2016-06-05 6967 瀏覽
觀塘食飯嘅新場真係特別多,今次同朋友行後多少少,就發現了這間店,個商場係新開,間店係2樓,對正電梯!地方唔算太大!但勝在座得舒服,入門口方向右邊,有個大梳化位置,一班朋友暢敘真的一流!看看餐牌點了小吃水牛城雞翼$72在香脆外皮上加上醬汁,醬汁同平時吃的水牛城雞翼有少少不同,酸甜開胃,雞肉嫩滑!餐湯要另外叫,我就選擇了白松露忌廉野菌湯$42白松露香味濃郁,湯底中野菌容充滿在湯中主菜就是該店之推介之選德國火焰鹹豬手$282上枱時店員會在鹹豬手上淋酒點火!整隻鹹豬手都火熊熊起來!當火熄滅後,便請店員幫忙由廚師切開再上!鹹豬手肉質彈牙味道帶少少咸,皮脆帶煙韌有嚼勁龍蝦汁海鮮意大利飯 152中間有一隻大蝦,蝦肉彈牙爽口,味道鮮甜!旁邊放了兩隻青口,配埋濃郁龍蝦汁嘅意大利飯入口真係感覺到自己好似就在西班牙食緊一樣!啲飯吸收了龍蝦汁,飯身又帶少少硬身,好有口感!最後加埋甜品特濃朱古力心太軟$62特濃朱古力心太軟配上一球士多啤梨雪糕,一冷一熱,加埋係特濃嘅朱古力流心,真的滿足了!雖然比平時行遠了,但吃到美食都值得行多少少路!
看看餐牌點了小吃
水牛城雞翼$72
餐湯要另外叫,我就選擇了
白松露忌廉野菌湯$42
白松露香味濃郁,湯底中野菌容充滿在湯中
主菜就是該店之推介之選
德國火焰鹹豬手$282
上枱時店員會在鹹豬手上淋酒點火!
鹹豬手肉質彈牙味道帶少少咸,皮脆帶煙韌有嚼勁
龍蝦汁海鮮意大利飯 152
中間有一隻大蝦,蝦肉彈牙爽口,味道鮮甜!
啲飯吸收了龍蝦汁,飯身又帶少少硬身,好有口感!
最後加埋甜品
特濃朱古力心太軟$62
雖然比平時行遠了,但吃到美食都值得行多少少路!
2016-05-06
  • 德國火焰鹹豬手
早排又黎到觀塘啦~~呢排多工廈之餘又多不同類型既餐廳!!!今次又黎到呢棟新開無耐既中海日升中心原來呢度有間食德國菜既餐廳架~地方唔算大, 夜晚人流比較靜, 見到有酒吧位置, 放工黎飲返杯都得wor!!!先到個白松露忌廉野菌湯~~上台時充滿松露香, 入口 Creamy 得黎唔會漏;可惜冷氣太凍, 擺一陣已經凍哂啦"*不過份量都唔少, 兩個人share 一碗就真係剛剛好啦!!!意大利巴馬火腿伴蜜瓜通常都係必點既前菜~~巴馬火腿軟軟的帶有鹹香, 包住蜜瓜食多中和了鹹味;飲下野慢慢食確實不錯!!女生們都係喜歡多菜少肉, 所以我地點左呢個香芒大蝦沙律~~份量挺大份的, 芒果及大蝦既份量都不少;配上黑醋及新鮮沙律菜, 好fresh 及多左芒果既甜味, 令人十分開胃!!!到主角出場啦~就係 February 既招牌菜:德國火焰咸豬手勁大隻豬手上台, 見到外皮已經炸到脆卜卜咁!!!仲有酸菜及沙律菜伴碟~~~上台之後, 店員就會沾上酒再點火, 令豬手既皮燒得更香更脆口!!!絕對係有野睇又有得食既一道菜~~~D 火都燒得幾勁架, 但唔會太燶, 落酒既份量一定要控制得好好"*食落皮脆內嫩, 粉嫩色的肉又香又
早排又黎到觀塘啦~~
呢排多工廈之餘又多不同類型既餐廳!!!
今次又黎到呢棟新開無耐既中海日升中心
原來呢度有間食德國菜既餐廳架~
白松露忌廉野菌湯
先到個白松露忌廉野菌湯~~
上台時充滿松露香, 入口 Creamy 得黎唔會漏;
可惜冷氣太凍, 擺一陣已經凍哂啦"*

