2022-12-01
近年興起Afternoon Tea,Tea set內包含咗好多款唔同嘅精緻糕點,往往都好受女士們嘅偏愛😛今日介紹呢間「ATUM Restaurant」嘅Afternoon Tea set一直都非常火熱🔥就算推出左一段長時間但每星期依然有好多人去品嘗同打下卡🤣除咗價錢吸引外,糕點精緻亦都係大家熱愛嘅原因之一!。。🔘下午餐High Tea | $458 for 2評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 現場所見,九成以上嘅客人都有點到呢款High Tea🤣Tea set有24件精緻小點,鹹點同甜點各佔一半,兩者梅花間竹咁好整齊分成六行排列好,而糕點下係一塊白色石板,望落去更加突顯出糕點嘅精緻程度😍🥨鹹點* 蟹肉撻* 忌廉芝士三文魚卷* 檸檬醬鵝肝脆片* 菠菜忌廉三文治* 巴拿馬火腿忌廉芝士蕃茄仔其實款式都好多下,當中我最欣賞嘅係檸檬醬鵝肝脆片😛肝醬味道濃郁,加上少少嘅檸檬醬吊味食落好香同清新!另外巴拿馬火腿忌廉芝士蕃茄仔都好好食😍個小蕃薯仔含水量好重,好新鮮好食!🍰甜點* 香濃朱古力撻* 檸檬朱古力撻* 紫薯朱古力撻* 蜜柑撻* 朱古力泡芙、士多啤梨泡芙* 馬卡龍:雲呢拿、焦糖、士多啤梨、朱古力甜點方面
🔘下午餐High Tea | $458 for 2
* 香濃朱古力撻
* 檸檬朱古力撻
* 紫薯朱古力撻
* 蜜柑撻
* 朱古力泡芙、士多啤梨泡芙
* 馬卡龍:雲呢拿、焦糖、士多啤梨、朱古力
甜點方面,我覺得泡芙同馬卡龍最為出色!泡芙入面嘅忌廉香滑好食,馬卡龍香脆得嚟仲好鬆化😍
High Tea set仲會包兩杯飲品同兩個鬆餅添😳個鬆餅我都都幾鍾意,上枱嘅時候仲熱辣辣!牛油味重,配埋自製嘅仙人掌草莓醬同忌廉一齊食真係一流🤤🤤
飲品方面我哋揀咗”竹炭鮮奶咖啡”同”玫瑰鮮奶咖啡”,兩杯都係餐廳大熱之選嚟㗎!竹炭鮮奶咖啡竹炭味超重,竹炭加咖啡苦苦澀澀嘅味唔難入口又好提神!玫瑰鮮奶咖啡拉花好靚😍表面有玫瑰花花瓣做襯托🌹同個High Tea set好match🤣
🔘炸甜番薯條🍠檸檬蜜糖醬
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 另外我哋重點左一個炸甜番薯薯條🍟甜番薯食落冇咁邪惡🤣罪孽感冇咁重。而第一次配檸檬蜜糖醬食,食落又幾清新㗎。
。
🔻現場所見keep住有人入嚟食,人氣不減
🔻窗邊位置景觀不錯,有種鬧市中慢活嘅感覺
🔻Afternoon Tea嚟講價錢都算幾平👌🏼
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