2021-09-30 29 瀏覽
呢個cafe已經第3次光顧,今次帶姐姐嚐下呢度既咖啡,佢平時都會飲咖啡的~|朱古力咖啡^:mocha係我既愛,基本上係cafe都會叫的~cappuccino:姐姐既最愛,唔係好苦,又可以提神。|青醬烤雞意大利三文治^:味道好清新,panini夾到外脆內軟,而且雞肉份量好多,每一口都食到雞肉哦~好滿足哦~|厚切意大利煙肉卡邦尼意粉^呢個意粉係幾好食,但佢敗筆在於煙肉太鹹,雖然厚切會食到好豐富既肉質,但實在太鹹啦!

cappuccino:姐姐既最愛,唔係好苦,又可以提神。

飲咖啡係一種態度,沖咖啡或現場享受一杯咖啡,Espresso Alchemy係屬於你既選擇。環境寧靜,拱門設計係尖沙咀店既打卡特色,現場侍應熱情有禮,完全無顯得不耐煩,休閒好去處。Risotto – Salmon Two-ways ($125)同行朋友揀左煙三文魚意大利飯,其他餐廳可能只有上面點綴幾塊煙三文魚,然而Espresso Alchemy係連飯裡面都充滿三文魚,睇得出落足料。Risotto – Mushroom Cheese ($99)我都鍾意意大利飯,因意大利飯飽肚,我偏愛配箘類,素食者既愛。今次將黑松露轉戰芝士,芝士香味好突出。French Toast (Maple syrup) ($69) 雲呢拿雪糕與多士,有雪糕與心太軟既效果,冰冰又暖暖的。多士鬆軟,中間仲有果醬夾層,食完真的好滿足。Sparkling Black ($49)我點左杯咖啡,無揀拉花版本,sparkling比較特別,好以唔係周圍都有得賣。入口甜甜的,可以係呢度搵到,意外之喜。

Sparkling Black ($49)

2021-09-28 79 瀏覽
💎總評分:7.5/10-Weekend 嚟到harbour city間間都排長龍🤕,想食輕食所以揀左呢間 cafe,要等人齊先可以入座!Cafe本身有幾間分店,半自助形式,見好多人都會同佢嘅紅拱門打卡,可借當日太多人,寶寶就同紅拱門無緣了😢。1️⃣ Cajun Chicken and Pineapple Burger $105中間夾住原塊菠蘿🍍嗰樣忍唔住諗起M記嘅出品🍔。但此堡不同彼堡,雞PA厚得嚟夠嫩滑,鐘意佢用左cajun調味,醬汁適中,不錯~薯粒🥔都夠入味。2️⃣ French Toast with Fresh Berries and Ice Cream $69鐘意甜D嘅人可以揀佢地自家制嘅caramel🍬,不過小編就偏好maple syrup,toast中間有薄薄嘅一層strawberry jam食落無咁漏👍🏻。雪糕無咩特別,不過欣賞佢用碟仔上,唔會溶到周圍都係。如果麵包係用brioche就更好了!-環境服務:⭐⭐食物質數:⭐⭐⭐打卡指數:⭐⭐⭐
💎總評分:7.5/10

環境服務:⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2021-08-14
在尖沙咀找間CHILL的CAFE也不易,在人來人往的這一區四處都是人,竟然給我們在這海港城邊邊的OPEN AREA找到這隱世CAFE,旺中帶靜,帶悠閒FU環境:不錯!半開放式設計解決了大多的餐廳侷促問題,也可以察看玻璃窗外面的環境服務:侍應頗忙碌,但保持禮貌食物:CUPPUCINO 普通 $38似模似樣的,味道CREAMY又帶咖啡豆特有的香,不錯宇治抹茶鮮奶 大 (轉燕麥奶)$42+2很喜歡這搭配,抹茶微澀,但又沒有咖啡那麼濃的焦香跟咖啡因其口感CREAMY味道似極了牛奶,但又沒有牛奶那種過於濃厚的滯膩感,對腸胃感覺很好,喝完沒有喝奶的不適感,很好這肯定是對奶敏感的人的救星,因為他們還有杏仁奶跟豆奶!只是+2而已虎蝦車里茄意大利飯$125虎蝦大隻彈牙,意大利飯CREAMY帶茄香,沒有過甜過膩什麼的,而且米芯也熟,不俗了全日早餐$139很豐富又別有特色的全日早餐,他們的牛角包外皮脆,味道甜,炒雜菇很香,培根很爽脆,蜜瓜很甜超多汁!加上煎蛋跟濃味得很的腸仔,其實真的很飽肚!

