[沙田]歐陸風高質梳乎厘pancake之前見到人地食pancakes ,又心郁郁想食🥰,就搵到lee 間人氣pancakes 餐廳除了pancakes ,還是pancakes餐廳裝修比較歐陸風,打卡able😚,而且樓底好高,好有空間感,服務都ok👍🏻,有些枱可以推輪椅入座,欣賞❤️☁️Salmon Waffle Benedicts $149口感有別於平時的麵包底,窩夫嘅格仔沾滿流心的溫泉蛋漿,superfood 的牛油果同有少少鹽味和香草的煙三文魚,再加上靈魂配角荷蘭醬☺️,味道好好,擺盤都吸引👍🏻☁️Spicy Sunshine $99 + $25 Side Chips/ SaladBurger 份量都大,但個安格斯牛肉有啲乾,如果再juicy d 就會再開心d 🥲。芝士漢堡配上菠蘿同墨西哥辣椒,味道ok ,墨西哥辣椒都真係幾辣🔥,啱晒鐘意食辣的人。☁️Chicken Mexicana $95 +$25 Side Chips/ Salad香煎雞扒配牛油果醬和酸忌廉芝士漢堡。雞扒juicy,而且個芝士溶左痴住個雞扒,無得輸。個醬又幾好食,加上有新鮮蕃茄,牛油果醬就唔會膩,個包又焗得幾脆口☺️☁️Pu
[沙田]歐陸風高質梳乎厘pancake

除了pancakes ,還是pancakes

☁️Pulled Pork Lasagna Roll $142
慢煮手撕豬肉蕃茄芝士千層麵,每一啖都有濃郁嘅芝士🧀,真係好邪惡🤣,不過食多幾啖之後,就有少少膩。味道ok,手撕豬肉無特別驚喜。

☁️Earl Grey Pancake$125
Pancake 都有好幾款😚,我就揀左伯爵茶味。淡淡清清地的茶香,又唔會好甜,真係好好食啊😍溫馨提示,大約要等半個鐘,所以可以用餐到差唔多的時候,就落定單😌咁就唔洗等咁耐

可以用the point 個app 拎定飛,咁就唔洗排咁耐隊,方便d 🥰

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
地區:#arfan_foodie_沙田
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂 #arfan_foodie_couple

——————
Butlery (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #沙田美食 #hongkong # #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_獨樂樂
#arfan_foodie_couple
#arfan_foodie_沙田 #pancakes #earlgrey #burgers #chickenburger #eggbenedicts #butlery #shatinrestaurant
2022-11-29 57 瀏覽
小編已經係第二次幫襯Butlery啦❤️ 希望佢開多間分店係紅磡🥺Sea Urchin & Scallop Languine $178材料有蟹肉、帶子、海膽、紫菜小編有理由相信個sauce係由海膽mixed with cream, 令個sauce有鮮甜味而唔會太膩。配合埋煮到岩岩好軟硬度既意粉,實在太match了!材料豐富,cp值高,令人食完又想再食😋😋Salmon Waffle Benedict $149 材料九牛油果半個、班尼迪蛋兩個、蕃茄、唔知咩菜😝Waffle新鮮整好,熱辣辣,外脆內軟,唔似出面果d咁厚實。牛油果好creamy岩岩好熟成度(小編相信係澳洲牛油果🥑)配合埋兩塊清新蕃茄,既開胃,又滿足😋😋Banoffee Creme Brulee Pancake $119材料有香蕉、士多啤梨、藍莓、脆焦糖、拖肥醬、空氣感十足pancake🤣上次試左個butlery’s pancake,今次試口感再豐富d既焦糖pancake😋 今次呢個甜d,適合心情欠佳,要補充甜度既朋友。我自己就比較鍾意plain d既butlery’s pancake la🤫下次我要試埋個salad同埋Burge

材料有蟹肉、帶子、海膽、紫菜

Salmon Waffle Benedict $149
材料九牛油果半個、班尼迪蛋兩個、蕃茄、唔知咩菜😝

下次我要試埋個salad同埋Burger🥰
2022-11-28 77 瀏覽
今日接男朋友放工,試左佢屋企附近新開既餐廳😍 估唔到已經超多人,好彩我地早到,唔洗等好耐餐廳行英倫風,好岩朋友或者couple坐底慢慢食野閒談既地方超多野食🤤Sea urchin & scallop linguine意粉煮得岩岩好,有口感,同埋沾滿晒濃郁既海膽汁,惹味得黎但唔膩😝海膽夠鮮甜,帶子略煎過,食落清新可口Iron grilled flank steak叫左五成熟,岩岩好!肉質夠鮮嫩多汁,上面有青醬調味,令牛味更豐富突出。配菜有綠色同黃色既翠玉瓜、粟米仔同薯條,好好味!White wine musselsEarl grey pancake呢個pancake 真係好好食,口感香滑鬆軟,味道甜而不膩,就咁食都有香濃既蛋味,加埋濃郁既伯爵茶醬,真係已經食到好飽都忍唔到食晒成個pancake!

