2022-12-01 152 瀏覽
近年興起Afternoon Tea,Tea set內包含咗好多款唔同嘅精緻糕點,往往都好受女士們嘅偏愛😛今日介紹呢間「ATUM Restaurant」嘅Afternoon Tea set一直都非常火熱🔥就算推出左一段長時間但每星期依然有好多人去品嘗同打下卡🤣除咗價錢吸引外,糕點精緻亦都係大家熱愛嘅原因之一!。。🔘下午餐High Tea | $458 for 2評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 現場所見,九成以上嘅客人都有點到呢款High Tea🤣Tea set有24件精緻小點,鹹點同甜點各佔一半,兩者梅花間竹咁好整齊分成六行排列好,而糕點下係一塊白色石板,望落去更加突顯出糕點嘅精緻程度😍🥨鹹點* 蟹肉撻* 忌廉芝士三文魚卷* 檸檬醬鵝肝脆片* 菠菜忌廉三文治* 巴拿馬火腿忌廉芝士蕃茄仔其實款式都好多下,當中我最欣賞嘅係檸檬醬鵝肝脆片😛肝醬味道濃郁,加上少少嘅檸檬醬吊味食落好香同清新!另外巴拿馬火腿忌廉芝士蕃茄仔都好好食😍個小蕃薯仔含水量好重,好新鮮好食!🍰甜點* 香濃朱古力撻* 檸檬朱古力撻* 紫薯朱古力撻* 蜜柑撻* 朱古力泡芙、士多啤梨泡芙* 馬卡龍:雲呢拿、焦糖、士多啤梨、朱古力甜點方面

🔘下午餐High Tea | $458 for 2

* 香濃朱古力撻
* 檸檬朱古力撻
* 紫薯朱古力撻
* 蜜柑撻
* 朱古力泡芙、士多啤梨泡芙
* 馬卡龍:雲呢拿、焦糖、士多啤梨、朱古力

甜點方面,我覺得泡芙同馬卡龍最為出色!泡芙入面嘅忌廉香滑好食,馬卡龍香脆得嚟仲好鬆化😍

High Tea set仲會包兩杯飲品同兩個鬆餅添😳個鬆餅我都都幾鍾意,上枱嘅時候仲熱辣辣!牛油味重,配埋自製嘅仙人掌草莓醬同忌廉一齊食真係一流🤤🤤

飲品方面我哋揀咗”竹炭鮮奶咖啡”同”玫瑰鮮奶咖啡”,兩杯都係餐廳大熱之選嚟㗎!竹炭鮮奶咖啡竹炭味超重,竹炭加咖啡苦苦澀澀嘅味唔難入口又好提神!玫瑰鮮奶咖啡拉花好靚😍表面有玫瑰花花瓣做襯托🌹同個High Tea set好match🤣

🔘炸甜番薯條🍠檸檬蜜糖醬
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑
評語: 另外我哋重點左一個炸甜番薯薯條🍟甜番薯食落冇咁邪惡🤣罪孽感冇咁重。而第一次配檸檬蜜糖醬食,食落又幾清新㗎。