旺中帶靜,帶悠閒FU

環境:

服務:
侍應頗忙碌,但保持禮貌

食物:
CUPPUCINO 普通 $38
似模似樣的,味道CREAMY又帶咖啡豆特有的香,不錯

宇治抹茶鮮奶 大 (轉燕麥奶)$42+2
很喜歡這搭配,抹茶微澀,但又沒有咖啡那麼濃的焦香跟咖啡因

虎蝦車里茄意大利飯$125

全日早餐$139
很豐富又別有特色的全日早餐,他們的牛角包外皮脆,味道甜,
炒雜菇很香,培根很爽脆,蜜瓜很甜超多汁!
加上煎蛋跟濃味得很的腸仔,其實真的很飽肚!
2021-09-26 37 瀏覽
估唔到海港城都有間咁舒適嘅Cafe,幾啱行街行到攰,食下野飲杯嘢,叉一叉電。.青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83這個沙律夠晒健康,沙律菜夠新鮮,配上檸檬醋醬,味道好清新。平時食雞胸肉都係偏淡味和不夠嫩,但這裏的雞胸肉用青醬調味後,變得惹味,而且肉質都嫩滑。.厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $97意粉煮得剛剛好,食落口感彈牙,每條都沾滿了卡邦尼汁,夠晒creamy。厚切煙肉和雜菌粒都不少,增加口感。.西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69西多士微煎後,食落外脆內軟,散發着陣陣蛋香,配上酸甜嘅士多啤梨醬夾心,感覺清新。加上雲呢拿雪糕和自家製焦糖醬,味道真的不錯!.飲品 :宇治抹茶鮮奶 $38鮮奶巧克力 $38兩杯嘅拉花圖案都好精美,前者抹茶味香濃,帶有茶味的甘香;而後者朱古力味都好濃郁,好岩朱古力控。

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $83

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $97

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69

飲品 :
宇治抹茶鮮奶 $38
鮮奶巧克力 $38
2021-09-22 1479 瀏覽
因疫情關係,已很久没有跟妹妹妹外出吃飯了。近排疫情還算受控制。就跟妹妹妹外出吃晚飯。已很久没有和妹妹一起飲咖啡,吃漢堡包了。所以今天就選了海港城的Espresso Alchemy來試試, 果然也没有令我們失望。如果你喜歡飲咖啡, 你也可以不妨試一下吧。這Cafe的咖啡有十多種可以選。latte, cappucino, mocha, flat white當然有。還有其他如氣泡黑咖啡, 冷泡咖啡等。手沖茶有約10種選擇。我點了一杯Flat white, 咖啡香滑, 以後想飲咖啡, 又多一間cafe選擇了。而妹妹則點了一杯果香紅茶。妹妹說入口有陣陣果餘茶香味。要了香草牛肉堡伴黑松露沙律醬, 份量大。牛肉堡是這間Cafe自家製的。吃完一大個牛肉堡已很飽了。 我喜歡所配的松露醬。我是松露控來的, 加了松露沙律醬,把整個牛肉堡都升華了。女生是有兩個胃的,無論如何飽, 都可以空位吃甜品。最後我們選了西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬。這個甜品賣相一流, 吃起時更時滋味百倍。

• 西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
2021-09-22 33 瀏覽
今天放工跟好姊妹飯聚, 姊妹介紹了海港城的Espresso Alchemy。我最喜歡嘆咖啡。好姊妹真的知道我的心意. 果然没有認識錯這個好姊妹。Coffee有差不多15種。我選了穩陣的的flat white 澳白咖啡。Flat white端上枱時, 拉花的效果已夠吸引。飲落時,更是綿滑的。要了一個煙三文魚意大利飯。廚師煮這個煙三文魚意大利飯不俗,有咬口和質感。我們也要一個西多士伴鮮果漿果雪糕配焦糖漿。嘩! 又是很吸引的甜品, 怎叫我們不愛它呢, 西多士軟綿。美味! 好姊妹跟我說這間Espresso Alchemy cafe, 會再encore。

