2019-06-15 25 瀏覽
又來旺角 周圍都人頭湧湧到了晚餐時間 發現原來朗豪坊附近有個叫朗晴坊的地方有間樓上cafe睇落唔錯 於是入去一試我們order了一個二人套餐包了餐湯或沙律兩個主菜和飲品🍽餐湯-羅宋湯非常濃味足料 酸酸甜甜開胃醒晨 打頭陣相當唔錯🍽牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯有大量什菌和雞肉 忌廉汁很香很creamy飯煮得煙韌沒有過淋整體配合得很好 🍽和煎澳洲羊架配牛肝菌燒汁羊架大件厚肉 外面煎到少少金黃食落無羶味 肉質鮮嫩 亦保留到肉汁燒汁沒有過鹹 有淡淡牛肝菌香🍽凍青蘋果綠茶很清新 是夏天必喝的飲料🍽凍榛子朱古力有很香的榛子味朱古力味很濃飲落夠滑不太甜餐廳座位舒適 有大量梳化位頗適合朋友聚會 😉
又來旺角 周圍都人頭湧湧

朱古力味很濃
飲落夠滑不太甜

餐廳座位舒適 有大量梳化位
頗適合朋友聚會 😉
5 分鐘 (堂食)
2019-06-15 32 瀏覽
喺朗豪坊睇完戲就搵野食,因為依家Cafe大廈正正喺朗豪坊隔離,所以就過嚟試吓我地選擇咗一個二人套餐,$308都唔算貴玫瑰檸檬紅茶,初頭睇同普通檸檬茶冇乜分別,但一飲落去玫瑰味真係好重,有驚喜😛睇落平平冇奇,但原來南瓜味好濃,甜度剛剛好,好快已俾我地飲哂黑松露味重,有小小辣辣地反而更加惹味,連埋啲什菌加埋粟米粒粒一齊炒,味道更加豐富全晚最鍾意食呢個,豬扒上邊有滿滿嘅胡麻醬,而豬鞍都處理得好好,一啲都唔鞋,配埋有麻醬嘅沙律同脆薯,好好食🤤總括嚟講同朋友都滿意今餐質素,可以下次再encore

我地選擇咗一個二人套餐,$308都唔算貴
青蘋果綠茶
南瓜忌廉湯

蒜香黑松露炒雜菌闊條麵

總括嚟講同朋友都滿意今餐質素,可以下次再encore
南瓜忌廉湯
蒜香黑松露炒雜菌闊條麵
2019-06-15 17 瀏覽
朗豪坊戲院隔離嘅大廈一直知道有好多cafe今次過嚟求其想一家去試一試 貪方便同埋等一陣間9:30果場戲餐廳雖然唔係好大長方形擺到十幾張枱 氣氛幾好 見到本身Menu上面嘅選擇人套餐都有大部份 所以直接叫咗個二人套餐A4 +B4樣貌唔算吸引 好似冇咩配料咁但係味道好足味 意粉都好有拗口有手工意粉嘅口感 本身認為呢間唔係扒房牛扒都唔會覺得有咩期待佢嘅5×係差少少會熟左d 但係個牛扒好林好入味 冇根 所以相對於個意粉我係幾滿意如果唔想去朗豪坊排餐死 可以黎幢大廈尋下寶
朗豪坊戲院隔離嘅大廈一直知道有好多cafe

但係個牛扒好林好入味 冇根
所以相對於個意粉我係幾滿意

如果唔想去朗豪坊排餐死 可以黎幢大廈尋下寶
2019-06-15 17 瀏覽
又到每月談談心的Cafe 晚聚今次揀左另一間,係正朗豪坊旁的朗晴坊地點好方便,係雅蘭附近,E出口一出,係戲院隔離個入口上,方便食完搭車走,第二日仲要番工😭 門口有個好靚靚既design 熱鬼辣辣,一坐低叫左野飲先。每人叫左一杯唔同味一齊share 飲。杯朱古力Oreo 沙冰真的好好飲😍😍😍😍😍😍叫左一個牛扒5成熟,一個羊扒7成熟,嫩口多肉汁,唔會好似食拖鞋咁,超高質!!!😋😋😋😋另外叫左兩個main, 個粉是素食來的喔! 但食落唔會口淡淡,仲好濃黑松露味,good good!下次聚會可以encore 👍🏻👍🏻😄
又到每月談談心的Cafe 晚聚
今次揀左另一間,係正朗豪坊旁的朗晴坊

