餐廳: Acquasala
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-06-17 72 瀏覽
垃圾餐廳一間-今天朋友生日,本來想請他吃飯。到達餐廳看見只有一枱食客,服務員卻強迫我們二人坐在高枱用餐(7pm)。服務態度非常差,兩位服務員「簡直趕客」,最後我和朋友只好沒有用餐立即離開。現今香港竟然有這種服務態度!難得!不明白國泰為什麼會跟這種餐廳合作?
意大利🇮🇹餐館門口兩張小枱客人休閒暢飲,餐廳內輕鬆音樂🎵朋友聚餐. Cocktails來來往往進出餐廳🍹整個氣氛好好,價格於蘇豪區尚算貼地.而且餐廳內意大利員工親切有趣,更主動邀請我哋入內一齊搓雲吞皮💛非常可愛~🔸Scallops Carpaccio ($148)生帶子薄切,質感新鮮軟熟.配上沙律菜,橄欖,車厘茄及橙皮,清新開胃🔸Roast Beef Japanese Rice ($188)賣相一流!放滿一層層燒牛肉,生熟比例剛好,口感軟嫩.用蘋果薑汁烹煮並無一點油膩感加上生蛋黃及旁邊特調醬汁,更香口美味🔸Romana Pizza Piccante ($188)比想像中份量大!而且撲來強烈芝士味非常吸引! 餅底厚度適中,邊皮微脆.雖則只用簡單茄醬,意式辣肉腸及少量雞肉,但味道已經非常香濃🤭令人吃唔停口🔸Tiramisu($108)個人特別喜愛tiramisu而且意大利菜必叫甜品~質感特別幼滑,咖啡與酒香味平均🔸Monte Mule($75)🔸Orange Lemonade($55)兩杯飲品清新可口,前者為Cocktail更有一定酒精濃度,啱晒Happy Friday鬆一鬆

🔸Scallops Carpaccio ($148)

🔸Romana Pizza Piccante ($188)

🔸Tiramisu($108)

🔸Monte Mule($75)
🔸Orange Lemonade($55)

📍中環 AcquasalaUpdate吓先:最近我失咗聲😞好彩,雖然講唔到嘢,都仲係食到嘢嘅🤪 為咗舒緩吓講唔到嘢嘅frustration,我決定食返餐好嘅安撫吓自己🫂 (又搵緊理由食好嘢🤣) 西餐簡簡單單,唔使dingdingdumdum食足幾個鐘⌚️食完舒舒服服返屋企抖嘅餐廳嚟講,呢間 Acquasala 幾好👌放心啦唔會搵啲山旮旯地方留難大家嘅 - 中環蘭桂坊附近10分鐘步行距離啦🚶🏻‍♀️好喇,你都知我有時推薦啲嘢好另類㗎喇,所以今次我喺意大利餐廳推薦日本菜相信你都唔會意外嘅💁🏻‍♀️ 🍴講緊嘅係佢嘅 Roast Beef Topped Japanese Rice (生牛肉雞蛋丼飯)🐮🥚 牛肉滑溜但係唔會生到好似茹毛飲血feel咁,加埋生雞蛋嘅香氣同珍珠米嘅Q彈🇯🇵🍚 真係一個不俗嘅配搭 - 無預期過一間意大利餐廳可以將呢道菜處理得咁理想🤓#講唔到嘢都要食嘢嘅 #central #中環 #中環美食 #香港中環餐廳 #roastbeeftoppedjapaneserice #生牛肉雞蛋丼飯 #linguinevongole #白酒蜆肉扁意粉 #tiramisu #提拉米蘇 #ohhe
📍中環 Acquasala
Update吓先:最近我失咗聲😞

