2018-01-21 387 瀏覽
首先,入門口係冇帶位嘅,入到餐廳𥚃面要等一陣先有個男侍應生走埋嚟。環境嘛,秘密花園~以為好多花花草草,滿滿的綠白色植物⋯⋯等等,但一啲都感覺唔到😞食物滿意,對得起價錢。但非常失望,我們的14週年就因為你們的大意而給我們留下了遺憾!(看圖吧)Sword fish capaccio,好味👍🏻 新鮮,presentation 也很好!US Angus tomahawk, 4成熟做得剛剛好,略嫌唔夠outside burn。不過都好好吃,尤其近骨位😋甜品,自己找遺憾啦😞😞 唔敢share photos, 唔敢post Facebook 啦,咁肉酸咁醜怪!

2018-01-21 356 瀏覽
生日當日,我問男朋友今晚食咩好,然後佢答我佢已經book左餐廳今晚同我去食飯,滿心期待💕佢選擇左尖東嘅一間意大利菜餐廳,秘密花園~入到去,裝潢同格調都好清新,感覺好舒服。同埋我哋book左夜晚六點幾去食,所以嗰陣無乜人,只有二、三枱人。連盞燈都好有味道~一開始就上左個烘烤麵包同麵包條,麵包有烤過,又脆又軟既口感再加埋佢地南瓜醬,配搭真係好好味😋我地叫左個龍蝦湯伴龍蝦肉、卡邦尼意粉同海鮮千島醬薄餅。龍蝦湯有濃濃既龍蝦鮮甜味,質地滑稠,味道濃郁~啖啖龍蝦肉,正👍🏻卡邦尼意粉,濃濃既芝士味再加埋好creamy既汁,將隻蛋撈埋一齊食,好有層次嘅口感😋蜆肉同個蜆殼無分開,蜆肉都肥美~海鮮千島醬薄餅,每一塊都好多料,魷魚大蝦配千島醬加埋脆脆既薄餅底,幾好食🙆🏻我食咗兩塊已經好飽,其他全部男朋友食晒🙈諗住已經冇嘢食啦,跟住男朋友話想食甜品,要我揀一個,跟住我揀咗個朱古力心太軟伴雪糕。點知嚟到,個甜品上面寫咗Happy birthday,好驚喜😍唔知佢幾時講嘅呢😂

連盞燈都好有味道~

我地叫左個龍蝦湯伴龍蝦肉、卡邦尼意粉同海鮮千島醬薄餅。

2018-01-17 368 瀏覽
今晚為家姐提供豐富晚餐,去了尖沙咀既Diletto,店內主要以花花草草佈置,餐枱用了藍色配搭,襯托出高貴環境。客人有一定質素,說話不會太豪放,營造出寧靜既空間。龍蝦湯濃濃的龍蝦味,仲食有大大塊龍蝦肉呀~ 卡邦尼意粉好香芝士味,但食落又會覺得芝士太too much,味道岩岩好XDXD 海鮮pizzaPizza 份量十足,好足料,可見原隻蝦同青口,仲有魷魚係pizza上,食落啖啖肉,皮邊有d似餅乾咁香脆。😋

龍蝦湯
濃濃的龍蝦味,仲食有大大塊龍蝦肉呀~

卡邦尼意粉

海鮮pizza

2018-01-17 286 瀏覽
聖誕節嘅時候,最開心就係出去食聖誕大餐,今日係尖沙咀發現一間西餐廳原來都唔錯。上到去嘅時候見到周圍都係聖誕嘅佈置,令人有充滿期待的感覺。而且佢嘅餐桌你都擺放得好整齊係高級西餐廳嘅格調。望一望個餐牌,價格都有啲貴,但係其實而家近假期其實價錢都算合理。我地叫左個前菜,係帕爾馬干酪調制的焗茄子,芝士與茄子互相輝映配合,溶為一體。而且茄子焗得好腍,熱哄哄的。主菜叫左佢侍應推薦嘅橙醬配豬肋骨,送上嘅時候豬肋骨頗大,除了橙醬外,亦配上三款不同的醬汁,有芥茉漿,還有一些酸酸甜甜的粒粒。味道香口,橙醬令人有新鮮感,每人可以吃到兩節骨頭,也足夠的。另外還叫了我最喜愛吃的卡幫尼意粉,非常香!配上草菇,忌廉與芝士把麵條黏在一起,賣相好juicy,相當吸引。在底部我亦發現幾隻新鮮的蜆,肉全都沒有掉出,鮮甜得很,很滿足呢!

