2014-10-18 6599 瀏覽
十月對於德國人來說,可能跟聖誕同樣興奮,只因有慕尼黑啤酒節(Oktoberfest)。想起來,近兩年的10月,我恰巧都有跟不同的朋友,在香港吃德國菜,記得我第一次出席大型的試菜活動,就是吃德國菜,有些人更因而成為好友,所以每當吃德國的啤酒、咸豬手和腸,就會想起一些事。這晚為了啤酒和咸豬手,就來到尖沙咀金域假日酒店Holiday Inn的Bistro On the Mile,吃這個10月限定的德國菜buffet。首先,當然要飲支啤酒吧。這裡供應德國原裝入口的Früh Kölsch啤酒,每人一支就剛剛好。每人付$50,就可以無限添飲,如果有四人或以上,而又飲得的話,建議挑戰5公升桶裝啤。我就沒有那麼豪氣,飲一支就算啦。主打的德國菜,選擇當然包括各式香腸,有不同味道,也有不同的烹煮方法,烤、烚、煎等多種吃法,亦有很多醬料選擇。德國咸豬手亦是一大重點,炸的固然皮脆肉滑,估不到烚的竟然好嫩滑,肉質肥美,好想摸一摸,千萬不要誤會,我並非咸豬手,我只懂吃。其他德國美食,還有燒春雞、蒜香小茴香燒豬腩和各式火腿等。始終自助餐都離不開海鮮冷盤的,見到生蠔、蝦、青口、瀨尿蝦等,又點忍得手不吃一些呢。吃了以上

Früh Kölsch啤酒
5公升 Früh Kölsch啤酒
德國咸豬手(炸)
德國咸豬手(烚)
德國菜拼盤
其他德國美食,還有燒春雞、蒜香小茴香燒豬腩和各式火腿等。
火腿
生蠔
青口
瀨尿蝦
吃了以上那麼多肉類,我已經沒甚quota去吃甜品了,只能吃少少。
不過,雪糕還是要吃一吃的,而且是Häagen-Dazs喎。
Haagen-Dazs
這次德國主題自助餐,德國菜大約佔食物的四成,已比預期中多。

晚餐價錢為$498。

10月的香港風起雲湧,是時候,化悲憤為食量,飲飲啤酒狂歡一下,讓這個10月開心地完結吧。
2014-10-07
Früh Kölsch啤酒
德國咸豬手(炸)
德國咸豬手(烚)
德國菜拼盤
火腿
生蠔
瀨尿蝦
Haagen-Dazs
Bistro on the Mile is located in Holiday Inn Golden Mile Hong Kong in Tsim Sha Tsui. Bistro on the Mile is a restaurant that serves buffet. It provides breakfast, lunch and dinner. The décor is elegant and is well suited to Tsim Sha Tsui.When I was there, I began to take the food dish by dish quickly. I was dying of hungry so that I kept eating there for about 2 hours!There is a variety of cuisine including Chinese, Western, Japanese and desserts, etc. First, I got the soup. The soup was perfect

There is a variety of cuisine including Chinese, Western, Japanese and desserts, etc. First, I got the soup. The soup was perfect. It was cooked with maw, longan and conch. It was extremely tasty. Then, I took some Sashimi, its texture was just right. I took many. I also took a lot of seafood likes lobsters and shrimps. At last, I took many desserts. They were sweet and delicious.

However, I thought that the kind of food it provided is far less than the buffet near the Golden Coast. If I eat buffet with my family next time, I will choose to go to the Golden Coast. If Bistro on the Mile can provide more types of food, it would be perfect.

To sum up, I felt satisfied after having dinner in Bistro on the Mile. The waiters were also very hand-wording. The service was fantastic. I will recommend this restaurant to my friends.
2014-07-10 9736 瀏覽
很久沒幫襯宵夜buffet了,原本遊戲規則改變了,現在生蠔是即開即食。好處:味更鮮,更正!壞處:每次排隊,每人限取3隻!仲要蠔嘅size由細變蚊型,雖話我個人喜歡細蠔,但細成咁實在少見!結論:未來半年也不再幫襯!😪😪😪

