2018-11-15 466 瀏覽
因為朋友太耐無見,諗住揾個不錯的地方可以坐底慢慢傾。見依度個環境唔錯就決定book黎試試佢。佢個個黑松露薯條熱辣辣,好好味,好香松露味。本身我好鐘意食墨魚飯,諗住個墨魚飯唔錯,但有點失望,因為個飯口感偏硬,好傷心。朋友再叫左個意粉,份量都ok。個啤酒完全唔知咩牌子,氣非常多,不斷起泡,好得意。三個人好好享受,位置被偏排到卡位,都幾好坐下次有機會會試下個豬手,見到排行榜都幾高分有機會再試多次個薯條麻
下次有機會會試下個豬手,見到排行榜都幾高分
有機會再試多次個薯條麻
2018-11-10 433 瀏覽
記得兩三年前 在尖沙咀分店試過一次之後就怕怕了因為食物質素一般 價錢又不是便宜點知呢排忙於工作所以將選擇餐廳食飯嘅責任交畀朋友佢哋居然揀返呢個品牌旗下嘅分店開頭都有少少驚點知發現餐牌有所更新食物質素都進步不少呢拿薯條夠曬大!一格五個人食都食唔曬醬汁味道ok薯條唔會太油但係炸得太脆 🥔🥔🥔變咗好似只係食到外皮入面嘅薯仔肉冇曬質感pizza芝士味非常濃郁餅底鬆化但係上面車厘茄份量太少 分佈不平均用酥皮加意粉嘅配搭我都係第一次見幾新奇有趣酥皮奶酥味不會過重雖然餐牌上已標示呢個菜式有一隻辣椒仔咁辣🌶但係食落我覺得係三隻辣椒仔🌶🌶🌶就算食到辣嘅朋友仔都噴曬火 佢唔似係辣椒味道反而似係胡椒味好彩有個酥皮中和番 如果唔係真係要狂飲水先得🥤🥤🥤🥤🥤🥤西班牙炒飯賣相吸引飯帶有淡淡龍蝦味 但係又唔會好腥上面嘅海鮮好豐富🦐🦐🦐🦑🦑🦑🐚🐚🐚但加入豆角好似格格不入豬手切埋上枱細心配有三隻醬汁一係蘋果蓉 🍎二係芥末 🏺三係有柚子蘿蔔絲唔可以話有好多汁但最起碼唔會乾蘋果配豬肉,唔係個個都知架係比較美式既做法而蘿蔔絲酸味並唔係黎自醋,而係柚子,都幾特別💪💪朋友生日仲特登在碟上畫上朱古力祝賀字句🍫🍫🍫謝謝你們的用心服務
記得兩三年前

