2021-07-05 3251 瀏覽
生命,未必盡如人意。不妨,寵愛自己,加添點點夢幻與甜蜜。正如,樸樹[生如夏花]歌詞中寫道:。。。。。。也不知在黑暗中究竟沉睡了多久也不知要有多難才能睜開雙眼我從遠方趕來 恰巧你們也在癡迷流連人間 我為她而狂野我是這耀眼的瞬間是劃過天邊的剎那火焰我為你來看我不顧一切我將熄滅永不能再回來我在這裡啊就在這裡啊驚鴻一般短暫像夏花一樣絢爛這是一個多美麗又遺憾的世界我們就這樣抱著笑著還流著淚。。。。。。周邊,以及自身,被太多灰色或黑色的元素侵襲。周末,游走於灣仔,尋覓丁點兒繽紛幸福的味道。Espuma,盛夏的新菜單,匯集了夢幻華麗的元素,視覺享受更是一絕!蕃茄清湯酸菜白鱈魚$118,乃一道炎夏鮮甜且清爽的中法合璧創新菜式。大廚以酸菜、花椒、五柳菜和秋葵等配料去熬煮清湯,伴以啖啖肉且細滑鮮美的鱈魚,驚艷萬分!擺碟襯色,也盡見用心,白裏帶紅,綠意盎然,波光粼粼,美哉!另一款小吃辣味蟹肉撻$85,以藍色碟子盛載,再以,小石春作陪襯,讓人不其然地聯想起夏日熱情似火的沙灘。無疑,辣另蟹肉撻以xo醬、四川花椒、青檸、雜菌和水牛芝士製作而成,配以香脆的撻板,小巧的骰,挺可愛的。然而,麻辣的花椒味兒極為強烈且突出
生命,未必盡如人意。
不妨,寵愛自己,加添點點夢幻與甜蜜。

正如,樸樹[生如夏花]歌詞中寫道:
。。。。。。
像夏花一樣絢爛

這是一個多美麗又遺憾的世界
我們就這樣抱著笑著還流著淚
。。。。。。

另一款小吃辣味蟹肉撻$85,以藍色碟子盛載,再以,小石春作陪襯,讓人不其然地聯想起夏日熱情似火的沙灘。無疑,辣另蟹肉撻以xo醬、四川花椒、青檸、雜菌和水牛芝士製作而成,配以香脆的撻板,小巧的骰,挺可愛的。然而,麻辣的花椒味兒極為強烈且突出,小妹受不了也!

菜單上,有一款名為「山水畫」的主菜,據說是以菠菜釀雞卷搭芒果黑糯米飯,營造出山水畫的意境。奈何小妹與此無緣,緣慳一面!

退而求其次,點二一客​西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯$268。菜式以港式砂窩飯呈上,保持溫熱。飯粒選用日本珍珠米,並以龍蝦湯熬煮,鍋底焦香的飯焦,更是一絕。飯粒濃郁鮮香不在話下,還伴入蟹肉、魷魚、櫻花蝦、海帶和西班牙香腸等配料,以及帶有淡淡堅果香氣的厚忉橡果黑毛豬柳,香氣四溢,教人垂涎三尺!

Espuma的水滴狀窩夫一向以香脆出名,新Menu推出三款新口味,分別是百利甜酒提拉米蘇窩夫、焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫及楓糖布丁香蕉伯爵窩夫,我們㨂選了最後者。

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫$118,內冇四件水滴狀香蕉伯爵茶窩夫,一個雞蛋布丁,以及士多啤梨、藍莓、紅桑子、哈蜜瓜、橙和奇異果等新鮮水果,還有一球雲呢嗱雪糕和一小杯楓糖,並混雜了紅紅綠綠香脆富牛油香的曲奇碎在內,再配以一大個夢幻粉紅的棉花糖,份量大,既好看,又好吃,性價比極高!

