餐廳: Acquasala
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-01-15 46 瀏覽
好耐都冇去Soho區了,趁着閒日有假期就嚟行吓,依家人流少好處可以望清楚附近嘅環境,這一帶餐廳都好多,剛巧見到這間餐廳感覺不錯,裝修像外國的小餐廳🍴🍴食物🍴1️⃣Scallop Carpaccio $98: 帶子刺身入口感覺很新鮮,配上沙律菜,黑橄欖,橙皮等....醬汁是酸酸甜甜作為一個前菜好開胃👍🏻2️⃣Roast beef japanese rice$150: 外貌已經好吸引,牛肉呈粉嫩顏色,薄切牛肉入口有少少溶化感覺✨醬汁是蘋果生薑汁,加埋蛋醬撈勻令味道提升,不過飯嘅口感偏硬,可能是意大利人口味嗎?3️⃣Gragnano spaghetti $140: 黑蒜味好強烈,好香令食慾大增!最喜歡是stracciatella cheese口感軟棉棉,淡淡芝士味道而且唔覺得膩👍🏻4️⃣Panno Cotta $88: 奶凍是我最愛的雲呢拿口味😂配上紅酒釀梨令人感覺好滿足。💥環境💥餐廳以高身枱為主,有開放式廚房,燈光柔和,感覺都幾Chill✨💥服務💥店員全部是外國人,感覺都幾親民又主動收碟同加水。

🍴食物🍴

💥環境💥

💥服務💥
店員全部是外國人,感覺都幾親民又主動收碟同加水。
  • scallop carpaccio
2021-01-15 325 瀏覽
中環好多特別西餐廳,呢間意大利餐廳🍴環境舒適坐低慢慢飲杯酒都好chill✨✨lunch Menu Starter+ Main+Dessert ~$148✨Garden Salad前菜加咗個沙律呢個沙律,淨係橄欖油加少少黑椒碎比較清新健康🥗✨Gratin Tomino Cheese就咁睇佢個賣相都幾特別,入面係tomino芝士,外面包住一片Parma ham中間流出芝士,底層用咗脆口法國麵包,濃厚芝士味同Parma ham好夾,真係意外驚喜✨Roast Beef Japanese Rice相賣非常吸引,牛肉片滿滿中間蛋黃點綴,拌入醬汁再配合香草,選用日本飯,特別就係牛肉非常鮮嫩,融合到醬汁同蛋黃嘅香味,層次感好豐富✨Seafood Spaghetti海鮮有鮮蝦好彈牙爽口帶子外層煎至黃金色鎖住帶子肉質香口,魚柳嫩滑好香魚油美香味配搭紫洋蔥同車厘茄微微酸味,芝士碎提升意粉嘅味道,酸酸甜甜又唔會油膩✨Tiramisu鬆軟Tiramisu仲有冧酒嘅味道帶出,上層鋪滿可可粉味道濃厚,增加香味✨Rose And Raspberry你邊個餡料加咗玫瑰同覆盆子葉中間嗰個醬料係用咗吉士醬,酸甜度適中口感

