2017-03-14 192 瀏覽
觀塘有不少新工商大廈,內裡藏有不少餐廳,在附近上班的人真幸運!行遠一點離開apm一帶,有這一間feburary的bar and restaurant,附近的三哥七時已關門,可謂第一次見(;゜0゜)可見新落成的商下比較靜,想靜靜地嘆一餐,這邊是一個好選擇! 氣氛不錯,有大型bar枱。有卡座,朋友多亦有長枱。大電視是晚沒球賽就在播新聞,不過有球賽的話會直播啊,球迷不想去酒吧,可以選擇來這裡邊吃邊支持球隊。 晚餐時段有不少套餐,單點加錢轉餐又得!餐湯或沙律二選一,個人推介餐湯多一點啊,雖然沒太大特色,不過沙律是有點茶記雜果feel的沙律,我超怕那些沙律醬( ;´Д`) 肉眼必食啊!16安士,超級大塊,紅酒味濃,肉汁多得湧出來!五成熟亦煎得恰好的!薯菜一點都不少,這一份我認為是二人分享size,女生靠個人之力一定吃不下啦( ´▽`) 但配以胡麻醬,就有點搞笑,不知是不是給旁邊的沙律菜呢? 煎三文魚扒亦不錯,魚皮煎到脆卜卜,下面有一座薯蓉山,又是超級大份。忌廉汁調味不錯,可能有些人會覺得淡了一點?不過非重口味人士就表示剛剛好! 我要了一客帶子牛肝菌意大利飯,咦,汁好多嘛,味道和剛才的

我要了一客帶子牛肝菌意大利飯,咦,汁好多嘛,味道和剛才的餐湯是一樣的...(´・ω・`)賣相上我承認是有一點失望。味道因為和餐湯一樣,也就沒差,飯是煮得ok,意見人利飯來說是有一點偏稔,個人覺得。

意大利飯上桌後有點擔心卡邦尼會有一會水汪汪,結果安全渡過~意粉夠彈牙,汁收得不錯,煙肉量不少,水準之作!

餐茶方面幾特別的,每一杯都掛著茶包的,所以覺得特別香濃。不得不提,這裡的服務亦不錯,加水超勤快,而且水都加了檸檬(^_^)個人覺得February食物有用心製作,礙於商廈位置偏遠而且附近甚麼都沒有,人流比較稀少很。食物中規中矩,見不少人點了會著火的豬手,早陣子見餐廳有做團購,我覺得值得一試,支持小店!
3K
2017-03-12 192 瀏覽
觀塘的西餐廳越開越多,大多在工廈埋,是晚食的餐廳叫February,在中海日升中心,地點方便易搵,在Apm後面像小商場的大廈中,即使不熟悉觀塘區亦不會兜遠路。入到黎感覺良好,地方企理。點了兩份晚餐,轉餐加$38,可選餐湯或沙律,是晚選了沙律,菜新鮮爽口,加了幾粒哈蜜瓜另沙律帶甜味,但不太喜歡用白色的鮮果味沙律醬,同菜沙律有點不夾。美國安格斯肉眼扒(16安士)($302)肉味ok,而且真的很大塊,要了五成熟但明顯地沒有啦,上枱時基乎是生的,很難切開亦滿是血水,個人還可以接受,但同行友人覺得太生完全沒吃。香煎三文魚柳伴香賓忌廉汁($172)三文魚柳則煎得不錯,皮香肉滑,下層是一大堆薯容,十分飽肚,個汁略微酸了點,不是我杯茶。餐茶要了熱檸茶同熱檸水,不過不失。食物水準實屬一般,侍應亦十分有茶餐廳feel,唯室內環境不錯,好坐立,又沒有限時交枱,加上地點易搵,約人吹水都係一個好選擇。
入到黎感覺良好,地方企理。
美國安格斯肉眼扒(16安士)($302)
香煎三文魚柳伴香賓忌廉汁($172)