彩虹般的窩夫甜品,短暫地治療了受傷的心。幸福與快樂,來得快,也走得極快。。。。。。

2021-07-01 276 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 Espuma📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟打卡一流,擺盤好靚嘅fusion 餐廳,啱晒同朋友嚟聚餐。辣味蟹肉撻突出嘅蟹肉味加上少少辣,令整道菜好清新,好適合作為前菜。黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩吞拿魚烤焗至半熟,魚肉是漂亮的粉紅色,配上黑白芝麻,增加香氣。龍舌蘭青檸野雞搥可以爭取在是上菜時着火的幾秒鐘打卡,烈酒龍舌蘭來組成的火焰效果,除了美觀外,亦令菜式沾上龍舌蘭氣味使味道層次更豐富。山水畫顧名思義係一幅食得嘅畫作,菠菜汁作為青山綠水嘅背景,芝士菠菜雞肉卷同芒果糯米飯不同顏色嘅食材堆砌出美麗嘅風景。慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵慢煮牛肋肉入口即溶,麵質彈牙,湯底有着濃郁的龍蝦味。焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)面頭有一個好大嘅棉花糖,好夢幻,窩夫底有大量嘅水果同海綿蛋糕,令份量出奇地多,窩夫有如傳聞般好食。脆蛋白綠茶慕絲卷蛋有微微綠茶味,蛋糕體質感十分鬆軟,周圍的脆蛋白,令甜品的賣相很好💗💗✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 Espuma
📍灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

打卡一流,擺盤好靚嘅fusion 餐廳,啱晒同朋友嚟聚餐。

辣味蟹肉撻
突出嘅蟹肉味加上少少辣,令整道菜好清新,好適合作為前菜。

黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩

山水畫

慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵

慢煮牛肋肉入口即溶,麵質彈牙,湯底有着濃郁的龍蝦味。

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕(全份)

脆蛋白綠茶慕絲卷蛋

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
2021-06-16 442 瀏覽
一行4人到灣仔食dinner, 一齊食西班牙菜. 我地order左個兩人set dinner(HKD588), 另加HKD268, 變成三人餐. Starters: salad, scallop and soupMain: pizza, 豬手同西班牙飯.食西班牙菜, 當然要飲sangaria, 不過藥水味濃, 麻麻dea.餐湯: 無咩味, 水咁清. scallop: 配上酸甜嘅醬, 挺開胃. 豬手: 外皮香脆, 肉質ok, 未算太柴.Four season pizza: 餅乾底, 香脆, 挺好味西班牙飯: 微調左d口味, 可以話係香港人口味, 中矩中規. 心太軟pancake: Pancake裡面加左麻糬, 好煙韌.
一行4人到灣仔食dinner, 一齊食西班牙菜.

Main: pizza, 豬手同西班牙飯.

餐湯: 無咩味, 水咁清.

scallop: 配上酸甜嘅醬, 挺開胃.

豬手:
外皮香脆, 肉質ok, 未算太柴.

