CHUTNEY

2025-05-19 0 瀏覽
🩵Malaysian Inspired Clams超級惹味馬拉盞炒蜆,辣度唔弱,好香口!配料都炒到好入味,如果配白飯可以配兩碗🫢🩵Lamb Shank Nalli Nihari原隻羊膝,煮到好軟淋,咖哩唔會太濃太辣,偏流質,幾特別~🩵Truffle Cheese Naan黑松露芝士餡餅,點咖喱食真心正🥹 黑松露味好香,餅中間夾住適量芝士,幾夾!🩵Ajwaini Fish Tikka烤魚塊,有兩件,烤到魚皮香脆,魚肉仲keep到肉汁,好juicy,仲有炒炒燶邊,好食🤤🩵Mango Lassi出名特色芒果乳酪飲品,酸酸甜甜,最岩配味道比較濃既野食👍🏻
🩵Malaysian Inspired Clams

🩵Lamb Shank Nalli Nihari
原隻羊膝,煮到好軟淋,咖哩唔會太濃太辣,偏流質,幾特別~

🩵Truffle Cheese Naan

🩵Ajwaini Fish Tikka

🩵Mango Lassi
出名特色芒果乳酪飲品,酸酸甜甜,最岩配味道比較濃既野食👍🏻

週末突然好想食印度嘢,尤其想食butter chicken咖喱,所以搵咗呢間butter chicken特別出名嘅印度餐廳- Desi Soda印式梳打水,入口酸酸地,帶少少香料味,好清新。飲落有啲似咸檸七,但帶多一層香料氣息,幾特別,但未必啱每個人口味。 - Mango Lassi味道濃但唔膩,酸甜開胃,乳酪嘅質感好滑,仲可以解辣,必叫。- Biryani Lamb香料飯配上羊肉,飯粒夠乾身,唔會過油,羊肉煮得啱啱好,唔會太乾或者膻,畫龍點睛所在係焗飯表面嘅麵皮層,脆卜卜,就咁食or點咖喱都正。 - Butter Makhani Chicken佢哋嘅招牌咖喱雞,咖喱汁夠滑,味道係偏甜路線,唔會太膩,雞肉嫩滑,而且分量都幾足,撈飯或者Naan食都好夾。 - Amritsari Chana鷹嘴豆咖喱,鷹嘴豆煮到好腍,咖喱汁偏重口味,整體味道頗辣,食得辣的話會中意。 單據參考:

- Desi Soda
- Mango Lassi
味道濃但唔膩,酸甜開胃,乳酪嘅質感好滑,仲可以解辣,必叫。

- Biryani Lamb

- Butter Makhani Chicken

- Amritsari Chana

單據參考:

2025-05-18 6 瀏覽
今天要介紹的餐廳位於中環,是一家走宮廷風的印度餐廳。一走進餐廳,就仿如置身於金光閃閃的印度皇宮!餐廳以金黃色為主調,搭配馬賽克地磚和牆上的印度壁畫,絕對有好多位可以打卡!最特別的是餐廳內有兩座炭火 Tandoori 窯爐,大廚現場將新鮮搓好的 Naan 放進窯內。前菜 一個類似脆餅,可以搭配荷酸辣醬、羅望子醬和乳酪醬,開胃十足。Chicken Tikka Masala 這道菜是印度菜的靈魂,滑嫩無骨的咖哩雞,Masala 咖哩香氣濃郁,帶點辣味,可以將咖哩加在 Naan 上一起食用,一個好好既搭配!Achari Beef Short Ribs 印度菜中少見的牛肉菜品,慢煮的美國牛肋骨搭配牛肋骨咖哩及醃洋蔥蕃茄肉汁,肉質軟腍但有咬口,咖哩香料濃郁但不辣,適合不太能吃辣的朋友。Tandoori Octopus 烤至微微焦口的八爪魚,肉質肥厚爽彈,完全不會有韌的感覺。Butter Naan & Garlic Naan 每份有2件,超級巨大的 Naan,使用土窯爐現做,端上來時熱呼呼的,香口鬆軟的麵團帶有嚼勁,麵包愛好者必試。Chutney 地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓

前菜

Chicken Tikka Masala

Achari Beef Short Ribs

Tandoori Octopus
烤至微微焦口的八爪魚,肉質肥厚爽彈,完全不會有韌的感覺。

Butter Naan & Garlic Naan

Chutney
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈4樓
交通:港鐵香港站 C 出口,步行約7分鐘
用餐優惠
試食活動
2025-05-18 3 瀏覽
返工都係想晏晝食啲嘢刺激下個腦袋今次揀咗間個樣幾靚嘅印度菜🥘1️⃣Keema Pav💛💛💛💛鬆軟嘅麵包 配上充滿肉嘅咖喱汁同鵪鶉蛋一定好食2️⃣Chutney Butter Chicken with Naan💛💛💛💛💛食印度菜一定食過Butter chicken除左咖喱調味非常恰當佢嚿雞超級軟熟!!3️⃣Mix Tandoor Platter💛💛💛💛總共四款蛋白質最好食嘅仍然係雞羊同魚 調味偏淡最後份量差啲多到食唔晒😂4️⃣Truffle Cheese Naan💛💛💛餅身好食 但係松露芝士味偏淡食原味已經足夠5️⃣Mando Lassi 💛💛💛💛6️⃣Apple Freshner💛💛💛💛
返工都係想晏晝食啲嘢刺激下個腦袋
今次揀咗間個樣幾靚嘅印度菜🥘

1️⃣Keema Pav💛💛💛💛
鬆軟嘅麵包
配上充滿肉嘅咖喱汁同鵪鶉蛋
一定好食

食印度菜一定食過Butter chicken
除左咖喱調味非常恰當
佢嚿雞超級軟熟!!

3️⃣Mix Tandoor Platter💛💛💛💛

食原味已經足夠

5️⃣Mando Lassi 💛💛💛💛

6️⃣Apple Freshner💛💛💛💛
2025-05-17 13 瀏覽
免費前菜-印度炸薄餅Papadam 配三個醬汁🌟 最鍾意係檸檬菠蘿醬,酸酸甜甜超開胃!🦪 馬拉炒蜆 Malaysian Inspired Clams中辣好惹味,啖啖都吸晒汁
🥩 炭火烤免治羊肉串 Lamb Seekh Kebab有炭香,免治羊肉軟爛唔羶,配mint chutney增添咗啲厚度
🦐 招牌大蝦奶油咖哩 Chutney Signature Buccer Maknani Sauce (Prawns)微辣好creamy,蝦大隻超爽口,真係食到一梳梳嘅蝦肉,兩大塊roti同naan都唔夠點🤤
🔥 印度薄餅 Tandoori Roti烤得脆口,好香面粉味,有咬口,撈咖哩一流
🧀 松露芝士饢餅 Truffle Cheese Naan松露味好香濃好邪惡,熱辣辣軟身好香口🥭 飲品- Mango Lassi 同 Apple Fresher,一甜一清新付款單據:

中辣好惹味,啖啖都吸晒汁

🥩 炭火烤免治羊肉串 Lamb Seekh Kebab

🔥 印度薄餅 Tandoori Roti
烤得脆口,好香面粉味,有咬口,撈咖哩一流

🧀 松露芝士饢餅 Truffle Cheese Naan
松露味好香濃好邪惡,熱辣辣軟身好香口

付款單據:

• Truffle cheese naan
  • Chutney
2025-05-15 5 瀏覽
🌶️偶然係中環發現呢間印度餐廳,環境高貴充滿印度風情🍛。 前菜🥗🐑 Keema Pav咖喱羊肉🥘燉得軟嫩,香料味濃郁,配上麵包很開胃。 🌿Zaffrani Murg Tikka都印度雞肉烤到焦香~ 主菜🍝🍛 Irani Beef Bhuna Gosht伊朗牛肉🍖燉得入味,咖喱汁香濃但不會太辣。 🍲奶油咖喱雞🍗的醬汁味濃🧈份量都好多 飲品🍸🥭 Mango Lassi芒果配yogurt ,🍹酸甜適中。 🍷Basanti cocktail有gin酒配些honey&橙汁,酒味唔濃,易入口。🍮 甜品係傳統嘅印度甜品,甜度剛好。
🌶️偶然係中環發現呢間印度餐廳,環境高貴充滿印度風情🍛。