超多野食🤤

Sea urchin & scallop linguine

Iron grilled flank steak

White wine mussels

Earl grey pancake

2022-11-28 133 瀏覽
2022年11月28日見到間野冇乜人就試下佢。見到咁多好評。點知中伏。呢個算係今日最好。但都係一般。得個甜字。是日最差。我明明叫五成熟。得頭個兩塊先係可以叫五成熟。之後兩件就七成熟。到後面全熟。勁失望。完全唔值呢個價錢。呢個仲搞笑。個經理比兩把刀黎。叉都唔比支。可能呢間野係興用兩把刀食。係我見識少。跟住叫經理拎。佢態度又勁衰。冇下次唔會再比機會佢。都唔明點解咁多好評既。比啲好評呃左入去試。又貴。又唔好食。啲店員服務仲要唔好
2022年11月28日

見到間野冇乜人就試下佢。

見到咁多好評。點知中伏。

呢個算係今日最好。但都係一般。

得個甜字。

勁失望。
完全唔值呢個價錢。

呢個仲搞笑。
個經理比兩把刀黎。
叉都唔比支。
可能呢間野係興用兩把刀食。
係我見識少。
跟住叫經理拎。
佢態度又勁衰。
冇下次

唔會再比機會佢。
都唔明點解咁多好評既。
比啲好評呃左入去試。
又貴。又唔好食。
啲店員服務仲要唔好

2022-11-28
2022-11-26 61 瀏覽
門口的哥哥和姐姐黑囗黑面,十問九唔應,食物質素再好也不會來,餐廳除了食物質素,服務我相信也是很重要的。食客們為什麼比錢帮襯之餘亦要看面色和受氣!希望有少少服務態度吧!!
2022-11-25
📍沙田歐陸風班戟專門店‼️· 意粉同burger都唔錯😆 -- Butlery🥞•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_沙田#pigfoodiexhk_西餐========================上星期同@sa_foodieadventure一齊去咗呢間位於沙田新城市廣場嘅班戟專門店😆除咗pancake之外,呢到仲有burger、意粉等等,食物款式多樣👍🏼🤪------------------------------⭐️蟹肉海膽忌廉汁 配 香煎帶子 意粉 $178 (4.3/5)海膽忌廉汁非常濃稠creamy,味道甜甜哋~🤩💖意粉煙韌彈牙,掛汁力強,啖啖都好正呀🥰·⭐️安格斯牛肉·楓糖漿煙肉·芝士 漢堡 $105 (+$25 配沙律)(4.4/5)漢堡包都幾大個,兩個人share食會無咁膩~包體外皮烘至微脆,內裡鬆軟~安格斯牛肉厚身juicy,肉味濃!楓糖煙肉好脆口,加埋芝士鹹鹹甜甜好正🤩·⭐️伯爵茶醬·無花果·果仁脆餅 班戟 $125(4.3/5)班戟鬆軟fluffy,伯爵茶醬清新幽香~·⭐️蘋果烤紅莓酥餅碎奶昔 $70

#pigfoodiexhk_沙田
#pigfoodiexhk_西餐
========================

班戟鬆軟fluffy,伯爵茶醬清新幽香~
⭐️蘋果烤紅莓酥餅碎奶昔 $70 (4/5)

第一次飲apple crumble milkshake,面頭有好多甜甜哋嘅crumble碎,奶昔濃稠,底下有啲蘋果粒~如果加埋肉桂粉應該仲正🥰

⭐️茉莉花茶 $34
前往方法:沙田站A3出口
  • 新鮮海膽香煎帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉
  • MO
2022-11-24 70 瀏覽
喺新城市廣場行完街,見到呢間餐廳門口今日無乜人等位,一於試吓好唔好味!食物選擇都幾多!先來一杯Oreo milkshake White wine mussels 係推介,一兜份量唔算太多,青口肥美,creamy嘅醬汁幾好味👍🏻呢度有各種口味嘅炸薯條,我哋要咗Cajun Prawn Aioli Chips,味道少少香辣惹味,配埋邪惡嘅蛋黃醬,正🤤Main course點咗Madame Croque,兩塊厚厚嘅丹麥吐司配咗煙火雞片同埋各種芝士,面頭係勁流心嘅煎蛋,幾樣食物放埋一齊味道非常搭配,好食!黎到呢度梗係要食甜品啦~* 焦糖燉蛋Pancake賣相好好,一上枱已經聞到好香嘅味道! Pancake比較濕潤,口感棉密,蛋香十足,就係稍失少少空氣感。見到好多人食海膽意粉,下次要試吓!

