每人一千元吃個套餐,竟然是食香蕉?喂呀,幫我望真少少,名畫嚟㗎,再嗒真啲啲,原來是拖肥香蕉雪糕!Amelia by Paulo Airaudo今年聯乘旅發局及Art Basel HK,推出五月限定「巴塞爾藝術展菜單」,五款美食的靈感,都來自中西日名畫 / 藝術裝置,包括Andy Worhol、徐悲鴻等大師級作品,玩味十足,形神俱在,每碟菜出場都叫人驚艷。藝術是要付出代價的,這二人套餐只有五款菜式共八道菜 (頭尾兩款只出一份),盛惠$2,021,絕對不便宜,但,高深如你可以去欣賞藝術作品,膚淺如我可以去打個靚卡,都是賞心樂事!餐廳位於海港城地下,屬米芝蓮星級餐廳,這裡設有室內和室外座位,想和陽光玩遊戲,抑或想與冷氣做朋友,悉隨尊便。餐單印刷精美,底部有個QR Code,入去可以聆聽和餐單互相配合的歌曲,是一場結合美食、音樂、藝術的旅程。好啦,一同看看餐單裡面有甚麼吧:一、The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living作者: Damien Hirst創作年份 :1991年菜式:Formaldehyde19

作者: Damien Hirst
創作年份 :1991年
菜式:Formaldehyde
1991年,英國藝術家Damien Hirst將一條14英尺的鯊魚,放入裝滿甲醛的玻璃櫃中,該作品得到兩極的評價,有人認為是藝術,同時亦引來動物權益組織的批評。

我們當然不吃鯊魚,餐廳將鯊魚換上日本Ayu香魚,煎香後加入木魚高湯,凝固急凍,變成啫喱。
吃時可將高湯啫喱去掉,品嘗魚肉,Ayu香魚鮮美不腥,魚肉細嫰,不過非常多骨,吃時要小心。我覺得只吃魚已很好,但亦可以蘸一下旁邊的秘製醬汁,奶味香濃,伴以魚子醬、金箔高湯啫喱等,相當矜貴。

二、Campbell’s Soup Cans
作者:Andy Warhol
創作年份:1962年
菜式:Campbell Soup

美國藝術家Andy Warhol喜歡從日常生活中取材,從小開始,媽媽就喜歡用金寶湯來做Andy Warhol的午餐,更會利用罐頭插花作小擺設,令他對金寶湯充滿情意結,並於1962年創作了金寶湯罐頭作品。

來到Amelia,當然不是給你飲罐頭湯,大廚以7款不同的野菌,如羊肚菌、喇叭菌、舞菇及牛肚菌等熬湯,再放入自家製金寶湯罐中,太有趣了吧。
享用前可以將忌廉湯倒入碗中,再配以溫泉蛋一同享用。讓我來試一口,菇味香濃,就像吃了一個菇園,而且忌廉湯很滑身,水準之作。

三、奔馬
作者:徐悲鴻
創作年份:1941年
菜式:Galloping Horse

徐悲鴻是中國四大藝術家之一,他的畫作多以迎面跑來的馬匹為主題,簡潔的落筆勾劃出馬的精粹,不但栩栩如生,更是充滿動感。

這一碟出來有點抽象,黑色的黑莓醬勾勒出馬頭和馬尾,帶點中國水墨畫的況味。
畫作雖是馬,但我們並不是吃馬肉,而是鹿肉。鹿肉外層沾上了黑莓汁,帶點甜甜的,鹿肉不羶,粉嫰無筋,味道不錯,但會吃得你滿嘴滿牙都是黑色,我一邊吃一邊看到對面友人的嘴巴,就提醒自己吃完要飲水。

四、竹與旭日
作者:歌川國丸
創作年份:1829年
菜式:Rising Sun

好啦,日本代表要出場了。歌川國丸是江户時代中期之畫師,以浮世繪及人像素描聞名,較少有風景畫,所以這幅「竹與旭日」彌足珍貴。

「畫」中的太陽原來是血橙泡沫,橙香濃郁,酸中帶甜,旁邊「竹子」是萵筍,經過鹽燒,清爽美味。

五、Comedian
作者:Maurizio Cattelan
創作年份:2019年
菜式:Comedian

來到尾聲,是令人印象難忘的甜品

據說,意大利藝術家Maurizio Cattelan本來是想創造香蕉形狀的雕塑,於是他每次出遊,都會「一蕉在手,世界通行」,將香蕉掛在酒店房間摘取靈感,最後,雕塑沒做成,卻以真香蕉當藝術品示人,這條以膠紙貼著的香蕉,當年竟以近百萬港元高價售出。
藝術嘅嘢,我實在不懂,只知道這香蕉甜品實在做得太神似,外層是朱古力,裡面是拖肥和雲呢拿雪糕,可以連香蕉皮一起吃,還是頭一趟。

