Cucina

2013-11-13 113 瀏覽
十月三十日(星期三)回帶,是婚前的倒數第四天,所有的事宜已經差不多辦妥 是晚,榮幸得到酒店的美女公關邀請,來到Cucina品嚐一頓雜菌宴和最新推出的一系列甜品 其實,早前已有留意Cucina推出的下午茶,非常吸引,加上餐廳擁有無敵海景,實在是理想飯聚地點 可惜一直被婚禮事宜纏繞,實在沒有閒情來這裡享受一個悠閒週末 是晚天色清澈,從餐廳往外望,能清楚飽覽維景風光 公關先介紹餐廳十月的特色菜式,就是每年九至十月份當造的野菌,餐廳總廚Mr Carmine Esposito特意設計了mushroom menu,分別以不同種類之野菌入饌,包括黑松露菌,牛肝菌和黃菌等等再配以不同的海鮮及肉類,做出九款菜式,限時供應原來餐廳外還設有花園,例如是晚享用的香草醬就正正源於此,真有意思 侍者先送上大大的麵包,外層脆身,內裡卻出奇的鬆軟,本身已經好吃,再配以自家製香草醬,芳香無比,添了包,也添了醬呢!!! 這裡的煎鵝肝當然不會滿足於普通版本香煎的鵝肝,換上了脆粟米蓉和摩里菌、牛肝菌、黃菌做成的醬汁,減低鵝肝帶來的膩感這個配搭挺有創意的,味道也不錯喔~這客名為蜆湯燴意大利飯.瀨尿蝦.摩里菌,聽落非常吸引 原來
十月三十日(星期三)

回帶,是婚前的倒數第四天,所有的事宜已經差不多辦妥
可惜一直被婚禮事宜纏繞,實在沒有閒情來這裡享受一個悠閒週末

是晚天色清澈,從餐廳往外望,能清楚飽覽維景風光
再配以不同的海鮮及肉類,做出九款菜式,限時供應
煎鵝肝.脆粟米蓉.摩里菌.牛肝菌.黃菌汁
這裡的煎鵝肝當然不會滿足於普通版本
這個配搭挺有創意的,味道也不錯喔~
蜆湯燴意大利飯.瀨尿蝦.摩里菌
這客名為蜆湯燴意大利飯.瀨尿蝦.摩里菌,聽落非常吸引
原來,大廚每日也會到附近市場搜購最新鮮的海鮮來做菜
在西式餐廳會較少機會吃到以瀨尿蝦作配料的菜式,用來炸的,更少
炸粉厚薄適中,瀨尿蝦味鮮又不乾身,吃得出的新鮮貨
配以法國特產摩里菌的香味獨特,是一個不錯點綴
最讚的是意大利飯,用上香濃蜆湯來煮
粒粒飽滿的意大利,盡吸蜆湯精華,既creamy又鮮味滿溢
加上外脆內軟的口感,實在精彩
秘製蛋麵.摩里菌.黃菌.牛肝菌.黑松露菌
如果喜歡吃野菌的朋友,一定要吃這個秘製蛋麵.摩里菌.黃菌.牛肝菌.黑松露菌
麵條彈牙,富濃郁的蛋香,配以幾款各有特色的菌類作配,味道層次豐富,好菌者,實在可以過足癮
不用說,在多款菌中,以黑松露菌的味道最為搶鏡
焗海鱸魚.牛肝菌.薯蓉
在西餐廳,吃到的海鱸大都是配上薯蓉,未知加入來自歐洲的珍貴牛肝菌,效果會是怎樣呢?
薄身的海鱸放入少許的調味料,已突顯了鱸魚本身獨有的鮮香,肉質嫰滑,帶着甘香
伴碟的,便是飽滿厚身的牛肝菌,味道突出強烈,配以味道較淡的魚肉,味道配搭得宜,實值得推介的菜式

