觀塘駱駝漆工業大廈一直是很多打工人愛去的地方因為裏面藏着很多寶藏小店這次就去試一家泰西融合菜餐廳餐廳地方很大,佈置也很令人放鬆🥰招牌黃金鹹蛋鮮海蝦 六隻🦐 $128每隻海蝦都很大一隻,而且鹹蛋黃香味很濃郁,每道配菜都會送上炸蝦片,非常香脆好吃海南雞 半隻🐥 $128味道跟外面就差別不大,但肉質做得很嫩滑香烤豬手🐷 $188豬手外表烤得香脆,肉質鮮嫩,而且份量很多就連骨頭也超級大😂西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包🥬 $78平常的生菜包就吃得多,可是加了西班牙風乾火腿的調味令到生菜包的口感層次更豐富馬拉盞炒通菜🥬 $66份量不算少,通菜爽脆而且炒得很入味雜錦海鮮金邊粉 $118份量和海鮮都不算少,金邊粉炒得入味,有在泰國吃的味道明爐青斑魚🐟 $208重頭戲來了!這道菜儀式感滿滿!店員會把熱湯慢慢淋在魚上,青斑比較少見,外表有煎香過內裏肉質嫩滑,再配上肉碎,連湯汁都喝光光很開胃👍🏻

觀塘駱駝漆工業大廈一直是很多打工人愛去的地方
因為裏面藏着很多寶藏小店
這次就去試一家泰西融合菜餐廳
餐廳地方很大,佈置也很令人放鬆🥰

招牌黃金鹹蛋鮮海蝦 六隻🦐 $128

海南雞 半隻🐥 $128
味道跟外面就差別不大,但肉質做得很嫩滑

香烤豬手🐷 $188
豬手外表烤得香脆,肉質鮮嫩,而且份量很多就連骨頭也超級大😂

西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包🥬 $78

馬拉盞炒通菜🥬 $66
份量不算少,通菜爽脆而且炒得很入味

雜錦海鮮金邊粉 $118
份量和海鮮都不算少,金邊粉炒得入味,有在泰國吃的味道

明爐青斑魚🐟 $208
2023-01-19
  • 曼谷蝦餅
  • 泰式明爐青斑
  • 馬拉盞炒通菜
  • 西班牙風乾火腿伴肉碎生菜包
2023-03-24 81 瀏覽
上個星期同朋友去咗觀塘嘅 Add Some Thai Restaurant試咗佢哋嘅菜式🍴👀二人餐👫又幾抵食🥰等我介紹下先-鳳爪沙律 🥗好開胃鳳爪鮮美多汁加上啲沙律同埋辣椒味道豐富💥-椰青雞湯 🍲好香濃椰香同埋雞肉嘅味道完美結合💖-烤豬手配薯條 🍟🐷 豬手肉質好軟熟配上香脆薯條味道超滿足😋-小食拼盤 🍢🍤🍘 有好多款小食全部都幾好食我特別鍾意佢哋嘅炸春卷好香脆又唔太油膩😍-馬拉盞炒通菜 🥬🦐 通菜炒得恰到好處唔會太軟又唔會太硬味道豐富😋-芒果糯米飯 🍚🥭 好多糯米配上香甜芒果非常好味😍-整間餐廳氣氛都好舒服🌞裝修簡約又有特色光線亦都好啱拍照📷服務態度好友善唔使等太耐就有位坐真係個好去處👍Add Some Thai Restaurant (觀塘)觀塘開源道62號駱駝漆大廈一座9樓D室#觀塘美食 #香港探店 #香港美食 #平民美食 #平民食堂 #情侶好去處 #情侶套餐 #工廈美食 #852food #hkfoodie