餐茶要了熱檸茶同熱檸水,不過不失。

2017-03-04
2017-03-09 135 瀏覽
今次去嘅呢間餐廳叫February,雖然依家已經係三月,但仍冇阻我揾食嘅決心!餐廳佈置都幾有情調,有一個小型嘅bar枱,仲有個吊燈提升華麗嘅感覺。今晚嘅主菜就選擇咗德國火焰咸豬手,上碟嘅時候,見到原隻豬手上,就已經諗緊一陣要點切好。點知,侍應一放抵,就叫我準備定相機,之後就將酒淋上豬手,再點火,豬手就瞬間產生一團又大又亮嘅火焰,帶泥視覺震撼。火減之後,侍應就會拎返廚房,切成一片片,方便進食。豬手燒到卜卜脆,唔算太咸,香口惹味。另外,仲叫咗一個沙律,沙律大大份,蔬菜新鮮,蔬菜葉保持鮮綠嫩,正方碟嘅四角都擺咗小蕃茄做配碟,賣相唔錯。

2017-03-08 3395 瀏覽
二月係我同男朋友慶祝周年紀念嘅日子,今次男朋友就帶咗我去觀塘嘅一間餐廳。氣氛唔錯的,而且性價比好高!點了一個二人餐,二人餐有三種主菜可以揀。價錢唔同,但食物好豐富,夠哂兩個人食。帶子煙三文魚沙律帶子好大粒,煎香過,帶咸香好彈牙。煙三文魚配丄新鮮沙律菜,口感清新。面頭淋上意大利黑醋,增加開胃感。法式麵包蟹肉龍蝦忌廉湯大愛!好濃郁嘅龍蝦湯呀,而且有好多嘅蟹肉。湯濃濃的質地比較杰身,但唔會有好濟嘅感覺。龍蝦味好香,湯整體帶鮮甜味。西班牙黑毛豬鞍架拼法式芝士芥末羊鞍主菜好豐富,有黑毛豬同羊鞍。羊鞍有驚喜!估唔到芝士同芥末咁夾,呢種煮法令羊唔會有so味。而且焗得岩岩好,肉質好嫩,有肉汁。黑毛豬非常厚切,但一啲都唔韌。肉味好濃,煎過後帶小許香口。配上蕃茄醬汁比較開胃,小小酸甜,味道好夾。香煎帶子牛肝菌意大利飯食完咁大份,仲有一個飯。帶子同沙律嘅一樣,都係大大粒鮮甜彈牙。意大利飯做法傳統,帶小小硬身有咬口。牛肝菌好香,切成碎粒令每一啖飯都可以食到牛肝菌。甜品有機奶凍,藍莓芝士餅,雪米磁甜品係一個拼盤,奶凍最好食,有兩隻味,椰子味好濃,而且好滑。

