2020-12-07 551 瀏覽
一直都好鍾意食crepe,不過喺香港好似好少見有crepe食,就算有都係甜味嘅多啲,鹹嘅反而少啲。之前去法國旅行嗰陣都成日周圍搵crepe食。今次特登黎呢間Cafe Crepe食crepe。同朋友叫左一個鹹嘅crepe同一個甜嘅crepe share,同埋再每人叫左一杯飲品。🐟St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅 $139本身見crepe上面有兩粒帶子同埋一堆黑松露醬,就以為呢個crepe真係剩係得兩粒帶子,點知切開之後有驚喜。個crepe幾乎每一寸都夾住一粒厚厚嘅帶子喺入面,成份crepe加埋應該有至少10幾粒帶子。每一粒帶子都煮得啱啱好,唔會過硬。配上混入truffle oil嘅蘑菇醬,夾喺軟得黎又有口感嘅crepe皮入面,食落口感豐富,有層次感。不過帶子味就稍為被掩蓋左少少。最後食埋表面嗰兩粒香煎帶子,好食。🍰Cheesecake (Earl Grey) 芝士蛋糕(伯爵茶)味法式薄餅 $89芝士蛋糕味嘅法式薄餅有幾種口味可以選擇,包括草莓、香蕉、藍莓、黑莓同伯爵茶。鍾意茶味嘅我哋揀咗伯爵茶。伯爵茶味濃厚,都見到入面有少少伯爵茶葉。不過呢個對我來講比較甜,可能因為我唔太鍾

🐟St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅 $139
最後食埋表面嗰兩粒香煎帶子,好食。
St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅

芝士蛋糕味嘅法式薄餅有幾種口味可以選擇,包括草莓、香蕉、藍莓、黑莓同伯爵茶。鍾意茶味嘅我哋揀咗伯爵茶。伯爵茶味濃厚,都見到入面有少少伯爵茶葉。不過呢個對我來講比較甜,可能因為我唔太鍾意甜野,所以我會比較鍾意今次鹹嘅帶子crepe多啲。

🍨Affogato 意式雪糕加特濃咖啡 $58
呢杯Affogato打卡一流。咖啡味道唔會過酸,雪糕充滿Vanilla味。食一啖雪糕,飲一啖咖啡係一種享受。之後再攪勻黎飲,成杯咖啡口感即刻濃厚左好多,好creamy。
Affogato 意式雪糕加特濃咖啡

☕️Ruby Mocha 紅寶石鮮奶咖啡 $48
呢杯係朋友飲嘅。佢話咖啡上面嘅cream都幾有奶味,上面有一粒粒顏色好靚嘅ruby chocolate。
Ruby Mocha 紅寶石鮮奶咖啡
2020-12-07
St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅
Affogato 意式雪糕加特濃咖啡
  • 黑松露香煎帶子法式薄餅
  • Affogato
2020-12-01 630 瀏覽
原來法國人食crepe係會叫一鹹一甜,今日我趁假期嚟到期待已久既Cafe Crepe,試下做一個浪漫嘅法國人。中環分店共有三層,地面有開放式廚房製作Crêpe,座位坐得舒服😌- Turkey, Brie and Cranberry鹹既薄餅煎得淡黃,口感煙煙韌韌,入面嘅火雞切得好碎,甜甜酸酸既紅莓果醬同鹹香既布利芝士味道好夾,加上略為苦澀嘅火箭菜,每款材料相輔相成,味道層次豐富。- Cinnamon roasted peer, crushed hazelnuts, with house made salt caramel 今次餅皮同鹹crepe係顏色上有明顯嘅分別,甜crepe呈啡色,而且比較薄,一切開就見到裏面夾滿烤香啤梨粒同碎果仁😋,加上鹽味焦糖醬,甜中帶鹹,雪糕帶點小清新。另外我叫左ruby hot chocolate,迷人淺粉紅色既熱飲少女心爆棚,但味道太甜。無論鹹或甜,Cafe Crepe 既crepe都一樣好正,而且餐廳定期推出新款式,新意源源不斷,真係食極唔厭。

