好少同男朋友去呢類型既cafe食飯,今日去到堅尼地城嘅海旁拍拖,經過見到呢間新開嘅Cafe,裝修精緻得黎帶點復古,就比佢吸引左。一入到去餐廳燈光微微昏暗,帶點法式風情,感覺浪漫。店員安排我地坐窗邊sofa卡位位置,座位闊落坐得非常舒適,仲有街景睇。淨係餐包都已經有幾款唔同既包,實有一款啱你口味。佢連搽餐包既醬方面都幾有心思,唔係比普通牛油你,而係分別有南瓜煙肉醬同蒜蓉牛油醬。<Bovine Bone Marrow | Wagyu Beef Cheek | Bourguignon Sauce | Tagliatelle>顧名思義即係牛骨髓意粉,我第一次食牛骨髓,表面炭燒至微微焦香,入面就仍然keep到口感軟嫩,帶有油脂香,幾惹味。意粉熟度適中,口感彈牙。紅酒牛尾汁同牛骨髓既味道幾夾,整體唔錯。<Bourguignon Wagyu Beef Cheek | Polenta | Port Beef Sauce>實不相瞞,和牛既面豬登肉我都係第一次食,原來肉質咁淋,再配埋特製既松露呠酒燒醬,令牛既肉味更突出。旁邊仲有意式玉米糕,本身淨係睇個樣仲以為係薯蓉,睇左M

實不相瞞,和牛既面豬登肉我都係第一次食,原來肉質咁淋,再配埋特製既松露呠酒燒醬,令牛既肉味更突出。旁邊仲有意式玉米糕,本身淨係睇個樣仲以為係薯蓉,睇左Menu先知原來唔係。意式玉米糕表面微脆,入口口感綿密,帶少少芝士味嘅鹹香,第一次食,感覺都幾新奇。

<NAgroni>
我叫左杯signature mocktail,睇Menu description形容佢係sweety, bitter, herbal & orange。呢杯mocktail淨係出場都夠華麗,係用一個玻璃罩罩住,店員拎到過嚟先會打開玻璃罩等啲煙慢慢飄出黎。佢係strawberry vodka,帶lychee同埋smoke 既味道。個人覺得呢杯嘢幾啱女仔飲,果味同酒味balance得幾好。