2017-06-06 64 瀏覽
假期一天,帶媽媽出黎嘆個午餐,閒聊一下上網搵過下,知道呢間餐廳裝潢好特別,用車廂做主題,食物質素到有好多好評。所以特意帶媽媽黎試試地點位於長沙彎,鄰近地鐵站我地一入去已經比環境吸引,車廂中的窗口像真實般一直移動,到係外國既景色,像真度好高,真係以為自己坐緊火車一坐底,睇睇餐牌mango banana&pineapple coconut-可愛小燈泡裝飾兩種味道到好清新清甜,好飲Lunch Set-蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醬,蝦味充斥整個麵,超香濃,加上小蝦乾配搭,絕對食得出用心呢兩個字甘荀南瓜濃湯-又是超香濃口感!必試Sea-法國啤酒炸魚配薯格,份量很大,同媽媽share到夠哂!炸魚好驚喜,醃料好入味,加埋調製醬料一起食再配上超脆薯格滿足!甜品-Explorer mascarpone soufflé ,每一口到食得到廚師製作既用心超軟soffle配上cheese,berries,ice-cream總括黎講,環境、食物質素到令我同媽媽好驚喜同滿意特別喜愛用心製作的餐廳!下次會再戴朋友黎!
假期一天,帶媽媽出黎嘆個午餐,閒聊一下

地點位於長沙彎,鄰近地鐵站
一坐底,睇睇餐牌
兩種味道到好清新清甜,好飲
甘荀南瓜濃湯-又是超香濃口感!必試

再配上超脆薯格
滿足!
總括黎講,環境、食物質素到令我同媽媽好驚喜同滿意
特別喜愛用心製作的餐廳!下次會再戴朋友黎!
2017-05-31 96 瀏覽
上星期有晚諗住WALK IN尼試點知去到門口先見到是日TEAM BUILDING休息今日見得閒又走尼碰下運氣 好彩早過LUNCH既時間到所以唔洗等即刻有位一入到去就睇得出裝修係有心思既 望住再加D想像力真係有D似搭緊火車先尼個湯 加$8就有勒 個湯夠哂杰 而且好有南瓜味 甜甜地咁 好味既不過飲哂成碗好似已經飽左一半見到有牛油果同埋糖心蛋已經非叫不可 絕對冇令我失望呀 芥末籽撈埋D沙律醤酸酸地啱哂我 加上牛油果熟到啱啱好 沙律菜新鮮 有外表有內涵!!正!!哩個都唔錯 D蝦望落唔太討好因為黑左DD不過食落唔霉 仲幾爽口 點埋D龍蝦汁一齊食冇得輸意粉上面加左少少應該係椰菜花碎 口感幾得意 包一杯野飲 凍檸茶尼講係細杯左少少既同埋冇咩茶味整體唔錯值得一試

甘荀南瓜湯
加上牛油果熟到啱啱好 沙律菜新鮮 有外表有內涵!!正!!
意粉上面加左少少應該係椰菜花碎 口感幾得意
蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醤-巴馬臣芝士
包一杯野飲 凍檸茶尼講係細杯左少少既同埋冇咩茶味