• 西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬
2021-09-21 824 瀏覽
Espresso Alchemy (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖📢難得放假梗系要同男朋友去拍下拖先,架車就決定泊左系海港城就開始慢慢行,睇下有咩正野可以買。行到咁上下就開始搵野食啦!咁岩俾我見到上次間Espresso Alchemy,原來海港城都開左一間既,因為上次系美麗華食過覺得吾錯,咁今日就決定再試下呢間餐廳既其他美食啦。👉🏻蘑菇芝士意大利飯 $98一粒粒嘅蘑菇再撈埋啲意粉都幾match,而且蘑菇嘅份量都好多,基本上每一啖都會食到蘑菇。👉🏻煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $85呢個三文魚沙律好抵食,夠晒大碟,一碟入面有約六塊既三文魚,而且仲要系大大舊添呀,同時配有好多沙律菜、火箭菜、蕃茄、橄欖,再配上檸檬醋醬,成個感覺就好Fresh👉🏻 西多士伴鮮果槳果雪榚配楓糖漿或自家制焦糖醬 $69小編今次揀左自家制焦糖醬配西多士,咁個醬就吾太甜既。個西多士共有三層,中間有一層系揸左少少果漿,但味道吾系好濃。三層既西多士帶俾我好滿足既感覺,配上雪糕更正!👉🏻Milk Chocolate $38拉花既牛奶巧克力,吾講以為系咖啡,感覺好特別!而且朱古力既味道吾會好甜,又好
Espresso Alchemy (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

👉🏻蘑菇芝士意大利飯 $98

👉🏻煙三文魚沙律配檸檬醋醬 $85

👉🏻 西多士伴鮮果槳果雪榚配楓糖漿或自家制焦糖醬 $69

👉🏻Milk Chocolate $38
拉花既牛奶巧克力,吾講以為系咖啡,感覺好特別!而且朱古力既味道吾會好甜,又好夠朱古力味。

👉🏻Matcha Latte
清淡得來有點綠茶味,健康之選

📢餐廳環境: 餐廳分為兩邊,一邊係用餐區,另一邊就係點餐區,客人需要在點餐時自己前往點餐區點餐。而一啲用品例如水,牙籤等等都是以自助形式擺放,所以都幾方便。咁店舖既空間也很大,可以有足夠嘅私人空間與朋友一起進食晚餐。
2021-09-19
2021-09-21 182 瀏覽
📍Espresso Alchemy📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖.難得weekend🙎🏽‍♂️話陪我出去行下街, 去到海港城港威果邊發現呢間復古風格既cafe☕️.以往去親旅行好鍾意搵啲當地小cafe飲杯咖啡傾下計坐成個晏就, 估唔到香港而家連大商場都有呢類既cafe🥰.Cafe分開2個section, 一邊係落order既counter, 另一邊係dining area, 方便啲只係takeaway既客人買完野就可以直接離開😌.如果係dine-in既客人, 店員會serve你坐低先, 然後俾個menu你睇, 揀好心水食物同飲品就可以去counter落單, 食物飲品ready好之後, 店員就會將佢地送到你面前, 等你唔洗走2轉😚.青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83青醬=Pesto sauce係用香草製成, 用黎醃雞胸肉不油不膩, 雞肉以慢煮形式處理, 保留雞肉既鮮味亦令雞肉唔會overcook, 岩晒想減肥既朋友仔🤫沙律菜有好多唔同款式, 羅馬生菜, 牛油生菜, 火箭菜, 配埋檸檬醋汁酸酸甜甜, 好refresh, 作為starter非常適合厚切意大利煙肉配卡邦尼意
📍Espresso Alchemy
📮尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G104號舖

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 HKD83
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 HKD97
厚切煙肉帶有煙燻香味, 咸度適中, 意粉煙韌彈牙, 掛上忌廉同蛋液, 非常邪惡😈正宗既Carbonara係比較乾身, 而呢度既版本絕對做到呢個效果
厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉

虎蝦車厘茄意大利飯 HKD129
賣相好colourful, 一望到已經覺得好開胃🤭廚師用左蕃茄醬汁煮意大利飯, 將蕃茄既甜味同酸味慢慢燴入左飯入面, 食落每一啖都有好香濃既蕃茄香味, 而且時間控制得恰到好處, 令意大利飯好有咬口, 飯上面放左3隻煎香左大大隻既虎蝦🦐, 蕃茄同蝦簡直係完美既combination
虎蝦車厘茄意大利飯

鮮奶巧克力 HKD38
唔好咖啡既我最愛飲熱巧克力🍫上面既拉花好靚, 飲落係濃郁既朱古力味, 配埋鮮奶更香滑
鮮奶巧克力

凍巧克力咖啡 HKD47
Mocha 既朱古力粉同咖啡豆既比例平衡得剛剛好, 唔會搶左對方嘅味道, 飲唔到black coffee既人實會鍾意😉
餐牌上面好多菜式都好吸引, 希望下次黎嘅時候可以再試多幾款唔同既item🤗