這個藝術展菜單雖然價值不菲,但絕對叫人驚喜連連,而且只做到今年五月底,相當稀有,大家想吃要把握時間了。

同場加映:餐廳招牌菜

既然一場來到,也就介紹一下這間星級餐廳的招牌菜吧!
流心水牛芝士沙律 $128

芝士我一般,不過這水牛芝士十分打卡級,吃了一口,Watery得來夠香滑,淡淡奶香,與旁邊的新鮮水果很搭配。
36小時慢煮澳洲和牛牛小排 $328

這牛小排我就不能淺嘗了,因為實在太美味!牛肉油香充足,經過慢煮後軟腍入味,外層經過香煎,帶一點焦香,好吃到不得了。
法式龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉 $398

最後這龍蝦意粉也不可錯過,採用新鮮龍蝦,鮮甜彈牙;意粉自家手工製作,比較粗身,比坊間吃到的更al dente,而且掛汁能力高,每一口都香辣煙靭,叫人欲罷不能。
2021-05-13 489 瀏覽
聚集一眾高質餐廳嘅海港城,呢間仲有露天嘅位置添,環境格調真心唔錯!巴斯克鱈魚下巴肉 不得不說,呢道菜係最為驚喜嘅,一上菜只見醬汁,原來魚肉深藏於底。醬汁非常輕盈,加埋魚肉嘅滑嫩,配上脆粒,係令人食唔停呀!牛骨髓配農夫包 呢個可以話係餐廳嘅特別菜式。甚少地方有得食骨髓,骨髓原個上,係非常獨特且重牛味嘅。烘熱嘅農夫包帶點煙韌,加埋牛嘅香氣,完美配搭! 36小時慢煮和牛牛小排 牛肉非常軟冧,入口好好,無可能用柴嚟形容佢。加上馬鈴薯圈,如同千層酥一樣,連配菜都擺左心思呀! 烤伊比利亞豬羽毛 豬中和牛,絕對唔係浪得虛名。肉質柔軟,唔係全熟嘅煮法,更加考起廚師嘅功力。士多啤梨同黃桃粒粒都帶來更清新嘅感覺!

巴斯克鱈魚下巴肉

牛骨髓配農夫包

36小時慢煮和牛牛小排

烤伊比利亞豬羽毛
讚1.景色真係好靚2.部份菜式好既,Gin Tonic好易入口而唔甜;生蠔鮮甜,醬汁開胃;辣龍蝦意粉既辣香度剛好,惹味,意粉滑溜,龍蝦嫩滑;呢兩樣野都做得有水準彈1.其他食品都唔信格既,磨菇湯係暖湯質感,而且好淡,最神奇係上檯時,得粒蛋係碗入面,原來廚師唔記得落湯!係一陣之後再走出黎落番。八爪魚燒得差,肉質本身無味,醬汁太酸,唔知點解好多沙;甜品直頭過份,味道組合係同一種類型既甜味,仲有好淡好軟既蛋白餅2.以一間收費約七百銀一條友既餐廳黎講,無論係菜式賣相、食物味道同份量都唔合格

