今日食lunch時間又過開去將軍澳donki附近做嘢。肚餓行經呢間餐廳見到menu好似幾好就決定入去試下。入到佢揀左近戶外位坐低。餐廳分開左室外同室內。室內就似酒吧餐廳環境,室外就方便有寵物嘅人嚟食飯。坐低左慢慢再仔細睇menu發現選擇都好多。有唔同種類嘅肉類海鮮意粉等等。我最後選擇左半份Roast Chicken陪薯條沙律同肉汁,另外再要份Apple Crumble作甜品。  Half Roast Chicken 半份烤雞嘅肉質冇因為烤過而變得乾柴。切開之後雞肉仲好滑,仲有肉汁流出。薯條新鮮炸十分脆口,唔會成口油又唔會因為太多鹽而太鹹,點肉汁剛剛好。  Apple Crumble 主菜食完之後等多陣就上甜品。Apple Crumble上枱之後陣陣肉桂味隨風飄來,好香。鮮莓同肉桂蘋果嘅配搭,再加上雲呢拿雪糕簡直完美。個Crumble嘅熱力被雪糕嘅凍中和返容易入口。最後唔夠五分鐘成個甜品就消失左。呢間A Tavola Bar & Grill嘅位置同食物好適合一家人weekend帶埋屋企隻寵物一齊係outdoor位chill 過返個casual weekend,食物又唔錯,位置都好方便附近

Half Roast Chicken
Roast  Chicken
Apple Crumble
Apple  Crumble
呢間A Tavola Bar & Grill嘅位置同食物好適合一家人weekend帶埋屋企隻寵物一齊係outdoor位chill 過返個casual weekend,食物又唔錯,位置都好方便附近住嘅人嚟食。如果我住附近嘅都應該會成日嚟食。
2021-03-02
  • Apple Crumble
🕊 A Tavola Bar & Grill相信去過將軍澳既朋友都知道donki附近個海旁好靚🌊 仲開左好多酒吧同西餐廳,真係chill到爆呀🥰 今次去左呢間餐廳食意大利菜,仲可以同朋友啤一啤傾下計添🍻🌟 Prosciutto E Rucola 10” ($130)佢係意大利火腿薄餅🍕 有parma ham同mozzarella 芝士都估到佢有幾正🧀️ 今次小編揀左厚批,食落都厚薄適中唔會有粉感😛 配埋芝麻菜食都幾fresh,唔會咁容易漏😍 而且10”都好大塊,兩個女仔應該食唔曬🤣🌟 Beef Lasagna ($135)佢比平時既意式千層闊麵足料好多🍝 佢中間夾住既免治牛肉多到痴左線🤣 啖啖都食到牛味🥰 而且佢既醬汁味道都好惹味🍅 小編覺得配埋Tabasco真係絕配😍🌶️🌟 Cranberry Juice ($38)飲落似利賓納🤣 不過都算幾解渴😋 下次要叫返啤酒先得😝*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
🕊 A Tavola Bar & Grill

🌟 Beef Lasagna ($135)

🌟 Cranberry Juice ($38)
飲落似利賓納🤣 不過都算幾解渴😋 下次要叫返啤酒先得😝

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-04-04 59 瀏覽
Ordered vongole and the clams were mostly shattered or still clamped shut. Was completely tasteless but the staff’s excuse was that they don’t use a lot of salt in their food so customers can add however much themselves. There’s a difference between not salty and completely bland... Ribs were ok but a bit dry; they used a weird sauce that didn’t pair quite well. Chicken bocca was a bit dry as well. Would not recommend this place.
2021-04-04 46 瀏覽
陰天的復活節來吃意大利菜。餐廳的裝修打氣,上檔次。提前在open rice定了位置。疫情期間選擇坐在戶外用餐。選擇了兩個set lunch。湯很濃郁,三文魚沙律的醬好好味。煮菜的牛扒分量太大了,除非是特別能吃的人,否則一個人根本吃不完。蔬菜pizza令人非常驚喜,味道太好了。上來的時候是火辣辣的,可以看出來是非常非常的新鮮,是現烤出來的。我覺得這個pizza的分量是4個人吃的。我點了一杯汽酒。整個兩人餐買單620多。兩個人根本吃不完,必須打包。最後最滿意的還有甜品。這樣的價錢,這樣的食物,這樣的分量,確實很值。
陰天的復活節來吃意大利菜。餐廳的裝修打氣,上檔次。