主菜吃得大半飽了,又是時間來到令人期待的甜品環節
原來美女公關也是位甜姐兒,是晚也來得正好,事關餐廳剛新推出了一系列甜品
雲呢嗱凍奶.雜莓.焦糖意大利蜜瓜
這客造型特別的雲呢嗱奶凍.雜莓.焦糖意大利蜜瓜,實行先以賣相取勝
是青色的雲呢嗱奶凍,印象中,應是第一次見
鋪面的,是粒粒開心果碎,感覺新鮮
由於雲呢嗱奶凍較扁身,做出來的質地也比平時吃到的較實較堅挺
奶凍內佈滿粒粒雲呢嗱籽,奶味香濃
旁邊的焦糖意大利蜜瓜亦很不錯,甜美爽口
意大利芝士餅.軟芝士.咖啡白蘭地汁
有別於一般四方形的Tiramisu,這裡則變成倒轉的圓錐體
白色的小粒軟芝士鋪滿碟上,實在很有聖誕節的感覺(雖然還有個多月才到)
這客Tiramisu不僅賣相美觀精緻,就是連味道也有驚喜
芝士餅帶有香濃的咖啡和酒香,當沾上咖啡白蘭地汁,感覺更完整
小粒的軟芝士,奶味亦非常香濃
多方配合,是高水準的Tiramisu,真的又睇得,又食得,推介喔!!!
忌廉蛋糕.朱古力.鮮忌廉
意大利濃朱古力餅.車厘子醬
另外兩款,分別是忌廉蛋糕.朱古力.鮮忌廉意大利濃朱古力餅.車厘子醬
前者的忌廉做得細緻幼滑,出來的效果無論賣相及味道也令人滿意
後者的朱古力餅,可可豆味道濃厚純度高,配上清新香甜的車厘子醬,配合得天衣無逢呢!

十月已過,雖然野菌盛宴要等下一年才可再嚐,不過,這裡會定期推出時令應節的menu,大家每次來也會有新驚喜
就如是晚,除了各款野菌菜式,還可品嚐到新鮮出爐的精緻甜品,想必每次也會帶來驚喜呢~
P.S. 是晚,食得滿足,傾得高興!!!
2013-10-30
試食活動
蜆湯燴意大利飯.瀨尿蝦.摩里菌
焗海鱸魚.牛肝菌.薯蓉
意大利濃朱古力餅.車厘子醬
意大利芝士餅.軟芝士.咖啡白蘭地汁
2013-09-08 3757 瀏覽
8月做燒烤自助餐,本來諗住黎呢到睇靚景,對食物無咩期望,但原來食物質素都唔錯。沙律有多款選擇,全都很新鮮,最好食係青木瓜沙律及茄子沙律。酸酸地好開胃。薯仔沙律都唔錯,不過要肚食主菜所以都唔食咁多。食完沙律,吹下水,望下個境真係開揚好靚。成個場唔多人,枱與枱之間好闊,夠靜。座得舒服好RELAX﹐咁啱「光榮號」到港,開晒燈,同維港個景配合黎係一流!拍拖人士黎啱晒!主菜係任ORDER的,WAITER推介龍蝦同羊架。龍蝦第一轉ORDER燒得非常好,時間掌握得唔錯,令到龍蝦仲好有肉汁,幾新鮮。不過之後再加單叫的就燒得麻麻,有時燒得太乾。但食幾轉龍蝦都扺晒。跟住上場係羊架同唔記得咩肉串。羊架唔錯,SO味唔重,肉身都厚。肉串無特別,食唔食都無咩所謂。之後ORDER 仲左燒波羅,粟米等都OK。同場仲有少量熱食,以蔬菜為主,因為主菜多數都係肉,所以熱食菜為主平衡下都唔錯,不過無咩特別所以無影。雪糕都同一般自助餐的一樣。咖啡味雪糕唔錯,好有咖啡味。食燒烤既有多款汁自選。信用咭有優惠,每人最後成為位四百幾一位,有超級靚景,SERVICE好,食物質素OK,呢個價錢都算值。
薯仔沙律都唔錯,不過要肚食主菜所以都唔食咁多。
主菜係任ORDER的,WAITER推介龍蝦同羊架。

