2022-11-01 50 瀏覽
同家人去開沙田,隨便搵一間舒服嘅cafe/餐廳食飯,其實主要都係想同家人坐得舒服,傾下計咁食lunch,搵OpenRice見到呢間個環境好似唔錯,就試試佢啦!墨西哥薄餅裡面係芝士雞肉,唔算多料,但夾埋牛油果醬、sauce、salad 、tomato 入去食非常夾。唔算surprise,平時屋企都整到😂但都係一個好選擇!Beef mushroom burger2個人share 岩岩好,size中等,牛肉唔算好有味,還可Earl grey tea pancake 賣相好好,earl grey都出,有無花果配埋幾開心👍🏻

墨西哥薄餅
唔算surprise,平時屋企都整到😂但都係一個好選擇!

Beef mushroom burger

Earl grey tea pancake
賣相好好,earl grey都出,有無花果配埋幾開心👍🏻
2022-10-29 2898 瀏覽
近期經過新城市呢一層嘅呢個鋪位附近,都見到有好多人企喺度等位,再望一望佢嘅裝修,好似真係幾靚幾特別,而幫襯嘅,主要都係女性為主,唔使講,即係又係打卡啦,今日我就同個朋友一齊嚟打個卡!安排入座之後,都真係俾佢個裝修吸引住,因為非常特別,再聽埋佢播住嘅英文歌,就知道呢間餐廳嘅主題係行八九十年代嘅外國風,如果以近年來講,呢一類嘅餐廳真係非常罕見,所以都難怪大家都想來打個卡,試吓箇中感覺睇睇餐牌,呢度都有供應All Day Breakfast類型, cafe類既食物,當然仲有意粉,漢堡,小食等等嘅食物,大部份都有圖片提供輔助,望落都幾吸引㗎事不宜遲,即刻俾大家睇吓我哋今晚揀咗啲乜嘢食!左邊呢個係非常吸引嘅 Cajun Prawn Aioli Chips,本身睇Menu都已經覺得佢好吸引,薯條上面有幾隻大蝦,配上類似龍蝦將嘅醬料,每條薯條都炸到香脆,係一款唔錯嘅小食右邊嗰壺茶我朋友揀嘅 Double mint & Fennel,即係薄荷同埋茴香,飲起嚟非常舒服,飲晒仲可以叫職員再加熱水,繼續飲,雖然啲味淡咗,但係飲落真係好舒服呢個茶所用嘅係茶包茶,但同時呢個茶壺都有茶㗎,所以唔會飲到茶葉,飲得非

呢個茶所用嘅係茶包茶,但同時呢個茶壺都有茶㗎,所以唔會飲到茶葉,飲得非常方便

上面嘅哈經過煎炸,加上醬汁,變得更加香口,就算啲汁沾到啲薯條,薯條都唔會變得好林,反而更加好味

同樣都係小食,我哋叫咗呢個 Wild wings,因為我哋太鍾意雞翼啦,所以逢親有雞翼嘅小食,基本上都會叫,試吓佢好唔好味,呢個雞翼相對比較平凡,雞翼本身冇乜味道,但係就係藉住旁邊嘅兩個醬汁,令到佢變得更加好味,呢個可以講係美國風嘅雞翼,食起嚟都幾清新嘅

主角終於出場,呢個可以講係都幾抱住風險嘅選擇,呢個係 Sea Urchin & Scallop Linguine,佢主要嘅味道當然係忌廉汁同埋海膽,直接啲講,如果海膽唔新鮮,基本上就完全影響晒成個意粉!

不過都好彩,佢海膽嘅味道唔錯,唔會覺得有異味,當然唔係極度新鮮嗰種,但係感覺都唔差,而帶子就煎得非常香口,出嚟嘅賣相唔錯之餘,都仲係大大粒,所以值得加分,整體係一個唔錯嘅意粉

另一個主角都嚟埋啦,淨係睇個樣,係咪都已經非常吸引呢,佢就係 Iron Grilled Flank Steak ! 我哋叫咗七成熟,餐廳做到我哋嘅要求,而每塊牛扒上面都有少量香草醬汁,如果覺得唔夠味,可以再點埋旁邊嘅燒汁,味道更佳