中環好多特別西餐廳,呢間意大利餐廳🍴
環境舒適坐低慢慢飲杯酒都好chill✨

✨lunch Menu
Starter+ Main+Dessert ~$148

✨Garden Salad
前菜加咗個沙律呢個沙律,淨係橄欖油加少少黑椒碎
比較清新健康🥗

✨Gratin Tomino Cheese

✨Roast Beef Japanese Rice
相賣非常吸引,牛肉片滿滿

✨Seafood Spaghetti
海鮮有鮮蝦好彈牙爽口
帶子外層煎至黃金色鎖住帶子肉質香口,魚柳嫩滑好香魚油美香味

✨Tiramisu

✨Rose And Raspberry
口感好Creamy,而外層包住鬆化餅脆,鍾意食甜品一定愛上

✨South-Virgin Mojito
青檸檸檬加梳打 再配薄荷葉汁,挑選薄荷葉融入糖漿
甜度適中清甜酸味特別重

✨Orange Lemonade
鮮榨橙汁酸酸地再加埋檸檬汁點綴,好開胃

2021-01-06
  • Tiramisu
放工後嚟咗呢個西餐到食晚餐-地點唔算就腳,需要行一陣先到。地方唔大,所以每一枱都坐得好近。不過氣氛就非常chill,未行入去之前已經見到有啲外國食客拎住杯酒係門口度談笑風生咁~由於冇曬枱,我同朋友坐係一個類似bar枱嘅-不過唔係對住bar,而係隔住塊玻璃望住廚房煮野食,都幾有趣~叫咗杯野飲,之後就order咗grilled octopus做前菜-都幾好味,有唔同嘅配菜同汁,加埋擺盤食落都幾有風味!再叫咗cheese platter嚟墊一墊個胃~賣相一般,食落正常冇驚喜~主菜就叫咗beef cheeks,下面用薯蓉托底,上面就係淋咗汁嘅牛肉~食落去非常軟熟,調味亦都恰到好處,唔會太咸!薯蓉都好味,好綿密軟滑,正!最後再嚟一碟carbonara,都唔差~令我驚喜嘅係原來佢有個二樓,係一個秘密嘅樓上bar!燈光環境都好正,問咗包場搞party嘅費用都唔貴,可以一試!總括嚟講,食物質素OK,但份量偏細,少貴,主要都係「食氣氛」為主。餐廳嘅staff都非常nice,會嚟同你傾計講笑,令用餐時間非常愉快~

Grilled Octopus

Cheese Platter
Beef Cheeks
最後再嚟一碟carbonara,都唔差~
Carbonara

2020-07-03
Grilled Octopus
>> 𝘼𝙘𝙦𝙪𝙖𝙨𝙖𝙡𝙖, 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘢𝘭// 意式風情小餐館💞 $148 3-𝖼𝗈𝗎𝗋𝗌𝖾 𝗅𝗎𝗇𝖼𝗁 𝗌𝖾𝗍 幾抵食✨⠀⠀上禮拜跟朋友來到中環𝗌𝗈𝗁𝗈的義大利小餐館 @acquasalahk 吃飯💖 其實經常出沒在這條街,卻是第一次來這裡吃飯欸~⠀而且平日有Lunch Menu啊,覺得幾抵食!⠀⠀𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾 $148⠀𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 - 𝐺𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛 𝑇𝑜𝑚𝑖𝑛𝑜 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒⠀看到很多人推這個~⠀parma ham包著cheese⠀的確很鹹香⠀不過上桌時已經不熱了⠀相信如果熱食會更開心⠀⠀𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 - 𝑅𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑅𝑖𝑐𝑒⠀我就是奔著這個和牛飯來的啊!⠀lunch menu居然有它的蹤影~⠀單點的話要$150 ⠀現在$148就吃到還包前菜跟甜點!⠀味道方面⠀和牛薄薄的,都很嫩滑柔軟,不過牛味不算很重~淋上有點酸酸的醬汁,再划破生蛋黃跟日本珍珠米拌勻,味道好搭唷!是會讓人想一口接一口的味道!⠀⠀𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 - 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢⠀甜品有兩個選項,選了多人推薦的Tiramisu⠀整體味道不錯 cheese的部分很滑⠀但覺得

而且平日有Lunch Menu啊,覺得幾抵食!⠀

𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾 $148⠀

單點的話要$150 ⠀
現在$148就吃到還包前菜跟甜點!⠀
味道方面⠀

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 - 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢⠀
甜品有兩個選項,選了多人推薦的Tiramisu⠀
整體味道不錯 cheese的部分很滑⠀