心太軟pancake:
Pancake裡面加左麻糬, 好煙韌.
2021-06-13
  • 香脆咸豬手
2021-06-11 459 瀏覽
卜心朋友仔生日來了這裏慶祝!!呢度裝修都好靚好舒服,非常適合大家打卡,因為我們7點便來到所以無乜人。呢間餐廳好多小食,我們叫左Tequila-Lime 雞翼,味道我覺得一般,不過店員送上時會點火,有d野睇下都幾特別。仲有必食的薯條同蕃薯條,伴上黑松露醬同茄汁,而且份量好夠,正!!海鮮Pizza,批底好薄好脆,連帶子都好大粒好足料。香脆咸豬手,好大隻,皮脆得黎唔油膩。咸蛋虎蝦意粉,crossover菜色好特別,大家可以一試。帶子意大利飯,帶子好大隻,我唔係好鐘意意大利飯,因為通常飯好淋好濕,但呢個唔會,飯有點偏硬,幾好食。佢飲品都好多選擇啊,叫左水果茶,好味!!呢個場都幾岩朋友來聚聚傾計,會再來!!
水果茶
咸豬手
海鮮Pizza
番薯條
2021-06-09 284 瀏覽
約左朋友係公司附近食lunch 😋 想揀間坐得舒服既, 所以揀左Espuma,其實依間餐廳已經食過幾次, 覺得野食味道唔錯👍🏻Set lunch 包左餐湯🫕沙律🥗同埋野飲🍹 我叫左豬扒🐖同埋水果茶🥰豬扒煎得好香, 而且超軟熟, 咬落口好juicy 👍🏻 味道好好 😋 重有唔同既蔬菜同番薯蓉做配菜, 配搭得唔錯👍🏻 而水果就正常發揮啦🤣我地重叫左焦糖菠蘿窩夫配雪糕🍨 我地見menu 半份既份量唔大,所以叫左全份🤣 窩夫一上枱, 我嚇到呆左🤣 無諗過咁大份 😎同埋真係超超靚😍 上面個棉花糖真係超夢幻 🥰 少女心又走出嚟🤣 窩夫除左配左雪糕, 重有好多唔同生果同埋海棉蛋糕墊底, 真係超豐富👍🏻味道 🌕🌕🌕🌕🌑環境 🌕🌕🌕🌖🌑服務 🌕🌕🌕🌗🌑性價比 🌕🌕🌕🌗🌑小貼士 ❤️ 如果兩個人去食, 甜品建議叫半份

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌖🌑
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
性價比 🌕🌕🌕🌗🌑

小貼士 ❤️ 如果兩個人去食, 甜品建議叫半份
2021-06-08
  • 蕉糖菠蘿窩夫配雪糕
  • 招牌水果茶
西班牙菜 Espuma一向都係我同朋友開心聚餐的好地方。好味、好坐又好影相的好餐廳是也~大熱暑天33度,除左留係屋企涼冷氣食雪糕,不如開開心心出街哂哂太陽🌞感受西班牙🇪🇸的美好星期日。環境簡約設計配上鮮色對比牆身,木系餐桌坐椅,有置身特色小餐館既感覺。我地坐左窗口位,位於25樓既餐廳可以望到山同樓景,仲有太陽照射入黎真係好chill。講到西班牙菜,大家通常都會諗起西班牙炒飯,悶悶地,今次就試下佢全新登場的菜式睇下有冇驚喜先。❤️🤪食物辣味蟹肉撻有鮮味十足嘅蟹肉🦀放面,佢絕對唔係假蟹柳/ 蟹絲;而係一舊舊原條蟹肉!中層係香菇加特色醬汁,底層係香脆嘅撻皮微微辣同菇味好濃嘅醬汁,好滋味!伴碟唔食得架!但好靚!龍舌蘭青檸野雞搥依個絕對係相機📷食先既一道菜因為上枱既時候店員會喺你面前點火再淋Tequila落去跟著就會見到熊熊聖火展現在我雞搥。加入洋蔥、青檸伴碟,好igable 啊~味道方面Tequila味濃得黎融入雞搥,酒香十足;多一點悠閑。山水畫🏞識得叫一定係叫d你唔知佢係咩既菜式,來人同我黎個山水畫。山水畫顧名思義就係一幅食得既畫。其實入面就係芝士菠菜雞肉卷、雞搥、糖心蛋同芒果黑糯米飯,綠山底
西班牙菜 Espuma一向都係我同朋友開心聚餐的好地方。

好味、好坐又好影相的好餐廳是也~
感受西班牙🇪🇸的美好星期日。

食物

辣味蟹肉撻

中層係香菇加特色醬汁,底層係香脆嘅撻皮
微微辣同菇味好濃嘅醬汁,好滋味!
伴碟唔食得架!但好靚!

