2021-11-20 306 瀏覽
約咗朋友一齊食飯~ 即刻揀間寧靜舒服既地方, 邊嘆邊吹水~好realx 阿青醬雞扒沙律 Pesto Marinated Chicken Salad $83份量好大呀!!!! 雞肉好鮮嫰,同好滑, 配埋青醬! 跟住有好多火箭菜 蕃茄 橄欖 車厘茄 好fresh 係一個好好既開胃菜!香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉Tiger Prawns and Thai Asparagus Spaghetti in Spicy Tomato Sauce $125上面既大蝦好新鮮~意粉又好彈牙~撈埋茄醬好入味好濃旭。墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬 Tacos with Pork Carnitas and Green Salsa $89呢個pork taco好好食呀!!!!,入面有豬肉,芫茜,洋蔥粒,莎莎醬配埋墨西哥辣椒醬~ 再加幾滴青檸~ 食落有dd 微辣之餘又好fresh~正呀!海港城龍蝦牛油果全日早餐 (限量供應) Lobster & Avocade All Day Breakfast $199 半隻龍蝦質,肉質新鮮~搭上香濃芝士味。有炒蘑菇 滑蛋,牛油果,哈密瓜,香腸同牛角包。呢個早餐好豐盛呀! 好满足阿。

上面既大蝦好新鮮~意粉又好彈牙~撈埋茄醬好入味好濃旭。

忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 Mushroom Cream, Black Truffle Sauce and Parmesan Cheese Risotto $99

好重黑松露味同好濃芝士~雜菌炒得好惹味~忌廉汁夠creamy~唔稀架~好食到講唔到野啦~

伯爵茶鮮奶巧克力 Earl Grey Chocolate (Large) $46
拉花拉得好靚,好吸睛呀!打卡一流~ 聞落去有好香既伯爵茶香味 配埋濃既朱古力,好夾呀~又唔太甜。

凍宇治抹茶鮮奶 Matcha Lattee $47

抹茶鮮奶係我最鐘意飲~ 果然無令我失望! 抹茶味好濃~同埋唔太甜

凍薄荷巧克力Iced Mint Chocolate $56
一D都唔太甜, 食完咁多野食,飲番杯薄荷巧克力, 令到口腔好fresh

京都抹茶卷Keto Matcha Cream Roll Cake $58
抹茶味好濃旭又不太甜,岩晒我唔食太甜既人~ 抹茶味既卷蛋上有抹茶粉同金箔~外貌勁靚呀。

西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 French Toast Maple Syrup $69
西多士外脆內軟~中間夾住士多啤梨醬~加埋楓糖漿同雲呢拿雪糕。一啖咬落去~好好食呀!!!!完美組合呀

環境:
餐廳係開放式 酒紅圓拱門設計配雲石枱~ 又係一個打卡好熱點~yeah!!
香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉
青醬雞扒沙律
伯爵茶鮮奶巧克力
墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
2021-11-20 47 瀏覽
今日約左同事在尖沙咀打波~ 順便在附近搵間舒服cafe 傾下計 同事推薦呢間cafe 又真係唔錯 首先環境幾舒服😌圓形拱門既外圍增加時尚感!跟同事食得幾舒適 是不錯既聚腳點👏Menu 既野食都好吸引 選擇困難既我樣樣都想試下🙊🙊最後 我地揀了以下野食1. 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬前菜食呢個沙律🥗真係冇得彈 平時淨係得salad 就好單調 但係當有埋雞胸夾埋一齊食 即時口感豐富左好多而且雞胸好入味 唔會好鞋 我地四個人share 岩岩好 更加開胃食其他野!2. 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬個Tacos 都幾大 慢煮豬肉比例都幾多 爆哂餡 ‼️店員提供埋墨西哥辣椒醬🇲🇽用嚟送Tacos 但個人覺得佢本身都夠入味 唔使刻意加辣椒醬都已很滿意!3. 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉虎蝦🦐好新鮮爽口 而且意粉🍝很掛汁 有小小辣反而突出了個味道 也是幾好既選擇4. 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯每個飯粒都好入味 忌廉汁很重 但唔會膩個汁既味道岩岩好 👍🤭最特別係啲巴馬臣芝士一片片咁 數量也不少😝撈埋意大利飯一齊食就perfect la !5. 海港城龍蝦牛油果全日早餐(限量供應)呢個大概係我食過最豐盛既al
同事推薦呢間cafe 又真係唔錯

