2023-07-13 13 瀏覽
放工經開尖沙咀,見到依間裝修幾sharp既卷物餐廳,撞正天氣熱又唔想食熱野,於是決定試下依間西式壽司店🤪餐廳走型格風格,裝修連同外賣盒都係睇得出花過心機設計👍🏻🤩依間餐廳既卷物配搭都好特別同有創意,好多款我都好想試🤣除左卷物仲有不同小食同麵食,不過由於卷物太吸引啦,於是我決定試三款卷物🤪✨Beefyaki 依個係大卷,果然好有份量🥳真係好大份好足料!入面有照燒牛肉,青瓜絲,腐皮同牛油果等等。夾埋醬料、腐皮既甜味同牛肉超好食🤤依個份量女仔一個食哂都非常之飽🫶🏻✨Philadelphia Roll 第二款係中卷,相對上面個款size會細少少🤏🏻依款有我最愛既三文魚同cream cheese配搭🤩加埋牛油果係超級creamy🤤但又唔會食完太漏!😋依款我係食完一舊又一舊,都無咩留比我朋友已經食哂😋😋✨Ebi-taiko由於想食炸蝦既關係就簡左依款!依款中卷入面有炸蝦、青瓜絲、炸芋片,加埋明太子醬同鰻魚汁,配搭都好好食😋炸蝦因為有青瓜絲中和返個油膩感👍🏻依款都係唔錯既選擇!依間卷物店真係比我想像中有驚喜😍配搭得意又創新得黎味道亦十分唔錯🥰而且一份既份量都好多,一定夠飽!下次一定會再回訪試食唔同味

✨Beefyaki

✨Philadelphia Roll
✨Ebi-taiko

依間卷物店真係比我想像中有驚喜😍配搭得意又創新得黎味道亦十分唔錯🥰而且一份既份量都好多,一定夠飽!下次一定會再回訪試食唔同味道😋😋
2023-07-11 21 瀏覽
成日經過呢間餐廳都覺得門面好靚今日同朋友試完原來食物都好好味🥳.💎$78 Salmon Poke呢個三文魚夏威夷魚生飯Poke份量十足、好食又健康🤩每樣配料都好豐富有蟹柳、牛油果、枝豆、海草、酸黃瓜同餐廳自制既醬入口口感好清爽新鮮🥳並唔會太膩三文魚份量亦好多絕對真材實料推介😝😝.💎$72 Cali Salmon Roll呢款炸三文魚卷都好好味😋有炸三文魚, 蟹柳, 同埋黑白芝麻成個配搭好好食炸三文魚口感外脆裡嫩味道香醇且口感豐富🥰三文魚肉質細膩,蟹柳鮮嫩,芝麻烤香後帶點鹹味好味🥰🤩.💎$28 Combo B (Miso Soup, 炸雞)味噌湯味道濃郁豆腐入口滑嫩食落又健康又好味🥳炸雞則口感香脆、肉質鮮嫩外皮經過油炸後表面金黃酥脆炸雞味道濃郁,口感豐富🥰
成日經過呢間餐廳都覺得門面好靚
今日同朋友試完
原來食物都好好味🥳

💎$78 Salmon Poke

呢個三文魚夏威夷魚生飯Poke份量十足、好食又健康🤩
每樣配料都好豐富
有蟹柳、牛油果、枝豆、海草、酸黃瓜同餐廳自制既醬
入口口感好清爽新鮮🥳
並唔會太膩
三文魚份量亦好多
絕對真材實料
推介😝😝
💎$72 Cali Salmon Roll