雪糕都同一般自助餐的一樣。咖啡味雪糕唔錯,好有咖啡味。
食燒烤既有多款汁自選。
2013-08-25
2013-08-04 3060 瀏覽
難得星期五放假,就約朋友出去食SEMI BUFFET~ 第一次去CUCINA 食,以前都見食評唔錯,同埋有SEA VIEW, 所以 BOOK 位果陣都講左想坐SEA VIEW~最後都可以安排到我們先出去拎頭盤,有員工即開生蠔, 一碟有4隻, 都較為細隻,鮮味不足~沙律有好多款,味道都好味~煙三文魚都不錯~餐包有新鮮出爐軟法包, 好鬆軟~主菜我們點了肉眼扒同埋鮮蝦PIZZA~肉眼扒五成熟,肉味濃郁,嫩而無血水,好值得食~鮮蝦PIZZA,是即製,薄餅烤得鬆脆,有麵粉香~甜品時間, 依度都算多甜品供應, 最喜歡tiramisu杯咖啡味香濃~海綿蛋糕都好味~雪糕朱古力味最好食,其他味道只是一般.這天客人不是太多,就咁過左一個舒服既下午~
OYSTER
SALAD
餐包有新鮮出爐軟法包, 好鬆軟~
新鮮出爐軟法包
主菜我們點了肉眼扒同埋鮮蝦PIZZA~
肉眼扒
DESSEET!
雪糕朱古力味最好食,其他味道只是一般.
這天客人不是太多,就咁過左一個舒服既下午~
2013-07-26
SALAD
新鮮出爐軟法包
肉眼扒
DESSEET!
2013-06-21 2261 瀏覽
因為工作關係,所以連續幾個星期日都黎呢家餐廳食LUNCH。呢間餐廳聽過好多次架啦,不過黎BOOK位所以未黎過。依到既LUNCH係半自助形式,除左MAIN COURSE係佢SERVE之外,STARTER 同甜品都係自己出去攞。連續3個WEEKEND個MAIN COURSE MENU都係一樣既,如果可以轉密就更加好啦。印象中MAIN COURSE好似有4-5款,有PASTA有魚有牛扒。我就揀左呢個PASTA。個PASTA份量對於女仕黎講可能會比較多,因為已經有自助既STARTER同埋甜品。可能因為係傳統意大利菜既關係,D意份硬左少少,但係個汁真係幾好,CREAMY得黎又唔漏。甜品有太多款,每樣只可以試少少,個CHOCOLATE BROWNIES好好味,外脆內軟,完全係6星級酒店水準。個芒果甜品都好好呀,上面D芒果好有鮮味。佢地仲有一個雪糕CORNER,但係可惜食唔落。係甜品SECTION果到,仲有CROISSANT同埋PAIN AU CHOCOLAT,講真我都想知點解會放左係甜品果到呢。下面呢個就係我既STARTER,紅色果樣係湯黎架,我真係想講,我從未試過D咁有蕃茄味既蕃茄湯呀,飲落去一

下面呢個就係我既STARTER,紅色果樣係湯黎架,我真係想講,我從未試過D咁有蕃茄味既蕃茄湯呀,飲落去一D都唔油,同埋一D都唔歙蕃茄汁架,可惜只係頭2次黎飲過,第3次黎已經轉左第2隻湯啦。

D 青口,火腿同埋三文魚都好新鮮,呢到原價好似係200幾蚊,都幾值得黎。
2013-06-08 2283 瀏覽
親戚送上張2人high tea劵給我, 當然要與家人分享, 帶埋阿爸阿媽去試下, 他們中式點心就食得多, 西式就較少, 轉轉口味吧!環境如上編食家所言, 要找這間餐廳的電梯真係有點難度。看了食家所提示已小心注視電梯位, 但都走過咗, 結果都係要問人。除了可免費品嚐美食外, 最意外收穫是在餐廳窗外望, 剛剛看到維港上正在暢遊的Rubber Duck, 還看到一大班Fans不停拍照。在這個舒服而涼快的環境下, 不用與其他Fans左迫右迫就可從上看到整隻Rubber Duck, 真幸福! 此外, 餐廳內設計優雅, 每張枱有鮮花襯托, 很美!服務服務員有禮、親切, 不過接受過酒店式訓練, 應該唔會差得去邊掛!我地打包了兩個scone, 除了用了個靚盒裝住外, 還用錫紙墊底, 細心的服務。食物三層英式下午茶, 並非採用傳統圓碟架, 是梯級式長方形碟。最頂層包括有:牛肉三文治、蛋沙律三文治、芝士青瓜三文治、煙三文魚忌廉芝士卷、蝦肉芒果卷和火雞蘋果卷。煙三文魚忌廉芝士卷:不會太鹹, 卷着忌廉芝士味道美味。蟹肉芒果卷:配搭亦很美味, 甜芒果碎粒在蟹肉沙律內, 不錯!!第二層有貝殼蛋糕、藍莓芝士、朱古力

此外, 餐廳內設計優雅, 每張枱有鮮花襯托, 很美!

食物
三層英式下午茶, 並非採用傳統圓碟架, 是梯級式長方形碟。
煙三文魚忌廉芝士卷:不會太鹹, 卷着忌廉芝士味道美味。
第二層有貝殼蛋糕、藍莓芝士、朱古力慕絲、什果撻及馬卡龍。
貝殼蛋糕:鬆軟而不太甜, 但味道不特別。
朱古力慕絲:底層脆脆的, 吃完後口內有炸炸聲, 相信混合了爆炸糖, 很驚喜!

馬卡龍:是我暫時食過最好味的馬卡龍。有朱古力味和檸檬味, 兩者都不算過甜, 各自味道突出。朱古力饀內還有一層朱古力忌廉, 而檸檬饀內亦有一層檸檬啫喱, 很特別。
第三層有兩個原味英式鬆餅和兩個提子英式鬆餅, 配有四款醬, 包括士多啤梨果醬、橙味果醬、clotted cream和lemon curd。
英式鬆餅乾身較硬, 沒有牛油香, 比較普通!
另外, 還有新鮮士多啤梨和士多啤梨棉花糖。
紅紅的士多啤梨, 以為好甜, 但是係酸的!

