2022-10-07 82 瀏覽
很久沒有來到這個K11,自從K11Musea開業這一個早一代的商場已在我心目中放棄多時,不過近期見這一間餐廳評價很高,所以帶着頭盔去食一個午飯。。。其實餐廳的位置絕對隱蔽,如果不是刻意前來、只是在商場逛街,相信很容易就會錯過~今日自己就揀了一個冬陰功蝦意粉HK$138.,配上竹炭芝麻latte,餐飲加HK$28.餐湯當日是(椰菜湯),要給一個讚他們的湯過篩過得很清澈,呷在口很綿滑(冬陰功蝦意粉)顧名思義意粉汁是用冬陰功醬烹煮而成,微微的小辣冬陰功味道很出,蝦肉有四件每一隻都非常爽身,細緻位在於他們會拆殼之後,將蝦尾仍然處於蝦肉身上,坊間很少西餐廳會這樣做以(這個價錢)至於極度姍姍來遲的(竹炭芝麻latte),由於聽講咖啡是剛剛來兩,三日,所以可能未熟習場內用品,我這杯足足等了差不多20分鐘,上枱的一刻慨嘆這杯竹炭芝麻latte外貌,飲下去輕微帶有點甜,芝麻味道就同我們一貫的芝麻味道稍稍有點出入~整體來說,其實以環境以及招呼我都覺得不錯,只是當日自己遇上一個剛剛上班的咖啡師,所以大約有一點點瑕疵,希望下次再重返可以連這一點瑕疵都沒去那就好。★此店有加一服務★

(冬陰功蝦意粉
★此店有加一服務★
午餐
(冬陰功蝦意粉
2022-10-07 168 瀏覽
餐廳坐立於K11最隱蔽嘅地方,色調以灰黑為主,感覺神秘,與店名(CAVE代表洞穴)同出一徹。環境寬敞,銀色牆面加上圓燈點綴,感覺cyber,原來設計出自國際荷里活雕塑製作人Keo.W手筆,曾Disney、Marvel、Star Wars、DC Batman、Gundam、Ultraman、Harry Potter、Snoopy、Sanrio、Rilakkuma等合作😮。🌖冬蔭公烤粟米 $88冬蔭公味堅重,辣度唔算話太高(食開譚仔十小辣);粟米🌽烤過後依然粒粒飽滿多汁,唔會乾噌噌,推介👍🏻!🌗花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $108雞翼香脆唔會油淋淋;鹹蛋黃沙沙嘅質感緊緊依附喺雞翼嘅表面,而且因為單骨雞翼嘅關係,每一口都食到外層coating,唔會食曬外層得返無調味嘅雞肉。不過略嫌花生醬同鹹蛋味唔夠強烈,衝擊感唔夠勁。🌗腐乳卡邦尼意大利粉 $178意大利粉呈Al dente 狀態,配上素有「中國芝士」之稱嘅腐乳絕對唔會突兀。但個人覺得腐乳味比較淡,所以唔能夠完全肯定兩者係唔係perfect match。🌖自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148鬆餅係自家出品,即叫即整,需時大概二十分鐘,有提子及原

🌖冬蔭公烤粟米 $88

花生醬鹹蛋黃單骨雞翼

🌗花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $108

腐乳卡邦尼意大利粉

🌗腐乳卡邦尼意大利粉 $178

🌖自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148
鬆餅係自家出品,即叫即整,需時大概二十分鐘,有提子及原味兩款,配有果醬同clotted cream;鬆餅上枱時熱辣辣,有好香牛油🧈味,外脆內鬆唔黐牙,試過單配果醬同clotted cream,始終都係搽曬兩樣最好,油潤之中又帶點濕潤~~

皮皮

🌖皮皮 原價$98,跟餐+$58
由椰汁🥥、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭、忌廉調制而成,椰汁味道香濃,混合菠蘿汁好有東南亞風情,加埋牛奶🥛打成嘅沙冰,透心涼又夠清新,頂部黑色由竹炭製成,型格之中帶點神秘,菠蘿🍍片乾甜而不膩,無論係外型定味道上都有畫🐉點睛嘅作用,原價較貴但值得一試!

