2023-08-30 161 瀏覽
👈🏻Blaze Craft#japjapjap_中環#japjapjap_西班牙菜Weekend brunch $ 388有得仼食Tapas呀🤩牛肉他他整到半生熟 牛味濃郁 黑椒味都幾突出 配上柚子醋更開胃水牛城雞翼偏辣 好香口炸西班牙黑松露火腿忌廉波 炸到外脆內軟 非常creamy芝士牛肉墨西哥脆片 份量十足西班牙香辣蒜油蝦多士 蝦大大隻 非常彈牙 多士偏乾身 個sauce都有啲咸 但係配落塊多士就啱啱好 好惹味 推薦西班牙乳豬😙外皮煎到卜卜脆 肉質非常鮮嫩啖啖肉 超滿足西班牙海鮮燴飯夠曬足料🤭海鮮非常新鮮 燴飯有海鮮嘅鮮味 仲有啲飯焦添Churros嘅玉桂香配上朱古力醬同雲呢拿雲糕 冰火交融 好味又邪惡😛Brownies甜度適中 啤酒就嗌咗Lager🥰4.5%嘅酒精濃度好易入口啱曬想chill chill哋飲翻杯又唔太飲得嘅朋友呀Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
👈🏻Blaze Craft

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
2023-08-28 148 瀏覽
Weekday所等待嘅就係Weekend嘅來臨,小編較早前去咗間主打西班牙菜嘅餐廳,嚟個Weekend brunch!餐廳精緻,位置唔係好多,牆身掛上好幾個用菲林卷嘅擺設,最吸睛嘅喺面對大門嘅一幅手工啤酒嘅牆。餐廳幾乎日日都有限時promote,例如啤酒買一送一,free upgrade等等。Weekend 仲有semi-brunch set,揀咗Main & Dessert後,指定款式Tapas仲係無限量供應🥳🥳∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $98薯絲炸到好香脆,表面仲灑滿惹味香辣粉,沾上流心蛋汁,口感變得冇咁乾,做佐酒小食一流😆 ❥ 慢煮鴨胸伴梅子蕃茄 $98鴨胸口感粉嫩多汁,蕃茄用梅子醋、糖煮一煮,酸中帶甜,幾開胃☺️Weekend Brunch $298/1❥ Tapas૪ 紅酒煮西班牙辣肉腸 ૪ 炸西班牙小青椒૪ 白鯷魚蒜香蕃茄多士辣肉腸味道鹹得嚟又辣辣地,有咬口,愈咬愈有味,令人有啲上癮小青椒相比普通嘅青椒味道會稍微再濃郁啲,但唔辣架!口感爽口鹹香嘅鯷魚同酥脆多士之間,有層蒜香蕃茄醬夾住

❥ 西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $98

❥ 慢煮鴨胸伴梅子蕃茄 $98

Weekend Brunch $298/1
❥ Tapas
૪ 紅酒煮西班牙辣肉腸
૪ 炸西班牙小青椒
૪ 白鯷魚蒜香蕃茄多士
辣肉腸味道鹹得嚟又辣辣地,有咬口,愈咬愈有味,令人有啲上癮
小青椒相比普通嘅青椒味道會稍微再濃郁啲,但唔辣架!口感爽口
鹹香嘅鯷魚同酥脆多士之間,有層蒜香蕃茄醬夾住,呢個醬既可以提鮮,又為多士增加咗濕潤感👍🏻

❥ Mains
૪ 西班牙乳豬
૪ 西班牙海鮮焗飯
乳豬皮好脆口,肉質依然嫩滑,而且好juicy! 連配菜薯仔都煮到軟腍
原來正宗食海鮮焗飯,先分海鮮,再將sour sauce搽晒落飯面,最後再撈
海鮮焗飯啲飯粒吸晒海鮮同龍蝦汁嘅味道,又鮮又煙韌,鋪滿晒係飯面嘅海鮮,新鮮肉質彈牙大隻,有蝦、青口、沙白大蜆😋

