2023-05-10 197 瀏覽
推薦呢間超級好食餐廳!裡的入面的大蝦真的是太好吃了,爽口彈牙,還有一點點辣度,🦐👌🏻除了大蝦,裡面的其他菜品也都非常好吃,份量還很足,絕對物超所值!🍴🤤👍🏻
2023-04-04 141 瀏覽
K11嘅餐廳一向俾人感覺價錢偏貴,但係少有地開左間型格風以太空做主題嘅Cafe🤣lunch set $1xx有埋飲品仲可以加小食😋👍🏻✨望落幾抵,就諗住去試吓😝😝😝一入去就感覺好有空間感,座位好寬敞,私隱度十足試咗個腐乳卡邦尼意大利粉,見佢配搭比較新鮮,好有創意😂😂😂就抱住試吓伏嘅心態去嗌,出奇地腐乳同埋其他配料嘅味道好夾!好食!另外叫咗熱嘅抹茶鮮奶,可能影唔到但係佢嘅拉花好靚🥰🥰🥰

2023-03-05 206 瀏覽
聽朋友介紹講呢一間awesomweism食飯質素都好岀色,所以即日上openrice去book位,點知發現都仲有位,都知可能唔會好爆。一入到餐廳先發現係好似batman特色館,好明對裝修有一定既執著,不過可能我唔係fans,未有好大既感覺我地7點30左右到,直頭無客人。事不宜遲,我地ordered 一個3 courses dinner個南瓜湯味道係ok,不過唔知點解唔熱,係少少暖。呢個非常岀色!值得推介!佢帶子好鮮甜,無用太多調味,青瓜夾埋一齊食好清新大家一定要食係邊既芒果汁!好驚喜既夾到main既龍蝦意粉,廚師應該係有將汁同意粉再炒先上碟,因為好入味,每條意粉都好有龍蝦汁。份量都夠,我覺得好唔錯!呢個豬手都處理得好好,個皮好脆!肉都唔會太咸,個酸菜都正!我哋之後仲叫左前菜既芒果醬汁,都有另一番風味!推薦!呢杯americano都唔錯,有恰到好處既creama,咖啡都唔會太酸或苦Overall,都係好唔錯既餐廳,食物質素對得着個價錢有突,唔明點解無人來,不過埋單時,waiter哥哥話呢到做3月頭就唔做啦,我地趕得切結業前一試,滿意

我地7點30左右到,直頭無客人。

餐湯
個南瓜湯味道係ok,不過唔知點解唔熱,係少少暖。
帶子他他

2023-02-26
帶子他他
龍蝦意粉
炸豬手
再次和朋友光顧Awesomeism CAVE,今日的午餐點了CAVE Tetralogy (CAVE 四步曲)。先來是日特飲「荔枝茶」。可選凍或熱,我選了熱飲,既清新又開胃,不錯呀!是日餐湯是「南瓜濃湯」,質感柔滑,南瓜味道濃郁,好味!四步曲主菜有芒果鮮蝦沙律、日式照燒雞扒、原隻虎蝦多士、蟹膏蟹肉蘑菇意粉。份量十足,既美味亦非常豐富的午餐啊!飯後,看見隔籬枱點了色彩繽紛、三杯不同的特色飲品,好靚啊!打卡必選!今日太飽了,要下次再來試喔!

荔枝茶特飲
南瓜濃湯
CAVE 四步曲
2023-03-02
荔枝茶特飲
南瓜濃湯
CAVE 四步曲
2023-02-28 121 瀏覽
失望!咩cyber 風,洞穴餐廳未來感,完全冇咁嘅事!一兩個講我都未必信,見咁多人講以為係真嘅,哈哈,伏左食物質素我反而覺得還可以,食咗牛扒,蟹肉蟹膏意大利飯,前菜蝦沙律,南瓜湯。食物算係中規中矩,成餐飯最值得一讚嘅係擺盤,我覺得個廚房都算係有心機。但係環境就真係好一般,快餐店嗰啲鋼質枱,連埋快餐店式嘅椅,膠水杯,餐具都好奇怪,嗰把刀仔邊有力切到牛扒?朋友生日睇完食評book咗呢個地方,我真係超尷尬。快餐店格調,什麼未來感真係feel 唔到,只不過係放左兩個 bat man 係度同埋有一幅銀色嘅牆。有心想食環境氣氛嘅朋友要三思。而佢嘅價錢,應該有好多 decent 嘅餐廳可選擇