望一望個餐牌,價格都有啲貴,

2017-12-27
  • 卡邦尼意粉
2018-01-17 242 瀏覽
,晚上, 我和朋友在尖沙咀一間看似高級的餐廳吃西餐, 這裏的裝修很美麗, 牆壁佈滿花, 很喜歡這裏的裝修, 感覺好像去了一個空中花園似的。餐廳以綠色和花草為主題。餐牌上的所有食物也是以英文列出來的。店員會先奉上一籃麵包籃來, 裏面有蒜蓉包和麵包條。蒜蓉包烘烤過, 質感是脆脆的, 咬落比較乾身, 麵包帶點蒜蓉香味。我們點了劍魚刺身沙律和一客黑松露risotto來分享。劍魚刺身沙律的分量不多, 件件刺身吃下去也很新鮮, 刺身鮮甜肥美。Risotto質感很creamy, 帶黑松露香味。意大利飯煙煙韌韌, 很有口感。甜品方面, 我們點了一個朱古力心太軟伴雪糕。朱古力心太軟切下去是流心的, 它的流心度不算太高。心太軟的朱古力味濃郁突出, 朱古力味很香, 它的甜度剛剛好, 旁邊的雪糕也很香滑。
餐牌上的所有食物也是以英文列出來的。

我們點了劍魚刺身沙律和一客黑松露risotto來分享。
Sword fish Carpaccio

Scallop risotto

2018-01-16
Sword fish Carpaccio
Scallop risotto
2018-01-17 335 瀏覽
挾着尖東秘密花園的稱號,boxing day 閒來一試。經openrice訂座,去到攞位,待應唔知係咪新人,book左2位,比埋名佢,話我地訂左張大枱,好在大枱個位客隨即到左,唔係又攪一大輪。用英文名book,聽唔明都算,但你餐廳成張menu都係英文喎叫左個tea set,個menu list左好多野食,黎到就係咁,原來每樣只係一粒,無錯,係要用“粒”黎形容真係唔知點樣寫食評,因為食左好似無食過野咁。包兩杯香檳,香檳都係普通野。甜品就酸到爆咁樣就$5××,只能慨嘆香港真係租好貴!!講返環境,又未去到咩秘密花園咁囉。
挾着尖東秘密花園的稱號,
boxing day 閒來一試。

經openrice訂座,去到攞位,
待應唔知係咪新人,
book左2位,比埋名佢,
話我地訂左張大枱,
好在大枱個位客隨即到左,
唔係又攪一大輪。

用英文名book,聽唔明都算,
但你餐廳成張menu都係英文喎

叫左個tea set,個menu list左好多野食,
黎到就係咁,原來每樣只係一粒,
無錯,係要用“粒”黎形容

真係唔知點樣寫食評,因為食左
好似無食過野咁。

包兩杯香檳,香檳都係普通野。

甜品就酸到爆

咁樣就$5××,只能慨嘆香港真係租好貴!!
講返環境,又未去到咩秘密花園咁囉。
2017-12-26
2018-01-17 260 瀏覽
平民價錢,高質意大利菜又到每周girls talk既日子,約左位女友人一齊食飯傾計,今次選擇左呢間位於尖東既意大利餐廳。 開波當然唔少得餐前麵包啦再配橄欖油同黑醋,絕呀我地由淡到濃味咁食落去,頭盤選擇左流心蛋配大菇,d菇連蛋黃汁一齊食個個味覺,好似彷彿身處係歐洲食緊當地菜咁接住再叫個芝士pizza話你好知,呢個簡直無得輸,芝士味夠濃,不過要親熱食因為一凍左就會變硬黑松露帶子意大利飯好重黑松露味,d飯一d都唔硬個汁既濃度岩岩好唔【傑】最後結賬連加一服務費680蚊,平均每人340,講真一餐半餐豪下真係算平,重點係抱住個肚走以上開飯食評,只係本小姐食後感
平民價錢,高質意大利菜

