2020-12-24 2020 瀏覽
係網上睇過一條短片比較佢同Gontran Cherrier 既牛角包, 雖然最後Gontran Cherrier 既牛角包評分較高, 但因為呢條短片吸引我上網搵下bakehouse既資料, 發現原來佢係一間大排長龍既人氣麵包店。所以都暫時無考慮去幫襯住。然後最近知道佢係蘇豪區開左分店, 唸住位置無咁方便, 人潮應該會少D。今日夾到時間中午12點多到達買麵包兼到附近食晏。到達時有大概10個客人正在排隊, 尚可接受的程度。間舖頭好細, 只足夠排緊隊準備購買既客人入內。所以無得話睇下D野啱唔啱食或者揀定先買。我地買左Croissant, sourdough egg tart, apple crumble danish, cinnamon pecan roll, ham & cheese croissant, quiche Lorraine 同potato focaccia。sourdough egg tart - 超級推介必食。撻皮同平時香港食開無論係酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韌韌地又有少少脆脆地再有一陣焦香味。唔知有無人同我一樣覺得佢既外皮味道好似另一種法式甜品 - 可麗露既味道。(我

sourdough egg tart

sourdough egg tart - 超級推介必食
。撻皮同平時香港食開無論係酥皮定曲奇皮都好唔同, 有少少韌韌地又有少少脆脆地再有一陣焦香味。唔知有無人同我一樣覺得佢既外皮味道好似另一種法式甜品 - 可麗露既味道。(我個人非常鍾意食可麗露嗰層皮, 好鍾意嗰陣焦香味加脆脆地既口感)配上佢地香甜軟滑既蛋漿, bakehouse 蛋撻既蛋漿亦都唔似我地係香港食開既嗰種味道, 而似係焦糖燉蛋既嗰種。呢個真係要食兩個先夠喉。

cinnamon pecan roll - 另一必食推介
。每一啖都充滿住糖霜同肉桂既香氣, 見食評話呢個肉桂卷口感酥脆, 但因為我用左微波爐加熱, 所以食落口感變得軟熟, 但我非常鍾意呀, 感覺無咁熱氣

potato focaccia - 一直都好鍾意食focaccia, 有著同其他麵包唔同既咸香同橄欖油既香氣。食落鬆軟得黎又帶點煙韌。

我無食牛角包, 老公話比較之下, Gontran Cherrier 既好味D - 酥脆且充滿牛油香。

quiche Lorraine - 我無食, 老公只係講左句, 呢個係飽肚之選。

而apple crumble danish 成個比我仔食左, 味道應該不錯吧。
sourdough egg tart
  • cinnamon pecan roll
呢期大熱嘅3點3下午茶有啲咩?相信大家應該會諗起開左分店係蘇豪區嘅bakehouse,bakehouse點西利法?佢(蘇豪區個間)係間由朝早7點到夜晚6點幾都見到人龍嘅麵包舖。其實已經係第二次食,上次心急相機無食先就食左落肚🤣今次都係同最多人推介嘅牛角包無緣😫Sourdough egg tart$12🥧一打開個盒就已經聞到濃濃嘅牛油香。酥皮同蛋漿好夾,酥皮食落又香又鬆脆,蛋漿部份,濃稠度調較得剛好,啖啖都夾雜住香濃嘅蛋味,加上焦糖嘅甜味😌$12一個真心超級抵🤩

Sourdough egg tart$12🥧
2020-12-20 1106 瀏覽
星期六下午黎到都要排長龍🙈排左15-20分鐘,其實都算快,入到店入面見到冇哂牛角包,冇哂蛋撻,本身諗住走,咁岩見到職員攞住一盤新鮮出爐既蛋撻出黎,即刻繼續排😂 買左1個cheese danish $26,2個蛋撻$12/1 pic蛋撻餡好似燉蛋咁,口感好厚身,表面焦糖,比平時KFC個d甜,酥皮係平時牛角包個款,有好多層,估唔到咁厚實,唔係一咬就散,$12一個真係好平,下次有機會再試。