2023-02-27
慶祝紀念
生日
2023-02-16 91 瀏覽
呢間位於k11 art mall 2 樓,都幾格攝難搵,要轉入先見到。餐廳裝修好 cyber, 好有太空嘅感覺, 好多位置都好好打卡😎 晚餐有set dinner ,à la carte 都有 (又係影咗menu 俾大家😊)🍴Set dinner 3 courses $238 Daily soup & Appetizer & Main course 🍴Appetizer🔸北海道帶子他他擺盤好靚,好有藝術感;帶子好新鮮配埋青瓜片🥒 好 fresh! 🔸溫泉蛋黑松露芝士意大利雲吞 黑松露蛋好香味,意大利雲吞好 creamy, 兩個都已經帶飽肚感😆🔸醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦 (+$28)擺盆出色,大蝦同八爪魚🐙好搶眼,煎得好香;配菜都幾豐富,有薯蓉、粟米、蕃茄,整體來講都好食!🔸火灸安格斯牛小排牛肝菌意大利飯 (+$28)上枱前係生肉,侍應會問你想要幾多成熟,因為佢地會即場用火槍燒 🤩 上面仲有隻生蛋伴飯一齊食!
🍴
Set dinner 3 courses $238
🍴
Appetizer
🔸北海道帶子他他
🔸溫泉蛋黑松露芝士意大利雲吞
Appetizer

🔸醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦 (+$28)
醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦

🔸火灸安格斯牛小排牛肝菌意大利飯 (+$28)

醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦
火灸安格斯牛小排牛肝菌意大利飯
南瓜餐湯睇落唔錯    匙羹一不落去 啲湯唔知擺左幾耐係咁2熱一熱佢 飲落去仲有一pat pat 唔勻循 味道正常可以接受 但係味精比起任何一間西餐廳都重 飲到一半已經口乾想飲水  鵝肝多士全餐最好食而經係呢個 但係個人認為波蘿太多搶鵝肝嘅味 鵝肝就正常魚子鵝肝醬拌無花果冇影相既價值 多士底+凍身鵝肝+魚子醬 撇除價錢 食落腥味有啲重 成舊一齊食係唔會食到魚子醬既味 sorry 真係唔識欣賞豬胺骨邊位煎唔熟 自己街市買舊豬扒煎都好食果佢建議炒左煮果個酥皮羊架酥皮唔酥 羊夠哂騷 中間既鵝肝醬冇存在嘅價值 完全比羊騷味蓋過仲有兩杯野飲都廢是寫港女想打卡就嗌 否則飲返水我建議大家落去樓下買杯喜茶會開心啲
南瓜餐湯

南瓜餐湯
豬胺
2023-02-11
2023-02-06 93 瀏覽
過年陪完屋企人,係時候約fd出來傾下計。.呢間餐廳係fd揀嘅,佢之前來過,好推薦再食多次😋 一入門口已經feel到餐廳好有空間感,未來感十足。..🌸冬陰功奶油鳳尾蝦意大利粉 $198望落去好似細細兜,但其實份量都幾足。入面d料一d都少,有蝦有蒜片等,最重要係冬蔭功嘅味道超濃郁,意粉口感一流,軟硬適中。.🌸醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦 $226最鍾意食八爪魚🐙,每次見到menu有八爪魚都會order。呢個八爪魚一d都唔輸得,外皮焦焦地,但易切,內裡好滑,口感軟腍彈牙有鮮味。虎蝦大隻好味😋.🌸花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $88份量十足呀!!!!!!!兩個人食綽綽有餘,如果得鹹蛋黃可能會比較結身,但加左花生醬之後口感滑左好多,唔易膩。好食到停唔到口!.🌸皮皮 $58呢款嘢飲顏色好特別,加左竹炭係入面。當中亦有椰汁,椰果,牛奶,菠蘿汁,忌廉。.🌸Cave Punch $58飲落酸酸甜甜,少少清香。入面係石榴,橙汁,菠蘿汁,蝶豆花和梳打。
過年陪完屋企人,係時候約fd出來傾下計。

🌸冬陰功奶油鳳尾蝦意大利粉 $198
望落去好似細細兜,但其實份量都幾足。

🌸醬燒低溫慢煮八爪魚拼珍寶虎蝦 $226
最鍾意食八爪魚🐙,每次見到menu有八爪魚都會order。
虎蝦大隻好味😋

🌸花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $88
份量十足呀!!!!!!!