意大利巴馬火腿伴蜜瓜
意大利巴馬火腿伴蜜瓜通常都係必點既前菜~~
巴馬火腿軟軟的帶有鹹香, 包住蜜瓜食多中和了鹹味;
飲下野慢慢食確實不錯!!
香芒大蝦沙律
女生們都係喜歡多菜少肉, 所以我地點左呢個香芒大蝦沙律~~
份量挺大份的, 芒果及大蝦既份量都不少;
到主角出場啦~
就係 February 既招牌菜:德國火焰咸豬手

勁大隻豬手上台, 見到外皮已經炸到脆卜卜咁!!!
仲有酸菜及沙律菜伴碟~~~
絕對係有野睇又有得食既一道菜~~~

食落皮脆內嫩, 粉嫩色的肉又香又有咬口;
鹹鹹地都幾入味, 咁大隻我地幾個女生都食唔哂丫~~
黑松露忌廉什菌意大利飯
最後點左個黑松露忌廉什菌意大利飯;
濕濕地既意大利飯正合我口味, 配埋大啡菇!!
每粒飯都沾有忌廉汁, 口感 Creamy, 熱辣辣食確實美味~~
心太軟
由於食得太飽既關係, 甜品只係點左心太軟!!!
一切開朱古力醬就湧出, 香濃既朱古力溶化了大家"*
配上士多啤梨雪糕, 一凍一熱, 簡單有一個完美既句號~
2016-05-05
香芒大蝦沙律
黑松露忌廉什菌意大利飯
心太軟
2016-06-01 419 瀏覽
剛上完日文堂,之後去食德國菜,睇落去好似好唔關事。其實間餐廳正正就係我學日文既隔離座大廈!同埋個朋友仔7點鐘到~有位Lucky入到餐廳,覺得餐廳好Warm!燈飾+酒櫃都出奇地配合!太肚餓,所以諗都唔諗就叫咗個招牌火焰豬手同埋黑毛豬係觀塘區呢個價錢係中上,所以菜式應該有實力火焰豬手Woo Bom Ba!呢個好味隻豬仲識著火個皮烤得好脆,但肉身則冇乾,仲有少少肉汁飆出!係飆出!同傳統有別,呢隻豬手唔鹹!!!!我喜愛反而個黑毛豬就不過不失,失在於個汁可以多一點煎烤功夫還不錯因爲豬係好難拿捏,因爲好易乾身,但呢度我還是滿意的
入到餐廳,覺得餐廳好Warm!燈飾+酒櫃都出奇地配合!
太肚餓,所以諗都唔諗就叫咗個招牌火焰豬手同埋黑毛豬
係觀塘區呢個價錢係中上,所以菜式應該有實力
火焰豬手Woo Bom Ba!呢個好味
隻豬仲識著火

