2021-04-25 294 瀏覽
.食物質素:🌕🌕🌕🌖🌑打卡指數:🌕🌕🌕🌑🌑抵食指數:🌕🌕🌕🌘🌑再訪機率:🌕🌕🌕🌕🌘==============================一個月總會有一兩次俾佢啲包嘅香味吸引入去繼而幫襯嘅bakery🥰入面款款都唔伏同埋唔係好貴,路過嘅不妨買幾款同frd一次試下😆Sourdough Egg Tart $12✨Sourdough 皮唔係好酸但係夠香脆!但係好似無一般葡撻皮咁多層酥皮✨蛋香非常濃郁✨入面好creamy好rich,但係個人覺得有點兒太甜✨啱啱撞正出爐熱辣辣食好正😚Country Sourdough $30✨非常新鮮!麵包包皮係脆嘅未到好硬,入面嘅質感好軟熟🤤✨酸種味非常出😍同麥香味平衡都好好,唔會話過酸!✨Size都幾大個,如果咁啱屋企冇晒plain bread,推介你買個返去試吓!
食物質素:🌕🌕🌕🌖🌑
打卡指數:🌕🌕🌕🌑🌑
抵食指數:🌕🌕🌕🌘🌑
再訪機率:🌕🌕🌕🌕🌘

Sourdough Egg Tart $12
✨蛋香非常濃郁
✨入面好creamy好rich,但係個人覺得有點兒太甜
✨啱啱撞正出爐熱辣辣食好正😚

Country Sourdough $30
✨非常新鮮!麵包包皮係脆嘅未到好硬,入面嘅質感好軟熟🤤
✨酸種味非常出😍同麥香味平衡都好好,唔會話過酸!
2021-04-16 392 瀏覽
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡🥐Bakehouse最出名一定係#蛋撻 ,我個人覺得佢比較似葡撻,但比葡撻更好食♥️原因係佢個蛋撻好深,唔係平時比較淺既撻。所以佢變相可以放到好多蛋汁,而且佢個蛋汁真係好正,好濃蛋同奶既味道🔥加上個撻皮係我最愛既穌皮,所以我真係好難會食厭。食過好多次,但每次有得食我都會好興奮,完全未食厭。$12個其實都唔算好貴,因為佢真係好足料好好味👍🏽如果你唔係即刻食,建議你返到屋企用焗爐焗佢一陣,等佢起碼稍為有少少熱先食,會好食好多。始終凍左無咁正。.📍G/F, Asiarich Court, 5 Staunton Street, #Central #HappiMuffinHongKong🌟#HappiMuffin Rating: 9/10💰Price: $12-20 pp.
𝘽𝙖𝙠𝙚𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡🥐
🌟#HappiMuffin Rating: 9/10
💰Price: $12-20 pp
2021-04-14 419 瀏覽
聽講只要攞住bakehouse嘅藍色紙袋, 係條街行黎行去, 就會惹黎路人羡慕嘅眼光再加埋bakehouse嘅招牌蛋撻, 大食妹呢個post嘅view咪會再創高峰<Sourdough Egg Tart>Bakehouse嘅招牌Sourdough Egg Tart真係名不虛傳超級好食同外面嘅酥皮蛋撻好唔同, Sourdough Egg Tart嘅雞蛋餡同葡撻好相似奶香十足, 味道比較甜, 外皮烤到燶燶哋, 望落就好開胃Sourdough嘅撻皮比較軟身, 雖然係有酥皮嘅一層一層, 但係冇咁油膩<Croissant>除咗招牌蛋撻外, 大家仲可以試試Bakehouse嘅牛角酥好肥好大個仲好酥脆添
<Sourdough Egg Tart>
超級好食
奶香十足, 味道比較甜, 外皮烤到燶燶哋, 望落就好開胃

