2020-12-07
一直都好鍾意食crepe,不過喺香港好似好少見有crepe食,就算有都係甜味嘅多啲,鹹嘅反而少啲。之前去法國旅行嗰陣都成日周圍搵crepe食。今次特登黎呢間Cafe Crepe食crepe。同朋友叫左一個鹹嘅crepe同一個甜嘅crepe share,同埋再每人叫左一杯飲品。🐟St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅 $139本身見crepe上面有兩粒帶子同埋一堆黑松露醬,就以為呢個crepe真係剩係得兩粒帶子,點知切開之後有驚喜。個crepe幾乎每一寸都夾住一粒厚厚嘅帶子喺入面,成份crepe加埋應該有至少10幾粒帶子。每一粒帶子都煮得啱啱好,唔會過硬。配上混入truffle oil嘅蘑菇醬,夾喺軟得黎又有口感嘅crepe皮入面,食落口感豐富,有層次感。不過帶子味就稍為被掩蓋左少少。最後食埋表面嗰兩粒香煎帶子,好食。🍰Cheesecake (Earl Grey) 芝士蛋糕(伯爵茶)味法式薄餅 $89芝士蛋糕味嘅法式薄餅有幾種口味可以選擇,包括草莓、香蕉、藍莓、黑莓同伯爵茶。鍾意茶味嘅我哋揀咗伯爵茶。伯爵茶味濃厚,都見到入面有少少伯爵茶葉。不過呢個對我來講比較甜,可能因為我唔太鍾
🐟St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅 $139
最後食埋表面嗰兩粒香煎帶子,好食。
St. Jacques 黑松露香煎帶子法式薄餅
芝士蛋糕味嘅法式薄餅有幾種口味可以選擇,包括草莓、香蕉、藍莓、黑莓同伯爵茶。鍾意茶味嘅我哋揀咗伯爵茶。伯爵茶味濃厚,都見到入面有少少伯爵茶葉。不過呢個對我來講比較甜,可能因為我唔太鍾意甜野,所以我會比較鍾意今次鹹嘅帶子crepe多啲。
🍨Affogato 意式雪糕加特濃咖啡 $58
呢杯Affogato打卡一流。咖啡味道唔會過酸,雪糕充滿Vanilla味。食一啖雪糕,飲一啖咖啡係一種享受。之後再攪勻黎飲,成杯咖啡口感即刻濃厚左好多,好creamy。
Affogato 意式雪糕加特濃咖啡
☕️Ruby Mocha 紅寶石鮮奶咖啡 $48
呢杯係朋友飲嘅。佢話咖啡上面嘅cream都幾有奶味,上面有一粒粒顏色好靚嘅ruby chocolate。