士多啤梨棉花糖外面灑滿椰絲, 賣相不錯, 但食落很甜。
飲品
Latte
沒有美的拉花, 而且奶泡粗, 咖啡味道亦不香濃, 馬馬!
洋甘菊茶
只是普通的茶包, 味道甘甘地, 都是一般!

總括而言, 環境和服務都不錯, 食品都ok, 但飲品就馬馬!
2013-06-01
下午茶
其他
  • 煙三文魚忌廉芝士卷、蟹肉芒果卷、馬卡龍
2013-04-19 1798 瀏覽
在二月十三日 (年初四),好友邀約到紅館睇 Big Four 演唱會! 我知演唱會票是一票難求!加上要提早好一段時間才訂到! 他真是誠意十足! 當然,邀約並不代表要對方請!我還是付給他數百元演唱會票價!他建議先到尖沙咀馬哥孛羅香港酒店 6 樓的 <CUCINA> ,嘆豐富的 high tea! 原來 <CUCINA> 不太易找! 我們問完 Customer Service ,再問 Security!要走到化妝品區的深入位置找 lift !如果,駕車的話就方便得多!<CUCINA> 走出平台正是停車場!我們預先 book 位,恰巧!餐廳安排靠落地玻璃的二人桌子給我們!從薄薄的窗紗,可看到美麗動人的維港景色! 黃昏景色更醉人! 桌上放置的玫瑰花擺設,倍添浪漫氣氛!正值下午 4:00 ,透進日光! 貼心的好友恐怕我會曬到鴛鴦面! 他要求侍應可否轉枱?!幸好!當日餐廳尚有小部分吉枱!侍應立即幫我們轉枱! 服務真好值得一讚!這裡還有設計時尚的酒吧,晚上把酒談歡一樂也! Afternoon tea set ( 2 person ) $338 + 1
我知演唱會票是一票難求!加上要提早好一段時間才訂到!
他真是誠意十足!
當然,邀約並不代表要對方請!我還是付給他數百元演唱會票價!

原來 <CUCINA> 不太易找!

黃昏景色更醉人!
桌上放置的玫瑰花擺設,倍添浪漫氣氛!
正值下午 4:00 ,透進日光!
貼心的好友恐怕我會曬到鴛鴦面!
他要求侍應可否轉枱?!
幸好!當日餐廳尚有小部分吉枱!侍應立即幫我們轉枱!
服務真好值得一讚!
這裡還有設計時尚的酒吧,晚上把酒談歡一樂也!
Afternoon tea set ( 2 person ) $338 + 10% service charge
等了一會兒,Afternoon tea set 送上,三層的層架,看起來好像泳池的跳板,還要是三級跳!
通常食英式下午茶,由上而下,最頂層是鹹食,下層則是甜食!

第一層 Sandwich:

以三文魚包住cream cheese 及火箭菜,三文魚色澤不太鮮明!新鮮度一般!
火箭菜獨特的苦澀味正好被 cream cheese 中和了!
整體不過不失!

墨西哥玉米粉薄烙餅包住鮮黃色的芒果配上白、橙色的蝦,斜切能增添美感!
酸甜爽口結合!口味清新!

Smoked turkey, apple, ranch dressing, tortilla
略為厚皮的墨西哥玉米粉薄烙餅包住火雞肉及蘋果,混合沙律醬,口感濕潤!
鹹食的火雞肉與酸酸的蘋果,竟是出奇地夾!
Roast beef, dill pickle, whole wheat bread
向來,我個人喜歡食麥包多過白方包,起碼添上纖維及咬口!
酸青瓜同時可提升牛肉的肉味!

Cucumber, cheddar cheese, white bread
一件青瓜、芝士三文治,跟 Cafe 的早餐沒有分別!普通貨色!

Egg salad, white bread
這是蛋沙律三文治,淡口的蛋與酸味的沙律,簡單而美味!
第二層 Pastry:

Vanilla cheesecake with blueberry
Size 跟 macaron 差不多!證明相當的骰!
藍莓切開一半放頂!認真慳皮!
芝士味較搶!
仍略帶雲呢拿的香甜!

Chocolate crispy hazelnut bar
賣相平平無奇!食起來卻驚喜!
朱古力慕思香濃軟滑!
脆脆餅層混合爆炸糖,在口中爆發真過癮!