呢款炸三文魚卷都好好味😋
有炸三文魚, 蟹柳, 同埋黑白芝麻
成個配搭好好食
炸三文魚口感外脆裡嫩
味道香醇且口感豐富🥰
三文魚肉質細膩,蟹柳鮮嫩,芝麻烤香後帶點鹹味
好味🥰🤩
💎$28 Combo B (Miso Soup, 炸雞)
味噌湯味道濃郁
豆腐入口滑嫩
食落又健康又好味🥳
炸雞則口感香脆、肉質鮮嫩
外皮經過油炸後
表面金黃酥脆
炸雞味道濃郁,口感豐富🥰
2023-07-05 21 瀏覽
呢間壽司舖位於尖沙咀黃金地段,海港城行過嚟非常之近,餐廳設計得好有特色,都好適合打卡壽司舖主打日式創意卷物,亦都可以比客人自選不同口味嘅卷物,普通刺身壽司都有,適合唔同人士需要✨Philadelphia Roll $72面頭係牛油果,加上蟹籽,卷物裡面上三文魚同忌廉芝士,三文魚屬於三文魚腩非常肥美,油脂感爆發由於我好鍾意食芝士,芝士味濃郁,同三文魚都非常夾✨Hamachi Sashimi (3pcs) $50有油甘魚刺身三片,每一牌都非常厚切,魚肉白皙有彈性,脂肪含量適中,口感清淡略帶甘甜✨Tuna Poke $72健康丼飯之選,配料有大量蟹柳,牛油果🥑,枝豆,海草,酸黃瓜🥒,辣蛋黃醬,仲有粒粒吞拿魚,吞拿魚口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃,配菜亦都好出色,辣蛋黃醬非常開胃,撈埋落壽司飯度食一流

✨Philadelphia Roll $72

✨Hamachi Sashimi (3pcs) $50

✨Tuna Poke $72
2023-07-05 37 瀏覽
天氣熱,想食啲涼涼哋嘅壽司做晚餐,就去咗尖沙咀嘅Chotto Maki 買外賣。佢哋嘅壽司比起傳統日式壽司創新,而且會用到唔同嘅蔬果,格外清新。我揀咗Westcoast ,有碎吞拿魚同辣三文魚,都係我最鍾意嘅魚。上面係三文魚,下面係吞拿魚,加埋一齊令壽司啖啖肉好鮮美,辣辣地又夠惹味,加上酸瓜調味,食落有幾個層次嘅味道。第二款壽司Philadelphia 有三文魚、牛油果、同忌廉芝士,聽到都覺得好creamy 好滿足。餐廳拿捏得好好,食落都唔會覺得太膩口,每啖都好清新,絕對值得一試!最後就係Spice Me Up ,有鰻魚、碎帶子,仲有蘋果啫喱。鰻魚好彈牙,仲有青瓜好爽口,加埋酸酸地嘅蘋果啫喱,消滯又開胃。食到飽飽,不過係二百蚊左右~

Westcoast

Westcoast

Philadelphia

Philadelphia

Spice Me Up

食到飽飽,不過係二百蚊左右~

2023-06-19
  • Westcoast
  • Spice Me Up
  • Philadelphia
超創意卷物🍣🥰🥰包裝超靚!主打創新爆餡日式飯卷,設計好特別,以紅色及藍色為主,仲配合和風擺設💙❤️🐠C-Dragon炸饅魚、炸蕃薯🍠飛魚子超大嚿炸蕃薯喺中間仲配咗我最愛嘅蛋黃醬💛食落飽肚感偏大!🐟604 Crunch三文魚、沙律菜、露荀、甜蛋仲有啲天婦羅脆脆、櫻花蝦🦐食落都好香~~仲配左芥末蛋黃醬同芝麻醬同三文魚真係超夾!Ebi-taiko炸雞、青瓜絲,炸芋片食落仲有明太子醬,超fresh!炸雞係滿滿嘅蛋白質呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食落都好嫩口,做壽司都好好食!📍 Chotto Maki (漢威大廈) (尖沙咀)尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀外賣 #外賣 #壽司控 #外賣壽司#尖沙咀壽司

超創意卷物🍣🥰🥰包裝超靚!

🐠C-Dragon
炸饅魚、炸蕃薯🍠飛魚子
超大嚿炸蕃薯喺中間
仲配咗我最愛嘅蛋黃醬💛
食落飽肚感偏大!

🐟604 Crunch
三文魚、沙律菜、露荀、甜蛋
仲有啲天婦羅脆脆、櫻花蝦🦐
食落都好香~~仲配左芥末蛋黃醬同芝麻醬
同三文魚真係超夾!