元宇宙

🌗元宇宙 $88
由青蘋果、蜜瓜、蝶豆花加埋梳打調製而成,底層綠色同面層藍色嘅分隔明顯,隨時間過去及搞拌會形成漸層,賣相無得輸!

皮皮
2022-10-07 75 瀏覽
腐乳卡邦尼意粉 $108成碟意粉好重腐乳味,聞都聞已經聞到,好適合重口味嘅人,我就食得好過癮,如果食唔慣濃味嘅會覺得鹹冬陰功大蝦意粉 $128有齊冬陰功嘅鹹,酸,辣,超級濃味,醬汁亦加咗奶油非常滑小食我加咗酸梅bbq醬雞翼$58 同蜜糖芥末雞翼$58,2款醬汁好夠味,2款麵甜甜地好開胃,熱辣辣即叫即做,雞翼外皮夠脆
腐乳卡邦尼意粉 $108

冬陰功大蝦意粉 $128
有齊冬陰功嘅鹹,酸,辣,超級濃味,醬汁亦加咗奶油非常滑

2022-10-07 446 瀏覽
聽聞在尖沙咀K11開了一間很多年青人去打卡的餐廳,我當然也要去朝聖,原先電話預約了傍晚5:30,但朋友臨時取消了之前的約會,所以趕得及4:00到達餐廳,改食午餐,餐廳的位置較為隱蔽,在商場2樓的盡頭,行了一圈才找到在餐廳入口,見到侍應生,告之他想改食午餐,他十分友善地表示:沒有問題,然後引領我們入內,坐於L形卡位,自成一角,由於午餐的供應時間至5:00,所以趕緊點餐,我們選擇了-明太子刺身帶子忌廉意大利粉丶洋薏米煙三文魚什菜卷丶蜜糖芥末單骨雞翼(Top up 跟餐)丶Cave Punch(升級)丶藍橙皮荔枝沙冰(升級),然後再慢慢跟朋友傾偈和打卡全間餐廳,主色調為黑丶白丶灰,給人一種乾淨丶俐落、型格的感覺,全店採取開放式,食客能夠望到水吧工作枱,最吸引眼球,當然是圓形的特色牆,在鏡頭下,好像走進了外太空,窺探不同的星球🌍,在星球下,有兩排漆黑色的梳化,梳化上配以圓形坐墊,就連匙羹丶刀叉的餐具,也是清一色的黑,簡直襯到絕,侍應很貼心地告訴我,餐廳每天大約5:00後,就會在餐枱上擺放爉燭,播放不同的音樂丶燈光,讓客人更有置身科幻元宇宙的效果。趁餐廳沒有其他食客,快速幫朋友打卡,不消一會,餐

趁餐廳沒有其他食客,快速幫朋友打卡,不消一會,餐湯已奉上,餐湯味道中規中矩,我較喜歡湯的濃郁度,口感不錯!

之後侍應把「洋薏米煙三文魚什菜卷」上枱,起初還以為他們送錯,因為它的賣相,跟我們想像的煙三文魚什菜卷很不同,以為會是麵包皮卷著什菜和煙三文魚,殊不知是煙三文魚旁,放上洋蔥粒薏米飯卷,味道很特別,感覺食得非常健康,能夠一次過,食到不同的五榖米。

蜜糖芥末單骨雞翼,蜜糖味較重,略甜,完全掩蓋了芥末味!