個皮烤得好脆,但肉身則冇乾,仲有少少肉汁飆出!係飆出!
同傳統有別,呢隻豬手唔鹹!!!!我喜愛
反而個黑毛豬就不過不失,失在於個汁可以多一點
煎烤功夫還不錯
因爲豬係好難拿捏,因爲好易乾身,但呢度我還是滿意的
2016-05-26
2016-05-27 338 瀏覽
搵食搵到黎觀塘工業區入面,真的有不少的好餐廳。今天聽朋友的介紹,特地走來一嘗二月的火焰豬手。燒好的豬手先上枱,白噴噴的燒烤味,配上周圍的配菜,賣相十分吸引。接著就會倒上白酒,點火,名乎其實的火焰豬手。當然,是可以即刻食用,但餐廳也可以安排拿回廚房幫忙切豬手。豬手皮脆肉嫩,略帶小小的咸味,卻不會太咸。薯蓉較為特別,不但入面有粒粒的薯仔,還帶有點點的芥末味,十分有趣。而酸菜則是咸豬手的必要的,這裡的酸菜味道則偏酸了一點,但勝在開胃及解膩。點了豬手餐還會送Hoegaarden啤酒一杯,嘆啤酒食豬手,享受!
接著就會倒上白酒,點火,名乎其實的火焰豬手。
當然,是可以即刻食用,但餐廳也可以安排拿回廚房幫忙切豬手。
2016-05-26 412 瀏覽
最近朋友推介依間位於觀塘既西餐廳,主要食德國菜,今晚就試左白酒忌廉藍青口、德國火焰咸豬手、蒜香欖油蟹肉炒天使麵依道白酒忌廉藍青口入口有濃濃既白酒味,超級香呀!加入忌廉令到湯汁更滑,洋蔥入哂味,正!如配有麵包沾汁食就較理想啦。豬手上枱前,店員先會淋上酒再點火,點火後令到皮更脆更香口,但亦唔會令肉變乾。店員之後再幫我地切開一件件,依個服務好貼心呢。豬手皮脆肉彈牙,好好味,配上旁邊既蜜糖芥茉汁、薯仔沙律同酸蘿蔔,解除哂油膩感,亦都好開胃。最後一道菜,蒜香欖油蟹肉炒天使麵,蒜香味非常濃,加入蕃茄肉一齊炒,配上微咸既蟹肉,好惹味。食左600幾,好味又超飽,仲要環境清靜,啱哂傾計,一定會再黎呀。
店員之後再幫我地切開一件件,依個服務好貼心呢。
2016-05-03
諗住食好d 行遠少少,去到個商場好靜,只有3間店,其中一間就係呢間。叫了3個餸,全部有8折,啤酒有買一送一,幾抵。卡邦尼意粉煮得ok, 只覺得意粉煮得唔夠喉,pizza 似千層酥,加埋蕃茄幾好食。水牛城雞翼一流,好入味,汁就酸中帶少少辣,好開胃,餸飯好正。
2016-05-23
  • 水牛城雞翼
2016-05-23 551 瀏覽
與朋友去完party room玩完之後就去左食野因為知道呢間係新店所以我就同朋友一齊去食呢間西餐廳啦首先,我就叫左好出名既德國火焰咸豬手因為見到好多人都有食差唔多枱枱都有食咁睇有即場係落酒同點火好大一份,而且肉質都係比較厚仲會食少小小酒味所以怕酒既朋友食都無問題既仲有大一份口口肉都有啲焦仲幾滑TIM西班牙頂級黑毛豬鞍架真係好好食啲肉係好滑同好好味好入味,肉都幾厚同好容易咬個醬料都唔錯,唔係太濃味仲有少少甜甜鹹鹹同大片所以好抵食芝士薯條仲薯條幾好味係食落都幾有口感唔會好乾同埋唔夠脆所以都幾好仲有好多芝士TIM所以令到薯條食下來更加特別芝士味十分出
與朋友去完party room玩完之後
就去左食野
因為知道呢間係新店
所以我就同朋友一齊去食呢間西餐廳啦
首先,我就叫左好出名既德國火焰咸豬手
因為見到好多人都有食
差唔多枱枱都有食咁
睇有即場係落酒同點火

好大一份,而且肉質都係比較厚
仲會食少小小酒味
所以怕酒既朋友食都無問題既
仲有大一份
口口肉都有啲焦
仲幾滑TIM
真係好好食
啲肉係好滑同好好味
好入味,肉都幾厚同好容易咬
個醬料都唔錯,唔係太濃味
仲有少少甜甜鹹鹹
所以都幾好
仲有好多芝士TIM
所以令到薯條食下來更加特別
芝士味十分出