我點了一杯汽酒。

這樣的價錢,這樣的食物,這樣的分量,確實很值。
2021-04-02 41 瀏覽
真係好耐嘅好耐都冇去食過西餐啦,特別係因為疫情,平時出去食嘅機會已經唔多,更何況係西餐。今日就真係好想去食一餐西餐,於是就上OpenRice去搵,搵到附近嘅呢一間好似價格比較合適嘅西餐廳。首先叫咗一個soup of the day,係南瓜湯嚟嘅,口感非常好,比較濃稠,味道唔錯,配上一篇簿簿嘅麵包食啱啱好。然後再叫咗一個Angus rib eye steak,強烈推薦,要咗七成熟,感覺熟嘅程度啱啱好,烤得非常香口,就算唔點醬汁都非常好食,係頗為驚艷嘅一個菜單。

2021-04-01 41 瀏覽
沿住將軍澳海濱有唔少餐廳,今次試左呢間意大利菜🍕Mardi Gras叫左10”大揀左薄批唔會食麵粉多過食餡,兩個人好夠食。配料有蘑菇、雞件、烤薯仔同菠菜,加上酸忌廉同甜辣醬,成個感覺好特別有泰式嘅風味,每一啖都食到好多醬汁夠濕潤唔會乾爭爭。整體個pizza醬汁惹味,如果多d肉食落口感會更佳更滿足🍝Penne Salmon Pasta三文魚份量唔算多略嫌偏鹹,入面仲有幾粒蕃茄乾,長通粉唔會好淋有咬口,每條長通粉都掛滿奶油醬汁,個醬汁我地好鍾意好creamy,好快就食哂成碟,如果份量再大d就好~爭d想舔埋個碟🤣雖然價錢唔算好平,但係食物不俗可以一試~
沿住將軍澳海濱有唔少餐廳,今次試左呢間意大利菜

🍕Mardi Gras
🍝Penne Salmon Pasta

雖然價錢唔算好平,但係食物不俗可以一試~
今天感受到最差的服務態度 差不多吃完飯的時候女服務員向我們的小朋友要求轉枱 小朋友不知什麼事就同意了後來得知理由是他們差不多吃完換一張比較小的枱留張四人枱給其他人 但他沒有向大人提出過 就把小朋友分開了再過分的事就是當小朋友站到大人另一張枱打算唱生日歌慶祝生日時女服務員又想安排另一人客入內坐小朋友的位置我見到時 立即回枱看守着 他才整理另一張雜物枱給那位客人同時間亦搬走了我們的椅子當我們大人發現時向女服務員理論 女服務員不但沒有道歉反而說是我們同意的甚至到經理出來時 經理也不願意向我們道歉我從來冇試過任何一間餐廳的服務態度可以差到這個點 所以我以後都唔會幫襯呢間餐廳 一間完全不懂得尊重別人的餐廳不值得我們再去
甚至到經理出來時 經理也不願意向我們道歉
2021-03-28
慶祝紀念
生日
知道依家將軍澳澳南海岸附近環境好靚亦都多咗好多新開餐廳,今日去嗰度行下,跟住去咗A Tavola Bar & Grill餐廳食晚飯。入去坐低發覺環境好靚好優雅,亦都係啱曬朋友相聚傾計嘅好地方。最後order咗BBQ Chicken Pizza,Sea King Salt and Pepper,Rack of Lamb,甜品揀咗 Tiramisu。個Pizza因為係即叫即整嘅關係,非常香脆,表面鋪滿曬雞胸肉、蘑菇、青椒、洋蔥、燒烤醬,所有材料都令個pizza每一啖都有唔同嘅口感層次,會令人一塊一塊咁食落去完全停唔到口。Sea King Salt and Pepper就有3隻海鹽胡椒大蝦,配上時令雜菜加埋檸檬牛油醬汁,3隻大蝦烤得啱啱好絕對有濃烈嘅海蝦味,雜菜亦都燒得啱啱好而且好新鮮,點埋特製嘅檸檬牛油汁食,提升海鮮嘅味道。燒羊架就絕對睇得出廚師嘅功架,煮得剛熟完全保留到內裏肉質嘅鮮味,外面烤得微焦絕對惹味,最緊要羊肉非常新鮮嫩滑而且一啲都唔騷,鍾意食羊肉嘅我絕對停唔到口。最後嘅甜品Tiramisu無論賣相同味道都絕對有酒店級嘅水準,呢餐我食到好滿足。另外值得提提依家佢哋做緊promoti