Menu 既野食都好吸引 選擇困難既我樣樣都想試下🙊🙊
最後 我地揀了以下野食

1. 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

前菜食呢個沙律🥗真係冇得彈

2. 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬

但個人覺得佢本身都夠入味 唔使刻意加辣椒醬都已很滿意!

3. 香煎虎蝦配蘆筍辣番茄汁意粉

4. 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯

每個飯粒都好入味 忌廉汁很重 但唔會膩
個汁既味道岩岩好 👍🤭

5. 海港城龍蝦牛油果全日早餐(限量供應)

呢個大概係我食過最豐盛既all day breakfast
有 炒蛋 龍蝦🦞 牛角包 🥐 蕃茄仔 牛油果🥑 腸仔 磨菇 同埋 哈密瓜🍈

個龍蝦啖啖肉 非常彈牙 而且牛油果熟度剛好
很滿意!

甜品方面 都係物有所值 😝😝

6. 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿

個西多士整得非常出色👏先講金黃色外皮煎很香脆 中間夾著果jam 熱騰騰咁連埋雪榚+生果咁食 真係食到樂而忘返🤣🤣🤣☺️ 配埋啲楓糖漿也不會太甜 👍

重點推介呢個
8. 生酮宇治抹茶忌廉卷
呢個忌廉卷抹茶🍵味很濃很重 唔會好甜都冇咩膩既感覺 大大啖食抹茶忌廉很邪惡😈但我勁鐘意 !打卡一流😺🤟🏻

9. Iced mint chocolate 🍫
睇得出店員好用心製作呢杯薄荷朱古力!
千萬不要攪拌先感受到呢個薄荷朱古力既精髓
啲薄荷味絕對唔係出面假果啲奇怪味🤤
而佢同朱古力好自然地配合
杯野又唔會好甜! 加埋啲厚泡沫真的冇得彈!

總結嚟講 呢到價錢相宜 但同時食物質素不俗 環境舒服 店員都好熱情❤️會介紹同其他朋友仔再嚟!
❗️留意番我地食到8:30pm 就被店員通知閂門 要食既話就早點來了~
  • 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
📸 8/10 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎 $89- 分量多 有三大舊🌟 夾餅質感鬆軟 麵粉味香 慢煮豬肉調味剛好 帶微辣 落埋莎莎醬非常惹味‼️但略嫌鞋口 整體來講好有墨西哥feel🙌📸 8.5/10 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83 - 超贊一道沙律🥗 雞胸好似慢煮過非常嫩滑 一啲都唔鞋👅😋 青醬份量唔會好多/太少 沙律配上檸檬醋醬 酸甜開胃 感覺好清新🌿📸 8/10 自家製: 香蕉蛋糕 $31- Loft cake質感厚實 咬落非常濕潤 香蕉味好出🍌 甜到剛好 唔會好Heavy📸 8.5/10 蜜糖伯爵茶鮮奶 $42 私推🤗 奶味非常濃郁 帶淡淡蜜糖香味 屬於少甜 對我來講係Perfect😍 伯爵茶味香濃 整體味道好夾👍🏻📸 8/10 espresso tonic $49 Espresso採用巴西豆 果味濃郁 酸味較重 屬於中度烘焙🧐 配上Tonic Water更加清新🌿總括而言 食物質素非常高 而且價錢便宜 開海港城入邊絕對有驚喜🤩🤗 行完街喺度食個下午茶 甚至係晚餐 絕對非常抵食👍🏻 餐廳係開放式裝潢 而且好有現代感 酒紅色圓拱門加上北歐風雲石 打卡一流📸❤️
📸 8/10 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎 $89

