2024-07-10 1149 瀏覽
這間人氣本地連鎖咖啡店,其中一間分店位於尖沙咀的港威商場地下,鄰近地鐵站,主打精品咖啡及輕食。店內環境寬敞舒適,時尚的裝潢有木拱門外牆和布藝沙發,復古風格別具品味。平日的午市時段設有多款套餐,不收加一服務費,還配一杯咖啡,或可以優惠價轉其他飲品。煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治 - $89外脆內軟的三文治,鋪滿清新翠綠的沙律菜,還有香甜多汁的鮮蕃茄。綿密細膩的碎蛋沙律富蛋香,又有滑膩的牛油果粒,卷成玫瑰花狀的煙三文魚,更有嫩滑帶點煙薰味。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 - $131煙韌彈牙的意粉份量十足,掛滿酸甜的鮮蕃茄汁,還帶點微辣刺激感,夾雜些爽脆的蘆筍,三大隻去殼鮮虎蝦爽滑彈牙極鮮甜,還撒上少許巴馬臣芝士粉。生酮宇治抹茶忌廉卷 - $61無麩質的生酮甜品,改用杏仁粉帶少許堅果香氣,鬆軟幼滑,又有濃郁的抹茶茶香,帶點輕微的回甘。Iced Mocha +$19顏色漸變分明,醇香的咖啡豆,伴隨著濃郁的朱古力及鮮奶的順滑。Iced Uji Ceremonial Matcha Latte +$19採用禮儀級的日本宇治抹茶粉沖泡,屬於最高品質,有著最嫩及最好的茶葉香氣,幾乎沒有苦味。

煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治 - $89

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 - $131

生酮宇治抹茶忌廉卷 - $61
Iced Mocha & Iced Uji Ceremonial Matcha Latte

Iced Mocha +$19

2024-07-09
2024-05-30 1367 瀏覽
不定期推出新品的咖啡店,是會有驚喜欵😎。每一次去到也有新款,而且店舖分店多了,所以感覺挺方便。去到海港城就會想起這家,平日晚上去人流少點,可以跟朋友慢慢享用🙈。-▪︎蜜糖伯爵茶鮮奶 HKD$44熱辣辣的飲品味道挺香,用了玻璃瓶裝著,可以自己倒進去有儀式感😌。杯子更換了做粉紅色,顏色很美欵📸。清香伯爵茶加上香甜蜜糖,口感順滑味道挺配合的。-▪︎Baileys Chocolate HKD$73用 Baileys 酒調配的朱古力,多了份獨特的香味,平常也喜歡飲的😍。甜而不膩的朱古力,散發著酒香味,酒味不會太重。-▪︎牛油果碎蛋貝果配沙律 HKD$83這款較健康的主吃,一分為二挺方便吃😚。貝果質感煙韌,牛油果碎蛋質感香滑,簡單調味感覺可以欵。再吃新鮮沙律菜,吃到飽飽欵。-▪︎炸魚卷配希臘乳酪醬 HKD$126這個一份有兩件,裡有多款配料口感豐富。熱辣辣的炸魚口感酥脆😚,肉質鮮嫰帶肉汁。沙律菜新鮮爽脆,餅皮挺有嚼感,醬汁酸酸的挺開胃。-▪︎西多士拌鮮果漿及雪糕配自家製海鹽焦糖醬 HKD$76金黃色的賣相味道很香,這個的西多真的YYDS!厚厚的鬆軟微脆,味道微甜惹味。配雪糕或海鹽焦糖醬各具特色,跟朋友一人

▪︎蜜糖伯爵茶鮮奶 HKD$44

▪︎Baileys Chocolate HKD$73

▪︎牛油果碎蛋貝果配沙律 HKD$83

▪︎炸魚卷配希臘乳酪醬 HKD$126

▪︎西多士拌鮮果漿及雪糕配自家製海鹽焦糖醬 HKD$76
金黃色的賣相味道很香,這個的西多真的YYDS!厚厚的鬆軟微脆,味道微甜惹味。配雪糕或海鹽焦糖醬各具特色,跟朋友一人一人開心Share吃☺️。
2024-05-29
牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $96份量好大份, 牛肉三文治伴蘑菇入面係勁多肥牛同蘑菇, 肥牛配蘑菇組合超夾,肥牛牛肉味濃! 沙律菜好新鮮, 好減膩, 再以清新檸檬醋醬作配襯, 口感豐富。生酮宇治抹茶忌廉卷 $61 以生酮宇治抹茶同抹茶忌廉作餡料,非常細滑, 抹茶味濃郁, 又唔會太甜! 自家製:香蕉蛋糕 $33散發濃郁果香味,加上鬆軟綿密嘅蛋糕質地。鮮奶咖啡 $47醇厚濃郁嘅咖啡,配滑順鮮奶,好香滑👍🏻蜜糖伯爵茶鮮奶 $44香醇嘅伯爵茶,再加天然蜜糖調和,搭配滑潤鮮奶,感覺好清新!