好處:味更鮮,更正!
壞處:每次排隊,每人限取3隻!
結論:未來半年也不再幫襯!😪😪😪
2014-07-07
$240 (宵夜)
其他
  • 雪糕
  • 三文魚刺身
  • 蚊型蠔
2014-05-08 14526 瀏覽
這間酒店朋友話宵夜有生蠔食,我同朋友都鍾意食生蠔就決定去食宵夜自助餐。宵夜食物不算多海鮮有蝦、青口還有生蠔。 蝦都算新鮮有鮮甜味,青口就一般沒有怎麼味道,而生蠔比較細隻有D失望食時有海水味道同有些鮮味都算還可以,生蠔有師傅即時開但每次只比2隻太少啦宵夜自助餐日本野食有三文魚刺身、壽司,天婦羅有南瓜、蝦、茄子、蕃薯,熟食咖喱牛腩整得唔錯煮到好入味,好似食開印度菜的喱牛腩一樣味道。甜品款式不是太多,甜品味道一般但最開心係有 Haagen-Dazs 雪糕食雪糕我食左2杯。

宵夜自助餐日本野食有三文魚刺身壽司,天婦羅有南瓜、蝦、茄子、蕃薯,熟食咖喱牛腩整得唔錯煮到好入味,好似食開印度菜的喱牛腩一樣味道。甜品款式不是太多,甜品味道一般但最開心係有 Haagen-Dazs 雪糕食雪糕我食左2杯。

2014-04-29
$240 (宵夜)
優惠券
2014-03-07 14086 瀏覽
上網團購宵夜優惠$199以前聽講holiday inn 既宵夜buffet 好出色,所以趁團購嚟試試,之前未食過。九點零已經有人係出面排隊,九點半準時好快安排入座,由於星期四平日,人唔算多坐得幾舒服。生蠔係即開,每次每人只限拎兩隻,冇癮!仲要好似得陣皮,冇肉!!!三文魚算新鮮幾好,另外剌生只有立魚,冇食……凍海鮮有蝦,藍青口,青口尚算可以。沙律凍肉冇乜特別日式海鮮粥好鮮味又棉,入面既海鮮係雪藏貨,冇味……甜品算多款,但樣樣都一般總括應該不會再幫襯。
上網團購宵夜優惠$199

沙律凍肉冇乜特別
日式海鮮粥好鮮味又棉,入面既海鮮係雪藏貨,冇味……
甜品算多款,但樣樣都一般

總括應該不會再幫襯。
2014-02-20
$220 (宵夜)
團購
2014-02-23 14704 瀏覽
我們一行6人, 預早訂枱去到假日酒店,吃一個宵夜自助晚餐, 其實我們的目的就是在於生蠔。去到後發現除了生蠔外,其他食物種類非常小, 是有少量的肉類,小量的蔬菜 ,而食物質素也不太好, 硬得像石頭的豬肉, 咖哩雞在鍋裏已見不到雞肉,感覺好像是晚餐自助餐時段,吃剩的食物就給我們吃。雖然我們目的在於生蠔,但都沒想像到其他食物的質素那麼差。 生蠔質素整體不錯,但是,是即叫即開的。每次只可以拿三隻, 由於沒有其他食物可以吃,我們唯有不停地排隊 ,而每次 20 分鐘至 30 分鐘才可以拿到三隻生蠔,時間實在太久了,這樣的價錢( 加一後每人 约300 元) , 只能吃倒數隻生蠔, 實在太貴了!!!
2014-01-07 12563 瀏覽
今日係我生日,但係囡囡要返補習班趕唔到食自助晚餐,所以選擇左宵夜自助餐,去到餐廳門口見到好多人排隊入去,心諗咁多人應該冇死啦,點知會差成咁!一入去D位已經安排得好亂,坐低即刻去拎野食,去到海鮮吧!真係嚇一跳,從未見過D蠔肉可以薄成咁!又腥又冇肉,超難食刺生只有三文魚,立魚,壽司好似用冷飯整咁又乾又硬,唔知係唔係放左成日鐵板煎蝦D肉梅既,魷魚都可以,D白汁長通粉,有燒焦味串燒雞肉,蝦春卷係凍肉店貨式,薄餅,餡料多有D茄汁味,已經算係入得口既野海鮮粥,海鮮味就冇喇!咸蛋味就好香都算係今晚最好食既野。炒麵就炒得唔夠乾身唔香點心只有兩款,鮮蝦菜苗餃,有菜冇蝦,淡而冇味叉燒飽D叉燒硬左D但係汁都ok甜品款式都多,但係唔好食Law!好在有贵價雪糕幫忙番本。

