2023-10-13 87 瀏覽
呢日經過堅尼地城見到新開咗一間純白歐陸風Cafe☕️入邊裝修都好靚,好似去咗法國咁🇫🇷佢哋嘅中午Menu以輕食+意粉為主,晚餐就會多啲main嘅選擇,而佢哋嘅飲品Menu都有唔少選擇,最特別嘅係淨係抹茶同朱古力都有好多款茶園同濃度選擇🍵牛角包窩夫 牛油果|明太子|蝦肉 $128其實呢度嘅嘢食價錢都偏高少少🫣不過環境搭夠,croffle有3款鹹味選擇,今次就試咗明太子蝦肉🦐蝦肉被滿滿嘅明太子醬包裹住,肉質爽口,加埋檸檬汁一齊食更加清新,底下亦都有一層牛油果醬🥑如果上面嗰層嘅croffle都搽埋牛油果醬就更加好🙈威士忌水牛城汁|單骨雞翼 $68另外都加咗款小食,呢度嘅水牛城雞翼加入咗威士忌🥃辣得嚟之餘仲食到一陣淡淡嘅酒味(唔知係咪心理作用🤣)White $42嘢飲方面就叫咗普通嘅white☕️上網見到其他相有啲好靚嘅拉花,我呢杯得個心形就有啲少失望🫣呢度嘅咖啡都係用single origin咖啡豆,亦都有個牌仔介紹咖啡豆嘅產地同味道,以咁大杯嚟講價錢都合理😌

牛角包窩夫 牛油果|明太子|蝦肉 $128

威士忌水牛城汁|單骨雞翼 $68

White $42
完全被他的白色外牆和格仔小窗吸引了,剛好是晚飯時間的開始,也有多枱食客,當然要一試,内裏環境裝修襯托埋好chill的音樂,未食已陶醉,誰知侍應說已Fully booked,老公立即使出殺手鐧,又話不惜遠到而來,又話不想愛人失望,又話……終於靚女侍應話尚有一張枱,但要90分鐘交枱,當然立即0K,先來兩杯cocktail,又幾夾口味喎,主菜是beef cheek pasta好入味,另一主菜是Toma pork除了份量十足也顯出廚師的慢煮功架,雖然今次有點兒趕,但沒有錯過,下次一定先訂枱再慢慢享受其他菜式。

2023-10-06
2023-10-11 45 瀏覽
法式優雅Cafe Stay Classy~ 西環街坊都要試下優雅生活~等人潮散咗啲,終於去咗海傍附近呢間CLASSY Le Carré,日頭係打卡cafe ,夜晚搖身一變就變咗充滿法式風情嘅法式小館,菜式以法國菜為主十分精緻📍餐前麵包 3款餐包上到黎熱辣辣,配埋餐廳自家製南瓜煙肉/蒜蓉牛油醬黎食極為滋味~📍勃根地燉和牛牛面頰 $ 278牛面頰經過慢火燉煮肉質鬆化多汁加上紅酒牛尾醬好惹味~配菜意式玉米糕口感軟滑細膩,吸收咗松露㕲酒燒醬味道,增加咗層次感。📍炭烤牛骨髓意大利闊麵$258睇下條牛骨髓表面烤得金黃香脆入面油脂濃郁滑順,配埋餐包黎食就啱晒,闊麵調味超香加埋京蔥絲味道豐富📍Alice in Wonderland愛麗絲夢遊 $128呢個好igable 因為打開蓋就有煙霧效果~佢係用tequila做base,再mix dry curaçao加埋青瓜等等入口味道清爽帶陣陣甜味~📍四葉草$118 呢杯mocktail由墨西哥辣椒、芹菜、香菜同龍舌蘭糖漿混合而成,入口有辣味同草本味認真幾刺激味蕾😜#大口在西環#西環美食#打卡餐廳#打卡美食#西環新cafe#打卡cafe#西環法國菜#topc
法式優雅Cafe Stay Classy~