食物選擇都幾多!

先來一杯Oreo milkshake

見到好多人食海膽意粉,下次要試吓!
2022-11-23
5 分鐘 (堂食)
  • Banoffee Crème Brûlée Pancake
  • 白酒青口
2022-11-23 254 瀏覽
正係新城市廣場諗緊🧐去邊一間餐廳嘅時候,發現橙色店門,好有歐陸懷舊感覺嘅人氣餐廳 Butlery竟然未有人龍,機會難得,即時同朋友試一試😆🔅Chicken Mexicana $95 + side Chips $25🐥煎雞扒肉嫩,夾住香滑嘅牛油果醬,感覺上健康啲。🍟加咗錢配薯條,食burger配薯條,件事先完美💕🔅Pulled Pork Lasagna Roll $142通常 Lasagna 以牛肉為主,呢度改用慢煮手撕豬肉🐷,有新意。Lasagna Roll 中間充滿住手撕豬肉,真係啖啖肉,混上酸椰菜同芝士,味道唔錯😋🔅Earl Grey Pancake $125Pancake 係 Butlery 嘅 hero product,賣相一流😍。梳乎厘班戟鬆軟,帶有淡淡嘅蛋香,伯爵茶醬濃郁但唔會太甜,而配碟嘅無花果亦好新鮮😊

Chicken Mexicana with  side

Pulled Pork Lasagna Roll

🔅Earl Grey Pancake $125
Earl Grey Pancake
Chicken Mexicana with  side
Earl Grey Pancake
2022-11-23 131 瀏覽
今日同朋友行街,發現左呢個角落原來有間餐廳,行到咁攰,唔想再搵,咁我哋就揀左佢食晚飯。呢間餐廳好靚,好有歐陸復古感覺。裡面環境光猛,時間尚早,但都差唔多滿座。Menu真係好吸引,樣樣都好colourful,尤其係甜品。朋友發辦,揀左個沙律,牛扒同意粉,朋友暫時唔想食甜品住,下次先,所以我就叫左杯milkshake比自己。Buttermilk chicken salad:份量多,配料豐富。羅馬生菜新鮮爽口,另外仲有牛油果。雞肉都唔少,烤過幾好食。將蛋黃醬同溫泉蛋撈埋做醬汁,淡淡地都幾滋味,連煙肉碎一齊食就已經夠味道。Iron Grilled Flank Steak:賣相好靚,牛扒剛好五成熟,紅紅地,脂肪唔多,無筋,入口唔覺得韌,帶少少肉汁,點埋旁邊牛扒醬汁好好食。伴菜有綠色翠肉瓜同埋少見嘅黃色翠肉瓜,烤過無調味,原汁原味。薯條剛炸起,勁熱辣辣,熱氣但好食,每次對佢都又愛又恨。Sea Urchin & Scallop Linguine:海膽新鮮,帶子有心機煎,煎得好香。意粉中間仲有D蟹肉,感覺高級左,意粉醬係海膽忌廉汁,意粉食落好有海膽味道,但唔會太漏,朋友勁鐘意。Chocolate mi

Chocolate milkshakes:大大杯,冰唔多但都已經夠凍。杯底仲有朱古力碎碎,入口覺得好creamy,仲有嘢咬咬吓,夠甜,好好飲。
2022-11-21
2022-11-22 40 瀏覽
沙田新城市新開嘅打咭店,平日晚上黎到都要等一陣位,餐廳入面樓底好高,裝修得好靚,最鍾意佢嘅圓形拱窗 芝麻三文魚羽衣甘藍🥬沙律沙律嘅dressing做得好好,有啲柚子酸味,好light好清新,三文魚好好味,有少少芝麻香氣海膽帶子蟹肉意粉🍝超級好味,個味醬就係天下無敵,海膽好creamy好鮮甜,帶子又煎得啱啱好,中間係糖心煙肉安格斯牛肉扒漢堡配楓糖漿安格斯牛肉扒好juicy,一咬啲肉汁出晒黎,估唔到佢哋同楓糖漿咁夾,解咗啲肉嘅油膩原味梳乎厘pancake超級fluffy,無得輸