📸 8.5/10 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83

📸 8/10 自家製: 香蕉蛋糕 $31

📸 8.5/10 蜜糖伯爵茶鮮奶 $42

📸 8/10 espresso tonic $49

位於人氣海港城嘅連鎖coffee shop 擁有典雅高貴門面 xxg今次實測食物質素🕵🏻‍♀️▪️8.5/10▫️<< 海港城龍蝦牛油果全日早餐 >> $199 重量級早餐🤩 香濃芝士焗半隻中size龍蝦 肉質爽滑🦞 炒蘑菇勁惹味‼️必選滑蛋 奶味香濃 口感軟滑🥰 一大排牛油果🥑+哈密瓜🍈 仲有香腸同牛角包🥐 勁豐富❤️▪️8.5/10▫️<< 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿 >> $69 西多士面微脆咬落軟綿🌟 蛋香味濃 帶淡淡玉桂味😳 中間夾住士多啤梨醬🍓 點楓糖漿味道有層次 雲呢拿雪糕做到冷熱交融嘅效果 超邪惡😈▪️8/10▫️<< 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 >> $83 雞胸份量多 有驚喜‼️似慢煮過 食落勁爽嫩 青醬調味剛好 🥗沙律菜配車厘茄同蕃茄乾🍅 淋上檸檬醋 食落好Fresh 酸酸甜甜好開胃😋▪️7.5/10▫️<< Single origin tasting set >> $79 採用BRAZIL-FERREIRA豆 中度烘焙~ cappuccino奶泡綿滑 豆味香濃 果

▪️7.5/10▫️<< Single origin tasting set >> $79 採用BRAZIL-FERREIRA豆 中度烘焙~ cappuccino奶泡綿滑 豆味香濃 果仁味較重☕️ Espresso味道偏酸 第一啖入口果香 第二啖紅酒味漸出🍷

🌿餐廳屬開放式 空間感強 點餐同用餐分咗兩個鋪位🧐 酒紅圓拱門設計配雲石枱 極具標誌性及摩登感覺💃🏼📸

🐽總括嚟講 食物價錢唔貴 味道質素有驚喜 高cp抵食‼️仲要開喺海港城 環境好靚 除咗輕食仲有多種唔同類嘅main course 有別於一般Coffee shop😍 注意⚠️最遲8pm order 8:30就關門🤗
相約友人吃個late lunch, 已經是下午茶時段, 沒有lunch set, 唯有單點。1) 青醬雞肉忌廉長通粉 $972) 鮮奶咖啡 (熱, 大) $43友人也點了鮮奶咖啡, 拉花不同, 各有各好。青醬雞肉忌廉長通粉香味撲鼻, 青醬醬汁creamy, 不糊口, 感覺良好。長通粉彈牙, 醬汁掛得剛好。雞肉軟綿, 不乾不柴。鮮奶咖啡味重, 質感偏稀 。細心觀看餐牌, 好奇每款咖啡名前有A和L的標示, 原來A和L是咖啡豆味道的特質。A - Alchemy blend - chocolaty, sweet, heavy bodyL - Lollinut blend - sweet, dried fruits, almond下次光顧時, 你會否細味你點的咖啡, 是否有所指的特質呢?