Mango and chocolate macaroon
芒果馬卡龍酸酸甜甜!朱古力馬卡龍濃郁甜美!
兩者外層較軟不夠預期的脆!

Lemon madeleine tea cake
看到這個貝殼小蛋糕,令我想起 Delifrance 也有類似貨色!
呈金黃色!外層有糖漿及灑上砂糖,蛋糕質感鬆軟濕潤!檸檬味尚可!茶味卻不突出!

Fruit tart with vanilla custard
細小的果撻滿載好幾款水果,份量已是交足貨!
雲呢拿吉士香滑,撻底幾鬆化!
Fresh strawberry and marshmallow 棉花糖 + 士多啤梨
這是另上!翻看之前其他會員的食評,發現棉花糖 + 士多啤梨一串串放上精緻的透明架!給我們的只有一個毫不吸引的碟子!
賣相失色!
食完士多啤梨才食棉花糖較穩陣!
大家都不知士多啤梨酸定甜!
否則!食士多啤梨會更酸!
士多啤梨鮮紅飽滿幾誘人!
入口是酸酸的卻不失香甜!

士多啤梨味棉花糖表面舖滿椰絲,鬆軟中略帶嚼勁!
頓時,勾起童年的回憶!食過超級市場那款椰絲棉花糖!
味道仍記憶猶新!
底層 Scone :

Plain, raisin, clotted cream, lemon curd, fruit preserve
有兩款口味的鬆餅:原味及提子味;另配上橙味果醬、士多啤梨味果醬、... 等。
橙味果醬果酸天然!士多啤梨味果醬混合士多啤梨籽,口感特別!

不論是原味抑或提子味鬆餅,牛油味不足!食起來硬脆帶乾!食完口都乾!
即時灌水解渴!

酒店出品竟然如此失色!
比不上 <茶。家> 美味鬆化的鬆餅,令人有回味的感覺!

我們唯一食剩正是鬆化度稍遜的鬆餅!
Latte
咖啡拉花是鬱金香圖案!令賣相錦上添花! 看來都不錯啊!

打得尚算綿密的奶泡有奶的甜香,又可將糖粒承托著,綿密程度相當理想!
咖啡入口順喉,味道香醇!正好為當晚睇演唱會提一提神!
論食物質素,只可說是 OK!不見得有什麼出色及水準!
環境確實一流!感覺悠閒寫意!服務也好!後者也挽回整體分數!
2013-02-13
2013-02-03 806 瀏覽
Afternoon Set for Two預先訂座在星期三的一個下午和友人到尖沙嘴悠閒的歎下午茶到達在一眾名店旁的入口搭電梯直達六樓服務員帶我們到窗旁的位置由於是平日的關係人不多 很平靜飽覽著維港的美景感覺特別的舒懷和寫意英式下午茶 在維多利亞時代開始盛行就如現在很多美食一樣當初是貴族間的玩意名媛於午餐和晚餐之間稍餓之時 相約享用茶點時間推移至今平凡人如我也可享受這優雅時刻而時至今日相信很多人都是醉翁之意不在酒除了茶之外主要關心的都是精美的小巧的茶點下午茶的三層架由上至下鹹點和甜點依次排列也很理所當地由鹹點的第一層開始進食 再到甜點的第二層、第三層第一層很平常的三文治個人偏好喜歡吃三文魚卷第二層各式小圓餅 小水果派和小旦糕當中推薦的是點點金色的巧克力小旦糕一放進口 當舌尖接觸到食物竟然會作響!初時當然略感驚訝後來一想 那甜味和口感和爆炸糖 (Pop Rocks) 一樣!爆炸糖又名跳跳糖當水份溶化糖時 在口中便會產生氣泡有一種糖果在口中跳來跳去的感覺跳跳糖、巧克力海綿旦糕加上巧克力慕絲這微妙的組合和口感 真是第一次嘗試 也令我贊歎了一下創作者的創意點心雖小 卻心意無限呢!第三層初嘗提子味
Afternoon Set for Two

主要關心的都是精美的小巧的茶點

下午茶的三層架由上至下
鹹點和甜點依次排列
也很理所當地
由鹹點的第一層開始進食 再到甜點的第二層、第三層

第一層
一放進口 當舌尖接觸到食物
竟然會作響!
初時當然略感驚訝
後來一想 那甜味和口感
和爆炸糖 (Pop Rocks) 一樣!