鐵板煎蝦D肉梅既,魷魚都可以,D白汁長通粉,有燒焦味

點心只有兩款,鮮蝦菜苗餃,有菜冇蝦,淡而冇味
叉燒飽D叉燒硬左D但係汁都ok

甜品款式都多,但係唔好食Law!
好在有贵價雪糕幫忙番本。

2014-01-04
$230 (宵夜)
慶祝紀念
生日
其他
我對Holiday Inn 的印象一向不錯,酒店服務很貼身,所以這次雖然團購價稍高,亦願意一試。二百二十多元的團購午餐,賣點是近來價賤的蟹腳、掛着龍蝦之名而升價的小龍蝦和不大肥美的刺身,確實令人有點失望。 還幸有多款芝士及 HAAGEN-DAZS 雪糕力挽狂瀾才微高於水準。 可惜座位距離較狹窄,收碟較慢,令原本不大的餐枱更不敷應用。辜負了Holiday Inn 貼心服務的名聲,可惜!推介食物燒鹅:香吉列蠔:皮脆肉厚鐵板燒魚數款:並非龍脷柳,新鮮香口泡菜牛勒條: 啖啖肉不錯,但始終和韓國菜館有點距離咖喱羊腩:咖喱不太香濃,勝在夠腍西班牙蟹肉凍湯:新奇芝士六七款:還有羊奶芝士燒賣:不亞於大酒摟出品長腳蟹腳、凍蝦及小龍蝦: 前者肉實且爽,少少鹹,帶出鮮味好好味餃子: 皮脆日式鰻魚海鲜炒飯: 想不到的好味中湯老黃瓜牛大力: 以為是蓮藕湯,黃瓜和牛大力都較寡味,應是“配料”搭夠沙津:配菜多但青菜種類較少西班牙腸:甘香HAAGEN-DAZS 雪糕菠蘿:勁甜果味紅茶: “留有餘甘”中規中舉刺身四款:有三文魚、魚、吞拿魚和鮑魚,不太肥美,淺嘗即可娜威三文魚羊脾:稍韌有待改善周打海鮮湯:普通蠔餅、曰式
推介食物
燒鹅:香
吉列蠔:皮脆肉厚
鐵板燒魚數款:並非龍脷柳,新鮮香口
泡菜牛勒條: 啖啖肉不錯,但始終和韓國菜館有點距離
咖喱羊腩:咖喱不太香濃,勝在夠腍
西班牙蟹肉凍湯:新奇
沙津:配菜多但青菜種類較少
西班牙腸:甘香
HAAGEN-DAZS 雪糕
菠蘿:勁甜
果味紅茶: “留有餘甘”
中規中舉
刺身四款:有三文魚、魚、吞拿魚和鮑魚,不太肥美,淺嘗即可
娜威三文魚
羊脾:稍韌
有待改善
周打海鮮湯:普通
蠔餅、曰式燒餅:皮厚且韌
軟殼蟹天富羅: 外層脆但味道和料理有點距離
結論: 以二百餘元來說,食物的種類算多,質素和廚藝亦大都良好; 可惜座位空間稍窄,服務未夠周全,令飲食氣氛稍差,未能登上大雅之堂。 圖片看來不錯,但作為顧客的我卻感覺一般。
沙律吧
煙三文魚
西班牙蟹肉凍湯
沙律配料
2013-11-06
5 分鐘 (堂食)
團購
芝士
  • 燒賣
  • 長腳蟹
  • HAAGEN-DAZS 雪糕
2013-10-01 6567 瀏覽
