穿過觀塘巧明街的工廈森林,意外發現這家剛開幕即爆場的日系Cafe——Cobber Noodle and Mochi 🍽️簡約的裝潢中透著溫馨氛圍,服務人員親切招呼,令人倍感放鬆。餐廳採用自助飲品型式 有幾款特調可以任飲🍹餐湯是黑松露蘑菇湯🍄‍🟫 濃郁菌香中帶松露獨特的奢華氣息,沾上烤得酥脆的牛角包🥐暖心開胃蔥蒜香蟹肉炒意粉🦀完美平衡了蒜香與蟹肉的鮮甜,蟹肉份量誠意十足,口感細嫩不腥。意粉炒得乾爽入味,蔥蒜的辛香與微辣後韻層次分明招牌Cobber Noodles 🍝選擇「少辣」招牌蕃茄大蝦意粉,麵條彈牙有嚼勁,酸酸甜甜,是店家特調的秘製醬料 很開胃🤤明太子薯條🍟外脆內綿的薯條撒上滿滿明太子醬,讓人一條接一條停不下來🍗 蜜糖芥末炸雞 炸衣薄脆,雞肉多汁不柴,蜜糖的甜與芥末的微嗆形成巧妙對比,清爽不膩朱古力雪糕麻糬🍫麻糬外皮Q彈,包裹濃郁巧克力冰淇淋,超滿足🍡 花生芝麻牛奶麻糬 🥢DIY體驗,花生芝麻香氣濃郁,牛奶內餡滑順🥛先用筷子撈匀麻糬再沾滿花生芝麻,滾出完美黃金比例!從主餐到甜點,每一道都能感受到廚師的用心與巧思,尤其推薦給喜愛混搭風味與口感層次的。若想來點不一樣的味覺體驗,這間餐廳絕對

蔥蒜香蟹肉炒意粉🦀

招牌Cobber Noodles 🍝

🍗 蜜糖芥末炸雞

朱古力雪糕麻糬🍫
麻糬外皮Q彈,包裹濃郁巧克力冰淇淋,超滿足

🍡 花生芝麻牛奶麻糬 🥢

從主餐到甜點,每一道都能感受到廚師的用心與巧思,尤其推薦給喜愛混搭風味與口感層次的。若想來點不一樣的味覺體驗,這間餐廳絕對值得一試😋

📍 Cobber Noodle and Mochi
觀塘巧明街99號地下11號舖(駿業里APM斜對面)
2025-02-18 887 瀏覽
喺觀塘見到呢間事業緊嘅餐廳,佢嘅Menu睇落幾吸引,環境又幾靚,就同老公就行入去試吓~香煎白酒忌廉汁挪威三文魚配煙燻薯蓉餐包+餐湯+沙律(新鮮粟米忌廉濃湯)佢嘅三文魚煎到外層嘅皮好脆~薯蓉整得好滑,佢有少少鹹味,不過加埋忌廉一齊食就好平衡😆佢仲有蘆筍同蕃茄仔做配菜🥰我哋仲加咗$20要湯、包同沙律,佢嘅沙律菜係超級新鮮,仲有蕃茄仔同新鮮藍莓🫐!蔥蒜香蟹肉炒意粉餐包+餐湯+沙律(黑松露蘑菇湯)呢個炒意粉蟹肉份量超多,不過我以為佢係乾身嘅意粉,但味道係有啲汁,但味道都唔錯!焦糖巴斯克芝士蛋糕佢嘅蛋糕甜味適中,上面仲用火槍燒咗一浸焦糖,令到你食嘅時候蛋糕有流心嘅感覺😍朱古力雪糕麻糬呢個朱古力雪糕麻糬係跟餐加$20 ,價錢唔算好貴,不過佢嘅味道就唔算好特別~但對得住個價錢嘅最欣賞呢間餐廳嘅地方係,佢有自助飲品吧,可以唔使錢添飲飲品💓💓!係自己整嘅水果茶或者水果飲品💜

香煎白酒忌廉汁挪威三文魚配煙燻薯蓉
餐包+餐湯+沙律(新鮮粟米忌廉濃湯)
佢仲有蘆筍同蕃茄仔做配菜🥰

蔥蒜香蟹肉炒意粉
餐包+餐湯+沙律(黑松露蘑菇湯)