門口有個好靚靚既design

下次聚會可以encore 👍🏻👍🏻😄
2019-06-13
  • 香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
1K
2019-06-13 29 瀏覽
第一次到朗晴坊的樓上cafe,從大廈的大堂看來以為是較簡陋的,但想不到上到樓上後便另一大番風味。加了雪景的招牌真的有點夢幻的感覺。加上鐵塔的點綴,雖不是有如置身外地,但也很配合餐廳的名字。二話不說地點了肉眼扒,份量大不在話下,邊邊的肥膏叫人又愛又恨,就是這肥膏才特別有牛味,但又怕多吃不好,不過也忍不住要淺嚐這份肥美。肉質方便也很好,軟軟的,易入口。配上黑松露汁很滋味。甜品是經典的Tiramisu,這裡的質感較為實一點,但也美味。加了酒,味道顯得更加獨特,不太甜,反而多了一份甘味。美滿的完結。
加了雪景的招牌真的有點夢幻的感覺。
加上鐵塔的點綴,雖不是有如置身外地,但也很配合餐廳的名字。
肉眼扒
Tiramisu
2019-06-12
肉眼扒
Tiramisu
2019-06-12 10 瀏覽
一直對旺角嘅樓上Cafe冇咩好感,總覺得食物質素一般,但呢一間樓上Cafe令我改觀左。以價錢來講真係好抵食,而且味道唔錯,對得住個價錢。我同朋友點左一個二人套餐,跟沙律或者餐湯、兩款主食同埋兩杯飲品。未計加一$308。沙律菜係普通嘅款式,份量偏少冇咩特別。香辣蒜片海鮮意大利麵,有淡淡嘅蒜香味再加少少辣味。配料有蟹柳、帶子、菇同埋大蝦,都算幾足料,而且味道都唔錯。香煎紐西蘭肉眼扒配菌燒汁,牛扒超級大塊,而且煎得啱啱好七成熟。咬落完全唔會有筋,啖啖都食得落肚,讚!伴碟嘅薯菜都係熱辣辣炸好嘅,燒汁嘅味道亦好香好惹味。加左少少錢叫咗兩個洋甘菊花茶。食完咁多野飲番個清清地嘅茶,消一消滯。除左茶之外,仲有唔同口味嘅咖啡同埋朱古力可以選擇。

2019-06-02
2019-06-11 22 瀏覽
辛苦工作了一日當然要吃些好東西慰勞一下自己啦,走來旺角這間餐廳食飯~這間餐廳位置易搵,環境坐得幾舒服,空間感都算足,衛生都ok。番茄忌廉海蝦燴意大利飯 賣相一般般,但是分量比較足,海蝦有五隻,每一隻都好大好新鮮,食落仲好爽口添。我哋揀咗紐西蘭肉眼扒,份量相當充足無諗過呢個價錢 會有咁重磅嘅牛扒食到,牛扒底有西蘭花同薯角,吸晒啲醬汁 真係啖啖都係驚喜,肉汁相當鮮嫩,真係唔怪得之咁多人點這個。蜂蜜奶茶的味道都幾特別特別,不太甜同時亦都感受到蜂蜜感覺。總括來說我同朋友都覺得還可以,下次有機會再試試其他菜式。

番茄忌廉海蝦燴意大利飯

我哋揀咗紐西蘭肉眼扒,份量相當充足

蜂蜜奶茶的味道都幾特別特別,不太甜同時亦都感受到蜂蜜感覺。

總括來說我同朋友都覺得還可以,下次有機會再試試其他菜式。
2019-06-10
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-09 20 瀏覽
今日同朋友去朗豪坊睇戲,睇完肚餓就去搵野食,朋友話戲院旁邊朗睛坊有間樓上西餐廳幾好食,就費事行咁遠,決定上返去食,搭升降機上5樓叫dream cafe,門面裝修都是圍著歐洲做主題,巴黎鐵塔和有一些噴雪,吊燈是水晶燈,餐牌有各種意大利粉,我們決定點了2人套餐,在套餐裡面選A+B,A香煎紐西蘭肉眼扒配雜菌燒汁和B海鮮意大利粉,有是日例湯南瓜海鮮湯和沙律菜,大熱天時,飲品方面當然要夠凍,就點了士多啤梨沙冰和咖啡曲奇沙冰,我覺得杯咖啡曲奇沙冰比較好飲,感覺超抵飲,至於牛扒點了五成熟,新鮮肉嫩夠juicy,海鮮意大利粉海鮮好味夠新鮮,係個汁唔夠濃上唔到粉條,有改善既空間。