上個星期同朋友去咗觀塘嘅

光線亦都好啱拍照📷
服務態度好友善
唔使等太耐就有位坐
真係個好去處👍

Add Some Thai Restaurant (觀塘)
觀塘開源道62號駱駝漆大廈一座9樓D室

2023-03-20 68 瀏覽
星期日我同老公去駱駝漆大廈無意中找到一間比一較特別的泰國餐廳,環境很不錯,交通方便, 一入到去好有泰國餐廳feel, 入到去打算叫野食時,真估唔到星期日都有下午茶餐、 仲要講緊30幾蚊超級平啊! 之後我哋叫左二個牛丸牛根湯河、一碟菜及二杯椰汁冰,埋單都唔洗$200 超抵食! 又好味,完全估唔到$200食到呢啲水準, 下次一定會再光臨!
觀塘唔係淨係得塞車㗎,都有好多各式美食。今次嚟到呢間泰菜,口味溫和,就算唔食得辣都有唔同嘅選擇(不過我就覺得口味溫和得滯 😂 )鍾意佢哋個鮮蜆海鮮冬陰功湯,入面有蜆肉,墨魚仔,番茄仔同埋草菇,微微辣加酸微微夠開胃~而且店員會幫大家分好晒,服務都唔錯~小食拼盤個炸蝦餅好食 🍤~香脆而且比一般既更加厚實,又夠彈牙~甜品 default 係椰汁糕,我哋加錢升級要左芒果糯米飯配雪糕~椰子味既雪糕配埋滑溜椰奶包裹住既香甜糯米飯,加埋清甜既芒果🥭 絕配呀~好食~ (連我哋兩位戒carb 之友都忍唔住要破戒啦!)呢間餐廳啲位置夠闊落,坐得舒服。成班朋友唔使限時限刻趕頭趕命,傾偈都傾得開心啲~ 而且價錢相宜,份量十足,性價比都唔錯 ((其實個套餐仲有個菠蘿炒飯同埋燒雞,講秘聞講到唔記得影~🇹🇭開心~ 哈哈))
2023-03-15
  • 曼谷蝦餅
  • 芒果糯米飯配雪糕
2023-03-18 62 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈1座9樓的Add Some Thai餐廳提供多款泰式西式融合菜,今晚特來嚐嚐。餐廳開揚,燈光柔和,座位寬敞,安放了不少綠化植物,營造出泰國清邁的自然氣氛。我最喜歡的是那些發光流水球,在流動中不斷亮出不同顏色。我點了一個「晚市二人套餐」$388,再加一個「黃咖喱燒腩仔」。晚市套餐包括「頭盤」、「主菜」、「小食」、「泰式小炒」和「甜品」,非常豐富。頭盤:「泰式鮮蝦青木瓜沙律」,大蝦新鮮肉滑,青木瓜絲清新爽脆,配以碎花生和沙律菜,泰式醬汁酸甜醒胃。「鮮蜆海鮮冬陰功湯」,材料有鮮蝦、蜆仔和墨魚仔等海鮮,酸辣開胃。主菜:四選一「泰式香烤豬手配薯條」,豬手份量相當多,而且已起骨,吃起來啖啖肉。豬肉烤得很香,不肥膩,又入味。配上新鮮炸起的薯條及脆卜卜的蝦片,份外惹味。小食:「小食拼盤」:「紐西蘭牛柳粒串」,牛肉出奇地嫩滑,牛肉味道濃,口感特別好,點上泰式醬汁,更加美味。「菠蘿車厘茄串」「越式絲網海鮮春卷」「招牌手打蝦餅」泰式小炒:二選一「蒜蓉炒豆苗」,爽嫩豆苗,用蒜蓉炒香,健康又可口。甜品:「芒果糯米飯」+$48,有椰子雪糕,新鮮芒果,綿糯的糯米飯,再淋上椰奶,是不可錯過的甜品。其他菜

頭盤:

主菜:四選一

小食:
「小食拼盤」:

「菠蘿車厘茄串」
「越式絲網海鮮春卷」
「招牌手打蝦餅」
泰式小炒:二選一

「蒜蓉炒豆苗」,爽嫩豆苗,用蒜蓉炒香,健康又可口。
甜品

其他菜色:

「黃咖喱配香燒豬腩仔」附招牌手抓餅 $118,烤香的豬腩仔,層次分明,脆口而帶肉汁,口感奇特。黃咖喱薯菜用另一鍋盛載,用手抓餅點咖喱來吃,特別滋味。
Add Some Thai 餐廳的菜式烹調獨特,有創意,運用西廚的方法煮泰菜,而且份量足夠,價錢又大眾化,讓顧客能在歡悅的氛圍下享用美食,真是身心大滿足!
  • 泰式香烤豬手,紐西蘭牛柳粒串,海鮮冬陰功湯,芒果糯米飯,香燒豬腩仔
2023-03-16 55 瀏覽
駱駝漆大廈向來美食雲集,今次去搜羅一下泰國菜,fusion西式元素,點二人餐亦相當抵食。泰式鮮蝦青木瓜沙律蝦大大隻相當彈牙,沙律汁酸酸地頗開胃。鮮蜆海鮮冬陰功湯蜆肉頗鮮甜,湯底酸辣味濃郁幾惹味。小食拼盤極之邪惡,可以一次過試晒咁多樣野。包括紐西蘭牛柳粒串、菠蘿車厘茄串、越式絲網海鮮春卷、招牌手打蝦餅個人比較鐘意個蝦餅,炸得脆口,菠蘿串亦頗juicy,如果牛柳粒串軟腍啲就更正。招牌海鮮菠蘿炒飯賣相一流,海鮮亦相當足料,炒得頗有鑊氣。蒜蓉炒豆苗好耐冇食豆苗,色澤翠綠,加蒜香更惹味。加$48可以食埋芒果糯米飯,糯米飯椰香突出帶煙un口中感,芒果亦相當香甜。最後追加左Parma Ham 生菜包 呢個配搭好特別,parma ham既鹹香配生菜既清新同爽口感,非常match。

泰式鮮蝦青木瓜沙律
蝦大大隻相當彈牙,沙律汁酸酸地頗開胃。

鮮蜆海鮮冬陰功湯
蜆肉頗鮮甜,湯底酸辣味濃郁幾惹味。

小食拼盤極之邪惡,可以一次過試晒咁多樣野。

招牌海鮮菠蘿炒飯
賣相一流,海鮮亦相當足料,炒得頗有鑊氣。

蒜蓉炒豆苗
好耐冇食豆苗,色澤翠綠,加蒜香更惹味。

最後追加左Parma Ham 生菜包
2023-03-15 40 瀏覽
最近太想念泰國,所以同朋友係觀塘搵左間泰國餐廳一齊食😆餐廳環境舒適,坐得舒服,岩哂同朋友一邊食一邊傾計🤭我地叫左個餐廳二人餐,咩都有非常豐富🤤個set包左兩個頭盤、一個小食、一份主菜、一份小炒同甜品,價錢唔使$400🫢👍🏻另外我地仲叫左個生菜包🤤✨椰皇椰青雞湯 椰青雞湯味道濃郁但又好清新,非常香的椰香味👍🏻✨紐西蘭牛柳粒串+菠蘿車厘茄串由牛柳粒串用各種調味料烤制而成,口感嫩滑,味道鮮美;而菠蘿車厘茄串就好fresh🤤✨酥炸軟殼蟹黃咖哩配手抓餅酥炸軟殼蟹黃咖哩配手抓餅真係好夾😆軟殼蟹既酥炸外皮非常脆,內裡好juicy🤤搭配黃咖哩同熱辣辣既手抓餅,味道更加豐富👍🏻😋✨蒜蓉炒豆苗正常發揮~味道岩岩好✨西班牙風乾火腿肉碎生菜包驚唔夠食所以同朋友加多左野😆結果係好夠食好少見到生菜包會配火腿,不過鹹香味再加埋肉碎辣味好好食🤤✨芒果糯米飯配雪糕 芒果好甜,加埋椰漿同糯米非常好食😍雖然同朋友已經好飽,但都食哂!😆非常抵食既泰菜餐廳,環境同味道都不錯,值得推薦😋