牛肉三文治伴蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $96

生酮宇治抹茶忌廉卷 $61

自家製:香蕉蛋糕 $33
散發濃郁果香味,加上鬆軟綿密嘅蛋糕質地。

鮮奶咖啡 $47
醇厚濃郁嘅咖啡,配滑順鮮奶,好香滑👍🏻

蜜糖伯爵茶鮮奶 $44
香醇嘅伯爵茶,再加天然蜜糖調和,搭配滑潤鮮奶,感覺好清新!
2024-08-22 0 瀏覽
Espresso Alchemy 海港城cafe 健康輕食為主😍香煎虎瑕配蘆荀辣蕃茄汁意粉~重蕃茄味,意粉掛汁忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯~好多雜菌,忌廉奶味同松露香都重😋🔥西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬~好鬆軟,配埋藍莓、士多啤梨、雲尼拿雪糕同海鹽焦糖醬,好正🥰生酮宇治抹茶忌廉卷~第一次生酮蛋糕,甜甜的😙 蜜糖青檸梳打宇治抹茶鮮奶大杯飲品,不太甜
Espresso Alchemy
海港城cafe 健康輕食為主😍
香煎虎瑕配蘆荀辣蕃茄汁意粉~重蕃茄味,意粉掛汁

生酮宇治抹茶忌廉卷~第一次生酮蛋糕,甜甜的😙

蜜糖青檸梳打
宇治抹茶鮮奶
大杯飲品,不太甜

2024-08-22 0 瀏覽
呢間本地品牌既CAFÉ有幾間分店 係本地精品咖啡烘焙品牌開設之前經過其他分店 發現裝修都各有特色餐廳係開放式 以拱門的設計圍住 感覺悠閒舒服 座位都唔少 有個梳化位好特別 自成一角假日餐廳都滿座 排左一陣先入到去除了精品咖啡 輕食都好多選擇 有意大利包 意大利飯 三文治 沙律 意粉 漢堡等等🐤青醬雞肉忌廉長通粉有幾件大大塊雞肉 雞肉嫩滑 青醬同忌廉沾滿每條長通粉🐟煙三文魚意大利飯砌成花形的煙三文魚好靚意大利飯粒粒分明 有唔少三文魚粒🍌自家製香蕉蛋糕好香既香蕉味 蛋糕鬆軟夠厚身 甜度適中🥛鮮奶巧克力 濃郁幼滑 凍飲消暑🍵宇治抺茶鮮奶 微苦的宇治抺茶配上鮮奶 正
之前經過其他分店 發現裝修都各有特色
好香既香蕉味 蛋糕鬆軟夠厚身 甜度適中
🥛鮮奶巧克力 濃郁幼滑 凍飲消暑
🍵宇治抺茶鮮奶 微苦的宇治抺茶配上鮮奶 正
2024-08-21 0 瀏覽
陪朋友係尖沙咀行街搵左間CAFÉ坐低抖下兼食下野補充體力呢間CAFÉ 有幾間分店 係本地精品咖啡烘焙品牌 係海港城分店有輕食同甜品 選擇都幾多餐廳係開放式 唔收加一服務費入座後自行去收銀位落單 然後店員就會送上食物🥯牛油果碎蛋貝果配沙律牛油果碎蛋綿密柔軟 貝果酥脆分成兩份 中間有唔少沙律菜係健康之選🥖檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治Panini外脆內軟 餡料豐富烤雞肉嫩 煙肉香口🍞西多士伴鮮漿果及雪糕配糖漿兩塊金黃色的厚多士加呍呢嗱雪糕仲有鮮果伴碟 好啱打卡可以揀配糖漿或自家製海鹽焦糖醬西多口感鬆軟 甜度適中🍵宇治抺茶鮮奶 有濃郁抹茶味 微苦配上香甜鮮奶 凍飲清涼解渴
陪朋友係尖沙咀行街