接受到油膩 又喜歡松露的朋友⠀
我會大推這個啊啊啊!⠀
意粉我覺得可以再Al Dante一點啦⠀
不過整體還是不錯的~⠀
份量很大,建議share⠀

𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂 $88⠀
這個價錢還不如點個前菜更好⠀

.⠀
.⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀
Roast Beef Rice, Truffle Tagliollini⠀⠀
. ⠀
ᴛʏᴘᴇ ᴏғ ғᴏᴏᴅ #168hk_western ⠀
ᴛᴀsᴛᴇ #168hk_yum ⠀⠀
Lᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ #168hk_central⠀
Rᴇᴠɪsɪᴛ¿ 𝐘𝐞𝐬⠀⠀
Acquasala⠀
中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓⠀⠀
2021-01-09 67 瀏覽
港島拍拖一日遊,參觀完大館後,想搵間靚啲既餐廳悠閑嘆個lunch,行下行下經過一間簡約白色鋪面的小店,裝潢帶有幾分格調,就選擇呢到啦!估唔到呢區食Lunch比想像中便宜,一個Set $148有前菜、主菜、甜品,前菜選了Salad🥗& BurrataBuratta 食落恰到好處既芝士味,同一般芝士既質感好唔同,比起另一碟前菜沙律,呢個好值得試!主菜選了Roast Beef Topped Japanese Rice & Seafood SpaghettiRoast Beef Topped Japanese Rice不愧係呢個餐廳既招牌菜,粉嫩既牛肉鋪滿一整碟,刺穿流心蛋後,誘人嘅蛋汁流往下面粒粒圓潤飽滿嘅日本珍珠米,配搭特別嘅Apple Ginger Source,醬汁同蛋汁拌勻,入口滋味滿足👍🏻Seafood Spaghetti相對之下,就比較普通,正常發揮,新鮮茄蓉酸酸甜甜,值得一提既係意粉不似平時港式西餐廳煮到咁淋,有咬口得多甜品就有Panna Cotta & TiramisuPanna Cotta,帶有淡淡奶香既奶凍,搭配較濃味道嘅紅酒釀梨,仲有少少開心果作點綴唔好睇呢杯Tiram

甜品就有Panna Cotta & Tiramisu

唔好睇呢杯Tiramisu樣貌普通,滑滑既 cream夾著浸泡過咖啡既手指餅,甜苦交滲,忍唔住一啖接著一啖

除咗兩個Lunch Set外,還點了Italian Cold Cuts $98,份量超多既拼盤,配炸薄脆,三款入面最喜歡辣肉腸🥰
食到飽飽,質素高又唔太貴既一餐,推介😚
2021-01-07 321 瀏覽
在中環有很多不同菜式的小店,藉著下午茶時間去覓食,這次去了一家位於伊利近街的西餐餐廳。店舖環境挻美,環境寧靜挻舒適的☺,在平日去人流不多,可以慢慢享受😎。💥Smoke Beets Cured Salmon HKD$98,這個賣相吸引的小食,煙三文魚賣相新鮮,味道不會很咸。另有醃製甜菜和沙律菜在底,味道酸酸的挻開胃😋。💥Caprese Cake HKD$88,這個甜品賣相精美,看似是布朗尼蛋糕的賣相,其實是Carrot Cake。裡面還有果仁,令到口感更豐富😋,這個有士多啤梨和藍莓拌碟。💥Panna Cotta HKD$88,奶凍面頭灑上玉桂粉,奶味香濃幼滑的口感😋。另有紅酒浸香梨/新鮮士多啤梨/藍莓,可以中和奶凍的甜味😆。💥Tiramisu HKD$88,這個無論是味道或是口感也是很棒的。面頭有濃郁的可可粉甘而不苦,芝士口感濃郁幼滑😍。蛋糕混入濃縮咖啡和冧酒,令到口感更濕潤,很喜歡吃這個甜品❤。吃下午茶當然要點杯飲品,我們點了泡沫咖啡和朱古力咖啡。兩杯咖啡味道香濃,其中一杯還有美美的心型拉花🥰。食物質素挻好,價錢一般。