青醬雞肉忌廉長通粉 $97 & 鮮奶咖啡 (熱, 大) $43

1) 青醬雞肉忌廉長通粉 $97
2) 鮮奶咖啡 (熱, 大) $43

友人也點了鮮奶咖啡, 拉花不同, 各有各好。

青醬雞肉忌廉長通粉

鮮奶咖啡 (熱, 大)

鮮奶咖啡味重, 質感偏稀 。

下次光顧時, 你會否細味你點的咖啡, 是否有所指的特質呢?
2021-10-21
青醬雞肉忌廉長通粉
鮮奶咖啡 (熱, 大)
喺星期一至五,咖啡對打公仔來講是一杯必不可少的醒神飲品;但在假日的早上,咖啡亦可以是一個打開周末休閒生活的開關。Espresso Alchemy創辦人之一的Peter是一名出色的杯測師、品質鑑定師和咖啡後製師,可以話喺「三為一體」,一條龍負責店內咖啡豆的篩選、炒製和沖調手法,令店內的出品都十分和諧,且具有統一性。1. Cold Brew推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨用了埃塞俄比亞的咖啡豆,屬淺度烘焙,味道比其他咖啡店稍為濃郁。嗅聞是一股淡淡的桃味和花香;入口有如一杯加了咖啡的水果茶,帶有微酸的莓果味,但整體十分圓潤,酸味不會太刺激。後調維持果香味和少許臻子味,算是一杯十分高質的Cold Brew。2. 手沖咖啡推薦:⭐️⭐️⭐️✨有巴西和哥倫比亞兩款選擇,店員介紹巴西屬花香調,哥倫比亞是果香調,最後選擇了後者。Espresso Alchemy的手沖咖啡在口感上較為單薄,不算濃郁,所以很好入口,較為適合平時不太喜愛咖啡的人士。味道方面則有一種淡淡的橙皮香味,入口微酸略帶苦澀。3. Alchemy all day breadfast推薦:⭐️⭐️⭐️✨Alchemy all day breadfast主要有炒菇、腸

1. Cold Brew
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨

2. 手沖咖啡

3. Alchemy all day breadfast
推薦:⭐️⭐️⭐️✨
Alchemy all day breadfast主要有炒菇、腸、蛋、煙肉、薯仔和牛角酥等,腸和炒菇較為出色,煙肉有些乾和硬,不太好入口。值得一讚是有一塊蜜瓜伴碟,可以以到解膩的作用。

4. 墨西哥夾餅配慢煮豬肉及莎莎醬
推薦:⭐️⭐️⭐️✨
在口感上,夾餅處理得恰到好處,鬆軟可口;豬肉略為有些硬和「嚡口」,但份量足夠,有大啖大啖的滿足感。味道表現十分出色,配上青檸和墨西哥辣椒醬,充滿墨西哥風情。

2021-11-01 90 瀏覽
今日同friend去左尖沙咀海港城行街,一早揀左呢間Espresso Alchemy,可以坐底慢慢歎返杯咖啡同食lunch~.牛油果多士配沙律香脆穀麥多士經過微烘,食落好有咬口~牛油果鮮美細膩好軟滑,伴碟仲有爽脆沙律菜、合桃碎等。.青醬雞排沙律每次黎到必點菜式之一!大大碟新鮮沙律菜配慢煮雞排真係勁滿足~雞排滑嫩又juicy,加入青醬同煮好清香。.同朋友仔叫左香蕉蛋糕share,食落香甜蓬鬆,口感偏濕軟。.西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬即叫即製熱辣辣,蛋味相當香濃,入口香甜柔軟,外焦裡軟,口感絕佳!配埋冰凍鮮漿果雪糕、焦糖醬同食,幸福感滿分~.Latte加錢轉配oat milk,飲落特別香醇滑順,充滿咖啡芳香~
今日同friend去左尖沙咀海港城行街,
一早揀左呢間Espresso Alchemy,
可以坐底慢慢歎返杯咖啡同食lunch~

牛油果多士配沙律
香脆穀麥多士經過微烘,
食落好有咬口~
牛油果鮮美細膩好軟滑,
伴碟仲有爽脆沙律菜、合桃碎等。

青醬雞排沙律
每次黎到必點菜式之一!
大大碟新鮮沙律菜配慢煮雞排真係勁滿足~
雞排滑嫩又juicy,加入青醬同煮好清香。

同朋友仔叫左香蕉蛋糕share,
食落香甜蓬鬆,口感偏濕軟。

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
即叫即製熱辣辣,蛋味相當香濃,
入口香甜柔軟,外焦裡軟,口感絕佳!
配埋冰凍鮮漿果雪糕、焦糖醬同食,幸福感滿分~