• 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治
  • 西多士伴鮮漿果雪糕配楓糖漿
  • 牛油果碎蛋Bagel
2024-08-19 0 瀏覽
提供多款西式菜、甜品及咖啡,擺盤精緻,質素高,價格中等,店員服務態度很好🥰 餐廳不提供預約服務,人流多,需要排隊稍候💁🏻‍♀️ 二人消費:$315 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🍄‍🟫忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 Mushroom Cream, Black Truffle Sauce and Parmesan Cheese Risotto ($111)✨推薦!超豐富蘑菇飯,醬汁濃稠,鹹香味十足🤤 份量多,飯粒軟硬適中,口感一流 好有水準👍🏻𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍨西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬 French Toast with Fresh Berries and Ice Cream with Homemade Salted Caramel ($76)✨有驚喜💕 賣相好吸引,多士外脆內軟,口感豐富,配搭雪糕及焦糖醬十分香甜😍
🥧自家製檸檬蛋糕 Homemade Loaf Cakes - Lemon Bread ($33)✨入口鬆化軟腍,檸檬味香甜,口味清新 好好味😚𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌☕️伯爵茶鮮奶巧克力 Earl Grey Chocolate ($48/Large)✨好喜歡這杯飲料~

二人消費:$315 🫧不設加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

入口鬆化軟腍,檸檬味香甜,口味清新 好好味😚

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
好喜歡這杯飲料~鮮奶朱古力味香濃,帶有陣陣伯爵茶味,味道平衡得好好,甜而不膩🥰🫶🏻

☕️巧克力咖啡 Mocha ($47/Large)✨
香濃不苦澀🥰
2024-08-19 0 瀏覽
好耐無黎!趁暑假送小朋友學嘢,同朋友食個快飯。鍾意呢度人流唔算好多,環境舒服,傾偈冇壓力。每次嚟我都一定叫青醬雞肉忌廉長通粉,因為佢通粉嘅軟硬度好有咬口,好啱我,雞又滑!水準keep到!朋友食齋就叫咗個菠菜芝士意粉,好creamy芝士味好香。我另外叫咗杯iced matcha latte,望住佢已經好療癒。甜品叫咗藍莓合桃蛋糕,一件$33超厚實超大件!有3隻味,仲有香蕉同檸檬,香蕉之前食過,都鍾意!但檸檬好似新出,下次有機會再試!因為每樣野嘅份量都算多,好飽!
好耐無黎!趁暑假送小朋友學嘢,同朋友食個快飯。

鍾意呢度人流唔算好多,環境舒服,傾偈冇壓力。

朋友食齋就叫咗個菠菜芝士意粉,好creamy芝士味好香。

༺ Espresso Alchemy ༻Cafe位置在海港城最入,有點難找🤣餐廳開放式座位,座位舒服,而且不收加一!🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬($76)西多士邊位脆脆的有焦香味!多士好鬆軟,用三塊薄方包再在中間搽果醬~ 帶蛋香及酸野果醬味😆而且有海鹽焦糖醬,感覺更特別!配埋雲尼拿雪糕好正🥰➳ 生酮宇治抹茶忌廉卷($61)蛋糕雖然是生酮,但同樣鬆軟~ 抹味中等,可更濃郁,而且抹茶忌廉creamy! ➳ 香煎虎瑕配蘆荀辣蕃茄汁意粉($131)一共有三隻蝦,重蕃茄甜味,辣味較少~ ➳ 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯($111)意大利飯好濕潤creamy, 重黑松露味!而且有好多菇!大粒細粒都有,有不同口感的😚➳ 蜜糖青檸梳打($38)➳ 宇治抹茶鮮奶($45)兩杯飲品都大大杯,青檸梳打好fresh, 抹茶鮮奶順滑~
༺ Espresso Alchemy ༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 西多士伴鮮漿果及雪糕配自家製海鹽焦糖醬($76)

➳ 生酮宇治抹茶忌廉卷($61)

➳ 香煎虎瑕配蘆荀辣蕃茄汁意粉($131)
一共有三隻蝦,重蕃茄甜味,辣味較少~

➳ 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯($111)