#講唔到嘢都要食嘢嘅 #central #中環 #中環美食 #香港中環餐廳 #roastbeeftoppedjapaneserice #生牛肉雞蛋丼飯 #linguinevongole #白酒蜆肉扁意粉 #tiramisu #提拉米蘇 #ohhejfoodie
2023-05-25 92 瀏覽
今次我地隨便趁lunch time係中環揀左間餐廳入去。價格都正常,野食都好精緻,cp值幾高!💸$730 💁🏼‍♀️人均$300-400整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆食物都好有特色,每樣都好好食🤣。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆老闆同服務員都係外國人,態度好熱情好nice,如果問佢地有咩推介,佢地都好細心同仔細介紹☺️。環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆環境幾有氣氛,有吧台同高檯,感覺好有西式酒吧餐廳既特色😆。🥯食物方面Roast Beef Japanese Rice $188牛肉好香,唔騷,淋左佢地自家製既醬汁,牛肉配埋飯食,有驚喜好好食😍。Veggie Pizza $158(lunch set)Pizza 睇落唔多,但食左一兩塊就飽左😂,味道係正常蕃茄醬味既pizza。Gratin Tomino Cheese $148原本我地諗住叫一個ham既拼盤,但我地叫錯左😂。但佢都好好食,邪惡之選😂,ham包住左超大舊芝士,唔算好油膩,芝士屬於偏淡味配埋較咸既ham,味道道岩岩好😆。Tiramisu $60甜品佢幾精緻,用個咖啡杯裝住。食落係偏甜,而入面係蛋糕軟綿綿🤤。☕️飲品方面Queen raspb

💸$730 💁🏼‍♀️人均$300-400
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
食物都好有特色,每樣都好好食🤣。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆

環境氣氛:★ ★ ★ ★ ☆
環境幾有氣氛,有吧台同高檯,感覺好有西式酒吧餐廳既特色😆。

🥯食物方面

Roast Beef Japanese Rice $188

Veggie Pizza $158(lunch set)

Gratin Tomino Cheese $148

Tiramisu $60

☕️飲品方面

Queen raspberry$55
依個Mock-tail有陣玫瑰味好香😆,味道上係酸酸甜甜既紅桑子味,好適合女仔飲。

South-East Mojito$55
至於呢杯係crook tail,所以會酒精同薄荷成份,比較刺激涼浸浸既感覺,味道上會係偏似飲緊薄荷酒咁🙈。
2023-05-25 75 瀏覽
Relaxing Italian night但個門口俾佢嘅裝修吸引住,鍾意佢嘅裝修顏色配搭,幾有意大利風情Linguina Vongole $188蜆意粉,好香蜆嘅味道👅,意粉軟硬適中,個人幾鍾意扁意粉,味道啱啱好,有啲蒜香味,但係唔會太濃Squid Ink Spaghetti $208食材新鮮,帶子只係輕輕煎一煎,所以好嫩滑,仲有三文魚同大蝦,鍾意佢冇殼但係亦都好爽口,味道剛好鹹鹹地,佢個底係墨魚汁意粉,而且布滿蕃茄蓉好特別,蕃茄唔會太甜,蕃茄唔會太酸,味道剛好MocktailsQueen Raspberry $55PINEAPPLE, RASPBERRY, LEMON, EGG WHITE加左蛋白,所以有泡泡🫧好靚💕呢個配搭感覺好清新少少酸又有少少甜好飲🤩
Relaxing Italian night

Linguina Vongole $188

Squid Ink Spaghetti $208

Mocktails
Queen Raspberry $55
加左蛋白,所以有泡泡🫧好靚💕
呢個配搭感覺好清新少少酸又有少少甜
好飲🤩

2023-05-25
  • Squid Ink Linguine
2023-05-25 1541 瀏覽
中上環,餐廳臨立,看到這間很chill的意式小餐館就選了來個weekday的light dinner。點了:🧀Burrata $148Burrata cheese是一種新鮮的意大利芝士,跟Mozzarella有點相似,都是軟軟的,味道不會太濃。Burrata cheese的口感豐富,外皮QQ,內陷又會爆漿。這個菜除了芝士本身,還搭配了番茄、羅勒葉、蜂蜜、橄欖油、Balsamic醋、鹽、黑胡椒,意大利麵包,非常意式的一個頭盤,喜歡意式菜的一定要點!✨Herb Ravioli $188超級推薦的一個主食這個人手造的意大利小雲吞,由雞蛋和麵粉整成的皮包著肉碎、芝士餡,用湯煮熟,再配以芝士做的醬汁,口感超豐富!🐮Roast Beef Japanese Rice $188擺盤很合打咭用的牛蓋飯!燒過的薄切牛肉配上半熟蛋,加上日本珍珠米跟蘋果醋,絕對能滿足味蕾,難怪看到每枱都有點!星期一晚吃飯,點了兩杯mocktail,精緻好看,推薦給weekday晚上想喝非酒精類飲品的大家:🍹Queen Raspberry $55🫐 Blueberry Fizz $55🇮🇹 Acquasala (中環)📍中環蘇

