3K
2021-07-29 275 瀏覽
年紀大了,對於生日要怎樣慶祝已不講究。只是跟好友們一起吃晚飯已經滿足。今晚去了灣仔呢間餐,可望香港靚景,坐位舒服,真係食得好開心。辣味蟹肉撻撻皮酥化超好味!隨了蟹肉,還有菇菌,口感豐富。蕃茄酸菜清湯白鱈魚鱈魚滑溜,滲透出少少酸菜味,入味。湯底鮮甜,酸酸地好開胃,全部飲清光。山水畫名字改得不錯,配合主題。菠菜茸圍邊像似綠草如茵。雞卷有特色,肉質軟腍,包裏著菠菜,夾味道。紫糯米飯想像是一座山,芒果粒像點點光。煙靭的質感好味。楓糖布丁香蕉伯爵窩夫棉花糖是我兒時回憶,甜在心頭。窩夫餅底做得不錯,脆口,伴以伯爵茶忌廉,味道特顯。有不同種類的生果,令這個甜品增添美味。

辣味蟹肉撻
撻皮酥化超好味!隨了蟹肉,還有菇菌,口感豐富。

蕃茄酸菜清湯白鱈魚

山水畫
名字改得不錯,配合主題。
菠菜茸圍邊像似綠草如茵。
雞卷有特色,肉質軟腍,包裏著菠菜,夾味道。
紫糯米飯想像是一座山,芒果粒像點點光。
煙靭的質感好味。

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫
棉花糖是我兒時回憶,甜在心頭。
窩夫餅底做得不錯,脆口,伴以伯爵茶忌廉,味道特顯。
有不同種類的生果,令這個甜品增添美味。
2021-07-18
海鮮薄餅$148炸洋蔥溫泉蛋意大利飯 $128脆炸豬手 $328 之前食過尖沙咀分店,真是一個美味的餐廳,剛剛拜完朋友想去的那舊姻緣石,落車呢頭附近順便黎埋食全部叫嘢都好好好食😋下次會想再回頭的一間餐廳個豬手真係非常之好食,而且仲切埋俾你店員的服務態度都唔錯,會主動幫你加水

海鮮薄餅$148

炸洋蔥溫泉蛋意大利飯 $128

脆炸豬手 $328

全部叫嘢都好好好食😋
下次會想再回頭的一間餐廳

個豬手真係非常之好食,而且仲切埋俾你
店員的服務態度都唔錯,會主動幫你加水
2021-07-25 224 瀏覽
📍#Espuma🇭🇰香港灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓人均消費: HKD270味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆Espuma 一向評價不錯,今日有幸一試!餐廳帶少許歐陸風格,環境尚算不錯餐牌選擇多,全部賣相都好似好正🤩💯辣味蟹肉撻 🦀 $85蟹肉撻細細件,一共有三件,不論賣相和味道,都超乎我想像!蟹肉味十分香濃有口感,撻皮夠鬆化,整個配搭有迷你雞批的感覺,但更香口,值得一試!🆗低溫岩鹽烤穀飼安格斯肉眼牛扒 🥩 $348安格斯肉眼牛扒有點失望!我們點的是5成熟,但食落似7成,口感好韌,唔夠香味,重點是牛扒是凍的,幸好配菜和薯條好味,$348就不太藉😥⭐️至尊西班牙海鮮飯 🥘 $398西班牙海鮮飯份量比我想像中多,上枱已經好香!海鮮有蝦,蜆,青口和魷魚,食落十分惹味,飯粒口感好好!唯獨美中不足的是蜆有點帶腥⭐️巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 🍕 $148Pizza都算大,薄餅底夠脆,Parma Ham多,蘑菇味香,芝士味超濃,好味,$148性價比算高因為九點Last order,本來後追加了幾款食物

