2018-12-28 2939 瀏覽
又到聖誕,又到聖誕,啦啦啦……一放假便約朋友仔去high tea,輕輕鬆鬆慢慢食,慢慢傾,一個字,「嘆」!而今日友人竟安排了一間我熟悉的餐廳high tea,正合我心意。餐廳的裝潢沒有大改變,但適逢聖誕時節,當然擺放了不少聖誕裝飾,更有氣氛,靚!加上坐在卡座,透過大型的半落地玻璃窗飽灠街景,感覺適舒自在。一向都知道餐廳的High Tea時不時會換上新裝,今次也不例外。配合聖誕節的High Tea是Christmas Fondue TeaSet ($258/2人),由2:00pm-5:30pm供應。紅卜卜的餐牌充滿聖誕feel,主角是暖笠笠的火鍋,鹹甜點均有,還配兩杯飲品,可選Café Novell即磨咖啡、伯爵茶、綠茶、烏龍茶或紅茶,亦可考慮加$15升級特飲。******************************Fondue Soup Base有兩款選擇,分別是朱古力香檳火鍋和濃香烏龍茶火鍋,大家都覺得茶味火鍋有新意,故揀了後者。濃香烏龍茶火鍋 Oolong Tea Sweet Soup 以小火鍋邊煲邊吃,很溫暖呀!單單試吃一羹烏龍茶醬,其稀稠度適中,混有大量茶葉碎屑,茶味突出,
Christmas Fondue Tea Set
Set ($258/2人),由2:00pm-5:30pm供應。紅卜卜的餐牌充滿聖誕feel,主角是暖笠笠的火鍋鹹甜點均有,還配兩杯飲品,可選Café Novell即磨咖啡、伯爵茶、綠茶、烏龍茶或紅茶,亦可考慮加$15升級特飲。
濃香烏龍茶火鍋
Fondue Soup Base有兩款選擇,分別是朱古力香檳火鍋濃香烏龍茶火鍋,大家都覺得茶味火鍋有新意,故揀了後者。濃香烏龍茶火鍋 Oolong Tea Sweet Soup 以小火鍋邊煲邊吃,很溫暖呀!單單試吃一羹烏龍茶醬,其稀稠度適中,混有大量茶葉碎屑,茶味突出,味道不甜不膩,不錯!
香煎海鮮薯餅
先鹹後甜,Savouries有四款,黑魚子多士 Caviar Toast以兩件脆卜卜的多士夾着柔軟腍嫩的吞拿魚,四周沾上黑白芝麻,咬下去甘香,再拌上黑魚子,添些鹹鮮。香煎海鮮薯餅 Seafood Hash Browns以煎的方式製作,又唔油又唔熱氣。
巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻
輪到巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻 Parma Ham and Melon Beetroot Tart,鮮紅的紅菜頭撻底挺香脆,味道帶甜,配上鹹香油潤的巴馬風乾火腿和清甜的蜜瓜,配起來挺特別。
牛油果雞肉沙律酥盒
最後是我最喜歡的牛油果雞肉沙律酥盒Avocado Chicken Salad Vol-au-vent,一向對酥皮類一般,但它卻令我吃得津津有味。把其切開,見到多層的酥皮,鬆脆得散出不少碎屑,最讚是不會吃至滿口油淋淋,不覺漏滯。酥盒中滿載香滑的牛油果和嫩滑的雞肉,落足料,令人吃得滿足。
迷你抹茶泡芙
輪到五款Sweet Treats迷你抹茶泡芙 Mini Matcha Puff啲啲骰骰,口感柔韌,帶點抹茶的甘苦,味道不算突出。雪人棉花糖 Snowman Marshmallow Pop樣子可愛攪鬼,蘸些烏龍茶醬,配搭更美味。
薑餅人朱古力曲奇及布朗尼
朱古力布朗尼
薑餅人是聖誕節必備,薑餅人朱古力曲奇及布朗尼 Chocolate Gingerbread Man Cookies and Brownie出場啦!朱古力布朗尼略為乾身,混入甜美的朱古力粒,朱古力味更濃,但個人還是喜歡配合桃,而薑餅人朱古力曲奇挺鬆脆,朱古力味亦香甜,但還是覺得薑餅人是薑味會較吸引。
鮮雜果
紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕 Red Velvet Santa Hat Cupcake賣相吸引,鬆軟的紅絲絨蛋糕上配了香滑的忌廉芝士和一粒新鮮清甜的士多啤梨,喜歡!鮮雜果 Fresh Fruit以一個半球玻璃碗盛載,有火龍果、藍莓、草莓、紅桑子、蜜瓜和哈蜜瓜,每款兩粒。個人認為最配烏龍茶醬是清淡的火龍果和酸咪咪的草莓,甜度剛好,很適合。
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬
最後係Homemade Scones,紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬Raspberry Scone with Fresh Cream and Jam啲啲骰骰,鬆軟度中等,混入一些酸酸甜甜的紅莓乾,口感不俗。試塗上幼滑香甜的忌廉和酸酸甜甜的士多啤梨果醬,味道更甜美。
薰衣草百利甜酒特飲
見到四款Special Winter Drink好吸引,忍不住啦!我一向喜歡Bailey’s,所以第一時間被薰衣草百利甜酒特飲 Bailey’s Blossom ($78)吸引了,以一隻雞尾酒杯盛載,配上紫黃小花,好優雅。入口冰涼,啖啖百利甜酒的香甜,滲出少許花味,味道不甜膩。
香橙芝士奶蓋朱古力
友人杯香橙芝士奶蓋朱古力 Novell Cioccolateria ($40)賣相同樣吸引,感覺有些似富士山。濃厚的芝士奶蓋上放了兩片煙韌的香橙片,試呷數口,芝士豐厚綿滑,朱古力味都幾濃。
中式火鍋就食唔少,以一個西式火鍋過聖誕就更加匹配,同樣可以暖笠笠過聖誕,仲以烏龍茶做鍋底,幾特別,有新意!
2018-12-26
$206.8 (下午茶)
Christmas Fondue Tea Set
2018-12-26 248 瀏覽
公眾假期既set lunch係唔同d, $588 for 2, 包四杯野飲(餐酒 or 咖啡 or 茶)。 野食方面,前菜有salad, 八爪魚,有湯。主菜有得㨂意粉or薄餅 and 三文魚or牛扒,另外可以$328轉個主菜做二人份的西班牙海鮮飯。份量十足! 講返味道呢,就唔係太啱我口味,五成熟的牛扒食落好韌,有d overcooked. 至於個薄餅,係蟹肉加芝士,芝士味濃,不過啲蟹肉就好似唔多覺,應該就碎濕濕咁分散左喺薄餅上面了順帶一提 凍咖啡好大杯

