2017-08-20 179 瀏覽
長沙灣高級食府,坐位唔多,環境係火車主題,價錢唔平,份量唔多,但質素補數,牛扒必食 其他都高質,食材新鮮,是日甜品柚子雪芭太酸帶點回甘既苦味唔岩我口味,下次揀返朱古力應該安全啲
,下次揀返朱古力應該安全啲
2017-08-15 152 瀏覽
今晚與姐姐一同來到長沙彎的名氣餐廳- choochoo(^^) 位置有點偏,地鐵站出了後亦要走10分鐘才找到,幸好有訂座,直接可入座不用等。餐廳以火車為主題,看得出裝修花了許多花思,拍照打卡一流。看看菜單後我們決定先要一個牛油果燒雞沙律走醬(($138). 沙律菜十分新鮮,牛油果份量亦很多,配上燒了的lemon更開胃!燒雞皮脆肉嫩,十分juicy! 之後主食要了軟殼蟹配泰式醬意大利麵($158),有點點辣但還可接受,而軟殻蟹則油了一點!值得一讚其墨魚汁意大利麵,非常彈牙!小蕃茄也很甜。另外亦要了shoulder of beer( $228),牛肉多汁軟身,上面更配了自家制的青醬牛油,亦牛肉更易入口!底下的大菇吸收也牛肉汁與牛油的精華,令菇菇更多汁,口感更豐富!最後當然要點上甜點,要了gold rush($98),原來是朱古力主題的甜品,有加了酒的jelly& chocolate mousses 濃濃的朱古力,不會死甜!非常推薦。
餐廳以火車為主題,看得出裝修花了許多花思,拍照打卡一流。

濃濃的朱古力,不會死甜!非常推薦。

2017-08-15 102 瀏覽
My friend invited me to have dinner here and strongly recommended the seafood and dessert. As I'm not a fans of seafood so I chose an avocado grilled chicken salad. The salad taste really yummy as the veggies are super fresh and chickens are juicy as well! And we ordered a gold rush which was excellent!! It's actually a chocolate dessert but very unique and it's look like an art piece rather than just dessert. The chocolate won't be so sweet and I love the rum jelly!!!
2017-08-15 288 瀏覽
其實好早之前都有諗住黎食,遲遲都BOOK唔到位。見朋友前幾日食過又喚醒了我要去試,終於今次BOOK到位了。店面以橙色色調,顏色鮮豔搶眼,容易搵到。店內以列車作設計,仿似在列車內環境進食。幸好餐牌每項選擇不多,經考慮後終於下定叫既菜式。叫左一份黑墨魚筒西班牙海鮮飯及一份牛肩胛配露荀黑松露波特菇。店員還熱烈推薦我地叫個EXPLORER,因每日會有所不同。所以要由員工解答今日係D咩,而今日係梳乎厘配藍莓雪糕。見推薦得,應該係好野黎,膽粗粗叫左份試試。黑墨魚筒西班牙海鮮飯賣相吸引,海鮮份量多有去殼蝦2隻、帆立貝1大粒、墨魚筒一大件、青口4大隻及貌似鱸魚既魚塊。西班牙飯食落口感豐富帶層次,飯粒分明,每樣海鮮都新鮮無雪氣味,入口彈牙有鮮味。整體品味不錯,值得試試!另外牛肩胛扒選擇左medium熟,配埋露荀黑松露波特菇賣相吸引,加上扒上淋左獨特醬汁,令香味更濃。肉汁味濃,牛味不錯,可惜這塊牛肩胛肉略為有根,影響口感。好彩有隻黑松露波特菇,黑松露味濃,加上勁多煮熟既蒜片配以多汁波特菇,食人食過返尋味,想一食再食。舖內兩側均有螢幕播放著列車行走時既畫面,真的彷如車卡內。甜品壓軸登場,好似花海一樣。七彩繽
其實好早之前都有諗住黎食,遲遲都BOOK唔到位。
見朋友前幾日食過又喚醒了我要去試,終於今次BOOK到位了。

店面以橙色色調,顏色鮮豔搶眼,容易搵到。
店內以列車作設計,仿似在列車內環境進食。

幸好餐牌每項選擇不多,經考慮後終於下定叫既菜式。
店員還熱烈推薦我地叫個EXPLORER,因每日會有所不同。
所以要由員工解答今日係D咩,而今日係梳乎厘配藍莓雪糕。
見推薦得,應該係好野黎,膽粗粗叫左份試試。

黑墨魚筒西班牙海鮮飯
整體品味不錯,值得試試!