📍#Espuma

環境: 🌹🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

Espuma 一向評價不錯,今日有幸一試!
餐廳帶少許歐陸風格,環境尚算不錯
餐牌選擇多,全部賣相都好似好正🤩

💯辣味蟹肉撻 🦀 $85

🆗低溫岩鹽烤穀飼安格斯肉眼牛扒 🥩 $348
低溫岩鹽烤穀飼安格斯肉眼牛扒

⭐️至尊西班牙海鮮飯 🥘 $398
至尊西班牙海鮮飯

⭐️巴馬風乾火腿蘑菇薄餅 🍕 $148
巴馬風乾火腿蘑菇薄餅

因為九點Last order,本來後追加了幾款食物,誰不知店員忘記落單,當時廚房已經收工了,店員好好,立即道歉,而且將四杯啤酒轉為免費👍🏻

雖然漏單,食不飽,唯獨牛扒有點失色,但其他食物質素的確不錯,性價比都算可以👍🏻
2021-07-16
至尊西班牙海鮮飯
巴馬風乾火腿蘑菇薄餅
2021-07-25 161 瀏覽
一黎到灣仔就搵到間好近MTR既ESPUMA,呢度真係充滿異國風情,裝修同精品都好用心。呢度環境好寬落,我地二人坐得好舒服。叫左個二人餐,前菜係蟹肉撻,新鮮即焗,上菜時仲好熱,擺盤有特色,個醬汁都做得好入味!食完一次返唔到轉頭!太好味了!另一個前菜都好有驚喜,係西式蕃茄酸菜魚湯,同中式好唔同,但都好鮮嫩好滑,個湯好開胃,我地連配料都食晒添呀!主角係大蝦煙肉意粉,個蝦好新鮮,意粉就好CREAMY,好味道呀!最後個甜品都好有驚喜!窩夫裡有TIRAMISU真係未食過,個味仲要好夾,真有創意!次次食完綿花糖都會好開心,今次都唔例外。呢度既服務都好唔錯,店員不時為我地加水!值得一來!
2021-07-21
2021-07-24 133 瀏覽
#波波氣球🎈打卡甜品之最-之前同朋友嚟過呢間餐廳 我哋對佢嘅甜品念念不忘 今晚又再去😍-🦀辣味蟹肉撻 $85新鮮蟹肉擺面頭 下面有忌廉汁蟹肉洋蔥本菇 酥皮鬆化 温暖好食 只係BB辣-🐟蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118湯料組合幾另類 蕃茄加pickles(酸菜絲)變成一個甜甜酸酸嘅清湯 唔嗆喉亦唔太酸 好啱夏天飲 白鱈魚扒肉質鮮嫩可口 油份平均-🍝虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178明太子加忌廉成為濃稠醬汁 勁掛意粉 鹹蛋黃碎提鮮令味道更豐富 食完意粉有啲飽膩 係時候食甜品啦⋯⋯-🧇百利甜酒提拉米蘇窩夫 $128即製窩夫同棉花糖要等15分鐘 甜品賣相誇張但又勁討好 當然要相機先食📸 窩夫入口軟熟 蛋味香濃 同Bailey cream好夾 口腔中嘅每一啖 都係清甜香滑嘅味覺享受🤤-📍Espuma 灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
#波波氣球🎈打卡甜品之最

🦀辣味蟹肉撻 $85

🐟蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118

🍝虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178

🧇百利甜酒提拉米蘇窩夫 $128

📍Espuma
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
每個人1日都係得24小時,想做的事太多時,取捨是一種藝術與智慧。難得搵到時間2人晚餐😙,一於食d特別d嘅嘢!🥰捨量取質。這天來到Espuma灣仔店,花花天花非常奪目~這裡每道菜色的擺盤設計都令人想瘋狂打卡呢。前菜辣味蟹肉撻($85)凌空放在石春盤上,好有大自然嘅感覺🤣批底似自家製,很香脆,蟹肉都夠哂多!我一人食左兩件好開心😝蕃茄清湯酸菜白鱈魚($118)大開眼界,是西式酸菜魚!!😂😂或者可以叫做精緻版酸菜魚,香鱈魚沿西式作法煎得香脆,伴以中式風味酸菜湯,幾有創意。山水畫($208)好大的一盤,以芝士菠菜雞肉卷、紫米飯、煙燻蛋、菠菜汁砌成了一幅山水畫,給予食客在食之上多一層體驗。最後主角一出場,黎呢度其實為左呢個巨型棉花糖!!😛大大個!令人少女心爆發,隔離枱都點左,打卡打得好開心!棉花糖下是百利甜酒提拉米蘇窩夫($128),有雪糕嫁,打卡要快! 愉快的體驗。

