2023-06-05 76 瀏覽
尖沙咀係美食集中地, 這間位於 isquare嘅泰國食肆, 由泰國廚師親自處理, 餐廳裝修簡潔, 餐牌也很簡單, 但係食物款式都唔少。泰式鮮蝦碌柚沙律大大碟沙律相當吸引, 碌柚份量又多juicy, 啲蝦大隻又爽脆, 又有粒粒鹹香嘅花生和惹味香草, 加埋紅蔥頭同埋洋蔥粒, 非常開胃。泰北清邁雞髀咖喱湯麵咖哩湯底非常濃郁, 還有蒜片葱粒和青檸, 口感豐富有層次, 加上雞髀又滑又多肉, 湯麵是幼麵, 口感幾幼滑。泰式太陽蛋香葉炒肉碎飯香葉炒肉碎味道十分討好, 鹹度適中少少辣, 加上太陽蛋嘅蛋香, 令成個飯更添學。香茅炸雞翼和炸蝦餅都十分可口, 雞翼炸得皮脆肉嫩, 炸蝦餅更為出色, 酥脆而蝦肉彈牙, 加上酸甜就更美味。

餐牌也很簡單, 但係食物款式都唔少。
泰式鮮蝦碌柚沙律

泰北清邁雞髀咖喱湯麵

泰式太陽蛋香葉炒肉碎飯

2023-06-05 72 瀏覽
平時行開這裡都係日式選擇多,但今晚比我發現了這間餐廳,有我最愛嘅泰式口味,先來個泰式鮮蝦碌柚沙律,有大大隻彈牙鮮蝦,加埋多汁鮮甜嘅碌柚肉,同脆口花生、椰絲,這個作為主食前菜會十分醒胃!另外小食就點了香茅炸雞翼,一份4隻,雞翼外面沾了少許香茅夠晒惹味,內裡肉質嫩滑入味主食就點了泰式船湯河,內有嫩滑嘅牛肉片,彈牙爽口牛丸,香脆長長捲曲嘅炸豬皮,配埋個濃郁湯底,吸收了湯底嘅金邊粉,真係分量十足!朋友點了泰式鳳尾蝦炒金邊粉,口味同係泰國食到嘅美道接近,鳳尾蝦肉彈牙爽口,撈勻花生碎入口又軟又脆口,大家share 可以食多幾款口味!飲品就係泰式菠蘿刨冰,用上鮮菠蘿加冰即打而成,菠蘿味道夠晒香濃,入口細滑,不會太甜,解暑一流!
平時行開這裡都係日式選擇多,但今晚比我發現了這間餐廳,

全店菜式由泰國師傅主理,原汁原味呈現出正宗泰式街頭風味😀食物主打海南雞🐓及傳統船麵🍜,不過今日我太晏了,船麵賣哂🥹,不過好彩都仲有我最愛既泰北清邁雞髀咖喱湯麵😬濃郁程度不輸蝕在清邁食,但如果可以再辣D會更岩我😂泰式南京椰汁雞湯呢個湯又係出色,好正宗嘅泰國口味,我無停過咁飲😋泰北牛肉沙律食開木瓜沙津既我,經店員極力推介之下試試,又真係唔錯哦,欣賞佢酸酸甜甜好開胃,牛肉亦唔嚡👍🏻半隻海南雞必食推介💯紅咖喱魚餅我最愛既小食,去邊間都必叫的😂太陽蛋香葉炒肉碎飯我相信呢個唔會有人唔喜愛食吧😎泰式蝦膠皮蛋蝦膠彈牙,仲配上勁多酸薑超正👍🏻泰式檸檬茶及泰式奶茶都唔錯,泰奶茶係手標牌茶葉,真係唔hea哦👍🏻👍🏻👍🏻
全店菜式由泰國師傅主理,原汁原味呈現出正宗泰式街頭風味😀