Ebi-taiko
炸雞、青瓜絲,炸芋片
食落仲有明太子醬,超fresh!
炸雞係滿滿嘅蛋白質呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食落都好嫩口,做壽司都好好食!

📍 Chotto Maki (漢威大廈) (尖沙咀)
尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖

外賣自取
2023-07-02 31 瀏覽
之前來過這家尖沙咀分店,這次特意帶孩子來「打卡」,因為店鋪設計實在太酷了,很適合打卡。在猶豫點什麼之際,店員介紹他們的升級套餐,加$25-35可以享用知豆/日式炸雞/明太子雞翼,以及可樂/麵豉湯。最後我們點了炸雞升級套餐。炸雞加$25有4件炸雞和1支可樂(或一碗麵豉湯),炸雞真的好吃,外脆內軟,肉嫩多汁,大塊大塊肉的吃完也不覺得膩。炸蝦,青瓜絲,芒果,飛魚子(鰻魚汁)$68芒果和炸蝦的味道突出,味道清爽,一份就飽肚。炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻(胡椒粉)$72相對炸蝦芒果的濃味,這道炸三文魚壽司顯得較為清新,適合口味清淡的朋友。整體來說,逛完尖沙咀在這裡輕便用餐是不錯的選擇。

炸雞

炸蝦,青瓜絲,芒果,飛魚子(鰻魚汁)$68

芒果和炸蝦的味道突出,味道清爽,一份就飽肚。

炸蝦,青瓜絲,芒果,飛魚子(鰻魚汁)

炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻(胡椒粉)$72

炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻(胡椒粉)

整體來說,逛完尖沙咀在這裡輕便用餐是不錯的選擇。

2023-06-16
下午茶
日式炸雞
炸蝦,青瓜絲,芒果,飛魚子(鰻魚汁)
炸三文魚,蟹柳,黑白芝麻(胡椒粉)
2023-06-30 423 瀏覽
📍位置:近尖沙咀站A1出口,在Bakehouse旁邊,大約三分鐘步程。🏠環境:藍色的門面,藍紅色的裝潢,左邊是藍色的吧台,右邊是紅色的半圓大枱,後方是廚房和收銀,整體色調很鮮艷!🤵🏻服務:自行到收銀櫃下單,自己取餐和收拾餐具,不收取加一。🍽️午市:主打特色飯卷,也有壽司和拉麵,可加錢升級套餐。🍙Crunch $72😝手✋掌心那麼大的飯卷,☺️餡料豐富,有厚切肥美的三文魚🐟、沙律菜🥬、蘆筍、甜蛋🥚、天婦羅脆脆、櫻花蝦🍤,再淋上沙律醬,整體健康清新,口感豐富🤤,而且很飽肚,👍推介!🍙Beefiyaki $68這份卷物比三文魚再大些😂,有照燒牛肉🥩、青瓜絲🥒、腐皮、牛油果🥑、炸蒜🧅、橙色和綠色的飛魚籽,再淋上鰻魚汁,滿口的肉和菜🤤,味道和口感一樣出色👍,推薦!🍴Combo C $35🥤Coke+明太子雞翼🍗😍欣賞用玻璃樽的汽水,很懷舊🤩,明太子雞翼炸的外脆內軟🥰,而且塞入滿滿的明太子餡料,又香又脆😋,必點小吃!🧃熱情果烏龍茶 $25健康清熱解膩,茶香帶點酸甜!
🏠環境:藍色的門面,
藍紅色的裝潢,
左邊是藍色的吧台,
右邊是紅色的半圓大枱,後方是廚房和收銀,整體色調很鮮艷!
🤵🏻服務:
自行到收銀櫃下單,自己取餐和收拾餐具,不收取加一。
🍽️午市:主打特色飯卷,也有壽司和拉麵,可加錢升級套餐。
Crunch
🍙Crunch $72
😝手✋掌心那麼大的飯卷,☺️餡料豐富,
整體健康清新,口感豐富🤤,而且很飽肚,👍推介!
🍙Beefiyaki $68
🍴Combo C $35
🥤Coke+明太子雞翼🍗
😍欣賞用玻璃樽的汽水,很懷舊🤩,明太子雞翼炸的外脆內軟🥰,
明太子雞翼
而且塞入滿滿的明太子餡料,又香又脆😋,必點小吃!