2019-06-08 34 瀏覽
朋友介紹下黎左呢間樓上café食番餐好既。我地黎既時間係八點,呢間café係五樓。去到既時候個場都非常爆好多人。餐廳環境雖然稱不上好靚好豪華,但係絕對係乾淨同舒服,好適合兩個人係到食野。我地兩個人嗌左個二人套餐set A+B。頭盤係南瓜湯同沙律。南瓜湯徝得一讚,佢唔係金寶湯溝出黎,係好足料同好濃南瓜味。沙律就唔大唔細,份量岩岩好,菜都好新鮮,卜卜脆。我地兩個人就嗌左個dinner set for 2, A2牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯同埋B3香焗加拿大豬鞍配胡麻醬。豬鞍一黎到勁大,連埋舊骨,爭啲以為係羊架黎。豬鞍好厚,目測有兩厘米厚,啖啖肉。煎得唔會老,切出黎仲係粉紅色,肉質好嫰,胡麻醬同豬鞍都好夾。好惹味。呢個豬鞍有薯格配埋,薯格都幾好食,炸得岩岩好,外脆內軟。另一個主菜係牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯。呢個係另一個值得推介既野。飯好煙韌,同埋好入味,忌廉汁好香,啲汁都好濃。呢個飯入面有啲雞肉令成件事提升,更加有咬口。最後我地嗌左一杯荔枝特飲同咖啡特飲,兩杯野飲都算中上水平,好解渴。

2019-05-31
  • 牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯
  • 沙律
  • 南瓜湯
  • 炭燒美國極黑豬鞍配胡麻醬
2019-06-08 27 瀏覽
朗晴坊隱藏了不少特色餐廳,今日兔子就和朋友來到5/F的Dream Cafe,裝修以深色為主,空間寬敞。吊燈用了酒杯做設計,可見小店的一點心思。是日兔子和朋友點了二人套餐,有兩份主食,湯和沙律和飲品。先來雜菜湯和沙律。想一讚這個小沙律,菜新鮮,調味也很開胃!之後先來的主食是香焗加拿大住豬鞍配胡麻醬。份量慷慨,肉質有咬口,但不至於會太乾,胡麻醬豐富食物層次,配搭得宜。再來的是蒜香黑松露雜菌炒闊條麵。蒜頭味香口,黑松露滲出特有的風味,麵條炒得不油不膩,爽口彈牙。吃完主食後,我們才叫餐飲。朋友點的是熱朱古力,她笑說這已經是她的飯後甜品。兔子點選的是化胃氣的桂花茶。吃了豐富的晚餐,來一杯清清的熱茶就最好不過了!

是日兔子和朋友點了二人套餐,有兩份主食,湯和沙律和飲品。

先來雜菜湯和沙律。想一讚這個小沙律,菜新鮮,調味也很開胃!

2019-06-04
2019-06-08 13 瀏覽
閨蜜想食西餐 👨‍🍳 於時訂咗位於朗廷坊嘅"dream cafe" 來到餐廳門口,紅色牆身用上巴黎鐵塔作背景👍 餐廳設計簡約,梳化坐位好坐🛋燈飾設計特別 😚Dinner set有十款,另外有二人套餐,👀落好多款都啱食😋, 仲有小食, 飲品選擇都唔少 ,仲有花茶添😌 揀咗二人套餐$308.00🍽,另外包$29.00樓下飲品☕ 香辣蒜片海鮮意大利麵🍝~ 有蝦、蜆肉、魷魚、帶子、蟹柳, 微辣刺激開胃, 意粉煮得好到位,不錯吃😋 香焗加拿大豬鞍配胡麻醬🥩~ 幾大份,有肉汁, 配胡麻醬食, 又唔錯喎😋 主餐份量好足,所以今次冇位食甜品😆 玫瑰花茶🌹+$29.00 香蕉朱古力鮮奶🍌+$19.00~🍌味濃、甜味正常😚👩‍⚖啱曬去🍽,chill吓嘅地方, 價錢合理, 值得推薦😊