氣氛唔錯的,而且性價比好高!
點了一個二人餐,二人餐有三種主菜可以揀。
價錢唔同,但食物好豐富,夠哂兩個人食。

帶子煙三文魚沙律
帶子好大粒,煎香過,帶咸香好彈牙。
煙三文魚配丄新鮮沙律菜,口感清新。

面頭淋上意大利黑醋,增加開胃感。

法式麵包蟹肉龍蝦忌廉湯
大愛!好濃郁嘅龍蝦湯呀,而且有好多嘅蟹肉。
湯濃濃的質地比較杰身,但唔會有好濟嘅感覺。

龍蝦味好香,湯整體帶鮮甜味。

西班牙黑毛豬鞍架拼法式芝士芥末羊鞍
主菜好豐富,有黑毛豬同羊鞍。
羊鞍有驚喜!
估唔到芝士同芥末咁夾,呢種煮法令羊唔會有so味。

而且焗得岩岩好,肉質好嫩,有肉汁。
黑毛豬非常厚切,但一啲都唔韌。
肉味好濃,煎過後帶小許香口。
配上蕃茄醬汁比較開胃,小小酸甜,味道好夾。

香煎帶子牛肝菌意大利飯
食完咁大份,仲有一個飯。
帶子同沙律嘅一樣,都係大大粒鮮甜彈牙。
意大利飯做法傳統,帶小小硬身有咬口。

牛肝菌好香,切成碎粒令每一啖飯都可以食到牛肝菌。

甜品

有機奶凍,藍莓芝士餅,雪米磁

2017-03-06 214 瀏覽
今日和朋友出觀塘February食香煎帶子牛肝菌意大利飯配忌廉湯, 法式白酒汁煮藍青口、美式慢燒猪肋骨和熱咖啡。香煎帶子牛肝菌意大利飯, 帶子煎得香脆, 牛肝菌和醬汁好爽口, 意大利飯口感較濕不會太乾, 煮得不太硬, 好好食;忌廉湯好濃香, 好足料, 好香;法式白酒汁煮藍青口, 青口好新鮮, 食落鮮甜無雪味, 白酒汁煮得好香, 令青口食落去更加清新;美式慢燒猪肋骨, 猪肋骨肉味好濃, 啖啖肉, 肉軟滑及腍, 不會太乾, 醬汁好開胃, 入口即熔, 薯角炸得的香脆金黃, 配上黑酣和生菜, 食落不會太油膩;最後餐飲咖啡有,咖啡的回甘味,奶用新鮮牛奶,好滑, 餐廳在觀塘商貿區的新商場, 座位舒適, 而且有英超直播, 三五知己睇球賽好地方, 而且餐廳食物美味,價格合理, 美味西餐,可以再試。

忌廉湯
美式慢燒猪肋骨
熱咖啡
2017-02-25
身為觀塘地膽,當然要不斷搜羅美食,座落於中海日升中心,呢個美食新蒲點,附近地下同二樓都有不少餐廳,見到有signage 介紹February- 以德國及西式菜為主。叫了個晚餐同兩個頭盤,先黎餐湯,係牛肝菌湯,好大碗,香濃菌味,味道在黑松露同蘑菇味道中間,而且好creamy 。頭盤小食散叫了炸魷魚圈,配了芥末沙律醬,新穎配搭,再黎小食係拿破倫紅酒煮大蜆$92,夠晒創新烹調手法,一向係用白酒蒜蓉煮蜆,但今次用左蕃茄蓉加洋蔥粒煮,鮮味開胃,有十幾隻大蜆,都算多呀。個汁點若叫個蒜蓉包或配意粉相信都好好味。到重頭戲,叫了馳名火焰咸豬手,店員淋上酒精再點火,燒至皮更脆,旁邊還有咖喱薯仔沙律同沙律菜,有啲蔬菜配搭不致有肥膩感。睇完火焰,店員體貼地拎返入廚房切件,真係好大隻,塊皮真係好脆,豬手肉淋身不會好乾,味度適中,唔太咸,有啲部位有根,有趙口,感覺好多骨膠元。最後叫了檸檬茶消滯,因太好食,食到大滿足。看得出廚師悉心鑽研新穎配搭的菜色。刻意選用不同醬汁或烹調手法,令人有驚喜好奇感覺。

牛肝菌餐湯
頭盤小食散叫了炸魷魚圈,配了芥末沙律醬,新穎配搭,
炸魷魚圈
拿破倫紅酒煮大蜆
德國火焰咸豬手
最後叫了檸檬茶消滯,因太好食,食到大滿足。
2017-03-05
牛肝菌餐湯
炸魷魚圈
拿破倫紅酒煮大蜆
2017-03-05 149 瀏覽
豆丁喜歡分享在學校學到新知識,也喜歡套用在日常生活之中,特別是食物,Hot Dog,Pizza,Cheese。在這個星期,學校教了Sausage,於是豆丁經常提起Sausage。今天晚上,為了豆丁,為了香腸,來到這家主打德國菜的餐廳,目標是<德國腸>。就坐後,細看餐牌,點了二款主菜,加38元提升為套餐,再加配一款小食,份量應該足夠吧!餐湯 這個忌廉蘑菇湯不單有細碎的菇粒,還有黑松露的香氣。餐湯份量很大,二碗足夠我們一家三口分享。德國腸拼盤German Sausage Platter    有不同款式的香腸,這就是德國香腸了!豆丁突然說了:Deutsch Sausage。原來之前跟豆丁提過German在Deutschland的德文叫Deutsch。 几款香腸之中,自己只認得法蘭克福腸。其他就………唔知! 先把香腸切開來,大家分享吧! 粉紅色系列:法蘭克福腸&中間有芝士的香腸  二款的腸衣都較厚,下刀時要据多几下,可以說用<藕斷絲連>來形容。淺色系列:都是軟棉棉,腸衣不厚,容易切開最肥的香草腸X2,有芥末粒粒的香腸,全白色的(雞)肉腸香腸也許太膩,就來一口德國酸椰菜中和吧! 食到中段時,卻
豆丁喜歡分享在學校學到新知識,也喜歡套用在日常生活之中,