份量十足!

順帶一提 凍咖啡好大杯
  • 凍咖啡
2018-12-26 3304 瀏覽
聖誕節報佳音,佳音報完,一團幾人齊齊去食個西班牙菜,慶祝耶穌降生👶🏻👑 Parma ham好多地方有,但好食嘅就少之又少。呢度嘅parma ham pizza 真係一流,好甘香,無羶味,仲配有清新嘅小蕃茄同沙律菜,加層香濃芝士,真係好好好好食 🤤🤤🤤 今次仲係第二次嚟食,依然咁好食。主菜就食西班牙海鮮飯,飯乾身軟熟,但每一粒飯都被濕潤香濃嘅蕃茄汁包裹住,食落更滋味😋 餸料又多,西班牙肉腸、蜆、大蝦、帶子、青口... 三個人分嘅份量都好多,夠食抵食又好食。 👍🏻超正 飯後梗係要嘆返杯啦。我要左Bailey coffee,原來bailey同coffee嘅味道可以咁夾,不過bailey嘅味道都唔算太濃,所以唔太飲酒嘅人都可以飲下。朋友就各自飲matcha latte同貴妃荔枝果茶。朋友話matcha latte好好飲,而貴妃荔枝果茶好大壺,又有好大粒荔枝,於是我都飲左一小杯😋 雖然只係一小杯,已經嚐到香甜嘅荔枝味,似唔太甜嘅果汁,減少好多因食甜而嚟嘅罪惡感😂如果除夕夜唔知食咩,呢間將會係首選🤤😋👍🏻

