2024-02-02 45 瀏覽
見到門面嘅裝環已經係話喜歡嘅類型,鮮艷嘅顏色加特大鏡面,空間感頓時擴大!睇返餐牌價錢合理,前菜、小食、主菜、甜品、飲品,一應俱全!Fresh Orange soda $48 & Pomegranate Lime Soda $48~兩杯飲品都以梳打水為基底,口感清爽,配上唔同嘅果香,各有特色!Sea Urchin & Scallop Linguine $178~帶子非常厚肉而海膽亦非常鮮甜,每一條意粉都沾滿醬汁非常濃味!Le Foie Gras Burger $138~鵝肝入口即化,配上濃厚芝士及香濃牛味嘅漢堡扒簡直係絕配!漢堡包夠哂香軟,好味道!Earl Grey Pancake$125~賣相已經非常出色,選擇咗伯爵茶嘅口味,唔會太甜,pancake嘅厚度剛好,伴碟嘅脆餅亦都非常好味👍👍👍

睇返餐牌價錢合理,前菜、小食、主菜、甜品、飲品,一應俱全!

2024-01-31 50 瀏覽
今晚去到新城市同朋友一齊食嘢, 見到大家都有啲肚餓,而喺呢區雖然都有西餐廳畀我哋選擇, 咁見到呢一間Butlery嘅西餐廳,咁我哋就行入去試下。因為出面裝修我覺得真係幾靚, 同埋內裏幾有Style。Anyway, 我哋order咗以下:Sesame Salmon & Kale Salad: 這道菜結合了輕煎芝麻三文魚和新鮮的甘藍葉沙拉。三文魚的芝麻煎烤帶來了豐富的風味和質感,而甘藍葉沙拉則提供了清新和健康的配搭。藜麥、小紅蘿蔔、青蘋果等配料為這道沙拉增添了豐富的口感和營養。Iron Grilled Flank Steak: 牛排經過烤製後,內部保持了多汁的口感。烹調方式使得牛排的肉質鮮嫩,並且增添了豐富的香氣。搭配烤蔬菜同炸薯條等配菜,這些配料提供了豐富的口感。這道菜是Meat lover的好選擇,味道濃郁而美味。Black Truffle Cheese Chips:是一道以薯條為基礎的小吃,加入了黑松露和芝士。薯條經過炸製,變得酥脆,而黑松露和芝士的組合則帶來了濃郁的味道。這道小吃通常作為starter,令我享受到美味的口感。Roasted French Chicken Risott

Roasted French Chicken Risotto:這道菜以烤法國雞肉為主,搭配啡蘑菇、牛油果、小蕃茄。烤法國雞肉保持了肉質的鮮嫩,與配菜相得益彰。整體而言,這道菜提供了豐富的風味和質感,展現了法式烹飪的精髓。

以上這些菜式都有其獨特的特色和風味,提供了多樣化的選擇,讓我可以品嚐到不同的西餐美食。
今年同老公結婚6週年,雖然過左正日,但係都特登抽時間一齊去間靚餐廳好好食餐飯慶祝下💖去開沙田留意到有一間幾高質既西餐廳,佢既裝修高尚而清新,Menu都多選擇,而且平日6:30唔洗等位就可以入座,於是黎左呢度撐枱腳❤️🔸Premium Pistachio Milkshake開心果奶昔好濃開心果味既奶昔🤓開心果味帶咸香,奶昔奶香味濃,面頭有忌廉同開心果碎,多重口感,非常好飲🥰🔸Crumble & Apple 蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔好香甜好飲既奶昔😋奶昔上面加左忌廉,仲有 蘋果紅梅酥餅碎,酥餅碎有好酥香牛油味,仲有淡淡既玉桂味,又香口又好飲,兩杯奶昔都好似一杯甜品😋🔸MO 安格斯牛肉,炒洋蔥蘑菇 &芝士漢堡 with side chips入口牛肉食落非常新鮮同juicy,好香嘅牛肉味,漢堡扒唔會太肥太油膩,食完唔會有種好膩嘅感覺,炒蘑菇好creamy,洋蔥亦煮到好香軟,非常提味👍漢堡包嘅麵包,非常香軟有空氣感,食完唔會覺得好Heavy,成個漢堡包感覺係perfectly balanced,真係好正😋👍另外,薯條新鮮炸起,香脆乾爽,讚👍🔸 Sea Urchin & Scallop Linguine