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回頭基率:💨💨💨💨
#nonstopeatingdiarycafe
#nonstopeatingdiary咖啡室
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀

虎蝦車厘茄意大利飯
鮮奶巧克力
1K
2021-09-21 44 瀏覽
海港城除了shopping 之外,其實仲有一間性價比高的cafe, 就是Espresso Alchemy,每次shopping 完就必定會到呢間歎番下。餐廳環境時尚,打卡位又多, 圓拱形設計感舒適, 而且座位又舒服,價錢合理。「青醬雞排沙律 」大大份,沙律菜又新鮮,雞肉嫩腍 , 百吃不膩,健康又高質營養,健康及減肥恩物。最新推出「Tacos with hot sauce 」肉絲香口, 餡料滿滿, 餅底麥味香濃,加上hot sauce 更添味道層次。甜品我愛「 藍莓蛋糕 」香甜又美味, 蛋糕鬆化, 配料有粒粒藍莓及合桃,值得一試。 「Sparking Black」 口感清爽,咖啡有果香,夏日炎熱, 解渴一流。「Citron Vodka」 入口甜甜香香, 非常順喉, 後感帶微的酒精,超爽。

• BlueberryBread
  • CitronVodka
  • 青醬雞排沙律
2021-09-20 20 瀏覽
今晚太掛住佢地嘅青醬雞肉長通粉所以結果又黎左食XD青醬雞肉長通粉,水準依然KEEP 到,雞肉依然相當軟嫩。香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉就係我女朋友食嘅,大大隻嘅虎蝦,再加上綠油油嘅蘆筍,睇見都覺得好吸引。甜品我地每人都叫左一個,我就簡左藍莓蛋糕,蛋糕好軟熟而且有淡淡嘅藍莓香味,蛋糕仲有D 合桃令層次更分明,而令一個甜品就係西多士伴鮮果漿雪糕配楓糖漿,西多士中間有鮮果漿做餡。熱朱古力就係我地兩個人SHARE 嘅,香濃得黎仲好滑,如果唔係趕時間走一定會坐喺度慢慢嘆。
今晚太掛住佢地嘅青醬雞肉長通粉所以結果又黎左食XD
青醬雞肉長通粉,水準依然KEEP 到,雞肉依然相當軟嫩。

2021-09-18 19 瀏覽
呢間餐廳係miramall就食得多,係harbour city嘅分店我都係第一次試!餐廳裝修好有風格!拱門設計同光猛燈光都坐得好舒適,好適合打卡!入座前店員都好有禮貌講解嗌野食同唔嗌野食齋飲分別嘅用餐時間!青醬雞肉忌廉長通粉 $97青醬加上忌廉非常香,而且非常滑!雞肉嘅質素令我好深刻!分量多食極都食唔晒之外,雞肉絕對冇諧霎霎嘅感覺!非常嫩!檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69唔知做乜琴日真係好想食雞,所以又叫多咗一個雞肉嘅主菜!panini微微燶燶地非常香口,有雞肉有煙肉啱晒食肉獸!西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69幾有驚喜嘅一個甜品!西多即叫即整、外脆內軟,中間加咗士多啤梨醬都幾特別,鍾唔鍾意呢個配搭真係見仁見智😂配埋個雲呢拿雪糕同埋伴碟嘅士多啤梨同埋藍莓真係錦上添花!最後同友人咗杯iced latte同iced matcha latte,嚟到嘅時候奶啡分明,慢慢用飲筒攪勻佢心靈感到好自癒!咖啡非常香!非常出色!

青醬雞肉忌廉長通粉 $97

檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69

西多士伴鮮漿果雪糕配自家製焦糖醬 $69

2021-09-02
  • 青醬雞肉忌廉長通粉
每次去海港城shopping 完,都會嚟呢間cafe飲杯咖啡坐下同朋友吹下水,交流下啲戰利品,今日又再嚟啦!餐廳打卡地標拱門設計,好多人都為呢個拱門嚟打卡✨Flat white 呢間咖啡嘅Flat white比例、口感我都好鐘意!第一口微香奶泡,細幼嘅奶泡綿綿濃密,之後滲出香濃咖啡✨Mocha朱古力味香醇濃郁,咖啡味慢慢滲出,微微奶香與咖啡完美融合,最岩唔鐘意咖啡酸、苦嘅朋友飲✨Risotto - Mushroom cheese 上面薄薄芝士攪勻黑松露意大利飯,仲可以輕輕拉絲,飯質偏硬似傳統意大利飯,入口有口感, 黑松露味非常香濃,值得一試!✨French Toast西多士 可以揀楓糖醬或焦糖醬,今次試楓糖醬食落甜甜,微微脆香✨Tacos極推!呢間餐廳食過3 次,次次都必點烤過嘅肉配外層薄薄墨士哥薄餅,入面芫荽同洋蔥作調味,鐘意嘅仲可加辣醬,味道非常香濃!