食落口,就算七成熟,都唔會覺得好韌,食起嚟都幾舒服,而同行嘅朋友對牛肉其實有一定嘅要求,但係佢都覺得好好食,所以絕對過關了

最後最後,我哋覺得嚟到呢啲地方,冇理由唔食個甜品嘅,所以我哋就叫咗個 Apple Crumble Fresh Toast,如果以美國風嘅菜式嚟講,呢款甜品就非常有代表性啦,因為類似蘋果批嘅呢一啲甜品,都係美國,或者外國非常著名嘅,所以大家都見到,佢呢個都做得非常出色

成個 Crumble 做得好鬆軟,外脆內院嘅感覺,佢帶到俾你,入面有非常強勁嘅蛋香味,配合埋出面嘅蘋果將個蘋果粒,確實非常好食。同時,旁邊亦有雲呢拿雪糕,所以冰火交融,冷熱夾埋一齊食,真係唔錯!

俾大家睇吓佢嘅門面,你話我知,咁嘅髒話,又點會唔會吸引到女仔呢,所以大家經過,如果又有位嘅,確實值得一試㗎
2022-10-29 45 瀏覽
#班戟輕食店新貴去沙田新城市廣場食嘢 多數直達地庫食肆集中層 自從4樓開咗呢間西餐廳 加埋招牌超正pancake 食飯hea坐嘅選擇 又多一個-🍹紅石榴青檸梳打 $48打卡飲品首選 味道比想像中酸 配有氣梳打水 清爽醒神-☕️Flat White $43呢杯啡嘅水準 拍得住精品cafe 頗有驚喜😌-🥗烤雞牛油果沙律 $118烤雞切成小塊 牛油果粒/雜菜/車厘茄 質感飽滿-🥘冬蔭公意大利飯 $188飯粒柔韌 冬蔭公味濃但係唔辣 除咗面頭嗰隻炭烤大蝦 意飯裏面亦有足量蝦仁-🥞Banoffee crème brûlée pancake $119梳乎厘班戟打孖上 上面有焦糖薄脆蓋住 香甜脆卜卜 賣相討好 味道更加討喜🥰 當晚所見 幾乎每檯都叫pancake-📍Butlery沙田新城市廣場一期4樓479A號舖
#班戟輕食店新貴
🥘冬蔭公意大利飯 $188
📍Butlery
沙田新城市廣場一期4樓479A號舖
  • Butlery’s Pancake
📍#Butlery (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖♡人均消費: $597 @2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺The Pantry姊妹店 Butlery開左係新城市😍 裝潢設計帶點復古風,門口都好搶眼~ 同朋友星期五晚去朝聖,好多人🤣~ ❣️White wine mussels💰 $79呢個白酒藍青口超好食!好重忌廉味,正中我喜好😍 旁邊有兩片蒜蓉多士,點忌廉汁食一流~❣️Pulled Pork Lasagna Roll 💰$142平時千層麵都係以牛肉為主,估唔到今次有慢煮手撕豬肉☺️😍好特別~ 個香草蕃茄汁味道好岀,上面好多芝士☺️豬肉肉質煮得又腍又入味,酸椰菜同香草蕃茄汁酸酸甜甜,起到好好嘅中和作用,食完唔會覺得膩😝❣️Sour Cream Works Chips💰 $55酸忌廉牛油果醬薯條,呢款薯條都好特別 ~ 平時去Cafe食開都係黑松露薯條,已經食到有啲悶🥹 酸忌廉配牛油果醬都幾夾,上面仲有好多蕃茄果肉,唯一美中不足係薯條唔算好脆 有少少淋🥲❣️Earl Grey Pancake 💰$125 Dessert係必食~ 嚟到呢間Cafe必點Pancake😍 我同朋友

📍#Butlery (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖

♡人均消費: $597 @2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️White wine mussels💰 $79

❣️Sour Cream Works Chips💰 $55

❣️Earl Grey Pancake 💰$125
Dessert係必食~ 嚟到呢間Cafe必點Pancake😍 我同朋友都好鍾意Earl Grey,望到已經斬定係佢🤣 Pancake上有伯爵茶,唔會好膩,伯爵茶醬,茶味都幾香~旁邊有無花果、果仁脆餅、白朱古力脆米作點綴,加埋一齊食口感好豐富。