❥ Dessert
૪ 吉拿棒伴朱古力醬
૪ 朱古力布朗尼
吉拿棒炸到好香脆,保留少少韌性,表面灑滿晒糖,加埋朱古力醬同雲尼拿味雪糕,甜蜜蜜得嚟仲有冰火嘅感覺
布朗尼充滿朱古力香,口感綿密實在😌

❥ 3 Ravens Extra $98
口感清爽,易入口,啤酒嘅苦味較為淡啲啲,仲有啖啖熱帶水果味🍻

2023-08-27 1047 瀏覽
好友相聚,揀餐廳係一門學問呢日友人就揀左一間位於中環 blazecraft最近推出 weekend brunch menu, 任食西班牙前菜小食、自選主菜& 甜品各1款$298@位+ $168 可free flow 埋多款craft beer Or wine幾個fd仲可以制霸menu share滿晒整桌夠豐富cheersTapas: (all-you-can-eat)炸西班牙小青椒紅酒煮西班牙辣肉腸白鯷魚蒜香蕃茄多士卡邦尼脆薯絲鴨胸Main:西班牙海鮮燴飯Pallea 店家介紹正宗食法,先分海鮮、再將蒜蓉蛋黃醬塗勻飯面後食用西班牙乳豬皮脆肉嫩有油香,呢個無得輸!Dessert:Brownie 軟綿綿淋上焦糖醬Churros 西班牙迷你油條 冰火口感配冰凍雲呢拿雪糕再淋上朱古力醬~Craft beer Ravens Extra 帶點花香唔覺苦,岩女生
好友相聚,揀餐廳係一門學問
呢日友人就揀左一間位於中環 blazecraft

最近推出 weekend brunch menu,

幾個fd仲可以制霸menu share
滿晒整桌夠豐富cheers

Tapas: (all-you-can-eat)

卡邦尼脆薯絲

鴨胸

Main:

西班牙海鮮燴飯
Pallea
店家介紹正宗食法,先分海鮮、再將蒜蓉蛋黃醬塗勻飯面後食用

西班牙乳豬

皮脆肉嫩有油香,呢個無得輸!

Dessert:

Brownie
軟綿綿淋上焦糖醬

Churros

西班牙迷你油條
冰火口感配冰凍雲呢拿雪糕再淋上朱古力醬~

Craft beer
Ravens Extra
帶點花香唔覺苦,岩女生
  • 西班牙乳豬
【西班牙手工啤酒🍺主食甜品唔再係配角⁉️】/////上星期放假訓晏左 同朋友即興嘆西班牙手工啤酒同主菜 食飽行下附近充滿特色嘅中環街市 大館 PMQ🤪酒吧裝修走現代工業風路線 高枱以及普通座位各佔一半 啤酒款式有好多選擇 店員好樂意推介迎合個人口味嘅酒😁.👉🏻Weekend Brunch ($298/1人)🤜🏻手工啤酒 No.2 TANGERINE EXPRESS散發芒果以及柑清純果香 酒精濃度有6.7% 甘與甜味道可以取得平衡(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).🔎{Tapas}白鯷魚蒜香蕃茄多士//炸西班牙小青椒紅酒煮西班牙辣肉腸//西班牙流心蛋火腿片配薯絲//慢煮鴨胸伴梅子番茄白鯷魚肉柔軟 充滿鹹香 配搭番茄係酸甜開胃菜🐟青椒唔辣 加鹽調味中和青椒本身味道 辣肉腸油脂感偏重 而脆炸薯絲混合蛋汁非常惹味 鴨胸以慢煮方式鎖住肉汁 口感軟腍🤤.✏️{Main}西班牙乳豬//西班牙海鮮燴飯乳豬外皮脆薄 内層嫩滑多汁 不過都多肥膏 而海鮮飯可以混合蒜蓉蛋黃醬一齊食 飯粒濕潤酸甜味道有驚喜(◐‿◑).🔍{Dessert}吉拿棒伴朱古力醬//朱古力布朗尼吉拿棒佈滿砂糖 沾朱古力醬以及雪糕 冷熱交替有層次
【西班牙手工啤酒🍺主食甜品唔再係配角⁉️】
/////