🧃熱情果烏龍茶 $25
健康清熱解膩,茶香帶點酸甜!
2023-06-29
Crunch
2023-06-28 17 瀏覽
夏天天氣悶熱, 想吃些壽司作晚餐, 想起之前吃過的Chotto Maki卷物, 就過去買些外賣,   甫進店內看到有龍蝦卷, 立即決定要試這個, 另外發現多了一些小食選擇.Lobster roll 龍蝦卷🦞🍙 $98材料有肥美的火焰三文魚、新鮮牛油果、極為彈牙的龍蝦肉、配上芥末蛋黃醬、再灑上色彩繽紛的彩色芝麻, 口感豐富有層次感,  色香味俱全😍Philadelphia 🍣🥑 $72這款的主要材料為三文魚、忌廉芝士、牛油果, 口感非常軟滑, 配上飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁, 提升了整體口感及味道😋現在還可以加錢選擇三款升級套餐, 我選了日式炸雞及麵鼓湯+$28日式炸雞炸漿薄身, 脆口又不油膩, 加了香草很惹味, 雞肉軟嫩淡淡肉😍麵豉湯有豆腐, 味道適中, 不會太咸👍實在很喜歡這裡的卷物, 配搭創新多元化, 用料新鮮上乘, 即點即製, 賣相又靚, 令人胃口大增, 更是打卡之選呢~

Lobster roll 龍蝦卷🦞🍙 $98

Philadelphia 🍣🥑 $72

麵豉湯
有豆腐, 味道適中, 不會太咸👍

2023-06-24 29 瀏覽
係公司開生日party, 叫黎叫去都係果幾間壽司,今次終於有新野可以食啦!呢盤[人氣卷物派對盤]真係無得輸,無論味道賣相都贏哂啦!睇呢6款卷物既配搭已經覺得好有心思啦!碎帶子吞拿魚卷一啖咬落去,吞拿魚味好出,配埋帶子,非常夾呀!芒果炸蝦卷呢個卷物最受歡迎,芒果酸酸甜甜,炸蝦又脆,一黎就俾同事們食哂啦!蟹柳炸三文魚卷鐘意食蟹柳沙律既一定要揀呢個卷物!鰻魚炸蕃薯卷第一次食呢個配搭既卷物,新鮮感十足,炸蕃薯又甜甜地,正呀!三文魚芝士卷呢個又係受歡迎既卷物之一,芝士配三文魚,無敵既好味配搭加洲卷相比起其他卷物,呢個就比較普通,味道ok既Tempura Salomon有炸三文魚,忌廉芝士,飛魚子,明太子醬,蛋黃醬,淨係睇呢d配搭就知道好味啦!三文魚香脆又啖啖肉,非常好味呀!三文魚吞拿魚夏威夷魚生飯呢個飯絕係2人份量,大大碗,魚生又新鮮又多,share食就最啱啦!

呢盤[人氣卷物派對盤]真係無得輸,無論味道賣相都贏哂啦!
人氣派對卷物盤

睇呢6款卷物既配搭已經覺得好有心思啦!

碎帶子吞拿魚卷
一啖咬落去,吞拿魚味好出,配埋帶子,非常夾呀!

芒果炸蝦卷

蟹柳炸三文魚卷
鐘意食蟹柳沙律既一定要揀呢個卷物!

鰻魚炸蕃薯卷
第一次食呢個配搭既卷物,新鮮感十足,炸蕃薯又甜甜地,正呀!

