2022-11-22 523 瀏覽
揚起布幔,以為保留大牌檔獨有風格。綠色鐵皮、木製長枱、摺椅等元素,加上庶民風味,提供種類繁多的餐點。乍眼一看,餐廳佈局優雅,與餐廳名稱看似風馬牛不相及。但內部設計巧妙,有休閒格調的吧枱、有寬敞寫意的梳化座位。 (1) 燒美國西冷牛扒 + 黑松露燒汁硬要說西式餐點與大牌檔的共通之處,便是上餐迅速及食物熱度。賣相、味道算是水準之上。唯燒汁不夠濃稠,未能沾上牛扒,整體味道會較為分離。 餐廳供應的菜式領域十分廣闊。有港式小炒:咕嚕肉、乾炒牛河;有東南亞地道:海南水晶雞配油飯;有泰色風味:冬蔭公海鮮湯。對於聚首一堂,又能滿足各人的口味及需要,尚算不錯的餐廳。

(1) 燒美國西冷牛扒 + 黑松露燒汁
燒美國西冷牛扒

2022-11-13
燒美國西冷牛扒
2022-10-24 408 瀏覽
旺角清新舒適大牌檔成日返工都經過呢間大牌檔今次喺第二次食,第一次無特別寫今次夜晚再嚟食,餐廳環境好大好寬敞設計好清新舒服😌我地叫咗海鮮炒飯,賣相一般但個飯炒得幾香,不太乾,恰到好處鮮蝦新鮮爽口彈牙另外叫咗大啡菇,一樣賣相一般但味道可口美味,一個不夠喉😂最後還有炭燒豬頸肉嘩!不得了!呢個真喺好好味完全鎖住肉汁,咬下去才滲出香濃肉汁入口滋味無窮🥰DPD大牌檔 (旺角)旺角砵蘭街244號遠東旺角銀行大廈地下B2-B4號舖
旺角清新舒適大牌檔

成日返工都經過呢間大牌檔
今次喺第二次食,第一次無特別寫

今次夜晚再嚟食,餐廳環境好大好寬敞
設計好清新舒服😌

我地叫咗海鮮炒飯,賣相一般
但個飯炒得幾香,不太乾,恰到好處
鮮蝦新鮮爽口彈牙

另外叫咗大啡菇,一樣賣相一般
但味道可口美味,一個不夠喉😂

最後還有炭燒豬頸肉
嘩!不得了!呢個真喺好好味
完全鎖住肉汁,咬下去才滲出香濃肉汁
入口滋味無窮🥰

DPD大牌檔 (旺角)
旺角砵蘭街244號遠東旺角銀行大廈地下B2-B4號舖
2022-10-21 330 瀏覽
如果當呢度係大排檔, 可以不來, 如果當呢度係茶餐廳, 去隔離果間應該會好D。下午一點午餐時候到,冇乜人,進店時沒有人招呼,自行選擇座位,亦沒有奉上餐牌,純粹以桌上的QR code自己解決,零服務。叫左兩個lunch set, 沙爹牛肉炒粿條 ($98) 及蒜香欖油煙肉肉碎意粉 ($78), 連湯及飲品。可惜全部中伏!食品方面,炒粿條只係得個名,其實是勁多獻汁的沙牛炒河,零沙爹味,只得甜味。蒜香欖油煙肉肉碎意粉,個碟好大,但份量只得幾啖(三住)架咋,仲要等左20分鐘再三催促先上檯! 服務方面,更加不濟,簡單lunch set,乜都要催促,而且沒有跟進,兩個lunch set,只有一碗湯,另一碗湯, 前後催左幾個店員都冇理過,外加的小吃 (炸雞軟骨) 由落單到食完 30分鐘都無黎過,中間亦有多次催促! 咁既質素,係有加一服務費!唯一最快既“服務”就係埋單,完!從此唔會再幫襯
2022-10-21
2022-10-01 275 瀏覽
門口望落好靚以為係好貴嘅餐廳。經過門口,睇睇餐牌,原來都唔算貴,比一般茶餐廳貴少少。入到去,地方乾淨,最正係冇茶餐廳嘅迫同嘈音,仲有服務員帶位餐牌西餐(例如:意粉,据扒)、泰菜(例如:冬蔭公湯,咖哩配薄餅,海南雞飯)、中菜(例如:炒粉麵,撈烏冬)都有得食今次叫左午餐(跟湯同野飲)同炒米粉。穫仔豉椒炒蜆米粉$148,蜆肉算多但係米粉餅煎得唔夠乾身,食到落底個粉索哂味好鹹午餐:飛驒和牛熔岩芝士漢堡配黑松露薯條🍟配薯仔湯+咖啡$168。條條薯條都沾滿左黑松露個包淋滿左芝士醬,包入面有少少千島醬,蕃茄同生菜,塊漢堡夠哂厚同軟熟值得encore
入到去,地方乾淨,最正係冇茶餐廳嘅迫同嘈音,仲有服務員帶位