➳ 蜜糖青檸梳打($38)
➳ 宇治抹茶鮮奶($45)
兩杯飲品都大大杯,青檸梳打好fresh, 抹茶鮮奶順滑~

2024-08-17 0 瀏覽
喺尖沙咀想食輕食, 呢間Cafe係唔錯嘅選擇!🍵Matcha Latte (轉 Oat Milk)抹茶味道濃厚, 茶味與燕麥奶味平衡, 口感順滑🥪牛油果蕃茄芝士意大利三文治Panini 已預先切開一半, 方便食用~ 表面鬆脆, 裏面夾住新鮮蕃茄、牛油果🥑、芝士🧀, 牛油果熟度剛好, 好鍾意呢個配搭呢!另外我再加咗新鮮沙律菜🥗, 健康又夠飽肚!🥯三文魚菠蘿通心粉Bagel 烘過嘅Bagel香脆, 裏面煙煙韌韌, 菠蘿通心粉混入沙律醬, 呢個組合好特別!🍰自家製蛋糕每次嚟都一定會叫!藍莓核桃蛋糕好鬆軟, 有香甜藍莓味🫐, 仲加入好多脆合桃, 好食😋!
喺尖沙咀想食輕食, 呢間Cafe係唔錯嘅選擇!

🍵Matcha Latte (轉 Oat Milk)
抹茶味道濃厚, 茶味與燕麥奶味平衡, 口感順滑

🥪牛油果蕃茄芝士意大利三文治

🥯三文魚菠蘿通心粉Bagel

🍰自家製蛋糕

2024-08-14
  • Matcha Latte
2024-08-17 0 瀏覽
好鍾意呢個餐廳位置,需要職員幫忙佢哋嘅回應又快,但你用餐嘅時候佢哋又同你保持距離,好有私人空間。夏天冇乜胃口,叫咗佢煙三文魚沙律,好大份!啲沙律有好新鮮,配埋佢檸檬醋,好開胃。另外就試吓佢嘅豬頸肉漢堡,好口好大塊嘅豬頸肉,旁邊嘅炒雜菌好有驚喜,好香好消滯!個漢堡大份到⋯要逐層拆開嚟食先得。跟住就係我最愛嘅西多士!今次試佢哋嘅自家製海鹽焦糖醬。我最鍾意食呢間分店嘅西多士,因為佢哋有配雪糕,唔係間間分店都有。最後歎杯iced latte,啡味比以前濃咗,幾好!

最後歎杯iced latte,啡味比以前濃咗,幾好!

2024-08-12 120 瀏覽
每次去到尖沙咀海港城逛街,行到累了都會來這裏喝杯飲品休息一下。這次和朋友叫了兩杯飲品另加一個小蛋糕。▶️牛奶朱古力朱古力味道很香濃,加上牛奶的嫩滑非常不錯。濃郁的牛奶配搭微微苦的朱古力味道非常合襯。▶️抹茶牛奶這裏的抹茶牛奶很濃郁,抹茶的微苦味與牛奶的奶香混合在一起,味道很有層次▶️ 生酮蛋糕這裏的生酮蛋糕是必點的,很適合愛吃又怕會肥的朋友。蛋糕口感很紮實,內裏的cream很幼滑。由於口感很紮實,和朋友share剛剛好。

▶️牛奶朱古力

▶️抹茶牛奶

▶️ 生酮蛋糕
2024-08-10 167 瀏覽
呢間Cafe嘅餐碟同杯用咗Rosy Pink配色少女心大爆發🥰🥰晚巿食物價錢合理,份量足以同朋友開心share雖然屬商場開放式座位,但亦唔會太嘈 ,可以同朋友邊食邊傾👍🏼🌼 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 雞胸嫩滑入味,沙律菜鋪滿半隻碟,份量十足配上檸檬醋醬好清新開胃🌼 菠菜芝士意粉配忌廉汁 素食人士健康之選忌廉汁濃稠,意大利煮得軟硬適中,菠菜唔會overcooked,上碟仍然保持翠綠嫩,唯整體味道較淡🌼 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 好香黑松露味,雜菌粒粒豐富口感意大利飯鋪滿巴馬臣芝士薄片,醬汁濃郁得嚟都不會太膩🌼蜜糖伯爵茶鮮奶 用Mini牛奶玻璃樽裝住,飲嘅時候自己倒入杯入面,好有Sense香濃伯爵茶配微甜蜜糖溝鮮奶,味道順滑🌼 伯爵茶朱古力 估唔到連朱古力都有拉花😆朱古力味超濃,但都無搶去伯爵茶嘅香唔會太甜
呢間Cafe嘅餐碟同杯用咗Rosy Pink配色
少女心大爆發🥰🥰
晚巿食物價錢合理,份量足以同朋友開心share