我一人食左兩件好開心😝

2021-07-22 110 瀏覽
之前見朋友食呢間嘅流心芝士麻糬鬆餅已經bookmark過🥞佢有好多款tapas主菜甜品🇪🇸 唔少都幾有gimmick,幾適合打卡🙈.🍝 虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 🦐 · $178.隻汁同carbonara好似,但食落較有口感,因為加咗好多鹹蛋黃粒粒🐣 味道幾唔錯,但以鹹蛋黃味嚟講就爭啲,會想再重口味啲🤏🏻 底部會多少少汁,記住撈勻再食‼️配料幾豐富,有煙肉、蘑菇、虎蝦、鹹蛋黃碎等,唔係幾食到明太子,但虎蝦幾大隻幾有鮮味🤣 意粉亦煮到al dente,口感幾唔錯🙈.🍸 龍舌蘭青檸野雞搥 🍗 · $98.有6件雞搥,雞肉質地幾嫩滑🐥🔥店員上菜嗰陣會淋shot Tequila + 點火上雞搥度,個火焰幾適合打卡📸 就咁食會帶淡淡嘅青檸同酒味,唔夠喉可以再點吓碟上面嘅汁,酒味會重好多🙈.🦀 辣味蟹肉撻 🥧 · $85 .蟹肉加咗XO醬、花椒油、青檸、水牛芝士同菇粒,味道層次幾豐富,但唔係好食到青檸同芝士味,同埋覺得完全唔辣🌶️🙈 最驚喜係個撻皮,熱辣辣食夠香脆,牛油味都好香🧈 整體幾有鮮味幾惹味😋.🧇 Baileys提拉米蘇窩夫 · 配棉花糖及雪糕 🍦· $128.一上嗰陣嚇親🤣個棉花糖真係好大好
🍝 虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 🦐 · $178
🍸 龍舌蘭青檸野雞搥 🍗 · $98
🦀 辣味蟹肉撻 🥧 · $85
一上嗰陣嚇親🤣個棉花糖真係好大好大塊‼️下層就有4塊細嘅tiramisu窩夫,配搭自選口味嘅mövenpick雪糕同baileys淋醬,仲有少少雜果解膩🍓🫐窩夫面嗰層tiramisu cream幾好味,但到窩夫底部就無咩味,而且有種空氣感🙈同埋baileys醬味道都可以濃少少🤏🏻 但整體幾啱打卡🤣
2021-07-22 5635 瀏覽
Espuma近期推出多款打卡菜式及甜品,加上裝修用上了花花天花板及裝飾,令人少女心爆發。餐廳有落地玻璃,感覺開揚,日間去的話特別舒服,而晚上去帶點浪漫,另有一番味道。Tapas:《辣味蟹肉撻 $85》夠熱,月啖啖蟹肉《黑白芝麻吞拿魚半青檸雪葩 $98》半熟吞拿魚鮮甜可口,加上黑白芝麻有青瓜薄片《龍舌蘭青檸嘅雞鎚 $98》有六隻雞鎚,會先用龍舌蘭點火,定雞鎚更加入味。雞肉入口帶點酒香及檸檬酸,香口不膩。主菜:《西班牙漿果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268》加上有龍蝦肉,魷魚、菇粒、蝦米、煙肉、海帶和西班牙漿果黑毛豬柳,用料豐富,而且十分fusion!豬柳厚身偏乾但夠嫩腍,而且帶黑椒味好香口;砂鍋飯好夠熱,而且有香濃龍蝦汁味,整體相當入味。《山水畫 $208》Cheesy chicken spinach roll, purple glutinous rice, smoked egg, mango & spinach sauce雞肉中間捲着芝士菠菜,另有兩隻雞鎚及芒果紫米飯,還有半隻雞蛋。《焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)$138》 買賣相特別!大玻璃樽內有原個窩夫、海綿蛋糕、雜果雪糕及忌廉