焦糖巴斯克芝士蛋糕

朱古力雪糕麻糬

2025-02-05 1837 瀏覽
🪿做完gym有啲肚餓周圍搵嘢食,咁啱見到一間cafe試業中,見到menu寫有飲品任斟,我呢啲鍾意飲嘢嘅人就即刻沖咗入去試🤓🤓啱啱新開唔算好多人,店面裝修好chill🫶🏻飲品有凍有熱,試咗全部幾推香橙綠茶,feel到冇落糖漿但係橙味都夠😚 不過個荔枝梳打就少少伏🤪🤪 以任飲嚟講真係幾高汁😚不過個冰桶嘅設計會覺得有少少唔太衛生點咗辣番茄大蝦意粉配迷你牛角包/黑松露蘑菇湯/沙律set 個湯幾香黑松露味,個牛角包就普普通通,有返熱到少少脆但似麵包多啲,沙律都正常不過有幾粒藍莓開心🫶🏻意粉份量比望落大份,我呢啲咁大食嘅都啱啱好😋😋,蝦🦐都幾多又大隻,優質蛋白質要食多啲👌🏻,番茄味好濃仲食到應該係落咗芝士,奶香配番茄真係好夾😚😚😚最後梗係配埋甜品做結尾,造型好打卡able,不過總覺得麻糬配雪糕唔係好夾,啲麻糬好煙韌但係唔係好配到雪糕,食嘅時候有少少狼狽,因為啲麻糬太煙韌🤪🤪🤪最後會變咗分開咗食,唔知係唔係應該一啖食咗佢,不過我呢啲櫻桃小嘴就做唔到啦😆😆
啱啱新開唔算好多人,店面裝修好chill🫶🏻

迷你牛角包/黑松露蘑菇湯/沙律
辣番茄忌廉大蝦意粉

玄米茶麻糬雪糕

2025-02-05
迷你牛角包/黑松露蘑菇湯/沙律
辣番茄忌廉大蝦意粉
2025-01-24 5173 瀏覽
小妹誤打誤撞嚟到,仲以為係新餐廳🤭,入座後聽到鄰座講先知,原來喺觀塘係咁出名😮真係十分幸運❤️呢間cobber 同在興業街果間最大分別係,興業街甜品主打Waffle,巧明街則主打Mochi,雖然小妹未曾食過Waffle分店,但係直覺覺得一定好食😳,因為主食質素高,真係好好食呀嘛🤣🤣🤣上篇分享略有介紹午餐形式,當天小妹三人各點了兩份意粉及一份意大利飯,前菜各自選擇不過有齊迷你牛角包、蘑菇忌廉湯及田園沙律!前菜用型格黑色碟盛載,突顯碟上美食色彩📷;自由斟飲品更以微彩虹的排序,由左至右為🤎烏龍茶、❤️西柚汁、💗玫瑰梳打、🧡香橙綠茶,每款飲品都各有特色,這個安排非常適合打卡🌈!主食除咗碟子大之外,份量亦唔細㗎🫶🏻▪️ 明太子忌廉蝦肉三文魚子飛魚子紫蘇意粉明太子粒粒掛在意粉上,味道亦十分濃厚creamy,賣相同宣傳單張上如出一轍,無呃人架🫶🏻▪️ 黑松露忌廉大蝦意粉大蝦意粉散發香噴噴的黑松露香味,意粉彈牙程度剛剛好,大蝦更有6-7隻😳,通常都係得2-3隻,呢度好抵食丫🤭▪️ 墨魚汁墨魚燉飯小妹第一眼就揀中呢碟會食到黑忟忟嘅墨魚燉飯,其中墨魚食落爽口彈牙,意大利粉軟硬適中,味道非常好👍🏻▫️ 麻糬抹茶雪糕一碟

主食除咗碟子大之外,份量亦唔細㗎🫶🏻
▪️ 明太子忌廉蝦肉三文魚子飛魚子紫蘇意粉

▪️ 黑松露忌廉大蝦意粉

▪️ 墨魚汁墨魚燉飯

▫️ 麻糬抹茶雪糕
一碟偏奶味的抹茶雪糕,蓋著麻糬綿被,打卡一流,味道可以接受🍨

整體來說,除了甜品外,其他可以多作嘗試,再有下次必定再光顧❣️
迷你牛角包、蘑菇忌廉湯
迷你牛角包、蘑菇忌廉湯及田園沙律