整體唔錯值得一試
2017-05-30
午餐
甘荀南瓜湯
蒜香蝦意大利麵配風乾蕃茄龍蝦醤-巴馬臣芝士
我妹係個大忙人,難得佢主動約我依個阿哥食飯,哥哥我真係有點感動呀!😂妹妹有點兒嘴刁,平時同佢食飯,揀餐廳對我黎講都幾苦惱。難得今次大小姐主動揀餐廳,仲打電話去訂埋枱,真係難得難得。依間餐廳係妹妹既老友食過推薦既,佢話係一間頗有特式既小型餐廳,我哋一於親身去試下。當晚Book左七點半,我同妹妹放工分別由荔枝角站同長沙灣地鐵站行去餐廳。路程大約8-15分鐘,好容易去到!餐廳有種「隱世小店」的感覺,眾大廈中特顯岀現。餐廳內既裝修頗令人眼前一亮。模擬火車卡的設計,燈光帶點昏黃,令人感覺像走進90年代的車卡,有點浪漫有點懷舊。餐廳地方唔算大,但完全沒有逼迫感我們被安排坐上層的座位。上層坐位比下層感覺更寬敞,有一大熒幕播著火車既片段,牆身貼著地圖既牆紙。當時樓上得我和妹妹,感覺就如坐上VIP 列車卡,吃一頓浪漫晚餐。侍應拿了餐牌給我們,餐牌設計都頗精美,食物款色不算太多,但重質不重量啦!樓上雅座每張台都有一個鐘,要點餐/有需要,只要按一按,侍應就會來。我和妹妹叫了一款沙律,兩款主菜;一個是日餐湯同特式飲品。1. 血橙蟹肉沙律 Blood Orange crabmeat salad 👍🏻👍🏻血橙比普

餐廳內既裝修頗令人眼前一亮。

我和妹妹叫了一款沙律,兩款主菜;一個是日餐湯同特式飲品。

血橙蟹肉沙律

血橙比普通既橙更有豐富既維他命,美顏一流 (上次經過街市,阿姨係咁講🤣) 依個沙律賣相一流,份量足。血橙酸酸甜甜,連皮食唔會澀,車厘茄沙律菜好新鮮,當然另一主角:蟹肉份量都多。好開胃既一個前菜。

2. 甘筍南瓜湯 😋
甘筍南瓜湯

依款餐湯係妹妹至愛,難得今晚是日餐湯係依款,當然要叫啦。估唔到咁大碗😅,當然水準有保證,甜甜的很開胃。

3. 慢煮三文魚柳配法式芥末醬 Sous vide salmon fillet with french mustard source
👍🏻👍🏻👍🏻
慢煮三文魚柳配法式芥末醬

妹妹係三文魚控,依款主菜岩哂佢。 三文魚皮好香脆,碟上既裝飾好明顯花了心思。三文魚好鮮嫩好多汁 ,唔會整到好乾。一點腥味都冇。平時唔食魚既我,都真心覺得好好食。

4. 牛肩胛配露筍黑松露波特菇
America shoulder of beef w/ roasted potatoes & portobello mushrooms 👍🏻😋👍🏻

牛肩胛配露筍黑松露波特菇

依款係我依個牛魔王至愛。牛五成熟,肉質鮮嫩。大啡菇配黑松露,又係perfect match . 廚師經過心思去放每一樣既食物,好似藝術品咁靚。當然相機食先是有原因的。
本身唔太喜歡食蒜既我,出奇地,佢既蒜片連同大啡菇一起放入口,係好正(食完個口冇蒜味,好神奇)😂

5. Mixed berry Juice
酸酸甜甜,水果味重,唔會過甜。😄
Mixed Berry

環境舒服、食物又有水準,是日晚餐超級滿足!多謝妹妹嘅好介紹,等我下次帶friend再嚟嘆過!😄
2017-05-29
甘筍南瓜湯
Mixed Berry
2017-05-30 2612 瀏覽
今天端午節正日尖沙咀海濱是龍舟的天下我的教育我班老同學告誡我們不要說端午節快樂因為是記念古人悲情故事只有自己走出戶外食野以前在順寧道做運動的女生介紹了⋯⋯一個很歐風時尚的地鋪上 開飯 看看食記很放心我選牛肩胛主菜友人要炸魚薯格而風境蓋過許多地方令人不住地猜是那兒?輕音飄揚法文歌實在這餐廳格調高雅電視播的是一 連帶動感風景名勝景點不斷遊走風味獨特,好像置身歐洲我不諱言是醃尖大少對這順寧道尾小西餐館另眼相看一點點可能因為之前二日在大尾篤吃了遊客西餐飲即貴兼不好的👌x意思我也是頗有情調的食客不過無論大尾篤之beach afternoon tea set 西貢海濱的歐陸餐廳午餐本人一向中意讚自己這幅照出彩紅因為牛肉映紅158$fish and modern potato fries 🍟 魚是石斑價真貨也實這餐廳收費老老實實我歡喜
今天端午節正日