- Turkey, Brie and Cranberry
Turkey,  Brie  and  Cranberry

Ruby  Hot  Chocolate

2020-11-23
Turkey,  Brie  and  Cranberry
Ruby  Hot  Chocolate
法國Crêpe 是我最喜愛甜品之一, 只需要麵粉,雞蛋和牛奶便可以製作出美味的薄餅。香港之前一直也沒有吃Crepe的專門店(另一款甜品xx厘班戟每區也有店), 幸好來自加拿大過江龍的Cafe Crepe 早前來到香港, 但我總是與它無緣。唉.....-幸好這次是平日經過‪中環旗艦店‬, 不需要排隊只需等十分鐘便可以了。等待期間看見店員細心製作Crepe真的好治療哦................-Café Gourmond~ 用刀切開的時候已經聞到一絲絲的蘭姆酒香, 第一口已經吃到黑朱古力及又香又滑的特濃咖啡忌廉芝士。三者食材互相輝映, 誰也沒有搶走對方的味道。-Turkey, Bire and Cranberry ~ 上檯的時候是熱辣辣,內餡非常多。火雞肉質厚實,布尼芝士有法國「芝士之王」之稱,芝士味濃郁又軟滑,配搭鹹味Crepe內提升味覺層次-Golden Latte ~ 呷第一口已經有濃厚的肉桂味道, 喜歡肉桂的是非常喜歡。- hazelnut Chocolate ~ 榛子朱古力上面的忌廉非常幼滑,榛子味比朱古力味道較為強。

2020-11-18
10 分鐘 (堂食)
2020-11-23 43 瀏覽
呢間法式薄餅店好出名,之前食過都好滿意😆,今日見有時間就黎同朋友嘆番個下午茶啦😙。.Chicken Cordon Bleu($119)呢個薄餅有烤雞肉、火腿配瑞士芝士及巴馬士芝士忌廉醬,餡料非常豐富🤩,而且芝士醬夠曬惹味❤️。.Cheesecake pancake (strawberry)($89)甜嘅薄餅我就要左個草莓芝士蛋糕味🍓,甜得黎又唔會覺得膩😍。.Affogato($58)呢個我想試好耐架啦💕,果然無令我失望,特濃咖啡上面再放個雲尼拿雪糕😙,兩者中和之後別有一番風味❤️。.Mocha(Ice)而杯mocha上面層cream好厚🤩,令到成杯野更加creamy,而且味道都好濃郁🤤。
Chicken Cordon Bleu($119)

甜嘅薄餅我就要左個草莓芝士蛋糕味🍓,甜得黎又唔會覺得膩😍。

Affogato($58)

Mocha(Ice)

2020-11-22 73 瀏覽
Butterscotch Apple Crumble with Ice cream🍎 🍦 $109💛💛💛💛個雪糕🍦好香濃雲呢拿味,再配合面頭既拖肥脆脆,同埋 butterscotch sauce 好夾,個sauce 既再配合蘋果嘅微酸,味道啱啱好Chicken Cordon Bleu $119💛💛💛💛💛個餅皮好煙韌,瑞士芝士同巴馬士芝士忌廉汁好惹味,雞肉切到丁粒易入口Iced Chocolate 🍫 $44💛💛💛💛💛外貌好靚,有朱古力醬圍邊同cream做裝飾Ruby Hot Chocolate ♦️🍫 $48💛💛💛💛紅寶石朱古力同一般朱古力既味道好唔同,值得一試
💛💛💛💛

Chicken Cordon Bleu $119
💛💛💛💛💛

Iced Chocolate 🍫 $44
💛💛💛💛💛
外貌好靚,有朱古力醬圍邊同cream做裝飾

Ruby Hot Chocolate ♦️🍫 $48
💛💛💛💛
紅寶石朱古力同一般朱古力既味道好唔同,值得一試
  • Chicken Cordon Bleu
  • Iced  Chocolate
2020-11-21 40 瀏覽
—Cafe Crepe🥨加拿大過冮龍 crepe 店 🖤位於中環心臟地帶,非常易搵 🙆🏻‍♀️ 鋪面較細,但食物好有水準 😋 佢地仲有 burger/ sandwich/ pasta 揀,唔係淨係食甜品先黎得架🤤—🐔Chicken cordon bleu Crepe ($119)呢款鹹既crepe 望落普通,食落超有驚喜 ! ! 薄餅大過我手掌 😂 裡面好足料既雞肉粒、火雞ham,同埋brie芝士🧀 啖啖香濃既雞肉夾埋好軟但有咬口既餅皮 真 係 好 正 😚 必試之一 ~~~—🍓Strawberry Cheesecake Crepe ($89)好濃既cream cheese 同 草莓醬 ❤ 外皮暖暖地都好好食 😚 所有野超夾,好似食緊真既cheesecake 🤣 草莓醬唔會太甜 草莓仲要塞滿曬內餡 😆  —Organic Matcha/Dark chocolate Jade ($58)抹茶味正常,無話好濃郁 😂 表層舖滿黑朱古力粒粒 幾有咬口,都唔錯幾夾 🤗—Affogato ($58)好滑既意大利雪糕陪特濃咖啡,一定好食 😗 不過唔乜大驚喜 😉—價錢: 💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋

Cafe Crepe🥨
加拿大過冮龍 crepe 店 🖤

Affogato ($58)

價錢: 💋💋💋
地址: 中環威靈頓街15B號地鋪
營業時間 :
Mon - Sun: 11:00 - 23:00
2020-11-20 47 瀏覽
食Crepe最基本要又大又圓又彈,方為一塊好Crepe,比較起Pancake佢既粉漿較為幼滑同薄,而且crepe在食材配搭上既選擇比較多,大致上無論鹹甜嘅料都可以放入去,呢一點比起Pizza又是另一番風味。以前在外國隨街都可以買到Crepe,特別是冬天在街上大家排隊買Nutella 味即刻熱辣辣食,真的零舍好味。點了一咸一甜,甜的apple crumble with ice cream,真的比較適合囡囡點,上面的crumble很脆,裏面蘋果餡配上cinnamon 料仍很夠。咸的是烤雞with cheese,這個吃起來比較惹味,夠多汁而且雞肉很嫩!香港可以食好crepe的地方不多,Cafe crepe來自加拿大,最近亦在尖沙咀K11開咗分店,算是品質有保證的一間。比起空氣pancake,crepe簡直是好食太多了。—————————————————Café Crêpe (中環)中環威靈頓街15B號地舖—————————————————

—————————————————
Café Crêpe (中環)
中環威靈頓街15B號地舖
—————————————————
2020-11-16
5 分鐘 (堂食)
$100 (早餐)
2020-11-19 480 瀏覽
之前喺尖沙咀行街經過呢間舖頭嘅分店都已經好想試但冇時間 今日難得放假 特登出嚟試一試你先😏之前喺網上都見到呢間新開嘅法式薄餅 今次嚟到位於金融中心中環嘅分店 入邊環境都零舍有格調☺️入到去嘅座位都幾舒服 可以舒舒服服同朋友傾吓計👍🏻呢度除咗crêpe之外 都有好多其他唔同嘅鹹食由於太多選擇揀唔到 所以我哋就叫店員推介🤣店員就推介左一鹹一甜嘅crêpe 可以試唔同嘅味🙈•Turkey, Brie and Cranberry Crêpe🌮•-呢個係期間限定嘅口味 梗係快啲試吓先啦🙈一切落去就見到入邊好豐富嘅餡料 有火箭菜 火腿 芝士 類似wasabi乳酪 同埋有少少紅梅醬酸酸地中和返油膩感 而層次都好豐富同好creamy阿!🤤之後就食甜嘅😋•Peach Cobbler🍑•-啱啱新鮮煎好嘅法式薄餅 配埋香滑嘅雲呢拿雪糕 做到冰火交融嘅感覺❄️🔥而個Crêpe好香玉桂味 面頭有啲脆粒 入面仲有啲煮過嘅蜜桃果肉同埋藍梅醬 成個感覺就唔止剩係得死甜👍🏻之後我同朋友每人仲叫咗一杯Hot Chocolate!🙈•Nutella Hot Chocolate ☕️🍫•-加埋之前大熱一時嘅Nutella榛子醬口味
之前喺網上都見到呢間新開嘅法式薄餅

之後就食甜嘅😋

•Peach Cobbler🍑•

之後我同朋友每人仲叫咗一杯Hot Chocolate!🙈

•Nutella Hot Chocolate ☕️🍫•
加埋之前大熱一時嘅Nutella榛子醬口味 本身仲要同朱古力就係friend已經好夾 飲落更有層次👍🏻

•Ruby Hot Chocolate 🍫 💕•
呢杯真係值得推介 因為本身Ruby Chocolate 喺坊間都唔係常見 亦都屬於貴價朱古力 重點佢哋係仲要發揮得淋漓盡致!

