2023-04-06 662 瀏覽
將軍澳食肆多,但大部分都係連鎖店,將軍澳南海邊不乏西餐廳,不過大多人聲鼎沸,今晚想靜靜地享受晚餐,於是試吓呢間喺坑口村新開嘅餐廳。 呢個舖位,之前都係西餐廳,而且門口有大大個燈箱,非常易搵。 小店裝修簡約,光猛舒適。格局似CAFE多過餐廳。餐牌選擇唔算太多,不過因為未幫襯過,猶豫食咩嗰陣,主厨已主動介紹菜式,了解咗我哋嘅口味,就介紹咗佢認為啱我哋食嘅菜式。炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯 用得梅頭已經知係腍身啲,食落爽脆,豬味非常濃郁,炭燒後令佢更香口同無咁油膩。甜薯唔係隨便燒,而係用牛油蜜糖焗過,所以食落甜味更柔和,食咗幾粒都唔會滯。MARGHERITA PIZZA$178 呢款PIZZA材料簡單,但好難做得好,係每間賣PIZZA餐廳嘅考牌功課。 批底非常鬆脆,主厨選擇用羅勒打成醬,用切片水牛芝士去做。平時用羅勒葉,PIZZA咁大,好難每啖都食到羅勒葉,反而用醬,啖啖都有羅勒香味,而且味道更濃。西班牙紅蝦汁扁意粉$288西班牙紅蝦係矜貴食材,餐牌上本來寫係意大利紅蝦,不過聽主厨同其他客人講番西班牙

呢個舖位,之前都係西餐廳,而且門口有大大個燈箱,非常易搵。

MARGHERITA PIZZA

MARGHERITA PIZZA$178

西班牙紅蝦汁扁意粉

西班牙紅蝦汁扁意粉$288

西班牙紅蝦係矜貴食材,餐牌上本來寫係意大利紅蝦,不過聽主厨同其他客人講番西班牙紅蝦去厨,但無調整價錢,即時要試吓。
紅蝦當然係極之鮮甜,而意粉汁另加蝦湯蔬菜汁熬製,蝦味非常澎湃,而且主厨毫不吝嗇,上足兩隻剝好殻嘅蝦,輕輕整開蝦頭就可以好方便食晒隻蝦
,唔怪得出面要賣4,5百蚊一份。希望下次食都可以做番呢個價啦。

日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉

日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉$158

青口新鮮嫩滑,味噌汁鹹香,蟹肉份量夠,啖啖意粉都食到蟹肉,FUSHION得非常出色。

FIKA 炸雞配青檸乳酪醬

FIKA 炸雞配青檸乳酪醬$78

炸雞非常香口,但雞肉JUICY鬆化,點番個乳酪醬即刻無咁熱氣,而且酸酸甜甜幾夾,話咁快就清晒。

焦糖蘋果金寶配精選雪糕

焦糖蘋果金寶配精選雪糕$88

本身好怕食呢個甜品,因為出面嘅APPLE CRUMBLE通常整得好甜。
呢個APPLE CRUMBLE表面脆口,蘋果茸唔會太杰,充滿玉桂香味,而且蘋果肉微酸小甜,食得多都唔會飽滯。