Crumble & Apple 蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔

🔸Crumble & Apple 蘋果烤紅梅酥餅碎奶昔

🔸 Sea Urchin & Scallop Linguine新鮮海膽,香煎帶子 & 蟹肉海膽忌廉汁意粉
鮮甜濃郁而Creamy嘅一個意粉,意粉掛滿忌廉汁,texture al dente,令人一啖接一啖,帶子煎得剛剛好,入面非常嫩滑,海膽亦都好鮮甜,估唔到份量都幾充足,整體唔錯😋👍

🔸Banoffee Creme Brulee Pancake 厚班戟,香蕉,拖肥醬,雲尼拿吉士醬 & 脆焦糖
賣相好精緻😍厚班戟相當鬆軟😍非常有空氣感,細滑香軟,口感超正👍厚班戟上面係一層creamy幼滑既吉士醬,帶雲呢拿香,面層仲有一層脆卜卜既焦糖,好正👍

餐廳上菜速度都幾快,環境高尚又舒服,食物新鮮而高質,非常開心既一餐飯🥰
今日難得假期,Mina要返學,我就約咗我嘅閨蜜一齊去沙田附近行吓街,行行下去到沙田新城市廣場4樓,就見到一間好靚嘅餐廳_ butlery,咁我哋就入去食個lunch ,傾下姊妹👯‍♀️嘢同秘密㊙️🤫原來butlery係The Pantry的姊妹店,佢哋嘅餐廳以疏乎厘聞名,裝修好有奢侈品的風格,每一款菜式同甜品的擺盤都好精美,啱晒同閨蜜朋友一齊嚟食飯傾偈,講吓心事! ✨今次選咗以下食品✨🌟 Sea Urchin & Scallop Linguine $178 由新鮮海膽,香煎帶子同蟹肉海膽忌廉汁配搭而成嘅意粉,將海膽撈勻,每啖意粉仍嚐到海膽嘅鮮甜,忌廉汁好濃好掛汁,每條意粉都比汁包圍,好好食🌟 Chicken Mexicana $95 煎雞扒牛油果醬&酸忌廉芝士漢堡,可要求服務員幫忙切開,雞扒有孜然味幾惹味,如果牛油果醬再多啲會更加正🌟 White Wine Mussels $79 青口份量都幾多,而且隻隻都大大隻 ,個汁好香滑濃郁,酒味唔太重,仲有兩片烤得香啲嘅髮包配合一齊食同閨蜜或者朋友share岩岩好~🌟Sour Cream Works Chips $55忌廉果醬牛油薯條,手設薯條炸得

✨今次選咗以下食品✨

🌟 Chicken Mexicana $95

🌟 White Wine Mussels $79

🌟Sour Cream Works Chips $55
忌廉果醬牛油薯條,手設薯條炸得非常香脆,面層再加上蕃茄碎、忌廉及牛油果醬,令層次口感非常分明。

🌟 Earl Grey Pancake $125
伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米 Pancake,入口即溶,空氣感爆棚,入口好似食咗啖伯爵茶醬一樣 ,茶味好清香,唔會太甜,加埋白朱古力脆米,成個口感好豐富,閨蜜邊食邊話好好味。

2024-01-23
  • 酸忌廉牛油果醬薯條
  • Earl  Grey  Pancake
  • White Wine Mussels
《Sea Urchin & Scallop Linguine》每次黎都必食 真材實料!! 滿載奢華感🧡新鮮橙黃色既海膽 相當甜美 加埋混入左一絲絲蟹肉既海膽忌廉汁意粉🍝真係特別鮮甜 creamy中有濃郁海膽味而且意大利麵又煮得剛剛好彈牙仲有香煎帶子 焦糖化外皮中有鮮嫩口感.《Roasted French Chicken Risotto》燒法國春雞肉質鮮嫩多汁 燒烤風味濃厚搭配同樣烤過既大啡蘑菇 香氣撲鼻既法邊豆、牛油果、小蕃茄 一次過有幾種口感層次還有自家製既酸辣醬 好惹味.《Chestnut Pancake》呢個以栗子為主題既甜品 係冬季期間限定🌰由菓子茸 栗子忌廉 到果仁脆餅都係以自家製的帶黎濃郁栗子香氣 幼滑細膩既口感配搭呢到既名物 又鬆又軟fluffy pancake 🥞 果仁脆餅夠酥脆 更加增添香脆風味.《Buttermilk Chicken Salad》材料非常豐富 有牛油果🥑、煙肉🥓、溫泉蛋🥚、羅馬生菜最正係切件烤雞扒 係件件都真係烤到皮香肉嫩雞肉嘅份量一啲都唔少