格調高雅
電視播的
是一 連帶動感風景名勝景點
不斷遊走
風味獨特,好像置身歐洲

我不諱言是醃尖大少

• 泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵
  • 牛肩胛配露荀黑松露波特菇
  • 法國啤酒炸石斑魚柳配薯格
2017-05-27 1932 瀏覽
今晚接爸爸放工,他說長沙灣附近有好多特色小店想一起試,就帶我來到Choo Choo. 其實這個地理位置並沒有優勢,門面比較小,附近都是車行,餐廳正門前經常都泊了車遮擋了大半門面。一進到去就看到餐廳的招牌非常搶眼又閃亮。最特別的地方是這間餐廳是一架Choo Choo train 牆上裝了螢幕,不斷播放移動的風景, 就如置身車廂內看著車窗外的風景,還有行李架的裝飾。多看一陣發現了兩邊的風景是配合的,感受到店家的用心呢。風景沒有重複不會覺得悶。餐牌按食物有不同的分類,雖然每類的選擇並不多,但是如在每個類別選一款已經很豐富。 最後決定點一個沙律,一碟意粉和牛肩胛~血橙蟹肉沙律的色彩豐富,用了冷凍石板奉上 感覺特別。 採用的醬汁是柚子汁帶有柚皮, 還有血橙片,梨薄片和最重要的蟹肉。單看材料已知這沙律感覺清新。柚子汁跟沙律菜非常配合,味道酸酸的好醒胃。蟹肉絲肉質嫩滑味道新鮮,薄梨片的甜味中和了醬汁的酸味。血橙片不知道他是怎樣弄的,連橙皮的部分也能吃又沒苦澀味 真是一個非常出色的沙律然後上的是微辣白酒蜆意大利麵,看到扁意粉內混有蒜、辣椒碎、無數的蜆和新鮮羅勒葉, 份量不少呢。扁意粉煮得恰到好處,不會

一進到去就看到餐廳的招牌非常搶眼又閃亮。

最特別的地方是這間餐廳是一架Choo Choo train

真是一個非常出色的沙律

微辣白酒蜆意大利麵

扁意粉煮得恰到好處,不會過淋,仍有彈牙的感覺。蜆肉新鮮肥美,經白酒調味後鮮味更突出,
原來羅勒葉就這樣吃也不錯, 感覺清新。因為帶點辣的關係,吃這個不覺得很飽。
微辣白酒蜆意大利麵

最後重點的牛肩胛來了,配有露筍,黑松露醬 和波特菇即大啡菇 。店員特別說明最上層的刨絲是他們自家製造的青醬牛油。 冷凍的牛油就這樣刨絲在煎熱的的牛肩胛上,看到牛油慢慢溶掉的感覺良好, 全部精華滲在牛肩胛內也滴到下層的配料上。
牛肩胛配露荀黑松露波特菇

牛肩胛是七成熟,外邊沒有煎得很乾,內裏的肉質嫩滑,充滿著肉汁,味道濃郁。那個青醬牛油溶掉後簡直是讓我們上了天堂。全溶掉的牛油連牛肉放到口中只感受到豐腴的油香味和羅勒的清新感,並不覺得肥膩

