $78
炸雞用上秘製醃料,沒有太多炸粉,香口不油膩。配上青檸乳酪醬係聰明做法,乳酪無糖,青檸味帶點酸,炸雞沾上乳酪醬好清新,出色。
Fika 炸雞
下午茶餐不包括餐湯,但廚師免費送了粟米南瓜湯,充滿人情味😆
餐飲就點了凍Latte 和凍Cappuccino (要加$18),該味道就冇乜深刻印象,正常發揮。
總結:誠意小店Cafe,食物有質素,靚仔廚師有堅持,又有兩隻可愛小狗🐶做PR,環境亦舒適,一個非常愉快嘅下午茶☕️
2023-02-26
下午茶
Fika 炸雞
坑口村一直有好多好食店之前同一位置既食店已搬到將軍澳區另一位置發展呢個鋪位亦都迎黎左新餐廳開業可能因為新開業, 店員仍然唔太熟手問到餐湯係咩都唔識答, 最後埋單連apple pay 都唔知咩黎好彩有其他店員幫手我地今次去試左Lunch menu一開始南瓜湯正常發揮, 不過湯裡面有d 南瓜皮未磨爤, 影響口感跟住我地點左個小食炸雞雞肉炸得好出色, 肉質非常彈牙, 炸面亦有足夠調味配合埋個醬非常唔錯主菜試左牛排($158)同豬排($108), 牛排品質唔錯, 牛排午餐百幾蚊論質素已經遠勝外面既百幾蚊牛排生熟控制得岩岩好, Gravy 稍為淡左少少, 但都係可接受豬排($108)亦都烤得非常靚, 食用質感比起外面賣200蚊以上既豬排餐更好薯蓉亦整得夠滑, 呢個價錢真係非常推介飲品方面我試左杯凍Latte, 中規中舉臨走前餐廳表示可以電話預約特別餐單 (即餐牌以外既菜式)有機會之後再去試試
坑口村一直有好多好食店
之前同一位置既食店已搬到將軍澳區另一位置發展
呢個鋪位亦都迎黎左新餐廳開業

可能因為新開業, 店員仍然唔太熟手
好彩有其他店員幫手

我地今次去試左Lunch menu
跟住我地點左個小食炸雞
雞肉炸得好出色, 肉質非常彈牙, 炸面亦有足夠調味
配合埋個醬非常唔錯

牛排午餐百幾蚊論質素已經遠勝外面既百幾蚊牛排

薯蓉亦整得夠滑, 呢個價錢真係非常推介

飲品方面我試左杯凍Latte, 中規中舉
臨走前餐廳表示可以電話預約特別餐單 (即餐牌以外既菜式)
有機會之後再去試試
2023-02-18
2023-02-26 118 瀏覽
今日去坑口行完山,途經坑口村,見幾間食肆並排,有露天位置,非常有外國感覺。於是乎找了一間餐廳午膳。餐湯是南瓜粟米忌廉湯,南瓜味清甜,粒粒粟米衣有嚼口。😋煙薰火腿,菠菜長通粉長通粉有彈性,囗感不錯。醬汁採用了芥末籽忌亷汁,帶出了少少酸味,幾特別。配料有大量菠菜,煙熏火腿,十分豐富。Latte咖啡味道濃厚,少少苦澀餘韻十足。😘整體來說,食物水準不錯,環境舒適,值得一提的是,係小竉物與主人共享的好地方。

