2024-04-07 97 瀏覽
很鍾意食印度菜,這次來到半山,竟然可以享受到極出色的印度菜,Chaska這間餐廳的確令我非常難忘!首先,來到印度餐廳,不得不試Samosa Chaat($87)。這是一道印度街頭美食,結合了傳統的炸三角酥皮和各種豐富的配料。這款Samosa上有鷹嘴豆混合酸乳酪、醬料等,而Samosa外脆內軟,充滿香料調味的馬鈴薯和蔬菜。這道菜既有熱氣騰騰的三角酥皮香脆口感,又有豐富層次的配料,讓人一口接一口。接下來是Beetroot Salad($98)。這道沙律以紅菜頭為主要材料,搭配新鮮的牛油果、蔬菜和沙律醬。紅菜頭給這道沙律帶來鮮豔的顏色和微甜味道。搭配脆嫩的蔬菜和香濃的沙律醬,既清爽又營養豐富,是一道健康的開胃菜。而Chicken Tikka($158)亦是不可錯過的菜餚。雞肉經過香料的醃製後,再經過烤制,讓肉質變得嫩滑多汁。每一口都能品嚐到香料的風味和烤制過程中所形成的炭烤的香氣。Rogun Josh($168)是傳統羊肉燉菜。這道菜使用傳統的香料和調味料,經過慢燉而成。羊肉經過燉煮後變得軟嫩多汁,與濃郁的番茄醬汁和香料的香氣融合在一起。這道菜的口感豐富,味道濃郁,是一道令人垂涎的主菜。將G

將Garlic Naan($35)配上Rogun Josh食用,味道一流!這種印度餅食,以大蒜為特色,餅底本身鬆軟蓬鬆,帶有濃郁的大蒜香味。

Mango Lassi($62)以新鮮成熟的芒果為主要成分,加入酸奶和少量的糖,濃稠滑順,芒果的甜味與酸奶的酸味相互平衡,帶來了一種芒果的香甜和酸奶的清涼。

Cappuccino ($38)甜味和咖啡的苦味相互融合,讓人愉悅地享受每一口。這杯咖啡不僅提供了一種提神的效果,還給人帶來了一種悠閒的氛圍,讓人感到放鬆和舒適。

CHASKA (半山)
地址:半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖
最近迷上了印度菜( ´・ω・`)誤打誤撞搵到呢間中上環嘅隱藏小店!出乎意料地高質!食完每道菜都嘩嘩聲 拍得住出面嘅高級餐廳喎.♥ 𝘿𝙞𝙡𝙡𝙞𝙬𝙖𝙡𝙚 𝙂𝙤𝙡 𝙂𝙖𝙥𝙥𝙚 黃金脆球 $⑧②自己倒啲餡料入去 好玩!外殼脆卜卜 絕無油溢味~餡料以薯仔蓉 紫洋蔥等製成 加埋薄荷汁幾清新 記得要成粒擺入口 因為會爆汁㗎!.♥ 𝘿𝙞𝙡𝙡𝙞𝙬𝙖𝙡𝙚 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 奶油雞 $①④⑧♥ 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙉𝙖𝙖𝙣 芝士薄餅 $④① (可走辣)奶油雞好出色!超香超𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 唔會覺得好油好滯 反而食完意猶未盡(´∀`) 𝐧𝐚𝐧𝐧自帶麵粉香 厚身鬆軟 芝士完美融入麵糰 唔會拉絲但好香 蘸汁食超正 .♥ 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙆𝙚𝙚𝙢𝙖 𝙌𝙪𝙚𝙨𝙖𝙙𝙞𝙡𝙡𝙖 羊肉餡餅 $①④⑧又係好正!薄脆又啖啖肉夠惹味 帶點膻香同肉汁(≧∇≦).♥ 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 芒果乳酪飲 $⑥②果味濃郁 但唔係人工甜味٩(^ᴗ^)۶ 乳酪厚滑濃稠直程可以當甜品!

