2021-08-12 214 瀏覽
今天約了妺妹欣欣去Dodam Chicken, 十分近公司,正式在觀塘亞太中心3樓,行去不過5分鍾,6時半我們就正式開餐啦,環境很舒服,最重要有卡位坐,真的最好不過了!我和妹妹最愛吃韓式炸雞,於是我們就選了原味焗烤雞和韓式焗烤雞!另外我們心靈相通叫了凍柚子茶少甜多冰,十分解喝!韓式炸雞熱辣辣,又香脆,又有雞的香味,真的皮脆嫰滑!另外韓式辣焗烤雞的醬汁有芥苿和辣醬,加上韓式自家制做法,不但香噴嘖,而且真有口感,吃出道地韓式的風情和味道,而且每人也不過一百多元,真的很抵食!

開餐啦,環境很舒服,最重要有卡位坐,真的最好不過了!

另外我們心靈相通叫了凍柚子茶少甜多冰,十分解喝!

韓式炸雞熱辣辣,又香脆,又有雞的香味,真的皮脆嫰滑!

2021-08-10
4 分鐘 (堂食)
2021-08-11 89 瀏覽
都有一排冇食韓式炸雞了,有啲掛住,既然冇得飛,就留喺香港食啦!知道觀塘新開左一間烤雞炸雞店,就梗係拉埋閨蜜去試啦!間野叫Dodam Chicken, 餐廳裝修走型格路線,適合三五知己一齊嚟食,因為我見佢有一張好大好大嘅長枱,應該起碼夠10至12個人坐。望到Menu見到佢啲烤雞都好吸引,又唔使好似炸雞咁熱氣,於是我同閨蜜都決定叫一個大嘅韓式醬油烤雞,再加一個細分嘅炸雞薯條小食,咁就兩樣都可以食到啦!醬油烤雞嘅賣相非常吸引,大大件嘅烤雞喺鐵板上面,熱到咋咋聲,添上醬油嘅雞嘅顏色零瀉有鑊氣。餐廳好貼心咁提供左手套,咁就可以放心用手食啦。至於味道方面亦都同賣相一樣,極度好味,簡直係色香味俱全,雞肉好滑,又多肉,份量仲好大,感覺真係好抵食。至於炸雞翼薯條,份量亦都係非常之多,咁嘅份量只係$88 ,好抵食。薯條揸得非常香脆,雞翼都係熱辣辣,大大隻。如果兩樣俾我揀,我會揀烤雞,因為真係太好味啦,出邊好少食到咁高質嘅韓式烤雞。

成日間唔中就好想食韓式甜辣雞🙊 咸豐年前係CWB食過一次DODAM,但自從搬左新界西北之後已經無乜點去過港島區😂果日經過觀塘見到新開左分店😱 當然要黎試試佢😎Set lunch幾多選擇價錢唔貴,仲包左任食泡菜/粉絲既前菜同一杯飲品👍🏻兩個人叫左韓式辣焗烤雞(即係sweet and spicy)同埋鮑魚人參雞湯飯share,同事另外叫左杯芒果汁~韓國最興食炸🐔,但呢度竟然有焗既版本😯 我同同事都覺得可以試下~雖然焗出黎無炸出黎既皮咁脆,但就多左種焗出黎既雞油香味😇 而且無咁熱氣同無咁罪惡感🙊肉質同樣嫰滑juicy,個汁幾重蒜辣味,甜味偏少,幾醒神😂 甜辣係我最中意既韓式雞味道😋佢個set跟埋沙律菜又無澱粉質岩晒生酮人士😂鮑魚人參雞湯飯雖然只係一個set lunch但都超足料!材料勁豐富👏鮑魚同粉絲好彈牙,雞肉嫰滑,仲有不同種類既菇同唔會太淋既🌰,個湯人參味好出😍 我好耐無飲過韓國人參雞湯!!懷念又滿足😚😌🤣同事話芒果汁唔會太凍亦唔會太甜,夏天飲夠晒清爽解暑👍雖然全場full晒個個店員都好忙,但無論落單定問佢地拎碗筷share都好快回應同好有禮貌,服務態度真心好,抵讚!👏❤️
成日間唔中就好想食韓式甜辣雞🙊