❣️Baileys & Cream💰 $70
平時都好鍾意Baileys,呢款Baileys奶昔超好飲,個cream好滑,Baileys味好濃厚好岀,下次再嚟都一定會encore呢款奶昔

❣️PB Chocolate Banana💰 $72
朱古力香蕉花生醬奶昔~真係邪惡之選🥜花生醬味同朱古力味balance得好好,裡面仲有粒粒有口感嘅花生粒,好正,完全無浪費今日嘅quota😊

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

2022-10-28 119 瀏覽
衝住Butlery既海膽意粉嚟!今日放假食好西~西餐!沙田新開既餐廳,晚餐時間好多人,等一陣間就入坐。裝修係歐洲田園風格,坐位闊落,有我鍾意嘅綠色,樓底高!White wine mussels $79藍青口、白酒、蒜茸、小茴香、忌廉、多士比一般西餐既忌廉青口重身同好實身嘅忌廉。牛油多士好重牛油,同danish麵包有啲相似,都係牛油味勁重同埋鬆軟!藍青口處理乾淨無沙,小茴香嘅味道重,相反蒜茸就無咁重,喜歡食香料嘅朋友就幾鍾意!Sour cream works chips 酸忌廉牛油果醬薯條 $55呢度嘅薯條種類有好多,有常見嘅三重芝士同黑松露外,有比較特別嘅蝦薯條。我哋叫呢隻酸忌廉蕃茄牛油果都少見,牛油果醬經香草同蕃茄處理,酸甜偏酸。一齊擺法就比較靚,但係呢醬就無咁平均放係薯條上。Bolognese Fettuccine with onsen egg 溫泉蛋安格斯牛肉肉醬闊麵 $132溫泉蛋大大隻流心滿滿,安格斯牛肉肉醬重料到不得了,超多肉,爽!!男仔都可以大滿足!闊麵份量都多,2-3人量share!Sea urchin & scallop linguine 新鮮海膽、香煎帶子和蟹肉海膽

裝修係歐洲田園風格,坐位闊落,有我鍾意嘅綠色,樓底高!

White wine mussels $79
藍青口、白酒、蒜茸、小茴香、忌廉、多士

Sea urchin & scallop linguine 新鮮海膽、香煎帶子和蟹肉海膽忌廉汁意粉 $178

必點必食之選!我係因佢想嚟!大愛!帶子香草味重,有點茴香味道!重點蟹肉係大舊少少,唔係絲!大舊意思係有1/5冬菇size,比起全蟹絲易見易食!厚意粉煙靭少許比闊麵,整個都好合心!

Matcha cream pancake 抹茶吉士醬紅豆、脆玄米及抹茶蕨餅配厚班戟 $119

動態……食pancake,哈哈!好軟林林,抹茶有吉士醬無左甘「苦」,但濃度減左少少。

抹茶蕨餅又加返抹茶分,都滿意既!

• Sea urchin & scallop linguine 新鮮海膽、香煎帶子和蟹肉海膽忌廉汁意粉
  • 白酒青口
2022-10-27 36 瀏覽
真係食過返尋味呀去開沙田一定必食推介到10粒星星Sea Urchin&Scallop Linguine $178🌟🌟🌟🌟🌟必食系列!!!一定要食既海膽帶子意粉勁creamy 勁有海膽味Calamari squid ink pasta $142⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️都係廚師推介Creamy 得嚟好fresh好香青檸味同啲蕃茄好夾Wild Wing $72⭐️⭐️⭐️⭐️啲雞翼炸得好香勁大份配左蜜糖是拉差醬同埋青瓜酸忌廉醬Banoffee creme Brûlée pancake $119⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Pancake😋Fresh orange soda $48真係好freshStrawberry milkshake $55⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Mikeshake完全無得輸
真係食過返尋味呀