🔻現場所見keep住有人入嚟食,人氣不減
🔻窗邊位置景觀不錯,有種鬧市中慢活嘅感覺
🔻Afternoon Tea嚟講價錢都算幾平👌🏼
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐
2022-11-30 6391 瀏覽
ATUM Restaurant 位於尖沙咀 K11 Art Mall,放眼望去的落地玻璃令環境十分開揚,在鬧市的一隅都享受到綠意盎然的景觀。餐廳把食物融入藝術色彩風格,不少客人都慕名而來品嚐這裡的 signature 下午茶 🎨🔸餐包High Tea前先點了一份Lunch Set分享。麵包籃內有香脆的法國麵包和甜甜的核桃提子麥包,可以塗上薄薄一層海鹽牛油來吃增添風味🔹素菜沙律套餐加配了一份沙律,加了果醋酸爽清新🥗🔸紐西蘭肉眼主菜點了一份ribeye steak,佐以焦糖洋蔥及忌廉焗薯。牛扒點了五成熟,肉質柔嫩🔹飲品選了一杯熱帶水果茶和綠茶鮮奶,一紅一綠~ 水果茶充滿酸甜莓香,matcha latte的拉花很美 🍵 濃郁好喝這次是特地來試試這裡超美的 High Tea Set✨ 不像平時英式三層下午茶,餐廳將一行鹹點和一行甜點整齊有序地放在瓷碟上,猶如藝術品般精緻,當然要相機食先💕 🔸High Tea $458 for two,每人各有12件 bite-size的鹹甜點,兩份鬆餅和兩杯飲品,真的性價比一流呢☕️ 如果慶祝特別日子的話店員更會在碟上寫字,非常有心思~鹹點有番茄仔巴馬臣火腿撻
High Tea

