2023-03-02
難得早收工, 約左個係觀塘返工既朋友食飯, 我地都係偏好鍾意食辣, 所以係觀塘區搵左間泰國菜🫶🏻Add Some Thai Restaurant 我地平日去食, 餐廳都唔少人, 我地實在太肚餓, 一下子五樣野再加左個甜品同兩樣飲品, 叫左10分鐘左右啲餸就送到上枱黃金入球其實係墨魚餅釀咸旦黃, 一碟有六件(三粒), 墨魚肉質感彈牙, 外皮炸得脆口粉薄, 配埋咸旦黃有沙粒口感, 估唔到幾夾, 食落好足料好滿足馬拉盞炒通菜炒得好惹味, 每條夠爽口, 馬拉盞味超香, 愈食愈停唔到口軟殼蟹配金邊粉食親泰菜必叫炒金邊粉, 依度配左兩隻軟殼蟹, 炸得幾酥脆, 而個炒金邊粉比一般外邊食到既無咁酸, 炒得幾分明, 配料都幾多燒豬頸肉豬頸肉口感軟熟, 燒得香口又唔會太乾身, 味道同口感都剛剛好黃咖哩肉碎焗蒜蓉包我至愛既黃咖哩又點少得配蒜蓉包, 黃咖哩食落比外邊食到既較濃, 肉碎份量好多, 蒜蓉包蒜香味重, 焗得好脆口, 點黃咖哩食好正!食到我地爆肚, 最後都要叫個芒果糯米飯配椰子雪糕, 芒果雖然唔係當造季節, 但唔會好酸, 帶微甜, 糯米飯好煙刃, 椰子雪糕好香, 配住一齊食超夾呢!整體每個菜式味道質素
黃金入球
馬拉盞炒通菜
炒得好惹味, 每條夠爽口, 馬拉盞味超香, 愈食愈停唔到口
軟殼蟹配金邊粉
燒豬頸肉
黃咖哩肉碎焗蒜蓉包
整體每個菜式味道質素都唔錯, 份量夠大碟, 叫左咁多野連埋甜品同飲品椰青&泰式奶茶, 都唔會好貴, 好抵食呢, 同朋友bookmark下次再黎Add some Thai☺️