👉🏻Weekend Brunch ($298/1人)
🤜🏻手工啤酒 No.2 TANGERINE EXPRESS

🔎{Tapas}
白鯷魚蒜香蕃茄多士//炸西班牙小青椒

✏️{Main}
西班牙乳豬//西班牙海鮮燴飯

🔍{Dessert}
吉拿棒伴朱古力醬//朱古力布朗尼

吉拿棒佈滿砂糖 沾朱古力醬以及雪糕 冷熱交替有層次感 布朗尼充滿可可香味 質感似朱古力海綿蛋糕 如果流心濕潤啲會更好😽

———-
📍Blaze Craft (中環)
2023-08-20
去完中環大館,開始肚餓,就沿路塭下野食見到有一間WEEKEND BRUNCH,90minsFREE FLOW Tapas+1main+1 dessert,望落好吸引,就去食啦😍🌈Tapas多款款式任你揀,而我就其中食左水牛城雞翼炸西班牙🇪🇸火腿忌廉波,芝士牛肉墨西哥脆片,灸燒牛肉片配柚子醋,西班牙香辣蒜油蝦小食份量不少✨牛肉墨西哥片會有兩款醬汁,沙律醬,牛油果醬✨蒜油蝦配上麵包,讓你麵包沾上鮮甜蝦汁湯吃當然唔少得隻蝦,爽口彈牙✨水牛城雞翼,我睇少左個辣度,辣得不要不要的,過癮精彩小食,吃不完,仲有大量我都未試得曬,有機會二刷再試過紅酒煮西班牙辣肉腸炸西班牙火腿忌廉波炸西班牙小青椒曼切戈芝士百里香炒雜菌西班牙白毛豬火腿多士西址牙馬鈴薯蛋餅白鯷魚蒜香蕃茄多士🌈到主吃,MAINS西班牙海鮮燴飯,黎到大燴飯Paella,賣相很美,擠上檸檬汁,分好大蝦、蜆、青口等海鮮,將飯同自家製蒜蓉忌廉醬拌匀,飯粒都被鮮濃湯汁包裹,配上海鮮,整個飯鮮味十足是日✅VIP西班牙乳豬乳豬脆皮非常脆,油滋感十足,乳豬豬肉嫩滑,再配上自家製濃湯汁,不會過鹹提升乳豬味道乳豬底下有薯菜,配上濃汁,索上汁後,更為juicy🌈
去完中環大館,開始肚餓,就沿路塭下野食
見到有一間WEEKEND BRUNCH,90mins

🌈Tapas
多款款式任你揀,而我就其中食左水牛城雞翼

小食份量不少
✨牛肉墨西哥片會有兩款醬汁,沙律醬,牛油果醬
✨蒜油蝦配上麵包,讓你麵包沾上鮮甜蝦汁湯吃
當然唔少得隻蝦,爽口彈牙

✨水牛城雞翼,我睇少左個辣度,辣得不要不要的,過癮

精彩小食,吃不完,仲有大量我都未試得曬,有機會二刷再試過
炸西班牙火腿忌廉波
曼切戈芝士百里香炒雜菌
西班牙白毛豬火腿多士
西址牙馬鈴薯蛋餅
白鯷魚蒜香蕃茄多士

🌈到主吃,MAINS

是日✅VIP西班牙乳豬
乳豬底下有薯菜,配上濃汁,索上汁後,更為juicy

🌈DESSERT
朱古力布朗尼
烘焙蛋糕,沾上焦糖醬,昇華濃郁朱古力味道

吉拿棒伴朱古力滋
西班牙🇪🇸經典甜吃churros,上菜即點即炸
口感比較脆、油條本身有些皺摺、通常撒上砂糖、沾著濃濃巧克力,再加雪糕享用
churros肉桂味香濃,砂糖口感沙沙聲😍