🌼 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
雞胸嫩滑入味,沙律菜鋪滿半隻碟,份量十足
配上檸檬醋醬好清新開胃

🌼 菠菜芝士意粉配忌廉汁
素食人士健康之選
忌廉汁濃稠,意大利煮得軟硬適中,

🌼 忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯
好香黑松露味,雜菌粒粒豐富口感
意大利飯鋪滿巴馬臣芝士薄片,醬汁濃郁得嚟都不會太膩

🌼蜜糖伯爵茶鮮奶
香濃伯爵茶配微甜蜜糖溝鮮奶,味道順滑

🌼 伯爵茶朱古力
估唔到連朱古力都有拉花😆
朱古力味超濃,但都無搶去伯爵茶嘅香
唔會太甜
2024-08-10 182 瀏覽
個人認為係連鎖cafe中CP值唔錯嘅一間,食物選擇多得黎環境唔錯,海港城呢間仲有適合打卡嘅圓形拱門!🍞西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家製海鹽焦糖漿 $76每次必食嘅甜品🤤!可自選maple syrup或者salted caramel,西多士外皮微酥脆,咬落鬆軟,內餡帶士多啤梨果醬🍓,灑上糖粉裝飾,搭配口感順話嘅雲呢拿雪糕🍦、士多啤梨同藍莓。🐮牛肉三文治拌蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $96三文治包皮烤得脆口,帶牛油香味,搭配油脂味香嘅軟嫩牛肉同滑嫩蘑菇🍄‍🟫,食落有飽足感。另有清新嘅沙律菜同番茄仔,減低膩口感。🍚忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $111飯粒入口濕潤飽滿,忌廉黑松露醬順滑,味道濃郁又撞上芝士香,層次豐富,食完大滿足!🍵Uji ceremonial matcha latte $40拉花靚,入口茶香甘醇,奶香更濃郁,口感順滑無茶渣口感。除左單點佢地仲有lunch set menu,價錢更抵食,食物送到檯但仲唔收加一。

🍞西多士伴鮮漿果及雪糕配楓糖漿或自家製海鹽焦糖漿 $76

🐮牛肉三文治拌蘑菇及沙律配檸檬醋醬 $96

🍚忌廉黑松露醬配雜菌芝士意大利飯 $111

拉花靚,入口茶香甘醇,奶香更濃郁,口感順滑無茶渣口感。

📍 Espresso Alchemy (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖———————————————香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 (💰: 129 hkd) 意粉煙韌彈牙,香煎虎蝦超大隻,總共有三隻,每隻都肉質爽彈,意粉中間夾雜着少少蘆筍食落好有口感,醬汁方面蕃茄汁除咗酸酸甜甜,仲有少少微辣,怕辣嘅朋友可能要小心啲😆 我自己就幾鍾意!青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治(💰: 75 hkd)Panini外脆內軟,夾住烤雞肉,加埋青醬嘅清新香味同埋蕃茄,好夾得來又解膩,足料豐富食完都已經幾飽~生酮花生醬黑巧克力忌廉卷 (💰: 61 hkd)呢款無麩質的生酮甜品食完都冇咁有罪惡感哈哈,花生醬配黑巧克力味道好濃郁,好彩係黑朱古力所以食落都唔會太甜,而忌廉卷質地鬆軟綿滑,下次有機會我都想試佢嘅宇治抹茶味👍🏻凍宇治抹茶鮮奶(💰: 48 hkd)天氣咁熱都一定要飲凍野,今次揀咗宇治抹茶鮮奶,味道唔算好濃郁,但我鍾意佢唔會太甜~整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽抵食:🐽🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽🐽🐽服務:🐽🐽🐽🐽🐽
📍 Espresso Alchemy (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖
———————————————
香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉
(💰: 129 hkd)

青醬烤雞蕃茄芝士意大利三文治
(💰: 75 hkd)

生酮花生醬黑巧克力忌廉卷
(💰: 61 hkd)

凍宇治抹茶鮮奶
(💰: 48 hkd)

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