朋友就各自飲matcha latte同貴妃荔枝果茶。

如果除夕夜唔知食咩,呢間將會係首選🤤😋👍🏻
2018-12-24
  • 慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵
  • 西班牙薄餅
2018-12-24 371 瀏覽
聖誕是我最喜歡的節日,吃聖誕大餐和交換禮物是我最期待的。一踏出電梯,餐廳門口已經擺放了聖誕樹,播放著應節的聖誕音樂,店內還有不少聖誕裝飾,很有節日氣氛喔!我最喜歡餐廳的實木地板,走起來特別有置身歐洲過聖誕的感覺呢!Espuma在聖誕期間推出‪四道菜聖誕套餐,我已經躍躍欲試。飲品可以選擇蝶豆花星空雞尾酒‬、‪咖啡或茶‬,可以加‪$15 轉酒或加$28轉西班牙水果酒。⭐️蝶豆花星空雞尾酒有漂亮的漸層色,最頂層是深紫色,之後是深藍色,有閃閃發亮的食用閃粉,攪拌之後,閃閃發光。喝起來有淡淡酒味,味道平淡。‪ ‬‪ ‬‪開胃前菜‬,‪加$120可以升級香煎鵝肝多士伴士多啤梨甜醋汁‬。⭐️‪輕煎珍寶帶子配牛油果沙律帶子以玻璃球型碗盛載,入口軟腍。牛油果毫不吝惜,一大塊一大塊的,整體配搭起來很好吃呢!‪ ‬‪⭐️鮮蟹肉南瓜忌廉湯‬‪ ‬以南瓜蓉製成的忌廉湯,入口甘甜香醇,伴有一小撮蟹肉,輕鬆提出鮮。‪‪⭐️燒澳洲羊架伴蘆筍配意大利陳醋汁‬‪兩件烤羊架,肉質頗嫩,咬起來不費力,可是我吃不慣羊肉,羊羶味頗重。‪⭐️香煎海鱸魚配牛油果蛋黃醬‬‪一大塊海鱸魚切起來不費勁,配上牛油果蛋黃醬味道清新,不過魚肉煮得稍微過火
聖誕是我最喜歡的節日,吃聖誕大餐和交換禮物是我最期待的。

⭐️蝶豆花星空雞尾酒

燒澳洲羊架伴蘆筍配意大利陳醋汁‬

‪⭐️燒澳洲羊架伴蘆筍配意大利陳醋汁‬

香煎海鱸魚配牛油果蛋黃醬

‪⭐️香煎海鱸魚配牛油果蛋黃醬‬
‪一大塊海鱸魚切起來不費勁,配上牛油果蛋黃醬味道清新,不過魚肉煮得稍微過火,肉質不夠嫩滑。

烤乾式熟成美國安格斯肉眼扒配野莓威士忌汁‬

⭐️烤乾式熟成美國安格斯肉眼扒配野莓威士忌汁‬
吃牛肉永不失手,肉眼扒很肥厚,大約四成熟,顏色紅嫩嫩的,入口濕潤柔嫩。
棉花糖軟心朱古力聖誕樹

⭐️‪棉花糖軟心朱古力聖誕樹
最期待的聖誕甜品來了!
棉花糖軟心朱古力聖誕樹

裡面是朱古力醬甜筒,外面以粒粒棉花糖點綴,嚐起來很甜膩。另外還有可愛的小鹿布朗尼蛋糕和士多啤梨忌廉,‬十分吸睛呢!
慶祝紀念
聖誕節
用餐優惠
試食活動
2018-12-24 149 瀏覽
放假喇放假喇, 老婆今日話要同我食TEA, 我仲以為去茶記食個蛋撻果隻TEA, 原來係要融入聖誕節既氣氛入面.  一黎到門口, 就見到佈置得好靚呀~ 我地原來就係食呢個SET我地仲點左兩杯winter drinks~  一杯焦糖布丁咖啡同個有機花草茶~原來果茶好好味, 係我好鍾意既西柚, 好香好清呀主角未黎之前, 就黎左兩件鬆餅, 好香好好味喎!主角到喇!! 我地揀左朱古力火鍋, 哇好靚喎! 忍唔住係咁影相 XD入面有好多唔同既野食, 黑魚子多士, Parma Ham等等, 全部都好好味道! 好搞笑既綿花糖我地慢慢食, 最後先食埋呢個薑餅人既Brownie, 好有節日既氣氛~呢個TEA SET完全感受到XMAS就黎到喇~  除左聖誕大餐之外, 原來TEA SET都可以咁靚咁HAPPY, 希望大家都感受到啦!

原來果茶好好味, 係我好鍾意既西柚, 好香好清呀

主角未黎之前, 就黎左兩件鬆餅, 好香好好味喎!