另外值得提提依家佢哋做緊promotion,海鮮、Steak同埋啤酒都有優惠,大家可以把握機會嚟試下。
2021-03-24 921 瀏覽
第二次黎將軍澳,今次就來到這間位於海邊的西餐廳,吹下風chill下!餐廳有室內和室外的位置,我們便坐室外吹下風,環境都不錯!看過餐牌後,我們點了二人晚市套餐,有湯、小食、主菜、飲品和甜品!蕃茄濃湯,有濃郁的蕃茄味,還有多種蔬菜和香料,酸酸味味很醒胃!而且還附有餐包,點上湯食特別美味!水牛城雞翼,小食方面揀選了雞翼,雞翼烤得香口,再自行點上水牛城醬汁,酸酸辣辣,十分開胃!14oz安格斯肉眼扒,肉眼扒點了5成熟,火喉剛剛好,牛扒牛肉味濃,而且都有稍作調味,不用點附有的醬汁也已經很夠味道!碳燒三文魚柳,三文魚面層煎得脆口,內裡的肉質不會很鞋,配上牛油檸檬汁,令三文魚不會感到太油膩。甜品可以揀Tiramisu或Chocolate Brownie ,我們點了Tiramisu,味道不會很甜,有香濃的咖啡味,食落亦不會很漏!餐飲可以揀選餐牌內的飲品,我們點了一杯啤酒,一杯cocktail!餐廳最近還有個Best Drink Deal In Town新優惠,可以$48享用指定的酒類飲品,有機會要再同朋友來飲下酒chill一下!
餐廳有室內和室外的位置,我們便坐室外吹下風,環境都不錯!

2021-03-21 928 瀏覽
朋友新屋入伙, 特意邀請我一齊dinner, 之前未有踏足過澳南海岸, 我亦有興穀試試附近美食, 果然今晚就發掘左間幾有質素嘅西餐廳。而且仲有酒飲tim~餐廳分室外跟室內區, 吸煙、帶寵物都會坐於室外,室內設少量卡位, 環境整潔。食物方面選擇都幾多, menu上有中英對照, 而且每款菜式都有標明食材用料, 仔細易明。揀左好幾款share食。【牛肉墨西哥捲餅】HK$165 牛肉混入了軟滑酪梨沙沙醬, 配上青椒粒、洋蔥粒、番茄粒、忌廉, 層次相當豐富, 整體味道帶回甘。【意式千層闊條麵】HK$135賣相已經很邪惡, 面層芝士溶於闊條麵面層, 再灑上芝士碎, 芝士味極為濃郁, 芝士口感軟棉, 闊條麵質地偏林, 層與層之間都夾滿肉碎、茄醬, 微酸帶甜, 好足料!! 推介!!【奶油三文魚長通粉】HK$135奶油味很重, 每條長通粉都被奶油平均包住, 好creamy~而且剛剛熟嘅三文魚都幾大粒, 大部份仲係三文魚腩,  奶油味重, 還是食到三文魚魚香。PIZZA有10"跟12"選擇, 【A TAVOLA HOUSE SPECIAL PIZZA】HK$160 (12")同樣好足料, 佈滿了火腿、辣肉

餐廳分室外跟室內區, 吸煙、帶寵物都會坐於室外,
室內設少量卡位, 環境整潔。

【牛肉墨西哥捲餅】HK$165
牛肉墨西哥捲餅

【意式千層闊條麵】HK$135
意式千層闊條麵

【奶油三文魚長通粉】HK$135
奶油三文魚長通粉

PIZZA有10"跟12"選擇,
同樣好足料, 佈滿了火腿、辣肉腸、煙肉、青椒、洋蔥、菠蘿、茄醬, 芝士份量都唔少, 呢個配搭雖然傳統, 喜歡足料得黎, 啖啖都應食到豐富配料, 正!