每次黎都必食 真材實料!! 滿載奢華感🧡
新鮮橙黃色既海膽 相當甜美
加埋混入左一絲絲蟹肉既海膽忌廉汁意粉🍝
真係特別鮮甜 creamy中有濃郁海膽味
而且意大利麵又煮得剛剛好彈牙
仲有香煎帶子 焦糖化外皮中有鮮嫩口感

燒法國春雞肉質鮮嫩多汁 燒烤風味濃厚
搭配同樣烤過既大啡蘑菇 香氣撲鼻既
法邊豆、牛油果、小蕃茄 一次過有幾種口感層次
還有自家製既酸辣醬 好惹味

《Chestnut Pancake》
呢個以栗子為主題既甜品 係冬季期間限定🌰
由菓子茸 栗子忌廉 到果仁脆餅都係以自家製的
帶黎濃郁栗子香氣 幼滑細膩既口感
配搭呢到既名物 又鬆又軟fluffy pancake 🥞
果仁脆餅夠酥脆 更加增添香脆風味

《Buttermilk Chicken Salad》
材料非常豐富 有牛油果🥑、煙肉🥓、溫泉蛋🥚、羅馬生菜
最正係切件烤雞扒 係件件都真係烤到皮香肉嫩
雞肉嘅份量一啲都唔少
•Earl grey pancake $125 (⭐️7.8/10)賣相好靚꒰◍ˊ◡ˋ꒱੭⁾⁾  Pancake空氣感🈵,震騰騰咁好可愛😚💓。食落輕盈又有蛋香味👍🏻,滲住淡淡嘅Earl grey茶香,建議加埋側邊嘅earl grey cream食落味道更濃郁🤎。係一個睇得又食得嘅甜品。難怪係人氣之選啦!😌•Sea urchin & scallop linguine $178 (⭐️8/10)冇諗過意粉都好出色😍,海膽好鮮甜🧡,帶子有三隻都好大隻、爽口彈牙🐚。意粉煮到Al dente🍝,好Creamy,一上碟已經被秒清💫,好好食!💯•Grilled salmon fillet $168 (⭐️7.5/10)三文魚煎得好香脆,同時又唔會話太乾,外皮仲有一層玉米皮,食落更香口😋。仲有好香滑嘅薯蓉🥔、烤番薯🍠、蕃茄🍅同西蘭花🥦。個lunch set本身跟餐湯或沙律,我仲加多咗$10叫杯Latte☕️,味道同質素都不錯喔😙~📍 Butlery 沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖⭐️𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 7.8/10💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$200-300

📍 Butlery
沙田沙田正街18號新城市廣場一期4樓479A號舖
⭐️𝙊𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 7.8/10
💸𝘼𝙫𝙜 𝙨𝙥𝙚𝙣𝙩:$200-300
  • Sea Urchin & Scallop Linguine
2024-01-29 30 瀏覽
今次嚟到沙田新城市廣場食西餐,呢間餐廳出名pancake,餐廳裝修精美簡約,有梳化位, 有很多綠色植物做裝飾,有一個大大嘅沖嘢飲位置,可以看見職員在裏面烹煮各類飲料,適合情侶,朋友或家人聚會Mexican Beef Burger & Chips我哋嗌咗午餐set 安格斯牛漢堡加薯條,安格斯牛好大塊,厚肉,肉質細嫩,裏面還是很juicy的,這個漢堡包係用了墨西哥醬有鷹豆,辣碎肉,係中東醬汁味道,還有芝士,生菜,蕃茄,洋蔥,成個包都好配合,有少少辣又充滿了牛嘅味道,好惹味,這個套餐係有跟薯條和餐湯 (或者沙律),餐飲方面我們選了latte,有拉花,好軟滑,飲落去暖笠笠 😍Mo Burger另外我選了Mo burger, 佢都係安格斯牛配合洋蔥和蘑菇,安格斯牛一樣咁好味配合蘑菇洋蔥汁, 洋蔥味好出,除了牛味之外還有一種新鮮嘅洋蔥味Black Truffle Cheese Chips因為這個mo burger係散叫嘅,所以我哋就嗌了這個黑松露薯條,係粗薯條,多薯仔肉,外脆內軟配合理黑松露醬汁,食完一條好想繼續食,好正 😚Butlery's Pancake跟住我哋就正式入主菜啦(講笑 🤣), 我