Egg  Tart

Egg  Tart
2020-12-18 938 瀏覽
早知bake house大名,但不是港島居民,少有機會前往。是日到中環午飯,原來開分店了,幸運。店舖設計好有歐式老店的感覺,麵包擺設得有如精品店,店員好有禮貌,相信他們也自豪於他們的工作。名物蛋撻。撻皮用的是酸種牛角包做皮。蛋餡的確是出色,有如燉蛋般滑溜又不死甜,蛋香牛奶香。但配上撻皮,由於蛋漿的濕氣令撻皮變得不夠鬆脆。酸種牛角包,烤得亮麗挺身。斷面切開,層次分明。外層香脆,牛油香,麵粉香,又有酸種麵包的風味,的確出色。酸種法包。對比牛角包,更能體驗酸種的味道。外皮脆硬,內裡軟,小麥香,回味輕輕的酸,我配稍好的檻欖油,回望過去的旅遊。整體而言,蛋撻其實出色,不過要排隊就太過了。其他麵包更好,反而更值得排隊。
名物蛋撻。
撻皮用的是酸種牛角包做皮。
蛋餡的確是出色,有如燉蛋般滑溜又不死甜,蛋香牛奶香。
但配上撻皮,由於蛋漿的濕氣令撻皮變得不夠鬆脆。
酸種牛角包,烤得亮麗挺身。

2020-12-13 1336 瀏覽
話說之前同事請過我食佢哋嘅Sourdough Egg Tart之後,一直好想買俾屋企人試,之前周末4點幾去過大排長龍放棄咗🥺,終於上星期日朝早11點零去開中環,竟然得幾個人排,即刻狗衝🐶🤪⠀𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀1. Sourdough Egg Tart($12) ❤️ ⠀酸種麵包就聽得多,酸種蛋撻都係第一次食!佢嘅蛋撻外形好似葡撻,食落有啲似食緊焦糖燉蛋嘅感覺🥰重點係佢哋用做牛角包嘅技巧去做撻皮,每個撻皮都有成64層咁多😮,唔怪得知味道同口感都咁高質🤤!⠀⠀2. Croissant ($20) ⠀牛角包好似都係另一樣必試嘅🥐,但係我衰第二日朝早先食,冧咗🥺 所以味道普通,口感就冇得講了😢⠀⠀3. Matcha Cream Doughnut ($38) ⠀見到人地嗌所以又試吓😂 入面嘅抹茶cream都唔錯,抹茶味係有濃郁抹茶嗰隻苦味,唔係死甜嗰隻味,冬甩質感鬆軟,不過以價錢嚟講返我會寧願買多三個Sourdough Egg Tart😂 ⠀⠀4. Cappucino ($32)⠀味道略嫌有啲淡,中規中矩啦👀⠀.⠀📍 Bakehouse⠀中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖 ⠀

𝐈𝐧 𝐦𝐲 𝐭𝐮𝐦𝐦𝐲😋⠀

2. Croissant ($20) ⠀

4. Cappucino ($32)⠀
味道略嫌有啲淡,中規中矩啦👀⠀
.⠀
📍 Bakehouse⠀
中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖 ⠀
10 分鐘 (堂食)
  • Sourdough  Egg  Tart
小編聽過喱間鋪頭個名一段時間,但無奈身為屯門友、九龍區既上班族,好難搵到機會出城去試。但源於一次既機緣巧合,小編同閨蜜終於可以慕名拜訪。👭🏻♥️.#SourdoughEggTart 🥚喱個蛋撻係小編今次最推薦既!!🤩 相信大家睇相都睇到幾吸引~~🥰 雖然當日小編食既並唔燧新鮮出爐,只係少少暖。但係佢既美味程度依然好高,蛋撻餡蛋香濃郁,而且滑得黎又唔會太甜,加埋個充滿牛油香味既酥皮,真係令人欲罷不能,想食完一個接一個!!🙊 同埋大家可以放心,佢食落唔會好油膩,我諗連續食兩個都冇問題🤣.#Croissant 🥐一直有睇開小編喱個Foodie Page既朋友仔,唔知你地記唔記得小編最愛既麵包就係牛角包呢~~☺️ 而喱度既經典牛角包都好出色,外表金黃油亮,酥皮層都有好多,食落口層次分明,空氣感亦都有做到,又唔會係實迪迪/碎濕濕。👍🏻口感上小編係好鐘意既,但係喺我返到屋企用氣炸鍋加熱完之後食個陣,表面都會有d油,但食落口既牛油香味又唔係超多,所以有少少扣分。🙈 但係整體都係好好味,值得大家一試嫁!!😜.#StrawberryDanish 🍓喱個士多啤梨丹麥酥,係咪好靚呢~😘 小編都係比佢既外表吸引左
#SourdoughEggTart 🥚