朋友生日...揀左黎holiday inn...其實之前都食過架喇...宵夜時段都有生蠔食...$200幾蚊個都ok丫...但係今次..真係好唔ok...個生蠔...不知所謂 咪睇d蠔好似好大隻好好肉..其實唔係架...係因為佢個殼好厚好重身..叉開左蠔肉睇...其實個殼內係實心架...真係第1次見...蠔肉好薄..一d都唔肥美..食落仲有d怪味...生蠔..生食家嘛..點可以亂黎架....我班朋友個個熱愛生蠔..全部停晒手...唔敢再食...一陣病左睇醫生分分中仲貴...都係食d熟食穩陣...廚師會即場響度煮...煎下三文魚呀..同埋意粉呀...腸仔咁...呢個白汁雜菌意粉...好得 好夠味...如果個廚師可以落d白酒煮..就一流...呢d味道嘅意粉..外面食大概百零蚊左右吧.... 點心有燒賣...有幾粒蝦肉...落足料菜餃..一咬落去..已經有一陣韭菜味湧出...good...豉油雞..呢兩樣都做得唔錯..雞肉嫰滑以前呢度d飲品已經係有部機 轉轉轉..自己行埋去斟出黎嘅果汁...而家唔同左....係呢d...一支支..有好多口味嘅果汁...西柚汁...蕃茄汁...紅蘿蔔汁.
但係今次..真係好唔ok...個生蠔...不知所謂
呢個白汁雜菌意粉...好得
點心有燒賣...有幾粒蝦肉...落足料
豉油雞..呢兩樣都做得唔錯..雞肉嫰滑
以前呢度d飲品已經係有部機 轉轉轉..自己行埋去斟出黎嘅果汁...而家唔同左....係呢d...一支支..有好多口味嘅果汁...西柚汁...蕃茄汁...紅蘿蔔汁..呢d全部有果肉響入面..蘋果汁..就比較普遍..好似果汁先生果d咁...咁幾好丫...
甜品我食左呢3個咋...葡撻都ok...不過如果要比較..kfc果d會整得香d脆d...畢竟呢個buffet..整完出黎...擺響度咁耐
個芒果撻就爭d喇...因為好林...唔係咁好味..果個朱古力mousses就稀左少少啦...甜品好一般..唔係難食..但又唔叫好食咁啦...
拿..呢個就最最最唔可以錯過啦..食幾杯..先可以圍返本~haha~雲呢拿同chocolate 2個任揀...放響雪櫃自己任攞...
2013-09-26
$260 (宵夜)
2013-09-03 5367 瀏覽
上兩星期, 同事請食dinner buffet , 我又想有生蠔同海鮮食, 佢提議去尖沙咀holiday inn, 我由於未試過, 見評分唔錯, buffe前4 日見都book到位就試試.buffet 6:00pm 開始, 到達後, 見到枱排得密麻麻的, 枱貼枱, 似在Canteen模式, 已打了些許折扣...一坐底, 服務員問是否用HSBC 結賑, 是的就可選擇每人一柸橙汁 / 紅酒. 跟著開始去尋食, 首先拿了熱湯, 再去拿salad, 只是好普通的ham, smoke salmon, 菜款式不太多, 就連parma ham 都無 跟住去攞生蠔 -- 但再一次失望, 眼見廚師拿著一大盆出來, 我攞左4隻生蠔同1隻都有d瘦的長腳蟹. ... 生蠔一d都唔肥美, 可以用超薄來形容, 長腳蟹未拆殼已好瘦, 拆完可想而知.熱食同天婦羅正常, 但到魚生又出事, 只有鮑片同三文魚可以, 其他的太重雪味, 食唔落最住就係甜品, 中式同西式cake ok 啦, 當然haagen dazs唔會出事啦.