Tapas:
《辣味蟹肉撻 $85》
夠熱,月啖啖蟹肉

《黑白芝麻吞拿魚半青檸雪葩 $98》
半熟吞拿魚鮮甜可口,加上黑白芝麻
有青瓜薄片

《龍舌蘭青檸嘅雞鎚 $98》

主菜:

《西班牙漿果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268》

《山水畫 $208》

《焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)$138》
買賣相特別!大玻璃樽內有原個窩夫、海綿蛋糕、雜果雪糕及忌廉,置頂有一個大棉花糖球,很少女的感覺。四人分享實在足夠!

《脆蛋白綠茶慕絲卷蛋 $88》
中間是香脆甜味的蛋白餅,中間夾有海棉蛋糕,外層就是綠茶慕絲,多重口感。

職員主動性強,自動自動幫忙添水,次數頻密,服務加分。

2021-07-18
今日老公請食飯,帶左我去QRE Plaza 的Espuma食晚飯。好鐘意Espuma的室內環境好靚,座位寬敞,一點都不逼狹,而且仲有玻璃窗可以邊食邊欣賞窗外的夜景,餐廳除了環境靚之外,連食物擺盤都花了很多心思,令我地又驚又喜,打卡一流。辣味蟹肉撻($85)賣相好吸引,細細件好精緻,咸點撻第一次食,撻入面有滿滿的菇和蟹肉,撻皮依然脆口,帶點小辣,食到非常濃郁的菇味和鮮甜蟹味,味道好夾,有驚喜。黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩($98)吞拿魚半生熟,魚味濃郁,肉質嫩滑,再伴以青檸雪葩,吞拿魚味更突出。龍舌蘭青檸野雞搥($98)上枱時,侍應會加上龍舌蘭酒上點火,超靚的火焰效果,未食,已經眼睛食先,視覺的效果,雞搥上散發清香的龍舌蘭酒香味道,雞搥夠juicy,味道和口感一流。山水畫($208)山水畫睇個名都好吸引,可以食得既山水畫,山水畫用上玻璃盛著,裡面有芝士菠菜雞肉卷、雞搥、煙薰蛋、芒果黑糯米飯,芝士菠菜雞肉卷做得非常出色,口感非常嫩滑,另外芒果黑糯米飯,芒果夠甜,糯米飯煙煙韌韌,配埋底下的菠菜汁,好清新又夾。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯($268)香氣撲鼻,砂鍋飯入面有大量櫻花蝦、魷魚、菇、昆

辣味蟹肉撻($85)

黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩($98)

龍舌蘭青檸野雞搥($98)

山水畫($208)

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯($268)
香氣撲鼻,砂鍋飯入面有大量櫻花蝦、魷魚、菇、昆布、西班牙橡果黑毛豬柳,比平時食開的豬味更濃郁,飯粒粒粒分明,飯粒吸盡龍蝦汁和配料的精華,口感層次非常豐富,最喜愛的飯蕉,好香口,成個飯都非常鮮味。

脆蛋白綠茶慕絲卷蛋($88)
成個綠茶的味道好濃郁,外層出面的慕絲好幼滑,中間的卷蛋綠茶味突出,卷蛋口感綿密,而脆蛋白餅在卷蛋上面,脆蛋白餅入口即溶。

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕($138(full))
黎到我地嘩嘩聲,真係堅大個,擺盤非常靚,設計有心思,打卡一流,棉花糖大個個頭,棉花糖粉藍加粉紅,顏色好夢幻,巨型玻璃樽入面裝住8舊窩夫,窩夫用上日本焙茶製作,淡淡的焙茶味道,窩夫外脆鬆軟,除了窩夫,亦有兩球movenpick 雪糕,底下有大量生果和海綿蛋糕,份量十足。