✨椰皇椰青雞湯
椰青雞湯味道濃郁但又好清新,非常香的椰香味👍🏻

✨紐西蘭牛柳粒串+菠蘿車厘茄串

✨酥炸軟殼蟹黃咖哩配手抓餅

✨蒜蓉炒豆苗
正常發揮~味道岩岩好

✨西班牙風乾火腿肉碎生菜包
驚唔夠食所以同朋友加多左野😆結果係好夠食
好少見到生菜包會配火腿,不過鹹香味再加埋肉碎辣味好好食🤤

✨芒果糯米飯配雪糕

非常抵食既泰菜餐廳,環境同味道都不錯,值得推薦😋
2023-03-15 35 瀏覽
今日同家姐黎到觀塘呢間Add Some Thai Restaurant食下泰國菜,餐廳偏向渡假風,座位舒適寬敞!二人餐388有頭盤、小食、主食、 蔬菜同甜品。酸辣鳳爪沙律鳳爪大大隻,去哂骨方便食用,肉質爽彈好有骨膠原,沙律汁食落酸甜帶點辣,非常醒胃!鮮蜆海鮮冬蔭功湯食泰國菜邊會少得冬蔭功湯,湯用鐵鍋裝住可以保持溫度,上枱時冬蔭功湯味好香濃,份量大約有4碗,配料相當多,包括蝦、墨魚、蜆、草菇等等!入口唔會好香辣,冬蔭功味道濃烈但又唔會太嗆,超級提升味蕾!小食有紐西蘭牛柳粒串、菠蘿車厘茄串、越式絲網海鮮春卷同招牌手打蝦餅牛柳粒好惹味,外表燒得微焦好香口。春卷外表炸得好香脆唔會好硬,內裏蝦肉好多又入味。蝦餅好彈牙證明蝦肉夠新鮮!菠蘿車厘茄串能夠做到中和油膩的作用好鮮甜解膩!酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅軟殼蟹好有誠意係全隻上,每人分到半隻大大隻,軟殼蟹亦炸到非常香脆,再配上黃咖喱完全提升味道!手抓餅份量同樣多,完全滿足想食手抓餅個條癮,非常煙韌滋味!馬拉盞炒通菜炒得超級有穫氣,通菜好新鮮光澤,食通菜同時又會咬到馬拉盞肉碎,好惹味但又唔會過咸!芒果糯米飯配是日雪糕(加$48)糯米飯暖暖好煙韌,芒果

酸辣鳳爪沙律

鮮蜆海鮮冬蔭功湯

酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅

馬拉盞炒通菜

芒果糯米飯配是日雪糕(加$48)
糯米飯暖暖好煙韌,芒果好甜唔會酸,最有驚喜係椰子雪糕,綿綿的感覺,甜度適中超香濃椰子味!

飲品叫左椰青同三色冰,三色冰好吸引,超吸精好適合打卡!

一定會再黎encore呢間觀塘泰國菜Add Some Thai Restaurant,真係超級抵食食物質素又高
2023-03-14 38 瀏覽
收工朋友帶我去位於駱駝漆大廈食晚飯,叫咗5樣野:椰汁千層糕42蚊香芒糯米飯配是日雪糕 68蚊AST 小食拼盤 148蚊AST 串燒拼盤 178蚊泰式雜錦海鮮炒金邊粉 118蚊雜錦海鮮金邊粉:份量比較少,味道一般 ,雜錦海鮮無咩味。串燒拼盤:牛,豬 ,車厘茄,白菌各兩串,味道正常發揮不過不失 ,講唔出有咩特別。小食拼盤:有蝦餅,春卷,單骨雞翼,燒豬頸肉,無骨酸辣鳳爪沙律。蝦餅好食質感好彈牙。至於甜品椰汁千層糕同香芒糯米飯係我覺得最好食。環境闊落,坐得好鬆動,適合聚餐。
收工朋友帶我去位於駱駝漆大廈食晚飯,
叫咗5樣野:
椰汁千層糕42蚊