2021-01-06
15 分鐘 (堂食)
2021-01-06 57 瀏覽
呢間意大利餐廳好易認,離遠已經見到佢純白嘅門口。餐廳入面全部都係高腳櫈,配埋佢微暗嘅燈光,係幾有情調(不過唔係太舒服😂)🍊Roasted beef topped Japanese rice $150雖然係意大利餐廳,但呢到嘅招牌菜偏偏係呢間有少少fushion嘅薄牛肉配日本米🍚 佢嘅牛肉牛味唔太濃,但配埋佢個Apple ginger sauce同蛋黃,就惹味好多!🍊Rigatoni nduja $140Rigatoni即係長通粉,Nduja即係辣肉腸,佢個味係好經典嘅蕃茄味意粉,意粉質地煙韌,有一定厚度,醬汁食到淡淡嘅酒味同辣味,都幾有層次🍝🍊Warm octopus salad $98呢份沙律有一條兩隻手指咁粗嘅八爪魚觸鬚,雖然好大條,但一啲都唔韌,我箍緊牙都好輕鬆咁咬到,但佢又唔會好淋無哂彈性🐙佢嘅醬汁偏淡,但配上伴碟嘅酸忌廉同青蘋果,都幾開胃🥗呢間餐廳食物種類唔太多,而且唔算罕有,味道正正常常啦😂屬於可以食下,但唔食唔會可惜嘅level,不過外賣平台有折,所以見到個折扣抵都可以試試。

🍊Rigatoni nduja $140

🍊Warm octopus salad $98

又係久違既堂食😍,終於同出街食好西~ 今次去咗食意大利菜,成個lunch set 包頭盤,主菜同埋甜品,都只係1️⃣4️⃣8️⃣,係蘇豪區嚟講真係幾抵。 頭盤 (🥣Soup & 🧀Burrata)呢個羅宋湯其實都幾唔錯👍🏻,飲落酸酸地又辣辣地🙈,作為前菜都幾開胃下,仲配埋兩款又香又脆嘅包一齊食,正。 呢個芝士真心令到我哋好驚喜😍 ! 首先佢味道唔會話好鹹,但食落就有好香嘅芝士味。其次佢食落嘅質感非常creamy👍🏻,配埋沙律菜一齊食好夾,一定要試下! 主菜 (🍝seafood spaghetti & 🍔 impossible burger) 個意粉嘅海鮮份量好多,有帶子,大🦐同埋🐟三文魚,件件都好大粒,好足料👍。尤其帶子好鮮甜,KK好中意🤪。意粉就好有咬口,偏硬同埋俾平時食既粗身,每一條都掛到汁,唔錯。 個impossible burger份量好多😍,薯條新鮮整起好好食。另外個burger真係好厚身,塊肉超厚😳,勁似真肉,好juicy,好好食呀,下次嚟一定會再叫佢 ! 甜品(Tiramisu & Panna Cotta) Tiramisu係我最愛😍 ! 佢整得好creamy,而佢係冇用手指餅,改為

頭盤 (🥣Soup & 🧀Burrata)

Burrata

Impossible Burger

甜品(Tiramisu & Panna Cotta)

Tiramisu係我最愛😍 ! 佢整得好creamy,而佢係冇用手指餅,改為用好濕潤既咖啡味蛋糕,比例啱啱好。佢甜度亦好適中,中和返d朱古力粉同埋咖啡嘅苦味,每一啖都係享受。
Tiramisu

Panna Cotta就係朋友最愛,個奶凍好滑👍🏻,食落雖然偏甜但奶味都算岀,配埋好香紅酒味嘅紅酒啤梨同berries,係一個幾fresh嘅飯後甜品
Panna Cotta

Burrata
Impossible Burger
Panna Cotta
2K
It was almost 2pm when I eventually had time for lunch. I spotted this restaurant which looked quite cozy and had no hesitation to walk in.Ordered the $148 Set Lunch, chose Garden Salad as the Starter, Roast Beef Rice (+$10) as the Main Course, and Tiramisu as the Dessert.Garden Salad was fresh, simple but pretty delicious😋. There was a hint of sesame flavor which smelled great. Then came the Beef Rice. The presentation was great😍: beef in pink, sauce in yellow, egg yolk in reddish orange, and g