依個絕對係相機📷食先既一道菜
因為上枱既時候店員會喺你面前點火再淋Tequila落去

山水畫🏞

識得叫一定係叫d你唔知佢係咩既菜式,來人同我黎個山水畫。
山水畫顧名思義就係一幅食得既畫。
其實入面就係芝士菠菜雞肉卷、雞搥、糖心蛋同芒果黑糯米飯,綠山底色就係菠菜汁既綠色。
圓形玻璃兜上碟成件事就好artistic。
雞肉卷捲住濃濃菠菜,雞肉好juicy一啖爽口菠菜一啖肉好健康;中意食菠菜既一定一定要點埋個汁,絕對唔係裝飾,而係好滋味濃郁既菠菜醬汁,我連汁都一啖無靜😋
芒果黑糯米既芒果好香甜,攪拌均勻混合煙韌黑糯米,再加d菠菜汁,香甜開胃令我一啖接一啖。

黎到最尾當然要黎個happy ending, 食甜品time~

百利甜酒提拉米蘇窩夫

甜品一出真係誰與爭風~
全場一齊嘩~嘩~嘩~~~甜品到來了
個棉花糖超大個包圍窩夫,藍藍的棉花糖下面是窩夫。
Baileys sauce 配Baileys雪糕好creamy。
即做熱辣辣窩夫外脆內軟,加埋提拉米蘇cream、雪糕、生果一齊放入口,冰火刺激味蕾,大大大滿足。

性價比高又可以打卡,下次又等我睇下有咩新菜式!🤨✊🏻
2021-06-03 213 瀏覽
一直都想試吓呢家西班牙菜,今日終於同朋友嚟咗。黎到時間都尚早,六點鬆啲,唔算多人,所以餐廳好靜好舒服。環境都好有西班牙嘅感覺,而近門口嘅天花更加有好多花嘅decoration,啱晒用嚟做背景影相打卡。同朋友兩個叫咗兩個tapas ,一個主菜,一個甜品。《蕃茄清湯酸菜白雪魚》🐟呢個完全係一個fusion嘅tapas,成件事好有驚喜。先講個湯,係好清但係超級夠味,個麻味喺最後慢慢滲出嚟,比起傳統嘅酸菜魚冇油但係個麻味更加出色,見到佢哋落咗一串嘅青花椒,相對成本比較高,有誠意!👍🏼而個魚係鱈魚,都預咗唔會好似平時嗰啲酸菜魚咁滑,但係佢係將層皮煎到香先至放落個湯上面,都好有心機,真係超推介!🤩《龍舌蘭青檸野雞鎚》🍗呢道菜絕對係眼睛食先,因為上菜嘅時候係會喺個龍舌蘭酒上面點火,啲酒揮髮嘅時候已經好香,而呢份tapas嘅份量絕對唔細,一共有六件雞鎚。而個雞鎚唔會乾,而本身醃咗嗰個味已經好入味再加上龍舌蘭酒同青檸,酸酸地好開胃。😋《西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯》🐖呢個係西人版嘅煲仔飯,一打開蓋嘅時候已經聞到好香嘅飯焦味,個面鋪滿左豬柳同埋魷魚,淨係個樣已經睇落去好豐富。個飯底龍蝦汁味都好出,但唔會
一直都想試吓呢家西班牙菜,今日終於同朋友嚟咗。
同朋友兩個叫咗兩個tapas ,一個主菜,一個甜品
《蕃茄清湯酸菜白雪魚》🐟

《龍舌蘭青檸野雞鎚》🍗

《西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯》🐖
呢個係西人版嘅煲仔飯,一打開蓋嘅時候已經聞到好香嘅飯焦味,個面鋪滿左豬柳同埋魷魚,淨係個樣已經睇落去好豐富。個飯底龍蝦汁味都好出,但唔會好似平時龍蝦湯咁鹹, 飯既配料都好豐富,基本上係每一啖飯都會有配料係,入面有辣肉腸,肉粒,香菇等等。個豬柳可淋,絕對唔會鞋同唔會有豬羶味,叻👍🏼 。可惜嘅係太遲去撈個飯,結果啲飯焦黐咗喺個煲底度,食唔到。