Latte
加錢轉配oat milk,
飲落特別香醇滑順,充滿咖啡芳香~
2021-10-31 2231 瀏覽
每次經過附近都被餐廳圓拱形的設計吸引,終於和朋友前來試試‼️👅 餐廳的環境舒適,當天來可能不是假日的關係,靜靜地和朋友暢聊了一整晚‼️🥳 餐廳點餐和用餐地方是分開的,要留意喔‼️😉▫️ ❥$𝟴𝟯 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬🥗 新鮮的沙律淋上清新開胃的檸檬醋醬,很大一碟份量十足‼️👏🏻 青醬雞胸同樣地給得很慷慨,而且非常滑嫩,真的會令人吃不停口‼️😍 性價比超高的‼️👍🏻▫️ ❥$𝟭𝟮𝟱 香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉🍝 蕃茄醬汁稍微淡了點‼️不過3隻爽口彈牙的虎蝦很吸睛。‼️🤭▫️ ❥$𝟲𝟵 西多士配鮮漿果雪糕配楓糖醬(另可選自家製焦糖醬)🥞 看著價錢便覺得好划算‼️😍 西多士由3片面包夾成‼️🧇 金黃色的外表蛋香濃郁,沾上伴碟的楓糖醬和雪糕,令人幸福感滿滿的甜品‼️💕💕▫️ ❥$𝟰𝟭 伯爵茶鮮奶巧克力(+❥$𝟮轉杏仁奶)🍫 伯爵茶清新的香氣和巧克力挺搭的🌿 味道不會過甜,還有美美的拉花‼️☕

• 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
2021-10-31 60 瀏覽
今日竟然比我早咗到公司附近,所以我決定要獎勵自己食一個早餐🤣🤣估唔到今早都有唔少人喺呢度食,我諗味道應該唔差㗎😋//我就帶咗一個牛油果多士配沙律再加杯凍嘅mocha👍🏽👍🏽牛油果多士好大份,而且牛油果嘅生熟度都揀得好好,已經夠淋身,同埋顏色都好夠綠,唔會有黑孖孖嘅感覺🤣🤣值得一讚就係佢多士嘅汁,調得好好味//Mocha好濃朱古力嘅味道,咖啡豆亦都好香,唔會太苦,成個味都幾balance
2021-10-30 82 瀏覽
呢日同屋企人去左海港城行街,行到攰攰地,見到呢間咁靚既咖啡店,就去左食個lunch。睇睇餐牌,見到有好多唔同種類既食物,超多選擇。我地揀左限量供應既海港城龍蝦牛油果全日早餐,呢個全日早餐超豐富,有好嫩滑既炒滑蛋、腸仔、菇、creamy既牛油果、牛角包、番茄仔、蜜瓜同埋大大隻既龍蝦!食完真係超滿足。呢度既飲品都好高質,我地點左熱既mocha同埋凍既latte,咖啡味香濃。食埋個甜品就perfect,我地點左藍莓核桃蛋糕,唔會太甜,正。
睇睇餐牌,見到有好多唔同種類既食物,超多選擇。
2021-10-30 2224 瀏覽
難得表哥放大假,所以,約咗佢出嚟食個高檔早餐。海港城嘅「Espresso Alchemy」食過一次晚飯,知道食物質素高,咖啡好,最緊要喺環境舒服嘛,又可以坐耐少少傾吓偈。開放式鋪面主要喺落單買食物,而主用餐區就晌鋪面對住嘅商場空間,地方頗大,座位亦好闊落,裝修帶點歐陸風,因為有設計成拱門形嘅窗框,又有啲波波燈,整體感覺寫意。   如大多數嘅咖啡店,都會兼營售賣不少咖啡嘅相關產品,如濾杯、濾紙、咖啡豆……等等。早市時段提供配上咖啡嘅早餐,款式有全日早餐、奄列、意大利三文治及多士,配即磨咖啡,亦可以加$10轉為其他意式咖啡。 餐廳採半自助形式,晌收銀處落單後,收到號碼牌,就由店員將食物送上,亦唔收加一服務費。 此外, 店員會送上餐具,不過,額外嘅餐具、清水、紙巾、調味料……等等,可以晌自由櫃枱隨意取用,當然,唔好濫用,唔好浪費啦。檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69曾經晌其他分店食過佢哋啲意式三文治,做得喺唔錯,而呢款有檸檬汁烤雞肉,又搭上煙肉,幾啱小弟口味。麵包烘得靚仔,拎上手熱焫焫,入口麵包烘至外脆內軟,而裡面餡料非常之多,烤雞嫩滑有檸檬香清香,而煙肉煎得脆口,整體味道惹味,喺有質素嘅意
,又可以坐耐少少傾吓偈。
。
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69