特別是食物,

Hot Dog,Pizza,Cheese。

餐湯
這個忌廉蘑菇湯不單有細碎的菇粒,還有黑松露的香氣。

餐湯份量很大,二碗足夠我們一家三口分享。
德國腸拼盤German Sausage Platter
有不同款式的香腸,這就是德國香腸了!

豆丁突然說了:Deutsch Sausage。

几款香腸之中,自己只認得法蘭克福腸。

其他就………唔知!

先把香腸切開來,大家分享吧!
粉紅色系列:
法蘭克福腸&中間有芝士的香腸

二款的腸衣都較厚,下刀時要据多几下,

可以說用<藕斷絲連>來形容。
淺色系列:
都是軟棉棉,腸衣不厚,容易切開

最肥的香草腸X2,有芥末粒粒的香腸,全白色的(雞)肉腸
德國腸拼盤German Sausage Platter
香腸也許太膩,就來一口德國酸椰菜中和吧!

食到中段時,卻記得餐牌寫著是七條香腸,但這碟只有六條!!!!!!!

最肥X2+4款X1=6!!!!
卡邦尼意粉Spaghetti Carbonara
豆丁在眾多意粉飯之中,選了Carbonara。

豆丁連這個卡邦尼Carbonara都曉得!!

原來學校也教了這個生字。可能英文老師很喜歡美食吧!
英式炸魚薯條 Fish and Chips
自己家中没有炸鍋,所以外出用餐時,會留意炸魚炸薯條。

炸魚的粉漿內有特別的底味。

不只豆丁喜歡薯條,自己也很喜歡呢!

香口&粗身的薯條,中間是軟棉棉薯肉。
蘋果汁
蘋果汁
豆丁選蘋果汁,本以為是包裝飲品金黃色的蘋果汁,出來竟然是啡紅色蘋果汁。

自己先嚐一口,真係有如鮮榨蘋果汁呢。

可放心給豆丁飲用了,補差價也值得。

來到7點半8時左右,客人漸多,餐廳都快要滿座了!
2017-03-03
2017-03-04 2483 瀏覽
今晚同好朋友去 APM 行完街之後搵飯食~行行下駿業街附近見到有間食西餐好似好唔錯,而且朋友又好想食意粉,於是就一於食啦!一去到間餐廳,睇落好多野食~ Menu 好多選擇,不過價錢睇落好似有d 貴~最後點左個西班牙黑毛豬安鞍架配蕃茄菠蘿沙沙 & 卡邦尼意粉~+ 38 有晚餐 (包湯同熱飲) 一開始先黎牛肝菌忌廉湯,入口順滑,帶有香濃菇味,好正~ 接著,主菜西班牙黑毛豬鞍架配蕃茄菠蘿沙沙~黑毛豬鞍好厚而且份量很大,肉質又香又軟,好有水準; 另外著條好香脆可口,唔錯! 另外一個主菜卡邦尼意粉,意粉好多煙肉,而芝士味濃郁豐富!芝士味真係令人又愛又恨,好似好肥咁,不過好彩食落又唔覺得膩~ 小食,我地加左個芝士焗辣薯角~薯角非常香脆,食完一條又一條,好食得黎帶有邪惡感,不過真心正! 最後點左杯熱檸水清清地~ 埋單每人around $250,其實以呢個地區黎講,我覺得有d 貴~不過好彩食物、環境 ok ~
今晚同好朋友去 APM 行完街之後搵飯食~

一去到間餐廳,睇落好多野食~

Menu 好多選擇,不過價錢睇落好似有d 貴~

+ 38 有晚餐 (包湯同熱飲)

一開始先黎牛肝菌忌廉湯,入口順滑,帶有香濃菇味,好正~

接著,主菜西班牙黑毛豬鞍架配蕃茄菠蘿沙沙~

黑毛豬鞍好厚而且份量很大,肉質又香又軟,好有水準;

另外著條好香脆可口,唔錯!