題外話/補充資料: 9pm 時會有專人搖鈴提食物供應時間還有15mins, 讚. 由於我們坐的地方附近的食客已走了一大半, 亦知下轉宵夜buffet 由930pm 開始, 服務員執枱都無可口非, 但我們仲食緊, 緊鄰枱無人, 是否應執緊鄰枱先? 好似趕客甘:( ... 要改善!!!
2013-08-21
信用卡優惠
2013-08-13 4342 瀏覽
以往在友儕間已聽過Holiday Inn "Bistro on the Mile"的大名,口碑不俗,今次終有幸一嚐這薈萃中、西、日、印、泰式等多達數十款國際美食。"Bistro on the Mile"每星期有三款主題BUFFET,分別是"燒烤","日韓"及"海鮮",今次我試的是星期四五六自助餐特設的海鮮自助餐。廚師會即席烹煮海鮮,保證新鮮熱辣辣。1. Buffet前菜必吃龍蝦,生蠔,長腳蟹,三樣都是小妹最愛!很難得在香港找到有酒店buffet有齊龍蝦,生蠔呢!龍蝦有膏很juicy,美國生蠔很有鮮味,最出色是長腳蟹,很鮮甜,每次侍應refill都很快給食客夾得盤子光光的。另外還有凍蝦,青口等等,單是前菜已值回不少票價!2. 中式燉雞花膠湯用料絕不欺場, 大快朵頤之時還可以滋陰養顏!3. 是晚主題--廚師即席烹飪的海鮮, 有三文魚,龍脷柳,帶子,青口,爐魚,多春魚,鮮魷,雜菜等等。賣相討好,味道很有泰式BBQ風味!通常BBQ的食物都會失去水份,影響口感,但三文魚,龍脷柳口感依然很滑!4. 駐場還有印度師父即製的拋餅,咖哩混合了多種香料,辛辣十足。還有印度燒雞,咖哩牛,咖哩雜菜,咖哩角等等
廚師會即席烹煮海鮮,保證新鮮熱辣辣。
另外還有凍蝦,青口等等,單是前菜已值回不少票價!
回味無窮的Buffet三寶
中式燉雞花膠湯
賣相討好,味道很有泰式BBQ風味!
Grilled Seafood Station
地道風味媲美對面重慶大廈呢。
印度美食
5. Sushi方面,魚生及壽司不過不失,相比起其他食物,Sushi不是主角吧!
但還是有多款刺身壽司供選擇,大路的三文魚,鰻魚都有。
刺身及壽司
6. 其他熟食如炸蝦天婦羅,泰式炸軟殼蟹,螺絲粉,東星班西芹,車仔麵,都是不過不失之選。
各種不同風味美食
7. 甜品是壓軸重頭戲,燕窩葡撻充滿牛油香和蛋香,是必食item!
另外還有芝士蛋糕,芒果忌廉,朱古力蛋糕等
甜品站
8. 心太軟,奶凍等甜品可另外吩咐侍應加上自己喜歡的配料
在中的是琳瑯滿目的杯甜品如桂花糕,燉蛋白,香梨忌廉杯和獨立杯Haagen-Dazs雪糕,衛生又方便。
小妹最滿意"橙君度酒栗子毛士餅",意外發現它有陣陣的咖啡香。
甜品櫃
回味無窮的Buffet三寶
Grilled Seafood Station
甜品櫃
2013-08-06 171 瀏覽
其實我很少吃自助餐,因為我真的會瘋狂地吃…最後結果當然是變胖。不論是朋友邀約,還是試食邀請,我必定嚴選,這樣才胖得有價值嘛!沙律吧、芝士等基本食品就不多說了,重點是海鮮!我們吃的是逢星期四、五和六晚供應的海鮮自助餐($568/位)。重點推介是美國的生蠔和長腳蟹。生蠔都相當新鮮,沒有怪味(我對上一次在其他地方就吃到味道尷尬的生蠔,我遲一下再寫吧…),放出來的份量不多,但refill很頻密。蟹腳是友人的心頭好,見她們密密食,我不知道她們吃了多少… 意想不到的是自助餐竟然有即炸的天婦羅,天婦羅專用的炸粉和油更是特別由日本進口的,真是很有誠意呢! 海鮮自助餐還有各式各樣的燒海鮮,例如珍寶帶子、魷魚、三文魚、大蝦、多春魚和青口等等。我最喜歡珍寶帶子。金域假日酒店的老闆是印度人,因此對印度菜的要求很高。這裡有印度人廚師,以專用的烤爐來製作Naan,還有我很喜歡的Papadum。當晚供應的其他印度菜色,例如印度燒雞和印度飯都很好吃。令人驚喜的還有中湯,是中式燉雞花膠湯。花膠不是很薄的那一種,而是有一定厚度的。我想多喝兩盅,多養顏啊!可惜我已經吃撐了…養顏的還有燕窩葡撻,燕窩份量不少吧?甜品除了有一小