好搞笑既綿花糖

2018-12-23
慶祝紀念
聖誕節
2018-12-24 168 瀏覽
臨近聖誕,最啱約埋朋友一齊食個主題afternoon tea去完利東街影相,再黎到espuma 食聖誕下tea set一上到去已經有好濃厚既節日氣氛,全場好多節日佈置,氣氛好好$258一個tea set for two! 好抵食,食物質素、種類、環境氣氛都唔錯,絕對係性價比高的餐廳!整個tea set有咸甜點、仲有一個火鍋,都算豐富而且擺得好靚,好有聖誕感覺朱古力火鍋同烏龍茶火鍋二揀一,揀左比較特別的烏龍茶火鍋,好幼滑香濃,重茶味,好特別,配合生果食,酸酸甜甜,味道好夾甜點整得好靚,有應節薑餅人、抹茶泡芙、朱古力brownie、雪人棉花糖,睇得又食得,特別係朱古力brownie, 好重朱古力味咸點方面都好出色,令人喜出望外!特別係黑魚子多士,有啲黑松露香味,外脆內軟Parma ham 同牛油果酥餅都好好食加埋scone就完美! 飲品方面都好高質,朱古力芝士奶蓋,好香濃郁厚的口感,朋友大讚好飲!我叫左呢個芒果紅茶,入面有大量真芒果肉!好香芒果味好正第一次黎呢度食下午茶,呢個價錢黎講真係好抵食
去完利東街影相,再黎到espuma 食聖誕下tea set

一上到去已經有好濃厚既節日氣氛,全場好多節日佈置,氣氛好好

整個tea set有咸甜點、仲有一個火鍋,都算豐富
而且擺得好靚,好有聖誕感覺

咸點方面都好出色,令人喜出望外!
特別係黑魚子多士,有啲黑松露香味,外脆內軟
Parma ham 同牛油果酥餅都好好食

加埋scone就完美!

我叫左呢個芒果紅茶,入面有大量真芒果肉!好香芒果味好正

第一次黎呢度食下午茶,呢個價錢黎講真係好抵食
▬ ▬ ▬好味烏龍茶火鍋afternoon tea ▬ ▬ ▬ .其實好欣賞呢間餐廳,已經數唔到第幾次到訪,三間分店之中,覺得呢一間嘅分店食物水準較為平均,而且服務態度也較為好,所以印象甚佳。最欣賞呢間餐廳下午茶嘅時分,侍應都唔會不停咁樣係你面前走來走去,令你有種侷促嘅感覺。每次都食得好愉快,能夠同朋友暢所欲言,係一個舒適嘅環境,過一個舒服嘅下午,真係好愉快。其次餐廳喺每隔一段日子就會推出一些不同嘅主題,就好似今次嘅聖誕節咁,我覺得係非常有趣。呢個下午茶set真係好有聖誕氣氛,棵聖誕樹仲會着燈添啊,突顯左餐廳嘅心思呢!第一次食烏龍茶味,好滑溜,非常好食,有啲似奶茶醬😍茶葉好香.▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ Christmas Fondue tea set $258/2位.🎄濃香烏龍茶火鍋/ 朱古力香檳火鍋🎄紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬 x2🎄香煎海鮮薯餅 x2🎄巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻 x2🎄黑魚子多士 x2🎄牛油果雞肉沙律酥盒 x2🎄迷你抹茶泡芙 x4🎄薑餅人朱古力曲奇及布朗尼 x2🎄雪人棉花糖 x2🎄紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕 x2🎄鮮雜果.好耐冇

第一次食烏龍茶味,好滑溜,非常好食,有啲似奶茶醬😍茶葉好香

🎄濃香烏龍茶火鍋/ 朱古力香檳火鍋
🎄薑餅人朱古力曲奇及布朗尼 x2
🎄雪人棉花糖 x2
🎄紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕 x2
🎄鮮雜果
好耐冇見我嘅朋友仔,朋友仔話最話最好食係紅絲絨蛋糕。
我覺得個黑魚子多士味道好突出
最鍾意都係個烏龍茶醬🤤食到一滴都無剩。

其實食物質素雖然未算係最top,不過我覺得創意同埋誠意都滿分,而且烏龍茶將係令人10分驚喜。整體來說,這個價錢,真的非常合理又抵食。
一年容易又聖誔﹗ 自小魔怪三歲起,最近三年的聖誕前夕,我們這一家的指定慶祝活動,就是全家人去中環的Espuma,享用其節日限定下午茶。她,義無反顧地,獨愛這兒。 這日,只有兩個摯愛陪她去潮聖。聖誕節噴泉下午茶$258/兩位,可揀朱古力香檳火鍋或濃香烏龍茶火鍋,我們選了前者。套餐有十多款鹹甜食物,且包兩杯飯品。 小魔怪,一向對冰感十足的飲品,趨之若鶩。這一杯玫瑰烏龍茶(+$15),香香甜甜的,又有藍莓在內,深得她喜愛。邊用飲管吸吮,邊即時畫一幅畫,以作留念。 餐廳推出四款冬日特飲 Winter Drink - 薰衣草百利甜酒特飲、香橙芝士奶蓋朱古力、燒棉花糖焦糖布丁及Novell有機花草茶,我們試了其中兩款。 香橙芝士奶蓋朱古力(+$15),朱古力味道濃郁,口感細滑,芝士味則不太突出,兩片香橙乾則酸香具咬口。 Novell有機花茶$48,淡淡的,清香怡人,放有數片蘋果片。 稍等片刻,朱古力香檳火鍋下午茶送上枱,並由充滿節日氣氛的聖誕樹襯托,為整個下午茶增添節日歡悅的氣氛。 火鍋、鹹點與甜點,放在旋轉圓木上。朱古力香檳火鍋放在正中間,以蠟燭佐熱,散發出陣陣濃郁朱古力酒香。由右手邊,順時針方
一年容易又聖誔﹗