前菜🥗

主菜🍝
🍲奶油咖喱雞🍗的醬汁味濃🧈份量都好多

飲品🍸

🍮 甜品係傳統嘅印度甜品,甜度剛好。
2025-05-08
  • Keema Pav
  • Garlic Naan
2025-05-14 7 瀏覽
Chutney 嘅裝修風格現代又帶點異國情調🪷傳統印度圖案主題嘅裝飾令整個氛圍散發住點低調奢華叫得 Tandoor House,嚟到一定要點佢哋嘅炭火烤系列!Tandoori Octopus 炭火烤八爪魚外焦內嫩,煙熏香氣十足~ 🐙連配菜都好有特色,用上椰子同菠蘿嚟做嘅 Chaat 清爽宜人,微微嘅甜酸味更加誘發八爪魚嘅海洋氣息同樣係經過 Tandoor 窯爐猛火試煉嘅 Lasooni Tiger Prawns 炭火烤大蝦隻隻虎蝦都夠多肉,彈牙又鮮美!Signature butter maknani sauce - chicken 又係我最愛嘅 Better chicken 時間  ~ 加入咗番茄嘅香,同奶油嘅滑,仲有各種嘅香料~ 將煙燻同甜味完美平衡~ 雞肉嫩滑絲滑又濃郁嘅醬汁最啱係用嚟點 Naan bread~🫓用 Fluffy 形容都唔夠跨,呢度嘅 Naan 直頭係 pillowy~ 鬆軟中帶點嚼勁~ 點埋個汁真係冇得輸
Tandoori Octopus 炭火烤八爪魚
隻隻虎蝦都夠多肉,彈牙又鮮美!

絲滑又濃郁嘅醬汁最啱係用嚟點 Naan bread~
2025-05-07
  • Naan
  • Tandoor Octopus
2025-05-13 22 瀏覽
餐廳以精緻宮廷風為主調,昏暗嘅燈光令空間顯得神秘而且格調高雅。Raj Kachori (鮮果餡料脆餅)賣相色彩繽紛,脆餅入面餡料有鮮果、薄荷和微甜酸搾醬料,口感層次風味。Chutney Signature Butter Maknani Sauce with Chicken (招牌奶油咖喱)印度菜必試奶油咖喱,醬汁濃郁,奶油的香滑與咖喱的微辛在口齒間充分融合,雞肉嫩滑多汁。Afghani Beef (推介)慢火燉煮出來,肉質軟嫩,牛肉帶著濃郁嘅香味,搭配番茄和優格燉出嘅醬汁。Garlic Naan (蒜香饢餅)超級大塊,配搭咖喱一齊食超夾。飲品Chutney's Iced Tea:入口係清新微酸嘅紅石榴,加埋甜甜地嘅蜜桃味。Mango Lassi:印度經典芒果特飲,芒果和yoghurt完美融合,入口滑順。

Raj Kachori (鮮果餡料脆餅)
Raj Kachori

Afghani Beef (推介)
Afghani Beef

Garlic Naan (蒜香饢餅)
超級大塊,配搭咖喱一齊食超夾。
Garlic Naan

飲品
Garlic Naan
  • Mango Lassi
  • Butter  chicken
2025-05-12 15 瀏覽
店舖喺大館隔籬,地理位置方便。裝修雅緻大氣。店員友善高水準。食物價錢中上,質素甚高。 ✦ Lamb Shank Nalli Nihari 羊膝肉質軟腍,慢煮後骨肉幾乎分離,食落嫩滑,味道唔算太騷。咖哩相對薄身,感覺似湯水,味道唔太辣,可以加檸檬、芫茜等食更為提香。 ✦ Andhra Tenderloin淡淡炭火味,唔算太焦。肉大概五成熟,肉質有咬口,味道香濃。醬汁比較有印度特色,濃味,甜甜辣辣。 ✦ Malaysian Inspired Clams非常得意嘅菜式,有種食中式小菜嘅感覺。入口仲話甜甜哋唔係好辣,幾秒後辣到入喉嚨。蜆清得非常乾淨,煮得啱啱好,肉質嫩滑有彈性。