香芒糯米飯配是日雪糕 68蚊

AST 小食拼盤 148蚊

AST 串燒拼盤 178蚊

泰式雜錦海鮮炒金邊粉 118蚊

雜錦海鮮金邊粉:份量比較少,味道一般 ,雜錦海鮮無咩味。

2023-03-14 40 瀏覽
第一次朝聖,環境清靜,地方寬落,service 好好,welcome 小朋友同bb ,食得好舒服同開心。我地點每一樣食物都好好食,基本上唔會中伏除左燒豬肋骨,有d鞋,唔夠嫰另外就係隻燒雞,有d失準因為有一款食物出現左少少問題,所以有一位話得事嘅EE送左呢個特別版獨一無異嘅甜品比我地

我地點每一樣食物都好好食,基本上唔會中伏

除左燒豬肋骨,有d鞋,唔夠嫰
另外就係隻燒雞,有d失準

2023-03-01
2023-03-12 43 瀏覽
Add Some Thai泰式鮮蝦青木瓜沙律多隻鮮蝦加切條青木瓜感覺清新,加上酸酸辣辣魚露更加開胃醒神。鮮蜆海鮮冬陰功湯陰功湯海鮮材料豐富,有鮮蝦,八爪魚,蜆,等等。濃郁嘅海鮮湯味道辛辣,特別暖胃舒服。四式小食拼盤小食拼盤份量豐富,有燒烤味濃嘅紐西蘭牛柳粒串,酸甜多汁嘅菠蘿車厘茄串,香脆越式絲網海鮮春卷,啖啖肉嘅招牌手打蝦餅。更配以唔同嘅醬料調味。泰式炒金邊粉配鹹蛋黃酥炸海蝦金邊粉炒得非常入味,亦十分有嚼勁,以花生碎同青檸檬汁調味更滋味。酥炸海蝦嘅蝦殼連蝦肉都沾滿香濃鹹蛋黃,酥脆得可整隻蝦連頭食。香燒豬頸肉豬頸肉份量豐富,厚切嘅豬頸肉肥美入味,佐以魚露中和肥膩感覺,增加滋味。馬拉盞炒通菜馬拉盞炒通菜以豆瓣醬、薑、蒜和辣椒等調味,鑊氣夠,非常惹味。芒果糯米飯配雲呢拿雪糕要Add Some Thai 就要唔好錯過泰國傳統嘅甜品芒果糯米飯,芒果新鮮酸甜,配黏黏甜甜嘅飯,加上冰凍雲呢拿雪糕,頓時將食得火熱嘅味蕾舒緩一下。
Add Some Thai

香燒豬頸肉

馬拉盞炒通菜

芒果糯米飯配雲呢拿雪糕

2023-03-09 40 瀏覽
試咗佢哋嘅小食拼盤,有炸蝦餅、春捲、炸蝦片、單骨雞翼、豬頸肉同埋酸辣鳳爪沙律!好味好香啊,好似喺泰國街食一樣啊!👍之後試咗佢哋嘅冬陰公湯,真係好香濃啊!一啖,就可以感受到啲檸檬草、薑同埋辣椒味!好似咁啱啱出煲咁樣,正正!🍲之後又嚟咗一款燒豬頸肉,超級好食!啲肉好嫩好多汁,啲肉好香啊!連啲蔥同埋魚露都係好夠味!🐷再嚟一份咖哩軟殼蟹,呢個真係好正啊!啲蟹身煮得啱啱好,啲咖哩汁都係好香濃啊!超好食!🦀最後,唔試下佢哋嘅芒果糯米飯就真係太可惜啦!啲糯米好軟好糯,啲芒果都好新鮮甜啊!嚟緊我一定會再嚟食多幾個啦!🍚🥭

