2023-01-21
自從旅遊放寬之後, 身邊好多朋友唔係去左日本就係去泰國玩, 搞到我都好想食泰國菜, 但係又想搵間正宗既, 經友人介紹之後, 搵到呢間位於觀塘駱駝漆既一間泰國餐廳,叫Add Some Thai Restaurant店內環境優閒, 地方相當闊落,擺設都好靚, 最緊要d 泰國菜超級正宗同惹味!必叫推介黃咖喱雞, 串燒同埋佢地好出名既既芒果燸米飯!椰青鮮蜆雜錦海鮮冬蔭功 ($98)呢個一上到菜已經好香冬蔭功同椰汁味, 同埋熱辣辣好岩冬天飲, 而且入邊係超過勁足料, 例如有新鮮花甲, 青口, 魷魚等, 微甜帶上正宗既冬蔭功味, 如果想食再辣D, 可以食佢另外一款A.S.T 串燒拼盤(($178)呢個拼盤有勁多小食, 包括香燒泰式沙嗲豬/雞肉, 紐西蘭牛柳粒串, 菠蘿車厘茄, 香燒白菌串各兩串, 仲有泰式炸蝦片添, 每一串都非常出色, 特別係燒菠蘿, 甜到不得了,牛柳粒都燒得非常Juicy, 而且佢地有配上特製既咖哩醬,好惹味呀!而且佢其他串燒都燒得好出色, 份量更係相當之誇張, 岩哂Gathering一班朋友share, 絕對唔會失禮.黃咖哩香滑雞肉配招牌手抓餅兩件($108)最鍾意手抓餅配咖哩
必叫推介黃咖喱雞, 串燒同埋佢地好出名既既芒果燸米飯!
椰青鮮蜆雜錦海鮮冬蔭功 ($98)
A.S.T 串燒拼盤(($178)
黃咖哩香滑雞肉配招牌手抓餅兩件($108)
最鍾意手抓餅配咖哩呢個配搭, 首先要讚佢地用既雞唔係一般既急凍雞肉,而係用左海南無骨雞, 超嫩滑勁濃雞味, 而且佢地既咖哩係好香, 唔算特別辣, 岩哂我地呢d唔係食到太辣既人, 而咖哩入邊都有薯仔同埋西蘭花, 夠哂足料! 而手抓餅係偏軟身, 切開左有8塊左右, 加埋個汁一齊食非常出色, 就算4個人分都得!
蒜蓉炒通菜($66)
蒜蓉味非常濃, 而且獲氣十足,味道都好出色, 通菜新鮮沒渣, 份量都非常多, 不過我覺得輕微落多左少少油, 如果鍾意食健康d既朋友, 可以叫少油.
芒果糯米飯配是日雪糕($68)
微暖既糯米飯加上大量既椰漿, 而面頭都有勁多芒果肉, 超甜超滿足, 順帶一提佢地既雪糕好有驚喜, 入邊竟然有椰子粒!!! 超特別勁開心
泰式奶茶($23)
食泰國菜, 點少得飲泰奶, 呢到既泰奶都好正宗, 有種番左去泰國既感覺, 而且店員都會好細心同你講等d 冰熔左少少再飲, 味道會更佳!