餐廳打卡地標拱門設計,好多人都為呢個拱門嚟打卡

✨Flat white
呢間咖啡嘅Flat white比例、口感我都好鐘意!
第一口微香奶泡,細幼嘅奶泡綿綿濃密,之後滲出香濃咖啡

✨Mocha

✨Risotto - Mushroom cheese

✨French Toast

✨Tacos
極推!呢間餐廳食過3 次,次次都必點
  • 蘑菇芝士意大利飯
2021-09-16 43 瀏覽
呢間 咖啡店經常帶客來,無論環境,坐位都比較舒適,可慢慢傾。隨了鐘意嚟度嘅咖啡外,還喜歡食物,最近好似有新菜式,於是乎到來試吓。牛油果多士沙律牛油果配蕃茄,顏色好美。麵包多士烤得脆脆有口感。墨西哥夾餅配慢煮豬肉慢煮豬肉份量不少,肉質不嚡口。沙沙醬和青檸汁的配搭,酸酸地好開胃。夾餅質感是軟綿的。整體來說有新鮮感。香蕉蛋糕呢間咖啡店的香蕉蛋糕我好喜歡。香蕉味道顯著。Cappuccino 最後一杯咖啡當然不少得。

牛油果多士沙律
牛油果配蕃茄,顏色好美。
麵包多士烤得脆脆有口感。

墨西哥夾餅配慢煮豬肉
慢煮豬肉份量不少,肉質不嚡口。
沙沙醬和青檸汁的配搭,酸酸地好開胃。
夾餅質感是軟綿的。整體來說有新鮮感。

香蕉蛋糕
呢間咖啡店的香蕉蛋糕我好喜歡。香蕉味道顯著。

Cappuccino
最後一杯咖啡當然不少得。

2021-09-10
仲有 10 日中秋節喇 !!!趁著小朋友返了學就約了友人到海港城食個晏再去拎月餅Espresso Alchemy 除了美麗華商場店海港城也有分店,純白色裝潢,空間寬闊,環境舒適靠窗的圓拱形靚靚打卡位好受歡迎的 ~~11:30AM - 2:30PM 有多款 lunch set 提供儍媽點了份 ... 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 (HK$97)午餐包了杯 regular size Single Origin Brew Coffee意粉沾滿香濃又 creamy 的芝士蛋黃醬再配上厚切意大利煙肉,咸香濃郁,啖啖肉好滿足飲奶啡就要 +HK$10但是這日不太夠瞓,極需一杯香濃的黑咖啡提提神巴西的 fruity 咖啡豆,飲到果酸和花香味,飲起來較清爽友人冇咩胃口,只點了支解渴消暑的 ... 冷泡雲南滇紅茶 (HK$63)儍媽好貼心的加配了件 Homemade Loaf Cakes (HK$+31) 一起分享可以揀藍莓合桃蛋糕、香蕉蛋糕或咖啡合桃蛋糕儍媽揀了 ... 藍莓合桃蛋糕蛋糕烘暖才上枱,很香牛油味蛋糕面有很多合核,食起來軟綿又有酥脆口感,甜度不太高裡面仲有大大粒藍莓,加上莓果香,味道更豐富,很
仲有 10 日中秋節喇 !!!
趁著小朋友返了學
就約了友人到海港城食個晏再去拎月餅
Espresso Alchemy 除了美麗華商場店
海港城也有分店,純白色裝潢,空間寬闊,環境舒適
靠窗的圓拱形靚靚打卡位好受歡迎的 ~~
意粉沾滿香濃又 creamy 的芝士蛋黃醬
再配上厚切意大利煙肉,咸香濃郁,啖啖肉好滿足
飲奶啡就要 +HK$10
但是這日不太夠瞓,極需一杯香濃的黑咖啡提提神
可以揀藍莓合桃蛋糕、香蕉蛋糕或咖啡合桃蛋糕

儍媽揀了 ... 藍莓合桃蛋糕
蛋糕烘暖才上枱,很香牛油味
蛋糕面有很多合核,食起來軟綿又有酥脆口感,甜度不太高
裡面仲有大大粒藍莓,加上莓果香,味道更豐富,很好吃 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
午餐
  • 藍莓合桃蛋糕