1.景色真係好靚

2021-04-24 917 瀏覽
友人生日 專登揀間靚啲嘅餐廳食下午茶慶祝結果不似預期😢*長文警告*.🫖特式三層下午茶 $580/2p之前介紹過Upper House嘅afternoon tea都分享過覺得香港嘅afternoon tea好多都唔好食呢間其實過得去不過就唔覺得有米芝蓮一星咁高評價基本上每一款都正正常常冇乜特別唯一係件brownie好rich 裡面好多nuts呢款真係有驚喜😋.🍟黑松露法式炸薯條 $98由於驚唔夠飽 叫多咗個黑松露薯條一上枱衝擊真係唔小小碗裝住應該唔多過廿條薯條面頭有堆黑松露絲香嘅 不過其實唔會附到喺每條薯條度所以好多條食落去都只係普通粗薯條呢個價錢食呢兜薯條真係幾無謂😓.最失望嘅部分嚟喇💁🏻‍♀️🍫凍朱古力 +$20杯嘢嚟到係接近白色飲落當然就只係鮮奶味唯有叫侍應沖過一杯新嗰杯的確變番朱古力色不過都係偏淡唔好飲 放棄😂.🍵熱情果烏龍茶 +$20真係第一次食afternoon tea茶都要加錢😂壺茶一落枱侍應就會斟半杯叫的是烏龍茶但倒出嚟係清過清水🤡浸多陣再斟都唔係深色好多唔知佢用咩茶包咁難沖🥲頭一壺茶其實只係啱啱好一杯份量飲完叫侍應加水佢拎走個壺成十分鐘都未番(非常有耐性然後友人見到侍應原
友人生日 專登揀間靚啲嘅餐廳食下午茶慶祝

本來諗住試過ok的話下次可以試a la carte
但結論係
呢個價錢 咁嘅服務 真係唔使再去🥲
2021-04-22 641 瀏覽
話說最近海港城有購物和美食coupons , 令本身已經多人嘅海港城更加人山人海星期五晏晝想去Ocean terminal 新開餐廳望着海景食個lunch, 點知間間餐廳都full book 到下晝五點... 行完成個海港城基本上就只有Amelia 有位!仲可以用美食coupon添!餐廳轉了Menu,平常signature的Menu都沒有供應 (我最喜愛的和牛三文治也沒有出現在Menu上)有點小失望,無辦法唯有焗住試吓新野龍蝦意粉($280)賣相確實吸引,不愧是米芝蓮餐廳!略嫌份量太少,就連女生也覺得不夠飽。龍蝦肉質不錯,醬汁和意粉卻很失色⋯首先,覺得辣味的醬汁跟意大利菜唔夾。辣味完全蓋過龍蝦汁的鮮味,有喧賓奪主之感。至於手作意粉,意粉太粗,口感亦很粉⋯口感不太良好。不知是否手作意粉略為粗糙,感覺醬汁無法掛麵同醬汁無法融合。實在浪費牛肩肉- 賣相一如既往的好味道略為普通,肉質也沒有太大impression ,以差不多$300 的價格不算吸引。只能說餐廳的格局和親切的員工,是令我對這餐廳還有一絲留戀的原因。味道方便,真的要認真提升一下才能保得住米芝蓮的招牌

龍蝦意粉($280)
同醬汁無法融合。實在浪費

牛肩肉- 賣相一如既往的好

2021-04-21 350 瀏覽
海港城就黎得多,Amelia就真係第一次食!平時好少行到去底果層既角落位,原來仲有呢間美食!好彩今次發掘到唔係就走寶!今次黎食左個lunch,景色就唔洗講,對正個維港景,有少少陽光曬入黎,好舒服!Wagyu hanger steak 呢塊和牛扒真係好好食, 切落去好輕易就切開,完全冇筋,食落好有牛味,但我最中意佢個texture,完全唔似食緊牛,咬落去好軟林林,但啲牛脂味又擠晒出黎!Iberico pork loin平時唔食豬既我,今次點左伊比利亞黑毛豬,哇真係唔講得笑!呢塊豬食落完全唔似平時果啲豬扒,係好軟熟既肉,一啲豬既so味都冇!好好食! 加埋佢個sweet potato 食落一啲都唔會漏,超值得推介!
海港城就黎得多,Amelia就真係第一次食!

Wagyu hanger steak

Iberico pork loin
伊比利亞黑毛豬
Wagyu  hanger  steak
伊比利亞黑毛豬
Wagyu  hanger  steak
2021-04-20 256 瀏覽
繼續coupon 之旅, 喺有限有得book既餐廳趕到18 April, 2021用,早一星期book定outdoor seats, 原本諗住帶埋大蛋糕一齊去,可惜佢肚痛到爆,慘慘豬,唯有迷你蛋糕同小蛋糕2個自己去2017 The  Thing, Alfredo 慕名而試 375ml比平時飲既酒細支啲,用蠟封存,先飲到菠蘿味,再飲似梅酒,酒味唔重Bailatine chicken 沙薑味好出既嫩雞卷,魚肚口感比較爽Amadai 甘鯛魚連魚鱗同炸,人生第1次食魚鱗竟然咁好食,魚身細滑,瑩光魷魚迷你蛋糕食哂