佢哋居然揀返呢個品牌旗下嘅分店

開頭都有少少驚

點知發現餐牌有所更新
食物質素都進步不少

呢拿薯條夠曬大!
一格五個人食都食唔曬

二係芥末 🏺
三係有柚子蘿蔔絲

唔可以話有好多汁
但最起碼唔會乾

蘋果配豬肉,唔係個個都知架
係比較美式既做法

而蘿蔔絲酸味並唔係黎自醋,而係柚子,都幾特別💪💪

朋友生日仲特登在碟上畫上朱古力祝賀字句🍫🍫🍫

謝謝你們的用心服務🤗

由於份量大了不少
我覺得現在的價格可以接受了

餐廳走廊位置

2018-10-30 584 瀏覽
20181028Sunday,認識Espuma應該幾年前在尖沙咀鋪,Lunch Time 時間Order 佐個焗豬扒飯及 Waffle, 嘩!個焗豬扒真係一試難忘,Waffle 又多選擇,如果在尖沙咀工作我好多時都會選擇Espuma, 因為本人在香港區住,又要落到灣仔買嘢,所以唔洗想咁多,又係Espuma,Order (1)貴妃茘枝茉莉茶🌼夠哂清涼解渴🍹(2)法式油鴨腿肉喇沙燴飯, 燴飯夾落喇沙味道夠特別,鴨腿肉就一搬(3)慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵,好惹味,停不了口,牛頰肉又煮得夠淋😋😋😋
Ice Lychee Jasmine
Laksa Riscotto W/Duck Confit
法式油封鴨腿肉喇沙燴飯
Paccheri with Slow-braised Beef Cheek
慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵
2018-10-28
Ice Lychee Jasmine
慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵
  • Lychee Jasmine Tea
2018-10-29 383 瀏覽
跟美國回來的朋友聚聚,於是前來一上。多次叫侍應都沒留意到我們,因為是下午茶時間,大半餐廳滿座,但不忙碌。侍應在補給餐具等很嘈,好像茶餐廳一樣,讓我及朋友要大聲說話,後面有員工在收拾/便用,多次大力推動座位,讓人坐得很不安寧。一直沒有人收拾台面,所以由湯、沙律、主菜、甜品、餐飲的吉碟坐埋在一起,我們要好像點心般自己疊起來,很不配合餐廳想營造中高端的環境。食物一般,最好吃是湯的可能是外購的蒜蓉烤麵包。豬扒有點乾,豬腩肉是一絲絲肉絲般,跟一般一塊塊不同,有茶餐廳肉絲炒麵的感覺。給甜品叉時叉有東西在上面,不太衛生。
2018-10-27 372 瀏覽
今次第一次光顧,湾仔分店叫了慢煮牛肋骨咸旦黄宽條通,好味呀!另一個西班牙火腿pizza都Ok, 再叫了1个甜品waffles, 正呀!我同朋友慶祝生日在openrice 訂位標記“生日“,點知个甜品寫上Happy birthday,我倆感驚喜,朋友非常開心。非常滿意今次的服務及食品質素,有机會再光顧。
2018-10-26 363 瀏覽
2個人食1個飯同pasta。埋單總共$290。呢個芝士雜菌雞飯好咸!本身覺得個雞會面嚡口,但食落都幾腍。但因為個飯真係太咸,有一半都剩咗。宜呢個咸蛋黃牛肉粗管麵就還好。佢個牛肉係好好味嘅,但個汁有小小奇怪。
2個人食1個飯同pasta。埋單總共$290。

Espuma 推出左萬聖節menu – 恐懼畫廊,食物嘅造型有心思😍 前菜南瓜湯巴馬風乾火腿沙律配炸牛油果及椰菜花蟹肉蟹柳釀貝殻粉南瓜湯好好味,啖啖南瓜蓉炸椰菜花有驚喜,外面炸到好香脆,而入面嘅西蘭花好 juicy 貝殼粉上面有少少焗左嘅芝士加埋白汁蟹肉蟹柳 主菜- 調色盤mix Tapas香脆牛柳伴木瓜烤珍寶帶子伴火龍果香煎三文魚伴奇異果慢烤焦糖豬腩肉金黃香脆蔬菜薯餅個main dish 幾得意 而且一次過可以品嘗好多款食物甜品骷骨頭☠️慕絲朱古力brownie 甜品賣相好符合萬聖節主題啱晒影相 😛味道也不錯特飲漂浮的大腦🧠芒果茉莉綠茶幽靈眼球雞尾酒👁草莓檸檬雞尾酒特飲點左飄浮的大腦 個大腦係芝士配埋芒果茉莉綠茶 味道好夾 😋十分推介萬聖節套餐於10月27-31日的晚飯時段供應,價錢:HK$588 二人份 (+10%服務費)
前菜
南瓜湯
巴馬風乾火腿沙律配炸牛油果及椰菜花
蟹肉蟹柳釀貝殻粉
南瓜湯好好味,啖啖南瓜蓉
貝殼粉上面有少少焗左嘅芝士加埋白汁蟹肉蟹柳

特飲
漂浮的大腦🧠芒果茉莉綠茶
幽靈眼球雞尾酒👁草莓檸檬雞尾酒
2018-10-18 299 瀏覽
萬聖節就黎到喇🎃👻萬聖節都可以食大餐𠺢😋見到佢由Appetizer 至dessert都係富halloween色彩👻The Art of Honor Dinner Set for two $588Appetizer係Freaky Forest🥗係炸牛油果、椰菜花沙津😋好特別好少沙津有炸物😆仲有Crabby Ghost 🍝好creamy 嘅大貝殼粉仲有一絲絲蟹肉😍好🈵️足‼️Soup 係Nightmare with pumpkin🎃香濃嘅忌廉南瓜湯,好足料👍🏻入面有一粒粒南瓜🎃Mains 係 The Phantom Artist🎨佢係一個調色盤🎨上面有色彩繽紛既食物😋香脆牛柳伴木瓜、烤珍寶帶子伴火龍果、煎三文魚配奇異果、慢烤焦糖豬腩肉、黃金香脆蔬菜薯餅🎨一次過食到唔同製法既美食☺️囗感好豐富😆到甜品喇😚係掃慕係一幅畫咁𠺢😍有血橙💀mousse、brownie墓地仲有眼球果凍個brownie好重朱古力味仲有好多朱古力粒😚飮品都係halloween 𠺢💁🏻‍♀️Floating brain 係芒果綠茶Spooky Eyeball Cocktail (含酒精)兩杯都各有特色,都好fresh😆鐘意水果味重
萬聖節就黎到喇🎃👻