2021-07-18 108 瀏覽
友人約會 晚餐🥣,灣仔 (QRE plaza)espuma時間尚早,客人不多,寧靜舒適蕃茄清湯酸菜白鱈魚 睇個名以為是辣辣酸菜,是甜 甜,爽脆口感,白鳕魚 嫰滑、啖啖肉,下面有番茄🍅,湯淸淡,好味,全部喝完,舒服呀!山水畫🏞問問店員,咩意思,睇吓餐牌圖片,原來 …用大玻璃盤盛戴,底部係波菜汁,翠綠色,置身於大自然😊菠菜雞肉卷、兩隻迷你 小形雞腿,好得意雞肉捲住菠菜,點埋個汁,更加滋味粒粒芒果黑糯米,香甜煙韌黑糯米辣味蟹肉撻上面放蟹肉 夠鮮味🦀,下面有香菇粒,底層撻皮香脆😋碟底裝飾 擺放石春,創意 特別楓糖布丁香蕉伯爵窩夫 😋嘩啦啦!大大個棉花糖,N 年冇食啦粉紅色 靚靚香蕉 伯爵茶味醬,vanilla 雪糕仲有多款生果:士多啤梨🍓、奇異果🥝、橙、蜜瓜、藍莓🫐開心🥳滿足,bye

友人約會 晚餐🥣,灣仔 (QRE plaza)espuma
時間尚早,客人不多,寧靜舒適

蕃茄清湯酸菜白鱈魚

山水畫🏞
問問店員,咩意思,睇吓餐牌圖片,原來 …
用大玻璃盤盛戴,底部係波菜汁,翠綠色,置身於大自然😊
菠菜雞肉卷、兩隻迷你 小形雞腿,好得意
雞肉捲住菠菜,點埋個汁,更加滋味
粒粒芒果黑糯米,香甜煙韌黑糯米

辣味蟹肉撻
上面放蟹肉 夠鮮味🦀,
下面有香菇粒,底層撻皮香脆😋
碟底裝飾 擺放石春,創意 特別

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫 😋
嘩啦啦!大大個棉花糖,N 年冇食啦
粉紅色 靚靚
香蕉 伯爵茶味醬,vanilla 雪糕
仲有多款生果:士多啤梨🍓、奇異果🥝、橙、蜜瓜、藍莓🫐

開心🥳滿足,bye
2021-07-15 110 瀏覽
同好友gathering,三個人的晚餐,地方寬敞,佈置優雅,我叫了頭盤XO醬白汁青口,八爪魚沙律,酸菜湯白雪魚,朋友叫咗德國豬手和意大利飯, +3杯特色果汁刨冰凍飲,在這炎熱的夏天,好爽。食物味道非常好,侍應態度友善親切,聚餐的一個良好地方,一定會再來。
2021-07-12 149 瀏覽
📍𝗘𝘀𝗽𝘂𝗺𝗮 (灣仔) 又心思思想食西班牙菜啦~ 位於灣仔既Espuma係一間新派既西班牙菜餐廳🇪🇸,有好多特色菜式,今次就order左2款tapas,1款主菜,同1款甜品。餐廳環境好舒服好靜,而且裝修好靚靚,🌸天花板仲有好多花花做裝飾,啱晒打卡!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️辣味蟹肉撻 ($85) 蟹肉撻一共有三件,佢上面有超多蟹肉!! 🦀蟹肉非常新鮮,鮮味十足,仲有少少辣辣地咁,好特別!蟹肉下面有好多菇菇,好juicy~ ☺️而且佢個撻皮好香脆好正!▪️龍舌蘭青檸野雞搥 ($98) 呢個雞搥好特別,上菜時店員會將Tequila🍸淋上去同埋點火,🔥令到佢會有火焰效果出現,可惜把握唔到時機影唔到相。雞鎚一共有六件,有好香濃既Tequila味,仲有好清新嘅青檸味,咬開之後入面有超多肉汁!🍗雞肉好嫩滑,而且估唔到同酒味咁夾!▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 ($268) 砂鍋飯上面佈滿豬柳紅魷魚,份量超多!佢其實就好似我地既煲仔飯咁,一打開個蓋既時候超香焦香味,😍入面底下有飯焦架,超正!🐽黑毛豬柳口感好幼嫩,而魷魚好爽口彈牙,加上香濃嘅龍蝦汁,整體食落好香好正!▪️百利甜酒提拉米蘇窩夫 ($1
📍𝗘𝘀𝗽𝘂𝗺𝗮 (灣仔)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️辣味蟹肉撻 ($85)