濃郁程度不輸蝕在清邁食,但如果可以再辣D會更岩我😂

泰式南京椰汁雞湯
呢個湯又係出色,好正宗嘅泰國口味,我無停過咁飲😋

泰北牛肉沙律
食開木瓜沙津既我,經店員極力

半隻海南雞
必食推介💯

紅咖喱魚餅
我最愛既小食,去邊間都必叫的😂

太陽蛋香葉炒肉碎飯
我相信呢個唔會有人唔喜愛食吧😎

泰式蝦膠皮蛋
蝦膠彈牙,仲配上勁多酸薑超正👍🏻

• 泰式南京椰汁雞湯
  • 泰北牛肉沙律
2023-06-01 48 瀏覽
尖沙咀真係有勁多美食,我今次去咗iSQUARE嘅Boat Thai食泰式正嘢。✏️泰式原隻海鮮菠蘿炒飯($88),海鮮好多,而炒飯亦都好好味,菠蘿亦都好甜,配合埋啲肉鬆,同埋其他配料,令人回味無窮✏️泰式燒鮮魷魚($98),新鮮即燒,而且燒得好靚,個色澤好正,配埋隔離嘅泰式辣醬,辣辣地,非常之惹味✏️芒果糯米飯($68),份量食非常之符合份甜品嘅份量,唔會好似其他店勁大份飯,搞到你個甜品變咗主食咁,所以對於我依種食完主食,想要細細份甜品嘅人,就剛剛好✏️椰子刨冰($38)同菠蘿刨冰($38),其實就係沙冰飲品,有水果嘅香甜味✏️平日下午有午市套餐,價錢比較相宜

✏️平日下午有午市套餐,價錢比較相宜
想喺 尖沙咀 坐得舒服又食到特色泰國菜,I square 新開了 Boat Thai 正宗泰國餐廳,裝修充滿泰式地道風。餐廳廚師全是泰國人。睇睇餐牌,主打正宗泰式船麵,湯底每日是鮮製,泰式小食、海南雞也不能錯過,價錢大眾化,性價比超高!我個人特別推薦海南雞、船麵、泰北咖哩湯粉!唔使飛去泰北咁遠都食到泰國正宗風味。泰式海南雞飯必食推介!泰式海南雞係餐廳招牌菜之一,鮮甜雞味,肉質嫩滑,沾滿特製兩款醬汁之後,食落有層次,風味無窮!泰式燒豬頸肉燒豬頸肉外層脆香,肉質彈牙爽口,配上特調泰式風味醬汁,甜酸微辣,濃濃的肉味又帶清甜,非常正宗好食。泰式蝦膠皮蛋煙韌彈牙蝦膠,皮蛋香氣配合彈牙嫩滑的蝦膠,子薑又甜又腍,酥脆口感,真心好味道。泰北清邁雞髀咖喱湯麵泰北清邁雞髀美味又豐富肉汁,肉鮮甜口感豐富,湯麵幼滑,咖喱湯底好香濃,夠入味好正宗。泰式椰子刨冰賣相好吸引,椰子刨冰好特別,椰汁味濃郁,味道清甜,口感香濃,有驚喜又冰涼,非常解暑。

泰式海南雞飯

• 泰式海南雞飯
  • 泰式椰子刨冰
2K
2023-05-31 34 瀏覽
之前看到有食評介紹,這裏的師傅全是泰國人,而且湯底是每日鮮製的,加上個人對泰式船麵非常有興趣,今晚便來到這裏。泰式海南雞飯,雞皮爽脆,雞肉鮮嫩可口,加上泰式酸辣汁或者黑豉油,都非常美味,個人推介黑豉油,因為味道香濃,更帶起雞肉的層次感。泰式船湯河(牛肉片+牛丸+炸豬皮),湯頭的味道非常鮮甜可口,而且富有泰國特色,可惜河粉比較硬一點,如果河粉再軟一點更好。牛肉片和牛丸都很美味,豬皮給了湯還有點脆,不過盡快吃完比較好,否則給了湯之後就沒有這麼香脆。炸蝦餅(3件〕,外表香脆,內裏的蝦肉爽口彈牙, 10分正宗。泰式鮮蝦碌柚沙律,柚子分量充足,酸酸甜甜,是一度開胃前菜。泰式菠蘿刨冰,一邊吃泰菜,一邊喝菠蘿刨冰,如置身於泰國之中。