明太子刺身帶子忌廉意大利粉,我覺得是三款食物中,最好食,帶子很新鮮丶忌廉意大利粉,忌廉夠濃味,不會太鹽和油膩,意粉硬度剛剛好,夠熱!
明太子刺身帶子忌廉意大利粉

最後是兩杯特飲Cave Punch丶藍橙皮荔枝沙冰,單用來打卡,已經贏晒!Cave Punch下層是橙汁丶石榴汁,上層是蝶豆花遇上菠蘿汁,產生出獨有的紫,已經有很好的視覺享受😎!藍橙皮荔枝沙冰是我最愛的天藍色,配上紅色士多啤梨🍓,賣相已令人討好,味道就稍甜!
Cave Punch丶藍橙皮荔枝沙冰

用餐大約半小時後,才陸續有很多食客入餐廳,其中有3位美少女進場,就是坐在圓形特色牆下的位置,她們即場化妝,然後用手機打燈,坐在對面的美少女,就幫對方影相,又或是自拍,她們全程只拿起食物丶飲品,淺嘗扮食,打卡為主

整體而言,餐廳不論在食物味道丶環境丶侍應的服務態度,也很好!至於搵食小貼士,這間餐廳的午餐和晚餐的餐牌,所提供的菜式,也有些不同,即使有一丶兩款相同,價錢也相差$60-90 ,至於升級特色飲品,午餐只需加$28 ,晚餐就較午餐需多付$30 (即$58),精明的你,又會如何選擇呢? 光顧午餐還是晚餐?時間許可的話,我就一定會選擇午餐!是日午餐,埋單$392,每人$196
2022-10-04
明太子刺身帶子忌廉意大利粉
2022-10-07 66 瀏覽
有日放工去左K11行街,行行下見到呢間新cafe,彷彿置身於宇宙之中,呢間新cafe以黑白銀灰為主色,黑牆、銀枱、黑櫈、光圈裝飾,好型!! 夠哂與眾不同!! 而呢度既食物都好創新又好味,我地就叫左:..🍝冬蔭公奶油大蝦意大利粉同樣以黑碟裝住,意粉裡面有大蝦,好爽脆!! 特別講下,冬蔭公奶油醬汁真係超惹味!! 少辣,意粉入哂味好正,比想像中好食!!😋..🍗花生醬鹹蛋黃單骨雞翼睇個名都覺得創新! 單骨雞翼好方便,每件都淋滿花生醬同鹹蛋黃,充滿鹹香,好好味! 旁伴有沙律菜可以清新下味蕾!..🌽冬蔭公烤粟米呢個又係好創新,淋滿冬蔭公醬汁再烤粟米,辛辣得來帶點甜,好食喎!! 粟米勁juicy,好正! 而呢個亦都伴有沙律菜!..🥯自家製提子及原味英式鬆餅呢個真心好食🥹 我本身唔係鍾意食鬆餅,但呢個自家製既鬆餅真係好香🥹 裡面好鬆軟,唔搽醬食都好香! 呢個本身仲附上左一細罐忌廉同一細罐藍莓果醬🫐 真係好豪🥹 好多餐廳都只係俾一細兜裝住,但呢個係兩罐一齊原罐咁上,超正,鍾意搽幾多都得! 搽滿一層忌廉同藍莓果醬後,更好食😋..🥥皮皮呢杯係好有特色既飲品,睇賣相咁特別就知🤩 採用椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、
🍝冬蔭公奶油大蝦意大利粉
🍗花生醬鹹蛋黃單骨雞翼
🌽冬蔭公烤粟米
🥯自家製提子及原味英式鬆餅
🥥皮皮
呢杯係好有特色既飲品,睇賣相咁特別就知🤩 採用椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭同忌廉調製而成既特飲,黑白色既飲品好襯間cafe!! 飲落去好fresh,酸酸甜甜咁好開胃! 椰汁既甜同菠蘿汁既酸互相融和,好好味! 重點,好解辣!🤣.
🍪開心果曲奇奶昔
好少見有開心果既飲品,一見到menu有就果斷叫左呢杯試下,果然無叫錯! 開心果味好突出好香,加埋曲奇既甜,好好飲!.
呢度環境真係好正,好IG-able,食物都高質! 是晚見到唔少客人,好人氣好受歡迎!
2022-09-29
  • 花生醬鹹蛋黃單骨雞翼
  • 皮皮
  • 冬蔭公奶油大蝦意大利粉
  • 自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
2022-10-04 44 瀏覽
黑色型格Fusion Cafe☕️.K11行藝術路線,呢間cafe好配合到,行黑色型格路線,好有cyber嘅感覺🖤🖤🖤菜式係西式mix泰式元素😌.冬蔭公奶油大蝦意大利粉🦐🍝好香啊!除左冬蔭公嘅辣味,仲有creamy嘅醬汁撈埋個意粉😛估唔到咁樣fusion又幾唔錯喎😌配海鮮就必需吧🤭.花生醬鹹蛋黃單骨雞翼🥚🐔個雞翼勁入味😋花生醬個味好出🥜同鹹蛋黃互相配合,完全同雞翼勁夾,好食到秒速清碟😙.冬蔭公烤粟米🌽第一啖食落個冬蔭公味未算最突出,點知食食下,愈食愈惹味😍好食到顛🤤粟米既甜再加刺激嘅辣🌶唔好睇少佢😆.自家製提子及原味英式鬆餅最後黎個甜品,無諗過係勁大件😍好實淨我鐘意個texture!both原味同提子都好食🍇 😋最緊要係熱辣辣,再多啲牛油香就正🧈.特濃牛奶朱古力🍫好飲呀又香濃又滑~好欣賞🤭.皮皮🥤個名夠晒特別🤩係椰汁+椰果🥥再落牛奶,菠蘿汁同忌廉,落埋竹炭所以變左黑色☺️估唔到菠蘿mix牛奶陣味,以為一酸一甜咁怪怪的?點知又ok喎,稱得上好味又特別😍😍😍
黑色型格Fusion Cafe☕️
冬蔭公奶油大蝦意大利粉🦐🍝