火鍋、鹹點與甜點,放在旋轉圓木上。朱古力香檳火鍋放在正中間,以蠟燭佐熱,散發出陣陣濃郁朱古力酒香。由右手邊,順時針方向,分別放有鹹點香煎海鮮薯餅 、牛油果雞肉沙律酥盒、巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻、黑魚子多士和迷你抹茶泡芙,接著是甜點如雪人棉花糖 、薑餅人朱古力曲奇及布朗尼、紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕和鮮雜果。每一款鹹甜點都各有特色,為客人營造不一樣的聖誕甜蜜時光。
四款鹹點,均是水準之作。香煎海鮮薯餅 牛油果雞肉沙律酥盒是酥脆鹹香惹味之作,連小魔怪也吃得舔舔脷﹗
黑魚子多士巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,以矜貴的食材入饌,滋味無窮。黑魚子多士,乃兩片脆卜卜的多士,夾著一塊厚切油潤甘美的吞拿魚,再配上鹹鮮爆汁的黑魚子,配搭一流。巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,集鹹香甜美於一口。
迷你抹茶泡芙,淡而無味,適宜蘸上朱古力醬同吃。
兩件造形的骰可愛的雪人棉花糖紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕,全被小魔怪一手奪去,一口接一口地吞噬。
薑餅人朱古力曲奇及布朗尼,朱古力香濃且突出。
壓軸新鮮甜美的鮮雜果,有士多啤梨、蜜瓜、哈蜜瓜、藍莓和火龍果,全被小魔怪串成一串串,蘸上朱古力醬,一人獨享。
紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬 - 紅莓鬆餅帶有淡淡的紅莓果香外,還有濃濃的牛油香味,把鬆餅切開後,配上鮮忌廉或士多啤梨果醬一同享用,味道剛剛好。
2018-12-19 147 瀏覽
同未來老公做完西裝來到朋友話正既espuma 灣仔分店食下呢個聖誕下午茶一份門口已經充滿聖誕🎄氣氛一個tea set for 2都係二百幾有幾款冬季飲品我地揀左bailey blossom 好正調得味道不太甜樣靚香橙🍊花茶飲落 充滿維他命c 既感覺好香膿橙味成個set齊哂喇 有個轉盆 好靚 岩哂我視覺享受非常有驚喜個牛油果雞肉沙律酥盒層次分明充滿牛油果🥑同雞肉香味酥皮夠脆鬆化圖中呢三件都係我最愛黑魚子多士豐富既魚子醬令多士提高價值巴馬火眼配哈密瓜🍈已經係絕配但加上佢脆脆餅底值得再加分整個set 除左好食仲充滿歡樂裝飾心情都變得輕鬆自在重點就係呢個烏龍茶火鍋一路以來都係朱古力既配搭但今次有突破濃厚烏龍茶加水果 好清新吾會太甜比朱古力醬好下次會帶媽咪來食下
同未來老公做完西裝

但今次有突破濃厚烏龍茶加水果
好清新吾會太甜比朱古力醬好
下次會帶媽咪來食下
2018-12-18 150 瀏覽
上次試完個流心芝士鬆餅回味無窮,今次原本為鬆餅而來,但見到個tea set又好吸引,心思思就叫左來試。我揀左朱古力香檳火鍋,另外佢仲有濃香烏龍茶火鍋。首先來了個香噴噴熱辣辣既紅莓鬆餅,仲配有鮮忌廉同果醬,入口好鬆化。Tea set好漂亮,配合聖誕主題,食物好精緻,仲有棵靚靚迷你聖誕樹做裝飾,打卡一流!食物方面樣樣都細細舊,但一點都不馬虎,又靚又好味!估唔到都幾多咸點香煎海鮮薯餅,煎得好香,有好香既蛋味巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻,第一次食紅菜頭撻又咸又甜好特別,值得一試黑魚子多士,蒜蓉多士好香好脆口,仲配埋黑魚子牛油果雞肉沙律酥盒,酥皮好鬆脆,仲有我愛既牛油果醬,好滿足!甜點方面都有好多款,甜點包括迷你抹茶泡芙、薑餅人朱古力曲奇及布朗尼雪人棉花糖、紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕、鮮雜果。我全部都沾朱古力醬食,要讚一讚朱古力醬並唔係好甜,所以沾完都唔會太膩,另外香檳會另外放,可根據個人喜好去加入,非常貼心!我地仲試左2杯winter drinksNovell有機花草茶($48)西柚茶好清新香橙芝士奶蓋朱古力($40)其實好似食緊甜品杯咁,芝士奶蓋好creamy,朱古力味香濃!