三文魚芝士卷
呢個又係受歡迎既卷物之一,芝士配三文魚,無敵既好味配搭

加洲卷
相比起其他卷物,呢個就比較普通,味道ok既

Tempura Salomon

2023-06-01
人氣派對卷物盤
  • 人氣卷物派對盤
2023-06-18 20 瀏覽
🍴Chotto Maki📍尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖放工好肚餓經過見到一個好色彩繽紛嘅店鋪原來係一個外賣店😋入面除左卷物及丼物,仲有刺身,壽司,炸雞,拉麵等最後我地被卷物所吸引😍✨Beef-iyaki $68呢個卷物入面嘅配料好豐富有照燒牛肉,青瓜絲,腐皮,牛油果,飛魚子,炸蒜配上自製醬同埋鰻魚汁牛肉嘅份量好足夠😝亦都食到腐皮嘅甜味鹽甜嘅組合有驚喜😚✨Black Magma $72卷物岩灑鐘意食吞拿魚嘅人吞拿魚蓉好新鮮🙈仲有脆脆嘅天婦羅令到口感更加豐富🥰✨Double S $58好鐘意加左辣三文魚🫣有微辣嘅味道三文魚肉質鮮美食得好滿足🤩
🍴Chotto Maki
📍尖沙咀漢口道42號漢威大廈地下B號舖

放工好肚餓
經過見到一個好色彩繽紛嘅店鋪
原來係一個外賣店😋
入面除左卷物及丼物,
仲有刺身壽司炸雞,拉麵等
最後我地被卷物所吸引😍

Beef-iyaki

✨Beef-iyaki $68
呢個卷物入面嘅配料好豐富
有照燒牛肉,青瓜絲,腐皮,牛油果,飛魚子,炸蒜
配上自製醬同埋鰻魚汁

Black Magma
Double S
  • Black Magma Roll
2023-06-14 15 瀏覽
和風裝修紅藍配色好適合打卡影相每次經過都好好奇食物質素下班後外賣了三盒壽司回家與另一半分享୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧❀ sea monster 特色卷物四件大卷內含蟹柳炸蝦青瓜絲(櫻花蝦炸蒜紫薯粉鰻魚汁)材料豐富 份量極多蟹柳甜味配上青瓜清爽味道感覺很清新 鹹味足夠 ❀black magma roll勁敵卷物八件內含蔥吞拿魚蓉 碎帶子 (天婦羅碎 黑芝麻醬)一陣陣香蔥味 吞拿魚新鮮 味道清甜每一啖口腔都是吞拿魚˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗❀double S 創意中卷八件內含三文魚 辣三文魚 碎帶子(辣蛋黃醬 黑白芝麻)另一半超愛食三文魚這個是為他點的我也嘗試了三文魚新鮮 配上辣蛋黃醬味道過癮 辣度適中所有卷物都沒有配合醬油 覺得本身材料已經味道足夠( ˙꒳​˙ )性價比很高的一家ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°
和風裝修紅藍配色好適合打卡影相
每次經過都好好奇食物質素

❀ sea monster 特色卷物四件大卷
內含蟹柳炸蝦青瓜絲
(櫻花蝦炸蒜紫薯粉鰻魚汁)
材料豐富 份量極多
蟹柳甜味配上青瓜清爽味道
感覺很清新 鹹味足夠

❀black magma roll勁敵卷物八件
內含蔥吞拿魚蓉 碎帶子
(天婦羅碎 黑芝麻醬)
一陣陣香蔥味 吞拿魚新鮮 味道清甜
每一啖口腔都是吞拿魚˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗

❀double S 創意中卷八件
內含三文魚 辣三文魚 碎帶子
(辣蛋黃醬 黑白芝麻)
另一半超愛食三文魚
這個是為他點的
我也嘗試了
三文魚新鮮 配上辣蛋黃醬
味道過癮 辣度適中

2023-06-12 22 瀏覽
星期六中午看完醫生, 一個人要在尖沙咀找吃的有點困難, 人又多天氣又熱, 轉往 isquare 後的漢口道, 發現了這間西日風的 Chotto Maki店子風格有點酒吧 feel, 賣的卻是日式壽司+卷物有自選menu , 材料都額多選擇卷物還有分大卷中卷及小卷, 惠及有選擇困難症的客人竟然還有日式車仔麵系列, 很有趣火辣辣的高溫下, 還是決定轉外賣回家享用先是大大份的龍蝦卷 Labster Roll, 有最喜歡的龍蝦與火焰三文魚, 加上牛油果配芥末蛋黃醬, 全是最愛的口味基本上涵料滿滿的包著壽司飯, 多得差點夾不起來; 燒過的三文魚油脂很甘香, 加上少少的芝士, 十分好味. 另外點了變奏版的芒果天婦羅炸蝦, 自選配蘆筍與酸黃瓜, 加上炸芋片做 toppings, 超高溫下吃來特別爽快