點了:
🧀Burrata $148

Burrata

✨Herb Ravioli $188
超級推薦的一個主食
Herb Ravioli

擺盤很合打咭用的牛蓋飯!
Roast Beef Japanese Rice

🍹Queen Raspberry $55
🫐 Blueberry Fizz $55
Queen Raspberry
Blueberry Fizz

🇮🇹 Acquasala (中環)
📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2023-05-23
Burrata
Herb Ravioli
Roast Beef Japanese Rice
Queen Raspberry
Blueberry Fizz
Acquasala 由意大利人經營的餐廳,提供精品美酒和美食。餐廳使用正宗的食譜和意大利美食標準製作美食,場內更有玻璃廚房現場供人欣賞俊朗廚師的廚技,令人有不一樣的用餐體驗。其中廚師推介的烤牛肉配日式米飯,令人印象深刻。烤牛肉口感嫩滑多汁,配上口感鬆軟的日式米飯,再淋上清新的蘋果姜汁和醃制過的蛋黃,味道層次感豐富,令人回味無窮。Acquasala is an Italian restaurant run by Italians, offering fine wine and cuisine. The restaurant uses authentic recipes and Italian culinary standards to create their dishes, and their glass kitchen allows diners to witness the handsome chefs showcasing their cooking skills, providing a unique dining experience.The chef's recommend

The chef's recommended dish of roasted beef topped Japanese rice is particularly impressive. The beef is tender and juicy, paired with the soft texture of Japanese rice, and topped with a refreshing apple ginger sauce and cured yolk, creating a rich and flavorful taste that lingers on the palate.
2023-05-11 84 瀏覽
🔸Roast Beef Topped Japanese Rice $188 旁邊配上似蜜糖芥末嘅醬汁醬汁好香連埋蛋黃同牛油好夾整體味道好香好開胃和牛牛肉粉嫩,重牛味 好食到令你一啖一啖食唔停口😋不過略嫌份量比較少如果飯量多啲就好😜味道:8/10性價比:6/10🔸Romana Pizza Piccante $188有六大塊,其實可以三個人食每塊Pizza都好足料配料有:辣肉腸、芝士、雞肉、紅椒、紫洋蔥等餅底上面嘅汁醬配料均勻個餅底烤得好脆每一啖咬落去都好脆,好多汁再加上有啲辣肉腸嘅辣味,好過癮😜食完一啲都唔漏,好開胃😝呢個價錢食到成個Pizza,都幾抵食😋味道:9/10性價比:8/10▪️Rose $75 🔹環境:餐廳裝修暗暗地,好有feel 不過四人枱就唔算多大多數以兩人吧枱為主座位唔太多,建議預先book位適合約朋友/同事一齊食飯🥰🗣另須加一服務費-人均消費:~$250-整體味道:8/10性價比:7/10-#Acquasala 📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
旁邊配上似蜜糖芥末嘅醬汁
醬汁好香連埋蛋黃同牛油好夾
整體味道好香好開胃
和牛牛肉粉嫩,重牛味
好食到令你一啖一啖食唔停口😋
不過略嫌份量比較少
如果飯量多啲就好😜
味道:8/10
性價比:6/10

