2021-02-27 63 瀏覽
《A Tavola Bar & Grill》🍗Sizzling Chicken Tikka 鐵板燒汁雞-一打個外賣盒,香氣撲鼻😍烤過嘅雞肉唔算係嫩滑,但獨特嘅香料非常惹味,煙燻味十足,平時少有機會食到,可以一試!驚喜嘅地方在於個蒜蓉包💁🏾‍♀️原來餐牌上寫嘅蒜蓉包,係大大塊、搽滿邪惡蒜蓉嘅烤餅🤩要讚一讚佢用錫紙包住,就算外賣買到返去依然熱辣辣✨.🍝Penne Salmon Pasta奶油三文魚長通粉-外表平平無奇,但原來都幾足料,三文魚嘅份量都算多👍🏼長通粉食落煙韌,口感唔錯👍🏼醬汁夠creamy,好香奶油味,個人覺得醬汁多少少,濕潤啲會更好😋.可惜今日時間所限只能買外賣,等外賣期間見到佢地吧枱咁吸引,忍唔住要影吓相😂下次一定要嚟堂食,一邊飲吓嘢慢慢歎🤟🏼🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺A Tavola Bar & Grill將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
《A Tavola Bar & Grill》

🍗Sizzling Chicken Tikka

驚喜嘅地方在於個蒜蓉包💁🏾‍♀️
原來餐牌上寫嘅蒜蓉包,係大大塊、搽滿邪惡蒜蓉嘅烤餅🤩
要讚一讚佢用錫紙包住,就算外賣買到返去依然熱辣辣✨

🍝Penne Salmon Pasta

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
A Tavola Bar & Grill
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-02-27 73 瀏覽
今日去到將軍澳海傍🌅,之前試過呢間西餐廳好正,當然要同朋友去歎番個lunch啦🥳。.Spaghetti Alla Carbonara $115呢個意粉份量真係好夠,非常creamy🤤,而且芝士味好濃郁🧀。.Vongole Blanco $130白酒蒜香蜆肉意粉好香😙,特別鍾意佢蒜蓉味夠香濃,再加埋蜆肉鮮味好吸引❤️。.Onion Ring🧅 $75洋蔥圈炸得好香脆😍,而且仲配tarter sauce 同sweet chilli sauce🤩。.Tiramisu $55呢款甜品我一向都好鍾意💕,特別係咖啡味好香濃🔥。
Spaghetti Alla Carbonara $115

Vongole Blanco $130

Onion Ring🧅 $75

Tiramisu $55
呢款甜品我一向都好鍾意💕,特別係咖啡味好香濃🔥。
午餐
2021-02-23 83 瀏覽
今日去將軍澳Donki買嘢,買完搵地方食tea, hea 下先,見到海邊有間西餐廳好多外國人坐在門口位happy hour, 於是兩條友入去坐,斜陽開始落下,微熱既陽光曬入餐廳,彷彿係外國沙灘邊的餐廳睇日落。1. 超級夏威夷pizza 10‘’: 餡料火腿、蕃茄、大量芝士、菠蘿和千島牆,叫左厚批但仍然係好簿和香脆,新鮮熱辣辣即做pizza, 特別滋味,芝士鋪滿成個pizza, 有如熔岩拉絲,見到都流口水。2. 小食爆谷雞粒: 外型確實係如爆谷一粒粒漲卜卜, 咬落又香又脆的外層炸粉,裏面的雞粒又好juice, 一粒接一粒食到唔停口。餐廳還有好多其他種類pizza、意粉、rissoto、 小食,當日還見到有兩個女孩坐門口食水煙,都幾特別。