#Croissant 🥐

#StrawberryDanish 🍓
喱個士多啤梨丹麥酥,係咪好靚呢~😘 小編都係比佢既外表吸引左,所以冇揀到Apple Crumble🍎,我係後悔左既,因為喱個味道真係唔太特別,士多啤梨同果醬都係帶酸既,入面既吉士餡就甜度適中既。不過真係普普通通,如果有得比我再揀,我唔會再買佢嚕~你懂的🙈

同場既閨蜜試左肉桂卷,佢話比葡撻&牛角包出色同好味,大推啊!!大家都可以參考下!下次小編再出城都一定會試試佢😉

🏆 「豬」味指數:8/10
📌 溫馨提示:人龍店,果然名不虛傳,小編當日係星期日,趕及七點山門前六點幾去到,依然係有十幾個人排隊買,而且條龍仲要冇完過。始終就黎到山門既時間,店入面既包點款式都淨返唔係好多……所以大家要預返時間嚕!!⏰
1K
2020-12-01 1476 瀏覽
之前一直去開灣仔總店買其超人氣葡撻,剛好今日行開大館,決定行上小小斜路到中環士丹頓街新開分店朝聖。🥐🥯🍞店舖較細,不設堂食,只有外賣🥡人龍洛絡繹不絕,稍稍等左十五分鐘先到我地。款款都好吸睛👀買左一個最出名嘅招牌酸種蛋撻做下午茶☕️。Sourdough egg tart (HKD 12):蛋撻外層焗至金黃帶點焦黑色,剛好遇上新鮮出爐,熱辣辣。💋咬一啖酥皮牛油🧈香濃,薄薄香脆,餡料部分,蛋漿好滑溜,食落吾甜,酥皮同蛋的配合好出色。總結:聽講牛角包🥐都是網友大推小食多滋味 下次再買

Sourdough egg tart (HKD 12):

總結:
聽講牛角包🥐都是網友大推
小食多滋味 下次再買

2020-11-30 908 瀏覽
港女平時無野做,最鍾意就係睇傳媒介紹💛見到最近周圍都大推既bakehouse係由前四季酒店名廚開既一間店佢既理念係好特別,認為甜品,麵包呢D食物,唔應該比人既感覺係貴,所以佢就跳左出黎做,希望唔再受酒店既限制👍🏻今次好好彩買到葡撻食另外仲買左牛角包,apply crumble danish ,洋蔥煙肉scone😂少有既,全部都無伏先講下葡萄撻$12一件,如果大家有睇到傳媒介紹,就知道工序一D都唔簡單,所以$12真係好抵食,食落好香牛油味,加上酥皮有厚度,但食落並唔覺得多,蛋好嫩口,但我嫌少少甜,如果熱食應該會覺得岩岩好😋牛角包係我全部最滿意既只係$20, 但係係我食過最好食既牛角包,除左好脆口,一路拎返屋企都好香牛油味😋今朝拎黎做早餐,依然味道咁好🤣Apple Crumble Danish 除左有apple同crumble佢仲有少少吉士餡🥳係幾意想不到,我覺得佢D cruble好好食🤣打算直頭下次買佢D曲奇食☺️洋蔥煙肉鬆餅係朋友食既,我食左一啖,但自己因為本身就唔鍾意食scone,所以無咩好感,但我食得出真係好重洋蔥煙肉味,但可能都攤耐左,其實凍哂,我同朋友都一致認為,如果整熱返黎食應
港女平時無野做,最鍾意就係睇傳媒介紹💛
見到最近周圍都大推既bakehouse
係由前四季酒店名廚開既一間店

今次好好彩買到葡撻食
少有既,全部都無伏

Apple Crumble Danish

洋蔥煙肉鬆餅係朋友食既,我食左一啖,但自己因為本身就唔鍾意食scone,所以無咩好感,但我食得出真係好重洋蔥煙肉味,但可能都攤耐左,其實凍哂,我同朋友都一致認為,如果整熱返黎食應該會好好食🤣