蟹腳是友人的心頭好,見她們密密食,我不知道她們吃了多少…
蟹腳
蟹腳
天婦羅
天婦羅
燒海鮮
Papadum
中式燉雞花膠湯
養顏的還有燕窩葡撻,燕窩份量不少吧?
燕窩葡撻
甜品除了有一小件、一小杯的蛋糕、啫哩和慕絲,還有巧克力噴泉和廚師即席裝飾的甜品
我之前去其他自助餐,是供應一大盒的雪糕,但還未到自助餐的中段時間就已經被刮乾刮淨…幸好Bistro on the Mile供應的是Häagen-Dazs的杯裝雪糕,比較衛生,而且refill得很頻密呢!
Häagen-Dazs 雪糕
值得推介的還有九時半開始的宵夜自助餐,有任食生蠔和Häagen-Dazs雪糕,而價錢只是$288,還未計信用卡折扣。我們走的時候看到長長的人龍呢!
2013-07-13 91 瀏覽
認識我的人都知我對蟹十分喜愛,可惜吃一餐豐富的海鮮餐、蟹宴,價錢可不便宜啦!所以,自助餐係岩。哂。我。跟我吃過自助餐我朋友都知道,我第一時間一定是吃蟹腳!而且是一堆堆的拿回座位慢慢嘆!是夜星期四,到訪Bistro on the Mile,剛好是海鮮之夜!太幸運了吧!海鮮種類很多,看得人口水直流啊!至愛的蟹腳!這裡只是一ROUND啊,吃了多少自己也記不起來。蟹腳啖啖肉,試過到訪某些酒店自助餐,蟹腳瘦瘦小小的,拆得那麼辛苦只得小小肉,很不過癮啊!這裡就絕對不會遇到這個情況啦!蟹腳大大隻,不消一會大家已搶光光,但服務員很快REFILL,所以不用擔心,一定讓你吃個夠!除了蟹腳,海鮮之夜又怎能少了生蠔的份兒。生蠔不算大隻,但重要的是口感豐富,而且食材新鮮!這是最重要的啦!而且不限隻數,大家不用每次只限拿數隻,但大家也要愛惜食物啦,吃多少拿多少啊!還有蝦跟青口,同樣都很吸引啊,但吃得太多蟹腳了,所以這個每樣只吃了一隻,還滿不錯的。吃過海鮮,轉攻魚生壽司區!三文魚吞拿魚等等的應有盡有,而我?當然是選了最最最愛的鮑片跟甜蝦!而且是吃了3 ROUND!夠瘋狂了吧!對於喜愛吃的東西,我一定要吃夠的啦!其他
所以,自助餐係岩。哂。我。
海鮮種類很多,看得人口水直流啊!
除了蟹腳,海鮮之夜又怎能少了生蠔的份兒。
還有青口,同樣都很吸引啊,但吃得太多蟹腳了,所以這個每樣只吃了一隻,還滿不錯的。
吃過海鮮,轉攻魚生壽司區!
三文魚吞拿魚等等的應有盡有,而我?當然是選了最最最愛的鮑片甜蝦!而且是吃了3 ROUND!夠瘋狂了吧!對於喜愛吃的東西,我一定要吃夠的啦!
其他壽司的款式也有很多,但吃飯太飽肚了,所以只輕嚐了一兩件。
壽司旁的天婦羅可是另一亮點,師傅剛炸好,我急不及待的拿了幾件!一吃真不錯!用的是日本油炸,不像平時的充滿油膩感,而且炸粉一點也不厚,正!
冷盤吃過夠,去看看熱葷吧!
第一下即刻被這些BBQ串燒吸引!帶子串燒、燒蝦、燒什菜。。。
帶子串燒當然是不能錯過的啦!!大大粒帶子,而且厚切啊!啖啖肉絕對是我的最愛!而且燒得剛剛好!
還有一些其他種類的魚,可即場叫師傅燒的啊!
另外不得不說的是這個燉湯!花膠燉湯!看到嗎看到嗎!很足料啊!絕對不是平時的味精湯!不過大家要看得緊一點啦,這個搶手程度可是100%!
還是這裡的咖哩薄餅都要一試!真的有個正宗印度師傅在做薄餅的啦!薄餅不會乾巴巴的,很軟熟,配上香濃咖哩,很好吃呢!
自助餐另一個令人期待的就是甜品!款式多得令人不知從可入手!
左挑挑右挑挑,選了以下幾款就返位了!
看到那個燕窩撻嗎?上面可是鋪滿了燕窩呀!毫不吝嗇!
另外旁邊的BROWNIE也不錯!不會太甜!
看到那個心形的蝴蝶酥嗎,賣相真的一流,而且放久了還很鬆脆,可不是虛有其表的啦啦!
桂花糕最合我心意,吃完那麼多煎炸野,最好有個桂花糕清清口腔!
另外,亦可點即叫即整甜品
這個就是我點的香蕉PANCAKE啦!師傅即場獻技,三兩下手勢就整好啦!