果日經過觀塘見到新開左分店😱 當然要黎試試佢😎
午市套餐前菜

佢個set跟埋沙律菜又無澱粉質岩晒生酮人士😂

芒果汁

同事話芒果汁唔會太凍亦唔會太甜,夏天飲夠晒清爽解暑👍

2021-07-28
  • 韓式辣焗烤雞
lunch hour 觀塘有咩好食,發現原來呢座商業大廈已經變左我既食堂!今次呢間真係重點介紹,鐘意食韓式炸雞既朋友真係唔好錯過。之前已經食過其他分店,質素極高所以都回過幾次頭😋。剛剛坐底就見到有set lunch包一杯野飲+主食+任食餐前小食。出去睇下有咩餐前小食先,韓國餐廳泡菜真係唔小得,泡菜份量都算多,此外,以任食泡菜黎講呢間既泡菜質疑好唔錯,食落都覺得新鮮野,唔會係擺左好耐果d。另一款小食係韓式炒粉絲,本來已經覺得好搶手,去到都差唔多見底,店員好好,refill左會即時同所有客人講聲,服務態度抵讚👍🏻👍🏻。炒粉絲作為任食小食絕對唔失禮,洋蔥等配料都好足又炒得好味,不妨一試。飲品方面,成個雪櫃任選,有檸檬茶、烏龍茶、綠茶等不同飲品任君選擇,相信大家都見慣見熟。來到主菜,點可以唔試試呢度既雞,但因為前排食得太多熱氣野,今次想試下新野,叫左香蒜醬油焗雞,依舊皮脆肉嫩,一咬開肉汁流晒出黎🤪🤪,香蒜醬油味又夾,食落好開心好滿足,不過對比炸雞,炸雞既wow factor 就再勁多小小。第2樣我地就試下韓式牛肉飯,見唔小餐廳既客人都叫左,我地又跟一跟先。果然,人多叫一定冇伏,甚至估唔到佢咁好

來到主菜,點可以唔試試呢度既雞,但因為前排食得太多熱氣野,今次想試下新野,叫左香蒜醬油焗雞,依舊皮脆肉嫩,一咬開肉汁流晒出黎🤪🤪,香蒜醬油味又夾,食落好開心好滿足,不過對比炸雞炸雞既wow factor 就再勁多小小。

第2樣我地就試下韓式牛肉飯,見唔小餐廳既客人都叫左,我地又跟一跟先。果然,人多叫一定冇伏,甚至估唔到佢咁好食。首先,牛肉份量極多,雖然餐廳用既唔係肥牛,但牛肉夾極都有,而且部分肥瘦均衡,食落同火鍋肥牛相差無幾。湯底係今次既重點,感覺上似壽喜燒湯底,但呢個就再舒服小小,甜小小又冇咁咸,加上配料勁多洋蔥、大蔥、香菇、粉絲連同牛肉,食得好舒服好開心🥳。

整體來說,店員服務質素好好、座位好舒服😌、食物質素極高!價錢性價比都好合理,回頭機會極高🤪🤪。
2021-08-11 178 瀏覽
晚餐。完成一份工作,與朋友來小慶宮一番。選擇這裡我承認是因為是被65折所吸引。甜辣芝士無骨烤雞,芝士吃到尾都吃不完,要襯熱吃。這個紅色蘿蔔很解膩,尤其我們全部點的都有芝士,幫到手。芝士蛋卷,其實醬料有點多,吃不出蛋味。部隊鍋,三個人都吃不完。炒年糕,吃不完。我們三個已是很能吃的那種,只點四個菜都飽到不行。也有叫特飲,但沒拍照,正常。味道可以,可能我們不懂點菜,點的都是味濃的,所以後勁不繼。65折後每人都是百多元,又捧著肚子離開,很抵吃。補充:當日經openrice訂位有65折優惠,並非試食活動或任何款待,特此聲明。
晚餐。