今次叫左午餐(跟湯同野飲)同炒米粉。
穫仔豉椒炒蜆米粉$148,蜆肉算多
但係米粉餅煎得唔夠乾身,食到落底個粉索哂味好鹹

午餐:飛驒和牛熔岩芝士漢堡配黑松露薯條🍟
配薯仔湯+咖啡$168。條條薯條都沾滿左黑松露
值得encore
飛驒和牛漢堡配黑松露薯條,薯仔湯
穫仔豉椒炒蜆炒米粉
飛驒和牛漢堡配黑松露薯條,薯仔湯
2022-09-27 174 瀏覽
一朝早諗住搵間茶餐廳食碗沙嗲牛係平時早餐嘅不二之選,點知經過呢間門面望落好似cafe,居然又有沙嗲牛食喔🤔仲話招牌添?試下啦就!沙嗲牛:佢話秘製嘅,好味嘅,比得上茶記果d有餘😋肉揀得好,唔似用d粉整冧佢。最重要讚d蛋同杯熱奶茶☕️,蛋用日本蛋,好滑,其實似大快活d滑炒蛋😂。奶茶比我想像中好,講熱奶茶不嬲係茶餐廳威d,但呢間居然又做得幾好喔👍🏾👍🏾👍🏾一d都唔澀,仲好滑添🤩正環境上,食緊茶記野,但聽住西餐、cafe 嘅背景音樂,連埋單都唔係出面埋,如果咁啱係附近,都真係值得嚟一試🤩P.S. 呢度係有all day breakfast 食嘅😂“”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“” “”“”❤️‍🔥卡路里指數❤️‍🔥沙嗲牛肉麵(米粉):~640 kcal牛油多士:~232 kcal炒蛋:~148 kcal熱奶茶:~110 kcal總攝取量:~1130 kcal ☠️☠️☠️

❤️‍🔥卡路里指數❤️‍🔥
沙嗲牛肉麵(米粉):~640 kcal
牛油多士:~232 kcal
炒蛋:~148 kcal
熱奶茶:~110 kcal

總攝取量:~1130 kcal ☠️☠️☠️
秘製沙嗲牛
秘製沙嗲牛
叫個泰式炒河,諗住穩穩陣陣。但一上枱就見到伏,炒到湯河禁,完全違反我對泰式炒河既認知。我知佢地d滑蛋唔差,但唔洗專登攪個蛋水茨上個所謂炒過下既河粉度,完全唔夾,而且水好多,好難食阿之後唔食,等左三個字,佢d水又比佢d炒河索番,十分壯觀,諗住可以試一啖。點知唔試由自可,一試就食到油,水,蛋嘅混合物味,一試難忘,再試問閻羅王。環境方面,好鬼多蚊,一路等老婆食完佢個burger,一邊同佢拍蚊,我真係有大排檔風味,與商品說明一致