Strawberry  milkshake
Sea Urchin&Scallop Linguine
Strawberry  milkshake
2022-10-27 28 瀏覽
🥚🥚彈彈彈、😍黑松露蘑菇&溫泉蛋意粉:非常香既黑松露、食落啖啖黑鬆露香味,意粉軟硬剛剛好(必食)Grilled salmon Onsen Egg Risotto Bowl:燴飯配埋三文魚,溫泉蛋🥚甘藍葉、梅子汁 味道好夾,分量剛剛好Chicken mexicsna🍔Burger size分量好大,同朋友share都夠,雞排食落肉汁鮮嫩,唔會好干,下次要試下牛🐮Banoffee Creame Brulee Pancake哩個甜品真係必叫,面頭會有一層焦糖,不過又唔會太甜,入口即化,好Q彈😍食完正餐再食pancake 真系好滿足,
🥚🥚彈彈彈、😍
黑松露蘑菇&溫泉蛋意粉:
非常香既黑松露、食落啖啖黑鬆露香味,意粉軟硬剛剛好(必食)

Chicken mexicsna🍔

我其實已多次經過這間食店,每次順道去巡視沙田的LEGO新產品時,離開就會途經這間店。幾乎每次都見到有人排隊輪候入座。但心中的堅持,漢堡包+薯條,都不屬粥粉麵飯的正餐,所以一直沒有入店光顧。今天恰巧經過,罕有見到不用等候就可入內進食,於是就決定雙十破例試下。快速查看餐牌,然後點了數款食品。先總括一句:全部都味道濃郁,份量夠+好好食。今天的破例獲得了很好的回報,太好了。1)新鮮海膽香煎帶子+蟹肉海膽忌廉汁意粉好食到真是不得了,每條熱騰騰的意粉都幾乎掛滿了金黃色+海鮮味的濃郁特製醬汁;意粉上面的海膽,不單巨型,而且鮮味十足,絕不"舍身"。我可以暫時說,是我近幾個月在沙田區食過好味的意粉。回想起一些標榜有名廚坐陣/監製的意式食店,這間沒有名廚坐陣的低調的食店意粉絕對可以媲美!2)安格斯牛肉+炒洋葱蘑菇+芝士漢堡個人好喜歡自家製手打牛肉漢堡,因為它可很大程度保留優質肉類的肉汁,即是夠JUICY,這不是那些M字頭劣質速食店能媲美(只有牛肉質地之餘、又乾又硬)。口講無憑,有圖有真相,各位自己研鄰我刻意製作的包包橫切面啦!食後感是:好味夠JUICY,完全達標,醬汁份量剛好夠提味。3)提拉米蘇醬厚班戟4

1)新鮮海膽香煎帶子+蟹肉海膽忌廉汁意粉
新鮮海膽香煎帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉

2)安格斯牛肉+炒洋葱蘑菇+芝士漢堡
MO

3)提拉米蘇醬厚班戟
4)士多啤梨醬窩夫
提拉美蘇厚班戟

士多啤梨窩夫

以上兩款都是我的西式餐後甜品首選,今天雙十就破格一次叫晒兩款。可是,店家份量太足夠,我又太貪食,最後都每款剩少少離場。希望店家不會以為我覺得甜點不好食啦。
奇尊粉蝦蝦粉+ 香蒜蛋黃醬薯條

總言之,它的意粉、漢堡包、薯條、班戟、窩夫全部都不單有賣相,而且超好食,飽足到飲品都飲唔落就要埋單!

最後只能講句:I'll be back !

新鮮海膽香煎帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉
MO
提拉美蘇厚班戟
士多啤梨窩夫
奇尊粉蝦蝦粉+ 香蒜蛋黃醬薯條
2022-10-25 44 瀏覽
難得新城市開左呢種復古cafe☺️對我黎講最吸引一定係唔同醬既薯條🤤✨ Chicken Mexicana $95雞扒煎得幾香 厚身而且夠嫩👍🏻配埋牛油果醬酸忌廉芝士冇得輸😋另外可以加$25配沙律/薯條~不過我想有醬就散嗌左 後尾先見到細字可以就咁嗌醬 ($15-$25) 會抵過散嗌🙊✨Cajun Prawn Aioli Chips $64超好味啊🤤🤤上枱勁香 影左陣相都仲係好熱辣辣😋香蒜蛋黃醬勁邪惡 而且份量都唔少 cajun微辣 隻蝦好惹味 係略嫌乾身左少少~✨Bolognese Fettuccine with Onsen Egg $132雖然係肉醬闊條麵但都幾好食🙊麵質薄身但幾有咬口 安格斯牛肉肉醬夠濃 撈埋蛋漿😋好味過我上次食既海膽意粉😂😂✨Matcha Cream Pancake $119呢度既疏乎厘pancake都幾多好評❤️話說我影個陣因為要捧起 影左一張 上面個層pancake成個向左反轉左🤣好彩冇跌落地🥲✨Baileys & Cream Milkshake $70✨Matcha Latte $45Milkshake都有好多款味好吸引🥰平時我通常都會嗌oreo 難得佢有bai
難得新城市開左呢種復古cafe☺️
對我黎講最吸引一定係唔同醬既薯條🤤