Mexican Beef Burger & Chips

Mo Burger

Black Truffle Cheese Chips

Butlery's Pancake
跟住我哋就正式入主菜啦(講笑 🤣), 我哋選了餐廳signature 原味pancake, 這個pancake 係可以食到他的原味外,亦有很多唔同嘅配料可以加落去一齊食,有生果,有cream,亦可以加牛油和蜜糖糖漿, 一碟pancake有好多唔同嘅味道選擇,好豐富呀, pancake嚟到嘅時候好QQ彈和好軟熟 😍

Earl Grey Pancake
另外損了伯爵pancake, 這個pancake上鋪了一層伯爵茶醬汁,這個汁很好味好清甜,有佛手柑芬芳,醬汁上還有白朱古力脆米,好香脆, 這個醬配合pancake一齊食有另一個層次,令到個pancake更加香甜,這個甜品還有一些配料,有新鮮無花果,果仁脆餅和用伯爵茶做的cream,廚師好有心思,每款pancake都有很多配料選擇,可以令pancake更有層次 🤩

2024-01-28 42 瀏覽
好耐冇入過沙田,沙田不嬲出名就餐廳多。今日去咗一間裝修比較Ins 風格,岩曬閨蜜一齊去食tea。餐廳主打意粉同埋甜品,仲有唔同特色嘅鮮炸薯條🍟海膽蟹肉帶子忌廉意粉,必食意粉濃郁忌廉汁配新鮮的海膽、蟹肉和帶子🤤🤤意粉彈牙口感、忌廉汁混合海膽超香濃。我為咗依個意粉先入嚟食㗎咋🫣香煎三文魚意大利燴飯三文魚經過香煎外皮酥脆、健康之選。意大利燴飯則以多種香料和蔬菜烹調,味道清新。芒果班戟三層班戟配香甜芒果餡料,班戟口感非常鬆軟香甜。淡淡蛋香,不甜不膩,記得連埋隔離嘅鮮奶油一齊食。食完之後先發現原來佢喺旺角平時食開嗰間嘅姊妹店所以啲嘢食水準係非常好🫣🥳🥳提議大家放假就可以入去試吓啦。

海膽蟹肉帶子忌廉意粉,必食

香煎三文魚意大利燴飯
三文魚經過香煎外皮酥脆、健康之選。
意大利燴飯則以多種香料和蔬菜烹調,味道清新。

芒果班戟

2024-01-28 22 瀏覽
今晚去的餐廳位於沙田新城市廣場,餐廳以橙色和綠色為主調,主打班戟和各款西餐。墨西哥薄餅🍕墨西哥薄餅有雞肉、三色椒和mozzarella芝士,配蕃茄莎莎、酸忌廉和牛油果醬,口感多元,味道香口。All day breakfast 🥞鹹食配料的厚班戟是第一次食,味道亦相當匹配。炒滑蛋嫩滑飽滿,炒磨菇香口,加上爽口香腸和香脆煙肉。燒春雞飯 🐓法國燒春雞,肉質嫩滑,蘸些自家製酸辣醬,更加可口。配有多汁的大啡菇、香滑的牛油果和清甜蕃茄仔。黃色risotto 飯底,增加飽肚感。厚班戟🥞厚班戟甜品是不得不試的,鬆軟的班戟,蘸上焦糖牛油和楓葉糖漿,加點忌廉和新鮮水果,令人食指大動。