🌸皮皮 $58
呢款嘢飲顏色好特別,加左竹炭係入面。
當中亦有椰汁,椰果,牛奶,菠蘿汁,忌廉。
🌸Cave Punch $58
飲落酸酸甜甜,少少清香。
入面係石榴,橙汁,菠蘿汁,蝶豆花和梳打。

2023-02-04 83 瀏覽
呢間隱世西餐廳喺尖沙咀K11裡面,位置不易找,不過裝修格局很cyber, 在山洞用餐。由於不太肚餓,我們點了些小食來佐酒。花生醬鹹蛋黃單骨雞翼,冬陰功烤粟米,黑松露溫泉蛋芝士雲吞,三樣都好好味!估唔到鹹蛋黃同花生醬可以咁夾,配雞翼超正!冬蔭公烤粟米,少少辣,創新得來又惹味。黑松露溫泉蛋芝士雲吞伴勻雞蛋、黑松露及芝士後,味道香濃,雲吞皮厚薄適中!再食埋松露野菌意大利飯,黑松露好香,汁好creamy,整體食物唔錯呀!
鹹蛋黃花生醬單骨雞翼
鹹蛋黃花生醬單骨雞翼
  • 花生醬鹹蛋黃單骨雞翼
K11 Art Mall 2/F 全新開咗間未來感超重嘅餐廳😍‼️佢位置較最隱蔽,搵咗一陣先見到🫣,真係好似「洞穴」CAVE咁😂!一行到門口🚪就已經見到 同人1️⃣ : 1️⃣ 咁大嘅Batman 喇🦇!餐廳設計都以 ✨🖤黑、銀色為主✨,仲有一幅滿佈圓形裝飾的打卡牆,整體科技感十足🖤!餐廳係由 awesomeism.official 主腦人兼多重領域品牌設計師keo.w開設😍,難怪整個氛圍都咁前衞🤩!🍴LUNCH SET🍴 (餐湯+咖啡/茶)🔸CAVE四部曲 $148呢個真係好飽肚🥳,鮮芒果莎莎海蝦沙律、黑松露吉列豬扒、溫泉蛋卡邦尼意大利粉、炸軟殼蟹,一次過滿足你沙律、炸物、意粉嘅慾望😋!🔸美國安格西冷配薯菜 $148大大塊牛扒🥩,火候剛好!可選薯菜/意粉~今次朋友揀咗薯菜,但應該配意粉比較好🍝!☝🏻☝🏻午餐+$28 可升級特飲 ☝🏻☝🏻🍹初見LOVE AT FIRST SIGHT(玫瑰乳酸梳打) 玫瑰乳酸加入梳打水之中,淡粉色嘅漸進層令人睇得賞心悅目!就好似初見就戀上嘅感覺!不太甜,易入口!好啱女仔飲呀! 🥛皮皮(沙冰) Pei Pei 見到好多人分享呢配「黑白配」⚫⚪ ,覺得佢嘅顏色真係好

🍴LUNCH SET🍴 (餐湯+咖啡/茶)

🔸CAVE四部曲 $148

🔸美國安格西冷配薯菜 $148

☝🏻☝🏻午餐+$28 可升級特飲 ☝🏻☝🏻

🥛皮皮(沙冰) Pei Pei
見到好多人分享呢配「黑白配」⚫⚪ ,覺得佢嘅顏色真係好啱呢間餐廳嘅氛圍👍🏻!佢由
椰汁、椰果、牛奶 🥛、菠蘿汁🍍、竹炭同忌廉調製而成!原本都怕有D奇怪,但入口酸酸甜甜,奶味唔算重,一D都唔膩,仲有開胃嘅感覺🤭!