泰式鮮蝦碌柚沙律,柚子分量充足,酸酸甜甜,是一度開胃前菜。

長假期我約咗朋友去睇最近新上映的美人魚電影,睇完戲醫肚餓就黎到Boat Thai。餐廳主打正宗泰式船麵,廚師全部都喺泰國人,聽店員介紹湯底每日新鮮製造,夠曬地道。<泰式鳳尾蝦炒金邊粉> $88金邊粉口感不錯,與配料完美配合,除咗有芽菜、蔥之外,仲有數隻蝦,蝦肉質彈牙,一旁附上青檸、辣椒粉及花生碎,青檸汁的酸味更添清新。<泰北清邁雞髀咖哩湯麵> $78咖哩湯底味道濃稠,平時好似好少食到泰北菜。湯麵有兩種麵條,分別是炸麵條和泰國船麵,兩者同樣都掛汁,加上酸菜、紫洋蔥、青檸,以及主角嫩滑雞髀,越食越辣呢。<炸蝦餅三件> $58蝦配上泰式甜酸醬,共有3件,每件蝦餅切開一半,方便入口,份量亦好實在,啖啖肉好彈牙。<泰式椰子刨冰> $38冰涼清新,食完濃味菜式後飲一啖好清爽。<泰式菠蘿刨冰> $38菠蘿刨冰相對甜度較高,酸中帶甜,口感綿密。<泰式街頭椰子粟米雪糕> $58好特別的雪糕,表面有花生粒、粟米粒及椰子雪糕,底下有椰子肉同埋椰汁糯米飯,口感豐富、椰味香濃,夏天食消暑。

<泰式鳳尾蝦炒金邊粉> $88

<泰北清邁雞髀咖哩湯麵> $78

<炸蝦餅三件> $58

<泰式椰子刨冰> $38
冰涼清新,食完濃味菜式後飲一啖好清爽。

<泰式菠蘿刨冰> $38
菠蘿刨冰相對甜度較高,酸中帶甜,口感綿密。
<泰式街頭椰子粟米雪糕> $58
午餐
  • 炸蝦餅
2023-05-30 39 瀏覽
約咗屋企人食飯,今次唔食中菜,揀咗泰菜。呢間餐廳由泰國廚師主理,應該幾正宗。我哋叫咗好多款嘢食,暫時滿足左去泰國嘅慾望。炸蝦餅$58- 酥脆香口,蝦餅彈牙,一定要沾酸辣醬食,正😋泰式鮮蝦碌柚沙律$88- 碌柚肉多多,爽甜多汁,配上泰式椰子花生沙律汁,仲有大大爽口蝦仁,幾開胃👍🏻泰式肉碎生菜包$88- 呢個好香辣惹味,用爽脆生菜包住肉碎,一口咬落去食好好味😋半隻海南雞$118- 海南雞肉滑滑,配上兩款醬汁,一款係醬油,另一款係酸辣,各有風味。海南雞仲跟埋一碗湯,湯好濃郁,仲滲出淡淡的藥材香味😋泰式黃咖喱牛腩$88咖喱好香濃,牛腩都煮得稔而且入味,不過如果用上有帶少少Q彈牛筋嘅部位口感會更加好。泰式鳳尾蝦炒金邊粉$88金邊粉炒得幾乾爽,少少酸,好開胃,加埋豐富嘅配料,大大隻爽口蝦肉,撈埋花生碎,好食👍🏻泰式船湯河$78湯頭濃郁,藥材味恰到好處,材料豐富有兩大塊牛肉片,肉質鮮嫩,仲有小牛丸、入晒味蘿蔔同埋炸豬皮。泰式原隻海鮮菠蘿炒飯$88菠蘿炒飯又係好正,材料足,海鮮有原隻大蝦同埋原隻青口,再加上肉鬆、腰果、臘腸、提子乾呢啲配料,配埋香甜燒菠蘿,好好味😋