花生醬鹹蛋黃單骨雞翼🥚🐔

冬蔭公烤粟米🌽

自家製提子及原味英式鬆餅

特濃牛奶朱古力🍫
好飲呀又香濃又滑~好欣賞🤭
皮皮🥤
Went shopping in K11 Art Mall and wanted a quick bite for lunch. Saw this new restaurant advertised within the mall and wanted to give it a try. The restaurant has modern futuristic decor with black and metal as key design features creating causal dinning or cafe style eatery. It was late lunch hour and I could see lots of empty tables within the restaurant but some with used dishes still waiting to be cleared. As far as the eye could see, there was only one staff within the seating area of the

It was late lunch hour and I could see lots of empty tables within the restaurant but some with used dishes still waiting to be cleared. As far as the eye could see, there was only one staff within the seating area of the restaurant; from showing people to their seats, taking orders, serving food, clearing away used tables, attending to payment etc. A sad scene which seemed to be more prevalent in the current market condition……

I picked the Creamy Tom Yum pasta with shrimp marked with 🌶️🌶️ as this was the “boss’ recommendation” on the lunch menu. Further, I asked for the 🌶️to be toned down a bit for my taste.

Then two mugs of soup were thumped on the table for us by the staff 😬 (thought I was in a cha chaan teng) with no introduction of what the soup was. Not feeling angry with the treatment but felt sorry for the staff as the staff was the only one working flat out there……….. . The soup had cauliflower flavour but I found the soup a bit greasy. The fat/ grease could have come from the stock used for the soup. Not sure one would want to see those grease floating on top of a vegetable soup😬.

Creamy Tom Yum pasta with shrimp - even though I asked for the spice level to be toned down, it turned out to be quite spicy 🌶️😅. Not for the faint hearted. The pasta still had a bit of bite to it and not too soft which was good. The pea sprouts on top helped to give some freshness to the dish. As this is a toned down version, there was less sauce to coat the pasta and not as creamy as one would have hoped.