墨西哥薄餅🍕

All day breakfast 🥞

燒春雞飯 🐓

厚班戟🥞

☀️ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴄᴀsᴜᴀʟ ᴅɪɴɪɴɢ🍴ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴅɪɴɪɴɢ · ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs · ᴡᴀғғʟᴇs · ᴄᴏғғᴇᴇ聽講呢度嘅ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ鬆軟又好食,所以今日就入沙田食ʟᴜɴᴄʜ,呢度裝修都幾靚,走外國歐陸風格,以墨綠色、橙色和白色為主題,再有綠色植物作點綴,都幾適合可以打卡。📸𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴍᴜssᴇʟs $79sᴛᴇᴀᴍᴇᴅ ᴍᴜssᴇʟs ɪɴ ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ & ᴄʀᴇᴏᴍ ᴡɪᴛʜ ʙᴜᴛᴛᴇʀ, ɢᴀʀʟɪᴄ, ғᴇɴɴᴇʟ ᴀɴᴅ ᴘᴀʀsʟᴇʏ, sᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴛᴏᴏsᴛ sᴛʀɪᴘs(藍青口·白酒·蒜茸·小茴香·忌廉·多士)藍青口淹沒在充滿奶油香的白汁當中,青口算大粒多肉,而白汁偏向杰身,加上脆口多士一齊食,想不到幾惹味。(〃∀〃)ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄʜɪᴘs $59ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴘᴀᴛᴇ & ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇsᴇ sᴀᴜᴄᴇ 黑松露芝士汁薯條上枱時熱辣辣,使用粗身薯條,炸得好香脆,車打芝士份量啱啱好,唔會淹沒晒啲薯條令薯條太過腍,充滿黑松露香氣,好出色。𝕄𝕒𝕚𝕟ᴄ
☀️ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ᴄᴀsᴜᴀʟ ᴅɪɴɪɴɢ🍴

𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣
ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ ᴍᴜssᴇʟs $79
(藍青口·白酒·蒜茸·小茴香·忌廉·多士)

(〃∀〃)

𝕄𝕒𝕚𝕟
ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ ᴘᴀsᴛᴀ $142
ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ, sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ ᴘᴀsᴛᴀ ɪɴ ᴘᴏᴍᴍᴇʀʏ ᴍᴜsᴛᴀʀᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ & ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀʟsᴀ
(魷魚·pommery 芥未忌廉汁墨汁·蕃茄莎莎)

芥末忌廉汁偏甜,充滿芥末香氣但完全唔辣,配合蕃茄莎莎加點酸味,墨汁意粉煮得啱啱好,軟硬適中,而墨魚份量都好多,墨魚肉都算彈牙。

sᴀʟᴍᴏɴ ᴡᴀғғʟᴇ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛs $149
ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢs, sᴀʟᴀᴅ, ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ, sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ & ʜᴏʟʟᴀɴᴅᴀɪsᴇ sᴀᴜᴄᴇ
(溫泉蛋,牛油果,煙三文魚,窩夫& 荷蘭醬)

呢個窩夫都算好足料,一切開溫泉蛋,讓蛋汁融入三文魚和窩夫當中,加埋入面嘅沙律菜一齊食,初初窩夫都仲脆,所以要趁熱食先最好味。

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
💕呢度最出名嘅ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ🥞
ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ $122
sᴏᴜғғʟé ʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇs, ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ, ᴘɪɴᴇ ɴᴜᴛs & ᴏᴀᴛs, sᴇʀᴠᴇᴅ ᴡɪᴛʜ ᴇsᴘʀᴇssᴏ sʏʀᴜᴘʀɪᴄᴏᴛᴛᴀ
(厚班戟,提拉米蘇醬,燕麥松子仁&咖啡糖漿)
Tiramisu Pancake

😍首先擺盤超級靚 📸,呢款ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ自帶有空氣感,令我想起幸福 ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ,但內層都鬆軟,不會像食空氣一樣,表面灑上一層咖啡粉,中間有Tiramisu醬,伴碟方面有些少士多啤梨🍓、藍莓🫐和咖啡糖漿作伴碟,酸酸甜甜更開胃,呢個ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ偏甜,嗜甜的人一定啱食!