📍餐前麵包

📍勃根地燉和牛牛面頰 $ 278
炭烤牛骨髓意大利闊麵

📍炭烤牛骨髓意大利闊麵$258

📍Alice in Wonderland
愛麗絲夢遊 $128
alice  in  wonderland

📍四葉草$118

#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday
炭烤牛骨髓意大利闊麵
alice  in  wonderland
堅尼地城嘅CLASSY Le Carré係一間充滿法國風情嘅咖啡小館,裝潢好有法國風味。佢哋嘅菜式以法式Fusion為主,有好多創意同精緻嘅選擇。首先,我哋試吓Bourguignon Waygu Beef Check | Polenta | Port Beef Sauce,呢個菜式係用慢火燉煮和牛面頰,令肉質軟滑多汁,配上紅酒牛尾醬,味道濃郁香醇。意式玉米糕係用玉米粉同牛奶煮成,質感細膩。松露㕲酒燒醬係用松露油同㕲酒調製而成,香氣撲鼻,增加咗菜式嘅層次。再者,我哋試吓Bovine Bone Marow l Wagu Beef Cheek | Bourguignon Sauce | Tugtiatelle,呢個菜式係用牛骨髓作為主角,用高溫炭火將牛骨髓烤至金黃色,表面微焦,內裡軟滑潤澤。用匙羹挖出牛骨髓塗在意大利闊麵上,再配上慢煮和牛面肉同紅酒牛尾醬,口感豐富多變,既有脆香又有滑潤。京蔥絲則增加咗清新感,平衡咗油膩感。至於飲品方面,我哋分別試吓cocktail嘅Alice in Wonderland愛麗絲夢遊同mocktail 嘅四葉草。Alice in Wonderland係用Radi

至於飲品方面,我哋分別試吓cocktail嘅Alice in Wonderland愛麗絲夢遊同mocktail 嘅四葉草。Alice in Wonderland係用Radish 、Cucumber 、Infused Tegila 、Dry Curaçao調製而成,味道清新爽口,有啲似果汁咁,仲有煙燻用嚟打卡就最啱。四葉草則係用Jalapeño 、Celery 、 Cilantro 、Agave混合而成,味道微辣清涼。兩杯飲品都好適合夏天飲用,解渴又開胃。
1K
2023-10-08 152 瀏覽
裝潢走歐式路線,氣氛休閒舒適,充滿優雅浪漫的法式風情。主打法國菜Fusion菜,且價錢親民。慢煮加拿大保濕豬斧頭扒|自家製XO醬 ($278)肉質軟腍而肉汁豐富,口感鬆軟爽脆,配上自家製辛香的XO醬來添味,味道更加甘香惹味!炭烤牛骨髓|慢煮和牛面肉|紅酒牛尾醬|京蔥絲|意大利闊麵 ($258)慢煮和牛面肉烤焗到香脆,加添多一份可口的味道。牛骨髓嫩滑無比,味道濃厚,入口即融,吃時拌勻意大利闊麵,油香十足。Vitamin 維他命賓治 ($78)味道清爽涼快,相當消暑。
裝潢走歐式路線,氣氛休閒舒適,充滿優雅浪漫的法式風情。
主打法國菜Fusion菜,且價錢親民。
慢煮加拿大保濕豬斧頭扒|自家製XO醬 ($278)
慢煮和牛面肉烤焗到香脆,加添多一份可口的味道。
Vitamin 維他命賓治 ($78)
味道清爽涼快,相當消暑。
2023-10-08 72 瀏覽
浪漫餐廳有邊個會唔鍾意,今日就發現到一間堅尼地城海旁新開的法國歐陸餐廳,午市主打Cafe,晚市則時一間甚有古典韻味的浪漫歐陸餐廳。以純白色既外牆,再有著藤編傢俬配白色主調,更有幾盞水晶燈及畫作點綴,確是一間打卡一流的餐廳。餐前麵包先有三款微暖的麵包,再配上配自家製沾醬(蒜蓉香草牛油、南瓜醬),確有心思。麵包外脆內軟,各具特色,輕蘸沾醬,味道更濃厚。Bungee Gum 伸縮自如的愛入口有鳳梨香味,蜂蜜的清甜,再有微微酒香,更添層次。 Vitamin 維他命賓治入口酸酸甜甜,味道清新,口感Fresh。炭烤牛骨髓、慢煮和牛面肉意大利闊麵 配紅酒牛尾醬來到先去看到大大條牛骨髓在闊麵上,當中更放上慢煮和牛面肉,把牛骨髓內的精華,跟慢煮和牛面肉和意大利闊麵撈勻,感覺非常濃厚,香味極濃,油脂香 十足,難怪成為每枱必點之選!慢煮加拿大保濕豬斧頭扒 配自家製XO醬保濕豬斧頭扒已貼心的切開了一片片,厚身而肉質柔軟,肉汁豐富濃郁,還有自家製XO醬,更覺微辣惹味。