開波當然唔少得餐前麵包啦
再配橄欖油同黑醋,絕呀

接住再叫個芝士pizza
話你好知,呢個簡直無得輸,芝士味夠濃,不過要親熱食
因為一凍左就會變硬

黑松露帶子意大利飯
好重黑松露味,d飯一d都唔硬個汁既濃度岩岩好唔【傑】

以上開飯食評,只係本小姐食後感
2017-12-27
2018-01-15 276 瀏覽
整體食物質素只屬中上,性價比不算高。碟意大利燴飯得嗰三、四匙份量,真係太少!最討厭係落定金時,他一定要我填一張落訂嘅form! 我send email attach埋張deposit嘅相,簡單寫低咗:訂位日期,時間,人數,佢都係唔接受!一定要我填返張form畀返佢,仲話會沒如果唔填form,有機會會沒收我訂金及取消我booking!我係你消費,唔係你申請工作……所以有啲唔高興!主菜方面,我點了牛扒、豬仔骨、卡邦尼意粉、海鮮pizza 同埋意大利飯。意大利飯同意粉味道唔錯,但係真係太細碟。血橙醬豬仔骨,坦白講句非常一般,仲有個海鮮拼盤,我俾盡都係只值三百蚊!反而,甜品非常有驚喜!心太軟的朱古力味道好濃郁, 個焦糖燉蛋賣相非常好,可惜燈光不夠,影得唔靚,所以冇post!
2018-01-15 226 瀏覽
一早18:00就到Diletto,人不多,裝潢非常優雅清新,光猛明淨的大玻璃,眾多綠色植物,微暗燈光,氣氛令人舒服自主。侍應有禮迅速,照顧客人需要之餘,又不會予人盯著的不自在感。首先先上baked homemade bread dip,烘得外脆而內不乾,南瓜醬滿有原料香,不是求求其其買的醬汁。選了「US baby pork ribs coating with homemade blood orange bbq sauce」。豬肋骨肉質柔軟,火侯剛好,易於骨肉分離,血橙bbq醬帶點清新甜味,味道特別,毫無人造虛假味精醬料味,與豬肋骨非常搭配,不會搶去豬肋骨的嫩肉香。「Seared Hokkaido scallop , porcini and truffle risotto」,risotto意大利飯米顆粒飽滿而帶有彈性,粒粒分味有嚼勁之餘不失柔軟。濃濃的松露香味,北海道帆立貝完整一大顆,肉質厚實鮮美,水準很高的risotto。Ferraelle 意大利有汽礦泉水,吃西餐不喝酒的話,當然要喝有汽礦泉水。整體用餐體驗很好,環境舒適自在,食物質素高。
侍應有禮迅速,照顧客人需要之餘,又不會予人盯著的不自在感。

整體用餐體驗很好,環境舒適自在,食物質素高。
2018-01-15
2018-01-14 312 瀏覽
同男友慶祝紀念日,今次係由男友自己搵餐廳,佢話搵左間好靚既餐廳。果排近聖誕節🎄,d燈飾好warm,環境真係似秘密花園。..🍴紀念日之選👫🌷女仔一定中意呢到ge裝修同氣氛💐,仲要d野食又精緻又好食。你睇下連麵包個盆都咁靚就知(除左牛油同橄欖油之外,仲有南瓜蓉可以俾你搽麵包🍞),帶女朋友去食實無死。.我無食到set dinner,散叫左每人一個湯👍🏻👍🏻(香濃龍蝦湯伴龍蝦肉$98、野菌忌廉湯伴黑松露油$78),加兩個主菜。.🍕(海鮮千島醬薄餅$208、🍚輕煎帶子伴牛肝菌Risotto $268)Pizza底夠薄脆,勁多芝士要趁熱食,兩個人食都好快飽。牛肝菌Risotto勁濃郁,菇味十足,最緊要係連賣相都整得好有心思,用紫色系花尼拌碟真係賞心悅目!.再加一個甜品(芒果慕絲布丁$68),入面有流心芒果漿。.👫兩個人食呢餐已經勁飽!!推介呢兩個主菜同兩個湯都好味,不仿一試!😋😋😋. Set Dinner Menu📃.餐廳:Diletto (尖沙咀地址:尖沙咀漆咸道南11-15號余仁生中心1樓