爆炸糖又名跳跳糖
當水份溶化糖時 在口中便會產生氣泡
有一種糖果在口中跳來跳去的感覺
跳跳糖、巧克力海綿旦糕加上巧克力慕絲

點心雖小 卻心意無限呢!
第三層
初嘗提子味鬆餅
再試原味鬆餅
先吃一口
後逐次加上Curd、Clotted cream和Jam
確是滋味無限

當中鬆餅以原味較優
醬以Clotted cream較優 Jam其次 果味的Curd也很清新
這家的鬆餅鬆而濕度剛好
享用了從容而愜意的下午茶
和友人分享生活點滴
確實是在這繁囂的都市中的點點慰藉
TAKE A BREAK
15 分鐘 (堂食)
2012-12-03 586 瀏覽
訂左位3:30pm準時到達, 等安排都成10分鐘先入得, 首先講環境, 除左window seat夠光猛外, 超過一半的座位都係比較黑暗的, 光線唔充足令人未能享受tea time, 似飲酒的地方多D, 感覺不佳講番high tea set, 2位賣$288, 不算貴, 首先有3粒士多啤梨同椰絲綿花糖,只係增強視覺享受的普通野第一層係咸點, 有青瓜芝士三文治, 麵包搽左好多類似牛油/clotted cream, 太濕唔好食, 燒牛肉麥包三文治, 仲有普通過普通的蛋沙律三文治, 三文魚卷, 以上全部只有一小件, 太孤寒啦, 有2個人點分? 而且全部其實都好細件, 比finger sandwich更細小, 另兩件印度餅皮包住的不知名卷物...第二層有兩件貝殼蛋糕, 簡單得來都幾軟熟, 另有兩件似棋子般大小的迷你雜果撻, 美x西餅果d都好味過佢, 仲有兩件上面係榛子mouse底係爆炸糖的甜品, 呢個幾有創意, 食完d爆炸糖仲係口中爆緊, 另有兩件面類似係cream cheese係面,底係餅的小點, 呢個無試, 最後仲有兩個迷你marcoon, 一個係朱古力味. 一個係l檸檬味, 呢個做得不錯

第二層有兩件貝殼蛋糕, 簡單得來都幾軟熟, 另有兩件似棋子般大小的迷你雜果撻, 美x西餅果d都好味過佢, 仲有兩件上面係榛子mouse底係爆炸糖的甜品, 呢個幾有創意, 食完d爆炸糖仲係口中爆緊, 另有兩件面類似係cream cheese係面,底係餅的小點, 呢個無試, 最後仲有兩個迷你marcoon, 一個係朱古力味. 一個係l檸檬味, 呢個做得不錯, 皮軟糯得來又帶點脆, 餡料甜味適中...

最下果層係迷你scone, 比四季, 半島的細, 每人有兩個, 一個提子味, 一個原味, 伴以clotted cream同lemon custurd, 其實兩個都好淡好乾, 無咩牛油味, 水準以下

茶要左english breakfast tea, 雖然大壺, 但茶味香味欠奉

3:40pm先開始, 5:15pm已'請'我地先埋單, 因為waiter話要清場預備晚市, 真實享受時間唔夠2個小時, 仲好似有d趕客咁!!

總結來說雖然價錢不貴, 但電話訂位時混亂非常, 而且食物, 環境, 服務俱水準以下, 更加唔好話同其他高級酒店比較, 所以點計都係食唔過...
題外話/補充資料: 匯豐,恆生銀行信用卡有85折
10 分鐘 (堂食)
  • marcoon
2012-11-07 603 瀏覽
難得到酒店用膳,誰不知店內食物異常難食!我們叫了"薄生牛肉刺身" "蜆肉蛋面"和"黑松露鴨腿雲吞"。首先是 "蜆肉蛋面",賣相已非常不討好,遠看像煮爛了的米粉,面中有碎殼及蜆中亦有沙,很難相信自己是在酒店中用膳。"黑松露鴨腿雲吞"則無什特別,份量較少。"薄生牛肉刺身"理應時是頭盤,但竟然於最後才出現!唯一可取是車里茄比較新鮮。是次埋單兩人千二元,實在難以接受!相信永無下次!
難得到酒店用膳,誰不知店內食物異常難食!
"黑松露鴨腿雲吞"則無什特別,份量較少。
是次埋單兩人千二元,實在難以接受!相信永無下次!
4 QUEENS一月一聚今次就揀左LEE間…一早上網睇ONLINE BOOKING 有85折, 真係好抵@@, 不過要提兩日BOOK, 等佢覆返你EMAIL話有位~~~一去到侍應好好咁安排我地坐WINDOW TABLE~~~非常好彩…個景靚到暈天氣又好…我地四個女仔最鐘意HEA, 優優閑閑, 淨係個景都抵灑…最緊要LEE度仲未被好多人發現…唔似得半島, 洲際, CAFÉ 103個D俾人追捧~~其實又貴又嘈又唔係好好味~~~小妹可以話係HIGH TEA 達人, 香港間間出名HIGH TEA 我都試灑咁濟~~~論個景LEE度比洲際, CAFÉ 103 OR 4 SEASONS還要好~~~食物方面, 特別在有一個士多啤利同棉花糖既WELCOME SET~~~有心思~~甜點同咸點都好出色~~~~唔會太甜同”利”, 特別係個SCONE, 好香牛油味, 唔太乾又唔太硬..好好味><埋單每人150有找, 十分推介~~