2021-02-22 65 瀏覽
將軍澳近期興建咗好多新樓盤, 其中喺將軍澳站附近嘅MONTEREY PLACE 就最受人注目啦, 除咗因為商場開咗人氣日本超市DONKI之外, 仲因為周邊嘅環境非常優美。 臨海嘅地段, 又附有單車徑, 吸引咗唔少家庭假日黎休閒一下。商場地下開咗唔少半開放式嘅餐廳, 今日就同屋企人食咗呢一間《A Tavola Bar & Grill》。由於啱啱開返晚市, 急不及待就book枱, 飲下啤酒chill一下。 餐廳定時都會推出happy hour優惠,3-6pm 就推出咗draft beer買一送一優惠。 望住咁靚嘅日落彩霞, 飲番杯hoegaarden啤酒, 微微嘅花香令人心曠神怡。再點返一個好多人都推介嘅American Classic Beef burger, burger高度十足, 餡料豐富, 五成熟嘅牛肉漢堡帶點粉嫩,juicy多汁, 而且牛味,炭烤味十足。 加上咗以熱溶芝士, 同埋crispy脆口嘅煙肉片, 由口感到味覺都相當滿足。 另外仲加入咗新鮮嘅蕃茄同爽脆嘅洋蔥, 非常之refreshing。另外嘅薯條即叫即炸, 除咗係金黃香脆之外, 裏頭仲可以食到薯蓉,讚!Burger餐嘅

Burger餐嘅配菜仲包括咗coleslaw椰菜沙律, 酸酸甜甜, 夠曬refreshing。

另外重點咗個buffalo wings, 脆炸雞翼雞翼外皮酥脆, 酸甜嘅醬汁帶點微辣, 相當開胃。

整晚見到餐廳都吸引咗唔少外籍人士幫襯, 感覺蘇豪。

2021-02-22 48 瀏覽
之前去過 a tavola bar & grill 嘅東涌店,猶記得出品之高令人驚歎不已,今日過開嚟行 Donki,加上晚市堂食啱啱開番,睇番對上一次晚市堂食已經係幾乎兩個月前嘅12月7號,就喺度食番餐久違鳥嘅晚飯。Hoegaarden,Hoegaarden 係比利時嘅啤酒品牌之一,以專門製作傳統風味嘅比利時白啤酒(Witbier)而聞名,係另一個比利時啤酒品牌 Stella Artois 嘅子品牌之一。啤酒一嚟到就可以聞到淡淡嘅橙皮同埋麥香嘅味道,泡沫濃厚,綿密持久,成奶油狀,先試一啖泡沫,口感 creamy 油潤;白啤入口香甜,有淡淡嘅橙橘類香味,然後就係麥芽嘅香氣衝擊味蕾,繼而係濃厚嘅酵母味道,幾乎沒有苦味,最後呼入鼻腔,可以聞到非常濃郁嘅麥香同啤酒花嘅香氣。Buffalo chicken wings,雞翼新鮮炸起,份外香脆,廚師並無將醬汁同雞翼撈勻,令到最後一啖都 keep 住咁脆,雞肉軟嫩 juicy,醬汁比坊間少甜多辣,非常惹味。Grilled beef fajitas, Creamy mustard sauce,Fajita 喺墨西哥菜式入面,指嘅係鐵板煎烤類嘅食物,例如

Grilled beef fajitas, Creamy mustard sauce,Fajita 喺墨西哥菜式入面,指嘅係鐵板煎烤類嘅食物,例如 Beef Fajita 就係鐵板牛柳,Chicken Fajita 就係鐵板雞等等,鐵板上嘅其他材料有青椒、黃椒、紅椒、洋蔥同埋蕃茄。每份 fajitas 另外附送 tortilla 一盤,盤上有齊三款經典墨西哥醬汁,可以用嚟包住啲鐵板牛柳嚟食;首先試一啖牛,牛味香濃,而且有住濃厚嘅炭香味,我咁鐘意 fajitas 嘅原因就係因為好多時佢都有比起好多扒房更加濃厚嘅炭香味,加上多種香料嘅微辣味道,相當開胃。

