2016-07-02 2861 瀏覽
係夏天既星期五去厚福街個幢樓既餐廳,根本係一場惡夢,好彩朋友訂到位,唔使等位,只需要排個條長長人龍既電梯隊。一開始以為呢間餐廳專食西班牙菜同Waffle,一睇餐牌發現原來係一間咩都有既西餐廳。西班牙海鮮飯 個樣係幾靚,但d飯好硬,好似未熟甘,飯本身又無咩味。海鮮就有蝦、青口同魷魚,急凍質素。好一般下。黑松露醬薯條 薯條係新鮮炸起,鬆脆,加上重味既黑松露醬,好好食。(不過就有少少"流",好快飽)香脆咸豬手入到黎餐廳見到好多台都叫,所以就叫左。皮好脆,好多肉,肉都係嫩既,瘦肉為主,所以有少少乾,可以點番燒汁會好食d。個酸菜有少少奇怪,唔係一般既德國餐廳。個mustard就係普通mustard 個人覺得最好食既係卡邦尼煙肉意粉($78),呢個意粉真係好難會唔好食。叫左兩set half既waffle ($68),一個係花生醬味,一個係紫薯味。(waitress係落單既時候話,因為叫half,所以出黎個樣唔會好似full set甘,的確full set係靚d for影相)Waffle 好鬆軟,好似空氣甘,入即就化。餐後甜品黎講品會太heavy。不過就比較貴。整體黎講,呢間餐廳好多選擇,菜式都唔

Waffle

整體黎講,呢間餐廳好多選擇,菜式都唔錯,都幾抵食。係難d羅位,一定要book台。
鮮蜜桃汁茉莉綠茶
招牌水果茶
Waffle
2016-06-28 930 瀏覽
係呢個陽光普照o既星期日,氣溫高達35度 簡直係熱到溶啦~~ 最好就係搵個地方坐底,一路嘆住冷氣一路食野 厚福街呢棟building,成棟都係野食,要突圍而出相信要靠實力先做得到,ESPUMA就係其中之一係OP排名極高位置呢度有AFTERNOON TEA SET提供,都有幾多野食,但我地今日唔係食層層架o既feel,所以就叫a la carte仲有夏日限定之飲品雜莓香桃冰沙 ($42)炎炎夏日,一見到咁大杯冰成個人個溫度都跌番幾度 沙冰用上新鮮果汁做成,無飲糖水o既感覺,另外再配上粒粒新鮮水果,解暑一流ICED COFFEE MACCHIATO ($42)凍啡一般會因為溶冰而變得好淡,但呢杯竟然飲左一半都仲KEEP到幾濃,唔錯喔ESPUMA SALAD ($98)呢個沙律材料豐富,岩晒貪心o既我,有煙三文魚、蛋、吞拿魚、蕃茄,菜方面無選用羅馬生菜,令到食o既時間比較易handle,唔知大家係咪同我一樣,平時食比較大塊o既羅馬生菜會覺得有點輪盡呢西班牙海鮮炒飯 ($138)西班牙飯o既飯粒比較硬身,如果太多就會好容易食到濟左,呢個份量岩岩好夠2人share,炒飯唔會好乾身,辣肉腸份量
係呢個陽光普照o既星期日,氣溫高達35度

仲有夏日限定之飲品
雜莓香桃冰沙 ($42)
炎炎夏日,一見到咁大杯冰成個人個溫度都跌番幾度
ICED COFFEE MACCHIATO ($42)
ESPUMA SALAD ($98)
西班牙海鮮炒飯 ($138)
西班牙飯o既飯粒比較硬身,如果太多就會好容易食到濟左,呢個份量岩岩好夠2人share,炒飯唔會好乾身,辣肉腸份量好多
西班牙菠菜蛋餅 ($68)
好大個蛋餅呀~~
一切開流心般的蛋汁瀉出來,餡料夠晒多,充滿晒成個蛋餅,份量之大令我地合二人之力都食唔晒