炸蝦餅$58- 酥脆香口,蝦餅彈牙,一定要沾酸辣醬食,正😋

泰式黃咖喱牛腩$88

泰式鳳尾蝦炒金邊粉$88

泰式船湯河$78

泰式原隻海鮮菠蘿炒飯$88

2023-05-30 27 瀏覽
今日在尖沙咀國際廣場吃晚餐, 這裏嘅食肆都有很多改動, 這間由泰國人主理嘅正宗泰國菜館, 主打正宗泰式船麵, 還有多款泰國粉麵和小食。泰式海南雞飯雞件去骨肉質嫩滑有雞味, 外皮金黃又啖啖肉, 特別吃得開心, 配埋特製醬汁, 更加美味, 雞油飯又十分香口, 年半碟嘅青瓜都新鮮爽脆。泰式船湯河湯底濃郁幾惹味, 配料都唔少, 有牛肉片, 牛丸和炸豬皮, 河粉口感都唔錯, 份量都足夠。泰式鮮蝦碌柚沙律呢個沙律份量真係好多, 鮮蝦幾爽脆, 碌柚就相當清甜, 還有花生, 洋蔥和香葱等, 醒胃又可口。小食泰式燒豬頸肉和泰式春卷, 燒豬頸肉酥香又嫩滑, 春卷香脆香口。

主打正宗泰式船麵, 還有多款泰國粉麵和小食。
泰式海南雞飯

泰式船湯河

泰式鮮蝦碌柚沙律

2023-05-27 66 瀏覽
早幾日係尖沙咀同謙謙行完街佢話好耐無食過金邊粉, 我醒起上網睇過人介紹過Boat Thai 係由泰國人主理,所以就同佢來食。✡️ 泰式炸蝦餅 ~ 入口外層酥脆,蝦餅彈牙。✡️ 泰式鳳尾蝦炒金邊粉 ~ 謙謙勁讚,金邊粉炒得夠鑊氣味道酸甜醒胃,仲有多隻鳳尾蝦, 最喜歡放旁邊的花生碎和辣粉夠哂正宗。✡️ 泰式船湯河 ~ 有生嘅牛肉片、牛丸和炸豬皮, 湯底用左大量豬骨湯去煲,味道濃郁中帶點清甜, 牛肉淋上滾湯浸熟, 牛丸彈牙炸豬皮浸泡係湯到食好滋味,河粉連湯一起食更美味。✡️ 芒果糯米飯 ~ 鍾意食泰國菜的人一定會叫返個芒果糯米飯飯做結尾的, 軟綿綿的糯米飯上除左加椰漿仲加了脆粒加強口感,芒果仲要特別清甜,忍唔住食多兩口。🍹 泰式椰子刨冰 ~ 椰子味濃入口好清香涼快。🍹 泰式菠蘿刨冰 ~ 謙謙就喜歡菠蘿那份酸甜。