2017 The  Thing, Alfredo

Bailatine chicken
沙薑味好出既嫩雞卷,魚肚口感比較爽

Amadai

2021-04-18
用餐優惠
優惠券
Ok
2021-04-18 226 瀏覽
Came here esp cos she wanted to try the bone marrow, supposedly the restaurant’s signature. I’m not a fan of bone marrow but was happy to try. Instead of main courses, we ordered more appetizers to share. When the bone marrow arrived together with a big round load of bread, she started digging in. Suddenly she told me to stop eating, saying it’s not quite cooked in the middle. Honestly I didn’t think I wd b able to tell, but she told the server, who in turn reported to the manager. Manager came
When the bone marrow arrived together with a big round load of bread, she started digging in. Suddenly she told me to stop eating, saying it’s not quite cooked in the middle. Honestly I didn’t think I wd b able to tell, but she told the server, who in turn reported to the manager. Manager came over at once, apologizing and saying he would replace the order. She said no need, so manager said he would take the item off our bill.

Rest of the meal was ok. I would recommend the octopus- meaty and the end crispy. Went well with the sauce.

Also ordered the kale salad, sardine sandwich, risotto.

In summary, not a very memorable meal save for the courteous service.
2021-04-12 443 瀏覽
我們一人四人想用海港城coupon 就選擇這間餐廳,餐廳話最多可以用5 張,我們當時問可不可以分單,因為我可以使用多一點,有位四眼經理好冇禮貌黑臉話四人咪一張枱,結果我話訂2 張枱就可以用多超過5 張coupon, 四眼經理見到我手上好多券,立即兩眼發光,之後叫我用唔完比D 佢,接着由黑臉變得好nice入座後叫了4 個主菜、一杯cocktail 、芝士蛋糕,主菜細到每人一兩啖!真的離譜!每份$324-$398,份量咁少價格真心貴,雖然有coupon, 但是食唔飽,已經是一間餐廳失敗之處最後個四眼經理問我地如何,我真心話主菜咁細,頭盤更少只有半啖,佢竟然答是!公司是這樣少!一間完全唔考慮客人的食量,只顧賺錢的餐廳,我諗中伏一次後,大家唔會幫襯吧!

2021-04-07 461 瀏覽
各大商場嘅coupon遊戲真係玩極都唔完🌚今次book咗位於海港城嘅Amelia Hong Kong食晚飯✨法式辣龍蝦汁鮮龍蝦手工意粉🌶🦞🍝手工意粉食落真係令到人會唔想食返普通嗰啲〰️龍蝦上碟嘅時候已經切好咗一舊舊方便進食〰️肉質新鮮彈牙🦞個汁辣辣哋唔會覺得食到好漏〰️西冷和牛配香焙脆米及芥末籽🥩入口好香〰️配埋脆米一齊食口感都幾好〰️不過個人唔太鍾意個醬汁〰️佢係類似燒汁咁嘅嘢〰️食到後期有少少膩嘅感覺〰️澳洲青口,佐白酒茴香醬汁🥂個人覺得呢道菜冇乜特別👌🏻就係好普通嘅白酒青口〰️香烤八爪魚伴泡菜蛋黃醬佐馬鈴薯及鮮蕃茄🐙🥔🍅呢道菜個醬同配菜都幾好食👌🏻但係食落個八爪魚係好勁燒烤嘅味〰️甚至係有少少苦嘅feel🥲同埋咬嘅時候會好似有沙咁〰️好不解所以唔建議試🤣
各大商場嘅coupon遊戲真係玩極都唔完🌚