呢間餐廳o既menu有好多選擇,而且仲有唔少o既甜品揀,今次我地飽到試唔到甜品,下次要同多d人一齊黎試多d野先
2016-06-26
2016-06-28 2346 瀏覽
去咗尖沙咀嘅H8,試吓呢間幾出名嘅Espuma,裝修都幾有特色,入面仲有彩色壁畫。餐牌啲圖影得好靚。招牌水果茶,餐牌寫係用台灣原片茶葉沖,入面仲有唔同嘅切粒生果,例如紅蘋果、青蘋果、橙之類,唔係好甜,都幾清新。泡沫咖啡,以為會有拉花,原來呢款只係灑啲朱古力粉做點綴,有少少失望呢,不過咖啡都幾香滑,總算唔錯。精選沙律,即係雜菜、鮮吞拿魚、煙三文魚、烚蛋配油醋汁,賣相幾靚。鮮吞拿魚表面沾咗香口嘅黑白芝麻,煙三文魚微鹹,雜菜口感爽脆,配上烚蛋同酸酸哋嘅油醋汁,健康飽肚。焦糖單骨雞翼,焦糖嘅黏度強如麥芽糖,均勻咁沾晌單骨雞翼表面,較易食之餘亦香脆惹味。呢款要趁熱食,放到凍咗嘅話啲焦糖會凝固。Afternoon Tea Set,用透明架上,係一個大大嘅e字。一口吞拿魚配青瓜,輕辣嘅青芥末配青瓜,幾清新。黑松露蟹肉酥盒,外層酥皮脆,惟黑松露同蟹肉味道稍淡。炸魚配奇異果,帶酸嘅奇異果同醬汁中和咗炸魚嘅膩感。白汁藍青口,鮮鹹彈牙。水牛芝士桃肉串、水牛芝士草莓串,水牛芝士份量唔多,底層麵包多士有啲腍,草莓嗰份唔係咁啱我哋食。咖啡朱古力鬆餅配奶油忌廉及果醬,鬆餅質感鬆化,滿口都係咖啡香,唔錯呀。鮮橙果凍,
餐牌啲圖影得好靚。
一口吞拿魚配青瓜,輕辣嘅青芥末配青瓜,幾清新。

黑松露蟹肉酥盒,外層酥皮脆,惟黑松露同蟹肉味道稍淡。

炸魚配奇異果,帶酸嘅奇異果同醬汁中和咗炸魚嘅膩感。

白汁藍青口,鮮鹹彈牙。

鮮橙果凍,味道唔假,酸甜消滯。

蘆薈椰子奶凍,蘆薈爽口,椰汁味濃郁討好。

草莓栗子撻、藍莓凍餅、焦糖香蕉朱古力餅,味道係較淡到較濃,三者之間我自己就覺得焦糖香蕉朱古力餅比較啱心水。

基本上食物都唔錯,惟當日係晏晝嚟,陽光比較猛烈,加上食客幾多,冷氣略為唔夠,坐咗好耐仍覺得好熱,流晒汗咁。

2016-06-27 797 瀏覽
其實一年多前已經已經光顧過一次,但覺得服務及食物都很一般,不過今次是朋友決定的,便即管再試!小食方面,我們叫了焦糖雞翼及煙三文魚多士。煙三文魚多士不過不失,煙三文魚份量挺多。反而最令我驚喜及回味的是焦糖雞翼,雞翼開邊,炸過的雞翼沾上了焦糖,口感脆,味道香甜!!!雖然又炸又有焦糖,但完全不覺膩,必吃!主菜就叫了一份煎羊架,羊架煎得不錯,沒有過熟,大約8,9成熟,肉質嫩,相信食材本身也是較好的羊架。另外還有一個海鮮龍蝦飯,一上桌,真的嘩一聲。材料比想像中還要多,十分豐富。飯的汁應該是類似龍蝦湯的味道,醬汁十分香濃。而海鮮有蝦、青口、蜆等等,而主角則是半隻大大的龍蝦。龍蝦肉十分鮮甜爽口,食材應該很新鮮。我們連龍蝦膏都不放過,用來拌飯味道更好!!可能上次來都叫了些不對胃口的菜,但今次叫的卻很滿意!! 幸好有多給一次機會給這裡,不過服務員還有一點進步空間。