We asked for Earl Grey tea and once they were served, we dared not ask for milk for the tea since the staff was still busy😬.

Overall: the food and service did not match the vibe they wanted to create in that setting……

K11 Art Mall 最近新開了一間由國際荷里活雕塑製作人、多重領域品牌設計師 Keo.W 創辦的Awesomeism CAVE,餐廳位於K11最隱蔽的地方,配合銀黑色的主調和宇宙太空的設計,充滿科幻神秘感冬蔭公奶油大蝦意大利粉:有4隻外殼大蝦,爽口彈牙又鮮甜🥰意粉每條都沾滿冬陰功奶油醬汁,酸酸辣辣十分惹味,冬陰功味香濃又有層次✨花生醬鹹蛋黃單骨雞翼:單骨雞翼炸至香酥金黃,加上花生醬和鹹蛋黃ferfect match,超級邪惡卻絕不能錯過💕冬蔭公烤粟米:每件烤粟米都很juicy且掛滿冬陰功醬汁,味道酸酸辣辣重口味的我最愛自家製提子及原味英式鬆餅:Scone即叫即製,大約要等30分鐘⏰不過等待是值得的,鬆餅一奉上就聞到超級香🥰熱辣辣的鬆餅外脆內鬆軟,蛋香和牛油味濃郁可口,配上忌廉同埋藍莓果醬🫐勁滿足FREDA SODA:由水蜜桃、乳酸、藍橙皮、梳打調配而成,分成藍色同紅色2層十分吸睛🤩最適合打卡;有水蜜桃香味,乳酸味較重所以不會很甜Mocha:咖啡順滑香濃,不會太甜,不錯

Mocha:咖啡順滑香濃,不會太甜,不錯

2022-10-01 55 瀏覽
呢度完美地散發出一種暗黑宇宙既風格, 好似被吸入黑洞咁🕳️ 呢度既食物同飲品既選擇都幾特別, 而且都相當高質, 係有啲驚喜既😌冬蔭公烤粟米🌽($88)聞落好香食落又有濃濃冬蔭公味既烤粟米好入味, 辣得過癮得黎粟米又多汁, 好好食😋 香港食到好食既特色烤粟米唔易👍🏽酸梅BBO醬單骨雞翼🐓($108)酸梅既酸味同BBQ醬既甜味融合一齊酸酸甜甜好開胃, 仲要係單骨雞翼食得好滋味😍墨汁海鲜意大利飯🦑($198)黑色既意大利飯好香海鮮既味道, 加上青口, 魷魚粒, 帶子令到個海鮮味硬加濃烈😌 自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉🥞($148)新鮮熱辣辣既Scones 好鬆軟, 配上原樽既Clotted cream同blueberry jam 係一個好好既飯後甜品🤩元宇宙🧃($88)由青蘋果, 蜜瓜, 薄荷, 藍蝶花, 梳打混合而成既一杯梳打飲落好清甜再配埋薄荷既味道提升左個清新度🍃Awesomeism Mojito🍹($78)用葡萄, 奇異果, 青檸, 檸檬, 水蜜桃, 梳打整出黎既梳打啲味道又幾夾, 基本上有水蜜桃一定冇得輸😙呢度由裝修到食物質素都相當高質, 啲staff 又好nice , 行街行到攰

冬蔭公烤粟米🌽($88)

酸梅BBO醬單骨雞翼🐓($108)

墨汁海鲜意大利飯🦑($198)

自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉🥞($148)

元宇宙🧃($88)

Awesomeism Mojito🍹($78)