泰式海鮮炒河
2022-07-29 200 瀏覽
雖然叫做大牌檔 但係嘢食都幾fusion✨夏天最啱就係食冷麵😌個麻香雞扒三色蟹籽拌麵 好足料🤩有大大塊炸到金黃香脆嘅雞扒🐔仲有蟹籽、蟹柳絲、青瓜絲❣️最特別係有齊麻醬同辣汁醬 撈勻食 超香口惹味🌶
2022-07-29 175 瀏覽
假日同hubby 在朗豪坊振興經濟之後,肚子餓要搵地方醫肚又唔想行咁遠,搜尋左陣openrice揀左就係朗豪坊對面街既DPD落腳。入到去門面感覺都幾舒服,我地2條友,侍應帶我地坐左張舒服4人枱雅座位。由於太肚餓,2個人我地叫左4樣招牌野(中西合璧😋)飛驒牛熔岩芝士漢堡-推介鑊氣豉椒炒蜆煎米粉-推介炭燒豬頸肉(少燶)但配個醬汁不錯川川辣子雞(中意食辣必叫)Hubby仲以為我眼闊肚窄,最後我食得比佢仲要多,全都食光光旺角出名食野好多選擇,但要搵間乾淨企理又有特色小菜既店真係有啲難度。呢間中西合璧,的確好多選擇。會再encore

由於太肚餓,2個人我地叫左4樣招牌野(中西合璧😋)

飛驒牛熔岩芝士漢堡-推介

鑊氣豉椒炒蜆煎米粉-推介

炭燒豬頸肉(少燶)但配個醬汁不錯

川川辣子雞(中意食辣必叫)

呢間中西合璧,的確好多選擇。
會再encore

炭燒豬頸肉
川川辣子雞
鑊氣豉椒炒蜆煎米粉
2022-07-27 165 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️每次經開朗豪坊 都會見到呢餐廳👨🏻‍🍳今次見到有promotion就決定一試下🍴 ❶麻香雞扒三色蟹籽拌麵 $68呢排餐廳做緊promotion🔈呢個超足料又清新既拌麵只需$68就食到啦🙀拌麵嘅材料好豐富 有翠綠色食落好清爽嘅青瓜🥒、鮮味嘅蟹籽同埋大大塊狀炸至金黃色嘅雞扒同冷麵🍜而醬料方面就有兩款 分別係胡麻醬同辣醬🌶️將胡麻醬+辣醬一次過加入冷麵 食落麻香十足👍🏻❷秘製泰式檸檬燒安格斯牛肉 $168呢個菜式可以媲美到唔少泰式餐館🇹🇭呢個泰式酸辣汁正正就係呢個菜式嘅精髓🍲酸辣汁惹味開胃 為牛肉增添鮮味🐄❸Nutella 榛子朱古力一口西多士 $58呢個簡直係邪惡嘅甜點🫶🏻西多士炸到金黃色 火候啱啱好 🟡中間仲夾住榛子醬 一口一啖 香脆又可口🥜
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

每次經開朗豪坊 都會見到呢餐廳👨🏻‍🍳
今次見到有promotion就決定一試下🍴

❶麻香雞扒三色蟹籽拌麵 $68
呢排餐廳做緊promotion🔈
呢個超足料又清新既拌麵只需$68就食到啦🙀
拌麵嘅材料好豐富 有翠綠色食落好清爽嘅青瓜🥒、
鮮味嘅蟹籽同埋大大塊狀炸至金黃色嘅雞扒同冷麵🍜