2016-06-27 2056 瀏覽
厚福街附近,有間好大間既Cotton On,我係嗰度簡直失控,特價既Cotton On好抵買,件件幾廿蚊,出血完畢就join埋老公一齊搵食!行入厚福街見到有個哥哥仔派傳單,西班牙菜喎,問左老公OK,就直上二樓!上到去冷氣勁,即刻已經覺得好舒服,侍應安排左我地坐係窗邊,直望可以望到厚福街既熱鬧。我地叫左一飯一意粉先,買野買到都唔記得自己肚餓啦!海鮮西班牙炒飯: 黎到唔係好大碟,金黃色既飯原來係意大利飯,有d硬身,平日食既意大利飯通常都係好黏好濕軟軟地,呢個硬硬地,炒過!硬身有硬身既好,粒粒分明,幾有特色,個汁有d酸酸辣辣,幾惹味開胃!海鮮有青口,大蝦,魷魚等,青口無乜味,有d煙韌,大蝦幾出色,煎過既大蝦好易分拆,加上酸辣既汁,係蝦味之上再作點綴,蝦肉唔霉易入口。卡邦尼煙肉意大利麵: 卡邦尼汁超濃,有好香既芝士同忌廉味,味道調得剛剛好,食到尾我都唔覺得膩。煙肉同普通既唔一樣,普通煙肉只係一片片細細片,但呢個係切成厚身粒狀,食落感覺有d似腸仔,咸咸地。建議可以同卡邦尼汁稍為分開食用,否則咸上加咸。夏日炎炎梗係整返杯消暑飲品!我叫左杯鮮奇異果汁茉莉綠茶,一飲嗰時,奇異果味濃,中間仲有d核咬下,
夏日炎炎梗係整返杯消暑飲品!我叫左杯鮮奇異果汁茉莉綠茶,一飲嗰時,奇異果味濃,中間仲有d核咬下,再飲多幾啖,就會發現有好香既茉莉味(會唔會因為我一開始無搞暈?) 鮮奇異果真係不同凡響,一d酸味都無,成杯都甜甜地,又要再讚,我中意佢無冰!
鮮雜果麻糬窩夫配雪糕有哈蜜瓜,蜜瓜,士多啤梨,西柚,奇異果,樣樣都好甜唯獨西柚酸左d!雪糕係士多啤梨雪糕,一黎到已經聞到好香士多啤梨味,鮮紅色的雪糕,令人見到都開心~窩夫好香蛋味,而且好脆。黃色既麻糬係水果下面,甜甜地襯托d窩夫,豐富左個味。隨碟仲有蜜糖,唔夠甜既朋友可以加d~
星期六的晚上,H8總是要排隊才能上樓,差一點就錯失了一張枱。剛收工聲過來的我,真的很餓了!*煙三文魚配西班牙番茄脆多士($68)煙三文魚不會太咸,多士都烘得夠脆;番茄粒太少,不太吃到;略嫌份量太少,只有兩件,一班人來吃的話實在不夠分。*醬燒排骨配炸薯條($168)相比起多士,這個排骨性價比高很多;約有七條肋骨,再配少少薯條,附上辣醬和番茄汁。肋骨煮得不像平時吃到的那麼淋,切落去就輕易分離,不過我反而覺得這個不錯,可以更加吃到本身的肉質;肉質很爽嫩,醬的份量不會太多,咸度剛好;粗切的薯條很香脆。*酥炸軟殻蟹椰汁燴飯($118)因為很久之前已經吃過這裡西班牙飯,所以今次想試一下其他,挑了椰汁燴飯。這個飯充滿了東南亞的風味。平時吃到的軟殻蟹都偏細隻,炸粉的比例很厚,基本上不太吃到軟殻蟹的本身。不過今次真的有驚喜,切開蟹身,清楚看到殻的裡面;椰汁燴飯大概是用了意大利米,由本身的海鮮湯轉成椰汁煮,粒粒飯都吸收了椰汁的味道,而且煙un飽滿,很夠濕潤;再加入切得和飯粒的大小差不多的青椒、紅椒粒,更加易於混合。*日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕($78)(half)香芋粉醬再加入麻糬夾成窩夫,配上香芋