喺執筆之時,適逢住將軍澳朋友約我食晏,咁啱佢又留意到呢間新餐廳,於是又去試埋午餐

辣根甘筍湯

好少飲呢個湯,喺甘筍甜味之中。會食到一下似WASABI嘅味道,清甜中有一點刺激,好新奇。

午餐-燒紐西蘭肉眼配粗薯條,炒雜菜$158

燒紐西蘭肉眼配粗薯條,炒雜菜$158

叫咗MEDIUM,肉質比想像中鬆軟,難得牛肉濃郁,配特製燒汁,好惹味。粗薯條竟然非常酥脆,好奇一問,主厨話薯條要炸兩次,先可以做到呢個效果。

午餐-燒美國豬肉眼,配香滑薯茸,炒雜菜

燒美國豬肉眼,配香滑薯茸,炒雜菜$128

豬肉眼用慢煮處理,肉質比想像中鬆化而且JUICY,主厨話經過特別處理,但要保持神秘。
薯茸

薯茸先至係最驚喜。薯茸用新鮮薯仔混合牛油,當中保留薯仔粒粒,非常邪惡,但又係好食都停唔到口。

去小店嘅好處係,老闆、主厨會有心機同客人互動,可以詳細講解菜式再介紹,始終打工同創業唔同,亦睇得出主厨真係好享受烹飪,亦虛心聽客人嘅意見。

留意到牆上,寫咗店名FIKA嘅意思,喺度食嘢,真係可以放慢急促嘅心情,悠閑地享受美食同環境。希望餐廳可以保持水準,等我可以多個開餐嘅地方。

2023-04-02
午餐-燒美國豬肉眼,配香滑薯茸,炒雜菜
薯茸
  • 西班牙紅蝦蝦汁扁意粉
  • 燒紐西蘭肉眼
  • 燒美國豬肉眼,配香滑薯茸
2023-04-02 130 瀏覽
本身都好耐無係OpenRice 寫食評,但今次真係想推薦一下。星期日想揀屋企附近嘅餐廳chill下就嚟到坑口村,估唔到呢間小店幾有驚喜。今次試左Dinner set for 2,每道菜式都用心構思烹調,餐湯係辣根甘筍湯,有啲芥末味都幾特別XO醬大蝦意粉好惹味。成個set尤其喜歡豬胺,厚厚的一塊煮得好juicy,旁邊的蕃茄浸了桂花蜜很有特色。老闆娘好熱情,店主仲會係上菜時講解菜式,誠意十足。總括黎講係值得支持的小店。

XO醬大蝦意粉好惹味。

2023-04-02
2023-03-31 128 瀏覽
是日晚上與朋友一起去位於坑口村的小店晚餐,之前跟朋友路過坑口村見到有不少食肆,見到西式而裝潢感覺,可以入內慢慢邊享受美食邊閒聊~~~室內裝潢簡單得來令人有小清新的感覺,朋友本身附近居住,與店員閒聊才知道原來這小店平日午餐較多醫院的員工光顧,因為小店步行穿過富寧花園便到坑口村,而且富寧花園更有港鐵拍減兩蚊優惠=]店內有些可愛的圖畫,感覺倒吸精~~~看餐牌價位算中規中距~~~是日餐湯:甘荀粟米湯,聽店員分享餐湯是每日用新鮮材料打磨去烹調,怪不得飲落感覺到打碎的糊狀而不是感覺像水般的湯,味道清甜~~~瑪格麗特薄餅,上面有水牛芝士和意式香草醬,食落感覺皮脆有口感,味道不錯~~~日本味增配新鮮青口蟹肉意粉,個人覺得個青口充滿解味,有淡淡的海水味,而個意粉感覺不錯,朋友感覺咸咗D,但我就唔覺,反而覺得剛剛好~~~個人感覺這小店食物很好,晚餐可以坐住慢慢品嚐兼閒聊,是個不錯的聚會地方=]
店內有些可愛的圖畫,感覺倒吸精~~~
看餐牌價位算中規中距~~~

2023-03-28
2023-03-31 101 瀏覽
▫️牛油果芝士無花果多士配沙律 ($88)👉🏻牛油果🥑切片鋪滿成個多士,加埋芝士粉同超清甜嘅無花果,仲有底層牛油果醬,賣相好精美💕牛油果好新鮮,口感清香軟糯,多士就算擺滿Toppings 都仲係好脆😋👉🏻沙津菜都好新鮮,成個配搭都好Fresh🍃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️白菌煙肉炒蛋牛油果醬多士配薯條 ($78)👉🏻炒蛋超吸香滑!配料除咗磨菌同煙肉仲有洋蔥,炒得好香口😙多士同上面一樣脆,薯條係我影完一輪相嘅情況底下都Keep 住脆,值得一讚🤪⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Hot Latte(+$18)▫️Hot Cuopucinao(+$18)——————環境:餐廳以黑白同木色為主,感覺好休閒舒適😚由於坑口村同繁忙嘅商場有少少距離(由坑口站行過去都係10分鐘)所以真係可以靜靜地咁Chill 吓.評分:8/10.平圴消費:~$100
▫️牛油果芝士無花果多士配沙律 ($88)
👉🏻沙津菜都好新鮮,成個配搭都好Fresh🍃