《百利甜酒提拉米蘇窩夫》🧇
呢個甜品又係嘩一聲,完全係相機食先! 好適合女仔朋友嚟打卡影相,或者同朋友嚟慶祝生日都一流。有個勁大個嘅棉花糖做cover,下面就係用百利甜酒做嘅Tiramisu waffle,仲有一球嘅movenpick雪糕,同埋唔同種類嘅水果😍。想講呢個甜品唔單止睇得,識落都好好食,個窩夫係啱啱焗起配埋個Tiramisu個味道係好夾, 下次嚟我一定會試埋其他味😛

《招牌雜果沙冰》
本身諗住個飲品都係普通沙冰唔會有特別,但係杯沙冰係超級大杯!個橙汁底非常濃郁,熱辣辣飲呢杯野係超級加分,兩個人share一杯最後都飲唔晒。

整體來講,呢間餐廳性價比高,覺得同朋友嚟慶祝生日一流,而Menu入面都有好多選擇,所以一定會再嚟試埋其他野 👍🏼
2021-05-30 234 瀏覽
[灣仔]Espuma.蕃茄清湯酸菜白鱈魚 食剩指數:0/100湯睇落同平時酸菜湯一樣一飲落去發覺個蕃茄味好出好鮮甜鱈魚煎得好香魚肉口感好滑食食吓..個嘴好麻~係麻辣果種麻感覺好神奇同埋將魚加少少湯一齊食個味道更酸菜魚呢種fusion真係少見.龍舌蘭青檸野雞搥食剩指數:3/100上枱既時候店員會喺你面前點火再淋落去Tequila酒味都幾濃同雞搥又幾夾雞搥都幾多肉汁一啲都唔乾身.山水畫食剩指數:0/100平時最鐘意叫啲新奇既菜式見到山水畫都有得食就好想叫原來山水畫就有芝士菠菜雞肉卷、雞搥、糖心蛋同芒果黑糯米飯而個底色就係菠菜汁既綠色佢仲要用圓既玻璃兜裝睇落又真係似藝術品講返個雞肉卷先雞肉一啲都唔老仲好入味加埋菠菜好有口感芒果黑糯米既芒果好香甜黑糯米幾煙韌雞搥同前一碟類似調味上再濃少少同無加酒最神奇係底嘅菠菜汁佢係淡淡地既菜香唔會好搶其他味又唔會好九唔搭八.百利甜酒提拉米蘇窩夫食剩指數:0/100個甜品一上仲驚喜過山水畫個棉花糖超大個大過我塊面!!拎起個打卡棉花糖入面先係窩夫Baileys sauce 配Baileys雪糕窩夫外脆內軟有提拉米蘇既cream加埋雪糕一齊食超正得4舊好快就食哂😚
[灣仔]Espuma
蕃茄清湯酸菜白鱈魚
湯睇落同平時酸菜湯一樣
一飲落去發覺個蕃茄味好出好鮮甜
鱈魚煎得好香
魚肉口感好滑
食食吓..個嘴好麻~
係麻辣果種麻
一啲都唔乾身
山水畫
平時最鐘意叫啲新奇既菜式
見到山水畫都有得食就好想叫
原來山水畫就有芝士菠菜雞肉卷、雞搥、糖心蛋同芒果黑糯米飯
而個底色就係菠菜汁既綠色
整體嚟講呢度啲嘢好打卡feel
但係味道又唔錯
價錢以灣仔區來講都算ok
喜歡打卡fusion菜可以一試