✡️ 泰式炸蝦餅 ~ 入口外層酥脆,蝦餅彈牙。

🍹 泰式椰子刨冰 ~ 椰子味濃入口好清香涼快。

🍹 泰式菠蘿刨冰 ~ 謙謙就喜歡菠蘿那份酸甜。
2023-05-25 64 瀏覽
今日同屋企人晚餐,爹D話事話食泰國菜,我帶咗佢地來試這間泰國餐廳,位於尖沙咀Isquare ,位置方便,價錢又親民。泰式炸蝦餅$58香脆之選,蝦餅彈牙。泰式柚子鮮蝦沙律$88柚子多汁,鮮蝦好多蒜片同埋炸蒜,個醬汁帶少少甜,惹味得來好清爽無負擔。泰式肉碎生菜包$88爽脆生菜包住惹味肉碎,好香香茅味又一點香辣,簡單好味。海南雞(半隻)$118海南雞滑滑,已去骨,啖啖肉。泰式鳳尾蝦炒金邊粉$88金邊粉炒得好香,夠鑊氣,酸辣味剛好,最喜歡有豆乾及菜甫。泰式海鮮原隻菠蘿炒飯$88雖然唔係原個菠蘿上枱,但賣相依然吸引,大大件新鮮燒菠蘿加上足料海鮮炒飯。炒飯充滿黃薑同肉鬆香氣,好味道。泰式船湯河$78餐廳話個湯底每日是鮮製,廚師是泰國人,係餐廳主打。口味果然正宗,個湯底好濃厚,感覺就像是熬了很久的湯,河粉盡吸湯汁精華牛肉嫩滑,牛丸足牛味又爽彈,正。泰式黃咖喱牛腩$88黃咖喱好惹味,椰汁香味重,辣度適中,牛腩有口感,很好佐飯,我哋特意點了油飯撈汁,勁邪惡。總括而言,呢度嘅環境同食物都很不錯。我哋眼闊肚窄,所以我哋又食又拎,好滿足。

泰式炸蝦餅$58
香脆之選,蝦餅彈牙。

泰式柚子鮮蝦沙律$88

泰式肉碎生菜包$88
爽脆生菜包住惹味肉碎,好香香茅味又一點香辣,簡單好味。

海南雞(半隻)$118
海南雞滑滑,已去骨,啖啖肉。

泰式鳳尾蝦炒金邊粉$88
金邊粉炒得好香,夠鑊氣,酸辣味剛好,最喜歡有豆乾及菜甫。

泰式海鮮原隻菠蘿炒飯$88

泰式船湯河$78

泰式黃咖喱牛腩$88

2023-05-25 65 瀏覽
尖沙咀I Square 新開泰式大排檔親民價餐廳以船湯河和海南雞飯為賣點!✨餐廳的環境也很有心思,以泰國大排檔的造型而設,有那大排檔的燈牌裝飾,椅子也以休閑的籐製,很舒適!店員也有禮,開放式廚房,由泰籍人士打理。《泰式海南雞飯》$82必點推薦✨ 海南雞是無骨,雞肉很嫩滑易咬,且啖啖肉,配上黃飯和湯,風味十足!《泰式船湯河》$78必點推薦✨ 船湯河包含了三款食材,再牛肉片、牛丸和炸豬皮,牛肉片有超多塊!牛丸確實是泰式那種,而炸豬皮也很出色,放在湯上聽到滋滋聲的清脆聲音,很治癒的感覺!就連湯底也很入味,金不換的香味令湯河鮮味大大提升!河粉也是泰式那種較寬身的粉!有水準!👍🏻《泰式紅咖喱牛肉片》$88此外更有泰式咖喱,可配飯或黃飯,單點也可以!此款紅咖喱是配牛肉片,其他咖喱搭配其他食材的。紅咖喱牛肉片也很足料!牛肉和蔬菜也有很多!椰香味也很香!飲品方面也有多款泰式飲品,包括奶茶、沙冰⋯⋯《泰式檸檬茶》$25《泰式奶茶》$25泰式奶茶呈橙紅色,味道正宗!
尖沙咀I Square 新開泰式大排檔親民價

餐廳以船湯河和海南雞飯為賣點!✨

《泰式海南雞飯》$82

《泰式船湯河》$78

《泰式紅咖喱牛肉片》$88

飲品方面也有多款泰式飲品,包括奶茶、沙冰⋯⋯
《泰式檸檬茶》$25
《泰式奶茶》$25
泰式奶茶呈橙紅色,味道正宗!