Garden Salad was fresh, simple but pretty delicious😋. There was a hint of sesame flavor which smelled great. Then came the Beef Rice. The presentation was great😍: beef in pink, sauce in yellow, egg yolk in reddish orange, and garnished with some herbs in green. Obviously it's Japanese style twisted. The beef was thinly sliced, very tender & juicy😋. What came in surprise was that yellow sauce, it was amazingly delicious, but I just couldn't tell what was inside. I was told later there were ginger, garlic, shallot, onion, sesame, etc,all blended together to become a very smooth sauce. This sauce packed a huge load of UMAMI😋 and it's really yummy to go with the beef & rice. It was also interesting to have this Gyudon in an Italian restaurant.

Tiramisu was smooth, and Cappuccino was delicious too😋

Set Lunch here was surprisingly delectable, and was really great value for money😊. Will come back for dinner.

午餐
2020-12-31 103 瀏覽
Weekday Lunch 💰148有餐前麵包 & 頭盤 & 主食&甜品, Lunch set 3-course 呢個價錢係中環嚟講性價比幾高,你睇下面散叫幾錢就會覺得更加抵🤣同埋真心好飽🤰🏻~✨Roast Beef Japanese Rice 💰150 (散叫)💫評分: 8.5/10📝丼飯crossover意大利餐廳9唔搭8?🤣Fusion?😂~不過賣相已經好吸引我😳,粉嫩💕既燒牛肉入口幾淋,珍珠米撈埋生蛋黃🔅再倒曬啲自家製醬汁都幾惹味😋,好掛住日本嘅Redrock!!!✨Tiramisu 💰88 (散叫)💫評分: 8/10📝甜品有 Tiramisu / Panna cotta, Tiramisu 都係鍾意Pici多啲, 呢個都幾creamy幾好味, 肉桂味重,有啲heavy所以兩個人share 會比較好🥳~𝔸𝕔𝕢𝕦𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓(上環🚇E3 出口行8分鐘就到)💫評分: 8.5/10💬呢間餐廳細細間, 門口好靚&感覺幾chill, 覺得自己好似唔喺香港, 想試呢間餐廳嘅Roast Beef Japanese Rice好耐,weekday中環食lunch又
Weekday Lunch 💰148
Roast Beef Japanese Rice

💫評分: 8.5/10
Tiramisu

✨Tiramisu 💰88 (散叫)
💫評分: 8/10

𝔸𝕔𝕢𝕦𝕒𝕤𝕒𝕝𝕒
📍中環蘇豪伊利近街13號地下及閣樓
(上環🚇E3 出口行8分鐘就到)

💫評分: 8.5/10
💬呢間餐廳細細間, 門口好靚&感覺幾chill, 覺得自己好似唔喺香港, 想試呢間餐廳嘅Roast Beef Japanese Rice好耐,weekday中環食lunch又多個選擇, overall都覺得物有所值,不過lunch野食上得有啲慢可能因為人手唔係好夠!