好少喺灣仔食晚餐,為咗坐得舒服,特登去咗QRE搵食。今次搵咗依間西班牙餐廳,不過睇完餐牌,發覺其實都唔係太西班牙。但係都坐低咗,於是都叫幾樣野食下先啦。我哋分別叫咗蘋果茶$42,香脆鹹豬手$258,燉牛肋肉闊條麵$149。所有食物都十分出色,蘋果茶好香,對於食較為肥膩嘅豬手好配合,因為果茶帶有少少酸甜,可以幫助消化。鹹豬手同個名一樣,真係香脆同埋啲肉好嫩滑,配合嘅sause都好特別,其中一個sauce係有梨蓉。牛肋肉闊條麵,侍應話係慢煮法製作,冇講錯,牛肋肉真係入口即溶。我個人較為腌尖,好少會比5分,但係今次嘅體驗,我真係會比滿分👍🏻
好少喺灣仔食晚餐,為咗坐得舒服,特登去咗QRE搵食。
2021-05-10
  • 招牌水果茶
  • 香脆咸豬手
  • 燉牛肋肉闊條麵
2021-05-24 180 瀏覽
Espuma 食過好多次lunch 同 dinner 啦,價錢合而且賣相好味道又可以~.龍舌蘭青檸野雞槌店員會係上菜前淋上龍舌蘭,好岩打卡,雞槌焗到表皮仲脆脆哋青檸酸酸帶少少酒味,好惹味 .蕃茄清湯酸菜白鱈魚Fusion 既酸菜魚,魚肉有煎香過,酸酸味味咁,味道唔太辣但夠麻,combination唔錯 .虎蝦明太子醎蛋黃忌廉意粉意粉係比較粗身帶咬口, 虎蝦只得一隻不過調配得好,真係食到醎蛋黃味不過就油左少少.百利甜酒提拉米蘇窩夫呢個甜品非常igable,一上枱俾巨大嘅棉花糖surpise 到我,窩夫表面既提拉米蘇,口感綿滑同脆窩夫形成對比但又好match,重點係唔會太甜又有雪糕食.餐廳環境闊落,花花裝潢好岩女仔黎食野
龍舌蘭青檸野雞槌
店員會係上菜前淋上龍舌蘭,好岩打卡,雞槌焗到表皮仲脆脆哋
青檸酸酸帶少少酒味,好惹味
蕃茄清湯酸菜白鱈魚
虎蝦明太子醎蛋黃忌廉意粉
百利甜酒提拉米蘇窩夫
餐廳環境闊落,花花裝潢好岩女仔黎食野
好耐無嚟過呢幢銀座式商廈,呢度有成十幾間餐廳,間間都係上菜,今日就揀咗呢間西班牙餐廳,同伴侶一齊超吓。揀咗個 Tasting menu,個 Tasting menu 可以揀兩個 Tapas ,一個 Main 同埋一個甜品,份量啱啱好。辣味蟹肉撻,蟹肉撻賣相特別,有啲河邊池塘嘅感覺,撻皮薄得嚟酥脆,帶有香濃嘅牛油香味,蟹肉撻嘅餡料除咗蟹肉之外仲有磨菇同埋瑤柱 xo 醬,我初時以為嗰啲一粒粒紅色鹹鹹哋嘅 xo 醬瑤柱係煎香咗嘅悲勤,及後睇返 menu 先至知道原來嗰啲係 xo 醬嚟,感覺相當創新。番茄清湯酸菜白鱈魚,淨係聽個菜名已經知道會對味蕾帶嚟好強嘅衝擊,先呷一口清湯,帶有淡淡酸菜嘅味道,白鱈魚係完全西式嘅風味,魚皮嗰邊煎得香脆,魚肉嫩滑得不可開交,西式嘅白鱈魚配以中式嘅番茄酸菜湯,極富 fushion 玩味。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯,砂鍋飯上枱嘅時候滋滋作響,香氣四溢,近鍋嘅邊緣位置佈滿飯焦,口感香脆而不過硬,黑毛豬柳豬味及嚼勁尚有進步空間,飯粒盡索龍蝦汁嘅味道,令人非常滿足。楓糖布丁香蕉伯爵窩夫,窩夫賣相吸引,上面個大圓波係兒時嘅回憶棉花糖,真係成年之後都好似無再食過,揭開兒