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️白菌煙肉炒蛋牛油果醬多士配薯條 ($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Hot Latte(+$18)
▫️Hot Cuopucinao(+$18)

——————
評分:8/10
平圴消費:~$100
牛油果芝士無花果多士配沙律
白菌煙肉炒蛋牛油果醬多士配薯條
2023-03-30 78 瀏覽
今晚book左呢間餐廳#Fika食下西餐,位於#坑口村的意大利餐廳, 品嘗一下美食💫。巴馬火腿無花果沙律🥗,火腿很大片,無花果的清甜可以中和火腿的鹹味,是一個很不錯的配搭,沙律份量多,清新又健康☺️。牛油果蟹肉脆餅,脆餅是店舖自家制作的,很精緻,餅很脆口,入口creamy, 滿滿咸香味道。Pizza 🍕, 烤焗得剛剛好,餅底質素上乘,烤到邊位脆卜卜,面頭加上凍的水牛芝士同羅勒醬汁,芝士味濃郁,凍、熱辣辣交替的又十分飽肚。老友點了熱咖啡☕️,我則要左至like 的凍檸茶。

老友點了熱咖啡☕️,我則要左至like 的凍檸茶。

2023-03-30
之前都黎過坑口村呢頭搵嘢食,知道呢度新開左間西餐廳,就過黎試下😆裝修好靚,感覺好chill, 係坑口村入面多左呢間西餐廳,令個村有活力好多😍老闆好nice, 食物都高質,價錢唔貴,性價比幾高🤤粟米甘筍湯 ($28)湯好濃郁,落得好足料。好鍾意佢個口感,好creamy, 入口感覺一流,而且好開胃😆巴馬花腿無花果沙律 ($118)沙律菜好fresh, 非常開胃。👍🏻而且加左既醋汁令個味道昇華,但又唔會搶走沙律菜既鮮味。另外Parma Ham唔會太鹹,但又夠入味,用既料幾!😆而且份量超多,好滿足。🤤炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯 ($298)呢個真係超級超級推介!佢用既豬係我超鍾意食嘅伊比利亞豬!🤤佢燒得好香口,豬肉嘅香味好突出。另外,佢應該係用左慢煮方法,令個肉質好鬆軟,煮得好腍身又完全唔會有燒燶既情況👏🏻佢係唔掂汁都已經超好食🤤另外配菜上有烤大啡菇同日本甜薯,2樣都係好有質素而且整得好好食😋呢個真係非常推介叫!

粟米甘筍湯 ($28)

巴馬花腿無花果沙律 ($118)

炭燒西班牙黑毛豬梅頭烤日本甜薯 ($298)

坑口村隱藏好多美食,近排聽聞入面呢間Fika Restaurant評價甚高,放假即刻過嚟試吓。村口容易泊到車,仲有架小巴直到彩虹站,而行番出去坑口站都係10分鐘左右,都唔算難去。小店走歐陸風情,店員極之親民,斯文有禮,推介我哋試紐西蘭活青口,亦介紹其他主食同甜品,果然無令我哋失望☺️👍🏻➿日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉♾️紐西蘭活青口生長於無污染水域,除咗無雜質亦鮮嫩無比。Chef親自出嚟介紹,提到控制火喉嘅重要性,把握剛開殼一刻先保持到最佳肉質。六隻青口配合蟹肉同菇菌,醬汁也調配得宜。➿炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律♾️主菜豬鞍利用炭燒方式,由內而外令肉品更加美味。配菜花了心思,蕃茄加入桂花糖,淡淡桂花香味;薯蓉則加入白豆蓉,創造出獨特性,垂涎三尺🤤➿焦糖蘋果金寶配精選雪糕♾️是日雪糕係意大利雪糕,香滑柔軟。熱呼呼即製,玉桂香氣溢出,蘋果清甜,非一般嘅Apple Crumble😌🐷🛎️必試指數:9/10🔆