呢度由裝修到食物質素都相當高質, 啲staff 又好nice , 行街行到攰可以黎呢度食返件cake飲返杯野都可以😎
2022-09-26
  • 酸梅BBQ醬單骨雞翼
  • 自家製提子及原味英式鬆餅
  • 冬蔭公烤粟米
  • 元宇宙
  • 墨汁海鲜意大利飯
餐廳以黑色做主題,創辦人Keo W.係多重領域品牌設計師,亦係國際荷里活雕塑製作人。餐廳牆身同燈飾設計以圓圏為主,迷幻既燈光感覺cyber,係一個好好嘅打卡位。🦑 墨汁海鮮意大利飯 $198黑色意大利飯配上黑色餐具,十分型格。海鮮份量足夠,有帶子、蝦及青口,意大利飯中加入了魷魚,味道適中。🐓 酸梅BBQ醬單骨雞翼 $108酸maymay嘅醬令人特別開胃,單骨雞翼令人食得好方便。🌽 冬蔭公烤粟米 $88冬陰功味道十足,對我來講有少少辣,粟米烤得香。🍇 自家製提子及原味英式鬆餅 $148食物來得好快,鬆餅已經放咗一陣先食,外層仍然十分鬆脆,入面暖暖鬆軟。進食時配搭英國凝塊忌廉同野生藍莓醬,好味。🥥 皮皮 $98皮皮製作需時,飲品內包含椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭同忌廉,濃濃的菠蘿及椰汁味,舒緩咗冬陰功粟米嘅辣味。🍏 元宇宙 $88青蘋果、蜜瓜、薄荷、碟豆花及梳打,味道清新,唔會太甜。

🦑 墨汁海鮮意大利飯 $198

🐓 酸梅BBQ醬單骨雞翼 $108
酸maymay嘅醬令人特別開胃,單骨雞翼令人食得好方便。

🌽 冬蔭公烤粟米 $88
冬陰功味道十足,對我來講有少少辣,粟米烤得香。

🍇 自家製提子及原味英式鬆餅 $148

🥥 皮皮 $98

🍏 元宇宙 $88
青蘋果、蜜瓜、薄荷、碟豆花及梳打,味道清新,唔會太甜。
  • 酸梅BBQ醬單骨雞翼
  • 自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉
2022-09-30 65 瀏覽
由潮流品牌 Awesomeism 開設嘅 Awesomeism CAVE Restaurant,裝潢已經別具一格,黑白灰與光線交錯,偏向型格路線。同湜澄爸 分享 ⚪ 二人 Tasting Meun ⚪,食到好滿足😌~ 🔴 #冬蔭公烤粟米:有驚喜😍,香甜粟米🌽塗上惹味冬蔭醬汁烤焗,酸辣中帶點甜,特別又開胃🔴 #酸梅BBQ醬單骨雞翼:單骨雞翼🐔好方便,酸梅BBQ醬酸酸甜甜,正好中和其他冬蔭菜式辣味🔴 #冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉:冬蔭香氣撲鼻,鳳尾蝦🦐爽口彈牙,冬蔭公奶油夠杰,可以掛滿意大利粉上面,每啖都有冬蔭酸辣味,好食到停唔到口😋😋🔴 #自家製提子及原味英式鬆餅:熱辣辣上枱,牛油香氣四溢🥧,面層脆脆,內裡濕潤柔軟,口感帶點綿韌,不論配奶油忌廉或果醬都好味。🍹飲品都好 IG-able,我嘅元宇宙由青蘋果&蜜瓜&蝶豆花混合,上藍下綠好夢幻💕,蜜瓜甜味好夾今晚嘅冬蔭菜式。