#中環lunch #中環美食 #蘇豪lunch #蘇豪美食
#Acquasala #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkcooking #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #hoisumeat中環 #hoisumeat蘇豪
Roast Beef Japanese Rice
2020-12-29 46 瀏覽
< Acquasala > 📍中環上個星期約咗fd食lunch 呢度嘅lunch set 都係$140起🤩 我地想試多啲野所以就冇叫 每樣質素都好高 食得好開心❣️Scallop Carpaccio 🥗 $98頭盤揀咗帶子刺身沙律 帶子有十幾片 仲有黑橄欖、蕃茄乾同沙律菜😛 加咗柚子汁 好清香 帶子鮮甜嫩滑 好開胃🤤🥩Roast Beef Topped Japanese Rice $140呢個係餐廳招牌 差唔多每枱都叫😆 牛肉好嫩滑 唔會好薄 加埋佢個汁好好食😋 飯用咗珍珠米 感覺好日式🤣🖤Truffle Tagliolini $190咁大個女都係第一次食一片片嘅黑松露🤣🤣 意粉食得出係手工製 好重蛋黃味 麵質彈牙 同一般意粉唔同😆 黑松露比較重菇菌味 仲有個黑松露醬撈埋意粉食好好味😋🍨Tiramisu $88係我喺出面食過最好食嘅 tiramisu❣️❣️唔好睇佢外表平平 其實睇落簡單嘅嘢越難整得好食 呢個我會俾100分💖 個cream好香濃綿滑 手指餅浸滿咖啡酒 又唔會淋晒 質地啱啱好 一齊食嘅感覺好幸福🥰🥰 會為咗佢嘅tiramisu 再黎🤣
< Acquasala > 📍中環
Scallop Carpaccio 🥗 $98
🖤Truffle Tagliolini $190
🍨Tiramisu $88
2020-12-27 53 瀏覽
Acquasala搵咗間位於Soho區嘅西餐廳慶祝聖誕節呢間餐廳裝修十分簡潔光亮 喺度食飯幾舒服Burrata $98Basil Caviar, mixed greens, tomatoes 🍅 意大利水牛芝士配沙律菜蕃茄簡單得來又好食水牛芝士奶味十足入口順滑沙律菜加入意大利陳醋調味作為前菜十分之好Italian Cold Cuts $98呢個價錢竟然可以食到咁大盆意大利火腿總共有三款唔同嘅Cold Cut最好食嘅係Param Ham配埋一啲類似炸油炸鬼嘅Gnocco Fritto呢份都幾抵叫Braised Beef Cheek $140呢份燉牛面肉好入味而且牛肉嘅膠質都燉咗出嚟下層配左椰菜花蓉相信如果配薯蓉都會好好食Roast Beef Topped Japanese Rice $150呢個牛肉飯真係呢度必要嘅食物一定唔會後悔上層鋪咗烤牛肉牛肉係粉紅色 十分之嫩滑下層係日本米 煮得十分之有咬口 好好食仲有一隻蛋黃 可以比大家撈埋黎食 更加滑身而且配嘅醬汁係蘋果薑汁呢個汁醬好好食 飯都撈多兩碗
Acquasala

下層係日本米 煮得十分之有咬口 好好食
仲有一隻蛋黃 可以比大家撈埋黎食 更加滑身
而且配嘅醬汁係蘋果薑汁
呢個汁醬好好食 飯都撈多兩碗

❀ Acquasala #中環 ❀❗️意日食物質素正常 但勝午市抵食❗️——————————————————SOHO區餐廳林立,每次行過都會比呢間充滿外國風情嘅餐廳吸引,內裏裝修簡約時尚,亦用上竹藤椅子,感覺悠閒😚今次終於約咗同 @一齊試吓。餐廳主打意日fusion菜,整體味道不過不失,不過價錢真係非常合理,尤其午餐真係好抵,亦留意到佢早餐沙律$40都唔使,平時返工食飯可以考慮吓。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 3-course lunch menu $148呢間嘅lunch真係好抵😯平時一個飯已經要$150,但而家3-course都只係$148,係蘇豪區午市抵食之選。.♥ Starter of the day - burrata 可以選擇沙律、是日餐湯、或者是日前菜。當日前菜係burrata🤩單點都要成$98,而家真係抵咗好多。不過個size比其他餐廳嘅細少少,同埋調味方面比較簡單,只係配上沙律菜,加咗少少橄欖油、醋。味道: 3.8/5.♥ Roast beef rice 最出名一定係呢個招牌牛肉飯🐮!一片片薄切半生熟牛肉片,同越南生牛肉河嘅牛肉片有啲似,牛味唔係好重不過就幾滑,而且唔肥😆。用上日本珍
❀ Acquasala #中環 ❀
❗️意日食物質素正常 但勝午市抵食❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 3-course lunch menu $148
可以選擇沙律、是日餐湯、或者是日前菜。
味道: 3.8/5
Starter of the day - burrata
Starter of the day - burrata