埋單每人150有找, 十分推介~~
2012-10-07
  • afternoon tea set
2012-10-07 345 瀏覽
今日同朋友去嘆High Tea, 搵咗幾間尖沙咀嘅酒店, 大部分都要$250以上, 係呢間$150左右, 個賣相都OK吸引, 所以就揀咗呢度~搵咗好耐個酒店入口都搵唔到, 行咗幾個圈, 好彩有d清潔阿姐路過比我問吓路~ 唔使諗喇, Afternoon Tea Set for Two啦~~頂層 Sandwich~Salmon roll, cream cheese, sour dough bread -- 三文魚包住cream cheese同火箭菜, 三文魚不太新鮮, cream cheese淡淡的, 火箭菜獨有的香味頗強烈, 帶起整體的清新感~Shrimp, mango, mayonnaise, tortilla -- 薄餅入面包住蝦同芒果, 酸酸的芒果, 爽脆的小蝦, 都幾Salad Feel, 好清新~Smoked turkey, apple, ranch dressing tortilla -- 麵包比較乾身, 偏硬了一點, 薄薄的牛油沒有半點香味, 唯一可取是新鮮的火箭菜香味強烈, 令整體生色不少~Roast beef, dill pickle, whole wheat brea

Afternoon Tea Set for Two
Sandwich
~頂層 Sandwich~

-- 麵包和牛肉都太乾, 牛肉沒甚味道~

-- 麵包太乾, 可幸是清新爽脆的青瓜為麵包補了濕, 芝士還是老樣子, 淡淡的~

Egg salad, white bread
-- 麵包太乾, 配上蛋沙律還是有點乾, 蛋沙律頗有蛋香~
Pastry
~中層 Pastry~

-- 完全沒有Vanilla味, 還以為是白朱古力慕斯, 藍莓切開一半放在蛋糕上, 一點也不美觀, 味道上亦不搭配~

Chocolate crispy hazelnut bar
-- 朱古力慕絲好難唔好食, 朱古力頗濃, 甜度適中, 不會死甜, 全餐唯一驚喜位係... 個脆米餅底有爆炸糖!!! 係個口入面狂爆, 果種刺激感, 好耐冇試過啦~

Mango and chocolate macaroon
-- 朱古力馬卡龍皮太腍, 不夠脆, 朱古力餡料味道濃郁甜美, 芒果馬卡龍皮也是太腍, 不脆口, 芒果味道有點怪...

Lemon madeleine tea cake
-- "加鈍"檸檬卷咁, 檸檬味有點人工化, 餅身頗鬆軟...

-- 味道很一般, 不值一提~
Scone
~低層 Scone~

-- Scone濕氣很重, 牛油味不足, 味道一般, 塗抹好多cream都係冇味, 塗lemon curd都仲好少少, 酸酸地感覺開胃d...
~另上 Pastry~

-- 個樣Kawaii到爆!!! 基本上係比佢個外表吸引咗o黎... 士多啤梨又紅又大粒, OK香甜... 棉花糖係木莓味, 酸得o黎有d似藥水味, 小朋友食咗1粒都唔再食第2粒, 咁你話喇...
Freshly brewed coffee
Freshly brewed coffee
-- 咖啡味道... 一般~ 明明見Blog友杯咖啡係用大杯, 點解隔咗冇耐變咗細杯, 仲要人地係d奶泡爆到就瀉, 上面仲有灑咗朱古力粉... 我地就係為咗呢d細眉細眼位而揀o黎呢度, 而家覺得Downgrade咗~
English Breakfast Tea
Selection of Ronnefeldt tea -- 我揀咗English Breakfast Tea, 大大壺, 抵飲~
無敵維港海景
座擁無敵維港海景, 可惜尋日先Book位, 已經冇晒窗口位...

入座時要問先有Menu, 寫Blog時發現佢呃咗我地半個鐘, Menu明明寫"served from 3:00pm to 5:30pm", 但尋日Book位時就話3:30-5:30pm, 太過分喇!!! 我地搵地方High Tea都係想吹吓水, 2個鐘基本上係唔夠o架囉!!!

匯豐、恆生、渣打信用卡有85折... Oh No... 冇呀, 蝕呀!!!