餐湯是南瓜粟米忌廉湯,南瓜味清甜,粒粒粟米衣有嚼口。😋

煙薰火腿,菠菜長通粉
長通粉有彈性,囗感不錯。
醬汁採用了芥末籽忌亷汁,帶出了少少酸味,幾特別。
配料有大量菠菜,煙熏火腿,十分豐富。

Latte
咖啡味道濃厚,少少苦澀餘韻十足。😘

2023-02-26
2023-02-25 103 瀏覽
難得搵到間隱世兼食物質素好的小店,仲有機會見到明星🤣。餐廳幽雅恬靜,坐得耐唔會比人趕。想一個人靜靜地放空,或者約三五知己chili下都可以試吓。呢間餐館係家庭式,店裏面一家人都好Nice😊,有傾有講得閒又介紹吓菜式,令我地好warm!是日餐湯 南瓜湯✨這南瓜湯暖笠笠,好舒服,細滑香甜,係等待主菜又肚餓既階段既之間的一種享受。😉XO醬香蒜大蝦蝦干扁意粉✨一上碟已經好香用XO醬爆香嘅蒜頭味,蝦都幾多同大粉,好足料😎,大讚這蝦口感好爽口!意粉吸哂醬汁夾埋食落去好入味同滑身,加上意粉用扁平質地,比起一般意粉更易入口,整體口感不錯,香口得來又不會太咸,好快就清咗佢盤🤣,值得一試🤓👍🏻炭燒加拿大豬胺配溏漬蕃茄沙律✨豬胺厚切肉質鮮嫩,好欣賞伴隨的特別炮製的薯蓉,裏面混合了豆和碎煙肉,和肉配咗一起食非常夾。另外溏漬番茄的清新配搭減去了一點吃肉的肥膩,甜度剛剛好,餐廳還很有心思,他不是只有甜,還有淡淡的桂花香味,真的是驚喜!😍😍

是日餐湯 南瓜湯✨

XO醬香蒜大蝦蝦干扁意粉✨

炭燒加拿大豬胺配溏漬蕃茄沙律✨

今日入將軍澳坑口村探朋友,順便試下村口近期新開的西餐廳..「FIKA」裝修簡潔,有Bar 枱望戶外,亦可選擇坐外,感覺舒服!餐湯南瓜湯,湯郁夠creamy ,帶有少少南瓜蓉,不錯。煙三文魚沙律🥗夠新鮮!香煎海鱸魚配日式燒汁意大利飯,烤娃娃菜.. 海鱸魚皮煎得香脆,魚肉鮮嫩。意大利飯軟硬適中,入口creamy 😁 烤娃娃菜很有驚喜🙊看似很燶,但很香口,亦唔會乾,很巧味😱煙燻火腿,菠菜長通粉配芥末籽忌廉汁…好creamy ,醬汁夠厚夠多,每條長通粉也很入味!

餐湯南瓜湯,湯郁夠creamy ,帶有少少南瓜蓉,不錯。

煙三文魚沙律🥗夠新鮮!

• 香煎海鱸魚配日式燒汁意大利飯,烤娃娃菜..
2023-02-23 82 瀏覽
自從屋企人搬左去將軍澳就開拓左限編嘅新世界 最近佢地就推介左間新餐廳係坑口邨 襯去探佢地一家大細嘅時候順便去試下首先上枱既係蕃茄湯 最特別既地方係一入口有濃濃既桂花香 非常特別 桂花同番茄出奇地夾 好好味!小朋友原本仲係度搗蛋 但一見到薯條即刻兩眼發光乖乖坐定定 薯條啱啱炸起 熱辣辣配埋黑松露醬 連大人都食過不停我地另外叫左pizza 日本珍珠帶子香草醬飯 炭燒美國豬肉眼配香滑薯蓉新鮮炒雜菜個risotto煮得好正宗 creamy 得黎d飯粒粒分明 煙韌有咬口 仲加入松子、魚子等食材👍🏻然後辣肉腸pizza上場 阿女隻眼又發光喇 見住佢覺得辣又要食好好笑 連最後一塊都要搶住食🤣最後豬扒上場 豬扒鬆軟唔鞋口 但我最想講既係個伴碟薯蓉 佢唔係蓉到一pack嘢咁 佢留番小小薯仔粒既口感 但入口即溶 有濃濃既牛油香 真係好好味🤤

2023-02-20 137 瀏覽
Fika 位於坑口地鐵站A1出口,再行大約10分鐘路程,餐廳室內裝修整潔,除左四人枱之外,仲有一烈bar桌,全部木製桌椅,特顯型格;室外亦有座位,岩晒鍾意飲酒抽煙朋友,可以邊食邊啤一啤🍻🥂🍺🍷🍾。🥣 桂花糖蕃茄湯 - 好濃郁嘅蕃茄味道,入口一會,桂花味慢慢係舌尖散出,桂花嘅清甜伴著蕃茄酸度,互相平衡。水牛成雞翼,味道香辣,甜甜酸酸,香辣度十足,醬汁量充足,雞翼每個位置都被醬汁包圍,食得過癮。意大利紅蝦蝦汁扁意粉🍝,店員好友善,先來介紹呢款意粉製作:意大利紅蝦嘅頭,蝦膏較creamy味道濃郁,所以煮嘅時候會先將蝦膏壓出混和於意粉當中,而意粉嘅汁亦大有來頭,先用3斤嘅蝦,連肉連殼配合各種蔬菜煮好,再攪拌成醬汁,難怪個汁咁濃郁鮮甜,而且杰度適中、非常掛汁,每啖都可以享受滿滿蝦嘅鮮味😋。黑松露野菌pizza🍕,要讚一讚個餅底,係非常非常鬆脆;先用松露醬封底,再鋪上雙式芝士同白菌,最後再灑上一層松露醬,呢款pizza味道濃厚,松露迷必點👍🏻。