*煙三文魚配西班牙番茄脆多士($68)
煙三文魚配西班牙番茄脆多士
*醬燒排骨配炸薯條($168)
醬燒排骨配炸薯條
*酥炸軟殻蟹椰汁燴飯($118)
酥炸軟殻蟹椰汁燴飯
*日式香芋麻糬窩夫伴香芋忌廉配雪糕($78)(half)
香芋粉醬再加入麻糬夾成窩夫,配上香芋醬、香芋忌廉和紅豆蓉,再有一球綠茶雪糕和雪糕筒。
麻糬窩夫不夠煙un,比較硬身了一點,不過加上香芋醬和紅豆蓉,味道不錯的;本人不愛忌廉就沒有吃,加上戒凍品,綠茶雪糕都沒有吃。不過香芋雪糕配綠茶雪糕似乎有點怪!
2016-06-25
醬燒排骨配炸薯條
2016-06-26 639 瀏覽
是日約咗朋友睇戲,朋友要夠鐘入場先趕到,所以自己食返餐先入場,之前睇過某雜誌介紹,話係該雜誌認為得獎食店,所以一直都想試,因為西班牙菜唔係成日食到。上到去係下晝時間,見做緊$228/2人 afternoon tea set,場內仍未滿座。我就點咗西班牙出名菜:海鮮飯,比較menu上嘅菜色,呢碟西班牙海鮮飯算貴,單點$138,同排類差唔多價,我就諗應該有返咁上下。另外再點咗水果茶,$49(好似係)。見到碟飯上檯,細碟到係N年前快餐店有穫仔小炒嗰個Size..但扁D!賣相:以咁嘅格局同價錢嚟講,係中下啦⋯⋯味道:飯呢,有D硬有D稔,點解唔係一致嘅?個味就係薑黃粉味囉。海鮮係雪藏就梗架啦!係冇雪味,同隻蝦煎得香⋯但補夠唔到唔抵呢樣嘢!水果茶:佢唔係專門係唔應該冒險,所以中伏。果味好假而且似藥水味⋯d果粒少同細粒,種類又少,得3種啫,孤寒到一個正常細橙同蘋果可以切成200杯水果茶用咁⋯插喺叉上面嗰粒士多啤梨,算第4種啦⋯⋯是次幫襯,除咗環境OK..冇嘢係滿意,唔會有下一次。
水果茶
水果茶:佢唔係專門係唔應該冒險