A TAVOLA HOUSE SPECIAL PIZZA

【APPLE CRUMBLE】HK$58
熱辣辣上檯, 蘋果+肉桂經已煮熟, 配上雲呢拿雪糕一齊食, 冷熱對比刺激味覺, 肉桂味仲好重tim~!
APPLE CRUMBLE
2021-03-16
意式千層闊條麵
奶油三文魚長通粉
A TAVOLA HOUSE SPECIAL PIZZA
APPLE CRUMBLE
2021-03-20 87 瀏覽
將軍澳海濱開咗好多餐廳,今次試咗呢間近Donki嘅半開放式意大利餐廳,主打Pizza。餐廳有室內同室外座位,環境氣氛都好啱放工去飲杯嘢,有少少似Soho區嘅餐廳~🔸 A tavola house special pizza $130Pizza有得揀10吋或者12吋,而厚薄都有得揀,今次試咗10吋薄House Special Pizza,有火腿、意大利辣香腸、煙肉、青椒、洋蔥、菠蘿同初榨橄欖油。Pizza好足料,兩個人share一個都好夠飽。🔸 Buffalo Chicken wings $98水牛雞翼大大隻,外脆內軟幾Juicy ,水牛醬汁另上,點汁前食到香脆的外皮,個汁唔算辣,可以自己選擇點多定少,啱曬怕辣嘅朋友。🔸 Apple Crumble $58甜品揀咗蘋果金寶,一上枱已經聞到好香肉桂味,底層嘅蘋果份量好多,而且入味,配埋雲呢拿雪糕食,大滿足😋

🔸 Buffalo Chicken wings $98

🔸 Apple Crumble $58
2021-03-19 77 瀏覽
話說將軍澳海旁嗰邊除咗Donki之外仲開咗好多新餐廳呢間雖然唔算新,但西餐水準中上又夠哂大碟,我自己都食過幾次👸Angus Rib Eye Steak - 14oz $310(Lemon Butter Sauce)成日食Peppercon Sauce,有時都會悶所以今次專登試下新嘢呢個汁牛油味真係超重,加多咗份層次比牛扒舊牛本身又有烤味,好正牛扒14oz,雖然唔夠厚身但無乜肥膏同根,都幾夠份量薯蓉唔係好滑好creamy嗰隻有一粒粒仔薯粒,有啲textureSuper Hawaiian 10inch $120千島醬加落任何pizza根本唔會錯雖然菠蘿係唔意大利嘅配料但其實應該好多人鐘意餅底仲有得揀厚薄,我地就揀咗薄批無咁飽又夠香脆吖嘛Buffalo Chicken Wings 6pcs $98呢個雞翼唔算好正宗水牛雞翼個汁係另上嘅,但其實我覺得都ok架啱哂小朋友同大人一齊食咁就唔洗怕辣無得叫啦個皮都炸到脆卜卜架呢間餐廳大碟又細心啱晒假日一大細行完Donki再食個靚西餐
話說將軍澳海旁嗰邊除咗Donki之外
仲開咗好多新餐廳
呢間雖然唔算新,但西餐水準中上
又夠哂大碟,我自己都食過幾次

(Lemon Butter Sauce)
成日食Peppercon Sauce,有時都會悶
所以今次專登試下新嘢
呢個汁牛油味真係超重,加多咗份層次比牛扒
舊牛本身又有烤味,好正
牛扒14oz,雖然唔夠厚身
但無乜肥膏同根,都幾夠份量
薯蓉唔係好滑好creamy嗰隻
有一粒粒仔薯粒,有啲texture

Super Hawaiian 10inch $120
千島醬加落任何pizza根本唔會錯
雖然菠蘿係唔意大利嘅配料
但其實應該好多人鐘意
餅底仲有得揀厚薄,我地就揀咗薄批
無咁飽又夠香脆吖嘛