🥣 桂花糖蕃茄湯

水牛成雞翼
意大利紅蝦蝦汁扁意粉🍝
黑松露野菌pizza🍕
2023-02-20 87 瀏覽
我哋琴日去咗坑口行街, 有朋友住坑口,問佢有咩好食,佢介紹我去坑口村附近搵嘢食,咗度好多餐廳都幾特別,平時好少喺商場食到, 最後揀咗d 間.桂花糖漬蕃茄湯: 淡淡桂花香, 好濃蕃茄味, 清甜健康四重芝士pizza: 職員話pizza 新出,剛剛先有🉐️叫, 但暫未有menu ,超多芝士, 每一啖都有拉絲, 個餅底軟硬度適中, 口感唔錯👍新鮮日本珍珠帶子香草醬飯: 味道好特別, 珍珠飯粒粒分明, 有嚼口😋薯條: 即炸, 熱辣辣, 薯條夠粗, 有薯味, 我囡超鍾意❤️, 唔俾我地食,佢就唔鍾意沾黑松露醬, 但我個人好喜歡職員提議我地坐出面, 天氣涼涼地, 又d 自然風吹過幾舒服, 感覺好舒服😍😍😍, 平時商場歺廳好難有d d 環境

桂花糖漬蕃茄湯: 淡淡桂花香, 好濃蕃茄味, 清甜健康

2023-02-19
2023-02-18 118 瀏覽
身為將軍澳人,一直知道坑口村有唔少好嘢食。見到最近開咗呢間新餐廳,就同朋友去試吓。是日嘅餐湯係我喜愛嘅南瓜湯。湯濃厚順滑,仲有少少南瓜蓉,真的不錯。朋友點了香煎三文魚配香滑薯蓉。三文魚魚皮煎得香脆,魚肉鮮嫩,面頭配上青瓜蟹肉沙律,不但帶來清新口感,亦中和了三文魚的膩感。薯蓉亦有驚喜,香滑之餘,入面仍有少少薯粒,口感更加豐富。見Carbonara係餐牌入面嘅推介,我就點咗一份。侍應介紹廚師特別用了本地鹽醃嘅煙豬腩肉。我同朋友食落覺得唔會好似一般煙肉咁死鹽,切到一粒粒嘅豬腩肉,食落亦更加有口感,可見廚師嘅心思。Carbonara嘅醬汁亦比較輕怡,食完都唔覺得油膩,值得推介。餐廳嘅侍應殷勤有禮,好主動介紹唔同菜式,有機會再同朋友去試吓侍應推介嘅M4和牛。

2023-02-17
2023-02-18 85 瀏覽
最鍾意探索小店,原來將軍澳坑口村都有餐廳今日去探究一下。小店幾有風味,裝修有點似咖啡店西餐,餐牌主打西餐,我哋晚市散叫~~菠菜忌廉湯好健康,小店新鮮煲的。菠菜味香濃,湯深綠色,夠Creamy!XO醬香蒜大蝦扁意粉,用上蝦膏 、XO醬、辣椒絲、蒜片。充滿XO醬味辣辣地。有幾隻蝦幾爽口~~燒美國豬肉眼配香滑薯蓉炒雜菜,豬肉眼烤過,豬扒厚身夠瘦。薯蓉夠香滑有牛油味。配菜有西蘭花🥦、椰菜花、翠玉瓜等等~~

最鍾意探索小店,原來將軍澳坑口村都有餐廳今日去探究一下。

坑口的確係好多連鎖店,像這種用心製作食物的小店真的較少,位於坑口村內,真的要附近居民先識搵呢度,店員服務態度很親切,是小店才有的味道😳Pepperoni pizza 🍕 一個好典型的辣肉腸pizza,餅底唔太薄唔太厚,幾煙韌同飽肚,芝士量超多🤤炭燒加拿大豬胺配溏漬蕃茄沙律豬肉有好靚嘅炭燒紋同好和炭燒味,豬肉粉嫩超juicy✨溏清蕃茄加左桂花,有陣陣桂花香~仲有啲豆蓉,唔會太滯餐廳座位較少,建議預先訂位