揀咗二人套餐$308.00🍽,另外包$29.00樓下飲品☕

雜菜湯

香辣蒜片海鮮意大利麵🍝

香焗加拿大豬鞍配胡麻醬🥩

~ 幾大份,有肉汁, 配胡麻醬食, 又唔錯喎😋

主餐份量好足,所以今次冇位食甜品😆

玫瑰花茶🌹+$29.00

香蕉朱古力鮮奶🍌+$19.00

~🍌味濃、甜味正常😚

2019-06-05
2019-06-03 1426 瀏覽
旺角,相信是每一個八九十後學生時代的回憶,記得還是學生的時候,吃飯的預算就沒有那麼充足,只可以去又平又好食嘅地方,同時又想環境好嘅,可以同同學仔一齊傾下偈或者約會。所以嚟講,當年嘅dream cafe就係我學生時候嘅飯堂,估唔到隔左咁多年,呢間cafe仍然屹立不倒,所以今日就去回味一下入到餐廳,果然又係同之前一樣,裝修都維持得唔錯,尤其是盞燈係用杯嚟造成嘅,非常特別,而且座位都係一樣咁寬敞,啱曬我同老友傾計慢慢食食物方面我哋揀咗個二人餐,可以揀兩個主菜,我哋就一於試下佢嘅招牌菜喇忌廉湯同沙律前菜可以二揀一,忌廉湯粟米蓉非常多,朋友話整體都唔錯嘅,唔會整到好杰沙律都係新鮮嘅,仲加咗啲醋,食落都係fresh 蒜片香辣海鮮意大利麵意粉非常足料,就咁數都有成五六種海鮮,除咗青口,蜆肉,魷魚,大蝦等等之外,最令我意外就係有帶子,絕非一般普通餐廳祇有蟹柳粒嘅海鮮麵。佢嘅意粉亦都炒得好乾身,少少辣同有少少蒜蓉味,整體感覺係唔錯嘅香焗加拿大豬鞍配胡麻醬呢度菜真係令我喜出望外,豬胺非常厚肉,食起上嚟亦都係好腍,咬落去肉汁都好澎湃,亦都有豬胺獨有嘅味道。講真,呢件扒真係好食過唔少更加高級嘅餐廳,而且仲平過

忌廉湯同沙律
沙律都係新鮮嘅,仲加咗啲醋,食落都係fresh

蒜片香辣海鮮意大利麵

香焗加拿大豬鞍配胡麻醬
呢度菜真係令我喜出望外,豬胺非常厚肉,食起上嚟亦都係好腍,咬落去肉汁都好澎湃,亦都有豬胺獨有嘅味道。講真,呢件扒真係好食過唔少更加高級嘅餐廳,而且仲平過佢哋添,絕對係推介

洋甘菊花茶
花茶帶有陣陣嘅洋甘菊味,同時花茶亦都配有蜜糖,要幾甜就可以自己選擇,飲落都幾舒服,亦都幫助睡眠嘅

香蕉朱古力
朋友飲哩個,佢話香蕉味都好突出,所以係幾好飲嘅

總結就係,雖然過咗咁多年,但佢依然係價廉物美,食物質素好像比前幾年更加有進步,所以我應該會繼續喺呢度嘅常客
  • 炭燒美國極黑豬鞍配胡麻醬
2019-06-02 78 瀏覽
約朋友食飯,九龍區首選去旺角,貪呢到唔同類型嘅食肆都有。要舒舒服服傾下偈,當然要揀間好坐的cafe。今日行完Lego商場, 去咗附近朗晴坊的dream cafe, 好在有預早訂位, 晚飯時間都幾多人, book咗位就唔使喺等。餐廳環境舒適, 燈光柔和,座位以梳化櫈為主, 同朋友傾下偈就算坐耐啲都冇問題。晚餐有好多選擇, 有set dinner,又有A+B二人套餐。 價錢好大眾化, 三百零蚊已有兩個主菜, 餐湯同埋兩杯飲品。最終我哋揀咗A+B二人套餐,A. 香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵B. 香煎澳洲羊架配牛肝菌汁是日餐湯係南瓜湯, 濃濃的南瓜香味,十分幼滑,仲有小小南瓜蓉。沙律配上日式沙律汁, 酸酸甜甜十分醒胃大蝦肉質鮮甜爽口, 意粉唔會過淋有咬口, 配上酸酸辣辣嘅醬汁, 非常惹味羊架份量十足非常厚肉, 我哋叫咗五成熟啱啱好, 外皮煎得香脆內裹嫩滑配菜有香脆嘅薯角、 西蘭花、 紅蘿蔔仔, 非常健康。碎朱古力曲奇沙冰, 香濃嘅朱古力味, 甜度啱啱好, 而且沙冰十分棉滑另外叫咗玫瑰花茶好驚喜係全set茶具,加埋蠟燭底座甘樣畀我哋, 花茶要泡5至10分鐘, 等茶味慢慢滲出嚟, 然之後再配上