呢個雞翼唔算好正宗水牛雞翼
個汁係另上嘅,但其實我覺得都ok架
啱哂小朋友同大人一齊食

行完Donki再食個靚西餐
2021-03-18
  • Buffalo  Wings
2021-03-19 53 瀏覽
A Tavola Bar & Grill(將軍澳)🙆🏻‍♀️脆炸魷魚圈($120) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅魷魚味道很鮮味,外酥裡嫩🤤🤤炸到金黃色,咬落脆卜卜真係大人細路都啱食😍佢配左兩個醬😌可以試晒兩種唔同口味他他醬同埋酸甜辣椒醬😙他他醬好creamy,口感幼滑,配炸物真係一流😚加埋少少檸檬汁仲可以令到味道更鮮味如果可以魷魚再炸脆少少就真係無得頂😌🙆🏻‍♀️水牛城雞翼($98) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅脆皮雞翼配上火辣惹味的醬汁真係令人食到停唔到口🤤醬汁味道偏似Tabasco😚酸中帶辣雞翼在熱辣辣、脆皮狀態時更能均勻沾上醬汁😚脆得黎肉汁都封存得唔錯👩🏻‍🍳🙆🏻‍♀️A Tavola 公司薄餅10“ ($130) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅今日得我同男朋友兩個人食晚餐嗌個細size就夠😗估唔到分量都咁多🤣每人食兩塊都飽咗🤣呢個Pizza都焗唔錯餅底好香脆😏 料又夠多🙆🏻‍♀️加埋西餐必備既辣椒仔tabasco 🌶️就完美🥰又可自行調教辣度😚#hkfoodie #hong
A Tavola Bar & Grill(將軍澳)

🙆🏻‍♀️脆炸魷魚圈($120)
👅👅👅👅👅👅👅

魷魚味道很鮮味,外酥裡嫩🤤🤤
炸到金黃色,咬落脆卜卜

真係大人細路都啱食😍
佢配左兩個醬😌可以試晒兩種唔同口味
他他醬同埋酸甜辣椒醬😙

如果可以魷魚再炸脆少少就真係無得頂😌

🙆🏻‍♀️水牛城雞翼($98)
👅👅👅👅👅👅👅👅

脆皮雞翼配上火辣惹味的醬汁
真係令人食到停唔到口🤤

醬汁味道偏似Tabasco😚酸中帶辣
雞翼在熱辣辣、脆皮狀態時更能均勻沾上醬汁😚
脆得黎肉汁都封存得唔錯👩🏻‍🍳

🙆🏻‍♀️A Tavola 公司薄餅10“ ($130)
👅👅👅👅👅👅👅👅

今日得我同男朋友兩個人食晚餐
嗌個細size就夠😗
估唔到分量都咁多🤣每人食兩塊都飽咗🤣
呢個Pizza都焗唔錯

餅底好香脆😏 料又夠多🙆🏻‍♀️
加埋西餐必備既辣椒仔tabasco 🌶️就完美🥰
又可自行調教辣度😚

#hkfoodie #hongkong #將軍澳美食 #atavola #pizza #將軍澳 #美食 #食好西 #威威為食仔 #威威要還債
2021-03-17
2021-03-16 80 瀏覽
今日同朋友去將軍澳度行街,吹吹吓水去咗海濱長廊,原來附近開咗勁多食肆,一於從朋友過嚟試吓依間叫A tavola嘅餐廳啦,估唔到有意外驚喜👅🤩呢度環境超靚,勁高級咁,仲要職員好熱情好有禮貌👍🏻 重點係嘢食勁好食!叫左一個美國經典牛肉漢堡漢堡包烤得好脆好香口,仲要加左超多芝麻醬,裏面嘅餡料最正係牛肉漢堡,肉質好juicy,爆汁,仲好濃牛肉味🤩墨西哥餅 個餡料超正!!同一碟仲有厚切薯條沙津😛薯條炸到超香脆,加埋沙律好健康jeng👍🏻😆兩個人食岩岩 好價錢都ok 兩個人都係一人200唔洗呢度仲有戶外餐廳,個view都一流,推薦各位離食!好Chill, 望住d人放狗咁

叫左一個美國經典牛肉漢堡

墨西哥餅 個餡料超正!!

同一碟仲有厚切薯條沙津😛
薯條炸到超香脆,加埋沙律好健康jeng👍🏻😆

兩個人食岩岩 好
價錢都ok 兩個人都係一人200唔洗
2021-03-12 88 瀏覽
看相以為環境不錯可以一試,坐落食完就覺得火都來,叫一支酒兩main,可以食完牛扒落完支酒都未上碟雞,成一個鐘都上唔到。過程中催佢查下係唔係無落到單,佢地哦完走左去就無覆過,之後見我食完個牛扒重敢來收野,到我話唔等比錢先有個男人話煮多一分鐘就得,我真係等你都傻,又唔係坐爆都咁差,野食唔係好味,真係唔好去。