是次幫襯,除咗環境OK..冇嘢係滿意,唔會有下一次。
2016-06-22 631 瀏覽
價錢相當平易近人, lunch set range只係由69 - 98蚊! 前菜可以選擇三文魚沙律或者磨菇湯, 三文魚好新鮮好大塊, 沙律醬份量少適合keep fit中既人士, 而湯就好溶好夠味道.😋😋 主菜有豬肉、雞肉、肉眼扒任君選擇, 另外亦有配意粉、飯既餐😋 最推介係孜然配豬, 豬肉好嫩滑加上孜然味係冇得輸, 唔點醬汁一樣好味😜😜 燒雞都炸得好香脆, 非常可口! 而肉眼扒配紅酒汁味道則冇咁突出, 我錯點7成熟認為唔太適合. 最奇怪係配菜西蘭花同粟米條烚熟後加上牛油, 非常唔夾! 飲品方面最夠味係荔枝果茶, 有自然既荔枝甜. 其他飲品如水果茶、蜜桃茶則味道較淡. 順帶一提呢個餐仲有包甜品好抵食, 一件朱古力小蛋糕~~ 但一行8人竟然安排一張細橢圓形枱, 十分逼狹好難用餐, 冷氣亦唔夠大, 我邊出汗邊用餐!😵😵
2016-06-20
2016-06-21 647 瀏覽
一家人岀黎食爸爸節飯,阿妹去過中環覺得唔錯,所以今次黎試下尖沙咀呢間。一早打左黎訂枱,限時個半鐘叫左個沙律,個人覺得咸左啲,不過菜就幾新鮮嘅呢個薯條嘅精華就係個黑松露醬,好好食!煙燻肉眼扒,阿妹話中環係一個盒上,有煙燻住咁上枱嘅,今次食落就冇乜煙燻味呢個黑松露闊條面好夠味!上面有芝士,好鐘意!另外叫左熱情果烏龍茶,好甜!我下次會叫小甜!另外呢個荔枝桂花茶清清地,唔錯,不會如果放太耐,個茶有點澀!最後上甜品,斑蘭奶凍,好有斑蘭味,上面朱古力好濃!正!!下次可以試下咸豬手
一早打左黎訂枱,限時個半鐘
叫左個沙律,個人覺得咸左啲,不過菜就幾新鮮嘅
呢個薯條嘅精華就係個黑松露醬,好好食!
呢個黑松露闊條面好夠味!上面有芝士,好鐘意!
熱情果烏龍茶
另外叫左熱情果烏龍茶,好甜!我下次會叫小甜!
荔枝桂花茶
最後上甜品,斑蘭奶凍,好有斑蘭味,上面朱古力好濃!正!!

下次可以試下咸豬手
2016-06-19
荔枝桂花茶
2016-06-21 1831 瀏覽
記得有朋友說過,厚福街就有如食物界的少林寺,美食如雲,平價貴價,任君選擇,有錢人,冇錢人,也可以食得開心。 所以今日難得星期五晚,又來試下這裡的美食啦~餐廳位於尖沙咀厚福街的美食地標 - H8,由於整棟大廈也是餐廳的緣故,在晚飯時間 (約7:30),等lift的人龍是非常誇張的,等lift等上15分鐘,甚至30分鐘,在這裡也只是平凡事。我們遠處望見長長的人龍裡,停一停,諗一諗,噢,餐廳只是在大廈的2/F,所以最後我地決定 - 行樓梯。走了2層的樓梯,1分鐘也不用,便到達餐廳了,既方便,又快捷! 餐廳的裝潢是我個人喜歡的style,有一點raw,有一點日式,也有一點西式,十分fusion,和這裡的食物種類,格調相同。 餐牌可供選擇的種類很多,有歐洲式的西班牙炒飯,台式的果茶/ 窩夫,美式的Angus rib eyes,也有泰式的青咖哩,所以我便說這裡真的是,十分「Fusion」的! Jamon Caesar Salad ($118) 7/10 沙律的分量很大碟,面頭上灑上了芝士粉,十分傳統的做法,上乘的Parma Ham配上麵包粒,只是吃完這碟沙律,已經開始有飽肚感了。

所以今日難得星期五晚,又來試下這裡的美食啦~

Fettuccini con Portablell ($108) 8/10

黑松露的味道帶出了雜菌的鮮味,寬麵條烹調的時間剛剛好,不會太淋身,食落有口感,而分量也很大,2個人食剛剛好。
Signature Tea 水果茶 ($42) 8/10

水果茶在很多餐廳也有喝過,這店做的水果菜比一般的水果茶更甜,除了新鮮的水果外,應該加入了蜜糖,而小小的杯子可讓客人小口細賞,這應該是女仕們必點的吧。
IcY Devil ($42) 8/10

在炎熱的夏天,一杯沙冰絕對可以讓人透心涼,而這杯沙冰,更加入了OREA餅碎,濃濃的朱古力味,讓我飲完感覺十分幸福。
Matcha Craze Loco (Half) ($78) 8/10