2022-06-10
2023-03-08 151 瀏覽
今日星期六晏晝一點幾去到依間泰國嘅餐廳 入去見冇乜人 個場非常大 可能星期六 所以員工唔多 坐低叫咗個海南雞飯同埋海鮮炒金邊粉 加咗一個小食 巴拿馬火腿生菜包 午餐包一杯嘢飲 嗌咗熱嘅泰式奶茶同埋凍嘅泰式檸檬茶 海南雞飯嗰雞係冇醃過 俾咗雞胸同埋雞翼 淨係靠嗰汁調味 醬汁方便淨係俾咗一款醬汁 個飯係油飯 俾咗幾片既蝦片個雞都淋既但係冇乜雞味 海南雞飯來講我覺得佢好普通 觀塘要食海南雞飯嘅話有更好嘅選擇至於海鮮炒金邊粉 有少少似炒濕河個金邊粉偏酸同淡 幾多料 但係啲海鮮唔新鮮 有啲有沙 個青口食到成口沙普通生菜包就食得多, 巴拿馬火腿生菜包就第一次食 比左幾片生菜 但巴拿馬火腿係俾左一片 肉碎個方便覺得份量偏小 同埋都係撈咗好多生菜喺健康人仕之選個菜式就係gimmick 野 所有食物都係暖 反而兩杯餐飲有驚喜 個茶低幾香座位好闊落 枱真係好大張 幾好坐 加上佢間餐廳燈光昏暗 再配合佢既坐位 應該幾好瞓 但食物質素就普通 買單大概二百七十幾 依間要加一
今日星期六晏晝一點幾去到依間泰國嘅餐廳

觀塘要食海南雞飯嘅話有更好嘅選擇

至於海鮮炒金邊粉 有少少似炒濕河
個金邊粉偏酸同淡
幾多料 但係啲海鮮唔新鮮 有啲有沙 個青口食到成口沙

普通生菜包就食得多, 巴拿馬火腿生菜包就第一次食
比左幾片生菜 但巴拿馬火腿係俾左一片

巴拿馬火腿生菜包
餐湯
2022-11-19
2023-03-03 213 瀏覽
姐最鍾意發掘小店,今日嚟到觀塘的工廈尋寶。小店無論食物質素環境服務都相當令人滿意,難怪當天晚上非常滿座。黃咖喱蛋炒軟殼蟹-一碟有6份,滑蛋非常嫩滑,黃咖喱汁一啲都唔辣,微甜香口惹味-重點一讚軟殼蟹,炸得脆口不油膩,size亦好大隻泰國小食拼盤-有炸蝦餅,豬頸肉,炸蝦片,春卷,雞翼同鳳爪,CP值非常高,只需要$148。-炸蝦餅非常彈牙,蝦味十分濃郁-春卷好脆口,餡料非常豐富有好多蔬菜絲-豬頸肉肥美,豬肉質素非常高,十分嫩滑蒜蓉炒椰菜苗-份量非常大碟,蒜蓉味十足芒果糯米飯配雪糕-雪糕係綿綿的口感,椰漿份量好多,唔會太甜-芒果超級超級甜,一啲都唔酸,係偏熟嘅淋滑口感