當然不忘飲料🌈FREE FLOW DRINKS MENU
氣氛那麼好,不忘喝番杯CRAFT BEER 🍻,店員推薦我12號Moon Dog -Lager 🍻,女生相對易入口,🍻酒精濃度不高,啤酒氣泡相對少

是日跟朋友過了一個西班牙式weekend bunch✨☺️
2023-08-26 96 瀏覽
今次同朋友去大館附近 @blazecraft.hk食個Weekend Brunch ! 這裏裝修工業風格、感覺型格!Weekend Brunch: 有任食tapas, 1 main courses 同one dessert 🍮Beer 🍺 Moon dog lover (Australia) Laser: 啤酒好易入口、酒精濃度大概係abv 4.5%、味道好清新、好啱女仔飲👍🏻牛肉他他:用黑椒圍住牛肉邊、再配上乾蔥柚子醋!醬汁食落令人開胃🩷芝士牛肉墨西哥脆片:用番茄粒同洋蔥粒加埋牛肉碎同芝士🧀️,這個配搭用來送酒就最啱👍🏻再沾上牛油果醬同莎莎醬一齊食、 好滋味啊!水牛城雞翼:這個辣度好足,啱晒鐘意辣的朋友😊西班牙香辣蒜油蝦: 蝦好新鮮彈牙,多士亦好脆!炸西班牙火腿忌廉液:外脆內軟,炸皮夠薄, 入面包滿了滑身的忌廉同火腿,口感豐富西班牙乳豬 (每日限量供應): 乳豬外脆、豬肉肉質鮮嫩🩷西班牙海鮮燴飯: 有青口、蜆同蝦🦐、蝦好彈牙、而飯粒吸收曬海鮮精華、好鮮味又有嚼口!朱古力brownies: 濃郁朱古力味,不會太甜👍🏻西班牙炸油條: 脆脆的、上面鋪滿砂糖、口感極佳

水牛城雞翼:這個辣度好足,啱晒鐘意辣的朋友😊

西班牙香辣蒜油蝦: 蝦好新鮮彈牙,多士亦好脆!

西班牙乳豬 (每日限量供應): 乳豬外脆、豬肉肉質鮮嫩🩷

朱古力brownies: 濃郁朱古力味,不會太甜👍🏻

西班牙炸油條: 脆脆的、上面鋪滿砂糖、口感極佳
2023-08-25 758 瀏覽
中環屹立左很多各式各樣的酒吧,但是以工業風為主題的就真的不多,Blaze Craft 裝修走型格輕工業風路線,好有現代化嘅潮流設計,充滿藝術感。TAPAS:卡邦尼脆薯絲炸西班牙小青椒白鯷魚蒜香蕃茄多士紅酒煮西班牙辣肉腸MAIN:西班牙乳豬必點!❤️ 西班牙乳豬慢煮左16小時,皮脆肉嫩😍😍西班牙海鮮燴飯正宗食法: 先擠上檸檬汁,再分好大蝦、蜆、青口等海鮮,再將飯同自家製蒜蓉忌廉醬拌匀。飯粒都被鮮濃湯汁包裹,整個飯鮮味十足DESSERT朱古力布朗尼烘焙蛋糕,沾上焦糖醬,濃郁的朱古力味蛋糕沾上焦糖醬,吉拿棒伴朱古力滋西班牙經典甜吃churros,肉桂味香濃,仲即叫即炸,表面撒上砂糖、沾著濃濃巧克力,再加雪糕。口感脆脆的,好過癮值得一提的是酒吧以多款不同口味的精釀啤酒為主,更是澳大利亞、新西蘭和台灣多家高品質釀酒廠的獨家代理,熱愛美酒的人絕對會愛上其中我最喜歡honeymoon okinawa,微甜,加上味道清新,好易入口,再配上美食,一流!Blaze Craft中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖
TAPAS:
卡邦尼脆薯絲