曾經晌其他分店食過佢哋啲意式三文治,做得喺唔錯,而呢款有檸檬汁烤雞肉,又搭上煙肉,幾啱小弟口味。麵包烘得靚仔,拎上手熱焫焫,入口麵包烘至外脆內軟,而裡面餡料非常之多,烤雞嫩滑有檸檬香清香,而煙肉煎得脆口,整體味道惹味,喺有質素嘅意式三文治。
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
澳白咖啡 +$10

小弟向來偏好加入奶泡嘅意式咖啡,大多數都飲鮮奶咖啡,今次就改一改要澳白咖啡。呢度嘅拉花向來出色,呢杯澳白都唔差,表面平滑,花紋對稱而細緻,入口口感平均,奶泡跟咖啡都十分平衡,沖泡手勢非常好。
澳白咖啡
火雞胸蕃茄芝士意大利三文治 $69

表哥揀咗另一款意大利三文治,不過,由於啲三文治都會被切成半,所以,我哋可以都試到對方所揀嘅口味。呢款三文治嘅配搭比較傳統啲,不過,質素依然,火雞胸唔會好嚡,蕃茄新鮮而酸香,芝士烘過好軟綿,整體亦喺唔錯。
火雞胸蕃茄芝士意大利三文治
火雞胸蕃茄芝士意大利三文治
鮮奶咖啡 +$10

表哥話佢少飲意式咖啡,所以,我都推介佢加錢轉飲鮮奶咖啡,佢就問跟我杯有咩分別,簡單嚟講都喺奶泡同濃縮咖啡嘅比例而已。佢就話杯咖啡真喺幾好飲,除咗醇香之外,有陣陣果仁香,口感有種厚身感,而且,好綿柔。
鮮奶咖啡
自家製藍莓核桃蛋糕 $31

佢覺得啲嘢好食,就貪口痕追加多一客藍莓核桃蛋糕,入口蛋糕部份好鬆軟,藍莓味道清香,而核桃好香脆,唔會有陣陣「益」味,更幾飽肚添。
自家製藍莓核桃蛋糕
大家講番疫情下生活唔少變化,的確,今日唔知聽日事,有啲無奈,但亦會積極面對,總之保持態度正面,無話搞唔掂!
$79 (早餐)
澳白咖啡
終於都放假啦!今晚約左幾個朋友仔聚下舊,黎到大家都好鍾意既Espresso Alchemy,餐廳環境寬敞舒適,岩哂坐底歎杯咖啡傾下計。主食揀左一人一款,再叫甜品齊齊happy share~青醬雞肉忌廉長通粉每次必點呢款青醬長通粉,雞肉經慢煮後特別嫩滑juicy,食落鮮美又多汁,勁正!長通粉加入青醬、忌廉同煮,口感彈牙又creamy,好惹味!厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉意大利煙肉質感柔軟,口感相當豐富,肉味濃郁得黎好有咬口~意粉煮得岩岩好,好Al dente,食落濃厚香滑,忌廉味好香濃~虎蝦車厘茄意大利飯上枱熱辣辣香噴噴,大大隻虎蝦爽口又彈牙,加入車厘茄同煮,酸香開胃,意大利飯煮得入味,軟硬適中。西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬好邪惡既甜品!西多士金黃香脆,切開係香甜果醬,配鮮漿果雪糕、焦糖醬,絕佳組合,實在令人食唔停口。每次必點Latte,帶焦香無酸味,醇厚香濃,醒神之選!
終於都放假啦!
今晚約左幾個朋友仔聚下舊,
黎到大家都好鍾意既Espresso Alchemy,
餐廳環境寬敞舒適,岩哂坐底歎杯咖啡傾下計。