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫,窩夫賣相吸引,上面個大圓波係兒時嘅回憶棉花糖,真係成年之後都好似無再食過,揭開兒時回憶,底下係布丁同窩夫,窩夫同香蕉中間嘅係有伯爵茶味嘅吉士,配以楓糖同埋雪糕,為今晚嘅晚餐劃上一個完滿嘅句號。
2021-05-20 3950 瀏覽
家姐喺灣仔返工,我幫佢買咗啲BB衫,佢就話請我食西班牙菜,即刻心心眼。Espuma 室內裝修幾靚,港女影相絕對一流,地鐵行去餐廳五分鐘左右都好方便。家姐話Espuma餐單經常有新菜式 ,今晚一於由佢點菜,Tapas 是必須的,估唔到驚喜不斷。龍舌蘭青檸野雞搥 $98首先係比佢嘅英文名吸引住,Tequila? 一見到酒精名即刻心花怒放,上枱嘅時候果然冇令我哋失望,先來一個火焰,清香的酒味,加上清新的青檸,野雞搥 外脆肉滑,可口多汁,美味佳餚呀!蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118初時睇個名好有fusion感覺,四川菜?一於試吓,果然係神奇,西式的擺盤,蕃茄清湯看似很青淡吧?入口竟然有麻辣味的回甘⋯ 開胃醒神,整個菜式給人感覺新奇又刺激。 酸菜份量雖然唔多,但他的酸很夠味道,跟麻辣味互相尊重,兩者味道很平衡。白鱈魚 白滑柔嫩,味道濃郁,啖啖肉又充滿魚油香味,滋味無窮。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268一般 Spanish style 我會選擇海鮮飯,一場嚟到梗係想試新野啦!砂鍋飯 糅合左廣東菜嘅精髓,煲仔飯飯焦,正!美味可口的西班牙橡果黑毛豬柳,爽口幼嫩,好鮮甜滋味獨特,口感豐富,每一啖都讓

龍舌蘭青檸野雞搥 $98

蕃茄清湯酸菜白鱈魚 $118

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268

美味可口的西班牙橡果黑毛豬柳,爽口幼嫩,好鮮甜滋味獨特,口感豐富,每一啖都讓人難以抗拒;

龍蝦汁味好濃,好creamy ,提升鮮甜度,飯有口感,飯芯較腍掛滿馥郁龍蝦汁非常滿足 ,別有一番風味

百利甜酒提拉米蘇窩夫 $128
又係比酒名吸引,Baileys sauce 配棉花糖及雪糕,味道層次豐富之餘亦滿足視覺效果,估唔到個棉花糖大過我個頭,空氣感十足,真係要打下卡!

窩夫外脆内鬆軟,面層有濃郁的提拉米蘇,味道很夾,更配搭 Mövenpick 雪糕,賣相十分夢幻。

總括而言,今晚的晚餐充滿驚喜,氣氛輕鬆愉快,坐得舒服,價錢又唔貴,服務一流,下次一定再光臨!

• 龍舌蘭青檸野雞搥
  • 西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯
  • 百利甜酒提拉米蘇窩夫
2021-05-15 237 瀏覽
❤Wan Chai Espuma前幾日放工之後就同Friend去左灣仔呢間新派西班牙菜,環境寬敞又舒適,款式新穎又好味,真係值得一試啊😋 今次我地就喺佢地既新Menu Order 左 2款前菜、1款主菜同1款甜品🤤 👅辣味蟹肉撻🦀🥧♡Chili Crab Tarts served with X.O. sauce, Sichuan peppercorn, lime & mozzarella▪︎蟹肉他細細一個但餡料十足😊入面有炒過嘅蘑菇碎,面頭仲有新鮮蟹肉🦀 牛油撻香脆熱辣辣好味呀😋 👅龍舌蘭青檸野雞搥🐥♡Tequila-Lime Chicken Drumsticks▪︎充滿視覺同味覺既享受👀👄店員失淋上龍舌蘭酒,然後用火槍燃點起火,好震撼吖🔥雞搥肉質都唔錯,絕對唔係乾柴烈火, 酒味都幾濃郁架🍾 食燒雞搥就最岩一班Friend一齊開心share 下啦😂🥰 👅山水畫⛰🏞♡Cheesy Chicken Spinach Roll, Purple Glutinous Rice, Smoked Egg, Mango & Spinach Sauce▪︎好有Gimmick ~靚到好似藝術品😍 用玻璃碗裝住芝士
❤Wan Chai Espuma