食完晚飯喺將軍澳海濱長廊散吓步,實屬人生一大快事。
2021-02-17 86 瀏覽
出差工作於將軍澳直接下班留意到海旁單車徑那邊有很多酒吧心癮起也想吃Pizza,決定買一個回家吃外賣自取滿不同金額有不同的優惠決定光顧滿$300享九折更划算Butcher Best (12”) - $160食肉獸最愛有齊雞胸肉、牛肉及火腿配燒烤醬更能帶出肉類的鮮味芝士富乳香,質地軟糯綿滑,又有拉絲效果鹹香的意大利辣肉腸帶來鮮香的微辣煙肉增添一份油香及酥脆的口感PIZZA可自選厚或薄批,餅底富麵粉香,又不失韌性American Classic Beef - $140主角漢堡扒選用安格斯牛肉,牛肉味自然濃郁,煎封柔嫩的肉汁極鮮嫩經典美國漢堡配搭芝士、生菜、烤洋蔥平均油膩感煙肉增添一份油香及酥脆的口感特別地加入泡菜及墨西哥辣椒,令辣味層次更豐富卷心菜沙律很新鮮翠嫩,口感清爽薯條外酥內軟,帶少許皮天然味濃郁
出差工作於將軍澳直接下班
留意到海旁單車徑那邊有很多酒吧
心癮起也想吃Pizza,決定買一個回家吃

外賣自取滿不同金額有不同的優惠
決定光顧滿$300享九折更划算
Butcher Best (12”)

Butcher Best (12”) - $160
食肉獸最愛有齊雞胸肉、牛肉及火腿
配燒烤醬更能帶出肉類的鮮味
芝士富乳香,質地軟糯綿滑,又有拉絲效果
鹹香的意大利辣肉腸帶來鮮香的微辣
煙肉增添一份油香及酥脆的口感
PIZZA可自選厚或薄批,餅底富麵粉香,又不失韌性
American Classic Beef
American Classic Beef

American Classic Beef - $140
經典美國漢堡配搭芝士、生菜、烤洋蔥平均油膩感
煙肉增添一份油香及酥脆的口感
特別地加入泡菜及墨西哥辣椒,令辣味層次更豐富
卷心菜沙律很新鮮翠嫩,口感清爽
薯條外酥內軟,帶少許皮天然味濃郁
2021-02-17
2021-02-17 60 瀏覽
呢日同朋友去左將軍澳呢間西餐廳到食野,打開餐牌,見到有好多好吸引既菜式!我地點左Grilled Salmon,三文魚好新鮮,煎到好香脆,層皮食落好超香口,肉又好juicy,配埋檸檬汁,勁好味!白酒新西蘭青口都唔錯,非常新鮮!呢個沙律入面有紅菜頭同埋grilled halloumi,好豐富!甜品點左Apple Crumble,呢個apple crumble同平時食既有少少唔同,佢係將酥皮同蘋果mix埋一齊,淋淋地咁,有好香既cinnamon味,配埋好香既雲呢拿,好match!

白酒新西蘭青口都唔錯,非常新鮮!

2021-02-11 91 瀏覽
臨近新年想食pizza,又再一次幫襯呢間,有好多唔同既set而且價錢都幾親民,重點係質素高!今日叫咗Butcher Best pizza同埋calamari,等咗大約十分鐘就有!Pizza係12寸既厚批,醬料有少少辣但係加埋肉醬超惹味,食落好夾而且批底夠脆,連Tabasco都唔使落,鍾意食辣又鍾意pizza既一定要試!Calamari真係同啤酒好夾,加上佢呢度炸得好脆同埋魷魚煙韌調味又岩岩好,整體食落好出色! 另外仲有兩個醬汁俾我地點,基本上呢個價錢真係冇得輸!等緊既時候見到仲有好多唔同既set而且都幾豐富,下次小型聚餐都可以試下!

