2023-01-31
同朋友好耐冇見,相約放工一齊食晚餐,因為我哋都喺觀塘附近返工,朋友推介左一間好正嘅泰國餐廳Add Some Thai restaurant,朋友話呢間餐廳食物分量夠,質素好,即管同佢一齊試吓👍🏻餐廳位置喺觀塘工廈上面,都幾近觀塘地鐵站,一入到餐廳,裝修充滿泰式風情,座位旁邊有一條水道,幾特別,因為我哋都幾肚餓所以叫咗好多嘢食😀首先嚟一個二人套餐,抵過單點好多,頭盤我哋揀咗泰式鮮蝦青木瓜沙律、青木瓜沙律夠晒爽脆,鮮蝦夠爽甜,醬汁好醒胃,另外我哋揀咗鮮蜆海鮮冬陰功湯,湯入面好多海鮮,非常之足料,辣得來夠香,飲完之後非常之開胃。小食有紐西蘭牛柳粒串,牛柳軟滑而有牛味,菠蘿車厘茄串,酸酸甜甜好醒胃,越式海鮮春卷,皮炸得夠晒脆,裏面餡料滿滿的,招牌手打蝦餅,外脆內鮮甜彈牙,味道好正👍🏻主食方面我哋揀咗軟殼蟹黃咖喱配手抓餅,軟殼蟹炸得鬆脆,配上香濃咖喱味道一流,手抓餅外脆內軟,點咖哩食都係勁正。除咗二人套餐我哋仲點左泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦,鹹蛋黃嘅香同海蝦嘅鮮味好夾,配上酸甜嘅炒金邊粉勁正,另外我哋仲點左泰式烤豬頸肉,豬頸肉燒得外皮有少少焦香,肉質爽滑多汁,點啲泰式醬汁勁惹味,最後到甜品時間
除咗二人套餐我哋仲點左泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦,鹹蛋黃嘅香同海蝦嘅鮮味好夾,配上酸甜嘅炒金邊粉勁正,另外我哋仲點左泰式烤豬頸肉,豬頸肉燒得外皮有少少焦香,肉質爽滑多汁,點啲泰式醬汁勁惹味,最後到甜品時間,泰式千層班蘭椰汁糕,椰汁糕煙韌而且充滿斑蘭椰汁嘅香味,就算食到幾飽都食得完😃