最後,當然要來個雪糕啦!多飽也要吃!
HAAGEN DAZS來的啦!而且竟然有我最喜愛的COOKIES AND CREAM!要知道每次去吃自助餐,就算有HAAGEN DAZS雪糕吃,但都只會得COFFEE!這裡還要有數款味道可選呢!更貼心的是,雪櫃的溫度是經調較過的,不會太低溫把雪糕雪得太硬,而是拿回座位後便剛剛好可以吃了!太細心了吧!
這一餐實在是太滿足了!現在也一直懷念那些蟹腳呢!
試食活動
BUFFET 是港人愛吃的但要吃得精明, 不是只挑最貴的還有是要味道好, 貴精不貴多一般來說海鮮魚生是回本之選而Bistro on the Mile的海解在選購都經過嚴格挑選有証書以確保新鮮及品質的,食得自然開心又放心門口的陳設好像賣食物的雜貨架獨立杯雪糕較衛生, 有4種味供選擇包括vanilla, coffee, cream n cookies 同strawberry有heart 的地方朱古力噴泉, 已是BUFFET不可缺的了還有是燕窩葡撻是必食的撻皮層次分明充滿牛油香琳瑯滿目的杯甜品, 是放在凍櫃中冷藏Cream burlee 的, 順滑細緻散著濃濃的蛋香最開心是擺得美美的, 雖然藍莓本身酸酸看到都sweet還有芝士蛋糕都是不錯之選好芝味又, 不過焗的蛋糕就太一般了美國進口的生豪, 是搶手貨之一令人垂涎三尺, 一吸就滑進喉嚨中CHEESE 都有4,5款供應另備有長腳蟹及小龍蝦, 小龍蝦有膏的連片皮鴨都有呀~~SURPRISE~註場還有印度師父即製的拋餅烤餅的爐也是特別專用簡單已揉合了水麵粉與油的新鮮咖哩混合了多種香料,辛辣十足用五味陳集也不足以來形容遊走於百草香料園之間當日供應的中
BUFFET 是港人愛吃的
但要吃得精明, 不是只挑最貴的
還有是要味道好, 貴精不貴多
一般來說海鮮魚生是回本之選
有証書以確保新鮮及品質的,食得自然開心又放心
門口的陳設好像賣食物的雜貨架
獨立杯雪糕較衛生, 有4種味供選擇
有heart 的地方
朱古力噴泉, 已是BUFFET不可缺的了
還有是燕窩葡撻是必食的
撻皮層次分明充滿牛油香
琳瑯滿目的杯甜品, 是放在凍櫃中冷藏
Cream burlee 的, 順滑細緻
散著濃濃的蛋香
最開心是擺得美美的, 雖然藍莓本身酸酸
看到都sweet
還有芝士蛋糕都是不錯之選
好芝味又, 不過焗的蛋糕就太一般了
美國進口的生豪, 是搶手貨之一
令人垂涎三尺, 一吸就滑進喉嚨中
CHEESE 都有4,5款供應
另備有長腳蟹及小龍蝦, 小龍蝦有膏的
連片皮鴨都有呀~~SURPRISE~
註場還有印度師父即製的拋餅
烤餅的爐也是特別專用
簡單已揉合了水麵粉與油的新鮮
咖哩混合了多種香料,辛辣十足
用五味陳集也不足以來形容
遊走於百草香料園之間
當日供應的中式燉湯是花膠子
每一口都清甜又滋陰又是精髓
即製的BBQ~香氣四溢
大熱天沒法享受BBQ, 來到這兒食就可以
蝦及帶子新鮮而肉質爽
魚生~仲有鮑魚哦, 不用沾醬油已好好味
氣水奶茶咖啡都是任飲呀
可以食到9:15PM , 因為9:30就是最旺場又扯食的宵夜buffet
持人信用卡, 有75折優惠, 所以是$400一位
2013-01-13 3035 瀏覽
先前聽朋友話呢度自助餐宵夜好抵食,即管試吓,入去環境可以,但食物就一般.蠔冇味又有沙,三文魚刺身還可以,中湯加水,蔬菜淡,pizza 粉厚,抄麵淋,其他熱食,若然要濃味就不適合,甜品好多款選擇,但每款好甜好似食糖一樣,服務太差,服務員愛理不理,又懶散,可以收完碟行過將隻碟撞到我先生條頸,我心想假假哋都係四或五星酒店,可以咁?以後一定冇幫襯,唯一可取價錢平,只須200.
2013-01-06
  • 三文魚刺身