當食完杯面上面嘅cream之後 碎碎嘅Ruby Chocolate慢慢溶化入杯熱朱古力到 而且本身Ruby Chocolate自帶少少果味 成個感覺層次豐富好多!
總括呢度嘅食物同埋環境質素幾好 同埋坐落中環 價錢亦都相對算親民 嚟呢度chill下 傾吓野都係唔錯嘅選擇!🙈
  • Cafe Nutella Latte
2020-11-18 36 瀏覽
呢間係黎自加拿大嘅法式薄餅店🥳 相隔蘭桂坊只有一條街,有好多款Crepe選擇🤩有鹹有甜,一定有一款你鍾意❤️ 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕($108)小編好鍾意食Apple Crumble🤩🍎一見到menu毫不猶豫就揀左呢款😚 薄餅皮厚薄適中,口感夠曬煙韌,一切開就見到滿滿嘅蘋果粒,餡料充滿肉桂香味🥰面頭仲有焦糖脆脆增添口感,而雲呢拿雪糕奶味香濃,質感軟滑😋 再加入獨特嘅奶油醬,令Crepe嘅味道昇華去另一層次🥰榛子朱古力($48)前幾日涼涼地,飲杯熱朱古力即刻暖入心中🍫面頭有大量cream😆Nutella味好突出,飲落去好香滑,好邪惡好幸福呀!💕-Café Crêpe (中環)📍中環威靈頓街15B號地舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/5

蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕($108)

榛子朱古力($48)
Café Crêpe (中環)
📍中環威靈頓街15B號地舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/5
Café Crêpe 📍 中環威靈頓街15B號地舖.Café Crêpe提供多款法式薄餅,有咸有甜,好多選擇,一定有一款啱您🤍 佢哋仲提供意粉、三文治、burger揀👌🏻.🍴 Turkey Brie & Cranberry Savoury Crepe $89: 新產品❗️因為迎合感恩節同埋聖誕節,加拿大同美國非常流行用火雞同紅莓醬配搭😋 火雞肉同布利芝士, 中間加上紅莓醬同菠菜,清新而帶少少甜味👍🏼 層次感好豐富😉.🍓 Strawberry Cheesecake Sweet Crepe $89: 暖暖嘅薄餅加上cream cheese同士多啤梨,好match😍😍 中間仲有士多啤梨果醬,甜甜酸酸嘅味道好開胃🤤.🍋 Sencha Lemon $38
Café Crêpe
📍 中環威靈頓街15B號地舖

🍋 Sencha Lemon $38
Sencha Lemon
Sencha Lemon
2020-11-16 23 瀏覽
French Crepe 在附近吃完晚飯後來吃甜品。點了蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕,這個非常好吃!Crepe 非常煙韌,蘋果跟handmade 奶油醬軟滑不甜,還配上拖肥糖碎跟香草雪糕,很滿足的甜品!Cappuccino 也做得不錯,咖啡香味很重。
French Crepe

在附近吃完晚飯後來吃甜品

Cappuccino 也做得不錯,咖啡香味很重。
2020-11-16 113 瀏覽
Café Crêpe專門整法式crêpe,sweet and savoury嘅選擇都有,嚟到當然要兩款都試試啦~Apple crumble法式薄餅完美呈現番焗蘋果金寶嘅味道-crêpe皮薄但仍然食到煙韌嘅口感,裏面嘅蘋果煮得軟腍,有肉桂粉調味香氣十足,外面淋上自家製嘅butterscotch sauce、cobbler topping同埋拖肥脆脆,再加上雲呢拿雪糕,食完好滿足!鹹味嘅crêpe比較少食,外表睇落普通但內裏依然豐富-兩大片火雞肉夾住菠菜同香濃嘅熱溶brie cheese,塗上一層白汁蛋黃醬仲有酸酸甜甜嘅蔓越莓,唔好睇少佢薄薄一份原來都幾飽肚~嗌咗兩杯signature selection - 第一次接觸紅寶石朱古力,天然嘅粉紅色可以滿足下少女心,味道偏甜帶啲莓果香;鍾意nutella嘅一定要試吓榛子朱古力,nutella味道突出,撈埋啲cream更加濃厚。