2022-09-29 1344 瀏覽
元宇宙科幻cafe-Awesomeism CAVE🪐正式登陸K11 Art Mall🤩係由Awesomeism品牌衍生出來嘅餐飲業務🍽CAVE代表洞穴,坐立於K11最隱蔽嘅地方😎盤古初開,人類居住地方就由洞穴開始,寓意從呢度可以誕生所有可能性🌟餐廳以黑灰做主題,型格得嚟充滿藝術感🤩🐙墨汁海鮮意大利飯墨汁味道濃郁🐙每一粒意大利飯每粒都沾滿墨汁🖤口感軟綿同creamy😛海鮮分別有帶子、青口同蝦😍海鮮鮮甜🦐🥜花生醬鹹蛋黃單骨雞翼第一次食花生醬加鹹蛋黃呢個配搭,好特別🤩味道原來好夾😛鹹蛋黃嘅鹹香味再散發陣陣花生醬味🥜雞翼外層炸得香口滋味😋🌽冬蔭公烤粟米冬蔭公味道酸酸甜甜,夠晒開胃😛烤得入味🔥辣辣地相當惹味🌶粟米切到細細條容易食😚🍇自家製提子及原味英式鬆餅我至愛嘅Scone😍有原味同提子味🍇鬆餅外脆鬆軟,口感結實😛會跟埋藍莓果醬同cream,點埋一齊食都好好味😚飲品方面叫咗Awesomeism mojito同開心果曲奇奶昔🍹Awesomeism mojito入面有葡萄、奇異果、青檸、檸檬、水蜜桃同梳打🍸味道清新,檸檬味較重🍋開心果曲奇奶昔,濃濃開心果味,上面仲有曲奇碎添😍

🐙墨汁海鮮意大利飯

🥜花生醬鹹蛋黃單骨雞翼

🌽冬蔭公烤粟米

🍇自家製提子及原味英式鬆餅

餐廳Awesomeism CAVE位於 K11購物藝術館,走型格黑暗風🖤,時尚裝潢,科幻元宇宙洞穴主題。顧名思義餐廳係由Awesomeism品牌衍生出黎既餐飲業務,CAVE代表洞穴,就設立於k11比較隱蔽既位置。✨另設加一-💕 冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228👅好味指數:9/10汁底好濃冬蔭公味😳,酸酸地小小辣好開胃,有埋奶油更creamy更香,意粉掛哂汁又煮得好煙韌彈牙😍!鳳尾蝦就有4大隻,爽口有鮮味☺️中意冬蔭公必試❗️-💕 酸梅BBQ醬單骨雞翼 $108👅好味指數:9/10好驚喜😳 雞翼炸得好香脆,脆到卜卜聲。原本怕醬汁配酸梅會好奇怪,但其實BBQ醬會重味啲,只帶小小酸梅酸味,味道絕對容易接受。🥰🫶🏻-💕 冬蔭公烤粟米 $88👅好味指數:9/10同意粉味道好相似,不過依個酸味更強,辣味會冇咁重,都係好開胃惹味😍粟米又烤得好多汁,正👍🏻-💕 自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148👅好味指數:9.8/10送上時暖笠笠好正🥹英式鬆餅外層輕脆有咬口🥹內層口感綿密超鬆軟😍😍‼️切開會散開,為左一口食到外同內層所以忍唔住上手食😂🥰同估唔到會附上兩樽全新提子味果醬同奶油忌廉😳個人黎講覺得加忌廉正
✨另設加一

💕 冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228

💕 酸梅BBQ醬單骨雞翼 $108

💕 冬蔭公烤粟米 $88

💕 自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148
👅好味指數:9.8/10
送上時暖笠笠好正🥹英式鬆餅外層輕脆有咬口🥹內層口感綿密超鬆軟😍😍‼️切開會散開,為左一口食到外同內層所以忍唔住上手食😂🥰同估唔到會附上兩樽全新提子味果醬同奶油忌廉😳個人黎講覺得加忌廉正啲,但其實乜都唔加都已經好正😍😍❤️。

💕 茉莉花茶 $38
👅好味指數:8.5/10
清香,食完鬆餅配花茶一流🥰

💕 FREDA SODA $88
(水蜜桃,乳酸,藍橙皮,梳打)
👅好味指數:8.5/10
粉紅色+藍色💓💙!好靚☺️,水蜜桃味+橙味都岀但又唔會太甜👍🏻可以一試。