入口好香〰️配埋脆米一齊食口感都幾好〰️
不過個人唔太鍾意個醬汁〰️
佢係類似燒汁咁嘅嘢〰️
食到後期有少少膩嘅感覺〰️

澳洲青口,佐白酒茴香醬汁🥂
個人覺得呢道菜冇乜特別👌🏻
就係好普通嘅白酒青口〰️

香烤八爪魚伴泡菜蛋黃醬佐馬鈴薯及鮮蕃茄🐙🥔🍅
呢道菜個醬同配菜都幾好食👌🏻
但係食落個八爪魚係好勁燒烤嘅味〰️
甚至係有少少苦嘅feel🥲
同埋咬嘅時候會好似有沙咁〰️好不解所以唔建議試🤣
1K
❀ Amelia Hong Kong #尖沙咀 ❀❗️DiningCity回歸第一擊 望住維港嘆fusion意大利菜❗️——————————————————作為DiningCity restaurant week 嘅擁躉,知道佢再度推出已經立刻校定鬧鐘去訂購餐廳😆今次嘅restaurant week 由3月18日至4月11日,多達200間餐廳任君選擇,最平有$148起,可以品嚐到各間出色高質餐廳嘅tasting menu💖呢間係位於海港城嘅意大利餐廳,佢哋嘅行政主廚Paulo Airaudo喺聖塞巴斯蒂安擁有米芝蓮食肆🤩餐廳室內位置非常之大,室外亦可望住維港景色。之前已經曾經嘗試過佢哋嘅下午茶,當時覺得不過不失,今次俾多次機會試吓佢哋嘅晚餐。雖然價錢唔平,網上評價有啲兩極,但係今次又覺得水準幾高,只係相對貴少少👌🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Dinner for 2 $1598/2♥ Bone Marrow & Farmer’s bread (4.2/5)之前貪新鮮食過幾次牛骨髓🐮每次食完都覺得真係太似脂肪、太膩。今次既然係套餐包括,所以照比次機會,冇諗過原來配上麵包一齊食又
❀ Amelia Hong Kong #尖沙咀 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
今次既然係套餐包括,所以照比次機會,冇諗過原來配上麵包一齊食又幾好味😋。
本身牛骨髓醃製得比較鹹,加上香草,同埋少許油脂,就好似牛油咁,配上佢嘅農夫包一齊食好香口!
Bone  marrow
Farmer’s bread

♥ Oyster 2pc (4.2/5)
來自法國聖馬田嘅新鮮生蠔🦪大大粒得嚟,入口都幾creamy~
Oyster

♥ Cauliflower (4.2/5)
最近發覺好似越來越多西餐廳運用椰菜花🥦尤其係素食餐廳,大部份嘅椰菜花菜式其實都偏貴,但係好好味😋。
用上色彩繽紛嘅椰菜花,配上少辣嘅七味粉,底下加上少許忌廉。雖然應該係全餐成本最低嘅一道菜,但簡單好味。
Cauliflower

♥ Beef Tartare (4.2/5)
似一個decomposed嘅beef tartare🤣。
覺得味道比一般嘅豐富,加入咗啲醃製嘅芥末籽,酸味較重,同埋脆片一齊食都幾唔錯。
Tartare

♥ Octopus (4.2/5)
分量唔算好多,但係八爪魚夠彈牙🐙。
加入青椒、馬鈴薯、蕃茄,配上泡菜蛋黃醬,酸酸辣辣,有少少西班牙風味,都幾好食。
Octopus

♥ Lobster Spaghetti (4.4/5)
出色嘅龍蝦意粉🦞!
先將龍蝦拆肉,啖啖爽口嘅龍蝦肉,配上鮮味幾重嘅龍蝦汁,最欣賞佢係帶點微辣,令到成個味道豐富好多,而且更加惹味。
意粉偏粗身,煮得剛剛好😋!
Lobster Spaghetti

♥ Waygu Strip loin (4.3/5)
常見,但煮得出色,入口即溶。
加上少少脆米同埋芥末籽,豐富口感。
唔算特別,但好食😚。
Waygu Strip loin

♥ Basque Burnt Cheesecake (4.3/5)
同樣係常見嘅甜品,不過朋友同我都覺得非常出色,係好高質嘅巴斯克芝士蛋糕🧀。
表面嘅焦窿帶點香脆,不過燶味就唔算好重。
剛剛熟,雖然冇流心嘅效果,但係好細滑,而且芝士味突出!

——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4.5/5
✨服務態度: 4.1/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
雖然網上嘅評價有啲兩極,之前食過下午茶都覺得有啲普通,但今次DiningCity嘅套餐又真係幾好味,水準都幾高😋唯獨係價錢貴啲,但可以都好多道菜。環境亦都好好,適合慶祝!