餐前麵包
麵包外脆內軟,各具特色,輕蘸沾醬,味道更濃厚。

Bungee Gum 伸縮自如的愛
入口有鳳梨香味,蜂蜜的清甜,再有微微酒香,更添層次。

Vitamin 維他命賓治
入口酸酸甜甜,味道清新,口感Fresh。

炭烤牛骨髓、慢煮和牛面肉意大利闊麵 配紅酒牛尾醬

慢煮加拿大保濕豬斧頭扒 配自家製XO醬

2023-10-06 50 瀏覽
坐落海旁環境清幽,外觀甚有法國海濱cafe的韻味,店內的裝修和漂亮的女侍應又互相呼應,更有極抒情的音樂陪襯,未食而令人充分浸沉於法國風情。店員極力推薦的炭燒牛骨髓扁意大利麵,果然冇介紹錯,牛骨髓香而不膩,還有和牛面頰和紅酒牛尾醬配合得天衣無縫,另一主菜慢煮加拿大豬斧頭扒配上自家製xo醬,實在令人食不停口,當然要配上雞尾酒襯返下,那個紅心Queen出場時,簡直是絕對的打卡位,另一妮可羅賓,精瑩透徹,想不到這個靚女Bar Tender手藝真不俗。

2023-10-06
2023-10-06 73 瀏覽
堅尼地城海旁有很多充滿特色的餐廳,這間新開不久、位於角落的法式小餐館,純白的外牆上掛着復古小油燈,加上一個圓形懷舊掛鐘,光是這個可愛的外表已經非常吸睛,愛打卡的女生一定不能錯過~食物與意大利菜和法國菜為主,還提供不同口味和特色的cocktail 和mocktail。Menu當中,覺得最值得一試的菜是炭烤牛骨髓慢煮和牛面肉意大利闊麵($258),牛骨髓並不常見,這裏的牛骨髓炭烤過,入口有點焦香味,當中的膠原蛋白絕對係精華,還有慢煮和牛面肉和紅酒牛尾醬,整碟闊麵都充滿肉汁和牛香Mocktail 的話,非常推薦四葉草 ($78),飲之前沒有很仔細研究當中的配料,飲落非常刺激又特別,原來加入了帶辣的青椒仔,玻璃杯邊的鹽又鹹又辣,味蕾完全覺醒,還有很突出的西芹和香菜清新味道

Agave Clove 四藥草
Agave Clove 四藥草
2023-10-05 172 瀏覽
In the neighborhood and was immediately drawn to the sharp white storefront deco of this bistro. Very “classy” indeed. Decided to try for dinner. Only one type of red wine available by the glass. Not bad. PickyEater wanted to try a Signature Mocktail, which was sold out. Bartender custom-made one for us- the virgin Alice with smoked pineapple. A bit on the sweet side. Decided to go for the Deluxe Tasting Set for $478 pp. Here’s what we had.Bread straight out of oven- with Bacon tomato spread (qu

Bread straight out of oven- with Bacon tomato spread (quite sweet tasting, like jam) and Garlic butter.