紐西蘭肉眼

🔸餐包

🔹素菜沙律
套餐加配了一份沙律,加了果醋酸爽清新🥗

🔸紐西蘭肉眼
綠茶鮮奶

🔹飲品
Afternoon  Tea  Set

🔸High Tea

鹹點有番茄仔巴馬臣火腿撻、檸檸鵝肝撻、蟹肉撻、三文魚卷等等。

而甜點有拖肥撻、檸檬撻、紫薯批、四色馬卡龍、泡芙等。食物方面會不定時更新,保持新鮮感

🔹英式鬆餅
暖烘烘的英式鬆餅,可塗上clotted cream和果醬品嚐。clotted cream口感滑嫩,充滿醇厚奶香,好吃👍🏼
High Tea
紐西蘭肉眼
綠茶鮮奶
Afternoon  Tea  Set
  • Afternoon tea set
最近K11 Art Mall正在舉辦瑞典冬日市集,我都去咗感受節日氣氛,湊下熱鬧。行街之前當然搵餐廳醫肚先喇,於是選擇Atum Restaurant享受精緻下午茶。餐廳主打北歐簡約風格,提供美輪美奐的藝術式甜品及各式美饌。<鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵> $178第一次食特菲麵,麵條細細長長,捲得很密、看似魚雷型,睇落幾可愛,食落頗為煙韌。醬汁用上鹹蛋黃醬,見到唔少鹹蛋黃粒,入口有鹹蛋黃沙沙地質感,用料實在,萵筍則增添爽脆口感。Tea set $458/2 pax見到唔少人都嗌咗呢個下午茶,藝術感十足,畫意詩意。顏色繽紛又小巧,有鹹甜、甜點,同埋一啲fusion items,當中呢就最有印象嘅就係紫薯撻、泡芙同scone。紫薯撻食得到紫薯本身嘅天然甜味;scone外脆內軟,加上clotted cream 同埋酸酸地嘅果醬,蛋香十足。<竹炭鮮奶咖啡><65%朱古力>下午茶set包兩杯飲品。竹炭鮮奶咖啡偏苦,正好可以中和甜點的膩,65%朱古力濃郁,入口香滑。餐廳安排我哋坐喺窗邊,不過可惜嘅喺天氣麻麻地,全日都陰天,冇乜陽光,如果唔喺就好適合同閨蜜
餐廳主打北歐簡約風格,提供美輪美奐的藝術式甜品及各式美饌。
<鹹蛋黃•萵筍•蟹肉特菲麵> $178
Tea set $458/2 pax
見到唔少人都嗌咗呢個下午茶,藝術感十足,畫意詩意。
<竹炭鮮奶咖啡>
<65%朱古力>
竹炭鮮奶咖啡
餐廳安排我哋坐喺窗邊,不過可惜嘅喺天氣麻麻地,全日都陰天,冇乜陽光,如果唔喺就好適合同閨蜜一齊黎輕鬆拍美照打卡。
下午茶
2022-11-28 118 瀏覽
想試呢度嘅下午茶($438/2pax)好耐㗎喇😍擺盤超靚超特別,差唔多成間餐廳嘅人都係慶祝生日或者周年紀念🤣侍應會幫忙寫上祝賀說話在碟子上♥️細細粒的甜點和鹹點分布平均地放在長方形的盤子,強迫症的朋友肯定很開心😂最喜歡紫薯撻和鹹點的煙三文魚,芒果和草莓馬卡龍也很好吃。看到和隔壁的稍微有點不同,所以每次去都一定有驚喜😆.Super cute tea set at K11 @atumrestaurant😍 Everyone was here to celebrate birthday or anniversary🤣 The small pieces of cakes and tarts were placed evenly on the plate, cuteness overload🥰 And the portion was fit and enough!
口袋名單之一ATUM Restaurant 其下午茶極有人氣熱度而且辨識度非常高基本上一睇圖相 · 就會講得出「我知!我都想去」·餐廳裝修走藝術氛圍好多Detail既設計位而且樓底高落地大玻璃 · 開揚之餘令空間感十足♡ Tea Set ($458/2位)具有藝術感的擺盤 · 絕對係相機食先系列每件小小一件 · 剛好一口一啖最有記憶點既甜點係拖肥批其焦糖香氣非常令人回味紫薯朱古力撻 · 賣相精緻味道很清雅 · 主要黎自紫薯既香甜感泡芙口味有兩種 · 朱古力同野莓相對地更喜歡野莓既酸甜清新感而咸點既鵝肝完全深得我心幼滑香濃 · 可以加多件嗎?其次半圓酸脆脆填滿了蟹肉同魚子鮮甜而且口感豐富鬆餅拎上手仲微暖配搭仙人掌果醬| 忌廉第一次食仙人果果醬酸酸甜甜幾fresh 不過個人比較鍾意鬆餅配clotted cream ♡ 燒八爪魚 · 墨魚脆片 · 培根馬鈴薯($208)賣相超級超級靚 ·真係成幅畫咁燒八爪魚好粗身 · 軟腍又有咬口而且仲非常juicy舖底既培根薯仔粒 · 非常惹味邪惡唔好遺忘墨魚脆片 · 千祈唔好睇佢黑黑實實但係非常之香口♡ 炸蕃薯薯條· 檸檬蜜糖醬($68)用小鐵桶裝住蕃薯
口袋名單之一
ATUM Restaurant
其下午茶極有人氣熱度
而且辨識度非常高
基本上一睇圖相 · 就會講得出
「我知!我都想去」
餐廳裝修走藝術氛圍
好多Detail既設計位
而且樓底高落地大玻璃 · 開揚之餘令空間感十足

♡ Tea Set ($458/2位)
具有藝術感的擺盤 · 絕對係相機食先系列

味道很清雅 · 主要黎自紫薯既香甜感
泡芙口味有兩種 · 朱古力同野莓
相對地更喜歡野莓既酸甜清新感

而咸點既鵝肝完全深得我心
幼滑香濃 · 可以加多件嗎?
其次半圓酸脆脆填滿了蟹肉同魚子
鮮甜而且口感豐富

鬆餅拎上手仲微暖
配搭仙人掌果醬| 忌廉
第一次食仙人果果醬
酸酸甜甜幾fresh
不過個人比較鍾意鬆餅配clotted cream

♡ 燒八爪魚 · 墨魚脆片 · 培根馬鈴薯($208)
賣相超級超級靚 ·真係成幅畫咁
燒八爪魚好粗身 · 軟腍又有咬口
而且仲非常juicy
舖底既培根薯仔粒 · 非常惹味邪惡
唔好遺忘墨魚脆片 · 千祈唔好睇佢黑黑實實
但係非常之香口