2023-01-29
2023-02-02 1396 瀏覽
🛍到尖沙咀行街街, 發現一間型格西餐廳! 有好大個蝙蝠俠站在門口, 以黑及金屬為主調, Cyber 又型格, 坐位之間空間感十足! 及後才發現原來餐廳由本地雕塑藝術家Keo.W主理既香港時尚品牌Awesomeism 所創立, 怪不得! 餐牌上有單點食品, 也有 dinner set, combo set for two 等! 🍄湯 ~ 蘑菇湯, 啖啖蘑菇味, 好幼滑! 🥜花生醬鹹蛋黃單骨雞翼 $88 ~ 好特別, 有別於平常的鹹蛋黃雞翼, 添了花生香味及有幼粒粒花生, 增加口感, 層次更豐富, 雞翼肉夠厚! 🐖德國脆皮咸豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁 ~ 份量超大一份! 皮脆, 一口咬下酥香四溢, 非常惹味! 🔥火灸安格斯牛小排牛肝菌意大利飯 ~ 堂上以火槍火灸, 還可決定熟度, 儀式感滿滿的! 牛小排薄切, 油脂經火灸後更覺甘香, 加上芝士粉及蛋黃, 口感層次豐富! 🍹飲品選擇多, Seasonal Drinks 最讚!🥥皮皮 ~ 由椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭及忌廉調配而成!🌹初見 ~ 由玫瑰、乳酸及梳打調配而成! 味道有水準, 外觀漂亮, 看著也開心!

🍄湯 ~ 蘑菇湯, 啖啖蘑菇味, 好幼滑!
🍹飲品選擇多, Seasonal Drinks 最讚!

🌹初見 ~ 由玫瑰、乳酸及梳打調配而成!

味道有水準, 外觀漂亮, 看著也開心!
2023-01-31 72 瀏覽
好有feel嘅型格餐廳。餐廳環境設計傾向cyber feel,亦有很多打卡位,坐位間也很闊落。由服務至食物質素也有驚喜。餐廳員工非常細心及周到服務。食物行泰式fusion路線,好適合三五知己共享。今日來午餐,餐湯是蘑菇湯,非常有口感。Main course 點了泰式冬陰功蝦意粉及香煎三文魚。泰式冬陰功蝦意粉辣到啱啱好,冬陰功汁斟滿每條意粉,非常美味,蝦亦很鮮甜。三文魚煎得很好,皮脆內軟,熟到啱啱好,配菜也很精緻。好好味呀!已是第二次幫襯,下次也會再來。
2023-01-31
午餐
  • 冬陰功奶油大蝦意大利粉
2023-01-30 893 瀏覽
有驚喜西餐廳💖 餐廳以黑色及灰色為主調,裝潢呈簡約型格風,符合「洞穴」主題,很適合打卡🖤 環境闊落,讓客人舒適地享受美食,適合約會或朋友聚會🥂 店員服務態度一流,絕對會回訪🥰 食物方面提供多款西式菜、小食、甜品及飲料,擺盤精緻,質素高 有驚喜,價錢合理,值得一試👍🏻晚市二人消費:$689 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 🍲蘑菇湯 (Set $Free)✨ 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆🥩火灸安格斯牛小排牛肝菌意大利飯 (Set $198 +$28)✨推薦!高質意大利燴飯,牛肉十分軟嫩,飯粒軟硬適中,醬汁濃稠,香濃惹味☺️ 職員會即場將牛肉燒成客人指定的熟度,然後放上流心蛋黃及芝士粉,賣相一流😍 攪拌後飯粒沾滿蛋黃醬,口感味道昇華🍖德國脆皮鹹豬手配酸椰菜及蜜糖芥末籽汁 (Set $198 +$18)✨推薦!份量多,飽肚感十足🤤 配搭醬汁 香口惹味,肉質好軟腍 加上香脆豬皮,口感值得一讚👍🏻𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌🌽冬陰功烤粟米 ($68)✨推薦!香甜爽口,冬陰功味非常惹味🔥🤤𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌🍹皮皮 (Set +$58)✨椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭、忌廉必點😍 有驚

晚市二人消費:$689 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
🍲蘑菇湯 (Set $Free)✨

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
🌽冬陰功烤粟米 ($68)✨
推薦!香甜爽口,冬陰功味非常惹味🔥🤤

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
🍹皮皮 (Set +$58)✨
椰汁、椰果、牛奶、菠蘿汁、竹炭、忌廉
必點😍 有驚喜沙冰!賣相十分吸引,甜味適中,混合菠蘿汁及椰汁令味道更清甜