After a gap of at least 30 mins, came our first 2 courses simultaneously : boiled/steamed clams with savory minced meat sauce. Meat sauce was too flavorful and overpowered any taste of the clams.

Onion soup- immediately rescued the piece of cheese bread from the soup. Cheese could be more grilled at the top.

Next: a big piece of Foie Gras on Toast, Balsamic berry Sauce on the side. Edges could have been more crispy.

A piece of jumbo Size Hoikkado scallop topped with Red Wine Foam. On the side: Mango purée and avocado purée. Unsatisfactorily tiny compared to the Foie Gras.

Risotto with assorted Seafood, including New Zealand Scampi, mussels and Abalone Isoyaki (a traditional Japanese delicacy broiled in a mirin and soy sauce).
Impressive selection of seafood- abalone was tender; however everything was quite cold. Maybe plates could have been pre-warmed. Risotto was strongly flavored with cheese and bacon bits.

Slow cooked Yellow Chicken breast, covered with Porcini Mushroom Sauce. Roasted Garlic on the side- a bit burnt at the top; could do with more olive oil. When we ordered, server warned us the chicken would be a bit pink and not well done; we said we didn’t mind; turned out it was overcooked. Meat was tough.

Dessert: Macaroons; no one explained what flavors they were.

Added $58 for the Apple Roll with vanilla Ice Cream and crumble. Which took another 15 minutes to appear.

In summary: IG worthy. Nice addition to the neighborhood but room for improvement esp time management.
2023-10-03 50 瀏覽
☁️ 一間八月去的堅尼地城餐廳 🇫🇷 法式風情餐廳,一入到去有種浪漫與放鬆的感覺。內外裝修都靚到爆!非常精緻,營造出一種舒適而豪華的氛圍。餐廳牆身掛滿精緻風景畫,都好好打卡。不過可惜門口座位已經沒有了。大家最好上網book 位!食物份量恰當,特別想說一說意粉,口感彈牙,仲有好多三文魚子!飲品非常多元化,有咖啡、茶,仲有朱古力 、抹茶都已經有8款。抹茶粉都有好幾種。 ▼・ᴥ・▼𝑀𝑒𝑛𝑡𝑎𝑖𝑘𝑜 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑟𝑜𝑙 𝑙𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑒 $148 𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑠𝑙𝑜𝑤 𝑐𝑜𝑜𝑘 𝑝𝑢𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑝𝑜𝑟𝑘 𝐶𝑟𝑜𝑓𝑓𝑙𝑒 $128 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑖𝑛𝑠𝑝𝑖𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 $55
☁️
一間八月去的堅尼地城餐廳 🇫🇷

大家最好上網book 位!

抹茶粉都有好幾種。

▼・ᴥ・▼
2023-09-30 70 瀏覽
很少可寫食評,但今次只叫了french breakfast (類似all day breafast)一道菜,連遲來的幾台人都食完, 追單追幾次,30分鐘後先話開始煮。如不喜歡不停有kol和國內遊客打卡入鏡,要三思
40 分鐘 (堂食)
下午茶
#MC帶你去西環.依間堅尼地城新開嘅Classy Le Carre,雖然仲試業Soft opening,但夜晚Set Dinner都幾吸引,5道菜都係$478😱所以就小編就行咗入去試一試🙊.✨ Classy Le Carré純白色既外牆,法國風既佈置🇫🇷門口窗口位置簡約,日照時間好適合打卡影相📸 夜晚會將燈光調暗,好適合情侶約會、周年慶祝!🥯 餐前麵包有三款麵包配自家製沾醬(蒜蓉香草牛油、南瓜醬)。麵包外脆內軟,食落麥味幾香,蘸蒜香牛油十分好食,咸度啱啱好😉🍽️ Appetizer - 是日特選拼盤有海蝦🍤同埋大蜆🥠個蝦咬落好彈牙仲要剝埋殼,啱曬我啲懶人😂 大蜆無沙仲要掛曬汁咁👍🏻🫕 Soup - 法式海龍王湯依個啱曬女仔嚟打卡📸上枱之後先加湯。飲落好濃郁海鮮味,仲有配料帶子、魷魚、元貝仔咁😋🍽️ Entree - 北海道頂級2L刺身帶子帶子配上紅酒泡沫🫧賣相精緻,帶子肉質厚嫩,味道鮮甜,無多餘嘅調味,幾好食👍🏻🍝 Main course - 炭燒牛骨髓意大利闊麵牛骨髓成枝上,真係好震撼😱上面都係啲牛面肉,可以就咁食或者撈勻個麵一齊食。建議食咗一淡先,試咗個炭燒牛味先🤤個闊麵就咁食都好有味
#MC帶你去西環