呢個簡直係邪惡嘅甜點🫶🏻
西多士炸到金黃色 火候啱啱好 🟡
中間仲夾住榛子醬 一口一啖 香脆又可口🥜
2022-07-24 149 瀏覽
waiter 態度極差,各種無視同睇你唔到,我11:23 入去,只係想羅埋個 lunch menu 望下,睇下叫早餐定午餐,催左 4 個唔同的 waiter 先羅到一份 all day dining 的 menu, 再問先比個 lunch menu 我,我用咗十秒鐘睇完個menu, 再叫到個 waiter過黎已經 11:31, 佢地的答案係已經 cut 左單,無早餐,我都係食開茶餐廳的,不要求什麼服務的,但這餐廳真的很討厭,黑衫經理最為惡劣。唔會再黎依間餐廳。
2022-07-22
2022-07-23 135 瀏覽
坐下,見好多落錯單,叫雞扒來豬扒,然後十幾個待應都話唔落得單,要等經理,坐住,等左十分鐘之後先找到經理落單,後尾埋單,又唔可以出去埋,經理又唔見人,成間野好似得一個經理熟手,真係差,係旺角呢種水平,無下次,野食平平無奇,咁樣做管理,真係差。好耐無寫食評,只係想提返大家,趕時間千祈咪幫襯呢間快餐店茶記!無心做的食店,點同人競爭?落單可以用qr曲,無唔緊要,培訓下啲員工,唔好咩都叫經理啦,一個人能力有限,甘樣邊做得長遠丫。
2022-07-23
2022-07-14 157 瀏覽
琴晚豬話帶我去間餐廳食飯,就係平日間唔中經開旺角朗豪坊對面既某間餐廳🤭小妹去到先知以前係翠華既舖位,已經靜悄悄轉咗手…呢間係西餐廳,但又叫做「DPD大牌檔」🤣 成件事有d怪,但因為怪諗都冇諗就入去幫襯…入到去幾有情調,又有唔同擺設,完全唔似大牌檔🙈主打多國菜餐廳🍴幾有驚喜,價錢適中;重點環境不錯,坐位闊落👍🏻 惟職員服務態度一般…小妹叫食物時問有咩特別飲品?答我:今日賣哂啦,但當時下午6點幾🤣唔緊要,算…之後小妹問:有咩甜品擇?答我:甜品唔係隻隻款都有,但要問下先…如是者,食完成餐飯都等唔到今晚有咩甜品😅呢方面真係要改善下…同埋呢間餐廳🍴似有點趕客feel係入到間餐廳就感覺到同外面既溫差很大,呢度冷氣超强,身上汗水秒速消失後,其實真心爆寒☃️好彩豬有多件衫比我..唔係實冷病😥環境:🌟🌟🌟🌟🌟🥣餐湯職員完全無講餐湯可選中或西,係網上睇先知可以擇,而呢碗西湯完全唔知叫咩名😓但味道係唔錯既😶🐷🥗香煎豬鞍扒配燒汁+沙律伴燒薯先講下呢到價錢唔貴,$140左右就可以食到😋所以唔好expect會非常好食,但係呢個餐係合乎佢既價錢,性價比算高,肉扒幾軟,唔洗每嚿都要用好多牙力咬落去,加上賣相唔錯,跟碟配

環境:🌟🌟🌟🌟🌟

🥣餐湯

🐷🥗香煎豬鞍扒配燒汁+沙律伴燒薯
先講下呢到價錢唔貴,$140左右就可以食到😋所以唔好expect會非常好食,但係呢個餐係合乎佢既價錢,性價比算高,肉扒幾軟,唔洗每嚿都要用好多牙力咬落去,加上賣相唔錯,跟碟配上嘅醬汁能帶出豬鞍鮮味 😋至於薯菜亦炸得頗為香口,端上時仲口脆口和熱騰騰,勁好味😍沙律比例亦平均🥳

🍲正宗泰式吉品鮑魚燴飯
泰式鮑魚燴飯聽過名好有氣勢🔥 聽聞餐廳嚴選優質食材☺️呢個飯以澳洲鮑魚為重點,加上搭上厚肉香菇+鮮蟹肉烹製,令呢款飯食到極鮮甜,口感香甜濃郁,汁亦很好味,值得推薦🤩