🔸Romana Pizza Piccante $188
有六大塊,其實可以三個人食
每塊Pizza都好足料
配料有:辣肉腸、芝士、雞肉、紅椒、紫洋蔥等
餅底上面嘅汁醬配料均勻
個餅底烤得好脆
每一啖咬落去都好脆,好多汁
再加上有啲辣肉腸嘅辣味,好過癮😜
食完一啲都唔漏,好開胃😝
呢個價錢食到成個Pizza,都幾抵食😋
味道:9/10
性價比:8/10

▪️Rose $75

🔹環境:
餐廳裝修暗暗地,好有feel
不過四人枱就唔算多
大多數以兩人吧枱為主
座位唔太多,建議預先book位
適合約朋友/同事一齊食飯🥰

🗣另須加一服務費

人均消費:~$250
整體味道:8/10
性價比:7/10
#Acquasala
📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2023-05-08 76 瀏覽
在香港想品嘗特色多國菜,中環區是必二之選,而蘇豪一帶特別適合下班後想放鬆的你,一邊感受外國熱情氣氛,一邊跟朋友共聚低調浪漫的晚餐。來到✨*Acquasala*✨,我找了高枱位置,前菜叫了*Scallop Carpaccio* 生帶子片伴香草油配芥末$148作為生帶子控,每粒帶子都是新鮮的,加上面鋪了一片片的金橘,醒胃~它們必點的*Roast Beef Topped Japanese Rice* 招牌牛肉飯 $188說實在單看賣相,初時會以為口感一般,誰知一入口令人驚喜非常!大大的牛肉片舖滿了整個丼飯,每口都是嫩口多汁的牛肉,而且醬汁味道很特別!完全是停不了口!一定要試試~另外點了也是招牌的辣肉腸pizza $188份量很大,pizza質感很有嚼勁~整體味道很搭,而且厚度適中!差不多看到每枱都有一份呢~餐廳主要外國人主理,氣氛和服務都令人很Relax~不錯!一定會再來~

來到✨*Acquasala*✨,我找了高枱位置,

另外點了也是招牌的辣肉腸pizza $188

• Roast beef topped japanese rice
2023-05-06 46 瀏覽
小店主打意大利菜,位於中環SOHO區,個環境都好有feel☺️夜晚收工過嚟chill下都唔會太多人~ 呢度最出名一定係Roast Beef Topped Japanese Rice🍛其實就有少少似日式嘅燒牛肉蓋飯🤪用上日本珍珠米,佢嘅牛肉肉質超級粉嫩,燒得啱啱好🤤入口即溶,再配埋蛋同自家製醬汁,食落真係好驚喜味道好豐富🤩另外仲叫咗個Pizza,上到嚟俾佢嘅份量嚇親🤣cp值高,最啱同朋友一齊share🤪下次會想試埋佢哋嘅pasta!• Roast Beef Topped Japanese Rice🍛 $188• Romona Pizza Piccante🍕 $138

• Romona Pizza Piccante🍕 $138
2023-05-05 58 瀏覽
位於中環蘇豪區的斜坡上,裝修簡潔配上柔和燈光,大大提升慢活感,室內以高枱及吧枱為主,加上透明玻璃,廚房內部一目了然,而室外有兩張枱,是帶着寵物happy hour的好地方。🌟$148 Scallop carpaccio開胃前菜,帶子刺身,配沙律菜,車厘茄,橙皮,橄欖,微酸感覺,食完更餓了。🌟$188 Roast beef topped Japanese rice必點主打,一層層燒牛肉配上生蛋黃,仲有特制蘋果醋醬,肉味豐富,絕對值得一再回頭的主打。🌟$188 Romana pizza piccante辣肉腸薄餅,配上特製微辣醬汁,好食到停不下來,餅底不會太厚,非常好。🌟$55 Queen’s raspberry 菠蘿,檸檬再配上Raspberry,酸酸甜甜好醒神。

