2018-02-20
有時食得多大眾化的連鎖式餐廳,有時都想同男友兩小口去拍拖浪漫下~之前朋友生日就去左間佈置十分用心的西餐廳,十分吸晴,所以我向她查詢詳情就同男友去浪漫一下!呢間西餐廳位於尖沙咀近尖東位置,雖然在地鋪樓上,不過呢個位比較人流少D,都但地方都唔算難搵!可能時間尚早,人流不算多,唔洗等位就可以入座,入到去餐廳之後就有”嘩”一聲的感覺,樓底好高,佈置好美,好浪漫的氣氛,而燈光比較昏暗,好有情調,而且座位之間都幾闊落,靜靜地談心傾計一流唔會騷擾到隔離!這間餐廳主要以西餐為主,MENU主要是以英文為主,是一間比較正宗的西餐廳,價錢屬中上的價位,也設有DELUXEDinner Set,一個價錢就包哂前菜、小吃、湯、主菜、甜品及飲品等,不過款式不是太合我們心水,所以我地選擇左散叫!點菜後,職員侍應先送上熱騰騰的麵包,特別奉上這款特製南瓜醬,好特別~枱上面仲有黑醋同橄欖油,微酸的黑豬配上沒有什麼味道的麵包特別惹味!Caesar Salad(HK$118)這款凱撒沙律很特別,羅馬生菜特別新鮮爽甜,配上多士及芝士片,口感豐富,也有混合凱撒沙律醬,微酸的味道十分開胃,還有少量的魚仔,份量適中!Carbonate
Caesar Salad(HK$118)
Carbonate Spaghetti(HK$218)
卡邦尼意粉上面有一隻半熟溫泉蛋,也有新鮮大隻的蜆,配上芝士汁、煙肉碎及磨菇混合一拼食用,芝士味唔會太重口味,而蜆十分新鮮惹味~
醬汁份量都煮得剛好,唔會太水/太杰身,意粉軟硬度適中,不錯!
Prosciutto Pizza(HK$218)
男友喜歡食PIZZA,就點了這款Prosciutto Pizza,Prosciutto是火腿一類,上面有少許火衝箭菜作調味~
PIZZA是薄身為主,食落十分香脆,而PIZZA也拌有辣汁及芝士焗製,雖然食材沒有太多,不過Prosciutto味道好出好惹味,基本上已經好好味,再加埋芝士及微辣的味覺,不錯!
題外話/補充資料:
後記:
整體食物水準十分高,即叫即製,環境十分有情調,價錢屬中價,比起五星級酒店要平,所以這間餐廳真是不錯,情侶拍拖浪漫一下真不錯的選擇!