♡ 炸蕃薯薯條· 檸檬蜜糖醬($68)
用小鐵桶裝住蕃薯條 · 份量絕對唔少惹
炸到香脆裡面仲好棉密
值得一讚嘅係檸檬蜜糖醬 · 酸酸甜甜又幾夾

♡ Rose Latte
玫瑰味嘅香濃 · 唔會好假既香味

♡ 65% Chocolate
凍凍地飲杯暖笠笠嘅熱朱古力
成件事真係好幸福
之前一直戒口,完左整個婚禮之後當然要大食一頓!專登專登預約咗呢一間嘅週末下午茶!每個甜品都係一口size,精緻得來又夠多元化。而且鹹甜各半,不會偏重其中一種味覺(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)鹹點吞拿魚蓉撻、鵝肝醬撻、魚子醬蟹肉、巴瑪火腿芝士忌廉卷均是出色之作。魚子醬蟹肉撻嘅蟹肉裝得滿瀉,份量毫不吝嗇。加上魚醬嘅鹹香,鮮香味道更添一份層次。鵝肝醬好厚身,入口唔腥反帶點油潤。甜點泡芙總共有四款口味,小編當日食到嘅:係拖肥、藍莓芝士、朱古力、熱情果、特別欣賞佢裏面嘅餡料好爆滿,只係略嫌外皮稍為淋身,未有一咬即碎的口感;朱古力撻朱古力味非常濃郁,入口滿腔濃甜,撻底好脆!紫薯撻特意放上食用花點綴,口感綿綿的;馬卡龍的薄脆程度相當出色,蛋白杏仁外皮亦都做到帶點煙韌,甜度中上。另外配上的Scone必須用出色來形容,鬆軟得黎不失司康應有的硬口感,面層脆口更帶點牛油香氣,可以搽上紅莓醬和輕盈忌廉,相當滿意。飲品甜品套餐亦都包含咗兩杯飲品:竹炭鮮奶咖啡,蘋果薑粒茶。竹炭嘅黑白混合來得隨意,入口奶香頗為重身;蘋果薑粒茶清新得黎帶點消滯感,暖胃一流。鮑魚蟹膏醬燉飯除咗甜品之外,主食亦都唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)先讚一下賣相確是相當吸

鹹點

甜點

飲品

鮑魚蟹膏醬燉飯
除咗甜品之外,主食亦都唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)先讚一下賣相確是相當吸引,配上蘿蔔絲、荷蘭豆仔、紫薑片嘅點綴。鮑魚預先調好味道,咬落爽口帶甜香,蟹膏醬味道不太突出,反而奶油香頗為濃郁,粒粒米飯都好入味,且口感不太硬身又不滯肚。

餐廳環境貫徹舒適嘅感覺,裝潢簡約,白灰色的格調配上落地大玻璃,令人完全唔捨得離開。
  • 鮑魚蟹膏醬燉飯
這家的下午茶一直都很火,尤其深受女生們歡迎~餐廳的裝潢滿滿的藝術感,一大排落地玻璃窗讓環境更開揚~ 他們的下午茶真的非常精緻優雅,每一顆小小的點心都非常別緻👑✨ Afternoon Tea Set ($458 for 2)幾乎每一桌都有點這個set🤭 24 個小點心分成六行整齊地排列在一起~甜點跟鹹點梅花間竹地放在一起,擺盤超療癒的耶🫶🏻 鹹點有蟹肉塔、煙燻鮭魚w/ cream cheese、鴨肝餅、風乾火腿等等~甜點有泡芙、巧克力塔、紫薯塔、馬卡龍等~每一顆都很小巧精緻!而且我們發現每一桌的口味都有一些不一樣的耶😆 我個人最喜歡的鹹點是蟹肉塔,超多蟹肉而且超鮮甜,上面還有魚子醬點綴充滿貴氣✨ 甜點最喜歡的是紫薯塔🥹賣相美又好吃😋 tea set 還附一人一個scone,搭配的是草莓果醬跟clotted cream🤙🏻✨ Champagne Rosé (+$68pp) 這麼精緻的下午茶當然要來兩杯粉紅香檳搭配一下下~rosé粉色真的少女心滿滿,而且很香甜順口🥂女生一定愛爆💕