♥ Roast beef rice
最出名一定係呢個招牌牛肉飯🐮!
用上日本珍珠米,粒粒分明不在話下。
個飯本身冇任何調味,不過搞埋蛋黃、配上獨特嘅Apple ginger sauce之後幾好食。但我就食唔出加咗蘋果薑,反而覺得似日式麵豉醬。
整體唔算太特別,但唔差。
味道: 4/5

♥ Tiramisu
有驚喜!
Mascarpone cheese非常順滑,係比較流質嗰種。
夾浸滿咖啡酒嘅手指餅,酒味唔重但非常濕潤,配上表面苦苦地嘅可可粉,係我鍾意嘅嘅口感同味道😋!
味道: 4.2/5

整體性價比: 4.4/5
☞ A la carte
雖然set lunch比較抵,但見到佢哋單點Menu都有啲特別嘅食品,所以都嗌咗少少試吓。
♥ Scallop carpaccio $98
成餐最滿意係呢個帶子刺身🥰!
帶子軟滑鮮甜,欣賞佢加咗橙皮、少少檸檬汁、醋調味,令到成個帶子更加清新,特別又好食😋。
味道: 4.2/5 性價比: 4/5
Scallop carpaccio

♥ Gragnano spaghetti $140
見幾獨特亦有唔少人推介,不過就有啲失望🙍‍♂️。
Menu話係黑蒜醬,但又唔係太食得到蒜頭嘅味道🧐。反而似日式炒麵,豉油加味精粉一齊炒🙈,不過就再加左黑醋同埋Stracciatella cheese,所以集鹹甜酸於一身,覺得唔算好夾。
另外加咗少少開心果粒同埋榨菜,成兜最好食反而係啲香口嘅榨菜😶。
不過都欣賞佢個麵條幾粗身同彈牙,接近烏冬咁粗,相信揀其他正常啲嘅味道會更加出色。
味道: 3/5 性價比: 3/5

☞ Mixed berries $80
佢哋有幾款唔同嘅健康smoothie
呢杯莓味為主,真材實料🫐。
用Greek yogurt取代雪糕,加入蜜糖,健康得來又好飲。
隱約地仲有少少嘅肉桂香氣✨,不過就真係有啲貴。
味道: 4/5 性價比: 3/5
Mixed berries