🍽️ Appetizer - 是日特選拼盤

🫕 Soup - 法式海龍王湯

🍽️ Entree - 北海道頂級2L刺身帶子

🍝 Main course - 炭燒牛骨髓意大利闊麵
牛骨髓成枝上,真係好震撼😱上面都係啲牛面肉,可以就咁食或者撈勻個麵一齊食。建議食咗一淡先,試咗個炭燒牛味先🤤個闊麵就咁食都好有味😝
62%馬卡埃巴西朱古力心太軟

🍮 Dessert - 62%馬卡埃巴西朱古力心太軟
一切開朱古力就流曬出嚟💦流心效果唔錯,朱古力甜度適中,口感順滑👌🏻
✨ 環境
店內裝修都十分用心,以白色為主配以綠色相襯,再加上竹藤凳🪑設計大氣舒服☺️
✨ 總結
$500都唔洗有5道菜,食物質素好,仲要環境裝潢精緻,係試業中未有酒類飲品,失色咗啲🫢
⭐整體︰9.0/10
⭐食物︰8.5/10
⭐環境︰9.5/10
⭐價錢︰9.0/10
📍 Classy Le Carré (西環) @classybistrohk
地址︰西環堅尼地城新海旁1B-1C號同發大樓地下A-E號舖
交通︰港鐵堅尼地城站 B 出口

#MC #Ming_Course #MC帶你去西環 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #堅尼地城美食 #西環美食 #西環一日遊 #西環好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #堅尼地城 #西環 #Cafe #咖啡拉花 #西餐
2023-09-04
是日特選拼盤
62%馬卡埃巴西朱古力心太軟
炭燒牛骨髓意大利闊麵
靚到我以為去左赤柱 或者直頭係歐洲咁成個feel勁悠閑 帶點classic 又帶點浪漫內內外外都好適合打卡📸.《炭烤牛骨髓、慢煮和牛面肉意大利闊麵 配紅酒牛尾醬》牛骨破開一半橫切 經過炭烤後 中間既骨髓可以刮到少少出黎食本身脂肪含量較高 所以充滿油脂香 配上以紅酒牛尾醬烹煮既意大利闊麵 夾埋慢煮和牛面肉 成件事肉味香濃京蔥絲切得好幼 帶黎微嗆感 正好去油膩.《慢煮加拿大保濕豬斧頭扒 配自家製XO醬》斧頭扒唔一定係牛 豬都可以咁厚保濕豬用左保濕技術 將肉汁保流 令豬肉質嫩滑肉質柔軟 味較濃郁 配上自家製XO醬 特別惹味 唔會覺得好油膩