最終我哋揀咗A+B二人套餐,
A. 香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利麵
B. 香煎澳洲羊架配牛肝菌汁

沙律配上日式沙律汁, 酸酸甜甜十分醒胃

大蝦肉質鮮甜爽口, 意粉唔會過淋
有咬口, 配上酸酸辣辣嘅醬汁, 非常惹味

配菜有香脆嘅薯角、 西蘭花、 紅蘿蔔仔, 非常健康。

另外叫咗玫瑰花茶

好驚喜係全set茶具,加埋蠟燭底座甘樣畀我哋, 花茶要泡5至10分鐘, 等茶味慢慢滲出嚟, 然之後再配上蜜糖。 簡直想心悅目完美配搭。

臨走嘅時候,見到隔離枱嘅pizza,好似好正, 下次再嚟嘅時候一定要試下
店員非常有禮貌, 為我安排座位的waitress, 用心為我推薦餐牌菜式

• 香煎大蝦配墨西哥香辣蕃茄意大利粉
2019-06-02 41 瀏覽
今天約了朋友,這裡環境感覺不錯的,剛來沒多久人便開始多,兩個人點了一個Set for 2 人才 $308 可以選A+B,這價錢感覺挺合理的🥰選了A5這個燴意大利飯幾出色番茄忌廉海蝦燴意大利飯,聞落好香既蕃茄味☺️燴飯嘅番茄汁好多,中間有少少粟米粒,酸酸甜甜,而且佢仲落咗少少白酒落去煮,令到海鮮、蝦嘅鮮味更加突出,大蝦爽囗彈牙,個人挺喜歡的B5是香煎澳洲羊假配牛肝菌燒汁這個光看主餐牌上的圖片已經覺得很吸引羊肉就5成熟,肉汁依然可以保持住系肉嘅中間是日餐湯香味極濃的蕃茄湯,入口還有粒粒的蕃茄碎,挺舒服的感覺。沙津 是他他沙津點飲品只需補回差額便可本來想吃甜品,可是吃太飽沒點,下次才來吃甜品

選了A5這個燴意大利飯幾出色
番茄忌廉海蝦燴意大利飯,聞落好香既蕃茄味☺️
燴飯嘅番茄汁好多,中間有少少粟米粒,酸酸甜甜

B5是香煎澳洲羊假配牛肝菌燒汁
這個光看主餐牌上的圖片已經覺得很吸引
羊肉就5成熟,肉汁依然可以保持住系肉嘅中間

是日餐湯
香味極濃的蕃茄湯,入口還有粒粒的蕃茄碎,挺舒服的感覺。

沙津 是他他沙津

點飲品只需補回差額便可

本來想吃甜品,可是吃太飽沒點,下次才來吃甜品
  • 香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁
  • 沙律
  • 蕃茄忌廉海蝦燴意大利飯
2019-06-02 28 瀏覽
今天同太太和女兒在旺角行左一日街之後,經過朗晴坊見到嘅Dream Cafe,看到餐牌上的食物都幾啱心水,於是打算同家人在這間餐廳吃晚餐。我們點了牛肝菌忌廉汁燴什菌雞肉意大利飯,香煎紐西蘭鮮肉眼扒配什菌燒汁,粟米西湯,最後餐茶是峰密奶茶,抽子密。首先這個牛肝菌忌廉汁不是太濃烈,配以彈口嘅雞肉,可以話係味道恰當,其中這個飯配上這個汁亦不是太creamy。另外一個是七成熟的肉眼扒配上這個什菌燒汁,充分反映出牛扒的鲜味,而什菌燒汁亦不會奪去肉眼扒的鮮味,最後在餐飲方面,這個蜂蜜奶茶的味道可以話係相當特別,不太甜同時亦都感受到蜂蜜感覺,而熱柚子密可以說是味道適中。特別值得一讚是這間餐廳的服務員服務態度可以話係充滿熱誠和服務態度一流。