食物味道一般, 想搵個地方靜靜地傾下計, 又唔想排隊, 又唔想過2佰, 對食物味道冇極端追求嘅, 都可以考慮吓呢度...

朋友話大家都係酒店, 上次Feast起碼有件似樣嘅朱古力蛋糕吖... 咁老老實實喇, 如果講好味又平又抵食, 咁Feast真係好好多, Feast仲要係Buffet喎!!!
English Breakfast Tea
無敵維港海景
2012-10-07 347 瀏覽
自從嘆過這寰兩次brunch buffet, 時常心思思encore, 這個星期夭想實踐, 卻原來換左antipasti semi buffet,sure照食。Buffet - freshly shucked oyster, 食左8隻,大部分size小但甜,有兩隻味差D。 蟹腳、翡翠螺,good, 还有我最愛 beef carpaccio其他parma ham, smoked salmon and不同種類的salad,已足夠成為豐富的appetizer。Main course選擇少, Grilled Calamari, Penne with four cheeses and 羊扒,不過不失。甜品選擇一般但雪糕very creamy超好味,似自家做,excellent tiramisu渣打埋單八折,車泊門口兩小時免費,星期天超值享受,下次唔揸車加$100飲酒就名副其實飲飽食醉。,

2012-10-07
慶祝紀念
生日
2012-09-23 265 瀏覽
好野。。。今日同hubby去high tea,好開心heehee。因為hubby之前join左polo club,所以就開始左我地high tea之路喇!第一次試嘅就係CUCINA喇!我地3點半去到,得一個for two嘅tea set,有3層,第一層就係咸的,三文治,第二層同第三層都係甜食,另外有用strawberry棉花塘架,另有兩杯野飲,好滿足,不過其實食物就只係普通的。由於hubby早係兩星期前訂位,我地就坐係窗口海景的位置,有少少陽光照住真係好舒服,一坐真係可以坐上一整個下午,很relax的一天
第一次試嘅就係CUCINA喇!
2012-09-22
2012-09-06 350 瀏覽
當天輕輕鬆鬆到CUCINA用餐,時間尚早,先到SOFA位置HAPPY HOUR,飲了杯紅酒,吃了點NUTS,因為遲到,朋友已ORDER了紅酒,我都唔知佢點了哪地哪年的酒,但幾個朋友就談天說地,天南地北地談了個幾鐘,到晚餐準備好,就到用膳區域開餐。我地1同5人坐係靠窗的圓台,係角落,十分PRIVATE,坐低之後就飲埋HH開了那枝紅酒,開始上菜了。先是APPETIZER,先點了MozzarelladCheese 伴蕃茄、SALAD、PARMA HAM,味精OK,但MozzarelladCheese是有一點HEAVY,好彩有片蕃茄,咁都FRESH點! HAM...正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!之後MAIN COURSE,點了T BONE STEAK,換了另一枝紅酒,再加了點SIDE DISH,好食好食,要提一提係個BLACK TRUFFLE MASHED POTATO...好香好食!!!!最後加埋杯甜餐酒同TIRIMISU就走人...好滿足.........相片欠奉...留待下次!

最後加埋杯甜餐酒同TIRIMISU就走人...
好滿足.........
相片欠奉...留待下次!
2012-09-01
(非會員)
2012-09-05 1209 瀏覽
We booked a table for 4 adults and 2 kids.The views are exceptional, and the staff were extremely friendly and very efficient...Unfortunately we then ate...Kids had pizza's they were fine...The adults had Lobster soup, salty, felt like it was tinned, sardines with caramelised onion, cold very poor taste, and a seafood salad which was well liked....For mains the adults had Beef Cheeks. Now this was bizarre... firstly the beef cheek had not been slow cooked and tasted like liver. It was served wi

Unfortunately we then ate...

For mains the adults had Beef Cheeks. Now this was bizarre... firstly the beef cheek had not been slow cooked and tasted like liver. It was served with pork loin and a piece of veal. Both were so over cooked we could not tell which was which, and a stock in a teapot that was little more than water. We also ordered a aubergine ravioli. Overcooked, soggy and tasteless.Horrible.... and finally a seafood stew that was ok.

Desert was a form of toffee apple and lemon cake. Both were pleasant, but not exception...especially as....

for the 6 of us, 2 starters, 4 mains, 2 deserts, 4 soft drinks and 6 glasses of wine the bill was.... Hkd 4,500....

The view and staff were worthy of their portion of the bill, the food unfortunately is possibly the worst value for money i have ever had. It tried very hard to make dishes that sounded suitable for a Michelin starred restaurant, and delivered food that at some stages was almost inedible and often unidentifiable. Shame.

2012-09-04
慶祝紀念