靚到我以為去左赤柱 或者直頭係歐洲咁
成個feel勁悠閑 帶點classic 又帶點浪漫
內內外外都好適合打卡📸

《炭烤牛骨髓、慢煮和牛面肉意大利闊麵 配紅酒牛尾醬》
牛骨破開一半橫切 經過炭烤後

斧頭扒唔一定係牛 豬都可以咁厚
保濕豬用左保濕技術 將肉汁保流 令豬肉質嫩滑
肉質柔軟 味較濃郁
配上自家製XO醬 特別惹味 唔會覺得好油膩
好少同男朋友去呢類型既cafe食飯,今日去到堅尼地城嘅海旁拍拖,經過見到呢間新開嘅Cafe,裝修精緻得黎帶點復古,就比佢吸引左。一入到去餐廳燈光微微昏暗,帶點法式風情,感覺浪漫。店員安排我地坐窗邊sofa卡位位置,座位闊落坐得非常舒適,仲有街景睇。淨係餐包都已經有幾款唔同既包,實有一款啱你口味。佢連搽餐包既醬方面都幾有心思,唔係比普通牛油你,而係分別有南瓜煙肉醬同蒜蓉牛油醬。<Bovine Bone Marrow | Wagyu Beef Cheek | Bourguignon Sauce | Tagliatelle>顧名思義即係牛骨髓意粉,我第一次食牛骨髓,表面炭燒至微微焦香,入面就仍然keep到口感軟嫩,帶有油脂香,幾惹味。意粉熟度適中,口感彈牙。紅酒牛尾汁同牛骨髓既味道幾夾,整體唔錯。<Bourguignon Wagyu Beef Cheek | Polenta | Port Beef Sauce>實不相瞞,和牛既面豬登肉我都係第一次食,原來肉質咁淋,再配埋特製既松露呠酒燒醬,令牛既肉味更突出。旁邊仲有意式玉米糕,本身淨係睇個樣仲以為係薯蓉,睇左M

實不相瞞,和牛既面豬登肉我都係第一次食,原來肉質咁淋,再配埋特製既松露呠酒燒醬,令牛既肉味更突出。旁邊仲有意式玉米糕,本身淨係睇個樣仲以為係薯蓉,睇左Menu先知原來唔係。意式玉米糕表面微脆,入口口感綿密,帶少少芝士味嘅鹹香,第一次食,感覺都幾新奇。

<NAgroni>
我叫左杯signature mocktail,睇Menu description形容佢係sweety, bitter, herbal & orange。呢杯mocktail淨係出場都夠華麗,係用一個玻璃罩罩住,店員拎到過嚟先會打開玻璃罩等啲煙慢慢飄出黎。佢係strawberry vodka,帶lychee同埋smoke 既味道。個人覺得呢杯嘢幾啱女仔飲,果味同酒味balance得幾好。
2023-09-27 81 瀏覽
堅尼地城又有新店.ᐟ 地鐵站一出直走到底就能在轉角看到這家法式小餐館,綠白色調配搭真的挺classy ♡ 餐廳比想像中小但近窗的位置都照到自然光~𝙁𝙤𝙤𝙙𓎪 Full French breakfast $148鐵鑊裡裝著豐富的早餐,薯餅、炒蛋、香腸、小紅茄、窩夫還有乳酪,真的挺吸引~可惜等朋友的餐點到了,早餐已涼掉了,還不能重新翻熱𓄺𖣵鮮雜莓雪糕比利時窩夫 $108是手製比利時窩夫,雖然說了即上,但還是等得有點久,大約等了半小時。上桌的窩夫鬆脆有彈性,不錯的𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𓎤 Yuzu inspiration $55這個是柚子和白朱古力的搭檔,十分推薦.ᐟ 是很新穎的味道,十分rich & creamy,滿滿泡沫感和清香⸝⸝•。•𓎰 Grapefruit lemonade $58西柚檸檬也不會酸澀,味道清新食物質素不錯,但上餐較慢,建議提醒客人手製窩夫需要等候的時間~而且因店舖較小,很多小姐姐擠在一起打咭,店裡挺擠擁的,建議大家平日下午茶時段來,避開人潮

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓎪 Full French breakfast $148

𖣵鮮雜莓雪糕比利時窩夫 $108

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𓎤 Yuzu inspiration $55

𓎰 Grapefruit lemonade $58
西柚檸檬也不會酸澀,味道清新