芝麻三文魚羽衣甘藍🥬沙律

海膽帶子蟹肉意粉🍝

煙肉安格斯牛肉扒漢堡配楓糖漿

原味梳乎厘pancake
超級fluffy,無得輸
2022-11-21 42 瀏覽
嘩嘩嘩今日真係好開心,可以食倒呢間網上好多靚靚相嘅餐廳!呢度真係好旺場,連平日嘅夜晚都好爆,好彩我早到,就岩岩好唔洗等位都入得!呢度嘅嘢食都似係比較惹味,但又擺得好靚靚嘅感覺。首先叫左份奇尊粉蝦配香蒜蛋黃醬薯條,呢度嘅薯條每一條都係新鮮熱辣辣!之後就有一份手撕豬肉千層麵,佢面頭都蓋滿晒芝士,仲以為係白汁黎!證明佢真係好足料!酸椰菜仲好出奇地夾!呢個鵝肝牛肉漢堡就真係邪惡到不得了!感受倒佢每一層嘅配料,冇一樣喺求其整,每層都煎到好香好脆,勁滿足!甜品當然係必嗌嘅,而且都冇令人失望!佢地主打嘅甜品之一就係厚pancake,好重蛋味,質感好厚實,係個食完會好滿足嘅甜品!甜品一人一個係基本啦!所以仲叫咗個焦糖香蕉窩夫。呢度嘅窩夫完全係另一個層次嘅甜品,香脆到不得了,而且真係好靚好靚好靚(重要嘅事情講三次)。佢嘅焦糖香蕉仲係我食過嘅數一數二好味!呢度真係幾唔錯,沙田有呢間餐廳我覺得都幾正!

呢度真係幾唔錯,沙田有呢間餐廳我覺得都幾正!

2022-11-20 56 瀏覽
今日大約等左半個鐘,叫左一杯Crumble & Apple Milkshake蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔,超級好味,必飲,一杯Wild Berry Infusion野梅果茶,麻麻地,一個Chicken Mexicana烤雞,牛油果酱 & 酸忌廉芝士溪堡可以,一個Tom Yum Gong Risotto烤大蝦冬蔭公意大利飯配魷魚&草菇,味道都可以但差唔多$200,太貴
你到沙田新城市,打卡人氣Cafe Butlery。歐美格調嘅裝修,好igable。餐牌種類好多,主要都係以西餐為主,最吸精嘅係甜品除咗打卡一流,味道質素中上前菜叫咗黑松露薯條($59)同埋white wine mussels ($79)。推薦黑松露薯條,黑松露醬濃郁,薯條新鮮炸,脆卜卜,熱辣辣主菜叫咗冬陰功意大利飯($188),Chicken Mexicano ($95), Spicy Sunshine ($95)及 海膽香煎帶子,蟹肉忌廉汁意粉($178)Chicken Mexicano 同spicy Sunshine,本人比較推薦spicy sunshine漢堡包皮用牛油煎香過,外層香脆,裏面鬆軟👍🏻而牛肉扒用咗安格斯牛肉,煎香度七成熟,配埋菠蘿給墨西哥辣椒,芝士,甜,辣,香,喺一個漢堡包度搵到晒另外海膽香煎帶子蟹肉忌廉汁,意粉都好推薦👍🏻👍🏻海膽同帶子都新鮮,而海膽忌廉汁濃厚配埋意粉,鮮味十足重點係甜品,叫咗Butlery Pancake ($108) 同埋士多啤梨,配焦糖薄脆窩夫($115)兩款甜品都好打卡,pancake夠空氣感,蛋味重,出色而窩夫表現中上,焦糖薄脆好正

餐牌種類好多,主要都係以西餐為主,最吸精嘅係甜品
除咗打卡一流,味道質素中上

而窩夫表現中上,焦糖薄脆好正
  • 新鮮海膽香煎帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉
2022-11-19 46 瀏覽
Butlery (沙田)$178 ❤️sᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ & sᴄᴀʟʟᴏᴘ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ❤️(9/10🌟)-海膽好creamy, 海膽味好濃厚-意汁汁濃郁creamy,亦有海膽味-意粉麵條唔淋,煙韌有咬感-意粉中都有幾多粒粒蟹肉。帶子煎香,食落依然飽滿脹卜卜$105 ❤️ᴍᴀᴘʟᴇ ʙᴀᴄᴏɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʙᴜʀɢᴇʀ❤️(9/10🌟)+$25 sɪᴅᴇ ᴄʜɪᴘs(+20 ᴄʜɪʟʟɪ ᴄᴏɴᴄᴀᴍᴇ sᴀᴜᴄᴇ)-我哋個薯條呢就額外加咗個辣味芝士牛肉醬,醬汁芝士味溫和。有粒粒碎牛肉,似肉醬意粉既肉醬,但會重啲芝士味,好重。-漢堡既煙肉落咗楓糖漿,食落似甜爆谷味道,幾特別。-煙肉炸得香脆,牛肉漢堡一咬即開,肉粒質地質淨。-有啲千島醬,番茄做配料$125 ❤️ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ❤️(9/10🌟)-表面鋪咗一層伯爵茶醬汁,有陣陣清香伯爵茶味道,唔會太甜,伯爵茶味道最突出-疏乎厘軟彈,微微蛋香味-有2塊果仁脆餅,食落好脆口📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖
Butlery (沙田)