▪️龍舌蘭青檸野雞搥 ($98)

▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 ($268)

▪️百利甜酒提拉米蘇窩夫 ($128)
呢個甜品上既時候真係好驚喜,因為窩夫上面會有好大舊棉花糖,感覺好夢幻🦄,好打卡able!而棉花糖下面就係窩夫,Movenpick雪糕同埋好多唔同種類嘅水果啦。🥰窩夫外層脆脆地咁,而入面就好鬆軟,仲會有提拉米蘇cream同Baileys sauce,味道層次超級豐富!
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
25/F, QRE Plaza, 202 Queen Road East, Wan Chai
2021-07-08 149 瀏覽
Our festive dinner at Espuma QRETapas:Chilli Crabs Tarts ▪︎serve with XO sauce, Sichuan peppercorn, lime & mozzarella Tuna Tataki▪︎serve with cucumber & lime sorbetTequlia-Lime Chicken Drumsticks Mains:Spain Calderón Iberico Pork Rice Pit with Lobster Broth▪︎Crab meat, squid, Sakura ebi shrimps, assorted mushrooms & pearl riceShan-Shui ▪︎Cheesy chicken spinach rolls, purple glutinous rice w/mango, smoked egg & spinach sauceEspuccinoMixed Berries & Peach EspuccinoSignature Fruit EspuccinoSignature Fr

Tapas:

Mains:

Espuccino

Signature Fruit Espuccino

Signature Fresh Fruit Tea (Hot)

餐廳主打西班牙+日式fusion菜,我哋食咗3款tapas & 2款mains:

辣味蟹肉撻 HK$85
鍾意佢哋嘅調味恰到好處,芝士蟹肉餡用xo醬和四川花椒吊味不會太辣、撻皮做得好鬆脆,一口size好滋味

黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩 HK$98
魚肉質素新鮮肥美,拌以黑白芝麻增添果仁獨有的香氣和咬口,上面放咗脆卜卜嘅三文魚子我最like,點埋傍邊青檸雪葩食簡直正到痺

龍舌蘭青檸野雞搥 HK$98
另一個打卡菜式!野雞搥本身啖啖肉卻不會有厚肥膏兼肉味濃啲;上桌時職員在雞搥澆上龍舌蘭酒再點火加強視覺效果,令雞肉添上一陣酒香

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 HK$268
材料非常豐富鮮味而且份量好大!黑毛豬柳肉味濃郁纖維有嚼勁,其他配料有蟹肉、魷魚、蝦、菇類、珍珠米等用龍蝦湯煮成,所以整個飯味道很鮮美!飯粒口感類似socarrat、中間脆心有咬口

山水畫 HK$208
和他們的signature窩夫棉花糖甜品一樣,這道菜也是用巨型玻璃缸盛著,擺盤名副其實有著山水畫般意境。底層用菠菜打成翠綠色醬汁,鋪上芝士雞肉菠菜卷、伴菜有雞搥、紫糯米飯配鮮甜芒果粒和燻蛋,啱晒一班fd子想每樣試啲啲、大家分甘同味。雞肉卷肉質頗滑味道佳、微甜的紫糯米飯煙煙韌韌,點埋菠菜汁成個菜好清新