➿日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉♾️

➿炭燒加拿大豬鞍配糖漬蕃茄沙律♾️

➿焦糖蘋果金寶配精選雪糕♾️

🐷🛎️必試指數:9/10🔆
2023-03-25
  • 日本味噌配新鮮青口蟹肉意粉
2023-03-23 94 瀏覽
最近發現屋企附近開左間新餐廳,見近近地今晚就同屋企人去試下~坐低之後,店員就介紹餐牌有咩signature菜式,最後我地叫左幾樣個餐湯、Parmaham salad、carbonara pasta、Pizza。甘荀栗子忌廉湯🍵一黎到期待滿滿,因為我超鐘意口感綿滑濃郁嘅湯~果然色澤金黃又濃郁。甘筍既香甜配合栗子帶出一浸濃郁既堅果味道,而且佢地blend到個湯好幼滑細緻,令成餐飯有一個好好既開端🤗巴馬火腿無花果沙律🥗滿滿既咸香巴馬火腿 配 香甜無花果 再配 新鮮沙律菜 開胃前菜之選👍🏻意式辣肉腸pizza呢道pizza係店員偷偷話我知既隱藏菜式,黎緊佢哋就會新出~ pizza熱辣辣黎到,啲芝士同辣肉腸油份融埋一齊…好吸引😍睇落去批底厚度中等,食落質感煙韌,鋪埋好多既芝士同辣肉腸,唔錯唔錯😊最緊要係即叫即整!!食得出係心機之作。Fika自家製雙重煙腩卡邦尼意粉🍝煙腩係用左豬面頰肉+豬腩肉,口感豐富,充滿油香…加上用左日本可生食用雞蛋、刨出嚟嘅芝士,鹹鹹香香,係我最愛嘅意粉!雖然餐廳比較偏僻,不過嘢食好味都值得一試👍🏻餐廳主打做街坊生意,有幾枱仲專登揸車嚟食Tim👍🏻👏🏻

甘荀栗子忌廉湯🍵

巴馬火腿無花果沙律🥗

Fika自家製雙重煙腩卡邦尼意粉🍝

2023-03-22 81 瀏覽
假日悠悠閒的 踩單車來到坑口村 , 看見這間優雅又舒適的西餐廳。 簡潔又清新的佈置, 開揚舒適的感覺。 而且是寵物友善餐廳。燒美國豬肉眼 配香滑薯蓉炒雜菜美國豬肉眼肉質柔軟, 口感多汁嫩滑, 頗為欣賞他們 使用新鮮薯仔, 自家製的粒粒 薯蓉, 質感幼滑味道香濃。炒雜菜,有茄子、粟米芯、翠玉瓜 、西蘭花、椰菜花, 既豐富又健康。香蒜蜆肉 蟹肉扁意粉扁意粉彈牙爽口, 充滿濃濃的蒜香味道, 而且蟹肉和蜆肉的份量不少, 配搭辣椒一起香香辣辣的, 非常惹味。set lunch還包括 ,甘筍栗子濃湯, 非常推介這個湯, 廚師每日新鮮製作, 質地濃厚 味道香甜。三文魚沙律, 蔬菜和三文魚都很新鮮。

燒美國豬肉眼 配香滑薯蓉炒雜菜

香蒜蜆肉 蟹肉扁意粉

2023-03-13 285 瀏覽
再次來到坑口隱世Cafe-Fika,店員依然熱情接待,看見佢地對每位客人都好友善傾談,就好似朋友一樣一坐低點了兩杯白酒,好易入口忌廉湯香滑濃郁,非常CreamyParma Ham Cheese Pizza脆邊厚批芝士味濃,啱曬喜好Cheese的我們Parma Ham又唔會有死咸的感覺👍🏻XO大蝦香蒜扁意粉, 一上枱就聞到好香的蒜味,食落非常若味😋大廚話有落到中式蝦乾一齊爆,增加味道既層次👍🏻期待下次再來食佢既其他菜色😋