<Croissant>
除咗招牌蛋撻外, 大家仲可以試試Bakehouse嘅牛角酥
好肥好大個仲好酥脆添

• Sourdough  Egg  Tart
2021-04-13 335 瀏覽
上次試完蛋撻、牛角包、sausage roll之後, 今次試埋牛肉酥、蛋餅、同埋朱古力牛角包。朱古力牛角包入面啲朱古力係流心嘅,好creamy個口感好豐富👍🏻❣️另外,我最中意係個牛肉酥,佢啲肉醃得好香,而且個皮好脆,同埋好大個,當早餐食真係一流😆🤤🤤
2021-04-05 395 瀏覽
I heard everyone talking about this infamous sourdough egg tarts, and I had to try it out myself! I went to the Central one, and the line was around a 15 minutes late during non-peak hours (I went at 4:30 PM). I heard the Wanchai one is even longer. But all I can say, it is worth the wait. I recommend if you were to get the cheese tarts to put it in the oven for a few minutes to toast it back up. Definitely a game changer!!! I love this place and would love to try more of their sourdough bread.
2021-04-02 381 瀏覽
未見鋪頭已香噴噴熱辣辣出爐麵包香味。在半山扶手電睇側的Bakehouse開業不久已吸引了很多區內區外的人來湊熱鬧!此鋪沒有坐位,也沒有自己夾麵包的架子,全部人是排隊一個一個買,有時排十人左右已經要等20-25分鐘,效率極低。亦可買咖啡、granola。個人喜歡吃呢度嘅croissant($20), cheese danish and seeded sourdough. 其實egg tart也不錯但凍左唔好食。其實呢度買麵包最好即食,試過放幾個鐘會無咁鬆脆,基本上放過夜就真係變得又硬又chewy.甜點放雪櫃就隔日食也ok.試過咖啡也好喝。cappuccino large($37)不過老公覺得太奶,唔夠咖啡味。
甜點放雪櫃就隔日食也ok.
2021-04-01
20 分鐘 (堂食)
  • Cheese  danish
  • 牛角包
  • Sourdough  Egg  Tart
2021-04-01 349 瀏覽
今日屋企人收工時話經過bakehouse難得見吾多人排隊就即刻買盒egg tart翻黎做飯後甜品。盒egg tart一打開已經聞到好香, 焦焦地嘅顏色好吸引,佢比一般嘅egg tart厚,食落好滿足。雖然拎翻屋企時已凍左,但完全無阻酥皮嘅牛油香,蛋餡濃郁嘅蛋香和焦糖香,外酥內軟滑,甜味適中,真系令人想食完一個又一個。

• Sourdough Egg Tart
2021-03-28 502 瀏覽
📍Bakehouse 前四季酒店餅房總廚開設的Bakehouse 相信大家都不陌生由牛角包出名到葡撻 大排長龍的畫面不驚訝今次也是小編第二次品嚐🥐- Sourdough Egg Tart $12老實說今次有點小失望, 當然也有可能受溫度影響是已經涼了 撻皮沒有酥脆口感內層的蛋也有點過甜和結實沒有燉蛋般嫩滑的口感🥲今天等候的時間少於5分鐘,所以還是可以但如果要等太久就不太建議了😳地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
📍Bakehouse

由牛角包出名到葡撻 大排長龍的畫面不驚訝
今次也是小編第二次品嚐🥐

- Sourdough Egg Tart $12
老實說今次有點小失望, 當然也有可能受溫度影響
是已經涼了 撻皮沒有酥脆口感
內層的蛋也有點過甜和結實
沒有燉蛋般嫩滑的口感🥲

今天等候的時間少於5分鐘,所以還是可以
但如果要等太久就不太建議了😳

地址: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
2021-03-26 317 瀏覽
呢間麵包店見朋友post就睇得多,每次經過都好多人排隊,今日都唔例外,前面都有10幾個人排緊隊,雖然排隊既人比較多,但入面既員工做嘢比較爽快,所以都唔係等左好耐。排到喺門外已經有好香既麵包味,咁岩呢個時候見剛剛出爐,感覺好幸運🤣,排得耐都值得既。入到門口,見到麵包架有各式唔同種類既麵包,真係好想每個款買一個,可惜我比較中意食牛角包,下次再來既時候再買其他款麵包。🥐我今次就買左牛角包,牛角包層次好多,口感又鬆軟,外皮非常香脆,充滿濃濃既牛油香,回味無窮。

2021-03-24 413 瀏覽
人氣西式麵包店Bakehouse 總是在IG見到它的蹤影聽說排隊的人很多經過中環店 居然看見人龍不多 那當然要一試酸種葡撻$12大家都說是必食 酥皮鬆化多層能明顯看到(可能不是即食已有點淋了,口感沒有很分明)若新鮮出爐馬上就吃一定是滿口酥脆口感葡撻的奶味重,蛋漿份量很多又香又滑抹茶冬甩$38圓圓的脹卜卜 整個冬甩都很軟熟 外面有一層薄薄的糖粉 一口咬進去 滿口都是抹茶忌廉餡抹茶味濃 而且有點回甘 不會過甜一個已經很飽肚了以價錢來說的確有點小貴店內種類林立,每樣都相當吸引,叫人如何選擇困難症的我什麼都想試一下🤣🤣
人氣西式麵包店Bakehouse
總是在IG見到它的蹤影
聽說排隊的人很多
經過中環店 居然看見人龍不多 那當然要一試

酸種葡撻$12
大家都說是必食
酥皮鬆化多層能明顯看到
(可能不是即食已有點淋了,口感沒有很分明)
若新鮮出爐馬上就吃一定是滿口酥脆口感
葡撻的奶味重,蛋漿份量很多又香又滑

