2019-07-17 67 瀏覽
係朗豪坊隔離既朗晴坊不嬲都有唔少野食 我地今次去既就係係5樓既一間西餐廳☺️ 呢到既座位都係梳化 所以坐得好舒服😌晚餐既set 價錢$98-208 我地又想食飯又想飯扒 所以就叫左個2人套餐 可以揀一個飯/意粉同一個扒類🤤 我地揀左試蕃茄忌廉海蝦燴意大利飯同香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁🤩 呢個蕃茄忌廉海蝦燴意大利飯真係超級好食‼️‼️ 蕃茄既酸味中和左忌廉既膩 所以食落好和諧 微微酸甜好開胃 一d都唔會膩 飯既軟硬適中 海蝦又好彈牙👅 令人食完一啖接一啖👍🏻👍🏻而肉眼扒我地叫5成熟 扒都幾厚身 5成熟就岩岩好 好嫩好juicy 配埋脆脆薯角好滿足😋套餐包左餐湯/沙律同餐飲🍹 我地就加錢配左杯朱古力曲奇沙冰同芒果沙冰 曲奇沙冰仲食到粒粒曲奇碎 芒果沙冰又夠fresh 超冰涼 抵食🌟

蕃茄忌廉海蝦燴意大利飯
香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁

蕃茄忌廉海蝦燴意大利飯
香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
2019-07-17 53 瀏覽
頭盆係甘荀南瓜湯,甘荀味清甜,湯料打得好幼滑。田園沙律d火箭菜幾清新,黑醋汁酸酸甜甜幾開胃。香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁,配菜有甘荀仔、炸薯角同西蘭花。羊架煎到五成熟啱啱好,鮮嫩多汁。香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵,大蝦開邊煎到好香脆,蝦腸都挑得好乾淨。意粉有d墨西哥辣椒幾惹味,辣味到中段開始變強。玫瑰柑桔柚子梳打,入面放左玫瑰花乾,散發出淡淡玫瑰花香。柑桔柚子加上氣泡豐富嘅梳打水,口感清爽又唔會過甜。薄荷朱古力咖啡沙冰,朱古力咖啡味幾香濃,但蓋過左薄荷味,如果加一兩片薄荷葉會更好。

頭盆係甘荀南瓜湯,甘荀味清甜,湯料打得好幼滑。
甘荀南瓜湯

田園沙律d火箭菜幾清新,黑醋汁酸酸甜甜幾開胃。

玫瑰柑桔柚子梳打

薄荷朱古力咖啡沙冰
2019-07-09
玫瑰柑桔柚子梳打
薄荷朱古力咖啡沙冰
2019-07-16 15 瀏覽
🔎旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層「旺角閨蜜聚腳西餐廳」- Dream Cafe(旺角)喺繁囂嘅都市可以搵到一間俾你同閨蜜坐低慢慢談心嘅餐廳真係好難得。餐廳內裝修簡約而優雅,環境舒適,加上座位寬敞,足以令忙碌嘅都市人放下生活上煩憂,輕鬆傾談及細味品嚐美食。而且牆身更貼上特色嘅鐵塔圖案,俾你同閨蜜打卡留念,留下難忘回憶。二人套餐($308)頭盆:精選是日餐湯及沙律餐湯係椰菜湯,超級足料,每淡都有椰菜粒入口,真係好滿足。再配合黑醋汁沙律,酸酸甜甜,好開胃,好清新,最岩係依嗰淡淡夏天度食,岩哂健康嘅你!主菜:香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁每次叫肉眼扒都好驚肉質過硬,冇咩味,但係今次嘅肉眼扒就俾咗我哋好大驚喜。我哋叫咗七成熟,肉質不但嫩滑仲好鮮甜、入味。再點上什菌燒汁,酸甜適中,味道好夾。配合埋鹹味適中嘅薯條,真係冇得輸。食肉控嘅你又點會吾鐘意依份肉眼扒!主食:番茄忌廉海蝦繪意大利飯意大利飯質感吾錯,一啲都吾流,而且仲好足料,成碟飯有五六隻大蝦,而且每淡都有番茄粒入口添,成功將意大利飯嘅層次upgrade。不過味道略酸,適合鐘意酸味嘅朋友。飲品:茉莉花茶、咸檸檬梳打茉莉花茶茶味香濃,拎起杯花茶已
🔎旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層
「旺角閨蜜聚腳西餐廳」- Dream Cafe(旺角)