🍴紀念日之選👫🌷
女仔一定中意呢到ge裝修同氣氛💐,仲要d野食又精緻又好食。
麵包籃配黑醋及南瓜蓉
香濃龍蝦湯伴龍蝦肉
野菌忌廉湯伴黑松露油
海鮮千島醬薄餅
香濃龍蝦湯伴龍蝦肉$98、野菌忌廉湯伴黑松露油$7輕煎帶子伴牛肝菌Risotto

Pizza底夠薄脆,勁多芝士要趁熱食,兩個人食都好快飽。
芒果慕絲布丁

再加一個甜品(芒果慕絲布丁$68),入面有流心芒果漿。
Set Dinner Menu📃

野菌忌廉湯伴黑松露油
海鮮千島醬薄餅
  • 輕煎帶子伴牛肝菌Risotto
2018-01-13 200 瀏覽
係尖沙咀返左工咁耐唔係朋友介紹都唔知 呢度有間咁隱蔽既餐廳一入到餐廳就同外面好似2個世界咁餐廳好寧靜 氣氛好好去既時候係年尾 仲有好多好靚既聖誕同新年裝飾🎄🎄一睇就知好適合慶祝生日或者節日啦一黎到佢就比左d麵包我地搽左芝士味道好好我本身唔太鍾意食麵包都成舊食哂我就叫左個ribeye 5成熟岩岩好我平時好易咬唔爛 但呢塊無筋 而且仲好有牛味唔會‘un’非常有水準呢而朋友就叫左個普通既carbonara 上面有隻半生熟既蛋 放得好靚真係有少少唔捨得食啊食落味道一d都唔普通我好怕carbonara 太creamy 會食到好滯但呢個岩岩好唔會太淡又唔會太重味搞到我都忍唔住食左好多呀在場見到唔少人都係黎慶祝生日既D侍應都好有禮貌 會主動幫客人揸機影相相服務態度一流等我下次有機會再黎呢度試下lunch先
係尖沙咀返左工咁耐

會主動幫客人揸機影相相
服務態度一流
等我下次有機會再黎呢度試下lunch先

2018-01-12 205 瀏覽
The food and the atmosphere are absolutely fantastic but i think the services still have room to be improvedI think quite hard to get in touch with them, only way I did just leave the message on the openrice. I went there for my wife’s birthday, and I did requested to write happy birthday Chani Chan on the plate. Unfortunately, end up with no any words on the dessert plate until I told them to write it back on it at the end we found out they wrote Chan Chan instead of Chani ChanI think overall i

I think overall it is ok but quite piss off for the services.
Angus  Rib  Eye
Assorted  Grilled  Seafood  Platter
Creme  Brulee
2018-01-11
生日
Angus  Rib  Eye
Creme  Brulee
2018-01-11 2056 瀏覽
之前同我老公anniversary 來間餐廳度慶祝,印象唔錯,最緊要就係個地方真係超靚,最近同好姊妹約出來食聖誕晚餐,順道慶祝生日,我就提議食呢間餐廳!之前我應覺得呢度好靚,因為聖誕佢哋裝飾到呢度超有聖誕氣氛!真係冇來錯,我哋可以影好多靚相。天氣凍,我哋叫侍應比杯熱水我哋,連個茶杯都特別fancy。Lobster bisque 正呀!質地好滑好厚身!當然味道亦都十分之香濃,中間仲有彈牙的龍蝦肉。Sautéed Clams呢個蜆味道真係幾強勁,有好多洋蔥同埋香煮個湯汁好濃郁,同蜆的鮮味好配。Triple Cheese Pizza 真係「芝」味無窮!用上三種芝士焗出嚟,十分之香,而且芝士焗到溶晒在Pizza皮上面,New Zealand lamb chop marinated with Garlic Herb Oil 羊架燒好香呀!羊味都幾出。 Side dish Eggplant 高溫焗過嘅茄子變得十分之軟林林,口感好好,仲有芝士層,更加滋味。