抹茶冬甩$38
圓圓的脹卜卜 整個冬甩都很軟熟
外面有一層薄薄的糖粉
一口咬進去 滿口都是抹茶忌廉餡
抹茶味濃 而且有點回甘 不會過甜
一個已經很飽肚了

以價錢來說的確有點小貴

店內種類林立,每樣都相當吸引,叫人如何選擇
困難症的我什麼都想試一下🤣🤣
2021-03-24 500 瀏覽
呢間麵包店唔洗點介紹,好多KOL拍片同打卡,所以好出名,主要食Croissant 同Sourdough egg tart,咁岩見到得4-5個人排隊,冇乜人排先買黎食,如果唔係人少,都未必買。為左方便影相同打卡要6個可以用盒裝住影相,拎到上手個egg tart係凍冰冰。我要4個, 兩位朋友各一個Sourdough egg tart得個甜字,甜到食唔出蛋香味,酥皮都脆卜卜總括嚟講,經過可以買黎試,但唔會專登排長龍去買,下次有機會試吓牛角包🥐同冬甩🍩

Sourdough egg tart
得個甜字,甜到食唔出蛋香味,酥皮都脆卜卜

Egg  tart
2021-03-20 564 瀏覽
#bakehouse 係我近期最愛的麵包店🥰之前一直聽人講話要排好長龍仲有人話要早D去🧐如果唔係就得翻好少嘅選擇睇翻資料顯示原來bakehouse係由前四季酒店嘅餅廚Greg👨🏻‍🍳開咖中環分店座落於Soho區只需要乘搭中環半山扶手電梯就會去到😉搭到邊個位?你個鼻👃🏻會話到俾你知咖啦點解?因為離遠都會聞到超級香嘅麵包味🤤話說我今日終於去咗朝聖啦😍去到嘅時候係完全唔使排隊直入就得🤩我真係非常lucky因為佢仲有好多麵包,donut同tart可以揀不過我今次剩係買咗最出名嘅蛋撻- Sourdough Egg Tart - $12 per pcs我買嘅時候仲係熱辣辣咖一啖咬落去就已經feel到層酥皮好鬆化每一層都好薄好脆牛油味又超濃🥚蛋個個部分亦都唔會太甜食落去個感覺有d似燉蛋兩者配合得好好絕對好食過出面嘅葡撻另外佢每一個egg tart都會焗到有少少燶但其實係想營造到個面有焦糖嘅感覺後來我先發現原來egg tart每人最多只可以買12個可能真係太出名了🥰‼️最後提提大家‼️中環店只做takeaway 如果想堂食就一定要去翻灣仔分店啦😜
#bakehouse 係我近期最愛的麵包店🥰

話說我今日終於去咗朝聖啦😍
去到嘅時候係完全唔使排隊
直入就得🤩
我真係非常lucky

因為佢仲有好多麵包,donut同tart可以揀
不過我今次剩係買咗最出名嘅蛋撻

‼️最後提提大家‼️
中環店只做takeaway
如果想堂食就一定要去翻灣仔分店啦😜
2021-03-19
1 分鐘 (堂食)
Sourdough Egg Tart
Sourdough  Egg  Tart
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼- :Sourdough egg tart ($12)好食❣️蛋撻比正常嘅更高身,睇落的骰啲。佢出面有層薄薄嘅酥皮,咬落去啲蛋比較甜,亮點係佢個撻皮到!撻皮底係有啲煙韌,有少少似麵包嘅口感,係真係幾特別❣️焗返熱尼食會無甘煙韌同埋蛋會甜啲👍🏻我覺得比凍嘅嘅更好食❣️𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:Croissant ($20)牛角包好大個,凍食個皮都脆嘅,但入面就有少少唔夠鬆化喇👀但一焗返熱就無尼個問題~連入面都一樣甘鬆軟👍🏻但凍食就真係爭緊啲🥲~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘽+蛋撻真係特別得尼又好食,都值$12一個嘅(雖然真係比其他蛋撻貴好多👀)但牛角包性價比就一般🌟雖然凍食真係唔入鬆軟,但勝在真係大個同埋焗返熱之後係好食嘅👀就我試過嘅野食尼講,我覺得大家去試佢個蛋撻就夠😂蛋撻係真係幾好食❣️
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:Croissant ($20)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘽+
2021-03-13 259 瀏覽
中環蘇豪❣️香噴噴既味道人氣麵包店,大排長龍!終於試到個最最最出名既蛋撻🥰熱辣辣新鮮出爐,入口外脆內軟!太好味亦都好邪惡🤭強烈建議大家即場食悄悄話:排我前面個太太買左幾百蚊既麵包同蛋撻阿🤭下次我都要試下其他嘢先好似佢嘅牛角包同埋scone都好出名🥰📍Sourdough Egg Tart $12味道:❤️❤️❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️好食指數:9.5/10Bakehouse中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
中環蘇豪❣️香噴噴既味道

悄悄話:排我前面個太太買左幾百蚊既麵包同蛋撻阿🤭