我揀左朱古力香檳火鍋,另外佢仲有濃香烏龍茶火鍋

食物方面樣樣都細細舊,但一點都不馬虎,又靚又好味!

估唔到都幾多咸點
香煎海鮮薯餅,煎得好香,有好香既蛋味
黑魚子多士,蒜蓉多士好香好脆口,仲配埋黑魚子

我地仲試左2杯winter drinks

Novell有機花草茶($48)西柚茶好清新

今日約咗男朋友到這間之前同朋友黎過的西餐廳。這邊環境真的好好,寬敞又乾淨又光猛,有藝術風格的設計,好有型又好看見到有新的聖誕節下午茶set,好想試一試,見好多好靚又可愛的小茶點,好吸引!我們也點了2杯冬季推介飲品1. 熱燒棉花糖焦糖布丁咖啡冬天好適合的飲品!用火槍燒熱的甜甜的棉花糖,靚之餘仲好夾濃郁咖啡,拉花的泡泡好滑好creamy。 2. Novell 有機花草茶甜甜酸酸的味道,大大片的香橙🍊🍊配上茶葉,好開胃美味3. Christmas fondue (chocolate champagne sweet soup)這個tea set 未食已經好吸引了,有朱古力或烏龍茶的火鍋湯底選擇,這個是女仔喜歡的朱古力🍫(Oolong sweet soup)我們選擇了這個香濃茶味的烏龍火鍋,以小小蠟燭一直燒熱,越來越香國濃的茶味!先來這個熱辣辣香噴噴的紅莓鬆餅,好香好鬆軟,配上鮮忌廉及士多啤梨果醬更甜蜜更香更滑咸點唔多,這幾個却有特色;右起:香煎海鮮薯餅(好香口薯仔味、中間是帶子、好正的口感);牛油果雞肉沙律酥盒(好健康又清新牛油果蓉、雞肉香口、酥皮香脆;巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻(巴馬風乾火腿
今日約咗男朋友到這間之前同朋友黎過的西餐廳。

我們也點了2杯冬季推介飲品
1. 熱燒棉花糖焦糖布丁咖啡

2. Novell 有機花草茶
Novell  有機花草茶

甜甜酸酸的味道,大大片的香橙🍊🍊配上茶葉,好開胃美味

Chocolate    Champagne  sweet  soup

(Oolong sweet soup)
Oolong  tea  seeet  soup

紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬

咸點唔多,這幾個却有特色;

右起:香煎海鮮薯餅(好香口薯仔味、中間是帶子、好正的口感
;巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻(巴馬風乾火腿好咸香、蜜瓜好甜好潤、紅菜頭撻好特別的味道)
黑魚子多士也少少的、香濃黑魚子味、好脆口!

鮮雜果配上烏龍茶火鍋,生果有:火龍果、蜜瓜、紅桑子、士多啤梨等等,配上濃濃烏龍茶味,好香又健康

靚靚甜點

薑餅人朱古力曲奇及布朗尼(淡淡薑味薑餅人仔配上甜甜濃郁朱古力有口感的布朗尼,好滿足!
紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕:好可愛細細杯,杯子蛋糕好鬆軟;配上香滑忌廉及甜甜士多啤梨,好夾又美味
;迷你抹茶泡芙可惜比較腍身,抹茶味都香
雪人棉花糖
可愛有餡的棉花糖