MAIN:
必點!❤️ 西班牙乳豬慢煮左16小時,皮脆肉嫩😍😍

西班牙海鮮燴飯

DESSERT
朱古力布朗尼
烘焙蛋糕,沾上焦糖醬,濃郁的朱古力味蛋糕沾上焦糖醬,

吉拿棒伴朱古力滋
口感脆脆的,好過癮

值得一提的是

Blaze Craft
  • 西班牙海鮮燴飯
  • 西班牙乳豬
最近去咗間主打手工啤 + 西班牙&西式菜嘅餐廳,同大家介紹返💁🏻‍♂️手工啤有成10多款選擇,我選咗no.12 Moon dog lager,花香味都幾重,好易入口,好適合配鹹食🥰🐃烤牛肉胡椒味幾香,半生熟、外層烤過。🐓水牛城雞翼非常夠辣嘅雞髀,好刺激,好啱配啤酒🤪☄️炸西班牙黑松露火腿忌廉波外皮都幾薄脆,入面有甘香粗粒嘅火腿、軟滑香濃嘅忌廉,表面仲有少少黑松露醬吊味,不錯😌🌮芝士牛肉墨西哥脆片D 肉碎幾好食、幾腍身,加上爽口洋蔥粒、多汁蕃茄粒,口感同味道都好豐富。可以配沙律同牛油果醬一齊食。🤓🦐 西班牙香辣蒜油蝦蝦好新鮮彈牙,多士好脆、不過少少燶🙊🍚西班牙海鮮燴飯飯口感唔會過硬、蝦好爽彈,仲有青口、蜆,配料豐富。🐣🐖 西班牙烤乳豬皮好薄好脆,帶d焦香,肉質好腍,加上油脂香,好好味!🫶🏻🍫朱古力布朗尼標準嘅味道,食完咁多鹹嘢,食番d甜點,感覺幾完滿👌🏻🍨吉拿棒伴朱古力醬及雲尼拿雪糕夠脆夠砂糖、唔會好油,不錯!同埋幾得意,細細條,食落冇咁大罪惡感。😜