Appetizer係Freaky Forest🥗
係炸牛油果、椰菜花沙津😋好特別好少沙津有炸物😆
仲有Crabby Ghost 🍝
好creamy 嘅大貝殼粉仲有一絲絲蟹肉😍好🈵️足‼️
Soup 係Nightmare with pumpkin🎃
香濃嘅忌廉南瓜湯,好足料👍🏻入面有一粒粒南瓜🎃
Mains 係 The Phantom Artist🎨
佢係一個調色盤🎨上面有色彩繽紛既食物😋
一次過食到唔同製法既美食☺️囗感好豐富😆
甜品喇😚係掃慕
個brownie好重朱古力味仲有好多朱古力粒😚
飮品都係halloween 𠺢💁🏻‍♀️
Floating brain 係芒果綠茶
Spooky Eyeball Cocktail (含酒精)
兩杯都各有特色,都好fresh😆鐘意水果味重啲可以揀Floating brain🧠
📍:Espuma (灣仔)
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2018-10-17 399 瀏覽
第一次來espuma食晚餐,由於無book枱關係,本以為要等位等好耐,點知一上去就有位一去到,人流不多,環境好寬敞,而且位於25樓,雖然好多高樓大廈,景觀不算非常好,但整個餐廳既環境都好舒服由於得2個人食,我地點了一個主餐,一個甜品主餐點了慢煮牛頰肉鹹蛋黃醬寬條麵,賣相唔錯,牛份量雖然唔多,但煮得好淋,麵入面亦可見鹹蛋黃碎,非常入味,而且一點也不膩甜品方面點了店內推介的流心軟芝士麻糬厚鬆餅,由於製造需時最少30分鐘,所以點主餐時已經點了鬆餅質感鬆軟,但不像梳乎厘那麼軟,而是有點厚實的感覺,配合流心芝士,味道不會太甜而且不會有吃滯既感覺。由於份量較大,建議2人享用值得一讚既係,餐廳內無限時坐,食完後可以慢慢坐,慢慢傾,職員亦唔會趕人走👍

由於得2個人食,我地點了一個主餐,一個甜品

2018-10-17 273 瀏覽
今個月萬聖誕🧛🏻‍♀️唔知大家有咩活動呢小妹日前食左👅萬聖節大餐👅Espuma推出 👻The Art of Horror👻前菜🥗暗黑沙律🥗當中牛油果、椰菜花炸過🥑煮法特別另一前菜🌊驚濤蟹浪🦀顧名思義同蟹有關🦀蟹柳蟹肉釀貝殼粉🐚貝殼粉好大粒😅偏硬但釀到好多蟹柳蟹肉😝萬聖節點少得南瓜😉餐湯係🎃香濃忌廉南瓜湯🎃唔太稀😌岩岩好主菜黎啦👩🏻‍🎨鬼魅畫家👩🏻‍🎨用左不同顏色嘅醬料模仿調色版🎨最喜愛當中燒豬腩肉😙皮脆脆最驚喜個甜品🌚掃慕🌚最搞鬼亦有心思😍棺材勁大舊Brownie製成🍫略嫌愈食愈甜最後有兩款餐飲🍹揀咗👀幽靈眼球雞尾酒👀眼球用荔枝肉😚酒味唔太重😎岩哂唔好酒朋友仔
今個月萬聖誕🧛🏻‍♀️唔知大家有咩活動呢
小妹日前食左👅萬聖節大餐👅
Espuma推出 👻The Art of Horror👻
前菜🥗暗黑沙律🥗
當中牛油果、椰菜花炸過🥑煮法特別