大啡菇上塗了極厚層的黑松露醬,也有大量蒜片,毫不手軟 。菇本身已經很juicy,那些牛油滲了進去後味道非常香濃, 還有爽口的蒜片和濃厚的黑松露醬, 味蕾大滿足

牛肩胛配露荀黑松露波特菇

雖然這餐接近五百元,但是能在這麼精緻的車廂內邊看著優美的風景,邊品嚐高質素的美食, 偶爾一次也不錯。
2017-05-23
2017-05-24 821 瀏覽
之前朋友嘅拍拖紀念日嚟過話環境幾靚好有 feel,而且食物整得有心思所以我一直都想嚟試下呀~呢度係裝修到好似令人好似置身於火車咁㗎就連店名都係火車聲 ☺️原本 research 過都知餐廳係整到火車車廂咁但嚟到見到實物真係好震撼原來車窗嘅景色係會一路變化真實感比我想像中高!😲【牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇】作為牛魔王,當然要鋸一鋸扒啦呢度係用 chuck steak,平時比較少食到呢個部位食落肉味濃郁,肉質好嫩上面卷卷嘅係青醬牛油,即係羅勒醬啦視覺效果好澎湃~ 味道清清哋油膩感無咁重(order 嘅時候,店員話一般整五成會好食啲問我哋怕唔怕太生,感覺好細心 👍🏻)下面嗰層都好豐富有幾條精壯嘅蘆筍,非常新鮮最底係黑松露波特菇啲黑松露係咪唔駛錢?😂釀滿哂個菇,加埋啲蒜片真係好惹味唔特別鍾意食菇嘅友人都大讚好食【泰式軟殻蟹羅勒葉墨魚麵】墨魚麵煮得乾身啲,帶少少香辣味啲蒜片又係好香口(店員喺 order 嗰陣都有提醒我哋呢個有少少辣加上無上一道菜都會介紹,服務真係勁好)【EXPLORER】每日都有唔同,需要 explore 嘅甜品~甜品係主體係杏仁蛋白脆餅 😂中間夾咗焦糖雪糕🍦我食過啲整得唔好嘅蛋白

之前朋友嘅拍拖紀念日嚟過
話環境幾靚好有 feel,而且食物整得有心思
所以我一直都想嚟試下呀~
呢度係裝修到好似令人好似置身於火車咁㗎
就連店名都係火車聲 ☺️

原本 research 過都知餐廳係整到火車車廂咁
但嚟到見到實物真係好震撼
原來車窗嘅景色係會一路變化
真實感比我想像中高!😲

【牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇】
作為牛魔王,當然要鋸一鋸扒啦
呢度係用 chuck steak,平時比較少食到呢個部位
食落肉味濃郁,肉質好嫩

上面卷卷嘅係青醬牛油,即係羅勒醬啦
視覺效果好澎湃~ 味道清清哋油膩感無咁重

(order 嘅時候,店員話一般整五成會好食啲
問我哋怕唔怕太生,感覺好細心 👍🏻)

下面嗰層都好豐富
有幾條精壯嘅蘆筍,非常新鮮
最底係黑松露波特菇

啲黑松露係咪唔駛錢?😂
釀滿哂個菇,加埋啲蒜片真係好惹味
唔特別鍾意食菇嘅友人都大讚好食

【泰式軟殻蟹羅勒葉墨魚麵】
墨魚麵煮得乾身啲,帶少少香辣味
啲蒜片又係好香口

(店員喺 order 嗰陣都有提醒我哋呢個有少少辣
加上無上一道菜都會介紹,服務真係勁好)

【EXPLORER】
每日都有唔同,需要 explore 嘅甜品
甜品係主體係杏仁蛋白脆餅 😂
中間夾咗焦糖雪糕🍦
我食過啲整得唔好嘅蛋白脆餅係極度甜同好硬
但係呢個就好鬆脆喇!甜度亦都好適中!

其他配料都好得意
上面嗰個波波係柚子泡沫,口感係泡泡咁
旁邊一嚿嚿好似焦糖脆脆嘅,係麵豉泡沫!
真係咸咸哋、有淡淡麵豉味㗎
口感就硬身少少,都幾好食㗎喎
就連黑色嗰啲醬都好有 gimmick,係芝麻醬嚟