露荀黑松露波特菇
肉汁味濃,牛味不錯,可惜這塊牛肩胛肉略為有根,影響口感。

舖內兩側均有螢幕播放著列車行走時既畫面,真的彷如車卡內。

SOUFFLE
EXPLORER-SOUFFLE
甜品壓軸登場,好似花海一樣。七彩繽紛令視覺得已享受。

經店員解釋過後得知色彩繽紛內配有梳乎厘、藍莓雪糕、雜莓、用糖炒過既果仁及鮮花。
梳乎厘係流心既,口感軟滑,入口實在,唔係一陣風。藍莓雪糕細滑唔會太甜,配搭埋雜莓及用糖炒過既果仁,口感一流。
店員無介紹錯,值得推薦,但價錢略為貴左少少,如幾個朋友share食都唔錯。
2017-08-01
黑墨魚筒西班牙海鮮飯
露荀黑松露波特菇
EXPLORER-SOUFFLE
每一趟的旅程,遇到的每一個人,每一件事物與每一個美麗景色,都會締造不一樣的感受和體驗,刻印在美好回憶中,將生命點亮。而我記得就在那夜黃昏,我與好友走進了沙塵滾滾,車水馬龍的長沙灣,在順寧道一棟不起眼的大廈地鋪,登上了「Choo Choo」的尾班列車,踏上了一個非常美味、難忘的旅程。筆者還沒有機會嘗試火車旅行,但卻一直憧憬著乘搭火車,跟著路軌細味沿途明媚景致,欣賞到陸地旅行不能涉足的軌跡,或因忙於奔赴目的地,而忽略的路邊風景。有時也會想像下火車旅行的浪漫:漫長旅途穿梭各區,沿途窗外風景更換、風雲莫測,車上來來往往的過客,在開往目的地途中充滿著未知和變幻,使這一切充滿著強烈的魅力。在踏上真正的火車旅行以前,很興奮能找到火車主題的「Choo Choo」模擬體驗。地鐵出口步行10分鐘,沿路經過一幢幢唐樓,舊式雜貨店和簡陋小餐廳,橙色外牆的「Choo Choo」​沒有巨幅霓虹燈閃爍照明,只是平實地立著,不甚突出,一小心就會被忽略,像極「哈利波特的9¾火車月台」,是進入神秘國度的入口。從踏進門口的一刻,夢想的火車旅途正式起行!餐廳内裝潢毫不保留地活現出已開動的列車車廂:可以聽到火車前行引擎的聲響和

餐廳内裝潢毫不保留地活現出已開動的列車車廂:可以聽到火車前行引擎的聲響和到離站的提示行李架上擺放了乘客的行李箱、兩邊車窗外放映著迷人景色,穿州過省時經過的綠油油草原或高山峡谷都一一盡收眼底。餐廳裏燈光柔和,偶爾的火車聲響與窗外風景,使人放鬆,完全地進入旅行休閑狀態。找了個「卡位」坐下,職員立刻友善地招待我倆並遞上餐牌。
同一車廂的乘客來自四方,左鄰右里的可能是Group Tour, Lone Travelers From the Land, 或者是From the Sea,不論怎樣,都先來個見面禮;始終,能在同一時空,在同一簷下,有一面之緣,也算是有緣人。餐牌道出玄機:Group Tour 是一群朋友眾樂樂共享食物的選擇; From the Land 陸地遊有雞、豬,或是植物素菜, 或者是From the Sea 的旅人重回洋洋大海的懷抱,餐牌上的海鮮像魚和蝦都不會陌生; 經歷漫長旅途而積纍的疲憊,需要來一個Carb Up From the Trip 補充體力,重新上路;最後,甜品爲這個旅途留下Sweet Memories。
推介菜式(筆者在Choo Choo的海上之旅)
3款推介菜式(筆者在Choo Choo的海上之旅)