✦ Lamb Shank Nalli Nihari

✦ Andhra Tenderloin

✦ Malaysian Inspired Clams
2025-05-12 6 瀏覽
Finally tried Chutney, and it did not disappoint! 🍛🍹 Located right opposite Tai Kwun, this place is a gem. The butter chicken was absolutely divine, and the mango lassi was the perfect refreshing companion. Don’t miss out on their roti and naan – they’re a must-try.The roasted fish with curry really surprise me, though it is roasted, but not dry at all, it tastes so good.Service is also good, many friends gathering in a Sunday afternoon. Love the vibe

在香港都能吃到正宗印度菜 係大館對面嘅靚裝印度菜CHUTNEY 1. Samosa Chaat 好有特色嘅前菜 佢其實係祕製乳酪醬咖喱薯角 配羅望子酸甜醬同薄荷醬 食落啲醬酸酸咪咪topping仲有啲脆脆 增加口感 底部還有鷹嘴豆同番石榴粒 加埋個辣辣地嘅咖喱角 多重口感2. Tawa Prawn 入面有超多隻蝦 有啲香料味 但未去到太重 食落唔會太辣 配埋沙律食酸辣 非常開胃3. Tandoori Croaker Fish黃花魚煎得香味俱全,味道微辣,帶有洋葱同蕃茄等,外脆內軟4. Achari Beef Short Ribs慢煮牛肋條 似食牛腩 Tomato masala 醬汁酸酸辣辣入面有不少印度香料 茴香籽 孜然等5. Garlic Naan / Truffle Cheese NaanNaan 底部烘得好香脆。Garlic 適合配咖喱一齊食;而黑松露就好適合單吃,因為佢個味道比較強烈。

1. Samosa Chaat
topping仲有啲脆脆 增加口感
底部還有鷹嘴豆同番石榴粒
加埋個辣辣地嘅咖喱角 多重口感

2. Tawa Prawn

3. Tandoori Croaker Fish
黃花魚煎得香味俱全,味道微辣,帶有洋葱同蕃茄等,外脆內軟

4. Achari Beef Short Ribs

雖然我去過印度🇮🇳旅行但係我唔識分印度菜🇮🇳正宗與否😆,亦都唔會見到有印度廚師 / 印度老闆 就話係正宗印度菜(話係正宗 XX菜嘅絕大多數都係唔識除非講緊本地或廣東菜)🤣,不過我絕對識得分印度菜🇮🇳好唔好食😆呢晚就同朋友一齊嚟咗呢間中環樓上印度🇮🇳餐廳食晚餐🤣「炭火烤八爪魚 Tandoori Octopus」:八爪魚🐙超新鮮,肉質少少煙靭多多鮮味,配埋 Goa 嘅椰子同埋菠蘿 做嘅 Chaat,仲有香草同埋紅菜頭做嘅 Chutney, 呢個「炭火烤八爪魚」出奇地好味🤣San Pellegrino:不嬲都鍾意呢個意大利🇮🇹牌子嘅礦泉水多過另外一個好出名嘅法國🇫🇷牌子🤣「香料烤雞咖喱 Chicken Tikka Masala」:呢道菜嘅起源係有啲啲爭議嘅,有啲人認為係由喺英國🇬🇧嘅南亞裔廚師創造出嚟嘅菜式🤣,點都好啦依家世界各地嘅印度🇮🇳餐廳都有供應呢度菜,其實同 Butter Chicken 非常相似🤣;呢間餐廳嘅 Chicken Tikka Masala 醬汁就做得好厚身,應該落咗好多我唔識嘅印度🇮🇳香料落去煮,味道好濃郁有少少辣又唔係好辣好好味🤣「松露芝士饢餅 Truffle Che
呢晚就同朋友一齊嚟咗呢間中環樓上印度🇮🇳餐廳食晚餐🤣
「松露芝士饢餅 Truffle Cheese Naan」:有好 subtle 嘅黑松露香味,饢餅(喺香港一般叫印度🇮🇳薄餅)熱辣辣夠煙靭🤣,我哋再加 Chicken Tikka Masala 咖喱雞醬汁一齊食就更加惹味🤣
「炭火烤黃花魚 Tandoori Croaker」:材料包括 Local Whole Croaker Fish with Kadai Vegetables 🤣;黃花魚肉質鮮嫩好味,印度式燒法幾特別,仲配有一小兜綠色嘅薄荷味嘅醬汁沾魚食更加好味😋
Lassi - FLAVOUR OF CHOICE: ~ Plain - Mango - Rose - Salted ~ a Traditional Yogurt Drink Originated in Punjab:呢個飲品嚟自印度🇮🇳旁遮普邦,咁特別梗係要試吓🤣,有好香嘅芒果味,又有清淡嘅乳酪味,簡單講,好味🤣
2025-05-04
2025-05-11 0 瀏覽
在Chutney餐廳享用的午餐真是一次美好的體驗。餐廳的環境令人印象深刻,空間寬敞且設計典雅,彷彿置身於印度宮廷之中,非常舒適。我們選擇了兩份套餐,包括兩個不同的前菜,兩者都非常美味。特別是Bhalla Papdi Chaat,口感清新,配上濃郁的酸奶和香料,令人回味無窮。主菜方面,我們點了兩份經典的Butter Chicken,肉質鮮嫩,醬汁濃郁,搭配著柔軟的Garlic Naan,簡直是完美的組合。Naan的外皮酥脆,內心柔軟,讓人一口接一口。甜品方面,當天的甜品也不錯,搭配上當日的果汁,為這頓大餐畫上完美的句號。整體來說,菜品新鮮,環境舒適,這次用餐體驗讓人十分滿意。