Dilliwale  Gol  Gappe

♥ 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙉𝙖𝙖𝙣 芝士薄餅 $④① (可走辣)
Dilliwale  Butter  Chicken
Cheese  Chilli  Naan

Lamb  Keema  Quesadilla

又係好正!薄脆又啖啖肉夠惹味 帶點膻香同肉汁(≧∇≦)
♥ 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 芒果乳酪飲 $⑥②
Mango  Lassi

Dilliwale  Butter  Chicken
Cheese  Chilli  Naan
Lamb  Keema  Quesadilla
Mango  Lassi
  • Dilliwale Butter Chicken
2024-01-05 205 瀏覽
應友人邀約嚟半山食晏,朋友想食咖喱,帶咗我嚟堅道呢間新開嘅印度餐廳「CHASKA」。店舖主打傳統正宗印度料理,室內裝潢頗有特色,採用西式酒吧風格作設計,燈光柔和,座位舒適,營造出輕鬆用餐環境。餐廳平日午市有套餐供應,定價由 $99-$119 不等,包沙律、前菜、主食、烤餅或印度香米飯,另外亦可以加錢配汽水、印度香料茶或生啤等。我哋每人點咗一份午餐,涼拌沙律用料很清新,以紫洋蔥及椰菜炮製,入口酸酸辣辣,非常醒胃。前菜 Chicken Tikka 味道亦唔錯,雞肉燒得又香又嫩,火候控制得啱啱好。Dilliwale Butter Chicken 牛油咖喱雞 ($109)  雞件炆得非常入味,肉嫩又唔嚡口,咖喱濃稠順滑,味道温和,帶牛油和香料香,但又唔會太搶,配雞肉吃,啖啖滋味。Mutton Saagwala 菠菜咖喱羊肉 ($119)  羊肉肉質非常鬆化,入口嫩滑不羶。咖喱帶少少香辣,綠色菠菜蓉令羊肉增添咗一份獨特嘅清新感。印度米飯口感極佳,外型扁而細長,入口蓬鬆柔軟;烤餅煙韌軟熟,熱辣辣又散發麥香,同咖喱汁簡直係絕配!餐飲點咗Masala Ginger Tea ($20) 同 汽水 ($2
餐飲點咗Masala Ginger Tea ($20) 同 汽水 ($20),印度香料奶茶 奶味和茶味都非常出眾,入口帶淡淡薑辛,非常暖胃。
2024-05-17 9 瀏覽
標題:探索印度美食的極致享受——Chaska在繁華的餐飲場所中,找到一家真正優秀的印度餐廳並不容易。然而,當我一步踏入Chaska印度餐廳時,我被它散發出的香料和獨特氛圍所吸引。Chaska餐廳為食客帶來了一場印度美食的獨特體驗,它的菜品不僅味道出眾,而且展現了印度料理的多樣性和精緻程度。Chaska餐廳的菜單非常多樣,涵蓋了印度各地的特色菜。我開始我的印度美食之旅,點了他們的招牌菜——「咖喱雞」和「煎餅」。這兩道菜讓我驚艷不已!咖喱雞的雞肉嫩滑多汁,搭配著濃郁的咖哩醬,讓人回味無窮。而咖哩則展現了印度烹飪的精細和獨特風味,它以香料和蔬菜的完美結合為基礎,將食物烹飪成極致的美味佳餚。Chaska餐廳的服務絕對值得讚揚。服務員熱情友好,並隨時準備回答客人的問題。他們對菜品的知識豐富,能夠提供有關菜品特點和建議。此外,他們的服務迅速高效,確保食物及時送到客人面前。整個用餐過程中,我感受到了Chaska團隊對細節的關注和對客戶滿意度的重視。Chaska餐廳的環境設計簡潔而舒適。餐廳的內部裝飾融合了印度文化元素,營造出一種獨特的氛圍。此外,餐廳的座位安排寬敞舒適,提供了私密和舒適的用餐環境。總
標題:探索印度美食的極致享受——Chaska

總而言之,Chaska印度餐廳是一家值得推薦的印度餐廳。他們的菜品味道出眾,展現了印度料理的多樣性和精緻程度。無論是咖喱雞還是咖哩香腰,都展現了Chaska餐廳的烹飪技巧和對食材的精心挑選。此外,他們的素食選擇同樣令人驚艷,展示了素食菜品的創新和美味。

除了出色的菜品,Chaska餐廳的服務也非常出色。他們的服務員熱情友好,提供專業的建議,並確保用餐經驗無懈可擊。餐廳的環境設計獨特而舒適,讓客人能夠在愉悅的氛圍中享受美食。