甜辣芝士無骨烤雞,芝士吃到尾都吃不完,要襯熱吃。

這個紅色蘿蔔很解膩,尤其我們全部點的都有芝士,幫到手。

芝士蛋卷,其實醬料有點多,吃不出蛋味。

部隊鍋,三個人都吃不完。

炒年糕,吃不完。

2021-06-10
一直都有聽朋友講呢間韓式炸雞好食,3點幾去到有全單7折,真係點都要試試佢😍餐廳以深藍色為主,裝修感覺高級,坐得舒服,環境幾好👍🏻另外,職員服務幾好又有禮貌,唔會因為落場時間就冇人理🥰🥰🎈黃金鹹蛋脆雞 $198呢到既炸雞有十多款,真係睇到人心大心細,有d又可以揀有骨定無骨款又可以揀叫半份👍🏻不過我係超鍾意食鹹蛋黃,所以見到呢個黃金鹹蛋脆雞就知揀咩😋😋雖然我地知道全份係一隻雞,不過呢一份好大份呀⋯⋯平日出面食一定唔會咁大碟🙈超香鹹蛋味之餘,炸雞外層仲有好多鹹蛋粒👍🏻👍🏻外層炸得脆口,內層保持Juicy,而且肉質好,唔會覺得d雞肉冇彈性😋😋🎈炸魷魚鬚薯角 $148又係大大碟🙈炸魷魚鬚真係好香口,就咁食已經好好食,餐廳另外有配埋梅子醬,食落會冇咁油膩感👍🏻👍🏻🎈韓式手抓飯手抓飯 $78唔好睇相以為咁少飯糰,其實一共整左差唔多20粒🙈🙈我覺得如果可以再多d紫菜會更加正😛😛食物份量真係比預期中大份,我地3個人叫左3樣野都真係食唔晒🙈建議2-3人都係叫半份雞再試其他野,除非你淨係想食雞😂如果第日冇限聚,真係好岩成大班人黎開炸雞派對🥳🥳😋😋

🎈黃金鹹蛋脆雞 $198
黃金鹹蛋脆雞

🎈炸魷魚鬚薯角 $148
炸魷魚鬚薯角

🎈韓式手抓飯手抓飯 $78

2021-07-17
炸魷魚鬚薯角
  • 黃金鹹蛋脆雞
建議: 上網訂位,生日全單有9折/預早訂座8折話說知道觀塘開左Dodam Chicken,即刻帶埋#試伏專員 S君出動🤣 舖頭位置超近ap m 就係隔離既 1亞太中心 3樓。餐廳都算幾開揚同光猛,如果坐窗邊仲可以睇下街景。今次試左:▫️芝士年糕拉面 (HK$158)落完單,大概等左10分鐘左右已經有得食。芝士年糕拉面超香🧀 鐵板邊既芝士郁下郁下,真係流哂口水🤤 月旨月方 召喚❤️年糕同拉面都好好食,拉面唔會過淋,加埋芝士仲好拉絲。係鐵板既中間仲有一隻烚蛋,而最正係仲有魚糕👍🏻🤩 如果唔想要年糕都可以,餐牌仲有另一款揀— 芝士辣撈面 (HK$138)。另外,因為加左韓國辣醬炒,所以食落係真係幾辣。如果唔太好辣既朋友仔,要注意番辣度 🌶️🌶️🌶️▪️蜂蜜牛油香蒜脆雞 (HK$188)等左唔係好耐,食左陣年糕就已經上枱🥰 好香蒜味,仲要真係好似韓國食炸雞咁超脆👍🏻 係久違既味道🐔❤️外皮好脆入面炸得岩岩好😋 肉質唔會嚡,而且仲有少少肉汁。不過真係要睇熱,可以等一等再食。如果手套放左係桶仔入面,食完既骨可以放埋落去,方便執枱。如果唔鍾意有骨,落單時可以問下店員有無得揀無骨雞件。Dodam 既炸雞,係真心會
建議: 上網訂位,生日全單有9折/預早訂座8折

今次試左:
▫️芝士年糕拉面 (HK$158)

▪️蜂蜜牛油香蒜脆雞 (HK$188)