可愛得黎又好食,中間有士多啤梨餡!造型更有分男仔女仔,真係好有心思

裝飾還用上一棵聖誕樹,有燈飾的,好別緻
Christmas    Fondue
Christmas    Fondue
  • Christmas  fondue
  • 熱Novell 有機花草茶
2018-12-17 454 瀏覽
每次想平平地過下high tea癮都會諗起espuma~就腳又唔就貴嘛加上佢地既tea set 定期會轉款,有時都幾有驚喜添呢期近聖誕,呢度既tea set都變得好有聖誕氣氛呀,睇落仲好精美咁啵同朋友諗都唔諗就決定要返個“Christmas Fondue tea set”HKd$258+10%,實情要黎個港女tea先wow~~~個setting好靚呀,仲要係轉轉盤,方便拎食物食物方面,既有甜點又有鹹點,每款都的色精美,光係賣相已經呃like一流我地先食鹹點,味道都唔差啵呢個牛油果雞肉沙律酥盒焗得香脆,正個fondue有兩個選擇,分別係“朱古力香檳”同“香濃烏龍茶”,呢日我地揀左後者,香滑得黎個茶味都幾濃啵講到afternoon tea, scone 係must have 既item啦今期既紅莓味都唔差,翻熱後外脆内鬆,配上cream黎食就多重香滑感添而其他甜點都不過不失啦,飲埋啖熱果茶,都過足個high tra 癮架啦

加上佢地既tea set 定期會轉款,有時都幾有驚喜添

我地先食鹹點,味道都唔差啵

呢個牛油果雞肉沙律酥盒焗得香脆,正

下午茶
聖誔節快到,不少餐廳都會在這個時候推出以聖誔為題的下午茶套餐,早前係FACEBOOK 見Espuma推出Christmas Fondue Tea Set,所以周六專程來試試。限定聖誕火鍋下午茶,火鍋有兩種選擇,分別是朱古力香檳火鍋或香濃烏龍茶火鍋,既然是聖誔,選擇朱古力香檳火鍋好像較為適合。等了不一會,Christmas Fondue Tea Set終於送上來了,下午茶餐由充滿節日氣氛的聖誕樹襯托,為整個下午茶增添節日氣氛。圓形轉盤上放了不少精緻的小食,每一款鹹甜點都各有特色,當中以雪人造型的棉花糖最可愛。重點推介是朱古力香檳火鍋,香檳是分開上的,吃時將香檳倒進朱古力醬內,便會有陣陣濃郁朱古力酒香撲鼻。紅絲絨聖誕帽杯子蛋糕賣相滿分,紅莓muffin口感鬆軟,加了新鮮草莓及忌廉,令整個甜點的甜度變得更協調。薑餅人朱古力曲奇布朗尼布朗尼的口感偏向濕潤鬆軟,而且朱古力味非常突出及濃郁,味道偏甜,而薑餅人朱古力曲奇的入口香脆,帶有淡淡的朱古力香,相反,一淡一濃,就能中和甜度。迷你抹茶泡芙球形的泡芙,一口咬下去會有點蓬鬆的空氣感,由於泡芙沒有填餡,只是於泡芙上撒上了抹茶粉,感覺有點美中不足。紅莓

薑餅人朱古力曲奇布朗尼

迷你抹茶泡芙

紅莓鬆餅配鮮忌廉及果醬
紅莓鬆餅外酥內軟,內裏還加入了紅莓粒粒,令口感層次更豐富,吃時可加上忌廉及紅莓果醬來提升甜度。

鮮雜果
由於朱古力香檳火鍋的熱度不足,需要很長時間才能熱透,及將朱古力將煮至杰身一點,所以,大部份鹹甜點我們都是直接進食,沒有特別的將它們放在鍋內,不過,這個鮮雜果就例外,將新鮮的水果粒放在朱古力將內再享用,水果的味道會變得更香甜。

黑魚子多士
多士口感香脆,配上帶有鹹香的黑魚子,非常搭。

巴馬風乾火腿蜜瓜紅菜頭撻
這個鹹點真的非常好吃,巴馬風乾火腿與蜜瓜基本上是最佳拍檔,不過,最精采的還是紅菜頭撻,紅菜頭撻味道鹹鹹的,質感有點像吃著鹹的甜筒,香香脆脆,超讚。