2023-05-24 60 瀏覽
見到介紹,呢度菜底全部都係泰國廚師出品, 船河湯底好香濃,係每日新鮮熬製,正宗泰式船麵!! 而且餐廳位於Isquare 高層既泰國菜,係商場入面環境唔錯,價錢又親民~❤️泰式乾炒豬肉片河粉 有鑊氣又惹味,即叫即炒,豬肉片新鮮,調味洽到好處,一條條粗河粉,唔會碎濕濕,又唔油膩~大大碟好味又好飽🧡泰式船湯河 一見到湯底好深色就知道味道好濃郁,生牛肉片慢慢浸熟,肉質夠嫩滑~牛丸細細粒好多粒,加埋脆炸豬皮, 滑滑河粉,特別出色 💛泰式燒豬頸肉 燒到邊邊微微焦香,肉質好彈牙,賣相靚仔,味道又好味💚泰式春卷 炸到黃金香脆既小食炸物真係好邪惡,而且餡料夠晒多,口感豐富💙泰式菠蘿创冰 菠蘿味好清新,味道酸中帶甜青檸梳打 清新青檸味,甜度岩岩好,冰涼refresh!

💙泰式菠蘿创冰 菠蘿味好清新,味道酸中帶甜
青檸梳打 清新青檸味,甜度岩岩好,冰涼refresh!

2023-05-24 76 瀏覽
泰式海南雞飯 $82🍗轉髀 +$10🐓雞好滑身,當然唔小得另一個靈魂油飯,好香,份量幾多,感覺多過一碗飯,再搭配埋湯。泰式船湯金邊粉 $78湯底夠濃,係每日新鮮製,可以簡河粉或金邊粉。裡面有牛肉丸、牛肉片同炸豬皮,仲有蘿蔔,好豐富。炸蝦餅(3件) $58新鮮炸起,真係好熱辣辣,建議等一陣先食。配埋泰式甜酸醬,而且好貼心咁分成6件,方便入口。泰式椰子刨冰 $38菠蘿梳打 $38兩款都係好適合而家咁熱既天氣。QR code 落單,出菜都好快手。
泰式海南雞飯  轉髀

炸蝦餅

炸蝦餅(3件) $58

泰式椰子刨冰 $38
菠蘿梳打 $38
兩款都係好適合而家咁熱既天氣。

QR code 落單,出菜都好快手。
2023-05-14
泰式海南雞飯  轉髀
泰式船湯金邊粉
炸蝦餅
2023-05-24 37 瀏覽
今日又同我妹lunch啦,去試吓呢間新開無耐嘅❤︎︎Boat Thai❤︎︎,餐廳主打正宗泰式船麵,湯底每日新鮮製造👍🏻店內裝修舒服簡單,廚房係半開放式,入面啲廚師全部係泰國姐姐😯見到啲姐姐已經feel到正宗💟泰式乾炒豬肉片河粉 紅蘿蔔,粟米芯,芥蘭淨係呢幾款配料啲顏色睇落已經令人好開胃,配上寬河粉同豬肉片一齊炒,有泰式小販炒出嚟嘅味道👍🏻泰式船湯河(牛肉片+牛丸+炸豬皮) 推介必點之選⭐️記得飲啖湯先,用泰國地道香料熬製👍🏻好濃郁好正宗,炸豬皮香脆爽口,牛丸好彈牙,牛肉片好重牛味👍🏻泰式燒鮮魷魚 嘩🤭原條魷魚上,簡單惹味,配埋泰式酸辣汁,正跟餐菠蘿梳打 菠蘿切成小粒,方便食用好細心👍🏻

泰式燒鮮魷魚 嘩🤭原條魷魚上,簡單惹味,配埋泰式酸辣汁,正

跟餐菠蘿梳打 菠蘿切成小粒,方便食用好細心👍🏻
2023-05-23