如果唔鍾意有骨,落單時可以問下店員有無得揀無骨雞件。Dodam 既炸雞,係真心會Encore❤️ 暫時食過幾間炸雞店,依間真係好好食🤤

2021-08-11 28 瀏覽
雙重滋味烤雞($235)因為驚熱氣,叫左個雙味烤雞,簡左蜂蜜牛油香蒜焗雞同白雪芝士雞,好好味!兩款烤雞都好juicy~入面肉質仲好嫩滑😋😋 我比較鍾意蜂蜜牛油味,蜜糖同雞翼味道超夾,同埋將雞肉既香味提升,就更惹味喇~Cheese egg roll($126)呢個玉子燒又係超正!個蛋煎得仲好香滑,一切開入面芝士就留晒出黎,做到極拉絲效果,上面有茄汁、芥末汁同蟹籽,真係食到lam lam 利叫左啤酒送雞😛😛
雙重滋味烤雞($235)

Cheese egg roll($126)

叫左啤酒送雞😛😛

2021-08-10 30 瀏覽
呢一日黎到觀塘搵食~搵到亞太中心呢一間韓色炸雞餐廳裝修幾grand, 坐得幾舒服,有個靚靚卡位,可以望風景,爽!先點左韓式海鮮煎餅~味道幾似大家平時食既蠔餅。而佢配海鮮,異曲同工。而佢煎起幾脆口,又唔會油淋淋,幾個人吹下水 食煎餅不錯。 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞~烤雞係呢度招牌菜, 份量非常勁,而且都俾雞脾雞胸, 啖啖肉!蜂蜜味同烤雞超夾! 咪以為淨係得煎炸野食~呢個韓色魚片湯正好 濕下口 滋潤非常。而且好足料,少個人都食唔晒。
呢一日黎到觀塘搵食~

搵到亞太中心呢一間韓色炸雞

先點左韓式海鮮煎餅~
味道幾似大家平時食既蠔餅。而佢配海鮮,異曲同工。
而佢煎起幾脆口,又唔會油淋淋,幾個人吹下水 食煎餅不錯。

蜂蜜牛油香蒜焗烤雞~

咪以為淨係得煎炸野食~
呢個韓色魚片湯正好 濕下口 滋潤非常。
而且好足料,少個人都食唔晒。

2021-08-09 28 瀏覽
這家新開的炸雞/烤雞店,跟我去過的一家銅鑼灣炸雞店名字很像,不過選擇好像很多!環境:店內的座位十分闊落,而且還有帶電視,在奧運期間可是十分重要的道具!服務:很友善,而且有效率很有趣的特殊菜單,很多都有泡菜跟芝士,新型韓國菜的特色食物:咸蛋黃炸雞 全份 無骨 $198問了侍應,原來無骨的肉量比有骨的更多,這全份的雞件份量非常非常多,幾乎等於一隻雞!一盤就夠2人吃得十分飽!而且這全份都是雞腿肉!超嫰滑~另外,由最初放下吃到最後一塊,都非常爽脆,肉汁仍在,非常好吃!咸蛋黃的味道很香濃,上桌時簡直是香氣撲鼻!牛骨湯$195有很多牛仔骨,適量的韓式粉絲,大蔥跟金菇,份量不算多,但極稔軟,而且不會過甜,很適合在吃完爽脆油膩的炸雞後,喝個湯吃個粉絲,算是比較清新的選擇吧~

環境:

服務:
很友善,而且有效率

很有趣的特殊菜單,很多都有泡菜跟芝士,新型韓國菜的特色

食物:

咸蛋黃炸雞 全份 無骨

而且這全份都是雞腿肉!超嫰滑~

咸蛋黃的味道很香濃,上桌時簡直是香氣撲鼻!