二人套餐($308)
頭盆:精選是日餐湯及沙律

主菜:香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁

主食:番茄忌廉海蝦繪意大利飯

飲品:茉莉花茶、咸檸檬梳打
茉莉花茶茶味香濃,拎起杯花茶已經聞到陣陣茉莉花味。餐廳仲好細心係餐牌列出各類花茶嘅功效,鐘意花茶又追求健康嘅你又點可以錯過!另外杯咸檸檬梳打好清甜、解渴,咸檸檬醃製好入味,一啲都吾馬虎,係最好嘅消暑飲品。

🍽8/10
2019-07-13 33 瀏覽
約人食飯最怕唔就腳,由其是一大班人嘅時候,「遲五分鐘⏰」、「 塞緊車🚗」、「就快到就快到🏃🏻‍♂️」,各種藉口都令你唔知Book幾點好,唔知係邊到食飯最方便到大家🤨Dream Cafe一間小小樓上Cafe就幫你解決曬所有煩惱🤩!旺角站行兩分鐘就到!仲要不限時比你任坐,就算朋友未到都可以上去坐住諗定食咩先🤓,唔洗係條街到咁on居居等!「香焗香草蜜糖無骨春雞🐔」好食!皮脆肉嫩,皮上嘅蜜糖令雞皮更加好味😋而且隻雞無已經去骨,食落口淡淡肉,就算有小小朋友嚟食都唔怕🥰!呢到環境好舒服,好清靜,好適合朋友聚會,傾計食野😉

呢到環境好舒服,好清靜,好適合朋友聚會,傾計食野😉
餐湯(唔記得名)
香焗香草蜜糖無骨春雞
2019-07-09
早餐
餐湯(唔記得名)
香焗香草蜜糖無骨春雞
2019-07-12 23 瀏覽
14年前已經有Dream cafe, 以前間唔中都會上下去,呢幾年少左。今次再和2位朋友去,訂了晚上9點30,經開飯喇訂位儲飛行里數,而且餐牌單點75折。 可能真係已經好多年 感覺開始殘舊,留意倒應該轉左老闆,成個感覺唔同左。點左圖中5樣食物另外3杯飲品,以為份糧會比以前少但係無,食物份糧keep倒, 味道同以前係爭啲。個焗薯皮直情唔好食,黑松露闊條麵軟硬度差少少但味道ok,蜜糖腸同煙鴨胸意粉ok,個扒12安 好大份 ,我叫3成 上到枱over3成都預左 唔太過份可接受,係肥膏多左少少 但係味道ok ge。我叫左桃花茶 for排毒 真係一飲20分鐘見效😂。埋單折實502,cp真係好高,環境一定係嘈 想靜未必合適,收12點 好適合收夜嘅人。
2019-07-06
$168 (宵夜)
2019-07-11 86 瀏覽
11周年西餐Cafe店出去旺角睇戲,食定個晚餐醫飽肚。平時都會喺朗晴坊呢幢大廈食嘢,喺樓下見到個餐牌都幾啱食,價錢都OK,11周年添,就上咗去食。餐廳裝修得都幾休閒,暗暗嘅燈光,都幾浪漫,加上cafe有精飲品提供都啱一班朋友坐低飲杯嘢,吹下水。兩個人叫左二人套餐,A1,B4,送湯或者沙律同埋嘢飲兩杯。忌廉湯個忌廉湯保留左少少薯仔粒,所以有咬口,唔會剩係得cream味,在自己加胡椒粉,yummy。A1香辣蒜片海鮮意大利麵呢個意粉炒得幾好,係用橄欖油炒嘅,乾身,意粉唔會好濕,所以都好彈牙,加埋蒜片,辣椒炒,食落好開胃。材料都OK,有蜆肉,蝦,帶子同埋青口,都叫做幾豐富,份量都唔算細碟,飽肚。B4香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁呢個肉眼扒叫咗medium rare,呢塊扒有少少肥膏,煎完都唔會好乾身,加上我係叫medium rare,所以塊肉都幾juicy。有個雜菌汁,同埋有少少蔬菜,紅蘿蔔做伴碟,補充番啲纖維都好。最後嘆番杯熱擰水同熱檸茶,等睇戲。
11周年西餐Cafe店