1) From The Sea:白酒、蜆配多士Vangole Godola
Manila Clams in White Wine and A Side Of Toast ($138)
白酒、蜆配多士(Vangole Godola Manila Clams in White Wine and A Side Of Toast)
意粉
蜆肉以酒味較濃的白酒餵煮,酒香牢牢鎖住不致揮發;含苞待放的蜆肉和兩塊塗了牛油的脆多士堆至小山高,像極海浪滔滔的壯觀場景。蜆肉晶透飽滿,咬一口頓覺肉身軟嫩、鮮甜美味,仿佛置身於海底世界中。意粉(跟餐+$18,餐廳把他們分開上,可能使不想意粉被汁泡軟吧?) 吃起來該是只用油輕輕帶過,面撒少量芝麻,口感彈牙。意粉,浸在充滿海水味的蜆汁裏,鮮甜與煙韌彈牙,非常滋味。

2) From The Sea :
慢煮三文魚柳配法式芥末醬(Swimming Upstream Sous Vide Salmon Fillet With French Mustard Sauce)  ($158)
這是筆者第一次品嘗慢煮三文魚柳。吃第一口,當堂目瞪口呆、 驚爲天人。烹調方法猜想是先以低溫慢煮,以致成品肉身呈現帶粉紅的半生熟狀態;最後再把魚皮煎香。魚肉甘香不腥。肉質比刺身有過之而無不及,鮮甜滑嫩,但驚訝地比刺身少了筋性,卻更多了一份柔滑、入口微溫即溶和濃縮富饒的口感。魚的外皮煎的香和微脆爽口。點下旁邊的法式芥末醬,微甜帶嗆豐富了三文魚肉的味道和層次。吃到最後一口不剩,意猶未盡,口中魚香尾韻與絲滑口感延綿不續,令人念念不忘。

3) Carb Up From The Trip:
阿根廷紅蝦意大利麵配風乾番茄龍蝦醬巴馬臣芝士(Argentina Red Shrimp & Sun Dried Tomato Spaghetti Lobster Sauce with Parmesan Cheese) $178
3隻巨型阿根廷紅蝦身呈均勻鮮紅色,配飄逸長觸鬚,夢幻般的外形使它贏得「天使紅蝦」之美譽,口感鮮嫩可口彈牙;巨蝦攀附著千絲萬縷的意粉,浸泡在充滿豐富海洋味道的龍蝦醬裏,破浪,一躍跳起。風乾番茄和龍蝦熬煮的醬汁是這道菜的精髓,啖啖鮮美還帶點點番茄清新酸甜巴馬臣芝士使之味道更濃烈、味道層次更豐富。意粉泡在醬汁精華裏,每一口都能嘗到豐富的龍蝦鮮味。

在吃完最後一道菜,海鮮的鮮甜尾韻仍然鎖在味蕾上,妙不可言。車窗外看,火車已停站。我倆也需離座,向新的一段旅程重新出發。

😋好味:5/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏆環境:6/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🏆服務:5/5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐牌:
2017-08-01
5 分鐘 (堂食)
2017-08-07 134 瀏覽
每逢星期5晚,都要約不同的友人們食好嘢,今次友人揾到位置較偏僻的地方try tryMtr出嚟後,路經好多小巷,終於到達我地既目的地,choo choo,依間餐廳坐立喺工廠區,同旁邊既地方有點格格不入,但又有一種特別既風格餐廳走既風格係火車風,有1部電視不定重複播住扮火車窗外的風景,不斷不斷不斷咁loop😂入正題先,今次由於得我同女友人食,不可以order太多既食物。首先叫左2杯飲料,1杯叫mixed berry ,酸酸地,好開胃,另1杯係mango smoothie ,嗯,麻麻地,依杯可以skip 主菜叫左lemon butter chicken , source 好濃郁,配合不錯,係漏左d d 依個應該係signature dish , 牛肩不over cook ,上面白色1片片既係牛油碎片,大啡菇入味,依個2個字形容佢,好食!由於2個主菜都用牛油煮既關係,我同友人都飽飽地leave restaurant 要注意哦,餐廳不大,枱同枱既距離都幾近,有秘密or想chat 得開心既,要考慮考慮哦