整體來講,整體食物不過不失,未算有好大驚喜,但唔會太差,不過午市價錢真係幾抵,喺附近返工嘅話可以試吓,但覺得唔需要特別去!
Scallop carpaccio
Mixed berries
2020-12-27 48 瀏覽
假日到中環蘇豪區漫步斜巷,來到 acquasala 坐上牆邊高椅,摸摸杯底,嚐點美食,聊聊天❤️ 一進入已見到吧枱,牆身是一排排酒樽,有feel! 看看menu,原來是意日式fusion,點了:. .🥘 Roasted Beef Topped Japanese rice我鍾意這道料理的賣相😍 將蛋按穿,看著蛋汁流落生牛肉片和飯面,很治癒! 生牛肉片沒有過多的調味,反而那另上的醬汁,就是精華!! 把醬汁緩媛的一圈一圈地倒下去,撈勻,Apple ginger Sauce有著甜酸辣的刺激,味蕾瞬間被打開了!!! 我覺得很不錯哦😋..🍝 Spaghetti Carbonara卡邦尼煙肉意粉,意粉面鋪滿芝士粉,不習慣芝士味道的朋友可能要皺眉頭了,但食落卻沒有那種異味。正宗的卡邦尼意粉該是以蛋黃汁來做重點,由蛋香帶出意粉的味覺😌 這裡的醬汁是地道的,不過還是加了一點creamy奶作點綴,增加juicy度~ 但,好好味. .🐚Scallop Carpaccio帶子刺身鮮而甜,配上特調的輕量wasabi汁,帶出了清新感!! 簡單又好味的前菜,就是要開開客人的胃口🤤..🍮Panna Cotta意大利傳統甜
🍝 Spaghetti Carbonara
但,好好味.
🐚Scallop Carpaccio
🍮Panna Cotta
意大利傳統甜品,一定是意大利奶凍了!! 很濃郁的牛乳,不點任何醬汁都已經好香好滑! 旁邊伴有以紅酒燉煮的梨子,很香甜😍 另有新鮮的士多啤梨同藍莓點綴,很不錯的甜品,一定要試! .
☕ Iced Mocha
食畢,還是要點杯咖啡過過口癮~ 朱古力咖啡,很香很滑,很不錯😉 最喜歡佢地用圓形透明杯裝著凍咖啡,感覺更chill!!.
這裡的廚房是半開放的,就是你可以透過玻璃窗看到廚師們為客人煮料理,整個過程都很清楚,外國人煮料理真的還是有著他們悠閒的風格,煮得神態自若卻不慢,有時真的要學學他們的做人處事態度呢~這裡的staff也很nice,永遠都掛著charming的笑容! 又很熱情的幫我們拍合照,今次感覺真的很好❤️
2020-12-20
  • Roast beef topped japanese rice
  • Spaghetti  Carbonara
📍中環蘇豪意日風情小店 -- Acquasala•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_意大利菜=======================一直都有留意呢間位於伊利近街嘅小店,見過唔少blogger都推介佢哋嘅fusion菜~前幾日趁聖誕節前夕就約咗@majorinfood嚟呢到嘆咗個lunch~🤤menu有lunch set同a la carte選擇,其中lunch menu幾抵食,$148有齊starter,main,dessert/drink👍🤩------------------------------⭐️Roasted Beef Rice Lunch Set ($148)呢個幾乎係個個去都會order嘅signature dish😍首先賣相吸引,碗面整齊鋪滿牛肉片,再有一隻蛋黃,食之前記得將蛋黃撈埋啲飯呀😆加埋蘋果薑醬汁落啲飯到一齊食更有風味🤤牛肉片幾有肉香,飯粒亦係用咗日本珍珠米,煙韌有咬口,不過若整體嘅口感能夠再濕潤啲會更出色呢~•⭐️Scallop Carpaccio ($98
📍中環蘇豪意日風情小店 -- Acquasala

#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_意大利菜
=======================

⭐️Scallop Carpaccio ($98)
呢個小菜頗有驚喜😆帶子係薄切,食落味道好鮮甜🤤加埋番茄乾酸酸甜甜,風味十足!
⭐️Burrata Cheese Salad (lunch set)
burrata cheese香軟細滑,配埋酸酸甜甜嘅沙律菜一齊食清新唔膩~
⭐️Gragnano Spaghetti ($140)
第一次食黑蒜醬汁嘅意粉~味道比想像中溫和,無咁重口味,如果調味可再濃一點會更喜歡呢~意粉入面仲加上cheese同pistachio,味道又幾夾😆意粉係偏粗身,有啲似日本炒麵,口感煙韌🙈
⭐️Mixed Berries Smoothie ($80)
呢杯用上藍莓、士多啤梨、greek yogurt、蜜糖同肉桂混合而成💖飲落質感濃稠,莓味濃郁🥰後勁仲會滲出陣陣肉桂香,味道頗特別,值得一試‼️
⭐️Tiramisu(lunch set)
手指餅滲住濃郁嘅咖啡香🤤mascarpone cheese香滑細膩~整體不俗💖
整體嚟講食物配搭特別,欣賞店家嘅創意👍環境方面幾chill,店員服務有禮~
賣相:7.8/10
味道:7.2/10