另外一個主菜卡邦尼意粉,

意粉好多煙肉,而芝士味濃郁豐富!

小食,我地加左個芝士焗辣薯角~

最後點左杯熱檸水清清地~

不過好彩食物、環境 ok ~

2017-03-04 156 瀏覽
革新後的觀塘一帶商廈林立,開了多家新餐廳,打工仔不愁無處開飯。食家覓食要選如觀塘般競爭大的地方,才更容易辨優劣、分強弱。近兩個月吃多頓西餐,已開始感覺麻木了,趁二月份終結時來到February,它的食物的份量和味道仍然能給予我很大驚喜!英式炸魷魚圈$62,有十多件大魷魚圈,魷魚肉較扁身帶嚼勁,配上絕佳的檸檬蛋黃醬,香脆可口。法式白酒蒸煮藍青口$82,白汁濃稠得像忌廉湯,有很濃的香草白酒味,洋蔥粒混和在汁中,我們把白汁全吃掉一滴不剩,青口味咸吃得出有先醃過再煮。西班牙黑毛豬鞍架配蕃茄菠蘿莎莎$182,豬鞍架真材實料,比我的手掌還要大,如此厚的豬鞍即使煎至全熟依然肉嫩無羶味,配上莎莎汁(不辣),令整道菜式酸甜開胃。如莎莎汁煮的較稠身相信效果更好。森林牛肝菌意大利飯配香蒜帶子$142,很久沒見過如此大碟的意大利飯(隻碟好深!),牛肝菌令整個飯的味道很濃郁,比市面的意大利飯較淋身和濕身。帶子煎得半熟剛好。欣賞這餐廳真的能做到大大碟味道佳,貨靚價實,礙於它的位置在新商廈樓上角落,人流始終不及樓下的茶餐廳。如經過觀塘想食好西(餐),不坊來此一試!

英式炸魷魚圈
英式炸魷魚圈
法式白酒蒸煮藍青口
森林牛肝菌意大利飯配香蒜帶子
2017-03-04 100 瀏覽
一班響九龍灣返工既同事•••特意黎到 觀塘覓食剛好網上見到 餐廳寫set dinner送紅酒就拍板決定左•••餐廳距離觀塘地鐵站約7至10分鐘路程在商場的2樓 去到約7點左右平日晚上不用等位 加上裝修未不錯坐下來 二話不說就點了4人餐有鴨胸salad,龍蝦湯,燒豬手,德國腸拼盤2道主菜揀左鮮帶子意大利飯同蟹肉意粉仲有甜品同餐酒但點了餐後..問餐酒的時候..店員就表示要訂位先有...但餐牌上根本沒有註明 加上餐廳冷清 我地大不了離開再訂位但店員很堅持 還建議我地叫杯cocktail 先送餐酒完全係唔得•••本身開開心心食飯 俾呢件事影響心情••雖然整體食物味道質素是不錯的裝修也特別但希望餐廳注意番•••••
一班響九龍灣返工既同事•••
特意黎到 觀塘覓食
剛好網上見到 餐廳寫set dinner送紅酒
就拍板決定左•••

餐廳距離觀塘地鐵站約7至10分鐘路程
在商場的2樓 去到約7點左右
平日晚上不用等位 加上裝修未不錯
坐下來 二話不說就點了4人餐
有鴨胸salad,龍蝦湯,燒豬手,德國腸拼盤
2道主菜揀左鮮帶子意大利飯同蟹肉意粉
仲有甜品同餐酒