Mixed  berry

Lemon  butter  chicken

牛肩胛黑松露蘆筍

2017-06-09
Mixed  berry
Lemon  butter  chicken
牛肩胛黑松露蘆筍
2017-08-01 164 瀏覽
set午歺叫了:牛扒菠蘿三文治牛扒內勁多黑椒粒,方包好似有牛油honey煎過,如果有,這種honey味有D怪。內仲有大厚菠蘿,tomato,菜。薯絲好幼細,幼過外面買個D薯片。比較難進食,可以粗番少少。檸檬牛油雞:共三片雞,上面又係勁多黑椒!汁有牛油和香草味,吃不出檸檬味!另加$8紅米飯。哩個set lunch 應該跟埋飯比人。食哩個歺冇可能冇飯送。炸魚薯格:薯格好多,唯一O K,因不椒,冇黑椒個D。炸魚冇雪藏味,仲有D似新鮮魚。但可以再大塊D。另有紅青apple 粒沙律,好味,好鮮甜既apples.環境:細,坐得舒適度還可以,但火車車廂感效果不夠強。歺飲:涷檸茶,凍飲加$2,過份細杯結局:檸檬牛油雞又加大量黑椒,牛扒三文治又加大量黑椒,如果甘,應該叫黑椒牛扒,黑椒雞牛油"香草"汁!因大多黑椒,小朋友什么也吃不到。建議幫小朋友叫前記得問清楚成份。
set午歺叫了:牛扒菠蘿三文治
薯絲好幼細,幼過外面買個D薯片。比較難進食,可以粗番少少。

環境:細,坐得舒適度還可以,但火車車廂感效果不夠強。

歺飲:涷檸茶,凍飲加$2,過份細杯

因大多黑椒,小朋友什么也吃不到。
建議幫小朋友叫前記得問清楚成份。
扒三文治
lemon butter chicken
fish
2017-07-25 159 瀏覽
先講一講環境,店主將成間餐廳裝修成一個火車車廂,當你入到餐廳,好快就會比四個大螢幕吸引住,因為左右兩邊都會不斷播放住歐洲拍攝嘅列車風景,一路食飯,一路望住"車廂"岀面啲景色,非常有feel .泰式軟殻蟹羅勒葉墨魚麵👱🏾同👩🏼最欣賞嘅菜式,炒得好有鑊氣,一上枱已經比佢嘅香氣吸引住,就算唔好蒜嘅我地,都情不自禁將碟上嘅蒜片清得一乾二淨,唯一可惜嘅就係軟殻蟹嘅份量比較少同細隻.阿根廷紅蝦意大利麵普通,略嫌紅蝦唔夠蝦味.Fish n chips份量好多,就算兩個人都夠食,兩樣都炸得好好,魚嘅味道濃郁,又唔會嚡,可惜嘅係只提供少量茄汁,如果可以有埋mayonnaise 就更加perfect而👱🏾就覺得伴碟嘅沙律非常有驚喜,將蘋果切粒,爽口得黎又有fresh嘅感覺,食少少就好似冇咁熱氣啦.至於飲品方面,我地就分別點咗fresh carrot同mango banana ,味道一般,不過都幾新鮮,一試無妨聽講依度嘅甜品都幾特別,希望下次有機會試下啦
阿根廷紅蝦意大利麵
普通,略嫌紅蝦唔夠蝦味
Fish n chips
聽講依度嘅甜品都幾特別,希望下次有機會試下啦

阿根廷紅蝦意大利麵
Fish  and  chips
Fish  and  chips
  • 泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵
  • 法國啤酒炸石斑魚柳配薯格
為了滿足好朋友想要一邊去旅行又可以一邊食好嘢, 所有上網尋找了這間位於長沙灣的西餐廳。 雖然餐廳門面較細, 但因為用色特別, 所有不難看到 一進去就看到餐廳的招牌非常閃亮, 雖然店內空間較細, 但每個座位旁邊都有一個比客人放手袋的籃, 實在夠貼心,👍🏻再加上柔和的燈光配合店內火車餐卡的特別設計, 另有一番風味, 猶如置身於外國火車內一樣🚈 Grilled seafood platter squid, tiger prawns and salmon $218好朋友喜歡吃海鮮, 叫了個海鮮拼盤🍤 三文魚煎得剛剛好, 外脆內滑, 🦑魷魚筒都幾彈牙, 帶子都算大隻, Argentina red shrimp & sun dried tomato spaghetti lobster sauce W/ Parmesan cheese 這碟意粉一上檯就聞到陣陣的香味, 有大大的3隻紅蝦, 味道鮮甜爽口, 醬汁是龍蝦醬汁🤤,配合軟硬剛好的意粉👏🏻飲品叫了兩杯pineapple juice , 酸酸甜甜, 不錯👍🏻叫了兩個主菜, 份量剛好, 如果想要嘗試不一樣的用餐體驗, 值得一試
一進去就看到餐廳的招牌非常閃亮,