1 分鐘 (堂食)
2016-05-21 1237 瀏覽
火焰咸豬手@February咁岩經過 劍道觀塘工業區舊工廠大廈轉為商場大廈,剛剛新起還沒有什麼商舖。不過見到有人群前往二樓,原來是一間西班牙餐廳,February。February位於觀塘駿業街56號中海日升中心2A,從觀塘站A2出口,穿過APM走過去會更快!甫進店舖就見酒吧台,似是一個樓上舖的酒吧般。燈光昏暗,坐位寬敞,即是不喝酒也可以感受氣氛。小食點了芝士焗辣薯角($72),即叫即整的關係,芝士還可以拉出絲來。而薯角則炸至香脆內軟。白松露忌廉野菌湯($42),除了白松露香還有 蘑菇碎粒,傳出陣陣菇味。看來德國火焰咸豬手($282) 是店舖推介菜式之一,因為差不多每枱也點了豬手。原隻上枱便在面前燃點火焰,以酒作為燃料,燃點過後令豬手表面亦有陣陣酒香。燃點過後可以讓店舖幫忙切件,切開後發現分量非常多,而且皮脆肉嫩。西班牙頂級黑毛豬鞍架($182), 黑毛豬鞍架看似厚實,但切開後發現十分juicy,肉質鮮嫩。 而且配上番茄汁後,令肉汁更明顯。飲品點了Fresh Juice, 選擇了橙汁($22), 沒有添加任何糖水成分。
2016-05-07
  • 西班牙頂級黑毛豬鞍架
  • 德國火焰咸豬手
本來無諗住係觀塘慶祝 Mother's Day點知見到朋友 Facebook 的火燄豬手好想試吓所以就book咗位店子February是新開張新張期間~~有八折挺吸引的一進門便有點酒吧感覺店內氣氛幾好裝修格局也非常有特色先來一碗白松露忌廉野菌湯暖暖肚上桌時散發出白松露香氣湯身夠濃稠味道不錯喔這晚見差不多全部客人都order了這德國火焰鹹豬手呢 282整隻德國豬手都幾大隻待應即場點火環節火焰把原隻豬手燒得火熱好有氣勢火焰把豬手的鹹香燃點起伴碟的酸椰菜味道很搭店員幫我們切件熱烘烘的火焰鹹豬手脆卜卜皮脆肉軟而且醃得很入味皮下脂肪口感像 jelly入口時味道十分滋味同時豐富了層次感粉紅色的嫩肉質有嚼勁水牛城雞翼 72一客有6隻雞翼酸酸辣辣的醬汁緊緊掛在雞翼上皮帶香脆口感肉質嫩滑我喜歡酸辣的美味欖油蒜片蟹肉天使麵 142Share 個天使麵都幾多蟹肉嘅食得出滿滿的蟹肉鮮味加埋蒜片香草就更加惹味甜品雖不是主打but特濃朱古力心太軟絕不失色朱古力味特別香濃甜度適中想流心要趁熱吃加埋士多啤梨味雪糕~大愛!母親大人都好滿意今晚 二月天 嘅食物實在太正了
本來無諗住係觀塘慶祝 Mother's Day
but特濃朱古力心太軟絕不失色
朱古力味特別香濃
甜度適中
想流心要趁熱吃
加埋士多啤梨味雪糕~大愛!
母親大人都好滿意今晚 二月天 嘅食物
實在太正了
慶祝紀念
母親節
2016-05-20 356 瀏覽
自從返咗大陸做嘢之後,都好耐冇嚟觀塘 食飯啦!估唔到十年八年嘅變化係咁大!依家嘅觀塘新潮好多,周圍都係新嘅商業大廈,今日舊拍檔請我食飯,幾個舊同事吹下水!首先黎個南瓜湯,南瓜嘅香甜味,可惜沒有bread basket,如果唔係就相得益彰!一坐低見到台台都食火燄豬手,我哋都趁下熱鬧!跟住就係表演火燒豬手,燒到脆卜卜嘅皮,豬手醃得夠入味,皮脆肉嫩!個雞翼都唔錯,夠大隻又多肉,我最鍾意就係多汁,酸酸甜甜有少少辣味!男人都係要食飯先夠飽,隻大蝦一柱擎天,賣相夠霸氣!個意大利返到煮得唔錯,Creamy 有咬口!最後叫咗甜品,焦糖燉蛋,焦糖脆脆地,蛋又會太甜,味道都係OK嘅!個人覺得甜品份量比較細,欠缺咁啲裝飾,唔夠靚!餐廳裝修都幾骨子,有一半似 bar,一半似西餐廳,氣氛幾好唔錯!
幾個舊同事吹下水!

一坐低見到台台都食火燄豬手,我哋都趁下熱鬧!
男人都係要食飯先夠飽,隻大蝦一柱擎天,賣相夠霸氣!
個意大利返到煮得唔錯,Creamy 有咬口!
個人覺得甜品份量比較細,欠缺咁啲裝飾,唔夠靚!
題外話/補充資料: 服務幾好唔錯,座位又坐得舒服,吹水飲吓嘢嘅好地方!
  • 火燄豬手
2016-05-20 378 瀏覽
今日小女子約咗朋友喺觀塘行街買野,但見到朋友未到,所以找下野食先。見到APM間間好full, 最憎等位。所以不如試新野,去到餐廳門口都要等5分鐘。因爲呢期天氣真係好熱,冇辦法唔叫野飲。所以呢我就決定飲啤啤啤啤啤啤啤酒!Rosee Hoegaarden (發音: 路Say who家頓)比利時既修道院啤酒 味度遍甜似紅桑子,唔太多酒精。如果夏天飲就perfect! 超級解渴!海鮮意大利飯講返意大利飯其實原於米蘭(應該好多人唔知)最重要係個飯嘅煙韌度,因爲最難拿鑷。呢度既意大利飯算係出乎我意料之外,因爲估唔到唔係意大利餐廳都整得咁正!材料亦都適中!一個人食剛剛好。環境亦都有格調,可以考慮下次試下Dinner嘅豬手! 因爲話晒都係德國菜!