✨ Champagne Rosé (+$68pp)
2022-11-23 337 瀏覽
尖沙咀情調cafe放工諗住去cafe放鬆吓,網上見到尖沙咀近k11呢間啲嘢食幾吸引打卡好靚,放工即刻去試吓。餐廳環境好chill,窗邊座位都有小蠟燭,7點前人比較少,可以靜靜地同閨密傾吓偈食吓野放鬆下~餐廳裝修以黑白色雲石為主,好有格調。座位舒適,燈光昏暗有情調,氣氛浪漫💕適合約會。食物即叫即做,上菜都快,另收加一服務費一開始有個外脆內軟的熱餐包多士配香草牛油🧈柚子三文魚薄切香橙葡萄柚沙律$118清甜去皮橙配三文魚,一啲都唔會咸,加入大量紫色的葡萄柚,充滿田園感覺無花果沙律🥗軟芝士+士多啤梨🍓風乾火腿$136軟芝士好清新,加埋咸咸的帕馬火腿味道恰到好處,再加入甜甜的草莓和無花果,灑上粒粒岩鹽,更加惹味,推介火炙帶子+子薑醃漬蔬菜+墨魚汁飯$198 粒粒彈牙的墨魚汁飯配上三粒厚切帶子,混合酸酸的子薑一起吃好開胃紅桑莓雪葩 竹炭朱古力雪糕 $88 酸酸的紅桑莓雪葩棒配竹炭濃郁黑朱古力雪糕,又酸又甜,加上甜甜的焦糖脆卜卜窩巴,幾有趣的配搭65%朱古力 $50漂亮的拉花加上好香的熱黑朱古力一啲都唔苦,微甜暖笠笠,好有秋冬氣氛草莓果粒茶 🍓$48健康無糖好養生服務質素:8/10環境舒適度:8/1
尖沙咀情調cafe

環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2022-11-22
2022-11-22 110 瀏覽
📍 @atumrestaurant in Tsim Sha TsuiCafeFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price:💰 $700Favorite:💖 Tea set for 2------------------------------✅ Located in K11 Art Mall, linked with Tsim Sha Tsui MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering Japanese fusion cafe food✅ Their tea set for two is a real deal! Aesthetically it looks great and the flavours are wonderful. Including free coffee/ tea.✅ Nicely presented with different colours
Cafe

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price:💰 $700
Favorite:💖 Tea set for 2

✅ Nicely presented with different colours and textures served in a long plate, artistically placed

✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value.

✅ Divine interior design. Nicely decorated in a warm, earthy tone. Very comfortable
✅ Nice presentation! Great for picture and definitely a relaxing afternoon spent with friends!

✅ All fresh ingredients
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends and families
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰
充滿藝術感🎨的餐廳, 環境開揚舒適, 黑白色的設計, 具備空間感也採光度很好, 落地大玻璃設計, 建議訂枱時註明窗口位置我們點了ʜɪɢʜ ᴛᴇᴀ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ🧁賣相小巧精緻, 一共24件鹹甜點及兩件原味鬆餅, ᴛᴇᴀ sᴇᴛ整齊排列著, 顏色色彩繽紛很吸引, 鹹甜點水準高, 喜歡甜點甜度適中英式鬆餅配上士多啤梨醬及ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ是配英式鬆餅最佳配搭, 特別喜歡ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ 濃郁奶油味, 入口即化鬆餅外脆內軟, 暖暖的非常鬆化ᴛᴇᴀ sᴇᴛ包了兩杯飲品☕️ʜᴏᴛ ᴄᴀғᴇ́ ᴍᴏᴄʜᴀ朱古力味比較重, 入口質感好順滑有機雜莓果茶服務員細心提醒先先焗三分鐘才品嘗, 味道清淡酸酸甜甜很開胃可解油膩牛奶雪糕·草莓朱古力脆🍓賣相精緻到像藝術品, 牛奶雪糕香濃幼滑, 配上草莓朱古力碎味道更加好, 有層次坐位很寬躺, 可以慢慢嘆茶點, 很適合約會、閨蜜、慶祝生日、紀念日的好地方態度親切有禮還很細心, 主動加熱水給水果茶, 餐廳用心製作、食物高水準, 用餐非常愉快💕喜歡打卡的朋友更加不可錯過, 餐廳有不錯的打卡位揸車的朋友, 商場設有停車場🅿️及門外附近設有多個停車收費錶, 非常