牛骨湯$195

1K
2021-08-06 51 瀏覽
Dodam Chicken最近喺觀塘開左新分店😍😍之前去過佢地銅鑼灣店覺得唔錯,前排放工就即刻約埋朋友黎試新分店啦~~🍗蜂蜜牛油脆雞(半份) $138✨因為得2個人,所以只係叫左半份,份量都足夠我地share~~食落有濃濃既牛油味,鹹鹹地甜甜地好開胃😋😋由於係即叫即炸,所以上枱時仲熱辣辣!咬落仲有肉汁🤤🤤炸雞大大舊,有骨,用叉/手套食都方便👍🏻👍🏻🍕半半薄餅 $158✨炸雞配pizza,呢個組合夠哂邪惡😆😆pizza有3款,我地就揀左Gorgonzola➕Black Truffle & Mushroom 呢款~~佢係薄批黎,餅底好脆!有種食緊粟米片既感覺😋😋兩款裡面就鍾意芝士味多d!食落芝士味好濃,仲有拉絲效果🤤🤤而黑松露同蘑菇味都唔錯~不過如果黑松露多d會再好食d🤣🤣我幾鍾意呢間餐廳既裝修同氣氛,好有韓國既感覺🇰🇷🇰🇷餐廳仲會播d Kpop MV~如果有埋oppa店員就更加perfect啦😆😆
Dodam Chicken最近喺觀塘開左新分店😍😍

🍗蜂蜜牛油脆雞(半份) $138✨
食落有濃濃既牛油味,鹹鹹地甜甜地好開胃😋😋
由於係即叫即炸,所以上枱時仲熱辣辣!咬落仲有肉汁🤤🤤
炸雞大大舊,有骨,用叉/手套食都方便👍🏻👍🏻

🍕半半薄餅 $158✨
炸雞配pizza,呢個組合夠哂邪惡😆😆
佢係薄批黎,餅底好脆!有種食緊粟米片既感覺😋😋
兩款裡面就鍾意芝士味多d!食落芝士味好濃,仲有拉絲效果🤤🤤
而黑松露同蘑菇味都唔錯~不過如果黑松露多d會再好食d🤣🤣

我幾鍾意呢間餐廳既裝修同氣氛,好有韓國既感覺🇰🇷🇰🇷
2021-08-06 30 瀏覽
呢日放工之後同朋友去左觀塘食韓國菜,呢間餐廳既環境唔錯。打開餐牌,見到有好多好吸引既韓國菜。我地點左雙重滋味烤雞,雙重滋味可以一次過滿足哂兩個願望,可以試到兩隻味道,今次揀左蜂蜜牛油香蒜烤焗雞同埋白雪芝士雞。蜂蜜牛油香蒜烤焗雞既味道甜甜地,雞皮幾香脆,雞肉嫩滑多汗。白雪芝士雞外面有厚厚既芝士粉,勁邪惡。另外仲有呢個芝士雞蛋卷,雞蛋皮一層搭一層,形成厚厚既雞蛋卷,入面包住拉絲芝士,下面張相可以見到拉絲芝士有幾咁吸引。配埋啤酒就perfect!
呢日放工之後同朋友去左觀塘食韓國菜,呢間餐廳既環境唔錯。
打開餐牌,見到有好多好吸引既韓國菜。

配埋啤酒就perfect!

• 芝士雞蛋卷
2021-08-06 63 瀏覽
今日去到觀塘食飯,觀塘多野食就係人都知,不過地方就好分散。我地去到1亞太中心呢間Dodam Chicken,韓國食物真係我杯茶,我地兩個人就叫左香脆辣雞、芝士年糕拉麵。炸雞人人都鍾意食,不過我就怕原味炸雞唔夠過癮,所以叫左呢款,炸雞配辣醬,炸雞掛汁啱啱好,唔會食到成口都係汁。炸雞辣度剛好,唔會太over,外皮炸得啱啱好,入面重係好juicy,如果大家係食肉獸既話,兩個人叫一盤就差唔多,因為真係好大份,都有超過10件雞,如果細食既朋友就可以嗌半份。另外一樣食物我地叫左芝士年糕拉麵,係熱辣辣既鐵板上面有年糕、炒麵、魚糕、泡菜、蛋,好好味道,辣度啱啱好,絕對係誠意推介。下次一定要再黎,因為見佢有鹹蛋黃炸雞同炸魷魚!