🐃烤牛肉
胡椒味幾香,半生熟、外層烤過。

🐓水牛城雞翼
非常夠辣嘅雞髀,好刺激,好啱配啤酒🤪

☄️炸西班牙黑松露火腿忌廉波

🌮芝士牛肉墨西哥脆片

🦐 西班牙香辣蒜油蝦
蝦好新鮮彈牙,多士好脆、不過少少燶🙊

🍚西班牙海鮮燴飯
飯口感唔會過硬、蝦好爽彈,仲有青口、蜆,配料豐富。🐣

🐖 西班牙烤乳豬
皮好薄好脆,帶d焦香,肉質好腍,加上油脂香,好好味!🫶🏻

🍫朱古力布朗尼
標準嘅味道,食完咁多鹹嘢,食番d甜點,感覺幾完滿👌🏻

🍨吉拿棒伴朱古力醬及雲尼拿雪糕
2023-08-20
🧚‍♂️🍻🌸Don't Worry, Beer Happy🌺🧚🍺酒吧裝修走型格輕工業風路線,當中的霓虹燈裝飾很搶眼,打卡一流。酒吧以多款不同口味的精釀啤酒為主,更是澳大利亞、新西蘭和台灣多家高品質釀酒廠的獨家代理,熱愛美酒的人絕對會愛上。其中我最喜歡 #4 Golden Bloom Aumanthus, 桂花味不斷由舌尖滲入喉嚨滿口氛芳🤍 食物調味濃郁配襯啤酒一流,其中以乳豬最令人難忘。一切開肉汁滲出肉香撲鼻,肥瘦比例恰到好處,口感外脆內軟肉質嫩滑,讚❕【我的滋味餐單】1️⃣紅酒煮西班牙辣肉腸2️⃣白鯷魚蒜香蕃茄多士3️⃣水牛城雞翼4️⃣牛肉他他5️⃣西班牙乳豬配焆煮士豆片6️⃣西班牙海鮮燴飯7️⃣朱古力布朗尼8️⃣西班牙炸油條【我的酒單】1️⃣ #1 Stone Ruination Ipa2️⃣ #4 Golden Bloom Aumanthus3️⃣ #5 Honeymoon Okinawa4️⃣ #6 Bright Side5️⃣ #8 Hong Kong Black6️⃣ #9 Guava Gose

【我的滋味餐單】

4️⃣ #6 Bright Side
5️⃣ #8 Hong Kong Black
6️⃣ #9 Guava Gose
2023-08-10 94 瀏覽
📍 @blazebeerclub in Central Tapas Bar Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $2500Favourite:💖 Guava Gose ------------------------------✅ Located at Hollywood Road. Takes around 5 minutes walk from Central MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food and world class craft beer.✅ The craft beer selection was awesome with special selection of beer for hk and not the standard local breweries ✅ Good choice of beers with diffe
📍 @blazebeerclub in Central
Tapas Bar

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $2500
Favourite:💖 Guava Gose

✅ Good choice of beers with different varies from Ale to IPA, from local and overseas.
✅ Their signature crispy suckling pig is authentic. Huge portion and yummy

✅ Comfortable environment with outdoor sitting . Clean and modern.
✅ Seating is spacious with comfy and relaxing environment. What a calming place to visit in Central.
✅ It would be nice to chill here, try something new or to meet up with friends
✅ The aesthetic of the pub is really pretty and the food is presentable and good looking.

✅ Authentic and Excellent.

✅ Overall the food quality was outstanding for this price.

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny

#globaleats #eatwithfoodiez
今晚同班朋友一齊落中環happy together 一下,想飲下酒又可以搵地舒服D既位置傾下計,chilll下打下卡影下相!當然最好有得食下野啦!朋友立即搵左一間可以滿足哂我地甘多個願望既酒吧餐廳!呢間餐廳酒濃濃嘅工業風格!充滿好有現代化嘅潮流設計!虹霞燈鋪頭每一個角落霞燈鋪頭每一個角落,非常有特色風格、又充滿藝術感!餐廳座位亦都非常舒適闊落,空間感十足!最開心同興奮係咪一間酒吧餐廳又唔同嘅生啤酒供應”其中有兩三款都係”香港製造”、味道亦非常獨特!今次我就試咗一杯5號honeymoon okinawa、味道除咗有蜜糖,仲有少少嘅果味同埋木味,微甜醒上清新的味道好易入口、酒精濃度大概係abv 4.5%、小飲酒既你都飲到!之後再我飲左杯7號啤:rabens extra、味道清新舒服,有柚子,同瓜既香味!再配合簡單香橙味好清新舒服影入口!酒精濃度大概都係4.3%岩哂女仔飲!到頭前食物方面,今次我哋係食西班牙菜,第一部前菜係紅酒煮西班牙辣肉腸,味道香濃又香甜,食落非常開胃!之後第二度菜白鯷魚蒜香蕃茄多士!白鯷魚配上蕃茄香濃惹味,多士香脆酸酸微甜好好食!之後我哋再叫多個水牛城雞翼、呢個食得辣嘅你

之後我哋再叫多個水牛城雞翼、呢個食得辣嘅你一定要去試下配上特製醬汁、好惹味!之後再配上牛肉他他,牛肉邊用黑椒圍住、牛肉面頭再配上乾蔥柚子醋!食落香甜開胃!