環境:9/10
冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉
酸梅BBQ醬單骨雞翼
FREDA SODA
2022-09-28 54 瀏覽
冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228酸酸辣辣嘅冬陰功味好重 非常惹味👍🏻辣得黎越食越上癮鳳尾蝦好爽口彈牙😍怕辣嘅朋友仔記住叫返杯嘢飲嚟解辣呀🙈酸梅BBQ醬單骨雞翼 $108單骨雞翼就食得多加咗酸梅BBQ醬嘅單骨雞翼就更加令人垂涎三尺🤤酸酸甜甜嘅口感令人食指大動可以話係新鮮感同清新感極重嘅配合🤫花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $108一上枱就聞到濃郁嘅花生醬味😍花生醬配上鹹蛋黃味道一流 互相配合鹹蛋黃起晒沙👍🏻單骨雞翼食起嚟好方便一咬就係啖啖肉啦自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148英式鬆餅表面焗至金黃色咬落質感鬆化口感蓬鬆🤪散發出誘人嘅牛油味再加上獨特嘅果醬同奶油忌廉令鬆餅味道提升到另一個層次😍元宇宙 $58唔同水果嘅大雜燴加上淡淡嘅薄荷味易入口得嚟又唔會話太苦澀🤩完全體現出元宇宙的多樣性🤗藍橙皮荔枝沙冰 $88有粒玫瑰花士多啤梨放喺面超靚😍 誠意十足天藍色嘅沙冰好夢幻滿滿嘅荔枝味超級凊爽💕Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟

冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228

📌好味程度:🌟🌟🌟🌟
📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟
[份量足 邊食邊影]這間餐廳其中一個我會選擇黎食,除咗因為可以幫友人打卡,重要是品牌設計師+國際荷里活雕塑的創辦人,除了環境充滿他個人藝術氣息,餐廳裝修也具有科技感黑灰主調配上洞穴氛圍,想飲杯野打卡絕對唔少得。腐乳卡邦尼意大利粉我最想食這款非傳統一般卡邦尼意粉腐乳味不是特別濃烈,沒想到同卡邦尼意粉可以有這感覺好夾,推薦推薦冬蔭公奶油大蝦意大利粉閨蜜最鍾意冬蔭公,這款用冬陰功煮的意粉味道再配大蝦,如果可以選擇,意粉要同大俠一齊食,味道夠酸酸辣辣,隻蝦又夠厚實越食越上癮花生醬鹹蛋黃單骨雞翼我哋各人叫咗個小食,我叫了花生醬溝鹹蛋黄,邪惡得來又忍不住破戒,雞翼炸得金黃脆,一配鹹蛋黃醬,份量可以三至四個人食冬蔭公烤粟米同冬陰功意粉差唔多,塗上冬蔭公醬汁的粟米,有別於平時食的時候甜甜粟米味,反而多了酸辣感自家製提子及原味英式鬆餅這個英式鬆餅配果醬及奶油忌廉,絕對是即叫即做(上枱時鬆餅溫熱、外層脆),食完主菜之後,食這個英式鬆餅,絕對是畫龍點睛最後,飲品當然不少得我要試的皮皮:黑白色的皮皮,除了是眼見的竹炭同忌廉,仲有加入椰汁、椰果、牛奶,味道非常出眾,有椰子清香滲出藍橙皮荔枝沙冰閨蜜點了這杯天藍色
[份量足 邊食邊影]

黑灰主調配上洞穴氛圍,想飲杯野打卡絕對唔少得。

腐乳卡邦尼意大利粉

我最想食這款非傳統一般卡邦尼意粉

冬蔭公奶油大蝦意大利粉

花生醬鹹蛋黃單骨雞翼

自家製提子及原味英式鬆餅

最後,飲品當然不少得我要試的皮皮:

藍橙皮荔枝沙冰
閨蜜點了這杯天藍色的沙冰,是荔枝味,以為會似藥水味,但完全不覺,反而可以解膩感,整體也不算太甜
2022-09-18
午餐