呢個甜品真係好過癮 😝

【Energizer - Pineapple Coconut】前
【Apple Juice】後

店員介紹我哋可以揀 Energizer
話係用個燈膽裝住,都幾得意
真係好了解港女貪靚嘅心理 🤣
所以前面嗰杯係我嘅,哈哈哈
味道都唔錯

臨走之前去咗洗手間,要上二樓
沿途都佈置得好有氣氛!
女廁個門仲整咗啲裝飾,搞到好似喺火車嘅洗水間咁
估唔到連呢啲位都咁用心 👍🏻
  • 牛肩胛配露荀黑松露波特菇
2017-05-22 104 瀏覽
An impressive dinner at train-themed Choo Choo. Both food and ambience are fabulous. It is as if staying inside the train in the restaurant, with windows and charging views (video) on both sides. What a creative and amusing dining experience. (Countryside view and arrived at a station) From the two pages of menu all included, my friend and I both chose meat as main. Despite the tiny portion, taste was excellent. Both of us ordered a bowl of rice. (Crispy pork belly with peppery tomato sauce. Cri

(Crispy pork belly with peppery tomato sauce. Crispy indeed with obvious streaks of meat and fat. Sided with mushroom and mint leaves.)

(American shoulder of beef with roasted Portobello mushrooms. Decent presentation. The moist beef was topped with garlic butter which could be with less in my opinion. The tender, meaty and thick Portobello mushrooms were surprisingly nice.)

(LJK- the very nice dessert which would impress even the pickiest eaters, despite the old-fashioned name of combining the initial of the three chefs (no offence!). It is a frozen cheese ball with melting raspberry soda and tiny cocoa nibs inside on top of a mixed berry curd. A perfect mouthfeel of sourness, sweetness and bitterness. Sided with honeycomb.)
2017-05-18
2017-05-21 85 瀏覽
一直對於火車情有獨鍾,今次見到有以火車做主題既餐廳,就去咗體驗。Google map話由地鐵站行8分鐘就到餐廳,可惜我呢個路痴行咗半個鐘先搵到路🤦🏻‍♀搵到路,就興奮到癲。👯間餐廳睇落細細地,都有唔少既枱,lunch time 都幾多人食,一入去就見到剩返一兩張枱。餐廳兩側播住旅行景色,令人置身火車內。燒雞檸檬牛油菠菜葉燒雞已腌製好,食落有燒雞既香同咬落有肉汁,唔會太乾,點埋個醬,就有少少酸甜加咸味,個人就鐘意唔點太多醬,因為燒雞本身既咸香味已經好夠味。波菜同個醬既配塔好得意,酸酸甜甜,好開胃,唔會搶咗菠菜嘅味。慢煮三文魚柳配法式芥末醬三文魚皮香脆,下面肉質軟滑,因為慢煮嘅烹調方式,三文魚呈半生熟狀態,油脂分明。是日甜品呢個甜品外形特別,放在凍磚上,吸睛度高。店員仲好仔細咁同我介紹返,甜品用咗多種材料製作,有crystal walnut, almond, yuzu foam, sesame paste等,材料豐富。奶白色既食落似乳酸味,附近有almond 同sesame paste作點綴,中間有球雪糕,入面有一粒粒堅果和焦糖配合。整體個甜品味道幾特別,有新鮮感。

燒雞檸檬牛油菠菜葉

是日甜品
2017-05-21 139 瀏覽
同朋友好耐冇見所以就係open rice搵一啲好似好受歡迎而且有少少特色嘅餐廳試吓呢一個脆皮豚肉配番茄胡椒汁超級好味肉質好嫩入曬番茄汁嘅味道超級香又好juicy不錯佢嘅份量就唔算係好多價錢都唔算話係平,但係味道的確好好。另外呢個泰式軟殼蟹配墨魚汁麵都好食,軟殼蟹有少少辣配埋墨魚汁嘅意粉食好夾,不如食意粉都數夠味又唔會話太油膩。以佢嘅環境都好特別因為全部都係以火車列車入邊嘅環境做主題,令你覺得好似真係大緊火車二喺車上食緊晚餐不過提提大家如果去嘅話最好打電話預約左先因為上次都要等一個鐘。