2017-07-21 125 瀏覽
被食評吸引而來,食物質素確是不錯,但由於餐廳真的太小,侍應就像站在你身邊,聽著食客說話,留意食客一舉一動食得非常不舒服及不自然。只有食快餐的感覺食物質素和味道確是不錯,用火車做主題的概念也獨特,只能用潮聖的心態來進食,兩個人來比較適合和享受,並不適合一大班人的聚會。
食得非常不舒服及不自然。只有食快餐的感覺

2017-07-20 111 瀏覽
今晚訂左位食西餐.. 店舖內都係以列車卡為主題.. 簡約裝修又可帶出火車卡箱主題.. 水吧望落都乾淨整齊.. 餐牌都簡單每頁10樣菜式度.. 選擇不算多.. 我地兩個女仔食得不多.. 所以只點了兩個主菜一齊食.. 白酒煮蜆意大利麵: 意大利麵個口感其實同天使麵差不多.. 不過麵完全吸唔到白酒味道.. 無咩味道.. 但係試個白酒汁會滲出白酒香醇.. 能夠帶出蜆仔本身嘅鮮味.. 不過順帶一提係有啲啲辣架.. 海鮮拼盤: 份量雖然不多但少吃多滋味.. 魷魚筒夠彈身加少少調味料都已經帶出鮮味.. 青口煎煎都已經好香口.. 不過略嫌細隻左.. 大帶子一咬啲汁就湧出來.. 煎魚個皮夠脆魚肉都幾滑.. 不過我覺得價錢都幾貴.. 份量多返少少會好啲.. 總捨而言.. 份量不算多.. 兩個女仔食就剛剛好.. 而且好適合幾個朋友一齊傾傾偈.. 人多就唔建議咯.. 因為座位較少坐得迫啲.. 賣相都不錯可以相機食先..

白酒蜆意大利麵
海鮮拼盤
2017-07-11
海鮮拼盤
2017-07-18 111 瀏覽
之前知道呢間餐廳嘅裝潢係用火車做主題就已經好想泥,不過少來長沙灣就無咩動力過嚟食。今日去完深水埗就順路過嚟呢邊食😍😍入到黎真係覺得好得意,好似個火車廂咁,有四個屏幕播住瑞士嘅風景(其中一個我超想去嘅地方😍😍),好似係個窗望出去出邊嘅風景咁,仲播住啲火車聲,好有feel☺️☺️我哋都唔算好肚餓,就只係叫咗一個沙律同1塊扒☺️☺️叫咗個芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋,一個簡直係健康又美味嘅無敵組合。另外叫咗個牛肩胛黑松露配蘆筍波特菇,蘆筍好鮮甜,塊扒同菇好Juicy, 連埋d black truffle & garlic 一齊食, 真係回味無窮😋😋😍😍

我哋都唔算好肚餓,就只係叫咗一個沙律同1塊扒☺️☺️
芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋

牛肩胛黑松露蘆筍配波特菇

芥末籽燒雞牛油果沙律配糖心蛋
牛肩胛黑松露蘆筍配波特菇
2017-07-18 105 瀏覽
呢間係一間以旅行為主題嘅餐廳。入面嘅設計都好有心思。入面設計到好似一架火車嘅車廂。下低係枱同燈上面係放行李嘅架。最特別嘅係佢有一個好似車窗咁嘅窗播住一啲識郁嘅風景,營造一個感覺係好似喺車廂入邊食嘢咁。總共嗌咗三樣嘢食:法國啤酒炸魚配薯格、泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵同埋牛肩胛配露筍黑松露波特菇。法國啤酒炸魚配薯格睇個名以為係炸魚薯格同埋啤酒。上菜之後好耐都未上啤酒。我哋就問侍應啤酒幾時上。點知原來法國啤酒炸魚係指炸魚。佢話炸魚出邊嗰個粉漿係用啤酒炸嘅。比佢講完再試,哈!好似真係有啲啤酒味喎。上菜用木板托住。薯格用一個鐵兜裝住好似俾人一個好新鮮啱啱炸起嘅感覺。薯格份量好足。炸魚鋪係薯格上面顯得好細。旁邊擺咗沙律,啲沙律其實係有紅蘋果同青蘋果切成粒堆砌成圓柱體狀,上面放咗少少香草,賣相精緻,好有心思,值得一讚。蘋果好清新爽口,搭配炸魚同薯格一齊食,感覺唔會太熱氣。炸魚皮唔會太厚,入面啲魚肉好新鮮。薯格一咬,真係脆到有聲。佢又唔會炸得好燶,炸得啱啱好成金黃色。泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵份量好足!個麵好似食極都食唔曬咁!墨魚麵麵質適中,唔會太淰又唔會太硬,味道係正常墨魚麵味。配菜有蕃茄仔、生蒜片同羅勒葉

泰式軟殼蟹羅勒葉墨魚麵份量好足!個麵好似食極都食唔曬咁!墨魚麵麵質適中,唔會太淰又唔會太硬,味道係正常墨魚麵味。配菜有蕃茄仔、生蒜片同羅勒葉。
蕃茄仔比較淰,睇你鍾意生d定淰d啦,我兩樣都無所謂,所以覺得ok。蒜切成片狀,都幾大片,我鍾意!因為我鍾意食生蒜刺激味蕾果種感覺,佢咁大片啱曬我!羅勒葉入口好香,因為有煮過,唔會有草青味。墨魚麵食得耐左會覺得有d厭,呢個時候配埋生蒜片同羅勒葉一齊食,即刻刺激食慾,令我好想繼續食。軟殻蟹落左黑椒,黑椒份量適中,用黎吊一吊味,唔會喧賓奪主,帶出軟殻蟹嘅鮮味!軟殻蟹好多肉,以為會炸到乾爭爭啦,呀,點知炸到外面脆,入面重keep到蟹肉嘅水份喎!嘩,啖啖肉,正呀!

最後呢樣係牛肩胛配露筍黑松露波特菇。鍾意相機食先嘅你記住要趁熱「影」呀!點解?事關佢擺左d牛油喺牛肩胛上面,佢新鮮出爐,熱辣辣,唔影就融曬架啦。

呢個菜式好有層次感呀。最頂放牛油,跟住順次序放左牛肩胛、露筍,最底就係菇。擺法好似漢堡包,睇得出有花心思。見佢好有心思咁將d牛油刨成一小片,成公仔麵般幼。融左嘅牛油慢慢滲入d牛同菇度,好香呀!好少食牛肩胛,味道同普通牛扒差唔多,厚度好似我隻手指公咁厚,大細有我成隻手掌咁大,份量十足,好抵食呀!

覺得d肉質實淨,都應該煎得好熟下。我以為可能係七成熟啦,好奇一問先知原來只係五成熟。不過呢個程度啱曬我,因為我唔鍾意食咁生。露筍鮮嫩,唔會有草青味。黑松露波特菇上面重鋪左好多蒜片,嘩正,即刻分祕左好多口水!蒜片、黑松露再加上牛油,簡直令到成個餸菜香上加香呀!個菇有我隻手指尾指頭咁厚。一咬,不得了,好多汁,好juicy。