2021-02-10 80 瀏覽
就黎新年準備飲飽食醉未🥴1. Super Hawaiian pizza 12” $160 ✨個pizza好大個 好香芝士味 啱啱出爐熱辣辣好鬼正 啲煙肉火腿菠蘿勁多 再加上濃厚嘅芝士同千島沙律醬 真係幾惹味 個批邊又烘到好脆 仲可以揀厚薄批 我就揀左厚批食啦 2. Buffalo wings $98隻雞翼有少焗脆左 炸左家煎左少少咁 好香口 外賣佢好好咁分左兩盒醬 等你自己調教最啱嘅甜酸辣度 仲有啲辣椒仔粒俾你落 怕辣嘅我就可以整到少辣 食落啱啱好 開心3. Tiramisu $55好耐冇食甜品嘅我就忍唔住買左個蛋糕番去食 佢個層次感做得好好 大概三層蛋糕同cream 蛋糕口感濕潤 同個cream 融為一體 再加上香濃嘅咖啡粉 絕對滿足到我呢個甜品控Overall推介指數:4-4.5/5餐廳位置近將軍澳海濱 其實堂食都幾chill 而且野食多元又有勁多promotion sets 例如pizza night 個啲 外賣又有優惠 個老闆仲好熱情咁同我傾左幾句 好有異國風情feel haha
就黎新年準備飲飽食醉未🥴

2. Buffalo wings $98

3. Tiramisu $55

Overall推介指數:4-4.5/5
2021-02-10 43 瀏覽
每次黎澳南都會覺得好似去左外國咁,因為啲西餐多數請外國人,又靠近海邊好chill咁,連食客都好多外國人🤣想感受下外國氣氛就黎呢度揀一間試啦~今次揀左呢間 a tavola.Roasted chicken (half) 🍗$155勁大碟,以all day menu黎講都幾抵,夜晚幾個frd share再嗌下pasta都夠。燒雞可以揀配咩sauce ,我揀左creamy mustard ,芥末味唔重creamy味較多,同燒雞好夾,一切開就見到雞肉好嫩滑,肉汁豐富👍🏻.配菜有超大份量薯條,即炸好香脆,食極都食唔哂🤣沙律都好食😋
Roasted chicken (half) 🍗$155
配菜有超大份量薯條,即炸好香脆,食極都食唔哂🤣沙律都好食😋
2021-02-09 34 瀏覽
今日老公OT,就黎呢間餐廳買定dinner俾佢番黎即刻有得食~望下menu原來外賣有折~不過我地食唔到combo咁多,所以都係單叫~落完order店員話等10分鐘就拎得~咁我就唔周圍走,係度睇下d promotion~見到原來做緊好多優惠~堂食lunch set星期一至五幾十蚊都有starter 加main,加錢仲有埋dessert 同drink,tea set仲唔駛100蚊~可以慢慢坐慢慢嘆~!同埋星期一夜晚係burger day~叫burger有unlimited 薯條吃到飽~超正!星期二可以$238 2個鐘任食pizza~大胃王岩哂!睇左一陣就已經拎得~因為同屋企距離好近~所以所有野拎到番屋企都好熱辣辣~同堂食冇咩分別~Buffalo Chicken WingsBuffalo Chicken Wings有6隻~醬汁另外附上~首先就咁食隻雞翼試下~一咬落一d都唔油,雞肉好嫩滑有肉汁!再點埋個醬試下~辣辣地將隻雞翼既味道提昇左~辣度係平時少食辣既朋友都接受得到~值得一試!Atavola House Special 12”Pizza係每次必叫之選~最鍾意佢地既厚批~手工批底咬落唔會硬掘

Buffalo Chicken Wings

Atavola House Special 12”
Pizza係每次必叫之選~最鍾意佢地既厚批~手工批底咬落唔會硬掘掘~今次叫左Atavola House Special 12”~12寸份量3至4人食夠哂~鍾意呢款pizza咩材料都有~岩哂貪心既我~食落拉絲效果一流~超正~必叫之選!

Tiramisu
最後叫左甜品Tiramisu~一件份量唔細~入面cream cheese份量好多,食落滑溜溜軟綿綿~朱古力粉同手指餅配撘得宜~甜品控都一定鍾意!!