我們點了
ʜɪɢʜ ᴛᴇᴀ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ🧁

英式鬆餅
鬆餅外脆內軟, 暖暖的非常鬆化

ᴛᴇᴀ sᴇᴛ包了兩杯飲品☕️
ʜᴏᴛ ᴄᴀғᴇ́ ᴍᴏᴄʜᴀ
朱古力味比較重, 入口質感好順滑

有機雜莓果茶

牛奶雪糕·草莓朱古力脆🍓

喜歡打卡的朋友更加不可錯過, 餐廳有不錯的打卡位

揸車的朋友, 商場設有停車場🅿️及門外附近設有多個停車收費錶, 非常方便
  • High Tea
  • Afternoon tea set
  • 有機雜莓果茶
2022-11-19 120 瀏覽
位於尖沙咀K11,一間充滿藝術感既餐廳——ATUM Restaurant,餐廳由環境裝修、餐具擺盤,到食物造型,都散發出藝術氣息,整體精緻度非常高🎨 而佢哋最出名既莫過於下午茶Tea Set,一塊白色長方形托盤,上面工整地放滿各種下午茶點心,有鹹有甜,色彩繽紛令人賞心悅目🧁 而Tea set包括兩款飲品;咖啡類飲品外觀同樣精美絕倫,有好靚既拉花,亦有好療癒既咖啡漸層,整體味道中等偏上,好適合同朋友假日黎悠閑放鬆一下🤍
用餐優惠
試食活動
2022-11-18 129 瀏覽
之前睇人地po嘅相已經覺得好吸引🤭近排終於同fd一齊去咗👯‍♀️餐廳個日安排咗窗口位影相真係一流📸建議大家book位訂窗口位👀✨𝐻𝑖𝑔ℎ 𝑡𝑒𝑎 $458 𝑓𝑜𝑟 2 🔸鹹點1️⃣紅菜頭三文魚 : 煙三文魚包住cheese cheese,好食但就冇咩特別😗2️⃣巴馬火腿蒜泥蕃茄 : 以為好奇怪點知有驚喜😳三樣嘢意外地夾,蒜泥味好出🧄而蕃茄就中和返~3️⃣鵝肝柚子 : 個人麻麻🤧本身麻麻鵝肝同埋鵝肝同柚子有點唔太夾🫴🏻4️⃣明太子蔬菜muffin : 上面係明太子夾埋muffin係match嘅🙌🏻5️⃣青椒鬆餅 : 青椒味極重🫑6️⃣吞拿魚沙律醬撻 : 咁多款中嘅第二名🥈吞拿魚加沙律醬冇得輸仲有洋蔥,大加分🫶🏻7️⃣魚子醬蟹肉撻 : 滿滿蟹肉,咸咸地都幾好食😆🔸甜點8️⃣焦糖朱古力撻 : 唔係好甜,焦糖味好重😍仲有nut而底係朱古力餅🍫口感豐富!!9️⃣雜莓泡芙🫐: 偏酸,莓味好重(個人唔鐘意食莓🫢)🔟榛子朱古力撻: 榛子味好重🌰上面有brownie,底係餅,整體好夾同唔甜😝1️⃣1️⃣紫薯撻 : 包住紫薯嘅係朱古力曲奇🍪超好食!!!!!但紫薯相對冇咁出🫢1️⃣2️⃣蘋果蓉朱古力撻🍎 : 同之前嘅嘅撻好相似但呢個朱古力係黑朱古力就冇咁甜💦1️⃣