一坐低點了兩杯白酒,好易入口

忌廉湯香滑濃郁,非常Creamy

Parma Ham Cheese Pizza
脆邊厚批芝士味濃,啱曬喜好Cheese的我們
Parma Ham又唔會有死咸的感覺👍🏻

大廚話有落到中式蝦乾一齊爆,增加味道既層次👍🏻

期待下次再來食佢既其他菜色😋
2023-03-08
2023-03-09 565 瀏覽
*💭𝐹𝑖𝑘𝑎餐廳名叫𝐹𝑖𝑘𝑎,實情是個瑞典語,表示放慢腳步,位於將軍澳坑口村,主要做街坊生意。是日餐湯是甘荀湯,很濃郁,沙律則是三文魚沙律,份量多,蔬菜爽。XO醬香蒜蜆肉蟹肉扁意粉 意粉之間夾雜著滿滿蜆肉同蟹肉。意粉軟硬適中,配上少少辣椒好滋味。蜆肉蟹肉完全沒腥味,香蒜又有少少香辣,令到整個意粉的味道更加提升。燒美國豬肉眼配香滑薯蓉炒雜菜.豬肉燒得好靚,咬落一點也不鞋口,內層充滿肉汁又多汁。薯蓉又多又濃,食完豬肉又食過薯蓉感到十分飽肚。
💭𝐹𝑖𝑘𝑎

XO醬香蒜蜆肉蟹肉扁意粉

燒美國豬肉眼配香滑薯蓉炒雜菜.
2023-03-06 614 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.4/5💜約咗朋友係屋企附近食下午茶☕️發現坑口村開咗間cafe,環境都幾Chill🌿🪴店員都好Nice有禮貌☺️跟餐有個甘筍忌廉湯,每日新鮮熬製,味道清甜都幾特別👍🏻✅鯷魚醬煙三文魚多士配薯條/沙律$78鯷魚醬帶鹹香,配上煙三文魚味道好夾🐟如果覺得膩仲可以點旁邊白色嘅醬汁✅芝士肉醬番茄意粉$88肉醬番茄意粉雖然簡單,但唔係間間都好食!呢度嘅意粉用咗扁意粉,而且撈咗勁多肉醬🤤而且番茄仲要好甜🍅絕對唔係關頭開出黎嘅頹意粉😆📍Fika (將軍澳)將軍澳坑口村24號地舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.4/5💜
跟餐有個甘筍忌廉湯,每日新鮮熬製,味道清甜都幾特別👍🏻
✅鯷魚醬煙三文魚多士配薯條/沙律$78

✅芝士肉醬番茄意粉$88
芝士肉醬番茄意粉

📍Fika (將軍澳)
將軍澳坑口村24號地舖
2023-03-05 445 瀏覽
同朋友行經將軍澳坑口村,見到有一間隱世食肆.門外有露天座位,覺得好有外國feel.「Fika」原來係食意大利菜.我哋order咗:燒美國豬肉眼配香滑薯蓉炒雜菜.豬肉眼燒得好靚,咬落仲好juicy又唔會鞋,薯蓉裏面有細細粒的薯仔,入口即溶,蔬菜係即炒的,加上特製醬汁,特別美味.香蒜蜆肉蟹肉扁意粉:蒜片用低溫慢火煮的,沒有辛辣味,甘香可口.我平時都唔鍾意食蒜片的.但這次真係好好味.蜆肉和蟹肉都算多,加左紅尖椒有少許辣,令到個意粉更惹味,好正.
「Fika」原來係食意大利菜.
我哋order咗:燒美國豬肉眼配香滑薯蓉炒雜菜.