2021-02-04 47 瀏覽
將軍澳越開越多靚餐廳,行完海濱公園去試下呢間西餐。佢哋而家外賣做緊優惠,比起平時更加抵食。🍗Buffalo Chicken Wings $98炸過嘅雞翼食落香脆。醬汁另上,酸酸辣辣嘅醬汁好惹味。🥙Mexican Chicken Quesadilla $110Quesadilla以墨西哥薄餅tortilla夾住芝士同免治雞肉。醬汁有tomato salsa, sour cream同埋guacamole(牛油果醬)。🍕A Tavola House Special 12’’ $160主要配料有火腿、意大利辣香腸、煙肉、青椒、洋蔥、菠蘿。餅底口感比想像中鬆軟。🥩Rack of Lamb $295每份羊架有三大件。餐廳採用咗寶雲酥羊架做法,每件羊架都鋪滿芥末同埋麵包糠。羊肉嫩滑多汁。🦐Marinara Risotto $135虎蝦加入蒜茸煎香,入口鮮甜彈牙。意大利飯除咗有番茄味🍅,仲有蝦仁、魷魚、蜆肉嘅鮮味。

🍗Buffalo Chicken Wings $98
炸過嘅雞翼食落香脆。醬汁另上,酸酸辣辣嘅醬汁好惹味。

🥩Rack of Lamb $295

🦐Marinara Risotto $135
2021-02-01 97 瀏覽
有薄餅放題、青口任食、 free flow! 餐廳有很多不同menu任君選擇。 有吧檯有壁畫,環境裝修超靚超有格調! 最衰而家夜晚唔畀堂食, 如果唔係一定飲飽食醉!唯有叫外賣試下先Mardi Gras 12" ($150) 值得推薦, 佢唔算係好多茄汁嗰種,但有蘑菇、雞肉、烤薯仔、 菠菜、酸忌廉,口感非常豐富, 上面仲有少少甜酸醬, 酸酸咪咪有點泰式風味, 薄餅有得選厚底或薄底, 今次我選了厚底, 香脆之餘更有咬口。餐廳除了有一般大路的意大利飯和意粉之外, 還有千層麵, 一於點一個意式千層闊條麵($135), 千層麵焗得好靚,上層芝士半溶金黃色,每一層都有牛肉和茄醬,啖啖滋味濃郁

2021-01-25 82 瀏覽
今日去將軍澳新開的Donki 行下, 睇下有咩買。晚餐仍是要叫外賣,於是係隔離一間西餐廳叫外賣回家食。super hawaiian 超級夏威夷薄餅:菠蘿、煙肉、火腿 三種材料需然簡單但加上水牛成芝士同上千島醬十分野美,千島醬非常開胃,芝士 溶溶地食落啱啱好唔太硬,食到停唔到手。marinara risotto 意大利海鮮飯 : 越南大蝦係面賣相非常靚,蝦肉多又多膏,多種海鮮加上番茄醬蘆筍係意大利飯上原來非常夾,值得推介。

,蝦肉多又多膏
,多種海鮮加上番茄醬蘆筍係意大利飯上原來非常夾,值得推介。
由於草根妹妹男朋友住喺附近,所以我哋都會四處出門去尋找美食🤩。海旁附近最多西餐廳🍴,疫情過後可以同朋友逐一試吓!今晚番屋企撐枱腳先😘!.📍Prosciutto E Rucola 12” ($155) San Marzano Tomato, Mozzarella, Parma Ham, Fresh Aruguls呢個薄餅以Parma Ham做主角🍖,可惜 Ham嘅份量好少好薄👉🏻👈🏻,pizza舖上一層融化咗嘅Mozzarella cheese🧀同不可缺少嘅火箭菜🌿,味道都唔錯👌🏻,點左厚批底同12吋嘅大size,份量好足夠👅,批底夠鬆軟唔死實,不錯。.📍Penne Salmon Pasta ($135) Smoked Salmon Tossed with Sundried Tomato and Fresh Basil in Creamy Sauce三文魚長通粉睇落賣相雖然普通,但味道好有驚喜🤩。長通粉煙韌有口感,忌廉汁相當Creamy,而且每條長通粉都被醬汁包裹😎,三文魚煎到半生熟🐟,非常嫰滑,真喺好好食👍🏻。.Menu
Prosciutto E Rucola 12”
Prosciutto E Rucola 12”
Penne Salmon Pasta
Penne Salmon Pasta
📍Penne Salmon Pasta ($135)
Menu
2021-01-04
10 分鐘 (外賣自取)
  • Penne Salmon Pasta