另一前菜🌊驚濤蟹浪🦀

揀咗👀幽靈眼球雞尾酒👀
眼球用荔枝肉😚
酒味唔太重😎岩哂唔好酒朋友仔
2018-10-09 414 瀏覽
今次係朋友仔生日,提早就book 左係度慶祝!所以好快就安排入座。餐廳的食物種類選擇都比較多,主要係西餐為主。我地點左焦糖雞翼,一開始我以爲會好甜,點知食落去雞翼同個焦糖都幾Match ! 雞翼的邊為烤到有少少脆。之後叫左呢个西班牙抄飯,因爲餐廳的食物都係即煮,我地都等左20-25mins。個西班牙抄飯好大碟,感覺係四个人的分量。海鮮好足料,而且帶子好鮮甜,兩個人食的話已經唔需要再叫其他食物。價錢就大概$400。因爲海鮮的分量都比較多。食完好飽的飯之後,我地就叫左水果茶幫助消化一下。仲可以慢慢傾下計!做後就係甜品~由於我地食得真係太飽la,已經感受唔到甜品好唔好味。但記得都不差的!
餐廳的食物種類選擇都比較多,主要係西餐為主。
雞翼的邊為烤到有少少脆。

2018-10-01
慶祝紀念
生日
  • 焦糖雞翼,水果茶
1K
2018-10-08 462 瀏覽
決定去灣仔睇國慶煙花,阿sir即時建議食呢間西班牙餐廳,佢之前食過尖沙咀分店表示滿意,今次可以試其他菜式喎。環境清幽,服務都幾好架,而且食物水準都唔差,價錢又唔貴,不錯選擇👍🏻黑白芝麻吞拿魚卷 $98🥢🥢🥢黑白芝麻包住吞拿魚刺身,再加上蕃茄蓉,有多種味道同層次,首先食到新鮮蕃茄,其次係淡淡芝麻口感,因為芝麻無經炒過,所以唔會有香濃芝麻香,我覺得只係取芝麻爽脆口感,最後當然係主角吞拿魚啦,魚味鮮,可惜唔係入口即溶,有渣同有筋,即時扣咗少少分至尊海鮮西班牙飯 $398🥢🥢🥢🥢海鮮好豐富,有蝦、蜆、藍青口、帶子同帆立貝,款款都超鮮甜,非冷藏貨;而飯每粒都入味同濕潤,有好香蕃茄味,一鍋足夠4個人食😄蟹肉西班牙奄列 $78🥢🥢🥢蛋衣內層包有蟹肉加薯蓉,不過蟹肉唔顯著,而薯蓉厚厚好有質感,外層蛋香帶點煙韌,每人食四份一件已經好飽肚巴馬風乾火腿薄餅 $118🥢🥢🥢🥢餅底烘焗得好香脆,雖然火腿細細塊,但咸香足以令整片普通嘅pizza増添一點味道🤤,推介招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕(全份) $128🥢🥢🥢🥢🥢好彩有叫呢個窩夫啫,真係好味到震呀😋,窩夫外脆內軟,好有口感,雪糕香滑配窩夫食簡直食唔停口呀四人共消

黑白芝麻吞拿魚卷 $98🥢🥢🥢

至尊海鮮西班牙飯 $398🥢🥢🥢🥢

蟹肉西班牙奄列 $78🥢🥢🥢

巴馬風乾火腿薄餅 $118🥢🥢🥢🥢

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕(全份) $128🥢🥢🥢🥢🥢

四人共消費:$902
2018-10-01
2018-10-05 296 瀏覽
今晚朋友生日,通常都會揀食中菜,有朋友介紹這間西班牙菜餐廳也不錯,又可以係Openrice 上網訂枱,非常方便。香煎帶子配牛油果醬及香芒沙沙($118)綠色牛油果醬味道甜甜酸酸,配上6粒帶子,有清新感覺,是一道開胃的前菜。巴馬風乾火腿薄餅($118)Pizza餅底很薄,但焗得很香很脆,配上巴馬風乾火腿、車厘茄和火箭菜,一個穩陣的配搭。慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵($128)寬管麵有咬感,牛頰肉味道一般,加上咸蛋黃碎,整體配搭特別,味道也不錯。秘製香脆咸豬手($238)豬手皮真的很香脆,不會有太多肥膏,沾上芥末或蘋果蓉一起食,可減低油膩的感覺,還附有酸菜添。最後當然要甜品來做終結,流心軟芝士麻糬厚鬆餅($108),這個甜品是每日限量供應,製作時間需要30分鐘以上,一放上檯已經急不及待切下去,流心軟芝士已經洶湧而出,大家立即以最快時間夾起一件放進自己的碟子上,鬆餅很鬆化,配上流心軟芝士,值得一試,無白費等了半小時。

香煎帶子配牛油果醬及香芒沙沙($118)