出去旺角睇戲,食定個晚餐醫飽肚。

兩個人叫左二人套餐,A1,B4,送湯或者沙律同埋嘢飲兩杯。

忌廉湯

忌廉湯

香辣蒜片海鮮意大利麵
香辣蒜片海鮮意大利麵

A1香辣蒜片海鮮意大利麵

B4香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁

檸茶及檸水

最後嘆番杯熱擰水同熱檸茶,等睇戲。

2019-07-08
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
2019-07-08 31 瀏覽
朋友介紹旺角朗晴坊呢間Cafe, 樓下等𨋢時見到poster發現開業11週年,餐廳環境舒適,燈飾裝了很多隻酒杯,好特別🤗揀了個二人餐,有餐湯/沙律、兩個主菜、甜品同飲品,平均每人百零蚊,主菜選了"牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯" + "香草加拿大豬鞍配胡麻醬" 無諗過質數咁高,意大利飯好有口感,最想推介係塊豬鞍,好厚肉,一d都唔鞋,入口好有肉汁👍🏻👍🏻👍🏻飲品選擇多,真心推薦😋半開房的廚房,全部都是即製的。見火光紅紅,像大排檔廚房一樣好有獲氣,質數絕對超愈外面的連鎖餐廳,價錢唔貴,能在旺角聚多餐廳競爭下的Cafe能經營多年,果然係有佢吸引之處👍🏻
餐廳環境舒適,燈飾裝了很多隻酒杯,好特別🤗
2019-07-08
  • 香草加拿大豬鞍配胡麻醬
  • 牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯
2019-07-08 37 瀏覽
旺角多樓上café就係人都知,今次我就同朋友嚟到砵蘭街既Dream Cafe黎食晚飯。我地叫左個二人套餐,揀左要豬胺同埋蕃茄意大利飯。另外,每個餐都有包野飲同埋餐湯/沙律。首先黎左既係餐湯同埋沙律。湯係菌湯,飲落十分濃郁,有質感。沙律落左沙律醋,酸酸甜甜好醒胃。嘢飲方面,香蕉朱古力入面真係有香蕉肉,配埋朱古力嚟飲,相當不俗。特濃朱古力朱古力味好濃,亦都好大杯。豬胺好厚好大份,擺盤亦都十分精美。切開豬胺,見到佢入面仲呈粉嫩色,生熟控制方面做得十分出色。肉質食落外脆內嫩,配埋胡麻醬黎食,味道一流。伴菜嘅薯角炸得十分香脆,十分好吃。番茄忌廉海蝦燴意大利飯亦做得唔錯,番茄忌廉汁好香濃,意大利飯軟硬亦都適中,最後海蝦食落亦都爽口,配埋一齊食十分好吃。整體來講今餐係服務同埋食物質素方面都相當不俗,而且每碟食物份量都頗大,唔使驚食唔飽。