Rosee Hoegaarden

比利時既修道院啤酒
Seafood Risotto
海鮮意大利飯

講返意大利飯其實原於米蘭(應該好多人唔知)

最重要係個飯嘅煙韌度,因爲最難拿鑷。

材料亦都適中!一個人食剛剛好。

2016-05-04
5 分鐘 (堂食)
$150 (早餐)
Rosee Hoegaarden
Seafood Risotto
昔日,BeautySearch 在觀塘區返工時,由於無意間發現了原來這區有不少隱世食店,因而愛上在這區覓食,這夜重回觀塘,皆因又有一位同事決定脫離舊公司的魔掌,作為前同事,當然樂意替她慶祝一番。還記得,數月前剛離開這家公司時,附近建了甲級商廈,中海日升中心,並設有一個小型商場,這次,我們便決定在這裡覓食。雖然,此商場已開業一段日子,真的萬萬想不到,內裡竟是十室九空⋯⋯ 幸好,港人始終愛吃,場內也有數間食店,最後,我們選了位於2樓的《February》,店子是新開,新張期間還有全日八折,挺吸引喔!甫進店,這裡給我的第一印象是,冷氣非常強勁,或許因為是中央冷氣,場內人流不多,令這小室變得份外寒冷。設計方面,由於一進門便看見大大的酒吧枱,差點以為,這兒是酒吧,不過,店內氣氛卻不像酒吧格局,環境幾舒合適,連天花裝飾也非常講究,甚具特色。看看餐牌,雖然有午餐、有下午茶,卻發現竟然没有晚市套餐提供,於是我們只好散點幾款菜色一同 share。 店子是新開的,新張期間還有全日八折,挺吸引喔!不過,由於室溫太冷了,還是先來一碗湯暖暖胃。「白松露忌廉野菌湯」上桌時已散發出陣陣松露香氣,湯身屬濃稠,入口cr
白松露忌廉野菌湯
不過,由於室溫太冷了,還是先來一碗湯暖暖胃。「白松露忌廉野菌湯」上桌時已散發出陣陣松露香氣,湯身屬濃稠,入口creamy,味道濃郁,很不錯喔!
德國火焰鹹豬手
細看下,原來這裡主打德國菜,說起德國,BeautySearch 第一時間想有名的豬手,加上,隔鄰的食客也點選了這道菜,見他們吃得滋味,於是,我們也點選了「德國火焰鹹豬手」。
說明是「火焰」,當然也有玩火的環節!「德國火焰鹹豬手」上桌時是原隻而上的,甚有氣勢,店員在我們面前燃點起火,把鹹豬手燒出誘人香氣。
接著,會把鹹豬手拿回廚房切件再上桌。可能以火焰即燒的關係,入口時,鹹豬手還是熱烘烘的,外皮非常香脆,比薯片還要脆身呢!皮下帶著一層脂肪,雖然滿有罪惡感,BeautySearch 還是忍不住口,把這脂肪連同脆皮及肉,一同放進口裡,就這樣,脂肪潤澤了較乾身的肉身,令味道更滋味,同時,豐富了口感興層次。

值得一提的是,豬手的味道不屬太鹹,與傳統的鹹豬手相比,似乎更貼近港人口味。 粉嫩的肉質不太乾、亦不太硬。 搭配伴碟而上的酸椰菜,正好可以中和豬手的油膩感。
意大利巴馬火腿伴蜜瓜
未吃「德國火焰鹹豬手」前,先來一碟輕食,「意大利巴馬火腿伴蜜瓜」BeautySearch 好像也一段時間沒有吃,香甜、爽口、多汁的蜜瓜,搭配意大利著名的風乾火腿,巴馬火腿的肉質柔軟鹹鮮,鮮甜多汁的水果中和火腿中的鹹味,搭配出最佳的美食。BeautySearch 最喜歡在炎熱的天氣下品嚐「意大利巴馬火腿伴蜜瓜」,這次還配上新鮮的沙律菜,既新鮮,又香甜,清涼感覺透入心!
黑松露忌廉什菌意大利飯配香烤大啡菇
另外,還點選了一碟「黑松露忌廉什菌意大利飯配香烤大啡菇」。黑松露忌廉意大利飯在BeautySearch 的食典中,永遠是異類... 一向只愛吃餸,不愛吃飯我,卻每次見到這飯,也會不奇然點選,今次也不例外。