Bone  marrow
Farmer’s bread
Oyster
Tartare
Octopus
Lobster Spaghetti
Waygu Strip loin
2021-04-03 2603 瀏覽
星期日的下午,早早約定了去Amelia食個休閒午餐,其實位置早在兩個星期前,行街經過的時候已訂枱,因為我哋想坐outdoor 位置。不過其實這裏的露天位置比較狹窄,枱也比較小,沒有預期chill。因為沒有頭緒,所以我們都主要揀weekend Special。點了牛油果配藜麥、羽衣甘藍、蜜杏及杏仁。蜜味增黑醋嫩雞、甜番薯及黑豆莎莎醬,極上和牛伴跳鵝肝醬、椰菜馬鈴薯泥。還有龍蝦意大利粉和意大利飯。其實每樣食物都有點賣相,但是不算十分精緻。牛油果配藜麥,感覺就是沙律,入口也健康清新,可是份量少得可憐。黑醋嫩雞也有4~5件,但雞不見得很嫩,食落有點鞋口,不過黑醋汁增加了它的開胃感。那個意大利飯是我最不欣賞的,因為食落口,只感覺到一陣酸酸地的味。和牛和意大利粉是最好食的,意大利粉應該是自家手工制,所以彈牙有彈性,龍蝦肉也爽甜,醬汁也濃,所以是出色的一道菜。和牛肉質煙韌有牛味,伴碟的薯蓉的確十分細滑有奶香!這裏菜色叶味道不差,但掛著米芝蓮一星的旗號,我們的期望卻是太高了。這只是不過不失的一間西餐廳,裝修沒有很精緻,枱凳相距很近。這頓午飯吃了2000多元,但我們只坐了半小時,因為啲菜一係唔上,一係全

這頓午飯吃了2000多元,但我們只坐了半小時,因為啲菜一係唔上,一係全部上晒,堆滿我地張枱。這種做法應該不是一家高級餐廳應有的態度!因為枱細,而且期間啲碟食完堆起左一段時間都冇人嚟收,很不方便。我們一致覺得這裏的服務十分一般,食物雖然還好,但份量偏少,所以甜品的空隙,我們決定留給隔離店!
2021-03-14
午餐
2021-03-29 414 瀏覽
和先生公婆一起前往吃飯..結果遇到史上最難吃的餐廳和經驗!一整家餐廳只有一道菜是有澱粉的(海膽燉飯),另外一道義大利麵賣完??這家店還標榜義大利餐廳咧~ 好,那也沒關係,就多點幾道前菜主菜也可以,前菜生蠔是臭的,說要幫我們換,整個盤子收走,也沒補上,詢問很久服務生才來,所以我公公有一陣子是完全無法吃東西,因為沒盤子可以使用,開了瓶酒,常常也等不到人倒酒,服務水平真的很差,食物價格和份量也是完全倆回事。一道菜都300-500,但份量超小....用米其林的價錢賣港式西餐廳的食物,除了海景可以騙騙人前去消費,這家餐廳真的是我遇過最爛的餐廳!
和先生公婆一起前往吃飯..
結果遇到史上最難吃的餐廳和經驗!

2021-03-28
2021-03-23 510 瀏覽
周六晚上滿有期待到Amelia 用膳,卻令人非常失望。點餐時,當我指着菜單正欲讀出要點選的食物時,職員用不肖和不友善的目光告訴我要讀出食物,因他看不到,令我感到不安。接着竟然連續點了三款主菜都沒有,他們的解釋是:現在太夜了,所以sold out。以Amelia 這類型的餐廳, 原來8:30用膳已經是太夜了,實在比較難接受。食物方面,魚的腥味很重。幸好醬汁能掩蓋魚的腥味,才能勉強接受。原本一個非常期待錦上添花的週末晚餐,卻被今晚在Amelia 的經歷完全粉碎了。總括來說這間餐廳的性價比是不值的(食物,服務和環境)。
周六晚上滿有期待到Amelia 用膳,卻令人非常失望。

原本一個非常期待錦上添花的週末晚餐
,卻被今晚在Amelia 的經歷完全粉碎了。

總括來說這間餐廳的性價比是不值的(食物,服務和環境)。
2021-03-21 517 瀏覽
叫咗個weekend special (魚) 大約$380幾, 但小到得5 啖到,勁咸! 小到好似appetiser咁,而且唔好味,麵包要叫 (一般呢類型嘅餐廳包埋)一個超級普通嘅麵包$90,叫佢俾vinegar 同 olive oil 我哋,大大個麵包,俾超細碟,另外叫咗個磨菇意粉,都係一般(冇魚咁難食) 2 個人食唔飽埋單 $600 幾$700 (主要係唔好食!!!)唔怪之得周圍排隊但得佢有位! 去半島酒店,Mandarin 食仲好過!