-海膽好creamy, 海膽味好濃厚
-意汁汁濃郁creamy,亦有海膽味
-意粉麵條唔淋,煙韌有咬感
-意粉中都有幾多粒粒蟹肉。帶子煎香,食落依然飽滿脹卜卜

-漢堡既煙肉落咗楓糖漿,食落似甜爆谷味道,幾特別。
-煙肉炸得香脆,牛肉漢堡一咬即開,肉粒質地質淨。
-有啲千島醬,番茄做配料

-疏乎厘軟彈,微微蛋香味
-有2塊果仁脆餅,食落好脆口

📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場1期4樓479A號舖
1K
Butlery價錢💲: $79/ $118/ $118/ $119/ $70好味程度😋: 4/5服務🍴: 4/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.7/5-The pantry的姐妹店登場啦😆 同the pantry一樣主打pancake,仲有其他沙律、burger、pasta等。樓底高的環境配上歐陸復古的裝修,幾有格調。整體主調用左橙同綠色,歐陸風當中又帶點美式。人流幾多,平日晚上都大概要等一陣,而星期六日更加會長龍。想食記得早啲來啦!-🆗Chicken and cheese quesadilla. 以墨西哥餅夾住雞肉、芝士、番茄莎莎等,食落好豐富。入面的雞肉用左印度香料調味過,好香香料味😚雞肉沒有很嫩,但其他材料的口感可以蓋過這個感覺。個人喜歡沾上酸忌廉食,creamy得來不會膩。牛油果蓉的配搭都係唔會出錯。但呢個菜式唔特別,就係想像到的味道🥹-✅Buttermilk chicken salad. 同事一路同我大推這個!新鮮的羅馬生菜以蛋黃沙拉醬汁拌均勻,爽脆新鮮。但另外的配料才是重點!牛油果🥑、車厘茄、芝士碎、脆煙肉碎、溫泉蛋!雞肉食落有烤過的香味,金黃的外
Butlery
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.7/5

✅Buttermilk chicken salad. 同事一路同我大推這個!新鮮的羅馬生菜以蛋黃沙拉醬汁拌均勻,爽脆新鮮。但另外的配料才是重點!牛油果🥑、車厘茄、芝士碎、脆煙肉碎、溫泉蛋!雞肉食落有烤過的香味,金黃的外皮,帶油脂香,肉質如果更嫩會好D😋 脆脆煙肉為成個沙律帶來啲惹味同鹹香,超鍾意!撈埋隻溫泉蛋,口感就更滑溜啦!😬

✅Tong yum Gong risotto. 面頭的虎🦐超大一隻😳蝦已經細心地去左腸,個頭都有膏🤩 蝦肉彈牙結實,呢隻蝦不得了!risotto底亦煮得剛剛好,保留到一粒粒的口感。入面有啲蘑菇同魷魚粒,唔會只有面頭有一隻大蝦🥳 意大利飯就咁食已經帶小小香料味,雜菌汁加小小小小忌廉的感覺。附上的冬蔭公汁必須淋上‼️ 淋完落去東南亞味道出曬來🤓 酸酸辣辣,更重口味!

✅✅Matcha cream pancake. 招牌真係pancake莫屬😏 pancake鬆軟有空氣感,但唔會太空氣,fluffy得來仲有口感,又震得起🤭 食落有蛋香,呢個pancake已經好好食!上面的抹茶cream都好有驚喜。真係濃抹茶味,隱約食到抹茶粉粒,濃得來有小小吉士中和,甜度啱啱好😍 cream厚實又滑,一啖食好滿足。旁邊仲有最愛的紅豆蓉+蕨餅,成個組合好日式🥸

✅Baileys and cream milksha. 頗甜的一杯,但飲落好smooth,而baileys味好重,甜得來帶酒香😝 適合大人口味的一杯。
食完呢間想試埋the pantry,pancake出色,而主菜都唔錯。定價屬一般cafe價,一班女仔一定要來!