黃咖喱蛋炒軟殼蟹
-重點一讚軟殼蟹,炸得脆口不油膩,size亦好大隻

泰國小食拼盤
-炸蝦餅非常彈牙,蝦味十分濃郁
-春卷好脆口,餡料非常豐富有好多蔬菜絲
-豬頸肉肥美,豬肉質素非常高,十分嫩滑

蒜蓉炒椰菜苗
-份量非常大碟,蒜蓉味十足
蒜蓉炒椰菜苗

芒果糯米飯配雪糕
-雪糕係綿綿的口感,椰漿份量好多,唔會太甜
-芒果超級超級甜,一啲都唔酸,係偏熟嘅淋滑口感
芒果糯米飯配雪糕

2023-03-02 194 瀏覽
今日約了朋友在觀塘吃飯一聚,我提議今晚吃吓泰國菜,在食肆雲集的觀塘區內選擇很多,聞說有間位於📍鹿駝漆大廈叫Add Some Thai Restaurant的泰國餐廳評價不錯,於是今晚就去試一下。來到餐廳見到門裝修格調色澤溫暖柔和,入到内裡地方很大還有獨立房間,四周擺放充滿泰式風情的壁畫、裝飾和吊燈,而且在餐廳中間還有一行變色的波波在流動。侍應很親切安排我們坐下後,看看餐牌揀了一個🍽二人套餐另外加半隻🐔無骨海南雞。套餐頭盤是💢泰式鮮蝦青木瓜沙律,青木瓜切絲咬落非常之爽脆而且也很清甜,鮮蝦大隻肉質結實並彈牙,值得要讚的是蝦隻已經預先去除了蝦殼,吃起來方便十分貼心,沙律配上汁後吃來微酸更加開胃。💢吃泰式菜冬陰功湯是少不了的,所以我們揀了鮮蜆海鮮冬陰功湯,湯用鐵鍋上枱即時感到熱氣撲面外更有很香濃的冬陰功味道,搯了一碗見內裏的 蝦、墨魚、蜆、草菇等材料很豐富,喝了一口其辣度很溫和 不會太嗆,且酸甜辣的味道十分之開胃醒神頓時惹人食慾。💢馬拉盞通菜很翠綠,炒得十分有光澤和有鑊氣,通菜咬落新鮮和爽脆夾雜了散發香味的馬拉盞肉碎同吃,除外表吸引外更是再三回味。💢小食就有🐂紐西蘭牛柳粒串, 越式網絲海鮮春卷

💢小食就有🐂紐西蘭牛柳粒串, 越式網絲海鮮春卷,🦐招牌手打蝦餅,🍍菠蘿車厘茄串,連蝦片都很鮮味鬆脆。牛肉粒非常入味,而且肉質鮮嫩不會韌又沒有渣,燒烤後外微焦更加香。春卷外表金黃咬落香脆内裏蝦味濃郁。菠蘿車厘茄串的菠蘿和車厘茄都夠新鮮,經燒烤後能帶出它們的甜味。還有這裏的手打蝦餅確實不錯,個頭夠大外蝦肉新鮮彈牙口感十足,是一款十分值得推介的小食。

💢主食是酥炸🦀軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅,整隻軟殼蟹炸得酥脆之餘又吸睛。放在香濃惹味又不太辣的黃咖哩中,蟹隻完全吸滿了黃咖哩的微香辣味變得豐碩惹味。同時手抓餅又相當熱辣辣和蔥花香味,質地十分煙韌,包上軟殼蟹同吃其兩種不同的口感混和滋味一流,連帶裡面的🥦西蘭花、薯仔及菜花同樣很好吃。

💢泰式無骨🐔海南雞上枱了, 我們雖然只叫了半隻,但是份量同樣十足,雞肉很嫩沒有粗鞋的感覺,因為已經起了骨所以咬落啖啖肉更加可以盡情,點上了泰式酸甜醬汁,真是可以吃過不停。

💢最後來一個甜品青青綠綠的椰汁千層糕,咬落煙煙靭靭味道又不會太甜,配上香濃的椰奶更加滑溜,作為今餐作結尾真是口福大滿足。
總結今次泰國菜的質量不錯,而且味道很好份量又足,這個二人餐的份量就算三人都夠吃,可說性價比非常高,朋友說下次都會再來Add Some Thai Restaurant ,一試其他的其他菜式。
2023-02-28
  • 小食拼盤,