天氣凍,我哋叫侍應比杯熱水我哋,連個茶杯都特別fancy。

Lobster bisque

Sautéed Clams

Triple Cheese Pizza

羊架燒好香呀!羊味都幾出。

Side dish Eggplant

2017-12-28
  • Lamb  Chop
2018-01-11 179 瀏覽
聖誕前夕,和要好的朋友們一起同進晚餐,之前看雜誌發現有間靚靚Cafe在尖沙咀,於是選了這間Diletto。環境果然不錯,還做了聖誕裝飾,氣氛好不俗呢~我們五人一人點了一杯Mocktail,無什驚喜但是拍照也好看。看了看餐牌,點了四樣東西,又有pizza又有risotto應該會夠的!怎知每道菜size實在是太少了,真的是一人份量而已,五餅二魚的情況又再出現。。。Sword fish catpaccio味道不錯,酸酸甜甜頗開胃,胃口未開就已經清了全碟(每人只有一口)($158)。而Scallop porcini & truffle risotto也只是一人份量,但已經盛惠$268!!!!味道是不俗,但價錢太搵笨,吃不消了。Baby pork ribs with BBQ sauce更完全沒有BBQ味($298)!ribs好像是烚熟淋上甜甜BBQ汁而已。。。而且好難切,有一條打橫的骨,叫了侍應幫手,他們愛理不理的,最初只是給了一把看似利了許的刀。。。Black truffle & duck foie gras pizza ($238)是最好吃的,我們喜歡濃味的東西,好在這個size比較正常,否

環境果然不錯,還做了聖誕裝飾,氣氛好不俗呢~

Black truffle & duck foie gras pizza ($238)是最好吃的,我們喜歡濃味的東西,好在這個size比較正常,否則一定要再去吃糖水。。。

由於性價比不太高,服務又一般,要encore都比較困難呢。
2017-12-23
2017-12-30 236 瀏覽
好靚好靚好有聖誕氣氛的餐廳。今個假期食得最有聖誕氣氛的餐廳。超美的環境,好多聖誕裝飾,好開心。包包與熱水免費,好養眼。超邪惡!芝士就係令人又愛又恨。三重芝士的口感軟綿綿,味道又好有層次。羊架剛好7成熟,肉質仲好嫩,肉汁又保留得好好。Carbonara天生就係好味道的材料,而呢度亦做出水準。加隻溫泉蛋,質感更rich更滑。個蜆有點古怪,味道係唔錯,但似中式炒蜆多D。Side dishes都做得好好食。甜品係完美的Dining Experience中不可或缺的元素💕Cream Brûlée $78Chocolate Fondant $88唔只外表靚,味道亦一流。可愛的鴨鴨同流心朱古力成功俘虜到我地四個女人👩🏻靚景,貼身服務加上美食,成功令到我哋非常滿意。慶祝聖誕也好,慶祝生日也好,都係good choice!
好靚好靚好有聖誕氣氛的餐廳。

今個假期食得最有聖誕氣氛的餐廳。

超美的環境,好多聖誕裝飾,好開心。

包包與熱水免費,好養眼。

超邪惡!芝士就係令人又愛又恨。

三重芝士的口感軟綿綿,味道又好有層次。

羊架剛好7成熟,肉質仲好嫩,肉汁又保留得好好。

個蜆有點古怪,味道係唔錯,但似中式炒蜆多D。

Side dishes都做得好好食。

Cream Brûlée $78
Chocolate Fondant $88