🍷 草莓蜜桃沙冰 HK$56

🍹招牌雜菜果沙冰 HK$56

🫖 招牌水果茶 (熱) HK$45

Espuma QRE
皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
25/F, QRE Plaza, 292 Queen Road East, Wan Chai, HK
2151 9126
2021-07-07 138 瀏覽
呢排工作忙,壓力大,真係要搵食減減壓。今次跟好姊妹搵食搵到灣仔,之所以黎到呢區,係網上見到呢間餐廳d 甜品好岩打卡,所以黎到呢度潮聖一番🔆🔆🔆我地點左個辣味蟹肉撻 , 蕃茄清湯酸菜白鱈魚,虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉,仲有仲有重點窩夫。。。選每款都好岩食,又有驚喜 (不過係等第1道上菜既時間耐左d… 🤪)辣味蟹肉撻大大件蟹肉放係tart 上,好吸睛牙 🤩🤩 size 細細件,但一d 都無貪工減料。滿滿雜菌菇,咬一口,超juice… tart 仍然有咬口,曲奇脆皮好好味。但有一樣野同title 不對稱就是~ 辣味。完全食唔出有辣😅蕃茄清湯酸菜白鱈魚酸酸甜甜帶10小辣,好開胃。白鱈魚keep 到quality, 無雪味,唔會梅。魚煎香少少,一入口即溶但又無散曬。色香味俱全,岩曬夏天食。虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉一睇賣相就知落足料,明太子×鹹蛋×忌廉一定係heavy 之選; 但為左食好西就無計啦~ 驚喜在《意粉》,意粉少少粗,有咬口《唔會太淋/硬》,可以將明太子×鹹蛋×忌廉mix 埋得好好。真係唔洗餸都可以好快食曬成碟😋😋窩夫呢道甜品真係等左幾耐,但都好值得既... 一上枱,震撼力十足,大大個棉花糖放

蕃茄清湯酸菜白鱈魚

虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉

窩夫
呢道甜品真係等左幾耐,但都好值得既... 一上枱,震撼力十足,大大個棉花糖放係碟上,成件事好夢幻,好開心,底下擺放不同色彩繽紛既水果配搭窩夫×雪糕。真係好岩打卡,食見呢道甜品,充滿energy,  正能量十足。
A happy dinner gathering with besties at this café: friendly service, good food, we had a great nite hereDessert:Hojicha Temptation Hojicha flavor waffles, ice cream & choco custard with brown sugar sauceGreen Tea Obsession Green Tea Roll Cake w/Green Tea Mousse & Merguine 同fd子們食晚飯,諗起上次喺沙田姊妹店食過的超夢幻嘅棉花糖窩夫甜品,非常難忘,大家不約而同想試埋灣仔呢間餐廳的版本,即刻拍板嚟灣仔食dinner,原來仲有新口味添,好開心呀!店員態度友善,就算工作很繁忙,她們的服務都保持貼心;今次講食咗咩甜品:焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份) HK$138靚到好誇張嘅甜品,份量大到一個點、至少3個人先食得晒!有8件鬆化的焙茶waffles、2球滑一滑嘅雪糕、配料有幼滑的choco custard & mix b

Dessert:

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份) HK$138

靚到好誇張嘅甜品,份量大到一個點、至少3個人先食得晒!有8件鬆化的焙茶waffles、2球滑一滑嘅雪糕、配料有幼滑的choco custard & mix berries、奇異果、蜜柑及蜜瓜等真係好清新豐富。亮點當然係粉紅色棉花糖棒棒,將佢喺超巨型玻璃缸上夾出來,我哋猛喺度邊尖叫邊狂打卡

脆蛋白綠茶慕絲卷蛋 HK$88

賣相精緻又有內涵的甜品,最鍾意墊底的抹茶cream,點咗佢提升茶味令個甜品零舍順滑香甜;上面是脆脆蛋白霜、底層有兩件軟綿綿的抹茶卷蛋,配埋龍珠果和紅加侖子一齊食,100%滿足晒甜牙齒

Espuma QRE
皇后大道東202號QRE Plaza 25樓