✨ Chicken Mexicana $95
雞扒煎得幾香 厚身而且夠嫩👍🏻
配埋牛油果醬酸忌廉芝士冇得輸😋
另外可以加$25配沙律/薯條~

✨Cajun Prawn Aioli Chips $64

✨Matcha Cream Pancake $119
呢度既疏乎厘pancake都幾多好評❤️
話說我影個陣因為要捧起

✨Matcha Latte $45
Milkshake都有好多款味好吸引🥰
平時我通常都會嗌oreo
難得佢有baileys&cream😋
另外叫左matcha latte都唔錯~~
🌟餐廳:Butlery  📍地址:沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖💰價位:$101-200⏰營業時間:星期一至日11:30 - 22:00📱電話:24511688The Pantry姊妹店Butlery係沙田開咗啦!即刻同好友黎朝聖吓💗裝潢呈歐式復古風,樓底高,環境優雅舒適~除咗有招牌梳乎厘班戟之外,仲有沙律、漢堡、意粉、全日早餐、小食等多款選擇。———————————————————🔹Buttermilk Chicken Salad 有齊嫩滑烤雞件、牛油果、煙肉碎、溫泉蛋同新鮮爽脆既羅馬生菜,配搭清新,份量十足,絕對係健康飽肚之選~———————————————————🔹White wine Mussels白酒煮藍青口,大大隻好飽滿,醬汁creamy,配伴碟既香脆多士一流~———————————————————🔹Salmon waffle benedicts 第一次見benedicts用waffle底,外脆內軟,時間控制得岩岩好,超正~兩大隻流心溫泉蛋配香滑煙三文魚、牛油果,再配埋荷蘭醬,味道層次超豐富,大愛!!———————————————————🔹Mozza
🌟餐廳:Butlery
💰價位:$101-200
⏰營業時間:星期一至日11:30 - 22:00
📱電話:24511688

The Pantry姊妹店Butlery係沙田開咗啦!
即刻同好友黎朝聖吓💗
裝潢呈歐式復古風,樓底高,環境優雅舒適~

除咗有招牌梳乎厘班戟之外,
仲有沙律、漢堡、意粉、全日早餐、小食等多款選擇。

🔹Buttermilk Chicken Salad
配搭清新,份量十足,絕對係健康飽肚之選~

🔹White wine Mussels
白酒煮藍青口,大大隻好飽滿,
醬汁creamy,配伴碟既香脆多士一流~

🔹Salmon waffle benedicts
第一次見benedicts用waffle底,
外脆內軟,時間控制得岩岩好,超正~
兩大隻流心溫泉蛋配香滑煙三文魚、牛油果,
再配埋荷蘭醬,味道層次超豐富,大愛!!

🔹Mozzarella Gravy Chips
金黃香脆既薯條淋上超濃厚Gravy醬汁,
拉絲Mozzarella勁誘人,邪惡又好味,正!