食過返尋味指數:7.5/10 (中環店係新開既,所以應該唔算超多人排隊,假日下午4點去到排左20分鐘就買到,下次再去食,應該會買返牛角包😋)
Bakehouse
地址:中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
2020-11-27 771 瀏覽
之前去過灣仔店,D牛角包熱辣辣,超好味。一心想試中環新款包,下午3:00去到,排左半個都ok之後買左2xTropezienne 2x Matcha Cream Doughnut2x croissant好多款新款都有,好期待,一食才出事食落凍冰冰,好似整左好耐,有D失望,下次去返灣仔好D。
之後買左
2xTropezienne
2x Matcha Cream Doughnut
2x croissant
2020-11-23
30 分鐘 (外賣自取)
2020-11-27 412 瀏覽
When I arrived, there was a long queue already. I queued up and waited for around 30 mins. Finally reached the shop when the batch of egg tart was sold out. The staff said it might take 15-20 mins to wait for the next batch BUT I had to re-queue at the back again! I did not even in the reserved queue for the next batch of tarts.It just likes spending 30 mins in a queue for getting a chance if the tarts show up or not. No guarantee. Ridiculous and disappointed.

2020-11-27
30 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2020-11-13 3754 瀏覽
經常見大排長龍,之前未有機會試到。某日晨咁早舖頭開門無耐經過見人龍不多,就入去八下。嘩,款款都好吸睛,款款都好想試,就賣最出名嘅兩款試吓先。難得唔駛點排隊,又難得買到,就買埋請同事試下。今次買了牛角包同蛋撻各四個,牛角包每個$20,蛋撻每個$12。個個同事食完都話無得頂!!!牛角包好香牛油味,又鬆軟,最重要係唔油,食完都無罪惡感!蛋撻細細個,酥皮酥脆香口,蛋味又濃,又係因為細細個嘅關係,食完都無罪惡感。下次會試埋其他款式再同大家分享。🤗

嘩,款款都好吸睛,款款都好想試,就賣最出名嘅兩款試吓先。

難得唔駛點排隊,又難得買到,就買埋請同事試下。

個個同事食完都話無得頂!!!

牛角包好香牛油味,又鬆軟,最重要係唔油,食完都無罪惡感!

下次會試埋其他款式再同大家分享。🤗
  • 牛角包
  • 蛋撻
2020-11-12 6316 瀏覽
相信好多人一見到依盒蛋撻都唔陌生🤭!就係每次鋪頭出門都會見到一條長龍嘅bakehouse 🦏🐃🐏~近排佢地係中環開左分店😗,冇堂食只有takeaway的💓。📌我地兩個星期日大概12:30去到,排左大概15分鐘,啲蛋撻都未賣晒(比大家參考)⠀🥚Sourdough Egg tart $12 each (8.5/10)⠀每一啖充滿焦糖蛋味加酥皮嘅牛油香🧈。⠀食落唔會好甜,酥皮同蛋兩者配合得好好🥚! ⠀每一啖都會食到薄薄酥脆嘅牛油酥皮🤩🤩 ⠀⠀🍪Double chocolate cookie🍫 $20(9/10)⠀Cookie薄薄一塊,外脆內軟帶點濕潤🍫,咬落有微微嘅煙韌☺️,配搭埋入口香濃嘅朱古力味同甘苦,係幾perfect嘅soft cookie 😗⠀⠀🧈Plain scone $18(7/10)⠀好大個同厚身,整體食落比較實同偏乾左少少👄。食到入面會有微微的牛油香~⠀⠀🍞Tropezienne $38 (9/10)⠀上面有好多白糖粒粒,食果陣有少少狼狽,一邊食一邊跌落地下👀。⠀包超軟身,入面個餡係重點🤎🤎!係好香好滑嘅雲呢拿奶油,食落唔會好膩,夾埋甜甜嘅糖粒好正🤪🤪。⠀⠀
Sourdough  egg  tart