重點主菜嚟喇!西班牙乳豬配焗煮土豆片!呢個真係王牌!除咗即叫即整可以保持新鮮度,仲有乳豬肉經過慢煮烹調,再配上特製醬汁、外脆內軟幼滑無比!西班牙海鮮燴飯超足料!原隻大蝦配上,青口,蜆肉令燴飯再加有層次!

最後當然係食甜品,brownie味道岩岩好唔會過甜,另外玉桂條配上糖粉味道吸引,一啖雲呢拿雪糕一啖玉桂條真係好好食之餘可以再點上朱古力醬,層次更豐富!

鐘意飲生啤或者手工啤控既你一定要試下❤️😍
Blaze Crafe
中環荷李活道26至28號永寧大廈地舖
2023-04-27 270 瀏覽
又到Happy Friday放鬆一下😙位於大館附近嘅西班牙菜&手工啤酒手工啤有成13款咁多😍酒鬼表示開心食物質素有驚喜喎🤤小食推薦炸西班牙小青椒🫑連埋個辣肉腸一齊食仲更加正🫢番茄多士微微酸同個魚幾夾👍🏻整體小食好餸酒🤤主菜必點西班牙乳豬 個乳豬真係世一無誤🥹個皮係超!薄!超!脆!入面d肉又嫩到不得了 調味岩岩好 覺得唔洗點醬已經好好味🤤另一主菜海鮮燴飯 個飯幾香蝦味🦐上面d海鮮幾有鮮味👍🏻唔會over cook撈勻埋個蒜香蛋黃醬 好鐘意呢隻味😍不禁愈食愈多😋甜d 酸d 麥味重d嘅酒都有👍🏻夠多選擇 大滿足😋
又到Happy Friday放鬆一下😙

入面d肉又嫩到不得了 調味岩岩好 覺得唔洗點醬已經好好味🤤

撈勻埋個蒜香蛋黃醬 好鐘意呢隻味😍不禁愈食愈多😋

甜d 酸d 麥味重d嘅酒都有👍🏻夠多選擇 大滿足😋
西班牙乳豬
Blaze Craft (中環)復活節假期前夕晚上同男朋友去位於中環食西班牙菜同埋飲手工啤酒🍻既餐廳食晚飯😋 有室外內位置,好多外國人光顧~🇪🇸西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $88HUEVOS ROTOS CON JAMÓN呢款tapas外層脆卜卜😍,入面係滿滿既薯仔🥔配上火腿片,好滋味~🇪🇸西班牙火腿芝士拼盤 $148COLD CUT PLATTER拼盤有芝士🧀配法包🥖、橄欖🫒、西班牙火腿,用黎佐酒一流~🇪🇸水牛城雞翼 $88BUFFALO WINGS水牛城雞翼既醬汁唔會過濃過多而蓋過雞翼本身既味道,恰度好處~🇪🇸西班牙乳豬 $298CRISPY SUCKLING PIG呢款主菜必點喔!❤️ 西班牙乳豬慢煮左16小時,肉質非常嫩滑,皮脆,而且好少肥膏唔油膩😍😍 配上薯仔和配菜,推介~🇪🇸紅酒燴雪梨 $78RED WINE POACHED PEARS西班牙油條就食得多,今晚想食下非油炸既甜品,雪梨🍐好清甜,上面灑上了玫瑰🌹花瓣乾,好清香~🇪🇸手工啤酒 #1 Jai Alai $108 /regular size>> Cigar City (U.S.A.)男朋友揀左酒精濃度7.
Blaze Craft (中環)