🔹炸雞窩夫
大大塊雞扒超酥脆,切開肉嫩又多汁,
配埋外脆內酥軟既窩夫,點埋蜜糖芥末醬就更加滋味~

🔹Earl Grey Souffle Pancake
一上枱就聞到好香濃既伯爵茶味,
pancake鬆軟充滿蛋香,入口即溶!
Earl Grey醬茶味濃郁、甜度適中,
伴碟仲有香甜無花果同果仁碎~

😋味道:8/10
🏢環境:8.5/10
💁🏻‍♀️服務:7.5/10
💵價錢:7.5/10
🤟🏻性價比:8/10
👅整體小總結
招牌梳乎厘班戟的確出色,綿密又鬆軟,
另外既沙律、benedicts都好唔錯,會再訪🫶🏻
2022-10-18
2022-10-24 32 瀏覽
The Pantry 以梳乎厘班戟為名,近日沙田開設姊妹店Butlery,當然要黎試下啦。餐廳裝潢有陣復古風,以泥綠配橙色為主調,帶出一股英倫風歐洲酒店風格。Butlery 除左有招牌梳乎厘班戟之外,仲有沙律,burger,意粉,意大利飯,all day breakfast同埋小食。一行兩人食晚餐,為左留肚食甜品,所以都揀相對輕盈嘅野食,叫左一個沙律,一份小食,一個主菜及一份甜品, 再另加咖啡。Sesame salmon & kale salad:芝麻三文魚厚切得黎仲大大件,輕輕煎過後呈半透明狀態,配埋新鮮嘅雜沙律菜,甘藍葉,藜麥,小蘿蔔同青蘋果絲,材料非常豐富,亦相當大份,值得一讚嘅係青芥油醋汁可以另上,鍾意落幾多就幾多,適合怕肥嘅我。White wine Mussels:白酒煮藍青口大大隻,全部都開晒,用白酒、蒜茸、小茴香同忌廉煮過後,肉質細嫩,非常美味,醬汁方面亦都非常creamy,白酒同忌廉嘅比例亦都恰到好處,淨餘嘅汁配埋香脆多士食,真係非常夾。Roasted French Chicken Risotto Bowl:法國春雞配risotto呢個組合真係唔多常見,反正我兩樣都想食

Sesame salmon & kale salad:

White wine Mussels:

法國春雞配risotto呢個組合真係唔多常見,反正我兩樣都想食,一於叫呢個試下啦。

春雞要整得好味,係揀春雞,烹調時間,溫度同調味都非常重要。廚師用香料醃過春雞再燒過後,外層香脆,肉質嫩滑多汁,唔洗點拌碟嘅自家製酸辣醬已經好好味啦。

意大利飯方面入口creamy,軟硬適中,做法相當正宗,配菜仲有大啡蘑菇、法邊豆、牛油果、小蕃茄,真係非常滿足。

Butlery Pancake:
雖然pancake 有多款口味,但我都係比較喜歡原味。Pancake即叫即整,雖然等候需時,但係我地食得非常開心。

Pancake 非常厚身,面頭放上一小片焦糖牛油,上面再撒上糖霜,碟旁以水果襯托,只係賣相都非常吸引。

口感方面,入口非常鬆軟,有好香濃嘅蛋白味,配埋水果一齊食,簡直一流,唔洗點楓葉糖漿已經好好味啦。

Cappuccino:
Cappuccino 有靚靚拉花,咖啡味香濃,入口creamy, 同份pancake 簡直係絕配呀。
2022-10-23 24 瀏覽
沙田依間新開嘅餐廳,裝修以西方復古為主,主打甜品班㦸,叫咗人氣伯爵茶梳乎厘班戟$125,班戟鬆軟但唔會過於空氣,食落都有啲口感,配上伯爵茶醬汁唔會過甜,伴碟有幾舊新鮮無花果,可以refresh一下口腔,班戟整得的確係幾出色,至於鹹食方面,必試海膽扇貝扁麵條$178,好creamy,海膽幾鮮甜,三文魚溫泉蛋意大利飯$168,溫泉蛋撈白飯就撈得多,撈意大利飯係第一次,兩者好夾,mo 漢堡包$99,麵包夠軟熟,塊安格斯牛肉唔乾,加埋啲醬更加正,杯朱古力香蕉花生醬奶昔$72,有花生粒同蕉肉,朱古力味比較重,服務方面ok,價錢比較貴,但食物味道賣相也不錯.#沙田#新店#復古#奶昔#海膽#pasta#onsenegg#seaurchin#青口#pancake#earlgrey#花生醬#打卡
  • 白酒青口
  • Earl Grey Pancake
  • 海膽扇貝扁意粉
2022-10-22 36 瀏覽
一名中年男子員工態度極差,排隊等位因同小朋友去洗手間而過咗,該職員告知要再重新排過,不要緊,因為我的小朋友真的想吃餐廳其中一個意粉,重要問題該職員的態度,我見他不停入客,而且他收起了我的排隊票,我便再詢問要大約等多少張才到,他説:咪同你講咗重新排過囉!門口呢張坐唔坐?我再問入面是否沒有任何位置?他便不耐煩地説:咪話入面位要排,門口呢張你又話唔坐!我問他什麼態度對客人,重新排過隊真係唔緊要但唔會係要用到咁嘅態度對客。他更黑口黑面説:唔好意思囉,咁門口個張你又唔想坐…………此時我小朋友已經眼紅紅,所以我亦氣憤地帶我小朋友離開。原本食過一次,小朋頗喜歡先再想食,但呢個體驗真係要幫你哋廣傳,以免其他家長帶小朋友一齊去受氣。
平日夜晚去 都好滿座入面環境好舒適 好適合打卡Sea urchin and scallop linguine ($178)🤩🤩本身呢個價錢都無expect海膽既質素結果黎到有驚喜🙈🙈海膽比想像中多 海膽同帶子都好鮮甜意粉入面都食到一粒粒既蟹肉Salmon waffle benedicts ($149)🤩🤩平時麵包底就食得多好少見有waffle底呢間既waffle底係外脆內軟Earl grey pancake🤩🤩Pancake係好鬆軟同好香蛋味上面既earl grey醬係好濃Honeycomb caramel milkshake🤩🤩🤩Milkshake係vanilla base上面既脆脆先係Honeycomb caramel以milkshake黎講唔算好甜
平日夜晚去 都好滿座

Milkshake係vanilla base
上面既脆脆先係Honeycomb caramel
以milkshake黎講唔算好甜
2022-10-18 53 瀏覽
真心高質的疏乎厘pancake呢間位於沙田新開既餐廳,單係店面既裝修已經好吸引女士們,我當然都唔例外啦入面既裝修非常之別緻,有總歐陸既感覺,而且成個環境好舒服食物選擇都唔少,價錢係呢個地段黎講算中等辣味芝士牛肉汁薯條勁多芝士,超級誘人,而且你令一啖都會食到香濃既牛肉味同肉碎配埋炸到金黃香脆既薯條真係冇得頂煎牛排配焗蔬菜,肉汁&香蒜青醬今日最有驚喜既一道菜牛排煎到外層焦糖化,有種焦脆既口感同香氣同時入面依然粉嫩,仲係誘人既粉紅色,所以咬落去啖啖肉汁伯爵茶疏乎厘pancake呢到既疏乎厘pancake亦係十分之有水準口感鬆軟到好似食緊雲咁推落去仲動L動L咁上面既伯爵茶醬味道又香又濃香蕉疏乎厘pancake香蕉口味亦都好有水準上面有一層脆脆地既焦糖,令佢口感同味道更有層次疏乎厘pancake入面有陣陣香蕉香,令佢味道令人回味士多啤莉奶昔用料好足既一個奶昔飲落去有濃濃奶香
真心高質的疏乎厘pancake
入面既裝修非常之別緻,有總歐陸既感覺,而且成個環境好舒服

食物選擇都唔少,價錢係呢個地段黎講算中等
辣味芝士牛肉汁薯條

勁多芝士,超級誘人,而且你令一啖都會食到香濃既牛肉味同肉碎
配埋炸到金黃香脆既薯條真係冇得頂
煎牛排配焗蔬菜,肉汁&香蒜青醬

今日最有驚喜既一道菜
牛排煎到外層焦糖化,有種焦脆既口感同香氣
同時入面依然粉嫩,仲係誘人既粉紅色,所以咬落去啖啖肉汁
伯爵茶疏乎厘pancake

呢到既疏乎厘pancake亦係十分之有水準
口感鬆軟到好似食緊雲咁
推落去仲動L動L咁
上面既伯爵茶醬味道又香又濃
香蕉疏乎厘pancake

香蕉口味亦都好有水準
上面有一層脆脆地既焦糖,令佢口感同味道更有層次
疏乎厘pancake入面有陣陣香蕉香,令佢味道令人回味
士多啤莉奶昔
用料好足既一個奶昔