不同的是,平時黑松露忌廉什菌意大利飯多數是搭配帶子的,而今次搭配竟是香烤大啡菇,組合也算新鮮。飯吸收了黑松露、香菇及白汁的精華,食落,每粒飯口感都非常 creamy,軟硬度適中,香噴噴的,散發著忌廉香氣。
朱古力慕絲
吃飽了,來到甜品時間,BeautySearch 點選了「朱古力慕絲」,朱古力味濃,口感細滑,餅的底層,還加入藍莓醬,令慕絲的甜度稍減,微酸的味道令「朱古力慕絲」的甜度得以平衡,更為滋味。

題外話/補充資料: 雖然不知道店子為何叫《February》,不過,臨走時,卻發現每一道食物的價錢均是 "2" 字尾,一反中國人傳統的 "8" / "9" 字尾,這一點正好與 "February" 有關連。
德國火焰鹹豬手
黑松露忌廉什菌意大利飯配香烤大啡菇
2016-05-18 335 瀏覽
餐湯太傑,唔算太好味,亦都令人覺得口感麻麻應該打得好D,令D湯滑D先算得上頭盤黑松露Rissoto,黑松露味夠香,不過飯身唔夠煙韌,份量雖然多但食起黎麻麻絕對有改善空間招牌德國豬手雖然有個好靚既火表演,不過食落好壞參半好就係外皮夠脆,咬起黎口感唔錯但係肉質偏咸,而且無芥辣醬都算係一大失色之處酸菜太林,食落唔夠爽身,亦都係敗筆
餐湯太傑,唔算太好味,亦都令人覺得口感麻麻

應該打得好D,令D湯滑D先算得上頭盤

絕對有改善空間
招牌德國豬手雖然有個好靚既火表演,不過食落好壞參半

好就係外皮夠脆,咬起黎口感唔錯

但係肉質偏咸,而且無芥辣醬都算係一大失色之處

酸菜太林,食落唔夠爽身,亦都係敗筆
2016-05-17 3848 瀏覽
西班牙菜其實好少食,不過近期知道觀塘開左間新的西班牙菜餐廳,於是就帶家人一齊去試下啦!餐廳位置工業區入面的商廈內,這座大廈明顯是新起的,入面的商店好多都係未租出的!搭個 手電梯上一層就到達餐廳!餐廳是有酒牌,所以有一個酒吧,可以點酒飲!而餐廳燈光明顯較昏暗(拍照時還未熄燈),但座位舒適闊落!先看看餐牌,款式都幾多,主要以西班牙菜為主!白松露忌廉野菌湯(HK$42)每人點左一碗湯飲,黑松露忌廉湯就飲得多,白松露都係第一次飲,上面有香草在表面作點綴及調味!飲落好陣陣的菇味,仲有白松露香,仲有磨菇碎添~好滑好正!德國火焰咸豬手(HK$282)這是餐廳的招牌菜,而上碟在我們面前點著咸豬手,份量原來幾多,將豬手表面的皮都燒得香!之後職員會幫我地切片上碟,原來份量都幾多,皮脆肉嫩,火喉剛剛好,又入味,除了咸豬手之外,還有薯蓉及沙律菜伴碟,我地都食唔哂要打包一點走!香芒大蝦沙律(HK$72)一餐有肉仲要有菜,咁先食得均衡,所以就點了一客沙律,份量也比想像中多!重點食材就是芒果粒及大蝦,淋上微酸的黑醋汁,芒果近來當造,好鮮甜,而大蝦好彈口新鮮,沒有雪味,加上微酸的黑醋汁一齊食,胃口大開!黑松露忌廉什菌
搭個 手電梯上一層就到達餐廳!
餐廳是有酒牌,所以有一個酒吧,可以點酒飲!
而餐廳燈光明顯較昏暗(拍照時還未熄燈),但座位舒適闊落!
先看看餐牌,款式都幾多,主要以西班牙菜為主!

白松露忌廉野菌湯(HK$42)

飲落好陣陣的菇味,仲有白松露香,仲有磨菇碎添~好滑好正!