🇪🇸西班牙流心蛋火腿片配薯絲 $88
HUEVOS ROTOS CON JAMÓN

🇪🇸西班牙火腿芝士拼盤 $148
COLD CUT PLATTER
拼盤有芝士🧀配法包🥖、橄欖🫒、西班牙火腿,用黎佐酒一流~

🇪🇸水牛城雞翼 $88
BUFFALO WINGS

🇪🇸西班牙乳豬 $298
CRISPY SUCKLING PIG

🇪🇸紅酒燴雪梨 $78
RED WINE POACHED PEARS

>> Cigar City (U.S.A.)
男朋友揀左酒精濃度7.5 %既手工啤,色澤較深色🍻

🇪🇸手工啤酒 #11 Lindemans Apple $98/regular size
>> Brouweri Lindemans(Belgium)
小編就揀左呢款酒精濃度低d,大約3.5 %,色澤較淺色,酸酸甜甜好似蘋果汁咁~

*需加一服務費
地址:中環荷李活道26-28號永寧大廈地舖
2023-04-06
  • 紅酒燴雪梨
2023-04-06 142 瀏覽
終於放假啦!最後一日返工放工就同同事去咗中環呢間酒吧chill下,搵個地方傾吓計,食吓嘢,兩個人食到好飽😎😎我哋叫咗一個Main dish,一個Tapas,同埋一個甜品。Main dish 叫左西班牙乳豬,佢係即叫即煮嘅嚟到外脆肉嫩,嫩滑多汁,淡淡都好香口,配上青椒紅椒薯仔,同橄欖油,每一啖都好滿足。Tapas就叫左香桃鵝肝多士,鵝肝煎到啱啱好唔會太煙韌,配上剛剛烤焗完嘅多士,鵝肝塊放係厚切多士上,烤至表面金黃酥脆,肝醬融入多士中,口感豐富濃郁。吉拿棒配雲呢拿雪糕口感和味道都好豐富,吉拿棒外層非常酥脆,而雲呢拿的內層都非常滑順。兩者的口感完美結合,非常好食😋

2023-04-05 660 瀏覽
中環創意手工啤|Blaze Craft放復活節假前夕嘅夜晚約咗朋友去中環飲嘢,迎接長假期嘅來臨🍺朋友揀咗荷李活道嘅一間手工啤酒吧——Blaze Craft。環境好chill,佢主打三五知己去飲下本地手工啤,食下一啲好啱配手工啤嘅Tapas,一流嘅體驗☺️我平時唔係成日飲啤酒,但都幾enjoy佢嘅手工啤,部分都好易入口,好醇,尤其是適合女士們飲🍺推薦大家約朋友放工去happy hour chill chill👍🏻晚市正價餐牌🍽人均:$100-$200🕰時間:19:30(⭕️walk in)Si L Dan (regular) $88一開始就被佢個名吸引住,杯啤酒嘅果味非常之香,雖然酒精濃度有6.7%,但係都算幾易入口,適合比較鐘意飲IPA得黎又怕苦嘅朋友。Jai Alai (regular) $108飲完杯Si L Dan 仲未夠喉, 於是就叫多左一杯Jai Alai,呢杯啤酒嘅酒精濃度係排第一,有7.5%,味道比較苦涩但又帶少少甘味,鍾意飲IPA嘅朋友可以不妨一試。芝士牛肉墨西哥脆片 $138佢嘅墨西哥脆片係買現成嘅,但係後期會再自己加工炸,所以會有啲焦香味特別脆口👍🏻特別要讚係佢墨西哥脆
中環創意手工啤|Blaze Craft

晚市正價餐牌
🍽人均:$100-$200
🕰時間:19:30(⭕️walk in)

Si L Dan (regular) $88

Jai Alai (regular) $108

芝士牛肉墨西哥脆片 $138
佢嘅墨西哥脆片係買現成嘅,但係後期會再自己加工炸,所以會有啲焦香味特別脆口👍🏻特別要讚係佢墨西哥脆片上面仲有一堆好足料嘅蕃茄洋蔥等搭配,口感變得好豐富😋

香桃鵝肝多士 $98
多士有兩塊,而且好脆😋鵝肝好大塊‼️配啤酒一流嘅tapa choice☺️

Bible: 8/10

📍地址:Blaze Craft (中環)
香桃鵝肝多士
香桃鵝肝多士