👅辣味蟹肉撻🦀🥧

👅龍舌蘭青檸野雞搥🐥

👅山水畫⛰🏞

▪︎好有Gimmick ~靚到好似藝術品😍 用玻璃碗裝住芝士菠菜雞肉卷🧀炸雞搥🍗糖心蛋🍳同芒果黑糯米飯🥭 第一次食唔甜既黑糯米飯,感覺都幾新穎,同菠菜汁都幾夾🌱👍

👅百利甜酒提拉米蘇窩夫🍫

♡Tiramisu Waffle, ice cream & baileys sauce
▪︎我最愛既甜品時間啊🤩一上台即刻好驚喜!大大個棉花糖好吸晴😍 一打開仲見到有我好鍾意既Tiramisu waffle😍 窩夫香脆鬆軟🧇 Mascarpone Cheese × Cocoa × Coffee × Baileys ❣ Perfectttt 味道濃郁,口感細膩飽滿,大滿足啊😚😚😚

2021-05-14 225 瀏覽
之前都去過dinner 最記得有一年Halloween食過佢哋嘅主題晚餐🎃賣相精美又好味 最近見佢哋推出咗新menu 忍唔住要即刻去試吓💕◾辣味蟹肉撻最近好鐘意有蟹肉嘅菜式 覺得清新得嚟又啖啖肉💕呢個前菜辣味唔會太over 反而蟹肉嘅鮮味同菇菌嘅香味好突出◽龍舌蘭青檸野雞槌雞槌焗得好香 表皮仲脆脆哋🤤加埋青檸味酸酸哋 好惹味 仲有成6隻咁多 夠晒滿足◾虎蝦明太子醎蛋黃忌廉意粉我本身最怕意粉煮太稔 好彩呢個有咬口 雖然虎蝦唔係太大隻不過好新鮮🦐最出色係個醬汁調配得好好 味道適中又唔會太稠🍝◽香脆酥皮雪糕卷我最期待嘅甜品出場啦😍呢排天氣太熱令我無時無刻都好想食雪糕 呢個雪糕卷用咗三種唔同口味嘅雪糕 分別有雲呢拿/朱古力同士多啤梨🍓酥皮都好有牛油香味 超正啊對呢個新menu好滿意 大家都快d去試下🙂每次我都去灣仔分店 一大排大玻璃窗 空間感十足 而且座位好寬敞 朋友聚會傾計啱晒啊👭🏻

◾辣味蟹肉撻
◽龍舌蘭青檸野雞槌
◾虎蝦明太子醎蛋黃忌廉意粉
◽香脆酥皮雪糕卷

2021-05-13 267 瀏覽
一直都好想試呢間西餐廳🤩 前幾日終於同朋友去咗🥳 餐廳環境闊落,野食相當高質,小編好滿意呀🥰辣味蟹肉撻($85)賣相十分精緻💯 蟹肉鮮甜🦀 底下仲有粒粒蘑菇,令口感更加豐富😋 撻皮焗到好香脆,前菜一啲都唔馬虎!蕃茄清湯酸菜白鱈魚($118)白鱈魚皮脆肉嫰🤩魚肉夠滑身,平時唔鍾意食魚嘅小編都忍唔住食多幾啖!🥰如果湯底再酸多少少就更加好!虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉($178)虎蝦燒得好香🤤肉質都相當彈牙,意粉醬濃稠而且仲幾掛汁,加埋鹹蛋黃真係超邪惡😈不過真係建議要同朋友分享,如果唔係食落應該有啲濟😆但絕對係水準之作🥰百利甜酒提拉米蘇窩夫($128)見到嗰陣真係嘩一聲😍 窩夫表面係好大個棉花糖😋超靚呀‼️窩夫表面有提拉米蘇,食落口感綿滑,同香脆嘅窩夫形成強烈對比!旁邊仲有百利甜酒雪糕同新鮮水果,小編會話係一百分💯

辣味蟹肉撻($85)

蕃茄清湯酸菜白鱈魚($118)

虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉($178)

百利甜酒提拉米蘇窩夫($128)