主食揀左一人一款,
再叫甜品齊齊happy share~

青醬雞肉忌廉長通粉
每次必點呢款青醬長通粉,
雞肉經慢煮後特別嫩滑juicy,
食落鮮美又多汁,勁正!
長通粉加入青醬、忌廉同煮,
口感彈牙又creamy,好惹味!

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
意大利煙肉質感柔軟,口感相當豐富,
肉味濃郁得黎好有咬口~
意粉煮得岩岩好,好Al dente,
食落濃厚香滑,忌廉味好香濃~

虎蝦車厘茄意大利飯
上枱熱辣辣香噴噴,
大大隻虎蝦爽口又彈牙,
加入車厘茄同煮,酸香開胃,
意大利飯煮得入味,軟硬適中。

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
好邪惡既甜品!西多士金黃香脆,
切開係香甜果醬,配鮮漿果雪糕、焦糖醬,
絕佳組合,實在令人食唔停口。

每次必點Latte,帶焦香無酸味,
醇厚香濃,醒神之選!

2021-10-22
凍宇治抹茶鮮奶 $47凍飲用長杯上仲做咗漸層令成個感覺提升咗✨ 飲落抹茶味好香濃 同鮮奶既比例唔該 而且唔會太甜 啱晒濃茶控🍵 不過抹茶濃到有少少澀喉同埋入落唔夠順滑 呢點改善返會更出色😆評分: 7.5/10🌟伯爵茶鮮奶巧克力(Regular) $41熱飲有regular同large兩個size 一般叫regular都夠飲 拉花都幾有誠意 而且個杯碟好有質感🥰 飲落好香Earl Grey味之後係濃郁既朱古力味🍫 兩者既配搭幾好 入口順滑加上甜度唔會太高 值得一試🤩評分: 9.5/10🌟厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $97意粉質地偏淋 但都算彈牙而且超掛汁 每條都充滿滿滿既蛋汁同忌廉🤤 厚切煙肉食落鹹度適中又唔會太乾 最欣賞係有煙肉帶有煙燻香味 令每啖意粉都食到微微既煙燻香😚評分: 8/10🌟西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖醬 $69呢個價錢同唔洗加一開係海港城 仲要咁大份真係好抵食!西多士煎至金黃色 中間仲有草莓jam🍓做夾心 食落口感濕潤 加上楓糖漿、雪糕既組合 絕對係甜品愛好者既至愛😍 配碟仲有新鮮既🫐🍓 整體黎講非常豐富 🍞比想像中有飽腹感 建議share食會比較好😎評分:
凍宇治抹茶鮮奶 $47