如果您渴望探索印度美食,Chaska印度餐廳絕對是一個不可錯過的地方。這裡的菜品將帶您穿越印度的美食文化,讓您感受到香料的魔力和烹飪的藝術。無論您是印度菜的愛好者還是想要嘗試新的美食體驗,Chaska餐廳都能為您提供一場難忘的用餐體驗。
2024-05-16 8 瀏覽
朋友家住堅道,今日去八卦一下,被邀請一齊去午膳。堅道有好多選擇,多數以西式餐廳, cafe為主,揀選了嚟間印度菜式餐廳。裝潢典雅,色調充滿印度色彩,環境不錯。Mango Lassi酸咪開胃,比平時飲開的酸度十足,芒果味香濃,加入數片杏仁,增添了層次感。前菜係samosa和蔬菜沙律。Samosa 外脆內軟,香口惹味。少少辣度,好味。Paneer Masala 咖喱醬另人一吃即愛上。masala是印度菜的靈魂,以不同香料拼配以成,糊狀的質感,加上水牛芝士粒,滿口腔充滿着奶油香,配飯或薄餅一流。Naan 即叫即做,有彈性,有嚼勁。
朋友家住堅道,今日去八卦一下,被邀請一齊去午膳。
裝潢典雅,色調充滿印度色彩,環境不錯。

Mango Lassi

前菜係samosa和蔬菜沙律。
Samosa 外脆內軟,香口惹味。少少辣度,好味。

Paneer Masala 咖喱醬另人一吃即愛上。
Naan 即叫即做,有彈性,有嚼勁。
2024-05-16
2024-04-25 22 瀏覽
印度菜香港有所多,價錢有平有貴。這間新開的印度菜,選擇了半山堅道高尚地段,而且內裏裝修摩登😲,以為價錢一定好貴,怎知原來性價比極高,每人二百蚊都已經可以食到好飽🫣我們二人點了Grilled Tandoori Fish🐟 $178、Chicken Masaledaar🐓 $148、Cheese Chilli Naan 🧀 $52、Quesadillas 🌮 $128🌟Grilled Tandoori Fish🐟 $178餐廳用上整條新鮮魚,再好細心咁去掉所有骨,再用上傳統印度香料醃製而成。食落外脆內嫩,而且魚汁亦保留到😋👍🏻🌟Chicken Masaledaar🐓 $148這度菜很多印度餐廳都有,但整得好食就未必可以。餐廳用上新鮮雞👍🏻,用上傳統印度做法,配上印度香料、印度蕃茄及洋蔥熬製而成,除了香氣十足😋,食物賣相亦十分colourful👍🏻,可以跟薄餅食!🌟Cheese Chilli Naan 🧀 $52每一塊芝士薄餅都好熱辣辣,還要配上印度辣香油,很是匹配。食落內裏口感柔軟,但外層少少鬆脆,正!😋🌟Quesadillas 🌮 $128這間新派印度菜,竟然有墨西哥餡餅,不過內裏就換上

🌟Grilled Tandoori Fish🐟 $178

🌟Chicken Masaledaar🐓 $148

🌟Cheese Chilli Naan 🧀 $52

🌟Quesadillas 🌮 $128
這間新派印度菜,竟然有墨西哥餡餅,不過內裏就換上印度乳酪及香料,食落夠薄脆!👍🏻
2024-04-13 11 瀏覽
原來半山有間印度餐廳,就係位於扶手電梯附近。佢哋嘅lunch set 包沙律、小食、咖喱、飯或印度薄餅及汽水,每個餐都係百幾蚊左右,性價比十分高👍🏿沙律係蕃茄、洋蔥、紅蘿蔔同青瓜,簡簡單單清一清味蕾。而小食竟然係一件Chicken tikka!雞肉好juicy😋主食就嗌咗羊肉 Lamb Rogun Josh($119)。個羊肉煮得好入味,而且非常軟腍,咖喱汁都偏辣,入面仲加咗啲薑絲,啱晒我口味,咖哩非上配熱辣辣又鬆軟嘅薄餅🫓食簡直一流呀!餐飲方面我就加$30 upgrade咗做Mango Lassi,好creamy又唔會太甜(叫咗小甜),食完辣咖喱後飲夠晒爽!
原來半山有間印度餐廳,就係位於扶手電梯附近。

沙律係蕃茄、洋蔥、紅蘿蔔同青瓜,簡簡單單清一清味蕾。

個羊肉煮得好入味,而且非常軟腍,
咖喱汁都偏辣,入面仲加咗啲薑絲,啱晒我口味,
咖哩非上配熱辣辣又鬆軟嘅薄餅🫓食簡直一流呀!