🍹焦糖海鹽奶昔 (Set +$58)✨
焦糖味好濃郁,甜度十足😚
餐廳環境走型格路線,以黑色為主調,當中有不少蝙蝠俠原素。座位寬敞舒服,能安靜享用美食的餐廳。泰式椰香青檸雞肉意大利飯 ($88)• 跟餐會附送一碗餐湯。• 意大利飯口感十分濕潤綿滑,同時仍保持粒粒分明,有咬口之餘又不會帶有米核。• 椰香和奶感充分滲透入飯和雞肉裡面,非常滋味,而且雞肉的份量亦不吝嗇。竹炭芝麻拿鐵 (+$28)• 拉花精美,有別於一般的竹炭芝麻拿鐵,喝起來會有一股淡淡的榛子香味,與芝麻互相混合後頗特別。
是日餐湯
泰式椰香青檸雞肉意大利飯

泰式椰香青檸雞肉意大利飯 ($88)

• 跟餐會附送一碗餐湯。

竹炭芝麻拿鐵

竹炭芝麻拿鐵 (+$28)

竹炭芝麻拿鐵
新年假期最好就係去行街街~今日同朋友去尖沙咀行完街睇完首飾之後,就去咗 K11 搵好野食,呢間餐廳一直都想黎,今日終於有機會啦🫶🏻🫶🏻位置都有D難搵架,因為係响一D舖頭後面較隱蔽嘅位置。。。去到門口你會見到一個好大隻好有型嘅 Batman 等緊你🤭 門口仲有D 相關 Figure添~入到去之後原來係一間好型嘅西餐廳,有唔少 Batman 擺設😍佢呢度嘅 Set Dinner 都幾抵喎~200 幾蚊就有三個 course 有湯有頭盤同埋有主菜,我同朋友各自叫咗一個 Set Dinner $238首先黎既係忌廉湯,好滑好香忌廉味 ,最特別係有d 菜絲,好清新~頭盤就嗌咗一個北海道帶子他他,帶子同青瓜真係幾挾,每片青瓜上面擺滿帶子他他,一啖擺落口,好正!仲嗌咗一個鮮芒果莎莎海蝦沙律,佢嘅醬汁特別,加埋芒果汁深滲入沙律入面撈埋一齊食好好味❤️主菜就嗌咗一個冬蔭功奶油鳳尾蝦意粉,估唔到意粉用冬蔭功嚟煮都別有一番風味,係我鍾意嗰種味道😋😋另外,又嗌咗一個酥皮焗鵝肝醬羊扒加$48件羊扒用酥皮包住,平時食羊扒覺得好細件,唔係好夠飽咁,但佢唔同,食完酥皮再食羊扒又飽肚又好味🤤🤤整體嚟講呢間西餐廳好有水準⭐️
新年假期最好就係去行街街~
今日同朋友去尖沙咀行完街睇完首飾之後,
就去咗 K11 搵好野食,呢間餐廳一直都想黎,
今日終於有機會啦🫶🏻🫶🏻位置都有D難搵架,
因為係响一D舖頭後面較隱蔽嘅位置。。。

去到門口你會見到一個好大隻好有型嘅 Batman
等緊你🤭 門口仲有D 相關 Figure添~

佢呢度嘅 Set Dinner 都幾抵喎~

首先黎既係忌廉湯,好滑好香忌廉味 ,
最特別係有d 菜絲,好清新~

頭盤就嗌咗一個北海道帶子他他,
帶子同青瓜真係幾挾,
每片青瓜上面擺滿帶子他他,一啖擺落口,好正!

仲嗌咗一個鮮芒果莎莎海蝦沙律,佢嘅醬汁特別,
加埋芒果汁深滲入沙律入面撈埋一齊食好好味❤️

另外,又嗌咗一個酥皮焗鵝肝醬羊扒加$48
件羊扒用酥皮包住,平時食羊扒覺得好細件,
唔係好夠飽咁,但佢唔同,食完酥皮再食羊扒
又飽肚又好味🤤🤤

整體嚟講呢間西餐廳好有水準⭐️⭐️⭐️⭐️
值得一試👍🏻👍🏻🤗

埋單的時候,仲送左張消費滿$300 減 $50的 Voucher 添😀😀

2023-01-23
  • 酥皮焗鵝肝醬羊扒