甜品我們今次選了綠茶麻薯窩夫,咬落外層很脆,但裡面很有煙韌感。

配有新鮮蜜糖,我另外再加多了一球雪糕,咁就可以保證每一口窩夫也可以配上冰凍的雪糕了!
埋單大約$400,性價比絕對高,輕鬆悠閒地渡過了一個愉快的晚上,一定會再來!
2016-06-17
  • Matcha Craze Loco
  • Fettuccini con Portablell
2016-06-20 458 瀏覽
有時可以尖沙咀行到累,就會來H8嘅espuma食個tea,點左佢哋嘅招牌果茶同埋窩夫!果茶個味道好淡,毫冇果香鮮果(士多啤梨蘋果奇異果等等)都冇以前咁多感覺好似沖左好多次之後先拿出來感覺有啲失望因為以前呢個果茶真係好好喝只於綠茶窩夫口感尚算"煙銀"但份量比較少,雪糕嘅份量亦都太少而且個窩夫又唔夠熱而且是帶位同埋侍應嘅服務態度不佳次次都要叫先會refill水總言之希望佢哋可以改進下唔好再繼續退步
有時可以尖沙咀行到累,
就會來H8嘅espuma食個tea,
點左佢哋嘅招牌果茶同埋窩夫!
果茶個味道好淡,
毫冇果香

鮮果(士多啤梨蘋果奇異果等等)都冇以前咁多
感覺好似沖左好多次之後先拿出來

感覺有啲失望
因為以前呢個果茶真係好好喝
只於綠茶窩夫口感尚算"煙銀"
但份量比較少,
雪糕嘅份量亦都太少
而且個窩夫又唔夠熱

而且是帶位同埋侍應嘅服務態度不佳

次次都要叫先會refill水
總言之希望佢哋可以改進下唔好再繼續退步

2016-06-20 507 瀏覽
最近食好多西餐😆今日食的是 Espuma tst睇食評算係多like 之選幸好仲有得訂枱八點入座,入面好熱鬧,有點熱有點嘈Menu 上嘅食物都吸引八個人大家都無所謂我就隨便嗌只有兩款 pizza ,我地兩款都有嗌!其實食落差唔多但又真係好好食!!!估唔到噤薄片入面有好多 cheese 啊!!😍😍拉絲拉到又厚又長好正啊!!西班牙海鮮炒飯超級足料又惹味!每粒飯都有汁包得好均勻!正喎!!焗薯皮,最中意食焗薯皮❤️😂😍呢度個焗皮都好正,係略嫌細件左啲唔夠喉😳😳😆豬手好味無豬腥味!意粉好creamy 好多醬丫之後嗌左個闊條麵又係同一個味嘅。。😂😂不過都好味!!呢餐都好正好滿足😉
最近食好多西餐😆
今日食的是 Espuma tst
睇食評算係多like 之選
幸好仲有得訂枱
八點入座,入面好熱鬧,
有點熱有點嘈

Menu 上嘅食物都吸引
八個人大家都無所謂我就隨便嗌
只有兩款 pizza ,我地兩款都有嗌!
其實食落差唔多
但又真係好好食!!!

估唔到噤薄片入面有好多 cheese 啊!!😍😍
拉絲拉到又厚又長好正啊!!
西班牙海鮮炒飯
超級足料又惹味!
每粒飯都有汁包得好均勻!
正喎!!
焗薯皮,最中意食焗薯皮❤️😂😍
呢度個焗皮都好正,係略嫌細件左啲
唔夠喉😳😳😆
豬手好味
無豬腥味!
意粉好creamy 好多醬丫
之後嗌左個闊條麵
又係同一個味嘅。。😂😂
不過都好味!!
呢餐都好正好滿足😉