呢一個脆皮豚肉配番茄胡椒汁超級好味

肉質好嫩入曬番茄汁嘅味道超級香又好juicy

• 泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵
2017-05-16 200 瀏覽
朋友來過,上網也看了一下食評, 法國火車味道嘛~ 就來看一看.其實早知道店鋪外邊的環境很一般, 有幾間車房, 比較髒和亂, 但食飯在裏面嘛, 不打緊.星期五訂了桌, 說只有二樓的位置. 6點半到了,地下只有一台客. 環境就如其他食評所言, 法國列車feel, 不過不失.  上了二樓, 氣氛就差太遠了. 只有一個投影機在播行車片.其他的裝潢...... (如果餐廳對你說只有二樓,強烈建議你不要訂枱了) 不過食野食味道, 叫野食! 叫了一個墨魚麫($158), 一個牛肩胛($228). 店員細心地提醒麪有點辣, 牛會有點生. 好的, 正合心意. 點完菜, 樓下傳來開爐的聲音......和油.煙.味!  (結果剩下的時間,油煙味都陪着我和老婆). 隨帶一提, 店子沒有酒牌, 如果外帶啤酒或紅白酒, 也會收不低的開并費.菜到了, 兩道菜都做得不錯. 麪在質感和味道上都做得好, 牛也處理得不錯, 五成熟,中間軟,紅.  可惜定價較高, 這個價格, 可在更舒適的環境及地段吃到差不多的東西.  吃完主菜,已被油煙薰得不想久留, 加上$98一個的甜品也不甚吸引,便結帳離開了.總括來說, 專程而來的話大
總括來說, 專程而來的話大可不必了.
墨魚麪
牛肩胛
2017-05-12
墨魚麪
牛肩胛
2017-05-15 108 瀏覽
在長沙灣的順寧街 寧靜的角落裡有1家以火車為主題的餐廳 只要1進門就會像是進入了火車車廂1樣 1邊看著窗外的風景1邊吃飯餐廳裡1共有4扇窗 不斷的播著火車沿路所看到的風景在等待的過程中 就像是等待著旅程的目的地1樣 那種期待的感覺我們1共點了2道菜 先上來的是脆皮豚肉配胡椒番茄汁 擺盤好有心思 看上去就很有胃口了番茄汁有很重的胡椒味 吃豚肉的時候沾著吃 很有味道 而且番茄汁裡還有菠菜 起司片 蘑菇和蒜片 每樣食物沾著醬都好好吃再來的是北京鴨卷 以墨西哥捲餅的方法 裡面包著拆成絲的鴨肉還有北京填鴨醬和京蔥絲 其實吃到嘴裡的味道就是跟片皮鴨1樣 只是口感不1樣 所以有很新奇的感覺這裡的食物無論在口感或是擺盤方面都很有心思 當然環境是整個大加分所以好看的地方加上美味的食物 絕對是這裡很火紅的原因啊 還沒有去過的你 快來1起坐火車吧!
就會像是進入了火車車廂1樣 1邊看著窗外的風景1邊吃飯

餐廳裡1共有4扇窗 不斷的播著火車沿路所看到的風景

再來的是北京鴨卷 以墨西哥捲餅的方法 裡面包著拆成絲的鴨肉

2017-03-14
2017-05-10 197 瀏覽
今日諗住去長沙灣攞番我部車,點知師傅話仲差少少野,叫我食個晚餐再去,咁我就喺附近揀間餐廳食個晩飯。點知,食出個驚喜,雖然呢間餐廳位置唔算方便,但特登去食,係絕對覺得值得!芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋一睇個賣相已經覺得非常吸引,色澤好鮮,擺碟好用心,淨係睇個賣相已經知道非常新鮮,個沙律醬汁味道非常之特別,酸酸地,但又唔會好酸,再加埋檸檬汁,好鮮,加上芥未籽,味道提升了層次,加落沙律菜同牛油果,味道一流,而且口感好正,牛油果既軟滑,加上沙律菜既爽口,仲有好香口又滑既燒雞,連沙律都整得咁好食,溫泉蛋絕對冇問題,又香又滑又流心是基本吧!整體呢個係超水準既沙律!泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵一擺上枱面已經好吸引,除咗外貌好吸引之外,香氣四溢,而且用咗原隻軟殼蟹,食落好香嘅香蒜味,而且羅勒葉嘅香味完全深入墨魚麵裏面,軟殻蟹非常之脆,好香口,配上墨魚麵,簡直一流今次食咗兩道菜,兩道菜都非常之好味,食材新鮮,烹調方法一流,而且好特別,非常之有驚喜嘅一間餐廳!

泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵

2017-05-10 140 瀏覽
今日同老媽子係長沙灣食飯,平時大部分都會係幸福中心個度食,又吾係好清楚知道長沙灣有咩好食,於是上網search下,見到有人推薦呢間Choo choo,佢係openrice既排名都幾高,所以最後我就決定食呢間!一入去餐廳,真係好驚喜,雖然長沙灣既餐廳俾人感覺係平價,但環境一般,不過呢度真係好有情調,有好relax既音樂之餘,牆身仲有好多螢幕,播於住吾同既動畫,好令人心境平靜Menu上既菜色吾算多,個種類都吾少,我地最後叫左黑墨魚筒西班牙海鮮燉飯,脆皮豚肉配胡椒蕃茄汁同一杯Fresh carrot mix apple juice先黎既係我杯Fresh carrot mix apple juice,超級鐘意呢杯果汁,賣相一流之餘,紅蘿蔔既味道仲相當重,而且加上蘋果汁既甜度,令佢更加容易入口,好適合追求健康既人飲之後就到個黑墨魚筒西班牙海鮮燉飯,份量幾多,足夠2個女人作為主食,燉飯口感不錯,而最令我滿意係個黑墨魚筒煮既時間拿捏得十分好,咬落去完全吾會咬吾好,剛剛好而個脆皮豚肉配胡椒蕃茄汁都好好食,個脆皮豚肉好驚喜,係完全無肥肉,吾會覺得油膩,而且個脆皮炸到好香脆,係外面好少食到既菜色,幾特別!
今日同老媽子係長沙灣食飯,平時大部分都會係幸福中心個度食
,又吾係好清楚知道長沙灣有咩好食,於是上網search下
,見到有人推薦呢間Choo choo

一入去餐廳,真係好驚喜
,有好relax既音樂之餘
,牆身仲有好多螢幕,播於住吾同既動畫,好令人心境平靜

Menu上既菜色吾算多,個種類都吾少
,我地最後叫左黑墨魚筒西班牙海鮮燉飯
,脆皮豚肉配胡椒蕃茄汁

,超級鐘意呢杯果汁,賣相一流之餘,紅蘿蔔既味道仲相當重

之後就到個黑墨魚筒西班牙海鮮燉飯
,份量幾多,足夠2個女人作為主食,燉飯口感不錯
,而最令我滿意係個黑墨魚筒煮既時間拿捏得十分好
,咬落去完全吾會咬吾好,剛剛好

而個脆皮豚肉配胡椒蕃茄汁都好好食
,個脆皮豚肉好驚喜,係完全無肥肉
,吾會覺得油膩
,而且個脆皮炸到好香脆,係外面好少食到既菜色,幾特別!

無諗過長沙灣既食店可以帶俾我咁多驚喜
,呢間食店無論環境,服務,食物都表現不錯,值得一試!