店子風格有點酒吧 feel, 賣的卻是日式壽司+卷物

有自選menu , 材料都額多選擇

卷物還有分大卷中卷及小卷, 惠及有選擇困難症的客人

竟然還有日式車仔麵系列, 很有趣

火辣辣的高溫下, 還是決定轉外賣回家享用

• 180
2023-06-10 12 瀏覽
今日去整頭髮,剛好見到髮型屋樓下一間紅卜卜的顏色餐廳,行近望一眼原來係賣較新穎的壽司飯卷,飯卷可選固定口味或自選配料,每份飯卷也是即叫即做,非常新鮮👍🏻買左3款返屋企同屋企人一齊試吓先🤭美食推介:💛C-Dragon:飯卷餡料有炸鰻魚、炸蕃薯、飛魚籽,配上蛋黃醬及鰻魚醬,飯卷特別之處是炸蕃薯,估唔到這樣的配搭又幾好食👍🏻💛California:飯卷餡料有蟹柳、牛油果及飛魚籽,餡料十足,啖啖都好豐富口感👍🏻💛Tempura Salmon:餡料有炸三魚、忌廉芝士及飛魚籽,再配上明太子醬及蛋黃醬,三文魚啖啖肉好香口,加上忌廉芝士一起食也不覺膩😋*整體飯卷很好食👍🏻

買左3款返屋企同屋企人一齊試吓先🤭

美食推介:

*整體飯卷很好食👍🏻
2023-05-24
2023-06-04 21 瀏覽
今晚出開尖沙咀,上次見到呢間壽司店專門售賣特色卷物,屋企人都讚不絕口,味道有特色,用料配搭新頴,卷物色彩繽紛,而且好足料。餐廳有提供外賣同堂食,全部卷物即叫即做,好新鮮。❤️Sea Monster $68一盒有四件大大件卷物,🤩飯卷入面有好多蟹柳,仲有炸蝦同青瓜絲,用料豐富、食落好清爽!灑上海量樱花蝦,鮮味十足!最特別用上紫薯粉作點綴,色彩繽紛。🧡Philadelphia $72招牌卷物之一,除咗牛油果同三文魚,中間夾住忌廉芝士,口感更加軟滑,帶有芝士鹹香味,又不會太膩。面頭鋪滿一大堆飛魚子,食落卜卜聲,口感豐富。💛Tempura Salmon $58卷物係包住炸三文魚同忌廉芝士,三文魚炸得脆口,軟滑嘅忌廉芝士,配上好特別綠色嘅飛魚子,顏色鮮艷,令人食欲大增。

❤️Sea Monster $68

🧡Philadelphia $72

💛Tempura Salmon $58
2023-06-03
15 分鐘 (外賣自取)
2023-06-02 28 瀏覽
之前食過灣仔果間比較細,今日就嚟尖沙咀分店食,呢度地方大好多,而且近港鐵站又容易搵裝修非常鮮艷,一眼就望到👀👀食物選擇都算多,有卷物、炸物、刺身、拉麵、烏冬任君選擇😄Crunch~有4大件,由三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦組成,再用芥末蛋黃醬和黑芝麻醬調味,三文魚大塊,饀多好豐富,非常高質👍Mango Dynamite~係小卷,所以有8件,以炸蝦、芒果、青瓜絲、飛魚子為主,再配上鰻魚汁,炸蝦咬落鬆脆,一啖食落啱啱好😋Double S~有8小件,由碎帶子、三文魚、辣三文魚,面頭再有辣蛋黃醬和黑白芝麻,好有層次感,超惹味❤️
裝修非常鮮艷,一眼就望到👀👀

食物選擇都算多,有卷物、炸物、刺身、拉麵、烏冬任君選擇😄

2023-06-02
外賣自取