香蕉朱古力

特濃朱古力
香焗加拿大豬胺配胡麻醬
番茄忌廉海蝦燴意大利飯
2019-07-08 25 瀏覽
嚟到旺角睇戲之前梗係要依下肚啦👻,俾餐廳名Dream Cafe吸引左入黎, 環境同裝修都幾有特色,用紅酒杯做燈掛喺天花上面, 餐廳非常熱鬧,好多朋友聚餐中🤭, 我哋點咗個2 人餐,價錢都親民,$3️⃣0️⃣8️⃣,包括2個主菜,2個沙津同埋2 杯飲品。.🥣A2牛肝菌忌廉汁燴雜菌雞肉意大利飯: 呢個飯都幾大集燴,食落去每啖都有唔同嘅菇菌同雞肉,個汁調得比較creamy🙂..🥩B4香煎紐西蘭鮮肉眼扒雜菌燒汁: 呢塊肉眼扒煎得生熟程度剛剛好, 多肉汁 冇乜筋位可以成塊都食得, 呢個價錢呢個質素💎CP值高😋!~~~~~~~~😋味道: 7/10📸賣相: 6/10🛋️環境:6/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 7/10💲人均:$160⏪回頭率:70%~~~~~📍Dream Cafe旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層~~~~~
~~~~~~~~
😋味道: 7/10
📍Dream Cafe
旺角砵蘭街215號朗晴坊5樓全層
~~~~~
2019-07-05 39 瀏覽
點了二人套餐 |$308Menu A + B 部分各選一-A/ 蒜香黑松露炒什菌闊條麵 黑松露的香味和入口之後的味道都較淡反而炒香的蒜味更為突出雜菌混合粟米粒炒香後 加入闊條麵之中麵條質感煙韌有咬口 亦炒至較乾身-B/ 香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁一份有兩件羊架 🐑羊架熟的程度點了五成熟一刀切下去非常順滑 沒有筋位脂肪比例也較高 除了有油香味外入口的羊酥味也濃厚配菜的薯角和菜 沾上牛肝菌燒汁後也能吃得岀羊的香氣 -二人套餐配有精選餐湯或沙律,飲品兩杯
點了二人套餐 |$308
脂肪比例也較高 除了有油香味外
入口的羊酥味也濃厚
配菜的薯角和菜 沾上牛肝菌燒汁後
也能吃得岀羊的香氣 -
二人套餐配有精選餐湯或沙律,飲品兩杯
蒜香黑松露炒什菌闊條麵
2019-07-04 68 瀏覽
今次黎到朗豪坊隔離幢大廈朗晴坊,呢幢大廈每層都有獨立餐廳。今次揀咗去cafe,想坐得舒服d。cafe設計簡約,燈光比較柔和,全部都係sofa位。放工後坐底係禁舒適的位,真係太relax會想訓覺添😴😴😴多數5知點咩就會點二人餐😂😂呢到有十款主食比客人選擇,配精選是日餐湯或沙律🥗。A區係飯麵類,B區係肉類。今次試呢2款都係cafe推介,有👍🏻的。🧡二人套餐 $308🧡西蘭花🥦餐湯我本身好鍾食西蘭花,入口嘗到啖啖西蘭花蓉,如果可以creamy d就勁好。A區🧡香辣蒜片海鮮意大利麵一上碟就已經聞到蒜香味,有勁多海鮮包括:蜆肉、帶子、青口、蝦等。整碟不會辣,味道比較清淡。B區🧡香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁羊架點了七成熟,雖然羊架很厚肉,切開還帶點紅,但入口軟林,配上燒汁會更好味。最鍾意係配菜有薯角,好特別😂😂會包2杯$29蚊的飲品我就加咗$4點了🧡蜂蜜奶茶勁好味,飲到甜甜的蜂蜜加上奶茶香味。