2025-05-09 0 瀏覽
朋友介紹吓今日嚟到中環呢間金光閃閃嘅印度菜餐廳,一入到嚟感覺有氣派,坐窗邊十分適合打卡,而且食物味道都夠正宗,烤爐味同香料味相當出色。🍖 Keema Pav 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢道係印度街頭經典小吃,使用香料慢燉嘅羊絞肉,肉質軟嫩,搭配微微酥脆嘅奶油烤麵包,香氣四溢,簡單又極具滿足感。🍚 Lamb Biryani 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢款羊肉香料飯結合咗嫩滑嘅羊肉咖哩同香氣撲鼻的藏紅花飯,羊肉先用薑蒜醬料醃製入味,再同飯層層疊起慢烤,米飯出到嚟粒粒分明,味道濃郁豐富😍🐟 Seafood Moilee Curry 👍🏻👍🏻👍🏻呢道源自葡萄牙-印度風味嘅海鮮咖哩,用咗厚實白肉魚同椰奶、咖哩葉、芥末籽等香料燉煮,口感細膩,帶有椰奶嘅溫潤香甜同微微辛辣,非常適合配白飯。🍆 Smokey Eggplant Bharta 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢道煙燻茄子泥融合烤茄子嘅煙燻香氣同洋蔥、蒜、辣椒同番茄的鮮味,口感綿密且層次豐富,係搭配印度烤餅naan嘅絕佳選擇。🫓 Garlic Naan 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻手工製作嘅蒜香烤餅,外皮微焦酥脆,內裡柔軟,刷上香濃蒜香奶油,香氣誘人,係印度料理中不可或缺嘅經典配

🍖 Keema Pav 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍚 Lamb Biryani 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🐟 Seafood Moilee Curry 👍🏻👍🏻👍🏻

🫓 Garlic Naan 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
手工製作嘅蒜香烤餅,外皮微焦酥脆,內裡柔軟,刷上香濃蒜香奶油,香氣誘人,係印度料理中不可或缺嘅經典配角。
2025-04-29
Restaurant week 有折黎食 超受歡迎😝餐廳位於大館旁,裝修好華麗,好似係俾人喺印度皇宮嘅感覺。難得可以享受高貴感覺同時又品嚐到地道印度菜 ~一坐低職員就送上前菜-印度炸薄餅 Papadam 配搭三個醬汁,好開胃✨⭐️ Buccer Maknani sauce chicken 招牌奶油咖哩雞⭐️ Keema Pav 咖喱燉菜、免治羊肉、鵪鶉蛋、炸薯脆條⭐️ Garlie Naan 香蒜饢餅食印度咖喱點少得Naan😛 咖喱加香蒜饢餅,真係最好嘅搭配!⭐️ Malaysian Inspired Clams 馬拉炒蜆 🌶️⭐️ Mango Lassi
Restaurant week 有折黎食 超受歡迎😝
配搭三個醬汁,好開胃✨

⭐️ Garlie Naan 香蒜饢餅
⭐️ Mango Lassi