🥤凍檸茶
與其他餐廳相同,冇特別驚喜,正常🤓
質素:🌟🌟🌟🌟🌟

DPD的食物質素較普通港式餐廳味道唔同,上菜速度算快,且環境安靜舒適,唯餐廳溫度如雪櫃一樣🤣呢方法堅要改善;另外食物款式方面,雖然餐牌顯示話有得供應,但實際係冇,搞到有部分食客都有微言,又要重新再諗過😅
2022-07-13 157 瀏覽
咁岩係旺角搵野食,見到呢間睇落高質茶記,就入黎試一試點知中伏🤮🤮🤮就咁睇佢嘅野食全部都係單點,我地叫左2個小炒但無飯無湯又無野飲跟,加$20有湯同飯,我叫一個小炒都$138加$20都變左$158,$158食個小炒係勁貴!另外加多杯凍檸茶再加$22,一共$180食個難食嘅小炒,大家自己衡量會唔會黎食!沙嗲虎蝦粉絲煲$128-少少沙嗲味都無,粉絲都好林,蝦就係烚熟佢擺落去,又好淡,真心唔好食🤮辣子雞$138-呢個真係顛覆咗我對辣子雞嘅睇法,雞係切粒肉少,每一隻雞都係似辣醬撈勻再炒,重點係超級鹹一啲都唔辣,完全係食唔落🤮仲要咁貴😒真係食到嬲

2022-07-08 1521 瀏覽
誤打誤撞試咗呢間喺朗豪坊對面嘅港式餐廳,睇門面以為佢係cafe,但睇menu先知原來係食fusion港式嘢🇭🇰 見openrice話呢間係由米芝蓮二星名店主廚擔任行政總廚,唔怪得之啲菜式配搭幾創新,味道真心有驚喜🤭!▪️秘製泰式檸檬燒安格斯牛肉 $168▪️安格斯牛肉🥩燒到半熟,一啲都唔乾唔韌,好juicy仲要勁香牛味,特別係啲肥位真係好正😍配埋個泰式汁勁開胃,做前菜一流!
▪️鑊氣豉椒炒蜆煎米粉 $148▪️豉椒炒蜆相信大家都食過,但配煎米粉真係未試過,原來係超夾!!成個鑊上都幾足料,蜆嘅份量都好多,啲汁配埋勁脆嘅煎米粉真係好惹味💯咁多煎米粉我哋都成碟清晒,你就明佢有幾好食🤣▪️Nutella榛子朱古力一口多士 $58▪️呢個真係超推薦,記得留肚叫呢個呀🤤!一口多士炸到勁香脆,入面本身已經包咗Nutella榛子醬,再蘸埋煉奶食真係不得了🤤▪️原味雞蛋仔伴雪糕|朱古力脆脆|海鹽焦糖醬▪️呢個甜品配搭好創新,係雞蛋仔嘅fusion做法!雪糕係椰子味,配埋朱古力脆脆同海鹽焦糖醬味道好豐富,如果雞蛋仔整得再脆口啲就perfect~(老老豆豆,我哋真係眼闊肚窄🫣 其實兩條友食兩個主菜+一個甜品就好夠飽,佢啲嘢

▪️秘製泰式檸檬燒安格斯牛肉 $168▪️

▪️鑊氣豉椒炒蜆煎米粉 $148▪️

▪️Nutella榛子朱古力一口多士 $58▪️

▪️原味雞蛋仔伴雪糕|朱古力脆脆|海鹽焦糖醬▪️

(老老豆豆,我哋真係眼闊肚窄🫣 其實兩條友食兩個主菜+一個甜品就好夠飽,佢啲嘢都好大碟好足料下🤣)
  • 一口西多
2022-06-26 200 瀏覽
再食呢間,啲食物差左,乾炒牛河牛肉充滿鬆肉粉"拿"喉,咕嚕肉得個甜味。最差係服務態度,問個侍應拎水唔記得左,要問個經理先有水;問是日例湯(唔止我一枱問)個個侍應發緊夢咁話要問下廚房。原來做左全日野都可以唔知是日例湯架?個個十問九唔應,識收餐廳價錢,但只提供大排檔服務水平,店如其名。永遠black list
永遠black list