2022-07-14
琴晚豬話帶我去間餐廳食飯,就係平日間唔中經開旺角朗豪坊對面既某間餐廳🤭小妹去到先知以前係翠華既舖位,已經靜悄悄轉咗手…呢間係西餐廳,但又叫做「DPD大牌檔」🤣 成件事有d怪,但因為怪諗都冇諗就入去幫襯…入到去幾有情調,又有唔同擺設,完全唔似大牌檔🙈主打多國菜餐廳🍴幾有驚喜,價錢適中;重點環境不錯,坐位闊落👍🏻 惟職員服務態度一般…小妹叫食物時問有咩特別飲品?答我:今日賣哂啦,但當時下午6點幾🤣唔緊要,算…之後小妹問:有咩甜品擇?答我:甜品唔係隻隻款都有,但要問下先…如是者,食完成餐飯都等唔到今晚有咩甜品😅呢方面真係要改善下…同埋呢間餐廳🍴似有點趕客feel係入到間餐廳就感覺到同外面既溫差很大,呢度冷氣超强,身上汗水秒速消失後,其實真心爆寒☃️好彩豬有多件衫比我..唔係實冷病😥環境:🌟🌟🌟🌟🌟🥣餐湯職員完全無講餐湯可選中或西,係網上睇先知可以擇,而呢碗西湯完全唔知叫咩名😓但味道係唔錯既😶🐷🥗香煎豬鞍扒配燒汁+沙律伴燒薯先講下呢到價錢唔貴,$140左右就可以食到😋所以唔好expect會非常好食,但係呢個餐係合乎佢既價錢,性價比算高,肉扒幾軟,唔洗每嚿都要用好多牙力咬落去,加上賣相唔錯,跟碟配
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
🥣餐湯
🐷🥗香煎豬鞍扒配燒汁+沙律伴燒薯
先講下呢到價錢唔貴,$140左右就可以食到😋所以唔好expect會非常好食,但係呢個餐係合乎佢既價錢,性價比算高,肉扒幾軟,唔洗每嚿都要用好多牙力咬落去,加上賣相唔錯,跟碟配上嘅醬汁能帶出豬鞍鮮味 😋至於薯菜亦炸得頗為香口,端上時仲口脆口和熱騰騰,勁好味😍沙律比例亦平均🥳
🍲正宗泰式吉品鮑魚燴飯
泰式鮑魚燴飯聽過名好有氣勢🔥 聽聞餐廳嚴選優質食材☺️呢個飯以澳洲鮑魚為重點,加上搭上厚肉香菇+鮮蟹肉烹製,令呢款飯食到極鮮甜,口感香甜濃郁,汁亦很好味,值得推薦🤩
🥤凍檸茶
與其他餐廳相同,冇特別驚喜,正常🤓
質素:🌟🌟🌟🌟🌟
DPD的食物質素較普通港式餐廳味道唔同,上菜速度算快,且環境安靜舒適,唯餐廳溫度如雪櫃一樣🤣呢方法堅要改善;另外食物款式方面,雖然餐牌顯示話有得供應,但實際係冇,搞到有部分食客都有微言,又要重新再諗過😅