🌟$148 Scallop carpaccio

🌟$188 Romana pizza piccante

🌟$55 Queen’s raspberry
菠蘿,檸檬再配上Raspberry,酸酸甜甜好醒神。
2023-05-05 52 瀏覽
中環有情調的餐廳,品嚐了他們家的招牌菜Roast Beef Topped Japanese Rice,滿滿一層層燒牛肉,中間放生蛋黃,內裡嫩滑多汁。醬汁也是這個菜的精髓,蛋黃醬汁搭配牛肉,味道非常搭配,入口即化,令人回味無窮,留下了深刻的印象。我們還點了scallop carpaccio。Scallop刺身的味道非常新鮮,鮮甜可口。帶子的質地十分軟嫩,口感非常好, 是很推介的前菜!飲品要了Mocktail mojito,加入了青檸汁和薄荷葉,口感非常清新,跟主菜很配搭!我們還點了餐廳的招牌甜品Tiramisu!Tiramisu 入口非常濕潤,口感十分柔軟。加上咖啡和可可粉的香氣,讓人感受到了濃濃的意大利風情。mascarpone cheese 十分香濃,口感豐富,令人回味無窮。總括而言,這間餐廳食物飲品質素很高,必定回來試試其他菜式!

我們還點了scallop carpaccio。

我們還點了餐廳的招牌甜品Tiramisu!

總括而言,這間餐廳食物飲品質素很高,必定回來試試其他菜式!
#mkeats_central #mkeats_bar 呢度充滿地中海文化風味 以白色為主題 不論係晏晝定夜晚都好有feel 呢😚 岩哂想chill drink chill dinner 嘅朋友仔~🤍______________________________༄ 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐩𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞 $𝟏𝟖𝟖係有辣肉腸同義大利腸嘅經典pizza ~pizza dough 質感有嚼勁 ✨ 係性價比幾高嘅選擇🤍☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10.༄ 𝐥𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐚 𝐯𝐨𝐧𝐠𝐨𝐥𝐞 $𝟏𝟖𝟖醬汁好夠味 鹹度剛好 蜆肉嘅份量頗多 ☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10.༄ 𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $𝟏𝟎𝟖份量嬌小 造型幾可愛好似迷你盆栽咁✨口感細滑 咖啡味濃度適中🤎☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 9/10______________________________𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲: ✔️𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 9/10𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10🖇 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓

#mkeats_central #mkeats_bar

༄ 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐚 𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚 𝐩𝐢𝐜𝐜𝐚𝐧𝐭𝐞 $𝟏𝟖𝟖

係有辣肉腸同義大利腸嘅經典pizza ~
pizza dough 質感有嚼勁 ✨

𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 9/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10

🖇 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2023-04-28 46 瀏覽
Acquasala🍽-Italian Platter $$218呢個拼盤雖然仲貴過Main dish但值得叫👍 Italian Cold cut有原味同辣味Salami / Parma ham/火腿😍全部都勁fresh好好味🥹另外仲有Burrata cheese同包😋佢個包烘熱左再沾黑醋同橄欖油勁正😋-Herb Ravioli $188嫌成日食意粉太悶呢度有得揀Ravioli😍佢入面包左香草芝士而醬汁用左黑椒洋蔥勁夾兩個味道👍得8件唔夠喉丫🤣-Roasted Beef Topped Japanese Rice $188呢個見好多人叫本身覺得都係牛肉飯姐🤔牛肉切到薄薄一塊入口即溶但佢係有勁多夾極都有😂重點黎喇就係佢個汁係勁特別!有少少蒜味但唔會抽左牛肉個味👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
Acquasala🍽

Italian Platter $$218

Herb Ravioli $188

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
📍地址: 中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
2023-04-28 56 瀏覽
📍 @acquasalahk in CentralItalianFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price:💰 $600Favourite:💖 Burrata------------------------------✅ Located at Elgin Road. Takes around 5 minutes walk from Central MTR station.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Italian food.✅ Their cold cut are authentic. Huge portion and yummy✅ Comfortable environment with outdoor sitting. Clean and modern.✅ It would be nice to chill here, try something new or to meet up with friends✅
📍 @acquasalahk in Central
Italian

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price:💰 $600
Favourite:💖 Burrata

✅ The aesthetic of the restaurant is really pretty and the food is presentable and good looking.
✅ Authentic and Excellent.
✅ Overall the food quality was outstanding for this price.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨

#globaleats #eatwithfoodiez