2024-03-29 14 瀏覽
堅道街坊及附近學生食飯多個選擇了,因為開了一間正宗的印度菜餐廳,味道非常好,價錢公道,位於行人電梯不遠。午餐由$98起至$119,除了有傳統的咖喱之外,有些未見過或者冇留意到的印度式奄列、一些素食或健康食品組合。第一次來我們要發還是吃咖喱,一人一個咖喱雞及咖喱羊分享,套餐包括沙律、前菜小吃、咖喱、飯或印度薄餅,飲品可揀汽水或追加其他。Chicken lunch set $109Lamb lunch set $119Masala Ginger Tea +$20Mango Lassi +$30沙律有蕃茄洋蔥青瓜紅蘿蔔,酸酸的味道。小吃竟然是 Chicken tikka ,真開心,通常是個主菜,等於多個餸。Chicken Masaledar 味道濃郁,雞肉很滑;Lamb Rogun Josh 少少辣,羊肉非常軟淋,若然要比較,喜歡雞多些。薑茶味道如奶茶,可能落咗少少黃薑。Lassi 如期望中好飲。

Chicken lunch set $109
Lamb lunch set $119
Masala Ginger Tea +$20
Mango Lassi +$30

沙律有蕃茄洋蔥青瓜紅蘿蔔,酸酸的味道。

薑茶味道如奶茶,可能落咗少少黃薑。

Lassi 如期望中好飲。
2024-03-27 11 瀏覽
CHASKA 地址: 半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖堅道那邊都是中半山的豪宅地,所以消費都幾貴。外國人集中,所以好多環球美食都可以搵到。呢間小店是食印度菜,由印度人開 $128 半份tandoori chicken ,烤得好香得雞肉塊,被香料醃成橙紅色是這道菜的特式之一。$98 beetroot salad 紅菜頭有益 補鐵又可降血壓,仲有生油果添。$148 Chicken Masaledaar,有汁的當然是留來配nann,雞肉相對嫩,同個汁夠鹹香。garlic nann $34 本人喜歡食nann,garlic 有點牛油同蒜香!手撕再沾上sauce 簡樸又美味。soho 高消費區,
CHASKA
地址: 半山堅道58-62號美蘭閣地下2號舖

呢間小店是食印度菜,由印度人開

是這道菜的特式之一。

soho 高消費區,
2024-03-25 8 瀏覽
Butter Chicken Spaghetti奶油咖哩雞意粉食剩指數: 0/100無諗過butter chicken會整意粉好濃味好creamy雞肉都好嫩鐘意butter chicken 不妨一試.Succulent Rogan Josh 燉羊肉食剩指數: 0/100去骨羊肉燉煮到入哂味肉質又軟腍用加拉姆馬薩拉同番茄做基底煮成咖哩呢個唔會太辣!推介!.Garlic Naan蒜蓉烤餅食剩指數: 0/100好香蒜味幾大塊配咖哩perfect match.Samosa Chaat 食剩指數: 10/100呢個小食好似好厚既咖哩餡角有鷹嘴豆、乳酪、薯仔等整既咖哩越食越辣越食越停唔到個種好微妙既balance

無諗過butter chicken會整意粉
好濃味好creamy
雞肉都好嫩
鐘意butter chicken 不妨一試
Succulent Rogan Josh 燉羊肉
去骨羊肉燉煮到入哂味
肉質又軟腍
用加拉姆馬薩拉同番茄做基底煮成咖哩
呢個唔會太辣!推介!
Garlic Naan蒜蓉烤餅
好香蒜味幾大塊
配咖哩perfect match
Samosa Chaat
食剩指數: 10/100
呢個小食好似好厚既咖哩餡角
有鷹嘴豆、乳酪、薯仔等整既咖哩
越食越辣
越食越停唔到
個種好微妙既balance
2024-03-23 7 瀏覽
一講印度菜淨係諗到咖喱同naan?呢間半山小店完全顛覆對印度菜既固有印象!Chaska出自人氣店Dilliwale團隊,除咗一貫傳統印度菜式之外,仲創作出唔少fusion選擇,例如印式風味意粉、用naan作基底嘅Pizza等,有新鮮感又好味🥰🔸Royal Peas Kebab將青豆蓉各種香料拌勻後壓成圓扁形狀,造成一個健康又好味既前菜🔸Gobi Manchurian Pasta成日食意粉,印度風味嘅fusion pasta真係第一次試🤤呢一款用上蝴蝶粉,醃製過嘅椰菜花同各種香料放入鹹香醬汁一齊煮,入口味道相當濃郁,有創意!🔸Chaska Paneer Masala另一個主菜選擇較傳統菜式,一粒粒茅屋芝士放入以蕃茄、洋蔥、蒜蓉、牛油及奶油為底既咖喱,每一口都係順滑奶香同香料味,超級推薦🏅🔸Cheese Chili NaanNaan熱辣辣上枱口感柔軟,除咗芝士香氣之外仲加上辣椒油,奶香同辣勁非常相配♥️