🧡二人套餐 $308

🧡香煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁

會包2杯$29蚊的飲品
我就加咗$4點了
🧡蜂蜜奶茶
勁好味,飲到甜甜的蜂蜜加上奶茶香味。

2019-07-04 37 瀏覽
相識也是緣分,今日同好姐妹終於有時間可以見下面,我哋決定揀間cafe 坐吓hea吓girl talk 吓。我哋去左Dream Cafe, 香港人呢排真係壓力爆燈,嚟發吓夢都好!我哋叫咗二人set, 跟咗餐湯、Salad。主菜我哋揀咗香辣蒜片海鮮意大利麵,香煎紐西蘭鮮肉眼扒配雜菌燒汁。個意大利麵真係好好味,軟硬適中又夠入味,無得彈!而個肉眼扒好有份量,肉汁鮮味,抵讚!飲品方面我朋友揀左青蘋果梳打,佢飲咗一口就讚話唔似得出面有啲有藥水味。我想養生瞓得好啲,所以揀咗薰衣草花茶,估唔到個花茶咁香,配上蜜糖真係好正啊。

而個肉眼扒好有份量,肉汁鮮味,抵讚!

2019-07-03 49 瀏覽
今次呢間係朋友簡既,簡簡單單食餐飯,旺角就最方便啦。叫左個二人餐,一個紐西蘭肉眼5成熟,一個蒜香黑松露炒雜菌闊面,洋甘菊花茶,荔枝沙冰。個蕃茄湯好濃郁,味道剛剛好,唔會over沙律,不過不失紐西蘭肉眼5成熟-好大塊,肉質好juicy,五成黎講over左少少,但唔影響味道,全晚最鍾意呢個菜式,外層煎香,內裡仍然好冧,有少少油脂。蒜香黑松露炒雜菌闊面-消消地,唔好咁滯,淡淡既蒜香,仲有啲雜菌同粟米,二人餐開心些牙就岩晒洋甘菊花茶,好多花,仲有蜜糖,隨你喜愛荔枝沙冰大熱天時飲,爽同朋友傾左成晚,都幾relax

個蕃茄湯好濃郁,味道剛剛好,唔會over

沙律,不過不失

洋甘菊花茶,好多花,仲有蜜糖,隨你喜愛

荔枝沙冰大熱天時飲,爽

同朋友傾左成晚,都幾relax
2019-07-02 68 瀏覽
烤雞好嫩滑呀,連雞胸部分都多汁,絕對食唔到鞋既口感。醃料用上香草同蜜糖,調味岩岩好。烤雞下面有西蘭花,椰菜花同蘿蔔,再多點菜會好d健康d嘛,仲配左薯角,咸咸地,正,林左少少唔夠脆但整體都好好味終於都食到煙韌帶點彈牙闊條麵,good!配料有菇同粟米,炒得幾香沙律唔係配沙律醬,太好喇無咁肥,佢配左醋,酸酸地好開胃,yummy份量太少喇,好味既餐湯士多啤梨沙冰同芒果沙冰,我諗叫其他野飲好d⋯⋯最後一句,沙發好坐!對我黎講坐得舒服好重要😄

烤雞好嫩滑呀,連雞胸部分都多汁,絕對食唔到鞋既口感。

醃料用上香草同蜜糖,調味岩岩好。

香焗香草蜜糖無骨春雞配燒烤汁全隻

終於都食到煙韌帶點彈牙闊條麵,good!
配料有菇同粟米,炒得幾香

沙律

份量太少喇,好味既餐湯
餐湯

士多啤梨沙冰同芒果沙冰,我諗叫其他野飲好d⋯⋯

最後一句,沙發好坐!對我黎講坐得舒服好重要😄

2019-07-02
5 分鐘 (堂食)
餐湯
2019-07-02 33 瀏覽
每次當這店員工遞送每碟食物都送錯本人,一係隔離枱食物送錯給本人,一係將本人落了單食物給了别枱,又不看清枱號,搞咩?服務質素真係巧低,改善下吧。這店地方真細,又窄,不能再吸引到再來😠由於沒有通知本人只得兩小時入坐時間,所以與朋友進食時或傾談時,不段催促我們結帳離開,不理就表達說話,令人土厭!怎能下次幫襯呀😈
服務質素真係巧低,改善下吧。
這店地方真細,又窄,不能再吸引到再來😠
帳離開,不理就表達說話,令人土厭!
怎能下次幫襯呀😈
2019-06-28