德國火焰咸豬手(HK$282)

香芒大蝦沙律(HK$72)

黑松露忌廉什菌意大利飯配香烤大啡菇(HK$122)

一向對意大利飯情有獨中,所以就點了這個!
上面有一隻好大的大啡菇,好吸晴,切開一片片方便食用!
而下面就是黑松露忌廉什菌意大利!
飯粒煮得不濕不乾,軟硬度適中,味道主要的白汁磨菇雜菌味,最重要就有淡淡的黑松露香,不過味道不算太濃郁,如果多一點就更好了!
大烤菇微微烤過,好香菌味,配合淡淡意大利飯一齊食,好正!
而飯之間過有綠色的荀菜,好清新,好岩素食者食!

題外話/補充資料: 後記: 西班牙菜好少食,第一次帶家人去試下新野! 口味又似乎幾岩我地,不過我地都偏細食,咸豬手招牌菜好好味,其他食物也不錯!
2016-04-30
觀塘工業區由以往的舊工廠大廈,搖身一變,多了很多新式的甲級商廈,食肆亦一樣,多了許多餐廳進駐好友近日轉了新工,所以這晚跟她在她公司附近聚一聚!!見到這餐廳是新開,新張期間仲有全日八折~~~挺吸引呢這餐廳的名字很有趣,叫February....撞巧好友正是2月生日,我們笑說下年她生日時也要過來食生日飯這晚我們比較早到,所以不用等位餐廳裝修有點像小酒館的格局,燈飾甚具特色餐牌中主菜選擇甚多,第一眼便看到德國火焰咸豬手,看來很吸引....我們心想 叫了豬手,應該會挺飽的,所以另外只點了沙律,balance一下~~每人先來一個餐湯白松露忌廉野菌湯($42)入口好creamy,味道濃郁,但一D都不會覺得漏不錯不錯~~德國火焰咸豬手($282)店員會在客人面前展示 火焰豬手的震撼先在豬手上淋上一小杯酒,然後點火待火焰逐漸熄滅店員會再幫手切好,真貼心!!不知是否因為經過剛剛的火焰覺得豬手的外皮特別香脆,而且一點也不油膩肉質依然軟腍,一定要連皮帶肉一併食,有脆有軟熟的口感,實在太正了!配菜還有德國的酸椰菜,即使食多幾舊豬手都不會覺得滯,點埋個honey mustard就更惹味!!雞胸肉乳酪沙律 ($7
食肆亦一樣,多了許多餐廳進駐

好友近日轉了新工,所以這晚跟她在她公司附近聚一聚!!
見到這餐廳是新開,新張期間仲有全日八折~~~挺吸引呢
這餐廳的名字很有趣,叫February....
撞巧好友正是2月生日,我們笑說下年她生日時也要過來食生日飯

這晚我們比較早到,所以不用等位
餐廳裝修有點像小酒館的格局,燈飾甚具特色
餐牌中主菜選擇甚多,
第一眼便看到德國火焰咸豬手,看來很吸引....
我們心想 叫了豬手,應該會挺飽的,
所以另外只點了沙律,balance一下~~

每人先來一個餐湯
白松露忌廉野菌湯($42)
入口好creamy,味道濃郁,但一D都不會覺得漏
不錯不錯~~

德國火焰咸豬手($282)
店員會在客人面前展示 火焰豬手的震撼
先在豬手上淋上一小杯酒,
然後點火
待火焰逐漸熄滅
店員會再幫手切好,真貼心!!
不知是否因為經過剛剛的火焰
覺得豬手的外皮特別香脆,而且一點也不油膩
肉質依然軟腍,一定要連皮帶肉一併食,
有脆有軟熟的口感,實在太正了!
配菜還有德國的酸椰菜,即使食多幾舊豬手都不會覺得滯,
點埋個honey mustard就更惹味!!
雞胸肉乳酪沙律 ($72)
在芸芸沙律中,比較少見是用乳酪作沙律汁的
感覺特別又健康,所以試下先~~
份量比想像中要大碟呢!!
沙律上淋了不少乳酪,乳酪是士多啤梨味的,酸酸甜甜,十分開胃!
而雞胸的處理更見心思,
燒過的,而且表面應該還加了些蜜糖,
所以表面帶有少許焦糖香,很得我歡心

因為不想夜晚飲咖啡,所以我們均點了熱朱古力作結
想不到朱古力也有心心拉花, 讚!!
2016-05-11
  • 德國火焰咸豬手