但點了餐後..問餐酒的時候..
店員就表示要訂位先有...
但餐牌上根本沒有註明

裝修也特別
但希望餐廳注意番•••••
  • 德國火焰咸豬手
2017-03-03 1011 瀏覽
之前都講過因為唔少餐廳進駐入廠廈,就多咗嚟觀塘區食飯,其實,除咗廠廈嘅「用途」轉變,依區亦不斷有新商廈落成,亦喺增加唔少新食店嘅契機。是夜嚟到中海日升中心嘅「February 」就喺一例,又睇睇能唔能夠成為異軍突起。餐廳有咩食,其實晌門口已經一眼睇晒,因為將個餐牌放大咗貼出門口。不過,既然又唔喺企晌度等位,自然坐低慢慢睇。走入餐廳,餐廳中央嘅水吧咁區,背後放滿酒,就知喺一派酒吧枱局。左右兩邊盡頭喺大梳化椅,感覺應該喺最好坐,佈置簡潔,但配以柔和燈光,尤其幾盞富中東色彩嘅吊燈,令環境添幾分情調。餐牌嘅內頁喺高貴嘅紫色,慢慢再細閱餐牌,食物主要都喺分為小食、湯品、沙律、主菜、意大利飯/麵及甜品;飲品方面則包括啡茶、汽水、紅白餐酒、雞尾酒、啤酒及沙冰。除二、四人套餐,當中嘅主菜及意飯麵,都可以+$38轉為晚餐,多一份精選餐湯或精選沙律及配一杯啡茶,+$12可要齊餐湯及沙律,+$22 更可以升級至龍蝦忌廉湯或白松露野菌忌廉湯。龍蝦忌廉湯 +$22估唔到個湯做得香濃幼滑,蝦味亦夠晒突出,份量又唔少,湯裡頭仲有微微絲絲蟹肉(雖然唔喺好食得到),但比相像中好,唔比啲大鋪遜色。但如果,加少少蝦肉粒,湯
龍蝦忌廉湯 +$22

估唔到個湯做得香濃幼滑,蝦味亦夠晒突出,份量又唔少,湯裡頭仲有微微絲絲蟹肉(雖然唔喺好食得到),但比相像中好,唔比啲大鋪遜色。但如果,加少少蝦肉粒,湯面下忌廉時唧得靚仔啲,就一定更討人歡心。
龍蝦忌廉湯
精選沙律

雖然只喺一般嘅田園沙律,沙律菜淋啲沙律汁,稱唔上咩精選或者有咩特色,但啲沙律菜夠新鮮,入口爽脆,配幾片青蘋果感覺清新。
精選沙律
西班牙黑毛豬鞍架配蕃茄菠蘿沙沙 $182

件黑毛豬鞍非常大件,又喺厚切,極有睇頭,切起嚟感覺幾鬆軟,入口試試,真喺唔錯喎,鬆化之餘又富肉汁,襯蕃茄菠蘿沙沙,酸酸甜甜喺幾合適嘅配搭,不過,記得曾經食過啲黑毛豬鞍仲帶有啲爽脆口感,但今次就無喇。加埋啲炸薯角、烤蕃茄、沙律菜,份量十足夠飽肚。
香煎帶子牛肝菌意大利飯 $142

另一道主菜可謂姍姍來遲,飯粒煮得唔錯,有咬口,又帶有唔少菌香,只喺略嫌太濕,而鮮帶子煎得香口,大粒質感又夠彈性,只可惜得一粒,認真唔夠喉。
藍莓芝士蛋糕 $52

主菜份量本身都幾足,但大家嘅胃納都仲有少少位,加上餐飲大家都打算揀咖啡,就一於點一件蛋糕共享一下。小弟原屬意件朱古力慕絲,可惜無貨,改為試試藍莓芝士蛋糕,餅底厚薄適中,芝士味亦見濃郁,但難得個藍莓醬似喺自家製,酸活無死甜,配多兩粒迷你藍莓口味雪米糍,整體真喺唔錯,不過,定價$52以同類同級餐廳而言就肯定偏高。
藍莓芝士蛋糕
即磨咖啡(餐飲)