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
薯條同ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ都ʏᴜᴍᴍʏ,三文魚牛油果窩夫都好足料,唯一失敗的是我忘記了點飲品.......好想飲🍓奶昔 & 咖啡!
╮(╯_╰)╭
Tiramisu Pancake
  • White Wine Mussels
  • Salmon Waffle benedicts
  • Black Truffle Cheese Chips
🌸雞肉mozzarella 芝士墨西哥薄餅🇲🇽🧀配蕃茄莎莎、酸忌廉+牛油果醬🥑薄薄而香脆又有咬勁嘅薄餅,餡料好足夠,夾住唔同嘅椒同大量雞肉🍗再襯埋酸忌廉同埋牛油果醬,好開胃好fresh🌸煎牛扒配焗蔬菜🐄肉汁+香蒜青醬香氣濃郁嘅牛扒🥩煎至粉粉嫩嫩😊好多肉汁好juicy💦配埋香蒜青醬更加惹味,仲有新鮮清甜嘅焗蔬菜,同埋香脆熱辣辣嘅薯條🌸自家製栗子蓉+栗子忌廉果仁pancake🌰🌰口感綿密又厚厚嘅pancake 🥞有質感但又軟綿綿,配埋cream同埋自家製栗子蓉,好正😍🌸朱古力醬🍫自家製棉花糖醬+士多啤梨窩夫🧇+雪糕🍦大大份士多啤梨窩夫夾埋雪糕一齊食😋舖滿朱古力醬同埋自家製棉花糖醬,勁澎湃好靚🤩🤩呢款甜品一定啱哂鍾意食甜嘅朋友!💁🏻‍♀️餐廳環境舒適🤗裝修都好靚!店員服務態度好好😍

🌸煎牛扒配焗蔬菜🐄肉汁+香蒜青醬

🌸自家製栗子蓉+栗子忌廉果仁pancake🌰🌰

🌸朱古力醬🍫自家製棉花糖醬+士多啤梨窩夫🧇+雪糕🍦

💁🏻‍♀️餐廳環境舒適🤗裝修都好靚!店員服務態度好好😍
2024-01-26 21 瀏覽
呢間位於沙田既西餐,不論係食物既質素定係賣相都係一流Iron Grilled Flank Steak先來個主菜,呢塊Flank Steak煎得相當唔錯剛剛好七成熟,可以見到入面仲係粉嫩既肉色,咬落去有少少咬勁但係唔會韌,而且好juicy點埋佢呢個好惹味得黎唔會太濃味,又可以吊到牛肉味既燒汁就更加perfect就算係配菜都一D唔馬虎,瓜類燒到焦香,但落落去都係爆汁辣味芝士牛肉汁薯條薯條金黃外脆,食落唔會乾晒,仲食到薯香芝士牛肉汁濃而不膩,茄汁都唔洗點Christmas S'more Waffle呢個窩夫有 朱古力醬、自家製棉花糖醬、士多啤梨、雪糕外型係用棉花糖模仿聖誕樹,打卡一流味道亦都好好窩夫好香脆,配埋棉花糖同雪糕一齊食好正Earl Grey PancakeEarl Grey醬有濃濃既Earl Grey香,但唔會苦同鬆軟既Pancake好夾士多啤梨奶昔奶味香濃,口感creamy,有陣陣士多啤梨香
呢間位於沙田既西餐,不論係食物既質素定係賣相都係一流
Iron Grilled Flank Steak
先來個主菜,呢塊Flank Steak煎得相當唔錯
就算係配菜都一D唔馬虎,瓜類燒到焦香,但落落去都係爆汁
辣味芝士牛肉汁薯條
薯條金黃外脆,食落唔會乾晒,仲食到薯香
芝士牛肉汁濃而不膩,茄汁都唔洗點
Christmas S'more Waffle
呢個窩夫有 朱古力醬、自家製棉花糖醬、士多啤梨、雪糕
外型係用棉花糖模仿聖誕樹,打卡一流
味道亦都好好
窩夫好香脆,配埋棉花糖同雪糕一齊食好正
Earl Grey Pancake
Earl Grey醬有濃濃既Earl Grey香,但唔會苦
同鬆軟既Pancake好夾
士多啤梨奶昔
奶味香濃,口感creamy,有陣陣士多啤梨香
2024-01-24 22 瀏覽
女朋友成日都話想食Cafe 今日出去沙田見到呢間有牛扒食就試吓首先叫返個辣肉醬芝士薯條 好鍾意佢個牛肉汁 夾雜住一啲豆 好味千層麵😻賣相好吸引估唔到佢同一般千層麵有啲唔同,佢用咗手撕豬肉,而千層麵係用捲既形式,真係第一次食!最期待嘅牛扒!叫咗medium rare 餐廳真係做得到 唔會太熟!面頭嘅汁係酸瓜汁,如果唔鍾意食酸可以預先同佢講汁另上!牛扒肉質鮮嫩 配既牛肉汁好好食甜品揀咗朱古力雪糕配多士,賣相好靚,多士中間有玉桂粉,幾特別呢間Cafe質素唔錯,下次嚟沙田會再食!