Pepperoni pizza 🍕

炭燒加拿大豬胺配溏漬蕃茄沙律

餐廳座位較少,建議預先訂位
2023-02-17 59 瀏覽
呢間西餐廳雖然較隱閉但勝在有寧靜環境 人流唔多 同朋友靜靜地食個飯 十分chill❣️食物有心思 人均消費$430@2🍝🎌味噌配新鮮青口蟹肉意粉意粉軟硬適中 完全唔會覺得膩 配埋海量嘅蟹肉👏🏻青口係每日新鮮買返嚟 並非急凍貨仔仲有雞髀菇粒 增加口感😚🥑牛肉果蟹肉脆餅 蟹肉同牛油果🥑係絕配😍加埋少少嘅魚子作調味 好鮮甜唔會腥仲有青椒、紅椒、紫洋蔥混埋 口感好豐富❣️🤤三文魚薯蓉配青瓜沙律上枱嘅時候已經覺得好吸睛 擺盤好用心薯蓉好軟滑 當中又有小薯粒 連三文魚皮都煎得好香脆 火喉控制得好好👍🍰Tiramisu 由藝人蘇志威大女日本學藝研發返黎對我黎講 咖啡味唔太重 岩晒我口味聽聞遲啲仲會同廚師crossover 搞甜品 期待期待~值得一讚店員會主動介紹餐牌唔同嘅菜式過程中又問我哋食物質素如何態度好好 十分欣賞👏🏻食客好放心可以直接提出意見✌️

呢間西餐廳雖然較隱閉

仲有雞髀菇粒 增加口感😚

🥑牛肉果蟹肉脆餅
蟹肉同牛油果🥑係絕配😍
加埋少少嘅魚子作調味 好鮮甜唔會腥
仲有青椒、紅椒、紫洋蔥混埋 口感好豐富❣️

🤤三文魚薯蓉配青瓜沙律
上枱嘅時候已經覺得好吸睛 擺盤好用心
薯蓉好軟滑 當中又有小薯粒
連三文魚皮都煎得好香脆 火喉控制得好好👍

🍰Tiramisu
由藝人蘇志威大女日本學藝研發返黎
對我黎講 咖啡味唔太重 岩晒我口味
聽聞遲啲仲會同廚師crossover 搞甜品 期待期待~

值得一讚
店員會主動介紹餐牌唔同嘅菜式
過程中又問我哋食物質素如何
態度好好 十分欣賞👏🏻
食客好放心可以直接提出意見✌️
2023-02-16 109 瀏覽
“A moment to slow down and appreciate the good things in life.” 「放慢腳步,欣賞生活中的美好事物」今晚就同朋友放慢腳步,來到這間舒適的小餐店,慢慢食慢慢傾,享受兩人相處的時間,的確是美好的事。餐廳地方不大,但好有情調,整體企理,簡簡單單的擺設,優雅舒適。有套餐、單點、甜品和飲品,因為朋友已食咗嘢,所以今晚只選了一份主菜和兩份小食。是日例湯係西蘭花忌廉湯($28),店員話日日新鮮製作,的確好fresh。質感豐厚綿密,滿有西蘭花香,仲有啲薑的辛辣,飲落唔漏滯。朋友想飲啤酒,就點咗兩款香口嘢送酒。香濃黑松露醬配粗薯條( $58)炸得金黃香脆,我最鍾意就點滿黑松露沙律醬,嗰醬好好味,好香濃!牛油果蟹肉脆餅啖啖蟹肉,加埋幾粒魚三文籽,更鮮美,牛油果醬就好黏滑,混入一些蔬菜粒,跟超級脆口的脆餅同食,雙重滋味!炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯( $298)用心之作!黑毛豬梅頭好有炭燒香,風味十足!肉質腍嫩,好鮮香;夾雜着脂肪,好油潤,正!加啲自家製燒汁,中和咗油膩感,好夾!配菜有青香爽嫩的京蔥和粉綿甜美的手指薯,兩款我都喜歡。傾下食下,唔
西蘭花忌廉湯
香濃黑松露醬配粗薯條
牛油果蟹肉脆餅
Hot Hazelnut latte
傾下食下,唔駛急,慢慢來,我就要咗杯咖啡提提神。Hot Hazelnut latte ($42)熱度夠,咖啡味唔算好濃,反而好有榛子的甜美。而朋友一早就要了杯Samuel Adams Draft Beer ($58),凍涼透心,好有麥香,好爽喎!
Samuel Adams Draft Beer
2023-02-11