2017-05-09 120 瀏覽
同妹妹行完街,想搵間餐廳坐下,之前聽朋友提起過哩間餐廳好特別,於是特登走黎試試😬由地鐵站行過黎都唔算好遠,但小心唔好行過左🤣見到棟大廈既左手邊就係,我地兜左一個圈發現原來係近在咫尺。認住哩個橙色招牌👇🏻佢係一間火車餐廳,一開始心諗應該都冇咩特別,儀加都好多打住主題餐廳名號既普通餐廳。但係原來佢好多位都做得好真,連入口既門都係火車咁既趟門。最最最最特別既係餐廳2邊都有2個「車窗」,可以睇到出面風景架!!真係超似一路搭火車一路食野😍講返食物先,我地叫左一杯pineapple coconut,一份血橙蟹肉沙律同埋一份牛肩胛配露荀黑鬆露波特菇。Pineapple coconut - 酸酸甜甜好好飲,而且份量都唔小架!血橙蟹肉沙律 - 入面有我既最愛火箭菜😍蟹肉同菜都好新鮮,沙律汁係柚子汁,又係酸酸甜甜好開胃。血橙比起一般既橙甜但又帶種特別既味道。牛肩胛配露荀黑鬆露波特菇 - 牛肩胛我地揀左7成熟,一開始都驚會唔會太血腥,但上到黎又唔會,而且牛肉唔會老上面個牛油係佢地自制架,牛肉配埋上面既牛油超香呢!最最令我驚喜既係佢個波特菇,黑鬆露既份量係多到嚇人!而且配埋蒜片,儀加先發現原來黑鬆露同蒜片加埋

上面個牛油係佢地自制架,牛肉配埋上面既牛油超香呢!最最令我驚喜既係佢個波特菇,黑鬆露既份量係多到嚇人!而且配埋蒜片,儀加先發現原來黑鬆露同蒜片加埋係咁咁咁好味!加上個菇好結實,唔會好似已經浸到淋patpat既菇咁,好味好味
我地直情想再單叫一個菇黎食😍

總結而言,餐廳既氣氛比人一種好輕鬆既感覺,真係好似係車廂入面咁,如果同朋友想搵地方傾下計食下野,哩間真係唔錯!最最最重要係記得要叫果個波特菇!!
  • 牛肩胛配露筍黑松露波特菇
2017-05-08 70 瀏覽
因為曾經 o係附近食過 o野所以朋友一講我就知點 o黎~如果識行 ge 話其實唔係好遠依度係以火車做主題 ge 店未入去已經好有去旅行 ge feel 呢店入面整得好靚 ard "車窗" 係一個個 mon o黎, d 景物係會郁 ga令人好似置身於火車之中!小店地方, 凳底有個籃被人放袋好細心~餐湯係杰身 ge 南瓜湯南瓜味好濃郁牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇上面好似卷卷雪糕 o個 d 係青醬牛油用羅勒葉整成, 令牛油有淡淡清香食落冇 o甘 heavy 五成熟 o岩 o岩好~肉質好鮮嫩好有牛味呢底下 ge 波特菇都好出色!個菇索 o左 d 肉汁, 連埋 d 黑松露同蒜片真係好好食 西班牙辣肉腸火箭菜 pizzapizza 係薄底, 餅邊好脆辣肉腸惹味, 火箭菜好新鮮, 係冇澀味 ga!份量都好多呢, 食到勁飽
因為曾經 o係附近食過 o野
所以朋友一講我就知點 o黎~
如果識行 ge 話其實唔係好遠
依度係以火車做主題 ge 店
未入去已經好有去旅行 ge feel 呢

店入面整得好靚 ar
令人好似置身於火車之中!

小店地方, 凳底有個籃被人放袋
好細心~

餐湯係杰身 ge 南瓜湯
南瓜味好濃郁

牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇
上面好似卷卷雪糕 o個 d 係青醬牛油
用羅勒葉整成, 令牛油有淡淡清香
食落冇 o甘 heavy

五成熟 o岩 o岩好~
肉質好鮮嫩好有牛味呢

底下 ge 波特菇都好出色!
個菇索 o左 d 肉汁, 連埋 d 黑松露同蒜片
真係好好食

西班牙辣肉腸火箭菜 pizza
pizza 係薄底, 餅邊好脆
辣肉腸惹味, 火箭菜好新鮮, 係冇澀味 ga!

份量都好多呢, 食到勁飽