✨𝐻𝑖𝑔ℎ 𝑡𝑒𝑎 $458 𝑓𝑜𝑟 2
🔸鹹點
5️⃣青椒鬆餅 : 青椒味極重🫑
7️⃣魚子醬蟹肉撻 : 滿滿蟹肉,咸咸地都幾好食😆
🔸甜點
9️⃣雜莓泡芙🫐: 偏酸,莓味好重(個人唔鐘意食莓🫢)
1️⃣1️⃣紫薯撻 : 包住紫薯嘅係朱古力曲奇🍪
超好食!!!!!但紫薯相對冇咁出🫢
1️⃣3️⃣焦糖馬卡龍: 外皮係焦糖內涵係雲呢拿,唔係好甜💫
1️⃣4️⃣紅莓馬卡龍 : 超濃莓味🍓
1️⃣5️⃣朱古力馬卡龍 : 朱古力味好出🍫
1️⃣6️⃣檸檬馬卡龍?🍋 : 唔太確定但就fresh🤭
1️⃣7️⃣朱古力泡芺 : 係牛奶朱古力所以就偏甜🙌🏻但好濃朱古力~
1️⃣8️⃣鬆餅 : 下午茶仲有兩個scone,影咗半個鐘都仲暖暖地😚可以配cream同果醬,果醬偏酸而Cream好綿🍦鬆餅好鬆軟同飽肚👅
High  Tea  set

🔸Ice mocha (high tea 包兩杯飲品)
飲品好靚❤️‍🔥咖啡味偏重而朱古力相對弱~咖啡配埋甜品係絕配仲可以解膩😙

🔸熱帶水果茶 (high tea 包兩杯飲品)
因為飲品係朋友飲嘅以下係佢嘅comment👀本身以為係有好多水果嘅茶點知有啲出入😳mix 埋有啲似fruit punch,幾解渴🙌🏻

🔸鮑魚蟹膏醬燉飯🦀 $188
本身見唔到蟹膏以為冇咩蟹膏未點知蟹膏十分出🤩係同飯融為一體😙而飯入面有青豆同白蘿蔔令口感更豐富🤝🏻鮑魚又醃製過,彈牙同淋~飯嘅旁邊仲有紅薑同白蘿蔔絲🙌🏻
  • High Tea
每次經過k11都會見到Lee間靚靚餐廳,聽講Lee間餐廳嘅特色係將食物融入藝術色彩風格,所以覺得d野食擺盤一定會好靚🥰果然無令我失望,去到餐廳門口就已經覺得個環境好靚,好適合打卡,好多玻璃窗,所以光線好充足,影相都一定靚d🫶🏻野食方面我地叫左◽️熱情果冰生蠔🦪 $62 𝓞𝔂𝓼𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓹𝓪𝓼𝓼𝓲𝓸𝓷 𝓯𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓲𝓬𝓮生蠔好鮮甜肥美,配上熱情果啫喱,食落去個味道更有層次感,更鮮甜◽️ 灸燒左口魚義大利飯🍚 $188𝓢𝓮𝓪𝓻𝓮𝓭 𝓱𝓪𝓵𝓲𝓫𝓾𝓽 𝓯𝓲𝓼𝓱 𝓫𝓻𝓸𝓽𝓱 𝓻𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸 望落個擺盤好靚,左口魚經過灸燒之後油脂出曬來,食落會有燒過嘅炭燒香味,肉質好嫩口👍🏻意大利飯好creamy,飯粒比較有咬口,粒粒分明,唔錯◽️紅酒燉和牛肋骨 · 鵝肝醬🍖 $268𝓑𝓻𝓪𝓲𝓼𝓮𝓭 𝓻𝓮𝓭 𝔀𝓲𝓷𝓮 𝓫𝓮𝓮𝓯 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽 𝓻𝓲𝓫𝓼 紅酒燉紅肉其實都無得輸,牛肋骨燉到好淋好👍🏻點埋鵝肝醬味道更濃郁🍖另外伴碟嘅洋蔥超好食,好入味👍🏻◽️蘋果薑粒茶🍎 $48𝓐𝓹𝓹𝓵𝓮 𝓖𝓲𝓷𝓰𝓮𝓻 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓣𝓮𝓪 蘋果味好香甜,加埋薑粒,味道都好match🫖暖胃🫶🏻◽️朱古力泡沫咖啡☕️ $48𝓒𝓪𝓯𝓮 𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪

野食方面我地叫左

◽️熱情果冰生蠔🦪 $62
𝓞𝔂𝓼𝓽𝓮𝓻 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓹𝓪𝓼𝓼𝓲𝓸𝓷 𝓯𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓲𝓬𝓮

◽️ 灸燒左口魚義大利飯🍚 $188

◽️紅酒燉和牛肋骨 · 鵝肝醬🍖 $268

◽️蘋果薑粒茶🍎 $48
𝓐𝓹𝓹𝓵𝓮 𝓖𝓲𝓷𝓰𝓮𝓻 𝓕𝓻𝓾𝓲𝓽 𝓣𝓮𝓪
蘋果味好香甜,加埋薑粒,味道都好match🫖暖胃🫶🏻

◽️朱古力泡沫咖啡☕️ $48
𝓒𝓪𝓯𝓮 𝓜𝓸𝓬𝓱𝓪
拉花好靚,值得一讚👍🏻☕️
灸燒左口魚義大利飯
紅酒燉和牛肋骨 · 鵝肝醬
灸燒左口魚義大利飯
紅酒燉和牛肋骨 · 鵝肝醬
2022-11-18 183 瀏覽
來到 K11購物藝術館 當然想找點富藝術風格的美食今次就想跟大家介紹一間在K11超過5年的餐廳ATUM Restaurant 簡約的裝潢設計 帶有北歐風格食物融入藝術 令你可以體驗「美與味」的餐飲💗•先來一份烤香了的麵包片🥖配有海鹽牛油 是晚餐美好的開始•我們揀選了以下美食⭐️碟豆花青檸冰生蠔⭐️熱情果冰生蠔以食用花裝飾肥美生蠔 賣相相當美生蠔上加了不同水果口味的小冰球 混入小許啫喱粒 吃下有多種層次感•⭐️炭燒大蔥豚五花 • 焦糖檸檬洋薏米炭燒後的豚五花 來到已經有很香的香烤味而且豚五花製得富肉汁帶油脂 份量相當不俗伴上纖維高洋薏米 吃下不油膩之餘更覺健康•⭐️鮑魚蟹膏醬燉飯鮑魚製得煙韌 一口吃下滿滿蟹膏味道伴以製得剛好的燉飯 加上酸薑 海苔片帶點日式製法 很適合喜歡吃蟹膏的人•⭐️海膽雪糕 • 清酒冰是一碗藝術品 完全顛覆了視覺跟味覺🤭雪糕真的滿有海膽味道 細嚼相當特別配有清酒冰 及下層墊有好像是竹炭色的脆包一份充滿心思的甜點 💗💗💗•這餐廳真的很適合跟朋友慶祝食物特別 而且都很有氣氛下次要試試預約她們的下午茶🤗
來到 K11購物藝術館 當然想找點富藝術風格的美食

碟豆花青檸冰生蠔
海膽雪糕 • 清酒冰
  • 生蠔
2022-11-18 93 瀏覽
今次約左朋友,試下係K11 Atum Restaurant既午餐及下午茶,點了辣肉腸意大利飯、一客下午茶,仲有Rose Latte及Mocha, 午餐既意大利飯味道很好,份量唔太多,剛剛好!而下午茶既擺盤好特別,不是三層架,而是用一個很大的盤放晒咸甜品,味道也不錯,值得推介俾大家試下!