千層麵😻賣相好吸引

牛扒肉質鮮嫩 配既牛肉汁好好食

呢間Cafe質素唔錯,下次嚟沙田會再食!
2024-01-23 24 瀏覽
沙田新城市廣場4樓有間非常搶眼美式餐廳.風格簡潔而摩登,以橙綠色為主,寬闊而樓底高,用餐感舒適.而食物有別於一般美式餐廳只追求大份飽肚作風,反而賣相精緻而調味亦帶點心思,由食物到甜品各方面水準不錯~🔸Cajun Prawn Chips($64)薯條由於連同薯仔皮一同炸起,口感較硬身更實在,同時脆口.加上爽口大蝦及蛋黃醬汁,變得更豐富更邪惡🔸Mexican Beef Burger & Chips ($138)漢堡大大份,餡料豐富.有安格斯牛肉,辣肉醬,牛油果醬,芝士及烤洋葱.由於有大量牛油果醬混合辣肉醬,入口感覺新鮮,充滿墨西哥風味.同時減少油膩感,非常清新🔸Sea Urchin & Scallop Linguine($178)海膽新鮮,帶子亦被煎得焦香.蟹肉海膽忌廉汁味道香濃而不膩.將海膽撈勻,每啖意粉仍嚐到海膽鮮甜.每條意粉都被醬汁包圍,熱辣辣食非常滋味🔸Tiramisu Pancake $122疏乎厘帶空氣感,口感鬆軟.加入大量忌廉更添濕潤.表面散上滿滿可可粉.另上糖漿可調節個人對甜度需求🔸Daily Soup 🔸Cappuccino($43)🔸Ice latte (lunch s

🔸Cajun Prawn Chips($64)

🔸Tiramisu Pancake $122

🔸Daily Soup
🔸Cappuccino($43)
🔸Ice latte (lunch set +$10)

成日行經沙田都見到呢間靚靚餐廳,今日終於搵到機會去食下啦,佢地既裝修以橙色同綠色做主調,有種歐陸式復古風既感覺!成個環境空間感都幾大!🔴 Iron Grilled Flank Steak叫左五成熟,係牛腩排既位置,肉質嫩度適中,唔會有好多肥膏同根,grill完之後牛味出晒黎,夠juicy,伴碟既薯條都炸到金黃香脆。🟠 Seafood Linguine 入面有蜆肉、魷魚、帶子同青口,而個汁係龍蝦汁,幾足料,意粉幾掛汁,吸晒龍蝦汁既精華。 🟡Tiramisu Pancake果然真係每個人黎到都會叫既梳乎厘pancake,送到黎見到pancake個texture都好鬆軟,震下震下好有動感🤣🤣,咬落去口感綿密,仲有淡淡既蛋香味! Tiramisu入面既咖啡味同酒味都令到件事無咁「漏」,好快俾我地清晒成個!🟣 飲品叫左Super Oreo同 Baileys & Cream Milkshake,好岩打卡 Super Oreo真係有好多好多oreo,夠晒甜🤣🤣Bailey酒味再加上香濃奶油味,香甜醇滑。

🔴 Iron Grilled Flank Steak

🟠 Seafood Linguine