餐飲簡簡單單要杯即磨咖啡就算,意外少少喺附上嘅奶唔止喺熱嘅,仲喺打起過嘅奶泡,雖然少少奶泡加落啲咖啡度唔會話變得好飲到飛起,至少見到份誠意。
即磨咖啡
雖然訂咗枱,但嚟到都要等10分鐘,餐飲嘅奶加熱咗值得加分,但上完客黑毛豬鞍架,等好耐先嚟客意大利飯,好彩我哋都喺一齊共嚐,否則就一個食完主菜,另一個就遲遲都未有得食。所以,整體服務算喺不過不失!
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
2017-03-01 2002 瀏覽
今天接空姐女友吃Lunch, 她說同事們發現Kwun Tong 有一間Fine Dining Restaurant 叫February 的德國餐廳很有水準,我决定帶她去嘗嘗!環境和沙發又大又舒服,我們各要了2個set Lunch白松露湯又滑又香,而且很有口感!西班牙頂級黑毛豬鞍架配蕃茄菠蘿沙沙,黑毛豬鞍很厚而且份量很大,尤如晚餐的份量,西班牙黑毛豬又香又軟而且有別於普通的豬鞍,真的很香,做出水準!美国安格斯肉眼扒足十安士,也是很大塊而且7成熟,燒得很香,而且肉質鮮甜,感覺不俗!凍檸茶加凍檸水也很解喝,我們今天下午真的大滿足了!  I and my Gf Jessica think that this is a good and comfortable Restaurant that we can sit for whole afternoon for enjoy the food and Dating, if we go to see movie in APM next time, we can come back once again, so Great !
環境和沙發又大又舒服,我們各要了2個set Lunch
白松露湯又滑又香,而且很有口感!
2017-02-28
1 分鐘 (堂食)
2017-02-27 413 瀏覽
今晚收工返去舊公司探下班舊同事, 順便食個Dinner聚一聚。佢地帶左我去呢間德國菜餐廳試試, 位於工廠大廈附近比較新既中心, 人流比較少, 好多舖都係吉既, 如果唔係佢地帶路, 都唔知有呢間餐廳~呢度燈光較暗, 很有情調, 地方唔算好大~ 係睇menu期間, 被隔離檯既火焰咸豬手所吸引, 所以務必order一試! 之後再叫左兩個小食...  【德國火焰咸豬手】HK$282送上檯看似冇咩特別, 但特別在於待應係我地面前將酒淋上豬手上, 再點火! 未食之前已經豐富左視覺~ 火光出現數秒之後, 用刀切開, 豬手外皮脆卜卜, 肉質林度剛剛好, 味道亦唔太鹹。待應仲貼心咁幫我地切開一小件, 方便我地食用, 正!!呢款值得推介!!【法式白酒汁煮藍青口】HK$82酒味唔太濃, 味道有d似忌廉汁, 但青口份量就似乎少左d, 只夠二個人份量~【水牛城雞翼(8pcs)】HK$82雞翼外表帶點脆, 汁醬包住雞翼都冇影響脆口感, 甜甜地, 冇咩辣味, 唔錯...

【德國火焰咸豬手】HK$282
德國火焰咸豬手
待應仲貼心咁幫我地切開一小件, 方便我地食用, 正!!

呢款值得推介!!

【法式白酒汁煮藍青口】HK$82

【水牛城雞翼(8pcs)】HK$82
水牛城雞翼
法式白酒汁煮藍青口
呢日收工就同女皇黎左呢度揾野食,見到呢間幾有feel就入左黎。menu幾多野揀但選擇困難症既我地就直接要二人餐算,咩都有唔洗煩完全岩晒懶人我地揀左set c首先係黎左個蟹肉龍蝦湯飲第一啖已經覺得龍蝦味超濃湯入面有好多好多蟹肉絲,但如果蟹肉大隻d既話口感更佳會加好多分!跟住係帶子煙三文魚沙律幾鍾意佢三文魚隻煙燻味好香好濃,d三文魚又唔會太薄個sauce係女皇最愛既胡麻醬,呢盤都幾大碟食菜都飽飽地再黎係蟹肉天使麵上台有d suprise因為蟹肉原來唔係完整既係一絲絲既但入口又覺得幾ok因為一絲絲反而做到每啖都滿滿蟹味而且睇落好清淡但食落幾香,我個人食嘢唔太重口味所以都幾喜歡三文魚拼白酒大蜆首先一定要講個大蜆!真係幾大隻而且每隻都吸滿白酒味!酸酸甜甜再加埋d酒味真係幾正,如果佢有白酒大蜆天使麵我應該會再encore一碟黎多個close up先!舊三文魚真係好厚身,但正中間有少少乾身好彩隔離有d sauce點可以balance返餐飲點咗杯凍檸茶,茶味唔夠濃最後就黎甜品(有機奶凍、朱古力蛋糕、mochi icecream)個奶凍幾得意係淺藍色,食落淡淡椰子味唔太甜menu寫係cheese cak