牛油果雞肉沙律酥盒
酥盒的味道不錯,帶有滿滿的忌廉及牛油果香味,口感細滑,而內裏更有雞肉粒粒,配上牛油味香濃的酥盒,很好吃。

香煎海鮮薯餅
薯餅煎很非常香脆,入口帶有海鮮甜香。

薰衣草百利甜酒特飲
這杯特飲的味道就是甜蜜易入口,既有百利甜酒的朱古力及咖啡香,亦有淡淡的薰衣草甘甜味道。

燒棉花糖焦糖布丁咖啡
咖啡的賣相真的可以拿滿分,除了有拉花外,還有串燒棉花糖,棉花糖半浸泡在咖啡中,增加甜度,而咖啡味道醇厚香濃,帶有淡淡的焦糖香,讚。

2018-12-11 241 瀏覽
Espuma聖誕套餐又有驚喜🎄🦌Cost💰: HK$558pp (12月23-25日)‬‪ ‪- 前菜🥗: 珍寶帶子配牛油果沙律‬ (或加HK$120鵝肝多士伴士多啤梨甜醋汁‬)- 餐湯🍴: 蟹肉南瓜忌廉湯‬‪- 主菜 (3選1)‬‪a) 燒澳洲羊架伴蘆筍配意大利陳醋汁‬‪b) ‪香煎海鱸魚配牛油果蛋黃醬‬‪c) ‪烤乾式熟成美國安格斯肉眼扒配野莓威士忌汁‬‪- 甜品🧁: ‪棉花糖軟心朱古力聖誕樹‬‪‬- 飲品🍹: 蝶豆花星空雞尾酒‬、咖啡 或茶‬‪+HK$15 轉 紅酒 或 白酒 或 有氣酒‬‪+HK$28 轉 西班牙水果酒來過Espuma嘅foodie都知道Espuma每期都一定有驚喜!小編認爲今次聖誕套餐最有意思就係甜品🥰内裏係反轉咗嘅雪糕筒,再用棉花糖一粒一粒咁砌上去,非常有心思!旁邊仲用朱古力蛋糕(brownie)同迷你蝴蝶脆餅(mini pretzels)整隻好可愛嘅小鹿!!!大愛💜其實主菜都出色,但完全被甜品吸引住😍如果鍾意食魚,可以考慮今個聖誕選鱸魚為你嘅主菜🐠因爲煎得特別出色,白玉般嘅肉質細緻嫩滑! 另,小編都愛今次嘅羊架‪,入口幼嫩不羶, 最啱食肉獸嘅你!雞尾酒來到
Espuma聖誕套餐又有驚喜🎄🦌
Cost💰: HK$558pp (12月23-25日)‬‪

- 餐湯🍴: 蟹肉南瓜忌廉湯‬

- 主菜 (3選1)‬
‪a) 燒澳洲羊架伴蘆筍配意大利陳醋汁‬
‪b) ‪香煎海鱸魚配牛油果蛋黃醬‬
‪c) ‪烤乾式熟成美國安格斯肉眼扒配野莓威士忌汁‬

- 甜品🧁: ‪棉花糖軟心朱古力聖誕樹‬

‪‬- 飲品🍹: 蝶豆花星空雞尾酒‬、咖啡 或茶‬
‪+HK$15 轉 紅酒 或 白酒 或 有氣酒‬
‪+HK$28 轉 西班牙水果酒

另,小編都愛今次嘅羊架‪,入口幼嫩不羶, 最啱食肉獸嘅你!雞尾酒來到嘅時候大家都呆咗,因爲杯身反射酒精内嘅閃粉,好靚~頗甜,啱唔飲開酒但又要靚嘅媚媚👩🏻‍🦰✨~

用餐優惠
試食活動
2018-11-26 330 瀏覽
星期日同朋友同佢地嘅小朋友食tea,揀間坐得舒服d嘅,就揀左espuma。之前食過尖沙咀分店,記得食物幾好味,所以對灣仔店都有期望。我地坐門口隔離嘅大枱,有梳化位,又可以泊bb車喺側邊,唔會迫。前菜嘅帶子點青色醬汁食都幾開胃。幼身炸薯條好香脆,黑松露醬汁好好食,食到唔停口。墨西哥脆片勁大碟,好鍾意牛油果醬同cream cheese,好滑好香。鵝肝黑松露忌廉意粉都好好食,黑松露醬夠香,鵝肝煎得外脆內嫩,仲有好多菇。德國鹹豬手切埋先上,方便食,點蘋果蓉幾好食。焦糖單骨雞翼一般,有陣燶味。杯焦糖咖啡都好飲。朋友叫杯凍檸茶等左好耐先黎,如果快d上就好,催左幾次。每人$200都食得飽,食物質素好又唔貴,可以再幫襯。

前菜嘅帶子點青色醬汁食都幾開胃。

幼身炸薯條好香脆,黑松露醬汁好好食,食到唔停口。

德國鹹豬手切埋先上,方便食,點蘋果蓉幾好食。

焦糖單骨雞翼一般,有陣燶味。

杯焦糖咖啡都好飲。

朋友叫杯凍檸茶等左好耐先黎,如果快d上就好,催左幾次。

每人$200都食得飽,食物質素好又唔貴,可以再幫襯。
  • 黑松露醬芝士薯條