2023-03-04
5 分鐘 (堂食)
午餐
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Fika • Swedish (n.) a moment to slow down and appreciate the good things in life.Fika是指瑞典語中的一個詞,意思是放慢腳步,欣賞生活中美好的事物。🌼 XO醬香蒜蜆肉蟹肉扁意粉 🍝每一啖意粉都可以食到滿滿既蜆肉同蟹肉 👌🏻意粉軟硬適中,更用煮蜆同煮蟹既水煮扁意粉、令整個意粉帶住完完整整既海鮮味同時唔會有腥味,處理得非常好👍🏻香蒜透過慢煮令到蒜味更香更出同時去除左蒜頭容易令人厭惡既刺激味道😋慢慢壓煎蒜片令佢煎得更香更好味意粉充滿表現到廚師對食物的追求 ❤️🌼 法式黄油雞配烤蜜糖雜菜主要用左雞腿肉,去左半邊雞骨,方便用刀叉食 👌🏻雞腿肉同雜菜煎得相對燶一啲,廚師表示係西餐慣常做法 🤎可以令香味更加提升,同時可以減少使用調味料,保留原味😘的確,雞肉外皮煎得香脆,而同時雞肉都仲保留到滑嫩既口感🌼 是日餐湯是栗子南瓜湯非常重栗子味!!
雖然係南瓜湯,但係並無南瓜蓉個種濃稠感,好易入口 💛🌈服務 ⭐️ 主要做街坊生意,人情味濃厚 😆主廚都好樂意同客人溝通,了解客人喜好同推薦客人菜式 相

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Fika
[fee-ka] • Swedish (n.) a moment to slow down and appreciate the good things in life.

🌼 XO醬香蒜蜆肉蟹肉扁意粉 🍝

每一啖意粉都可以食到滿滿既蜆肉同蟹肉 👌🏻
同時唔會有腥味,處理得非常好👍🏻
慢慢壓煎蒜片令佢煎得更香更好味
意粉充滿表現到廚師對食物的追求 ❤️

🌼 法式黄油雞配烤蜜糖雜菜

主要用左雞腿肉,去左半邊雞骨,
方便用刀叉食 👌🏻
雞腿肉同雜菜煎得相對燶一啲,
廚師表示係西餐慣常做法 🤎
可以令香味更加提升,同時可以減少使用調味料,保留原味😘
的確,雞肉外皮煎得香脆,而同時雞肉都仲保留到滑嫩既口感

🌼 是日餐湯是栗子南瓜湯
非常重栗子味!!

雖然係南瓜湯,但係並無南瓜蓉個種濃稠感,好易入口 💛

🌈服務

⭐️ 主要做街坊生意,人情味濃厚 😆
主廚都好樂意同客人溝通,
了解客人喜好同推薦客人菜式

🔎 #cass_坑口
🔎 #cass_hanghau
🔎 #eatwccinhk
2023-03-04 226 瀏覽
第一次黎坑口村,這裡有間環境特別好chill 的西餐廳Fika,  設室內室外座位,宜家天氣涼涼地坐室外更舒服。星期六的下午都有數款午餐提供。一份主菜配餐湯/沙律。今日的餐湯是椰菜花忌廉湯,濃稠適中,打得滑身,食到有少少椰菜花粒。香蒜蜆肉蟹肉扁意粉$108, 份量頗多,一上枱已聞到很香的蒜味,因為他們的蒜片爆香再炒意粉,所以連些蒜片都很好味,沒有苦味。意炒軟硬度亦炒得剛好。蜆肉蟹肉份量亦不姑寒,撈勻意粉一齊食好味,另一要讚是食物熱度十足。賣相精美的美國豬肉眼扒配薯蓉及炒雜菜,份量十足都只是$128, 豬肉眼扒厚切,網燒,醃得入味,肉質軟淋,燒完仍然肉汁滿滿,配上自家製燒汁,好味,另外香滑薯蓉及炒雜菜,很飽肚。

星期六的下午都有數款午餐提供。一份主菜配餐湯/沙律。

2023-03-04