我地揀左set c

首先係黎左個蟹肉龍蝦湯

飲第一啖已經覺得龍蝦味超濃
蟹肉龍蝦忌廉湯
跟住係帶子煙三文魚沙律

幾鍾意佢三文魚隻煙燻味好香好濃,d三文魚又唔會太薄

個sauce係女皇最愛既胡麻醬,呢盤都幾大碟食菜都飽飽地
帶子煙三文魚沙律
再黎係蟹肉天使麵

上台有d suprise因為蟹肉原來唔係完整既係一絲絲既

但入口又覺得幾ok因為一絲絲反而做到每啖都滿滿蟹味

而且睇落好清淡但食落幾香,我個人食嘢唔太重口味所以都幾喜歡
欖油蒜片蟹肉天使面
三文魚拼白酒大蜆

首先一定要講個大蜆!真係幾大隻而且每隻都吸滿白酒味!

香煎三文魚拼白酒大蜆
黎多個close up先!

舊三文魚真係好厚身,但正中間有少少乾身

好彩隔離有d sauce點可以balance返
餐飲點咗杯凍檸茶,茶味唔夠濃

個奶凍幾得意係淺藍色,食落淡淡椰子味唔太甜

menu寫係cheese cake但上台係朱古力有d失望

但食落又幾濃唔係假朱古力都幾正!

童年回憶雪米滋唔洗介紹都知咩味啦~~~
甜品盤
題外話有兩個waitress態度都好nice好細心
蟹肉龍蝦忌廉湯
欖油蒜片蟹肉天使面
  • 蟹肉天使麵
2017-02-21 302 瀏覽
啱啱過左個無慶祝既情人節,今日老公補數,帶我食返餐想近近地,諗下觀塘食咩好,試下間之前無食過,搵到間少少隱閉既西餐原來星期五晚 happy friday,都幾多人,好彩一早book左位有2人或4人套餐, 計落都抵既,不過main course 選擇無咁多, 都係決定散叫,但散叫原來只要加$38轉套餐,有湯有野飲,咁都ok 餐湯係磨菇忌廉湯,無再加錢升級龍蝦忌廉湯或白松露忌廉野菌湯,心諗會唔會俾個頹湯呢?哈哈,諗多左個磨菇忌廉湯一d都唔稀,有少少磨菇粒,菇味幾香,飲落有少少黑松露味,對呢個湯都算滿意一個餐叫左美國安格斯肉眼,$302 有16安士, 份量計返都幾抵,忍唔住要鋸扒,第一次落order 時侍應可能比較新,無問我要幾成熟,佢之後記得黎問返, 我要左7成熟塊扒都幾厚切7成掌握得不錯, 剩少少血水, 裡面帶粉紅, 肉味都濃 ,係我想要既7成有部分有D 肥,不過切走就可以,但少少肥既肉其實幾香旁邊有薯條做配菜,不過炸得比較硬,而且無俾茄汁,要問侍應拎德國腸拼盤,賣相都幾豐富,份量足,外皮煎得唔錯,而且每款腸都唔同,啱哂花心既我不過侍應無介紹到邊款係咩腸其中芝士腸都幾多芝士,不過咸左少少
啱啱過左個無慶祝既情人節,今日老公補數,帶我食返餐

餐湯係磨菇忌廉湯,

美國安格斯肉眼
塊扒都幾厚切

有部分有D 肥,不過切走就可以,但少少肥既肉其實幾香
旁邊有薯條做配菜,不過炸得比較硬,而且無俾茄汁,要問侍應

不過侍應無介紹到邊款係咩腸

其中芝士腸都幾多芝士,不過咸左少少

其他白腸,法蘭克腸等都ok

配返德國傳統既酸菜,可以減德國腸既油膩
德國腸拼盤
最後上埋餐飲,凍檸茶 &熱檸茶

熱檸茶連茶包上,幾細心
美國安格斯肉眼
德國腸拼盤