下次一定要再黎,因為見佢有鹹蛋黃炸雞同炸魷魚!
香脆辣雞

芝士年糕拉麵

2021-07-24
香脆辣雞
芝士年糕拉麵
2021-08-06 128 瀏覽
平常我多數去觀點中心小火焰食,但早幾日search 下見到呢間comment 5 差,仲見到。。。openrice book 位有折扣,哈哈哈。。。馬上call 人一齊去食! 我地7條,openrice book 5:15,有7折。時間係早咗d,但我地5怕early dinner。平時去亞太中心一號最怕係乜。。。就係排隊等有時食完走人,好多時都入5到。但呢間就5怕,係3/f。。。有escalator 到架,哈~當日剛好5:15到,餐廳得3枱客。我記得食評話份量5細,所以叫咗6樣:1. 三重芝士脆雞:真係真係好好味芝士好香,拉晒c,每嚿雞可以一兩口吃完。個麵包有晒芝士又好正,係增肥但真的忍5住~2. 烤肋骨:有7條,剛好每人一條。肉係入味又腍,連伴菜都好味。吃咗肉又吃d 菜消膩一下~3. 炒牛肉粉絲:呢個就麻麻,d 牛肉有d 韌,令到整碟失色咗4. 黑松露卡邦尼炒年糕:黑松露香香的,蛋黃醬又香香的,加上年糕沾滿兩者,真係好好味,係好飽但都忍5住再食多幾條5. 蜂蜜芒果脆雞:又係雞,但呢個甜甜的,又有芒果,感覺又5同咗。如果鍾意食蜂蜜雞又5想吐骨,呢個一定啱~6. 海鮮餅:薄薄的,脆脆

平時去亞太中心一號最怕係乜。。。就係排隊等

1. 三重芝士脆雞:真係真係好好味

6. 海鮮餅:薄薄的,脆脆的,每一份都有海鮮,配上醬料,簡直畫龍點睛~

真係好飽,勁食勁增肥。但食到美味既嘢都值得~

員工服務都ok、有禮~

埋單時有小小插曲,我係7折,但張單係收正價,好彩臨簽單前再看一眼,否則呢餐early dinner 就蝕了

三重芝士脆雞

海鮮餅

2021-07-17
三重芝士脆雞
烤芝士肋骨
觀塘一向都多不同的食物,又有一間其他人推薦才試到的餐廳🍴Dodam Chicken🍴位於One Pacific 最頂層,平時絕對留意不到的地方😂😂試過Lunch之後,再挑戰了他的Dinner✨💛LunchLunch真的好抵食‼️有泡菜和粉絲任食,跟餐還有杯飲品🧃叫了成枱嘢食,超級飽💩💩兩款無骨雞都好食😭😭一口size食得好方便✨只記得有個是蜂蜜牛油無骨脆雞🍯另一隻味我估計應該是香辣脆雞🤔因為蜂蜜牛油放在我面前所以我只記得他⋯😂😂兩隻味都好好食😭😭然後叫了個冷面和黑松露卡邦尼炒年糕,再跟餐幾塊原味無骨炸雞,完全是炸雞日🤩🤩黑松露卡邦尼亦都好正🥰年糕和芝士竹輪(?)還有一片魚糕(?)撈卡邦尼汁都好好食😭😭不過真的好好好飽🤡堅持叫了一個芝士雞蛋卷🥚爆汁芝士feel到好邪惡🤪芝士配雞蛋卷好正😭不過真的好飽😭😭一餐卡路里已經爆左💩💛Dinner有一日夜晚去試,不過相比起個人覺得Lunch 食得更開心🤪夜晚的Menu相對比較貴💸沒有套餐亦沒有任食泡菜和粉絲😭不過炸雞就較特別✨有芒果在上面,無骨炸雞都大舊一點💪遠看其實有啲像小菜😂😂叫了一杯smoothie,打算試點特別的味道所以叫了柚子味🍹飲落幾Fr

💛Lunch

💛Dinner
有一日夜晚去試,不過相比起個人覺得Lunch 食得更開心🤪

叫了一杯smoothie,打算試點特別的味道所以叫了柚子味🍹飲落幾Fresh,可以消下濟🥰

其實還叫了個蝦米雞絲炒飯(?)因為有蝦米所以沒有吃太多💩還試到他們應該有放鹹蛋去炒🍳沒有蝦米的位置都好重蝦米味⋯⋯這碟No comment🤪