美味佳餚點少得酒呢?點左1664飲下、chill下。覺得呢隻味唔似我平時飲開果隻味,因為好似飲到d桃味,甜甜地,不過我鍾意。

餐廳播住英文歌,配上店內柔和溫暖嘅黃光,營造出輕鬆嘅氣氛,心情好放鬆。呢餐食得好舒服,視覺、聽覺、嗅覺同味覺都得到極大滿足!
2017-07-15 5322 瀏覽
這天在長沙灣辦事,與男友的晚飯便選址在長沙灣。對長沙灣不是很熟,就依著openrice顯示的熱店覓食,最後決定來choo choo入到餐廳,才明白為甚麼餐廳名為choo choo,就是模仿火車的聲音呀原來這是一間以火車為主題的餐廳,佈置就有如歐洲火車的車廂,有「車窗」又有行李架所謂的「車窗」,其實是大電視,播放著風景影片,這些影片都很真實,及後聽職員說影片是在火車上拍攝的,難怪看著有時會有點「移動中」的感覺餐牌設計很有心思,而上面的菜式款款都很吸引,幾經爭扎後選了一個沙律,一份牛排和一碟意粉芥末籽燒雞牛油果沙律 ($138):想不到是以大盤盛載,分量是這麼多~雖然是沙律,但就像漢堡包般香,香味應該是來自那燒雞燒雞的皮很脆而肉質嫩滑沙律中有半顆檸檬,是燒過的,可按喜好添加。不過,芥末籽醬本來已經夠味,加少少檸檬汁便好。溏心蛋十分誘人。整體而言,這沙律很清新、很開胃~阿根廷紅蝦意粉($178):這碟意粉很足料,大大的紅蝦有3隻,不用和男友爭第一次嚐阿根廷紅蝦,覺得它十分爽口,味道鮮甜意粉的軟硬度剛好,醬汁是龍蝦醬汁,味道很有層次,嚐到陣陣的蝦膏味,而小蝦乾添加了鹹香味牛肩胛配露筍黑松露波特

芥末籽燒雞牛油果沙律

燒雞的皮很脆而肉質嫩滑
阿根廷紅蝦意粉
第一次嚐阿根廷紅蝦,覺得它十分爽口,味道鮮甜

牛肩胛配露筍黑松露波特菇
牛肩胛配露筍黑松露波特菇(
牛肩胛配露筍黑松露波特菇($228):是牛魔王男友指定要點的菜式~大大的牛肩胛上灑上了白色的小塊,店員說這些小塊是他們自家製的pesto butter sauce,看著這些小小的牛油塊在熱騰騰的牛肉融掉,十分療癒
牛肉是五成熟,肉質鬆嫩,不靭
下層是塗滿松露醬和放滿蒜片的波特菇,因為有松露醬和蒜片,大菇吃起來十分香。大菇十分juicy,如果把菇和牛肉一起放入口,牛肉吃起來會更為濕潤,並添加了一份香味

整體而言,這𥚃的食物味道很好,分量又足。我特別欣賞這𥚃十分有心思的佈置,勾起我之前歐洲旅行時在火車上邊欣賞風景邊吃午餐的回憶
芥末籽燒雞牛油果沙律
牛肩胛配露筍黑松露波特菇
牛肩胛配露筍黑松露波特菇(
係openrice內尋覓深水埗美食,CHOO CHOO乃其中一間。店鋪門口以橙白色為主,一入店內好像在乘火車,兩邊電視Mon係度播風景片。像真度好高,仲要有捲好嘅窗簾布。遠看幾有feel,但如太近看會有d頭暈。haha😂食物方面,order了兩個main dishes1) 牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇 ($228)牛肩胛係medium,上面鋪滿牛油碎。下面波特菇藏有大量蒜片and黑松露,好濃好香2)西班牙辣肉腸火箭菜Pizza ($128)一上枱,熱辣辣的,配上拉絲芝士,好正!飲品方便order了mixed berry好多渣好濃,有咬口呢間餐廳座位唔多,最好book定位。另外二樓有廁所,都頗乾淨。

食物方面,order了兩個main dishes

1) 牛肩胛配蘆筍黑松露波特菇 ($228)

牛肩胛係medium,上面鋪滿牛油碎。
下面波特菇藏有大量蒜片and黑松露,好濃好香

2)西班牙辣肉腸火箭菜Pizza ($128)

一上枱,熱辣辣的,配上拉絲芝士,好正!

飲品方便order了mixed berry

好多渣好濃,有咬口

呢間餐廳座位唔多,最好book定位。
另外二樓有廁所,都頗乾淨。
2017-07-11
5 分鐘 (堂食)
  • 牛肩胛配露筍黑松露波特菇
  • Mix  Berry