評分: 8/10🌟

西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿或自家製焦糖醬 $69
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
  • Earl Grey Chocolate
2021-10-22 73 瀏覽
去行完尖沙咀海傍肚仔餓行過少少去左海港城搵野食見到有間cafe 靚靚地就去排下隊排左十分鐘都有位lu 輕奢風裝修相當有格調空間闊落桌椅乾淨 冇油膩感 侍應做清潔消毒都做得好足 叫左四樣野食忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯厚切意大利煙肉配卡邦利意粉蜜糖青檸梳打西多士伴鮮醬果雪糕配自家製焦糖醬 雜菌芝士意大利飯意大利飯口感外軟內韌新鮮雜菌忌廉汁非常creamy再加上黑松露醬簡直將成個飯帶到另一層次食曬成碟都唔夠喉 卡邦尼意粉既芝士味咸香香 極之濃郁厚切煙肉同普通煙肉唔同佢入口柔軟但口感卻相對豐富得多而味道亦濃厚鹹鮮dd而意粉份量適中彈牙細滑 蜜糖青檸梳口感清爽香甜蜜糖配上青檸好解暑呀 西多士睇落平平無奇但配上雪糕又出奇地夾冰火交融口感新奇自家製焦糖醬味道焦香甜度適中估唔到港式西多士都可以咁多變呢件西多為呢餐畫上完美句號

去行完尖沙咀海傍肚仔餓

甜度適中
估唔到港式西多士都可以咁多變
呢件西多為呢餐畫上完美句號

2021-10-21 73 瀏覽
一間質素好嘅coffee shop 除咗要有優質咖啡之外食物都係重中之重 嚟到尖沙咀忍唔住要再推介俾朋友食 encore 呢間coffee shop🥪青醬烤雞意大利三文治($69) 𝙋𝙚𝙨𝙩𝙤 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙤𝙯𝙯𝙖𝙧𝙚𝙡𝙡𝙖 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙞𝙣𝙞 青醬烤雞就如一如既往咁嫩 份量比荃灣分店略少同埋無咁熱辣辣不過都好好味 實在太欣賞烤雞嘅嫩滑🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉($125) 𝙏𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝘼𝙨𝙥𝙖𝙧𝙖𝙜𝙪𝙨 𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 香煎虎蝦 都仲係咁大隻新鮮 意粉後勁嘅辣蕃茄汁反而落得唔夠多唔算太辣 啱曬朋友口味🦐🎂藍莓核桃蛋糕($31)𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙇𝙤𝙖𝙛 𝘾𝙖𝙠𝙚第一次食佢哋嘅藍莓核桃蛋糕口感比較粗身濕潤 藍莓佈滿成塊蛋糕 唔似係藍莓果醬嘅死甜🤨🍫伯爵茶鮮奶朱古力(Regular | $41)𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚奶味重 伯爵茶稍微被奶蓋過茶香味朱古力嘅餘韻慢慢淡出🍯蜜糖青檸梳打 ($47)𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘽𝙚𝙚清新夠氣 啱曬唔飲咖啡嘅朋友
一間質素好嘅coffee shop 除咗要有優質咖啡之外

🥪青醬烤雞意大利三文治($69)
青醬烤雞就如一如既往咁嫩
份量比荃灣分店略少同埋無咁熱辣辣
不過都好好味 實在太欣賞烤雞嘅嫩滑

🍝香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉($125)
香煎虎蝦 都仲係咁大隻新鮮
意粉後勁嘅辣蕃茄汁反而落得唔夠多唔算太辣 啱曬朋友口味🦐
🎂藍莓核桃蛋糕($31)
𝘽𝙡𝙪𝙚𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙇𝙤𝙖𝙛 𝘾𝙖𝙠𝙚
第一次食佢哋嘅藍莓核桃蛋糕
口感比較粗身濕潤 藍莓佈滿成塊蛋糕
唔似係藍莓果醬嘅死甜🤨

🍫伯爵茶鮮奶朱古力(Regular | $41)
𝙀𝙖𝙧𝙡 𝙂𝙧𝙚𝙮 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
奶味重 伯爵茶稍微被奶蓋過茶香味
朱古力嘅餘韻慢慢淡出

🍯蜜糖青檸梳打 ($47)
𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 𝘽𝙚𝙚
清新夠氣 啱曬唔飲咖啡嘅朋友