🔸Royal Peas Kebab

🔸Gobi Manchurian Pasta

🔸Chaska Paneer Masala

🔸Cheese Chili Naan
2024-03-17 11 瀏覽
lunch set我覺得性價比挺好,而且這家餐廳出品真的好贊,值得回訪!!🥰出品都是正宗印度菜,所以口味很特別🤩心心念鬆軟Naan,每次都可以激發我的味蕾,從熟悉的口味中跳躍出來😚咖喱羊肉,🐑這款菜品成了我的每次必點。羊肉不柴,反而很鮮嫩。因為熬制過,入口就能感受它的軟淋的肉質,🍛還吸收了濃厚的特製醬汁。咖喱汁正宗,單獨品嘗會感受到超濃的香味。配上羊肉後的美味,🫓也可用naan裹上咖喱,太絕。

2024-03-16 8 瀏覽
朋友突然提議吃印度菜 選了一間在半山的隱世小店沿著半山扶手電梯上其實也不遠裝修色彩鮮明 好有印度風格點了幾道菜式都不錯呢Beetroot Salad先來個清新的紅菜頭沙律還有牛油果 生洋蔥等配料 帶點微辣Chicken Nachos Chaat粟米片上放滿雞肉碎 不能小看上面的醬汁白色醬中隱藏了辣醬 越吃越辣Butter Chicken印度菜中最喜歡就是butter chicken有咖喱香氣之餘又不會太辣 雞件份量都算多另外點了Garlic Naan來配咖喱 鬆軟有嚼勁蒜的香味不會太濃 能吃到小麥香Mango Lassi也是印度菜的招牌飲品 口感濃稠香濃芒果味之外還加入開心果碎增加口感
朋友突然提議吃印度菜

Mango Lassi
也是印度菜的招牌飲品 口感濃稠
香濃芒果味之外還加入開心果碎增加口感
2024-01-09 20 瀏覽
Beetroot salad $98先上沙拉開開胃先,新鮮既紅菜頭片、爽甜既梨、水份飽滿既車厘番、少少辣既洋蔥,拌入辛辣的油醋汁中,口感新鮮而且多層次。ROASTED ROSEMARY MURGH (H)$158採用傳統印度方法醃製,先用迷迭香、大蒜、生薑、印度香料等醃製雞,再入烤爐焗,上枱已經聞到陣陣香味,雞肉質鮮嫩,雞皮烤得十分香口。Butter Chicken Spaghetti $128奶油雞肉就食得多,第一次見餐廳有奶油雞肉義大利麵 ,最鍾意食奶油雞嘅我當然要試吓效果係點,嫩雞肉搭配芳香既奶油醬汁,creamy 得黎又保持到印度香料嘅味道,出奇地好食!COCONUT LASSI $62聖誕節限定嘅椰子Lassia帶有奶油味既印度乳酪配上椰子味道,出奇地夾,勁有熱帶風情既感覺Coke With Lime $35可樂裏面除了加左檸檬,仲有青檸勁有心思。
Beetroot salad $98

Butter Chicken Spaghetti $128

COCONUT LASSI $62

聖誕節限定嘅椰子Lassia

Coke With Lime $35
可樂裏面除了加左檸檬,仲有青檸勁有心思。
2024-01-01 19 瀏覽
聖誕節唔想比人劏 唔想食中餐 印度菜都係一個唔錯嘅選擇平時搭巴士經過 新開張冇幾耐 一於幫襯下正日出去食 識揀時間一定係early dinner17:50嚟到果然未有人餐廳佈置到好有聖誕氣氛同傳統印度餐廳嘅感覺好唔同呢度好Modern 坐bar 檯位好chill想開陽啲 坐門口嘅high table 望街都好捨意Cheese Chilli Naan通常食印度菜 我最期待嘅其實係印度烤餅個Naan好soft 裏面夾咗芝士正正係我最鍾意嘅口味而且上菜時會有毛巾蓋住防止塊餅變乾同變凍Grilled Tandoori Fish店長有問我辣唔辣得 用green pepper調味話咗可以辣~食落啲魚肉比較實淨調味絕對係香港人可以接受嘅辣度唧少少檸檬仲可以吊返魚嘅鮮味Roasted Rosemary Murgh本身以為係比較西式輕怡嘅做法原來都係有chicken tikka嘅感覺香料味好重 雞肉好嫩 即叫即整啲肉汁完全保留到Lime Soda話咗唔想要甜~點知佢地個做法就會變咗落鹽長知識了😆
聖誕節唔想比人劏 唔想食中餐
印度菜都係一個唔錯嘅選擇