2016-06-19 1596 瀏覽
呢晚與一位「特別的友人」食dinner book了8pm 但由於餐廳太受歡迎 都係要等10分鐘先有空檯 怪不得每檯只限食個半鐘啦... 望落都算大 但原來繞到後面別有洞天 仲有好多檯 店員帶我們到窗邊嘅二人檯 可以望到街景 仲有窗台放嘢 XD先來一壺「貴妃荔枝茉莉茶」 點解會叫「貴妃」呢?因為聽聞楊貴妃好鍾意食荔枝... 呢度嘅荔枝又的確拍得住獻畀貴妃嘅質素喎~又香又甜又大粒 一壺茶裡面有三粒 成粒魚蛋咁大 又好食又好飲 最重緊要係味道天然食主菜前來一客「精選沙律」 除咗煙三文魚、雞蛋、菜... 居然仲有新鮮吞拿魚 認真少見 而且吞拿魚邊沾滿黑芝麻 望落似黑椒煙鴨胸 食落有口感 既有脆口嘅芝麻 也有又肥又滑嘅鮮魚肉「卡邦尼煙肉意大利麵」係常見菜式 小妹亦經常食 但當然每間餐廳嘅煮法都有少少分別啦... 首先 煙肉唔係一條條或者薄切 而且四方體 大大粒 有嚼勁... 重點係 芝士唔單止加落sauce度 意粉嘅面頭鋪滿咗一塊塊薄的parmesan芝士 唔撈勻就咁當topping也不錯 XD最後 應「特別的友人」要求 再點咗一客「香脆咸豬手」XD 好鬼大隻 皮好果然香脆 肉雖然切得大舊 但好
呢晚與一位「特別的友人」食dinner
貴妃荔枝茉莉茶(熱)
精選沙律
卡邦尼煙肉意大利麵
 皮好果然香脆 肉雖然切得大舊 但好容易撕散做一條條 唔韌 都食得幾方便... 有酸菜、芥末同鹵汁為配料 特別一提 呢度嘅黃色芥末味道較貼近日式芥末 辣多於酸 但應該一般人都handle到
香脆咸豬手
結果太飽 無肚食dessert啦.... 下次再來!
2016-06-18
10 分鐘 (堂食)
貴妃荔枝茉莉茶(熱)
精選沙律
卡邦尼煙肉意大利麵
2016-06-18 459 瀏覽
以前番工無咁忙既時候 成日晚上都會去H8食飯已經好耐無去依一邊 今個星期5就同左幾個朋友食飯見下叫水果茶同花茶 朋友飲飲下感覺太濃太甜 飲到一半叫服務生加水但被佢拒絕左 話唔可以加... 完全感覺唔知點唯有叫佢比杯清水來飲首先前菜要左個薯波食 剛剛炸起 好香口再加上薯波上有片小小ham 連同薯波一齊食 帶點咸味主菜叫左西班牙炒飯 Ribs 同 grilled squid首先西班牙炒飯都算不錯 煮得均衡飯唔會太濕 仍然見到係一粒粒 食落口有咬口足夠兩個人share不過個Ribs應該係tall完水再烤 肉雖然係夠林 但醬汁唔夠入味 要點source再食個side dish薯條好食過ribs : P最好食既係 grilled squid魷魚唔會太硬 醬汁夠香濃而魷魚入面釀左d飯 幾特別 好食整體來講都不錯 價格同食物質素成正比
以前番工無咁忙既時候 成日晚上都會去H8食飯

魷魚唔會太硬 醬汁夠香濃
而魷魚入面釀左d飯 幾特別 好食
整體來講都不錯 價格同食物質素成正比

2016-06-17
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌水果茶
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 西班牙黑毛豬火腿薯蓉
2016-06-13 509 瀏覽
西班牙薄餅:餅底係好薄好脆個隻,唔係厚批,好岩3,4個朋友叫黎share,而薄餅材料有面火腿,芝士,火箭菜...火腿味濃鹹香,芝士仲好多,有拉絲效果,不過火箭菜有少少苦,唔係咁夾,但好彩份量唔多。炸魚柳配厚切薯條:魚柳份量多而大件,而且炸到外脆內嫩,切開唔會散,配埋沙律醬更好味,厚切薯條,似岩岩炸起,好新鮮熱辣,都幾有薯味,係我至愛。招牌水果茶:由新鮮水果泡既茶,一倒出黎就聞到甜甜既果香,飲落酸酸地,都幾開胃,幾好飲,而且仲有蠟燭臺保持熱度,好貼心。