每一啖充滿焦糖蛋味加酥皮嘅牛油香🧈。⠀
食落唔會好甜,酥皮同蛋兩者配合得好好🥚! ⠀
每一啖都會食到薄薄酥脆嘅牛油酥皮🤩🤩 ⠀

🧈Plain scone $18(7/10)⠀
Tropezienne

🍞Tropezienne $38 (9/10)⠀

Sourdough  egg  tart
Tropezienne
2020-11-10 1896 瀏覽
上2個星期剛到灣仔店買外賣,今天剛巧到中環附近,知道其開了分店便想多吃一次就去買了。此店在非常傾斜的路邊上,只做外賣沒有堂食。當然亦是很多人排隊著。排咗20分鐘左右買到了。當然著名的Croissant和Sourdough egg tart是必然之選。Croissant,較在灣仔的要大隻些,顏色可能烘焗久些,所以亦呈深焦色。以下: 上圖為灣仔店,下圖為中環店以下: 上圖為灣仔店,下圖為中環店仍保持蜂巢狀的卷層,不過就較密集,這樣令牛油味更顯濃郁。Sourdough egg tart,撻面烤焗得也焦些,所以焗面亦硬些。驟眼看以為是葡撻,個蛋餡仍是滑溜溜的甜甜的。以下: 上圖為中環店的,下圖為灣仔店的以下: 上圖為中環店的,下圖為灣仔店的比較上較愛吃灣仔店的。其次選了簡單的Plain Scone,拿上手硬硬的,可咬落又很酥化,如加入牛油或果佔來吃就更有味道了。

排咗20分鐘左右買到了。

以下: 上圖為灣仔店,下圖為中環店

以下: 上圖為灣仔店,下圖為中環店

仍保持蜂巢狀的卷層,不過就較密集,這樣令牛油味更顯濃郁。

Sourdough egg tart,

以下: 上圖為中環店的,下圖為灣仔店的

以下: 上圖為中環店的,下圖為灣仔店的

比較上較愛吃灣仔店的。

其次選了簡單的Plain Scone,

Bakehouse 登陸soho區開幕嘅呢日我同好朋友就去咗食下呢間東東去到個日係朝早10點半度排嘅你都有10幾個,唔算多排咗15分鐘度就入到店舖啦店內排隊購買位置唔大,亦都會係採取Grab and Go的形式。。其實入到去,真係花多眼亂選擇困難症嘅朋友,我建議你上網諗定要食乜會好點😂原本諗住買個牛角包,點知賣晒原本諗住買個個牛腩包,點知又賣晒最後我同我朋友買左個sausage roll同plain scone,apple cinnamon scone就算了。其實店內仲有咖啡提供,但基於個日買完之後再去第二度所以就未試佢地既咖啡。Sausage roll 個肉好香,個皮都焗得好酥脆,我相信會係幾好食(因呢個係朋友揀的)😊而我個scone,其實佢plain scone個味真係好唔錯,even我第日焗返熱依然都係勁正,$20個,係抵比既。至於個apple cinnamon scone就不過不失,無話唔好食,只係我覺得反而Plain scone咩都唔加,反而食返scone個種應有既質感同香味。希望下次再去個時,食到我地想食架啦。

Bakehouse 登陸soho區開幕嘅呢日
我同好朋友就去咗食下呢間東東
去到個日係朝早10點半度
排嘅你都有10幾個,唔算多
排咗15分鐘度就入到店舖啦
店內排隊購買位置唔大,
亦都會係採取Grab and Go的形式。

其實入到去,真係花多眼亂
選擇困難症嘅朋友,
我建議你上網諗定要食乜會好點😂

原本諗住買個牛角包,點知賣晒
原本諗住買個個牛腩包,點知又賣晒
最後我同我朋友買左個sausage roll

其實店內仲有咖啡提供,
但基於個日買完之後再去第二度
所以就未試佢地既咖啡

SAUSAGE ROLL

依然都係勁正,$20個,係抵比既。

希望下次再去個時,
食到我地想食架啦
PLAIN SCONE & APPLE CINNAMON RAISIN SCONE
2020-10-30
15 分鐘 (外賣自取)
  • PLAIN SCONE
2020-11-08 1791 瀏覽
Another @bakehousehk has arrived in📍Staunton St in Soho, Central - big yay👏🏻👏🏻 Styled #grab&go, this new branch opening is certainly a great news to the Hong Kong’s CBD crowd 👨‍👩‍👦‍👦Today also marks the launch of several new pastries and we had a try on a few of them🤩🤩🇫🇷 Tropezienne ($38@) - brioche sandwiching citrusy vanilla pastry cream, topped with crunchy rock sugar 🤤🤤🍫 Hazelnut pain au chocolat ($28@) - smooth sumptuous filling encased inside the flaky chocolatey pastry 😋😋.🌯 Sausage roll (

🌯 Sausage roll ($38@) - an elevated British classic with chorizo sausage 🤪🤪
And of course, as always, we did buy another half a dozen of their signature 🥧 sourdough eggtarts 😍😍
Bakehouse (Central)
G/F, Asiarich Court, 5 Staunton Street, Central