巴馬風乾火腿薄餅($118)

慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵($128)

秘製香脆咸豬手($238)

2018-10-03
慶祝紀念
生日
  • 慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵
2018-09-27 402 瀏覽
蜜桃小丸子作為灣仔小食神(自認為),當然要繼續食盡灣仔的美食,是日便再挑戰QRE,吃有連鎖店的西班牙菜Espuma。由於食店最近做8送1優惠,所以可見場地的人很多,大家都約起碼8個同事來,所以真的人聲鼎沸。蜜桃小丸子弱弱的只有朋友和我,就坐在走廊的一張小枱子。午餐餐牌是偏貴的西餐,包括了前菜和湯、小甜品和餐飲。黑松露湯很香頗濃郁,喝下去有一陣陣的黑松露香味,未至於很滑,但好喝。沙律菜有點苦,麪包偏硬。主菜是Angel’s Pizza。賣相五顏六色很漂亮,令人心花怒放,材料有洋蔥、青椒粒、菠蘿粒、火腿、牛肉、mozzarella cheese等等,很豐富。餅底是薄薄的,所以即使蜜桃小丸子一個自己吃完整個pizza都不會太飽。味道方面,材料多口感豐富,亦很新鮮,不錯。甜品是很小的一件tiramisu蛋糕,相信只有2cm x 2cm,沒有什麼特別。餐飲是熱檸茶,天呀!一隻小杯子放了兩片檸檬後還有個茶包!蜜桃小丸子第一次見到這樣的檸茶,賣相可以好點嗎?味道也是苦澀的,不好喝。由於午飯時段真的太多食客,所以服務員有點應接不暇,我們另外叫了的小食也來不了,只好取消。

午餐餐牌是偏貴的西餐,包括了前菜和湯、小甜品和餐飲。

--Espuma 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓魚蝦蟹下午茶以轉盤盛載,真的像是開局的一樣XDD2人收費為HKD258/ set主要都是咸點為主。Tea set 內包2杯飲品,例如即磨咖啡、伯爵茶、綠茶、烏龍茶、紅茶,亦可每位加$15升級其他飲品。第一樣來的是葫蘆碟豆花鬆餅,可以加點果醬或忌廉而吃。暖暖地,軟硬度剛剛好,有些清新的花香。魚蝦蟹下午茶鮮果雪糕漢堡:由於係雪糕,要第一時間要食左先!!朱古力漿溢出,加入奇異果和士多啤梨生果片仿為蕃茄生菜的模樣,口感冰涼。黃金蘋果金寶:爽甜的蘋果混合肉桂香,金寶都幾脆口,又唔係好甜,正阿!黑椒雞粒伴約瑟布甸:雞粒很香冬瓜蘑菇蓉紅菜頭撻:撻很脆,冬瓜清新,MUSHROOM加上芝士醬汁,很好吃唷~吉列蟹棒:脆口感~香脆蟹籽紫菜蛋糕:蛋糕又有紫菜味道,蟹仔鹹鹹的,味道有點怪!牛油果蝦多士卷:牛油果嫩滑,清新一點點,不油膩杏仁豆腐錦鯉:這個配搭很好味,口感滑滑的,有點像布甸,帶淡淡的杏仁味道。中間是白骰朱古力, 比得上真正的骰盅,雕刻成骰子很神似。洋甘菊薑茶洛神花草莓茶飲完個心真係暖笠笠魚蝦蟹下午茶呢個攪作相當有意思,甜品的甜度剛好,
Espuma
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
魚蝦蟹下午茶以轉盤盛載,真的像是開局的一樣XDD
2人收費為HKD258/ set

主要都是咸點為主。

第一樣來的是葫蘆碟豆花鬆餅,可以加點果醬或忌廉而吃。
暖暖地,軟硬度剛剛好,有些清新的花香。

魚蝦蟹下午茶

鮮果雪糕漢堡:由於係雪糕,要第一時間要食左先!!

黑椒雞粒伴約瑟布甸:雞粒很香

吉列蟹棒:脆口感~

牛油果蝦多士卷:牛油果嫩滑,清新一點點,不油膩

中間是白骰朱古力, 比得上真正的骰盅,雕刻成骰子很神似。

洋甘菊薑茶
洛神花草莓茶

飲完個心真係暖笠笠

魚蝦蟹下午茶呢個攪作相當有意思,甜品的甜度剛好,地方坐得舒服,滿意。
下午茶