Ruby Hot Chocolate
Nutella Hot Chocolate
Ruby Hot Chocolate
Nutella Hot Chocolate
記得上年嘅八月份去左半個月澳洲探親,其中一樣令我最懷念既就係去當地既超級巿場買好多小食返屋企一邊睇電視一邊食🦦 亦因為咁我咁大個女第一次食crepes😛 食既係strawberry cheesecake味,先至原來喺香港無食過啲咁jeng既甜品。近排禁禁下Openrice見到依間cafe crepes,點都要試下用crepes黎做主打既餐廳有無想像中咁把炮🤫食crepes又點少得一杯出色既熱飲呢🌞 我叫左杯Ruby hot chocolate,無令我失望,Ruby chocolate既香氣撲鼻,加埋牛奶既芬香同咁有少女心既賣相相信大部分女仔都難以抵擋到佢既誘惑🥺我媽媽叫左杯Nuttella Latte,榛子味濃又唔會蓋過咖啡既味道同奶香。一定要叫既就係strawberry cheese cake crepes!!! 原本係想重捨返上年既回憶,估唔到turns out ever better😚 佢既外表煎得煙韌有口感,比澳洲既更正宗,而且餡料方面用得比較多果肉同埋果醬,食落好平衡唔會好易食濟但又食到濃濃既cream cheese味!Chicken Cordon Bleu 鹹既crepes

Chicken Cordon Bleu 鹹既crepes都係第一次食,本來抱住預備中伏嘅心態去點,但反而更令我食指大動!食落好似食緊pizza同nachos既混合體咁,唔同既係佢餡料用量十足,食落更有滿足感,芝士同雞肉既味道好夾,最後食得一點都不剩😂
2020-11-11 45 瀏覽
又一無得去旅行系列記得當年去法國旅行的時候,日日都要走間Crepe 店,無論系入餐飯食定街頭小食都好,正餐定甜品都離唔開這地道法式美食無得去歐洲,系香港尋找法式薄餅味,推仲你黎到Cafe Crepe,menu 上面廿幾款Crepe,有鹹有甜食<Turkey Brie and Cranberry$89>百多元的法國菜式,相當平民法式煎餅層皮系靈魂,餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃,個人偏好煙un餅皮紅桑子酸酸甜甜,中間夾火雞、波菜、巴拿馬芝士,成個配搭幾得意,唔太膩<Cafe Gourmand $98>甜點叫左個黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士Crepe酒味濃厚偏甜,食到尾又不失黑朱古力的苦澀回甘味,甜點完勝

又一無得去旅行系列

百多元的法國菜式,相當平民

<Cafe Gourmand $98>
甜點叫左個黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士Crepe

酒味濃厚偏甜,食到尾又不失黑朱古力的苦澀回甘味,甜點完勝

2020-11-09 50 瀏覽
一直都好中意食Crêpe而最推薦既係位置中環既Café Crêpe用正宗🇫🇷配方製作嘅法式薄餅有鹹有甜 有好多款可以選擇全部都係即叫即整 確保餅皮軟熟🤩🌟Chicken Cordon Bleu 餡料有🐔,火腿,瑞士🧀,Parmesan cream sauce餅皮非常柔軟😋帶香濃既芝士味再加大量雞肉火腿 勁足料👍🏻呢個配搭真係好好味💯🌟Peach Cobbler🍑餡料有藍莓醬,🍑,roasted cobbler topping 加vanilla 🍦酸酸甜甜非常開胃仲有啲脆脆既topping同雪糕口感更加豐富同邪惡😋🌟chai latte 好香cinnamon 味 同🥛非常夾唔知點解飲親都好想encore 🤪🌟London fog主要係Earl Grey+🥛+Vanilla Extract可以轉soy milk /almond milk💯
一直都好中意食Crêpe
而最推薦既係位置中環既Café Crêpe
用正宗🇫🇷配方製作嘅法式薄餅
有鹹有甜 有好多款可以選擇
全部都係即叫即整 確保餅皮軟熟🤩

🌟Chicken Cordon Bleu
餡料有🐔,火腿,瑞士🧀,Parmesan cream
sauce
餅皮非常柔軟😋帶香濃既芝士味